Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozmiar opony, a wypłata odszkodowania

Featured Replies

Napisano

W nawiązaniu do innego lokalnego wątku chciałem szersze grono zapytać:

Rozmiar opony niezgodny z kartą pojazdu/homologacją - może być powodem odmowy wypłaty odszkodowania?

Oczywiście stan techniczny prawidłowy.

Osobiście rozważam kosmetyczną różnicę czyli 205/60 w miejsce 195/65.

Co Państwo sądzą?

Napisano

> W nawiązaniu do innego lokalnego wątku chciałem szersze grono zapytać:

> Rozmiar opony niezgodny z kartą pojazdu/homologacją - może być powodem odmowy wypłaty

> odszkodowania?

> Oczywiście stan techniczny prawidłowy.

> Osobiście rozważam kosmetyczną różnicę czyli 205/60 w miejsce 195/65.

> Co Państwo sądzą?

A czyja wina?

Jak z OC to nie ma znaczenia. Jak z AC to ubezpieczyciel musiał by udowodnić że inny rozmiar opon miał wpływ na szkodę, czyli na zalecanym rozmiarze do szkody by nie doszło.

Napisano

> A czyja wina?

> Jak z AC to ubezpieczyciel musiał by udowodnić że inny rozmiar opon

> miał wpływ na szkodę, czyli na zalecanym rozmiarze do szkody by nie doszło.

ale to jest latwe, skoro miales niewlasciwy rozmiar, wiec straciles homologacje, co tu udowadniac ?

Napisano

Z AC samochód w momencie szkody musi być zgodny z homologacją.

Jeśli bardzo się upierasz to spróbowałbym zrobić na SKP coś w rodzaju przeglądu zerowego, który złożyłbym ubezpieczycielowi w momencie zawierania umowy, ale...

Ubezpieczenie AC to zwykła umowa c-p, więc jeśli ubezpieczyciel zaakceptuje taką modyfikację to OK.

Generalnie zostałbym przy 195/65/15, komplet kosztuje 700zł i masz święty spokój.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Rozmiar opony niezgodny z kartą pojazdu/homologacją - może być powodem odmowy wypłaty

> odszkodowania?

> Co Państwo sądzą?

Hmm, a w homologacji na 100% nie masz wypisanego tego rozmiaru o który pytasz ?

W homologacji mojej padliny w punkcie 32. jest rozmiar kół/opon 175/65 R14, ale za to w punkcie pod tytułem Uwagi jest dopisane, że dopuszczalne są także inne rozmiary i wypisane dobre kilkanaście kombinacji przy różnych rozmiarach felg, szerokościach opon itp. Chociażby mogę zamontować bez problemu 185/60 lub 195/55 lub 205/50 i wszystko będę miał zgodnie z homologacją palacz.gif

Także co do samej wypłaty to się nie wypowiadam, ale dziwne jeśli masz w homologacji tylko 1 konkretny rozmiar podany i żadnych uwag co do możliwości zmiany... hmm.gif

Napisano

> A czyja wina?

> Jak z OC to nie ma znaczenia. Jak z AC to ubezpieczyciel musiał by udowodnić że inny rozmiar opon

> miał wpływ na szkodę, czyli na zalecanym rozmiarze do szkody by nie doszło.

nie bądź naiwny

Dostał byś pisemko, że w związku z wyposażeniem niezgodnym z homologacją zakład odmawia wypłaty odszkodowania i w sądzie to Ty byś musiał udawadniać a nie oni.

Napisano

z tymi rozmiarami to jest rożnie , ja np odbierając z salonu nowy samochód otrzymałem nowe zimowe opony inne niz zaleca producent tzn oryg 185/55 a wstawili mi 185/60, mam to także na fakturze zakupu auta, wiec skoro ASO stawia inne niz producent zaleca i wydaje tak nowy samochod to czy od razu przy kupnie utraciłem homologacje ?

Napisano

> Z AC samochód w momencie szkody musi być zgodny z homologacją.

> Jeśli bardzo się upierasz to spróbowałbym zrobić na SKP coś w rodzaju przeglądu zerowego, który

> złożyłbym ubezpieczycielowi w momencie zawierania umowy, ale...

> Ubezpieczenie AC to zwykła umowa c-p, więc jeśli ubezpieczyciel zaakceptuje taką modyfikację to OK.

> Generalnie zostałbym przy 195/65/15, komplet kosztuje 700zł i masz święty spokój.

