Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieuzywana klima...

Featured Replies

Napisano

Krótkie pytanie.

Jest sobie autko z klimą, której nikt nie używa i nie zamierza używać (ot taki kaprys rotfl.gif ).

Czy należy coś robić czy też nie, żeby po kilku latach móc przywrócić jej sprawność ?

Wiadomo, że czynnik chłodzący może "uciec", jak będzie trzeba to się go uzupelni.

Napisano

> Krótkie pytanie.

> Jest sobie autko z klimą, której nikt nie używa i nie zamierza używać (ot taki kaprys ).

> Czy należy coś robić czy też nie, żeby po kilku latach móc jej sprawność przywrócić?

> Wiadomo, że czynnik chłodzący może "uciec", jak będzie trzeba to się go uzupelni.

co jakiś czas ją uruchamiać. Przynajmniej raz na tydzien, cały rok

Napisano

Trzeba jej używać co jakiś czas, aby układ się smarował.

Napisano

> Trzeba jej używać co jakiś czas, aby układ się smarował.

Dokładnie bo potem czynnik i olej się rozwarstwia a to już jest praktyczna śmierć kompresora. (tak gdzieś wyczytałem w jakiejś firmie która uzupełnia czynnik)

Napisano

> co jakiś czas ją uruchamiać. Przynajmniej raz na tydzien, cały rok

Wszyscy zalecają uruchamianie klimy w zimie, a ja się pytam - JAK!? hehe.gif

Napisano

> Wszyscy zalecają uruchamianie klimy w zimie, a ja się pytam - JAK!?

przyciskiem, u mnie działa jak należy

Napisano

ogrzewany garage zlosnik.gif albo wyczekiwanie do tych ponad 5 stopni zlosnik.gif

Napisano

jak się silnik nagrzeje i w komorze silnika się odpowiednio ciepło zrobi zlosnik.gif albo w jakimś ogrzewanym garażu

Napisano

najlepiej guziczkiem na desce

Napisano

większość sprężarek i tak nie załącza się poniżej jakiejś temperatury, więc często to uruchomienie nic nie daje. Ja zawsze wykorzystuję takie cieplejsze dni jak ostatnio do "rozruszania" klimy. smile.gif

Napisano

> przyciskiem, u mnie działa jak należy

To mój jakiś zepsuty jest - bo jak jest mróz to bardziej chłodzić nie chce zlosnik.gif

Napisano

> ogrzewany garage albo wyczekiwanie do tych ponad 5 stopni

Będę ogrzewał garaż, żeby później wsiąść sobie do auta i włączyć klimę biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Ja zawsze wykorzystuję takie cieplejsze dni jak ostatnio do "rozruszania" klimy.

No tak - tylko, że możesz mieć zimę gdzie nie ma co liczyć na cieplejsze dni w ciągu powiedzmy 4 miesięcy...

Napisano

Z indywidualnym garażem trzeba uważać, aby nie zatruć sie spalinami.

Ale bywają w niektóych centrach handlowych zabudowane parkingi, gdzie temperatura jest na tyle wysoka, że klimatyzcję uruchomić da się.

Napisano

> przyciskiem, u mnie działa jak należy

jak na zewnatrz jest mniej niz 4stopnie to u mnie nie wlaczy sie klima.

Napisano

> Będę ogrzewał garaż, żeby później wsiąść sobie do auta i włączyć klimę

widzisz.. uratowalem Ci klimatyzacje w aucie zlosnik.gif

Napisano

> widzisz.. uratowalem Ci klimatyzacje w aucie

Jeśli tylko przestanę pisać to znaczy, że zatrułem się smrodem gnojówki hehe.gif

Napisano

> No tak - tylko, że możesz mieć zimę gdzie nie ma co liczyć na cieplejsze dni w ciągu powiedzmy 4

> miesięcy...

i nic się nie stanie, vitara jeździ bardzo rzadko, więc i trafić na dni w plusie jest ciężko

a klima działa jak należy ok.gif

co ciekawe, przy ok 0'C sprężarka włącza się przy postoju na zapalonym silniku, tak gdzieś na sekundę

obserwowałem to ostatnio po zaciekłej dyskusji o działaniu klimy w zimie wink.gif

w fordzie pisze że nie działa poniżej 4'C

aaa w fordzie po pół roku nieużywania też ruszyła bez problemu, niestety coś po 2-3m zaczęło szumieć

będę z tym walczył na wiosnę, mam nadzieje że to tylko łożysko na sprzęgle wink.gif

Napisano
  • Autor

niestety coś po 2-3m zaczęło

> szumieć

> będę z tym walczył na wiosnę, mam nadzieje że to tylko łożysko na sprzęgle

pewnie czynnika chlodzacego jest za malo, jezeli dzwiek wydobywa sie z okolic nawiewu.

