Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD 1.9 termostat - uporządkowanie tematu

Featured Replies

Napisano

Witam,

po lekturze postów dotyczących termostatu w JTD mam pewne wątpliwości.

Krótko: jest zima i wskazówka nie osiąga maksimum, do tego jest zimno w aucie. Czy to normalna cecha stilo? Jak wyłączę ogrzewanie i trzymam 3k obrotów to można powiedzieć, że prawie auto osiągnie pion na wskazówce.

Jeśli nie to jaki termostat wstawić, BEHR? Dosyć droga zabawka, koszt części to 280 PLN.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> po lekturze postów dotyczących termostatu w JTD mam pewne wątpliwości.

> Krótko: jest zima i wskazówka nie osiąga maksimum, do tego jest zimno w aucie. Czy to normalna

> cecha stilo?

normalna każdego diesla bez dodatkowego dogrzewania. Przy ogrzewaniu i to wcale nie na full w trakcie postoju wskazówka leci na dół i jest to normalne. Przy spokojniej jeździ przy niewielkich obrotach, załączonym ogrzewaniu (tez niekoniecznie na full, ale powiedzmy na 3/4 może nawet utknąć w połowie skali i się nie ruszyć dopóki nie zmniejszysz ogrzewania.

> Jak wyłączę ogrzewanie i trzymam 3k obrotów to można powiedzieć, że prawie auto osiągnie pion na wskazówce.

bo nie pobierasz mu ciepła a utrzymujesz go pod sporym obciążeniem

> Jeśli nie to jaki termostat wstawić, BEHR? Dosyć droga zabawka, koszt części to 280 PLN.

> Pozdrawiam.

kupiłeś se drogą zabawkę - diesla - jak liczyłeś, że będzie tanio i cudownie, to popełniłeś błąd.

Napisano

> normalna każdego diesla bez dodatkowego dogrzewania. Przy ogrzewaniu i to wcale nie na full w

> trakcie postoju wskazówka leci na dół i jest to normalne. Przy spokojniej jeździ przy

> niewielkich obrotach, załączonym ogrzewaniu (tez niekoniecznie na full, ale powiedzmy na 3/4

> może nawet utknąć w połowie skali i się nie ruszyć dopóki nie zmniejszysz ogrzewania.

> bo nie pobierasz mu ciepła a utrzymujesz go pod sporym obciążeniem

> kupiłeś se drogą zabawkę - diesla - jak liczyłeś, że będzie tanio i cudownie, to popełniłeś błąd.

ok.gif

Nic dodać nic ująć. Tyle razy była o tym mowa.

Napisano
  • Autor

> Nic dodać nic ująć. Tyle razy była o tym mowa.

Jasno i na temat. Dzięki!

Napisano

Kumpel znający się nieco na mechanice rzecze tak:

Na pierwszy montaż do Fiatów w Polsce stosowano termostaty

o temperaturze otwarcia 89 stopni. Czujnik przy wentylatorze

włącza się gdy płyn osiągnie 91 stopni. WSZYSTKIE praktycznie

zamienniki dostępne obecnie, mają temperaturę otwarcia 82 stopnie.

Dlatego jeździmy niedogrzani. Prawdopodobnie jest to celowy

zabieg marketingowy...

I to potwierdzają moje obserwacje: na fabrycznym jak już stanęło,

to stało choćbym dał nawiew na maksa i ogrzewanie też na maksa...

A na Vernet choćby, zagrzać go w drodze do pracy jest niemożebne...

No i poniżej -2 stopni może opadać, jeśli nie zmniejszę ogrzewania na

pokrętle na połowę (pion między niebieskim a czerwonym) i nie dam

nawiewu na 1 stopień...

Napisano

> Kumpel znający się nieco na mechanice rzecze tak:

> Na pierwszy montaż do Fiatów w Polsce stosowano termostaty

> o temperaturze otwarcia 89 stopni. Czujnik przy wentylatorze

> włącza się gdy płyn osiągnie 91 stopni. WSZYSTKIE praktycznie

> zamienniki dostępne obecnie, mają temperaturę otwarcia 82 stopnie.

> Dlatego jeździmy niedogrzani. Prawdopodobnie jest to celowy

> zabieg marketingowy...

> I to potwierdzają moje obserwacje: na fabrycznym jak już stanęło,

> to stało choćbym dał nawiew na maksa i ogrzewanie też na maksa...

> A na Vernet choćby, zagrzać go w drodze do pracy jest niemożebne...