> Pozdrawiam BAS

Nie zawsze tak jest, choć teoretycznie odmowa wyplaty jest jak najbardziej prawdopodobna. Ale nie zawsze... miałem w poprzednim aucie opony 215/40/17, gdzie fabryczne były 185/65/14 a homologowane również 195/55/15. I likwidowałem szkodę z AC, odszkodowanie dostałem, a rzeczoznawca dokładnie obejrzał opony i felgi (nawet jedna była delikatnie uszkodzona i za jej naprawę też zapłacili) oraz wpisał rozmiar do dokumentacji.

Ale oczywiście przy zastosowaniu innego ogumienia TU ma podstawy odmówić wypłaty ok.gif

Napisano

> nie bądź naiwny

> Dostał byś pisemko, że w związku z wyposażeniem niezgodnym z homologacją zakład odmawia wypłaty

> odszkodowania i w sądzie to Ty byś musiał udawadniać a nie oni.

piszesz o OC ?

bo mnie nigdy nie zaglądali w gumki grinser006.gif

vitara ma 215/75, zamiast 195/80 (dopuszczone jest jeszcze 205/70 i jakaś nisko profilowa 255), szkodę z OC robiłem i żadnych problemów nie było ok.gif

Napisano

> Słyszałeś kiedyś o takim przypadku? Bo ja nie.

To, że nie praktykują, nie oznacza, że nie mogą odmówić zlosnik.gif

Napisano

> To, że nie praktykują, nie oznacza, że nie mogą odmówić

Zgoda. Ale mimo wszystko rozsądniej jest trzymać się praktyki a nie teorii. wink.gif

Bo tak naprawdę z punktu widzenia sumy wypłaconego odszkodowania głupotą jest łamanie ograniczeń prędkości. wink.gif

Napisano

> Zgoda. Ale mimo wszystko rozsądniej jest trzymać się praktyki a nie teorii.

> Bo tak naprawdę z punktu widzenia sumy wypłaconego odszkodowania głupotą jest łamanie ograniczeń

> prędkości.

A ja powiem Ci, że mimo iż w poprzednim aucie miałem kilka przeróbek, które po pierwsze mogły spowodować utratę DR podczas kontroli a po drugie odmowę wypłaty odszkodowania - ale mimo to przez kilka lat nie przytrafiła mi się żadna taka sytuacja - to od jakiś dwóch lat jestem najszczęśliwszym człowiekiem za kierownicą - mam seryjne i w pełni legalne auto zlosnik.gif Na widok patrolu policji serce nie zaczyna mi bić szybciej i wiem, że nawet jak zostanę zatrzymany, to miło sobie pogawędzimy i nic nie będę musiał oddawać policjantowi (DR wink.gif)

P.S. Te przeróbki nie były takie straszne - ot trochę ściemnione wszystkie szyby, brak katalizatora i nieseryjne ogumienie 215/40/17 - ale mam dość zlosnik.gif

Napisano

> (...) od jakiś dwóch lat jestem

> najszczęśliwszym człowiekiem za kierownicą - mam seryjne i w pełni legalne auto Na widok

> patrolu policji serce nie zaczyna mi bić szybciej i wiem, że nawet jak zostanę zatrzymany, to

> miło sobie pogawędzimy i nic nie będę musiał oddawać policjantowi (DR )

To już kwestia psychicznego komfortu. Zawsze przy okazji dyskusji o ciemnych szybach pisałem, że choćby teoretyczna szansa na problemy z wypłatą odszkodowania to najważniejszy argument przeciw. Pomimo, że ubezpieczyciele rzadko chwytają się podobnych spraw. Jak będą chcieli znaleźć haka to wszędzie znajdą.

Ale w życiu nie sposób uniknąć problemów. Ludzie np. pomimo wskazania w PJ często jeżdżą bez okularów nie zdając sobie sprawy jakie może to mieć konsekwencje.

Napisano

> z tymi rozmiarami to jest rożnie , ja np odbierając z salonu nowy samochód otrzymałem nowe zimowe

> opony inne niz zaleca producent tzn oryg 185/55 a wstawili mi 185/60, mam to także na fakturze

> zakupu auta, wiec skoro ASO stawia inne niz producent zaleca i wydaje tak nowy samochod to czy

> od razu przy kupnie utraciłem homologacje ?