Napisano

> niestety coś po 2-3m zaczęło

> pewnie czynnika chlodzacego jest za malo, jezeli dzwiek wydobywa sie z okolic nawiewu.

to możliwe, bo znowu nie chłodzi sciana.gif

jest gdzieś wyciek, tak z pół roku wytrzyma (od kwietnia do października)

ale na maszynach nic nie wykazało, a grzebać na razie nie chciałem

może kontrast coś wykaże hmm.gif

trza będzie dobić na wiosnę i szukać icon_rolleyes.gif

Napisano

OK, panowie - gdzie ta temperatura jest mierzona? Chodzi o otoczenie, czy też o komorę silnika? Bo jeśli to drugie to włączanie jest wykonalne, wystarczy przejechać się odrobinę.

Napisano

> Jeśli tylko przestanę pisać to znaczy, że zatrułem się smrodem gnojówki

zapodaj

p_big_1211_1.jpg

i jazda zlosnik.gif

Napisano

> OK, panowie - gdzie ta temperatura jest mierzona? Chodzi o otoczenie, czy też o komorę silnika? Bo

> jeśli to drugie to włączanie jest wykonalne, wystarczy przejechać się odrobinę.

zazwyczaj z czujnika temp. zewnetrznego - lusterko lub inne miejsce gdzie jest czujnik

Napisano

> zazwyczaj z czujnika temp. zewnetrznego - lusterko lub inne miejsce gdzie jest czujnik

IMO nie, w starych autach nie ma żadnych czujników, a klima jest

prędziej gdzieś przy parowniku, bo to on nie może się oblodzić

Napisano

temp na ogol jest mierzona z czujnika ktory umieszczony jest na parowniku , jezeli spada pozniej 3-4 C to klima sie wylacza lub nie zalacza. Nie wiem jak w innych samochdoach jest to skonfigurowane ale wlaczenie wewnetrznego obiegu bedzie powodowac ze dmuchawa na parownik bedzie dawala powietzre z wnetrza auta wiec cieple powietrze (powyzej tych 4C). Czyli jezdziesz sobie zima , gdy juz w srodku masz cieplo przelaczasz na wewnetrzny obieg i zalaczasz klime , dmuchane powietzre (ktore pzrechodzi przez parwonik) jest cieple i klima dziala

Napisano

> temp na ogol jest mierzona z czujnika ktory umieszczony jest na parowniku , jezeli spada pozniej

> 3-4 C to klima sie wylacza lub nie zalacza. Nie wiem jak w innych samochdoach jest to

> skonfigurowane ale wlaczenie wewnetrznego obiegu bedzie powodowac ze dmuchawa na parownik

> bedzie dawala powietzre z wnetrza auta wiec cieple powietrze (powyzej tych 4C). Czyli

> jezdziesz sobie zima , gdy juz w srodku masz cieplo przelaczasz na wewnetrzny obieg i

> zalaczasz klime , dmuchane powietzre (ktore pzrechodzi przez parwonik) jest cieple i klima

> dziala

sprawdzałeś w praktyce ?

kiedyś o to pytałem i nikt nie wiedział jak to jest i czy tak jest jak piszesz wink.gif

Napisano

> sprawdzałeś w praktyce ?

> kiedyś o to pytałem i nikt nie wiedział jak to jest i czy tak jest jak piszesz

tak , u siebie tak sprawdzalem . poprostu powietrze pzrechodzece pzrez parownik musi byc cieple a bedzie cieple wtedy kiedy dmuchawa bedzie zasysala je z wewnatrz auta

No moze inne samochody maja jakas inna kostrukcje , inne czujniki (dodatkowe), wiec to tez bedzie zalezec od auta ale jezeli jest jeden czujnik i znajduje sie ona na parowniku to taki zabieg uruchomi klime w zimie

Napisano

Zagrzać auto, włączyć obieg wewnętrzny i włączyć klimę.

Napisano

> tak , u siebie tak sprawdzalem

ok.gif

> poprostu powietrze pzrechodzece pzrez parownik musi byc cieple a

> bedzie cieple w tedy kiedy dmuchawa bedzie zasysala je z wewnatrz auta

zasadę to ja znam, tylko czasem teoria nie idzie w parze z praktyką grinser006.gif

np te nowoczesne wypasione fury mogą faktycznie mierzyć temp jakimś czujnikiem na zew - do klimy auto są takie

i wtedy klops wink.gif

przy okazji sprawdzę u mnie jak to jest w suzuce wink.gif

Napisano

glowna zasada stopowania klimy ponizej tych 3-4 C jest aby parownik nie zamarzl , wiec czujnik na parownik i najlepsze rozwiazanie smile.gif po co inne czujniki zabezpieczajace (przed czym ).