> No i poniżej -2 stopni może opadać, jeśli nie zmniejszę ogrzewania na

> pokrętle na połowę (pion między niebieskim a czerwonym) i nie dam

> nawiewu na 1 stopień...

Wydaje mi się, że skoro temp. otwarcia byłaby niższa, to silnik szybciej by ją osiągał, a wskazania na desce byłyby "pionowe" i bardziej stabilne. To moja taka hipoteza hmm.gif A po druge te termostaty z początku produkcji miały właśnie niższą temp. otwarcia, którą po 2006 roku podniesiono. Takie właśnie informacje można znaleźć w sieci. Na swoim przykładzie zauważyłem, że po wymianie termostatu auto troszkę mniej pali.

Napisano

Wyższa temperatura otwarcia oznacza, że silnik szybciej osiągnie

właściwą temperaturę pracy, bowiem płyn do chłodnicy popłynie

dopiero przy 89 stopniach, a potem jeśli auto nie będzie dostatecznie

szybko jechało by pęd powietrza ją chłodził - włączy się wentylator.

Jeśli temperatura otwarcia będzie niższa, to silnik spalający więcej

paliwa zacznie być chłodzony przed temperaturą optymalną, a co

za tym idzie - będzie dalej palił więcej paliwa i trzeba będzie go

dogrzać za pomocą obciążenia = szybkiej jazdy, lub nie odbierać

mu ciepła = nie grzać w kabinie, lub po prostu temperatura zewnętrzna

musi być optymalna (wychodzi mi, że około 4-5 stopni na plusie już

załatwia sprawę). Oryginalny termostat jaki miałem zamontowany,

otwierać się musiał dopiero przy 89 jako napisałem, gdyż czy było

+20 czy -20, gdy wskazówka osiągnęła pion, to tak już zostawała,

mimo wszelakich teorii o dieslu wygłoszonych tutaj wiele razy.

Napisano

> Krótko: jest zima i wskazówka nie osiąga maksimum, do tego jest zimno w aucie. Czy to normalna

> cecha stilo?

To nie jest normalna cecha Stilo, przynajmniej u mnie. Po trzech kilometrach jazdy w mieście przy minus 10 stopni, jak dzisiaj, mam do wyboru albo zacząć się rozbierać, albo zmniejszyć ogrzewanie, bo już mam wyłączony obieg wewnętrzny i wentylator na jedynce, a nadmuch ustawiony tylko na nogi.

Sorki, ale nie rozumiem dlaczego szanowni koledzy mają problem z nagrzaniem Stilonka i podejrzewają o to kilkustopniowe różnice w otwieraniu termostatów. Przecież to bez znaczenia i mieści się w tolerancji urządzeń mechanicznych.

pozdrawiam

Napisano

> To nie jest normalna cecha Stilo, przynajmniej u mnie. Po trzech kilometrach jazdy w mieście przy

> minus 10 stopni, jak dzisiaj, mam do wyboru albo zacząć się rozbierać, albo zmniejszyć

> ogrzewanie, bo już mam wyłączony obieg wewnętrzny i wentylator na jedynce, a nadmuch ustawiony

> tylko na nogi.

> Sorki, ale nie rozumiem dlaczego szanowni koledzy mają problem z nagrzaniem Stilonka i podejrzewają

> o to kilkustopniowe różnice w otwieraniu termostatów. Przecież to bez znaczenia i mieści się w

> tolerancji urządzeń mechanicznych.

> pozdrawiam

To kolega zaszalał smile.gif A może masz dodatkową nagrzewnicę PTC, która to działa i dmucha ciepłem niedługo po uruchomieniu silnika? hmm.gif Niektórzy koledzy z forum to mają. Webasto to nie jest, ale widocznie przyspiesza grzanie w kabinie. W Scenicu mojego taty jest takie coś i przy -15C* po 3 km w autku jest ciepełko, a temp. silnika bardzo niska wink.gif

Napisano

Fakt, że mam taką grzałkę, ale ona na zimnym silniku przy mrozach daje nawiew zbliżony do letniego i nie jest w stanie sama nagrzać autka.

Jeszcze jedno. Dopóki na wskaźniku temperatury nie mam przynajmniej jednej kreski jadę (przy mrozach) wyłącznie na wewnętrznym obiegu powietrza co zdecydowanie skraca czas nagrzewania się silnika i wnętrza smile.gif

Poza tym obroty utrzymuję na poziomie 1500, jedynie po zmianie biegów w porywach do 2000, co wg instrukcji jest jeszcze dopuszczalne na zimnym silniku (nie przekraczać średnich obciążeń). Gdybym dusił silnik na niższych obrotach, to pewnie też czekałbym godzinami na nagrzanie hehe.gif

pozdrawiam

Napisano

> Fakt, że mam taką grzałkę, ale ona na zimnym silniku przy mrozach daje nawiew zbliżony do letniego

> i nie jest w stanie sama nagrzać autka.

