Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator i jego czas życia

Featured Replies

Napisano

Witam,

orientuje się ktoś może jaki jest +- czas żuycia akumulatora samochodowego (ewentualnie z własnego doświadczenia). Pytam bo auto co prawda stoi na dworze ale wydawało mi się że aku 3-4 letni da rade. Ale niestety zima pokazuje ze nie do konca i trzeba go targac na noc do domu. autko jezdzone codziennie, ale na stosunkowo krotkim dystansie ok. 5km.

Za opinie z gory dzieki

Paweł

Napisano

Mialem podobnie doladowywanie itp przezyl 5 lat bosch silver na krotkich dystansach jezdzone i trzeba bylo wymienic niestety grinser006.gif

Napisano

4 lata powinien każdy wytrzymać, powyżej to już bonus.

Fabryczna Varta wytrzymała u mnie 7 lat, wymieniłem przed ta zimą dla świętego spokoju.

Napisano

Zależy od tego gdzie auto nocuje (pod chmurką lub w garażu) i czy krótki czy dłuższy dystans. W pierwszym przypadku (parking, miasto) 4 lata to dobry wynik. W drugim aku (Varta) ma już 8 lat i jeździ.

Napisano

> Witam,

> orientuje się ktoś może jaki jest +- czas żuycia akumulatora samochodowego (ewentualnie z własnego

> doświadczenia). Pytam bo auto co prawda stoi na dworze ale wydawało mi się że aku 3-4 letni da

> rade. Ale niestety zima pokazuje ze nie do konca i trzeba go targac na noc do domu.

facepalm.gif

Tylko go nosisz do domu, czy również ładujesz prostownikiem ?

Większość akumulatorów, jakie miałem, wytrzymywała ok 5 lat. Najstarszy miał 8 lat. Był trochę przewymiarowany (60 Ah w 125p) i pod koniec skrajne cele przy ładowaniu nie osiągały już normalnej gęstości. Wyrzuciłem go, gdy najgorsza cela dawała się naładować tylko do 1.23. Samochód jeszcze uruchamiał.

Kluczową sprawą jest stan techniczny samochodu, jeżeli pali "od kopa" i ma sprawny układ ładowania, akumulator może być byle jaki.

Napisano

Bardzo roznie, zalezy od samochodu, sposobu eksploatacji, ilosci urzadzen elektrycznych/elektronicznych na pokladzie i samego akumulatora. Moze wytrzymac 7 lat, albo padnie po 3.

Zauwazylem, ze nowsze aku zyja krocej niz te z przed kilku lat. U mnie siedzi Bosch, w czerwcu skonczy 4 lata i nie wiem czy doczeka swoich urodzin niewiem.gif

Napisano

> orientuje się ktoś może jaki jest +- czas żuycia akumulatora samochodowego (ewentualnie z własnego

> doświadczenia). Pytam bo auto co prawda stoi na dworze ale wydawało mi się że aku 3-4 letni da

> rade. Ale niestety zima pokazuje ze nie do konca i trzeba go targac na noc do domu. autko

> jezdzone codziennie, ale na stosunkowo krotkim dystansie ok. 5km.

W Astrach aku wytrzymują od 3 do 5 lat zlosnik.gif

Napisano

u mnie -fiat panda 1,1 fabryczny aku wytrzymał 7 zim - garażowany pod chmurką i codziennie krótkie trasy miejskie, dla świętego spokoju wymieniłem jak zaczęły się mrozy bo już trochę leniwie kręcił

Napisano

> W Astrach aku wytrzymują od 3 do 5 lat

I to jest chyba najbardziej rzeczywisty, uśredniony czas żywotności aku. W większości aut, które miałem (a było ich niemało), aku wytrzymywał właśnie 4 do 5 latek. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale potwierdzają one regułę.

Napisano

> I to jest chyba najbardziej rzeczywisty, uśredniony czas żywotności aku. W większości aut, które

> miałem (a było ich niemało), aku wytrzymywał właśnie 4 do 5 latek. Oczywiście zdarzają się

> wyjątki, ale potwierdzają one regułę.

aku w autach DU mają dużą żywotność, mamie w matizie wytrzymał z 8lat (auto pod chmurką, mało jeżdżone)

i nie jest to wyjątek, a raczej std

w fordzie wymieniłem teraz aku z 2004r., na upartego by jeszcze rok pociągnął - 6-7lat

faktycznie w astrze pierwszy padł po 3latach, potem bosch silver też jakoś tak, na koniec miałem zwykłą centrę std i po 4latach kręciła nieźle - sprzedałem auto

Napisano

Z wielu rozwazan na forum i zycia wynika, ze nie ma reguly.