Dostales takie jakie mieli. CZy te zimowe to 14 czy 15? Jak 15 to neizgodne z homologacja Aveo. grinser006.gif

Napisano

15, wiem ze nie zgodne ale ASO wydało tak nowy samochod , nie tylko moj bo staly takze dwa inne jak odbieralem z takimi samymi oponami ( bo pamietam porownywalem opony, wtedy jeszcze nie wiedzac ze ten rozmiar nie jest w homologacji). Samochod przeszedl test (przeglad) zerowy na tych oponach Widac tak mozna. Takie odstepstwa moga byc

Napisano

> piszesz o OC ?

nie, AC

Napisano

> ale to jest latwe, skoro miales niewlasciwy rozmiar, wiec straciles homologacje, co tu udowadniac ?

A to ciekawe... Widzisz ja od dilera dostałem auto niezgodne z homologacją. Co najciekawsze nawet jakbym chciał to nie założę kół zgodnych z homologacją, bo się fizycznie nie da. Zresztą nie da się kupić tego auta z kołami zgodnymi z homologacją. I co teraz, rozumiem, że płacę AC niepotrzebnie?

Napisano

> 15, wiem ze nie zgodne ale ASO wydało tak nowy samochod , nie tylko moj bo staly takze dwa inne jak

> odbieralem z takimi samymi oponami ( bo pamietam porownywalem opony, wtedy jeszcze nie wiedzac

> ze ten rozmiar nie jest w homologacji). Samochod przeszedl test (przeglad) zerowy na tych

> oponach Widac tak mozna. Takie odstepstwa moga byc

jak mogą być?

Odbierając samochód dostajesz wyciąg ze swiadectwa homologacji i tam masz wpisane ogumienie (dwa czasem nawet trzy rozmiary). Jak dali Ci inne niż w homologacji?

Masz w homologacji 14 calowe a zamontowali 15?

Napisano

> A to ciekawe... Widzisz ja od dilera dostałem auto niezgodne z homologacją. Co najciekawsze nawet

> jakbym chciał to nie założę kół zgodnych z homologacją, bo się fizycznie nie da. Zresztą nie

> da się kupić tego auta z kołami zgodnymi z homologacją. I co teraz, rozumiem, że płacę AC

> niepotrzebnie?

ciekawe jest to co piszesz ... generalnie twierdzisz że producent nie homologował wersji auta które zakupiłeś rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif dość odważne stwierdzenie smile.gif

ps. według tego posta na który odpowiadasz bezcelowe by było płacenie AC na samochody z USA oraz przerobione angliki ... spineyes.gif

Napisano

> jak mogą być?

te pytania do ASO , bo robia to nagminnie , szczegolnie jak oryginalne są niestandardowych rozmiarow

> Odbierając samochód dostajesz wyciąg ze swiadectwa homologacji i tam masz wpisane ogumienie (dwa

> czasem nawet trzy rozmiary). Jak dali Ci inne niż w homologacji?

no dali, 185/60 nie ma jest 185/55 dla 15 cali, 185/65 dla 14 cali i cos dla 13 cali nie pamietam

> Masz w homologacji 14 calowe a zamontowali 15?

mam w homolagacji 15 calowe , dali 15 calowe ale nie 185/55 tylko 185/60 - taki zapis mam rowniez na fakturze odbioru samochodu

Napisano

No dobra, bo tu już o "utracie homologacji" baje się zaczęły...

Trochę oświecić spróbuję.

> odszkodowania?

Jeżeli jest to ubezpieczenie AC to..

Znowu - zależy -> jeżeli w OWU AC jest zapis odnośnie stanu technicznego i na dokładkę szkoda jest w ruchu, a nie na postoju, to TU może mieć podstawy odmowy wypłaty odszkodowania z tytułu niezgodności ogumienia z homologacją, ALE - wszystko będzie zależeć od konkretnego przypadku.

Bo jeżeli jest AC z ruchu a ten ruch to "cofałem wyjeżdżając z miejsca parkingowego i przyładowałem w słupek", to bardzo trudno będzie wykazać związek ogumienia niezgodnego z homologacją ze zdarzeniem.

ALE - jeżeli jest to AC z ruchu i np jechałem drogą i wypadłem z zakrętu, to niewłaściwe ogumienie może być dobrym punktem zaczepienia.

Kosmetyka to jedno, a zgodność z typem homologowanym to drugie.

Przypadki, gdzie przy zmianie tego rzędu koła zaczynały ocierać o ranty znam :-)

> Co Państwo sądzą?

Państwo sądzą jak wyżej.

Aha i jeszcze jedno - nie ma pojęcia "utracił homologację". Homologacja nie zęby, stracić nie sposób.

