Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odcinkowe pomiary prędkości

Featured Replies

Napisano

> jakiś tekst

> prędkość podróżowania drastycznie spadnie

> HanYs

Quote:

Bramki staną w niebezpiecznych punktach

czyli juz niedlugo w calej polsce sciana.gifzlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Bramki staną w niebezpiecznych punktach

> czyli juz niedlugo w calej polsce

no i bardzo dobrze grinser006.gif

Napisano

> no i bardzo dobrze

wiesz mnie to lotto bo zasadniczo nie przekraczam ok.gifskromny.gif

Napisano

> wiesz mnie to lotto bo zasadniczo nie przekraczam

ja też się ciesze bo też nie przekraczam zbytnio zlosnik.gif

Napisano

Się blachę zasłoni i heja do przodu. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Się blachę zasłoni i heja do przodu.

> mar00ha

i nalepkę na szybie

Napisano

> i nalepkę na szybie

Plasterek taśmy izolacyjnej załatwi sprawę.

Wolę (ewentualnie!) zapłacić za ozdabianie tablic niż za prędkość.

mar00ha

Napisano

> jakiś tekst

> HanYs

Na 10 kilometrach? Przeciez sa skrzyzowania.

Napisano

> Plasterek taśmy izolacyjnej załatwi sprawę.

> Wolę (ewentualnie!) zapłacić za ozdabianie tablic niż za prędkość.

> mar00ha

Malo profesjonalnie, kupi sie tablice z roletka reklama z agencji pod wycieraczka i niech mnie szukaja.

Co za kraj. Zamiast budowac drogi stawiaja fotoradary.

Napisano

> Malo profesjonalnie, kupi sie tablice z roletka reklama z agencji pod wycieraczka i niech mnie

> szukaja.

> Co za kraj. Zamiast budowac drogi stawiaja fotoradary.

A ja sobie ukradnę jakieś auto, żeby mieć lepsze smile.gif

Co za kraj. Zamiast dać mi zarobić na Ferrari to wypuszczają na ulice policję spineyes.gif

Napisano

> Co za kraj. Zamiast budowac drogi stawiaja fotoradary.

Według obecnie panującego premiera, fotoradary może w takim tempie rozstawiać tylko ktoś, kto nie ma prawa jazdy...

mar00ha

Napisano

> Wolę (ewentualnie!) zapłacić za ozdabianie tablic niż za prędkość.

Ale po co płacić za prędkość skoro można po prostu jechać te 120 - 140 km/h? Przecież to nie są małe szybkości... Oczywiście zakładam, że takie pomiary średniej będzie się robiło na trasach szybkiego ruchu (ekspresowe, autostrady), inaczej nie widział bym sensu...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A ja sobie ukradnę jakieś auto, żeby mieć lepsze

> Co za kraj. Zamiast dać mi zarobić na Ferrari to wypuszczają na ulice policję

Nie grinser006.gif W Szkocji sa odcinkowe pomiary na autostradach i drogach szybkiego rchu. Tylko tam nei musialem nadrabiac przejechania przez obszar zabudowany. smirk.gif

Napisano

> Według obecnie panującego premiera, fotoradary może w takim tempie rozstawiać tylko ktoś, kto nie

> ma prawa jazdy...

> mar00ha

Jak to wlacza tam gdzie mysle ( Raszyn + Gierkowka) to tam sie wiecej stoi niz jedzie.

A przed fotoradarami to nawet nie ma co zwalniac prawdopodobienstwo trafienia na dzialajacy jest takie same jak 6 w totka grinser006.gif

Napisano

> Ale po co płacić za prędkość skoro można po prostu jechać te 120 - 140 km/h? Przecież to nie są

> małe szybkości... Oczywiście zakładam, że takie pomiary średniej będzie się robiło na trasach

> szybkiego ruchu (ekspresowe, autostrady), inaczej nie widział bym sensu...

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie grinser006.gif W zakorkowanym Raszynie (wlot do Warszawy) na Gierkowce ( ograniczenia do 70 km/h + puste fotradary) O ile sie nie myle grinser006.gif Kolejna maszynka do zarabiania pieniedzy.

Napisano

> Nie W zakorkowanym Raszynie (wlot do Warszawy) na Gierkowce ( ograniczenia do 70 km/h + puste

> fotradary) O ile sie nie myle Kolejna maszynka do zarabiania pieniedzy.

Hmm, piszą rozstawianiu co 10 km. Trochę nie widzę obliczania średniej na odcinku gdzie masz limity do 70 co chwilę, światła, itp.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Hmm, piszą rozstawianiu co 10 km. Trochę nie widzę obliczania średniej na odcinku gdzie masz limity do 70 co chwilę, światła, itp.

No to mówię: lepiej na wszelki wypadek zasłonić tablice i się nie przejmować. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

Ja widzę zasadniczy problem.