Teraz wszystko licza aby przezylo czas gwarancji, jak uda sie wiecej to masz bonus.

Wnioski z dyskusji byly tez takie, ze aku na pierwszy montaz wytrzymuja wiecej.

Napisano

Oktavia - od nowości 8 lat i jeszcze kręci - jakiś no name wsadzony na produkcji......

Napisano

Panda, szósta zima. Exide. Kręci słabo ale to wystarczy by nawet w najgorsze mrozy zapalić za drugim razem.

Autko stoi pod chmurką. Nigdy nic przy nim nie robiłem.

Napisano

Jako ciekawostkę powiem, że mam 11 letni oryginalny akumulator w swojej almerze. Prawdopodobnie kluczem tak dużej wytrzymałości jest pojemność aku, 65 Ah do silnika 1,4.

Napisano

> Jako ciekawostkę powiem, że mam 11 letni oryginalny akumulator w swojej almerze. Prawdopodobnie

> kluczem tak dużej wytrzymałości jest pojemność aku, 65 Ah do silnika 1,4.

Oraz czasem wysokoobrotowy rozrusznik, ktory potrzebuje mniej pradu podczas rozruchu silnika wink.gif

Napisano

a kiedyś oplowskie uchodziły za mega dobre frown.gif

u moich rodziców 9 lat taki aku służył

Napisano

W Astrze aku marki Starting Bull wytrzymał 7 lat, umarł nagle (nie cierpiał zlosnik.gif)po małym crash teście. W Focusie fabryczny aku dobija do 8 lat, raz miał zapaść (2 lata temu) ale został odratowany ok.gif

Napisano

> a kiedyś oplowskie uchodziły za mega dobre

> u moich rodziców 9 lat taki aku służył

u znajomego w Astrze II padł podczas 10tej zimy biglaugh.gif

Napisano

> Oktavia - od nowości 8 lat i jeszcze kręci - jakiś no name wsadzony na produkcji......

u mnie w Fabii po 6 latach padł z dnia na dzień i to latem - padła jedna cela , aku ładowane cały dzień tylko przez chwilę trzymało 13V , po chwili spadało do 10,5V

Napisano

> aku w autach DU mają dużą żywotność, mamie w matizie wytrzymał z 8lat (auto pod chmurką, mało

> jeżdżone)

>

Mój "oryginalny" akumulator, czyli pierwszy w nowym samochodzie ( Matiz ), wytrzymał 8 lat. Jego następcy nie wróżę takiej żywotności.

Napisano

w zafirze B centra futura 72 AH 14 miesięcy i padł gwarancji nie uznają,jako ciekawostkę podam że od początku roku do wczoraj serwis centra w Krakowie miał 203 reklamacje na akumulatory

Napisano
  • Autor

a może wiecie czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie stanu akumulatora? zmierzenie jego pojemności itp? ewentualnie jaki dobry prostwonik byscie polecili? pewnie i tak zaczne od pomiaru spadku napięcia podczas uruchomienia silnika oraz napięcia ładowania.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Witam,

> doświadczenia).

Ja w swojej starej Astrze mam aku Centra Plus już od ok 6 lat. Do dziś bardzo dobrze chodzi. Wytrzymuje nawet wielokrotne próby odpalenia na mrozie -10 st. C, a przy takiej temp. moja staruszka rano odpalała mniej więcej za 5-tym kręceniem.

Napisano

W październiku 2009r wymieniłem w swojej Vectrze oryginalny aku GM (70Ah, 400A DIN, z szarymi naklejkami) z 2002r czyli miał 7 lat bo zaczęły się problemy z porannym rozruchem diesla. Aku stał rok w garażu, a jesienią 2010r powędrował pod maskę Audi A6 1.8T mojej siostry i wciąż współpracuje. Czyli zaczyna się 9 rok jego życia ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.