Po prostu pojazd ma w opisanym wyżej przypadku ogumienie niezgodne z homologacją.

Drobna acz istotna różnica :-)

Napisano
  • Autor

> Kosmetyka to jedno, a zgodność z typem homologowanym to drugie.

> Przypadki, gdzie przy zmianie tego rzędu koła zaczynały ocierać o ranty znam :-)

Zanim mnie wystraszono zdążyłem jedne gumy dojechać do zera, więc nie będzie obcierki.

Sytuacja nie do końca jasna, więc raczej będę się przymierzać do powrotu na fabryczne 195...

Ktoś mi jeszcze podpowie czy 7" nie będzie za szeroko dla 195?

Napisano

> nie bądź naiwny

> Dostał byś pisemko, że w związku z wyposażeniem niezgodnym z homologacją zakład odmawia wypłaty

> odszkodowania i w sądzie to Ty byś musiał udawadniać a nie oni.

Nieprawda, w zeszłym roku likwidowałem szkodę komunikacyjnąze swojego AC, auto miało opony 195/50/15, których producent nie dopuszcza.

Jedyne co, to najpierw likwidator sprawdził grubość bieżnika, a w odszkodowaniu odjął 10% za amortyzację (jedno koło uległo uszkodzeniu).

Napisano

> Zanim mnie wystraszono zdążyłem jedne gumy dojechać do zera, więc nie będzie obcierki.

> Sytuacja nie do końca jasna, więc raczej będę się przymierzać do powrotu na fabryczne 195...

> Ktoś mi jeszcze podpowie czy 7" nie będzie za szeroko dla 195?

Jest w sam raz - miałem 195/50/15 na 7" i był idealny prostokąt, teraz mam 195/45/16 na 7,5" i już jest zauważalny trapez. waytogo.gif

Napisano

> Zanim mnie wystraszono zdążyłem jedne gumy dojechać do zera, więc nie będzie obcierki.

> Sytuacja nie do końca jasna, więc raczej będę się przymierzać do powrotu na fabryczne 195...

Czytałeś co napisałem ? tongue.gif Dziwne moim zdaniem jeśli w homologacji nie masz dopuszczenia takiej małej zmiany rozmiaru. W homologacji mojego auta jest rozrzut o 30mm szerokości opon... od 175-205 na różnych rozmiarach i szerokościach felg, jak ktoś ma wątpliwości mogę wrzucić fotkę z homologacji, a samochód to Fiat Brava 1.2 2001'...

Napisano
  • Autor

> Czytałeś co napisałem ?

Jak nie jak tak

284616928-gumy.JPG

> Dziwne moim zdaniem jeśli w homologacji nie masz dopuszczenia takiej małej

> zmiany rozmiaru. W homologacji mojego auta jest rozrzut o 30mm szerokości opon... od 175-205

> na różnych rozmiarach i szerokościach felg, jak ktoś ma wątpliwości mogę wrzucić fotkę z

> homologacji, a samochód to Fiat Brava 1.2 2001'...

No właśnie, tej konfiguracji nie przewidziano.

Jak 195 to na 15 calach

Jak 205 to na 16 calach

A ja mam/miałem 205 na 15 calach....

Napisano

> Czytałeś co napisałem ? Dziwne moim zdaniem jeśli w homologacji nie masz dopuszczenia takiej małej

> zmiany rozmiaru.

Lenistwo importera? Nie wiem jak proces homologacyjny przebiega, ale moze za kazdy dodatkowy rozmiar musza placic - no to przeciez nie zaplaca....

> W homologacji mojego auta jest rozrzut o 30mm szerokości opon...

W mojego tez. Sa rozmiary skrajne, ale czegos po srodku nie ma.

Napisano

> Jak nie jak tak

> No właśnie, tej konfiguracji nie przewidziano.

> Jak 195 to na 15 calach

> Jak 205 to na 16 calach

> A ja mam/miałem 205 na 15 calach....

Aha no to rozumiem, nie byłem pewny bo nie odpisałeś, teraz już wszystko jasne ok.gif W takim wypadku zakładaj to co homologowane chociażby dla spokojnego snu waytogo.gif To mój Fiat ma widocznie "full wypas" homologację bo u mnie to zestawienie rozmiarów felg/opon jest dużo szersze niż to pokazane na rysunku powyżej cool.gif

Napisano

> Nieprawda, w zeszłym roku likwidowałem szkodę komunikacyjnąze swojego AC, auto miało opony

> 195/50/15, których producent nie dopuszcza.