Kodeks Wykroczeń:

Art. 1.

§ 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5 000 złotych lub nagany.

I jak udowodnić, przez kogo został popełniony czyn? To, że na bramce X i Y za kierownicą był Iksiński nie stanowi IMO dowodu, że to on prowadził cały odcinek, ani że to on przekroczył prędkość. A jak na tych fotkach będą różne osoby?

No i pytanie jaki dokładnie przepis ktoś złamał, o ile przekroczył prędkość (czy przyjmuje się, bezprawnie, że jechał ciągle z tą samą prędkością, czy też w terenie zabudowanym jechał przepisowo a poza 2x więcej przekroczył prędkość, niż wynikałoby ze średniej)?

IMO znowu sobie ustawodawca kłopotów narobił, wypuścił bubla i w sądach będą mieli zgryz, a kierowcy spore szanse na wygranie.

Napisano

> Ale po co płacić za prędkość skoro można po prostu jechać te 120 - 140 km/h? Przecież to nie są

> małe szybkości... Oczywiście zakładam, że takie pomiary średniej będzie się robiło na trasach

> szybkiego ruchu (ekspresowe, autostrady), inaczej nie widział bym sensu...

> pozdrawiam,

> bromsky

120-140 mogę jechać ale ile jest u nas drog po ktorych mozna tyle jechać ? W niektórych miejscach jest poprostu przegięcie. U mnie na jednej z długich prostych jest ograniczenie do 40. A nawet policja i straz miejska tyle nie jezdzą. Poprostu jazda z taką prędkością to utrudnianie ruchu. I to jest chore. Podobnie jak to że jadąc normalną drogą poza terenem zabudowanym idzie sobie drogą kobieta z wózkiem na spacerek a mijająca to policja nie zwroci na to uwagi. Dla mnie tu jest coś nietak. A na autostradach chyba teraz można ok 150 jechać - mi to wystarcza

Napisano

> Hmm, piszą rozstawianiu co 10 km. Trochę nie widzę obliczania średniej na odcinku gdzie masz limity

> do 70 co chwilę, światła, itp.

> pozdrawiam,

> bromsky

A ja widze, bo normalnie to sie tam 100 lata albo i lepiej.

Napisano

> A ja widze, bo normalnie to sie tam 100 lata albo i lepiej.

No za jakie przekroczenie dostaniesz mandat? Przekroczenie 70, czy 100? To może działać jedynie na odcinkach gdzie prędkość max jest stała.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> A ja widze, bo normalnie to sie tam 100 lata albo i lepiej.

I jakie będzie przekroczenie prędkości na odcinku gdzie są możliwe np 3 dopuszczalne prędkości ?

Napisano

> I jakie będzie przekroczenie prędkości na odcinku gdzie są możliwe np 3 dopuszczalne prędkości ?

Oblicza srednia jak przekroczysz to dostaniesz mandat. Albo skrecisz na skrzyzowaniu i im pomachasz hehe.gif

Slyszalem, ze na moscie siekierkowskim maja tez postawic. Ja rozumiem na autostradach jechalbym sobie 150km/h i po problemie nie ma po co szybciej. Spalanie w normie i rpedkosc ok.

Napisano

> Oblicza srednia jak przekroczysz to dostaniesz mandat. Albo skrecisz na skrzyzowaniu i im pomachasz

No załóżmy hipotetycznie że średnia wyszła mi 80 km/h a na odcinku gdzie było mierzone mogłem jechać 90 km/h, 70 km/h i 50 km/h - jaki dostane mandat i dlaczego ?

Napisano

> Oblicza srednia jak przekroczysz to dostaniesz mandat. Albo skrecisz na skrzyzowaniu i im pomachasz

> Slyszalem, ze na moscie siekierkowskim maja tez postawic.

Jak skręcisz to jesteś do przodu zlosnik.gif

Ale trasa siekierkowska to akurat dobry przykład, 5 km drogi szybkiego ruchu w mieście z jednym ograniczeniem - 80 km/h.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> No załóżmy hipotetycznie że średnia wyszła mi 80 km/h a na odcinku gdzie było mierzone mogłem

> jechać 90 km/h, 70 km/h i 50 km/h - jaki dostane mandat i dlaczego ?

Zaloza, ze zeby przejechac odcinek 10km trzeba miec predkosc srednia 60km/h Ty masz 80 km/h to dosatnie mandat za przekroczenie + 20km/h.

Napisano

> Jak skręcisz to jesteś do przodu

> Ale trasa siekierkowska to akurat dobry przykład, 5 km drogi szybkiego ruchu w mieście z jednym

> ograniczeniem - 80 km/h.

> pozdrawiam,

> bromsky

Tak tam mialoby to sens pod warunkeim, ze na kazdym zjezdzie beda kamery.