Napisano

> glowna zasada stopowania klimy ponizej tych 3-4 C jest aby parownik nie zamarzl , wiec czujnik na

> parownik i najlepsze rozwiazanie po co inne czujniki zabezpieczajace (przed czym ).

Parownik może zamarzać - to niczym klimie nie grozi. Głowna zasada, to by czynnik odparował w parowniku. Od tego jest czujnik ciśnienia. I to mają chyba wszystkie klimy (no, może poza dokładanymi u kowala).

Napisano

> Parownik może zamarzać - to niczym klimie nie grozi.

nie za bardzo, może samej klimie nic się nie dzieje, ale jak zamarznie parownik to powietrze przestanie przepływać - osadzi się lód/szron z wilgoci hmm.gif

Napisano

> Parownik może zamarzać - to niczym klimie nie grozi. Głowna zasada, to by czynnik odparował w

> parowniku. Od tego jest czujnik ciśnienia. I to mają chyba wszystkie klimy (no, może poza

> dokładanymi u kowala).

no u mnie w aplikacji serwisowej jest to tak opisane :

Quote:

Termistor to czujnik, którego zadaniem jest pomiar temperatury czynnika chłodniczego w parowniku. Jeśli temperatura w parowniku spadnie do 0°C (32°F) lub poniżej tej wartości, rdzeń parownika pokryje się szronem lub lodem, a to z kolei pogorszy przepływ powietrza i zmniejszy wydajność chłodzenia.

Aby temu zapobiec, moduł sterujący silnika (ECM) monitoruje sygnał temperatury z termistora i steruje działaniem sprężarki. Jeżeli temperatura parownika spadnie do 2°C (35,6°F), sprzęgło sprężarki jest rozłączane do czasu, aż temperatura podniesie się powyżej 4°C (39,2°F).

Termistor znajduje się w parowniku.

Napisano

> Krótkie pytanie.

> Jest sobie autko z klimą, której nikt nie używa i nie zamierza używać (ot taki kaprys ).

> Czy należy coś robić czy też nie, żeby po kilku latach móc przywrócić jej sprawność ?

> Wiadomo, że czynnik chłodzący może "uciec", jak będzie trzeba to się go uzupelni.

a czy da sie kompletnie jej nie uzywac??

nie masz przypadkiem tak jak jest w wielu samochodach ze nawet jak masz wylaczona klime w momencie gdy skierujesz nadmuch tylko na szybe przednia to klima i tak sie zalacza?

Napisano

> Zagrzać auto, włączyć obieg wewnętrzny i włączyć klimę.

U mnie nie działa.

Napisano

Panowie piszecie że trzeba włączać klimę aby układ się smarował i nie trafiło sprężarki i z tym się zgadzam ale nikt nie pisze na jak długo,

czy to ma być 5 min a może 10 min.

Napisano

w ciepłe dni jak dzisiaj można. nie wierz w bajkopisarzy mówiących że jak działa lampka na pstryczku to klima chodzi, albo że klima nie działa ale klimatronik juz tak biglaugh.gif

po prostu włączać ją w ciepłe dni.

A co do autora wątku - jest duża szansa że zwyczajnie będzie sprężarka do wymiany

Napisano

> U mnie nie działa.

U mnie też, ale możliwe, że przez kilka miesięcy czynnik się ulotnił, bo latem ub.r. klima była naprawiana.

Napisano

Szczególnie przy -20°C - już widzę, jak woda z parownika ścieka...

Osobiście, pomny uwag o jak najczęstszym włączaniu klimatyzacji, włączyłem ją na mrozie może z dwa razy. I przestała działać. sick.gif

Napisano

a co z układami bez oleju?? mój w BMW jak uzupełniali mu czynnik, to powiedzieli, że w tych autach nie ma oleju w układzie hmm.gif

Co do włączania klimy zimą, to ja tego nigdy nie robiłem i nigdy nie miałem problemu. W firmie a ciężarówkach też nikt nie włącza klimy zimą i na wiosnę nigdy nie ma problemu.

Napisano

> no u mnie w aplikacji serwisowej jest to tak opisane :

> Code:

wez to edytuj na

Quote:

facepalm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.