> Jedyne co, to najpierw likwidator sprawdził grubość bieżnika, a w odszkodowaniu odjął 10% za

> amortyzację (jedno koło uległo uszkodzeniu).

Ja napisałem o możliwości ogólnej, Ty o swoim przypadku. Na Twoim miejscu bym się zwyczajnie cieszył, że TU nie próbowało Cię wykiwać ... bo możliwość mieli.

Zgodnie z paragrafem ogumienie inne niż w homologacji to w zasadzie brak dopuszczenia do ruchu. Ale problem mało istotny to i mało kto go uwzględnia, ale możliwość jak najbardziej jest

Napisano

offset dobierz, żeby się zmieściły w nadkolu

Napisano

> ciekawe jest to co piszesz ... generalnie twierdzisz że producent nie homologował wersji auta które

> zakupiłeś dość odważne stwierdzenie

Homologował owszem, ale z ogumieniem/kołami innym niż to z jakim jest produkowane, a nawet wg rozpiski producenta innym niż dopuszczalne.

Napisano

195/65 troszkę "cinkawe" jak na 7". Lepiej będą wyglądały 205/60.... w lecie będzie się lepiej drogi trzymał, ale spalanie będzie minimalnie wyższe bo większe opory toczenia... Jeżeli chodzi o rozmiar to TU w tym układzie nie ma prawa się doczepić... bo 195/65R15 i 205/60R15 to zamienniki katalogowe. Jeżeli masz pewność ,ze nie będzie nic obcierało o nadkola to spokojnie możesz kupować te szersze.

Napisano
  • Autor

> offset dobierz, żeby się zmieściły w nadkolu

yyy

Ale ja już 2 sezony nieświadomie je mam. swiety.gif

Więc wszystko pasuje. Nie obciera itd itp

Po uświadomieniu odpuszczam 205.

Chyba, że dostanę z FAP kopie homologacji dopuszczającą ten rozmiar.

Pozostaje pytanie czy 7'' szerokości felgi polubi się z gumą 195.

Wyżej już pisano, że będzie ok.

Zaczekam na pismo producenta, jeszcze styczeń trochę czasu na zakup letniego ogumienia jeszcze pozostało swiety.gif

Napisano
  • Autor

> 195/65 troszkę "cinkawe" jak na 7"

i to właśnie mnie interesuje najbardziej, co opinia to inna

> Lepiej będą wyglądały 205/60.... w lecie będzie się lepiej

> drogi trzymał, ale spalanie będzie minimalnie wyższe bo większe opory toczenia...

wiem- przećwiczone

>Jeżeli chodzi o rozmiar to TU w tym układzie nie ma prawa się doczepić... bo 195/65R15 i 205/60R15 to

> zamienniki katalogowe.

I tu właśnie sedno dyskusji, jak poczytasz resztę - to wcale nie jest takie oczywiste.

> Jeżeli masz pewność ,ze nie będzie nic obcierało o nadkola to

> spokojnie możesz kupować te szersze.

Mogę kupić, wszytko pasi - ale po tej dyskusji na pewno nie spokojnie swiety.gif

Napisano

> i to właśnie mnie interesuje najbardziej, co opinia to inna

> wiem- przećwiczone

> I tu właśnie sedno dyskusji, jak poczytasz resztę - to wcale nie jest takie oczywiste.

> Mogę kupić, wszytko pasi - ale po tej dyskusji na pewno nie spokojnie

Część osób widać jest chorobliwie przewrażliwiona w pewnych kwestiach. Ja miałem szkodę całkowitą w swoim aucie. Miałem na przedniej osi 205/55R16 na tyle 205/50R16 a powinienem mieć na wszystkich kołach 205/50 bo taki mam dopuszczalny. Rzeczoznawca na oględzinach nawet słowem nie wspomniał ,ze rozmiar niewłaściwy. Pomierzył bieżnik opisał rozmiarowo i wszystko! Takie rozbieżności są dopuszczalne. Co innego jak byś miał różnicę ze 3 rozmiary i index nośności opony by był zbyt niski to wtedy mogą się doczepić.

Ale w Twoim przypadku index masz taki sam, średnica taka sama, zamiennik katalogowy... nie widzę tematu w ogóle.

Napisano

> jak mogą być?

> Odbierając samochód dostajesz wyciąg ze swiadectwa homologacji i tam masz wpisane ogumienie (dwa

> czasem nawet trzy rozmiary). Jak dali Ci inne niż w homologacji?