Napisano

> Nie W Szkocji sa odcinkowe pomiary na autostradach i drogach szybkiego rchu. Tylko tam nei

> musialem nadrabiac przejechania przez obszar zabudowany.

No bo moze przez zaden nie jechales.

Bezsensowne tlumaczenie.

Ja tez ostatnio jechalem przez Polske i tez nie musialem nadrabiac przejechania przez obszar zabudowany, bo przez zaden nie jechalem.

Napisano

> No bo moze przez zaden nie jechales.

> Bezsensowne tlumaczenie.

> Ja tez ostatnio jechalem przez Polske i tez nie musialem nadrabiac przejechania przez obszar

> zabudowany, bo przez zaden nie jechalem.

Nie dalej jak wczoraj Wroclaw Warszawa facepalm.gif Albo obszar zabudowany albo fotoradar.

Napisano

> Nie dalej jak wczoraj Wroclaw Warszawa Albo obszar zabudowany albo fotoradar.

No bo najwyrazniej akurat taka droga jechales...

Zgorzelec - Krakow. Po drodze ani jednego obszaru zabudowanego, rowniez ani jednego remontu.

Napisano

> No bo najwyrazniej akurat taka droga jechales...

> Zgorzelec - Krakow. Po drodze ani jednego obszaru zabudowanego, rowniez ani jednego remontu.

Ale nie zawsze tak jest.

Napisano

> Nie dalej jak wczoraj Wroclaw Warszawa Albo obszar zabudowany albo fotoradar.

Ale na tej (i innych też) trasie nie bardzo jest powód do nadrabiania. Jest okreslona ilośc obszarów zabudowanych, gdzie należy jechac wolniej i nie ma nakazu aby potem przekraczać prędkość w celu poprawienia średniej prędkości.

Te obszary zabudowane są od dość dawna i takie tłumaczenie o nadrabianiu to wg mnie przejaw nieumiejętnego planowania trasy i czasu przejazdu.

Czymś niespodziewanym może być strata czasu na korek z powodu wypadku a nie na przejazd przez teren zabudowany ale w przypadku, gdy nie chcemy się spóźnić to i na nieprzewidziane sytuacje możemy przyjąc rezerwę czasową.

Może na drugi raz trzeba lepiej zplanowac trasę, wybrać inny wariant albo założyć bardziej realny czas jazdy niż szukać wytłumaczenia w konieczności nadrabiania?

Napisano

> Ale na tej (i innych też) trasie nie bardzo jest powód do nadrabiania. Jest okreslona ilośc

> obszarów zabudowanych, gdzie należy jechac wolniej i nie ma nakazu aby potem przekraczać

> prędkość w celu poprawienia średniej prędkości.

> Te obszary zabudowane są od dość dawna i takie tłumaczenie o nadrabianiu to wg mnie przejaw

> nieumiejętnego planowania trasy i czasu przejazdu.

> Czymś niespodziewanym może być strata czasu na korek z powodu wypadku a nie na przejazd przez teren

> zabudowany ale w przypadku, gdy nie chcemy się spóźnić to i na nieprzewidziane sytuacje możemy

> przyjąc rezerwę czasową.

> Może na drugi raz trzeba lepiej zplanowac trasę, wybrać inny wariant albo założyć bardziej realny

> czas jazdy niż szukać wytłumaczenia w konieczności nadrabiania?

Alez nie mozna nadrobic i jechac A4 a pozniej 1.

Powod jest, ze w XXI wieku trace czas na bezsensowne dojazdy, ktore zajmuja mnostwo czasu. Juz od roku do trojmiasta taniej jest poleciec niz tluc sie samochodem.

Ja sie nie spieszylem ale zamiast 4 godzin moglbym jechac 3 albo i mniej a zaosczedzony czas przeznaczyc na przyjemniejsze rzeczy.

Napisano

> Ale nie zawsze tak jest.

We wspomnianej przez Ciebie Szkocji, tez nie zawsze.

Nawet powiedzialbym, ze rzadko.

Napisano

> Alez nie mozna nadrobic i jechac A4 a pozniej 1.

> Powod jest, ze w XXI wieku trace czas na bezsensowne dojazdy, ktore zajmuja mnostwo czasu. Juz od

> roku do trojmiasta taniej jest poleciec niz tluc sie samochodem.

Zatem warto może z tej opcji korzystać? W końcu mamy 21 wiek i korzystanie z komunikacji lotniczej nie jest czymś nadzwyczajnym.

> Ja sie nie spieszylem ale zamiast 4 godzin moglbym jechac 3 albo i mniej a zaosczedzony czas

> przeznaczyc na przyjemniejsze rzeczy.

Tu zgoda. Strata czasu to raz, straty energii na rozpedzanie pojazdu, po tym jak zwalniamy do prędkości odpowiedniej dla terenu zabudowanego to drugie. Nie chodzi mi tu o wyższy koszt paliwa ponoszony przez kierowcę ale o globalne straty czyli ilośc paliwa pomnożeona przez x samochodów w skali roku (chociaz dla koncernów paliwowych to akurat zarobek). Nie wspominając o stratach (tak paliwo jak i aspekt ekologiczny) spowodowanych przez korki z powodu niedostatku dróg o dobrej przepustowości. Samochody stoją w korku, spaliny lecą do atmosfery a jakos mało słychać, aby to ekologom przeszkadzało...

Napisano

> Się blachę zasłoni i heja do przodu.

> mar00ha

poważnie piszesz?

Napisano

> poważnie piszesz?

Jak najbardziej.

mar00ha

Napisano

> Jak najbardziej.

Wierzyć mi się nie chce, że chcesz łamać prawo.

Ale to Twoja sprawa ok.gif

Napisano

> Wierzyć mi się nie chce, że chcesz łamać prawo.

> Ale to Twoja sprawa

hint - on jest z Białegostoku zlosnik.gif

Napisano

> Jak najbardziej.

> mar00ha

Ciekawym jest, że jako moderator pozwalasz sobie na takie stwierdzenia. Natomiast z uwagi na Twój specyficzny sposób bycia nie zamierzam wchodzić z Tobą w dyskusje.

Napisano
  • Autor

> Ja widzę zasadniczy problem.

> kierowcy spore szanse na wygranie.

sądzisz ,że zanim ktoś zabrał się za taki projekt nie poprosił prawników o ocenę ?

HanYs

Napisano

> Ja widzę zasadniczy problem.

> Kodeks Wykroczeń:

> Art. 1.

> § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy,

> zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu,

> ograniczenia wolności, grzywny do 5 000 złotych lub nagany.

> I jak udowodnić, przez kogo został popełniony czyn? To, że na bramce X i Y za kierownicą był

> Iksiński nie stanowi IMO dowodu, że to on prowadził cały odcinek, ani że to on przekroczył

> prędkość. A jak na tych fotkach będą różne osoby?

> No i pytanie jaki dokładnie przepis ktoś złamał, o ile przekroczył prędkość (czy przyjmuje się,

> bezprawnie, że jechał ciągle z tą samą prędkością, czy też w terenie zabudowanym jechał

> przepisowo a poza 2x więcej przekroczył prędkość, niż wynikałoby ze średniej)?

> IMO znowu sobie ustawodawca kłopotów narobił, wypuścił bubla i w sądach będą mieli zgryz, a

> kierowcy spore szanse na wygranie.

Nie bądź takim optymistą. Przecież już fotoradary nas nauczyły, że jak właściciel nie prowadził to ma wskazać kto to był. Przecież tu będzie identycznie. A pomiar średniej prędkości to pojawił się wraz z pierwszymi wideorejestratorami i jakoś to tyle lat funkcjonuje. Ja tu nie widzę bubla.

Napisano

> Ale to Twoja sprawa

Jeśłi prawo jest nieżyciowe a tym samym martwe ??

Napisano

> Nie bądź takim optymistą. Przecież już fotoradary nas nauczyły, że jak właściciel nie prowadził to

> ma wskazać kto to był. Przecież tu będzie identycznie. A

Nie pisz bzdur

Jeśli oświadczysz że nie wiesz kto prowadził samochód policjant nie jest Cię w stanie zmusić do wskazania osoby kierujące

Jest to nakłanianie do potencjalnie fałszywych zeznań

Poza tym - co w takich przypadkach identyfikuje samochód ??

Tablica rejestrayjna

A od kiedy to ona pewnie wskazuje że dane auto należy do ciebie ??

Napisano

> Nie pisz bzdur

> Jeśli oświadczysz że nie wiesz kto prowadził samochód policjant nie jest Cię w stanie zmusić do

> wskazania osoby kierujące

> Jest to nakłanianie do potencjalnie fałszywych zeznań

No przecież można nie wskazać, na taką okoliczność mandat będzie za niewskazanie sprawcy.

> Poza tym - co w takich przypadkach identyfikuje samochód ??

> Tablica rejestrayjna

> A od kiedy to ona pewnie wskazuje że dane auto należy do ciebie ??

Tutaj już Cię poniosło hehe.gif

Napisano

> jakiś tekst

> HanYs

Imho jest to mniej uciążliwe dla kierowców niż fotoradary. Takie bramki jedynie na autostradach i ekspresówkach mogłyby się sprawdzić. Jadąc przez 10 km w zmiennych warunkach drogowych to średnia zawsze będzie mniejsza niż dopuszczalna prędkość, więc nie ma się co przejmować zlosnik.gif

Napisano

> Ale to Twoja sprawa

Cały czas przekraczam prędkość. Nic nie zmienię w swoim postępowaniu.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.