> Masz w homologacji 14 calowe a zamontowali 15?

w Homologacji podane sa konkretne wymiary:\

185/55 R15 i 165/60 R14. Koledze wcisneli 186/60 R15 i wmowili, ze jest ok. Wiadomo za darmo dali wiec tez bym wzial ale sprzedal i kupil z nizszym profilem zeby a: ladniej wygladaly b) byly zgodne z homologacja.

Pewnie dobre ceny dostali na profil 60 wiec wszyscy sa zadowoleni.

Napisano

> w Homologacji podane sa konkretne wymiary:\

> 185/55 R15 i 165/60 R14. Koledze wcisneli 186/60 R15 i wmowili, ze jest ok. Wiadomo za darmo dali

> wiec tez bym wzial ale sprzedal i kupil z nizszym profilem zeby a: ladniej wygladaly b) byly

> zgodne z homologacja.

> Pewnie dobre ceny dostali na profil 60 wiec wszyscy sa zadowoleni.

A jak bys podszedl do mojego malucha, w ktorym homologacja przewiduje jedyny sluszny rozmiar 125R12, ew. 135/70R12, a ja po przebudowie i opinii rzeczoznawcy dopuszczajacej pojazd do ruchu z przodu mam 155/65R13, a z tylu 175/50R13?

Napisano

> A jak bys podszedl do mojego malucha, w ktorym homologacja przewiduje jedyny sluszny rozmiar

> 125R12, ew. 135/70R12

Czy Ty kiedykolwiek czytałeś to co masz w stopce ?

Napisano

> Czy Ty kiedykolwiek czytałeś to co masz w stopce ?

No dobra - zlapales mnie - bis wyjezdzal na 13". Ale jaka to roznica, jesli wiekszosc swapow jest w z wyklych maluchach, ktore fabrycznie byly na 12? Chodzi o zasade tak naprawde.

Napisano

a powiedcie mi czy w homologacji jest podane jakie ET powinny miec felgi w danym samochodzie ?

Napisano

> No dobra - zlapales mnie - bis wyjezdzal na 13". Ale jaka to roznica, jesli wiekszosc swapow jest w

> z wyklych maluchach, ktore fabrycznie byly na 12? Chodzi o zasade tak naprawde.

1. W maluchu też nie było takich kół.

2. Nawet jeśli chodzi o zasadę, to "w dobrym tonie" jest podawanie prawdziwych informacji do porównania.

Napisano

> 1. W maluchu też nie było takich kół.

Nie bylo 12"? Mike - no co ty? icon_eek.gif

> 2. Nawet jeśli chodzi o zasadę, to "w dobrym tonie" jest podawanie prawdziwych informacji do

> porównania.

Czyli jakie byly wedlug ciebie?

Napisano

> A to ciekawe... Widzisz ja od dilera dostałem auto niezgodne z homologacją. Co najciekawsze nawet

> jakbym chciał to nie założę kół zgodnych z homologacją, bo się fizycznie nie da. Zresztą nie

> da się kupić tego auta z kołami zgodnymi z homologacją. I co teraz, rozumiem, że płacę AC

> niepotrzebnie?

to reklamuj auto ok.gif

Napisano

> A w jakim celu?

niezgodnosci

Napisano

> a powiedcie mi czy w homologacji jest podane jakie ET powinny miec felgi w danym samochodzie ?

Tak...musi być tak jak w homologacji podane! Liczba szprych też musi być odpowiednia i musi się zgadzać z zaleceniami producenta (zbyt zabudowane felgi mogą powodować nadmierne nagrzewanie się tarcz hamulcowych co prowadzi do pogorszenia siły hamowania!!! Ma to bardzo znaczący wpływ na bezpieczeństwo i często możemy uniknąć wypadku!!! ).

Koniecznie trzeba pamiętać o dekielkach co by były oryginalne i wszystkie jednakowe w przeciwnym wypadku auto jest niezgodne z homologacją!!!

Nie rozumie tylko jednej rzeczy : dlaczego niektórzy z Was tak mocno utrudniają sobie życie robiąc sztuczne problemy.

Tak jak pisałem rozmiar 205/60R15 to dopuszczalny katalogowy zamiennik rozmiaru 195/65R15 i nikt z TU nie będzie sobie dupy tym zawracał!

Napisano

wczoraj tak z ciekawości przeglądając warunki AC ( akurat mam w Hestii) , nie znalazłem zapisu nic o homologacji auta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.