Wyraźnie jednak wspomaga grzanie smile.gif Wiem, jak działa to w Scenicu. Od razu upału nie ma, ale z czasem czuć, jak w aucie robi się ciepło. Uwierz, że bez tej grzałki przy -15C* wali z nawiewu strasznym zimnem. Dopiero po przejechaniu sporego dystansu zaczyna lecieć letnie powietrze.

Napisano

Wspomaga na pewno. Nie wiem w jakim stopniu, bo nie miałem okazji porównać, ale wg mnie cały pic polega na jak najszybszym nagrzaniu silnika, czyli odpowiedniej technice jazdy. Czy termostat otwiera się przy 82 stopniach, czy 89 stopniach ma raczej znaczenie drugorzędne.

A przy minus 15, nawet z grzałką, nie "ryzykowałbym" jazdy z nadmuchem zewnętrznym smile.gif Bez grzałki to już prawdziwe sado maso hehe.gif

pozdrawiam

Napisano

> Witam,

Bez sprawdzenia kompem ciężko wróżyć. Ogólnie u mnie jest tak, że do 10km jadąc powyżej 2tys. obr./min. prawie zawsze osiąga "pion" i dość stabilnie go trzyma zlosnik.gif Oczywiście długie stanie w bezruchu na sporawym mrozie przy maks. grzaniu, baaardzo spokojna jazda (jednostajna, niskie obroty) itp. sytuacje wychładzają silnik/nie pozwalają się mu dogrzać. Tak więc ciężko na podstawie Twojego opisu jednoznacznie stwierdzić, czy masz sprawny termostat (i niedogrzanie możesz zrzucić na bark TTTM), czy jednak niedomaga.

Napisano

to ja zacytuje jednego z pierwszych postow :

> normalna każdego diesla bez dodatkowego dogrzewania. Przy ogrzewaniu i to wcale nie na full w

> trakcie postoju wskazówka leci na dół i jest to normalne. Przy spokojniej jeździ przy

> niewielkich obrotach, załączonym ogrzewaniu (tez niekoniecznie na full, ale powiedzmy na 3/4

> może nawet utknąć w połowie skali i się nie ruszyć dopóki nie zmniejszysz ogrzewania.

> bo nie pobierasz mu ciepła a utrzymujesz go pod sporym obciążeniem

otóż jezdzilem roznymi dieselkami (glownie tdi) i nigdy nie bylo tak, ze opadala wskazowka. jak juz doszla do pionu - zostawala na nim do samego konca jazdy bez wzgledu na to jak mocno ustawi sie nawiew - i w jakim stopniu ma grzac wnetrze; bez wzgledu na to czy sie szaleje na autostradzie, czy jedzie od swiatel do swiatel w miescie, czy moze stoi pod domem...

tak wiec - cos chyba jest nie tak z tymi naszymi stilonami (no chyba ze po prostu fiat "tak ma")

Napisano

> tak wiec - cos chyba jest nie tak z tymi naszymi stilonami (no chyba ze po prostu fiat "tak ma")

tdi to tdi, jtd to jest coś innego

ile osób musi Ci napisać że może opadać żebyś to przyjął do wiadomości?

uwierz, może tak się dziać, TTTM. ok.gif

Napisano

> tdi to tdi, jtd to jest coś innego

> ile osób musi Ci napisać że może opadać żebyś to przyjął do wiadomości?

> uwierz, może tak się dziać, TTTM.

Do tego wiele silników tdi miało montowane seryjnie dogrzewacze silnika składające się z 3 świec żarowych, które też swoje robią. Widziałem takie coś u kolegi w wieśwagenie IV i przyspiesza to grzanie się silnika dość widocznie. My w JTD-kach niestety tego nie mamy, ale można sobie dołożyć.

Napisano

> to ja zacytuje jednego z pierwszych postow :

> otóż jezdzilem roznymi dieselkami (glownie tdi) i nigdy nie bylo tak, ze opadala wskazowka. jak juz

> doszla do pionu - zostawala na nim do samego konca jazdy bez wzgledu na to jak mocno ustawi

> sie nawiew - i w jakim stopniu ma grzac wnetrze; bez wzgledu na to czy sie szaleje na

> autostradzie, czy jedzie od swiatel do swiatel w miescie, czy moze stoi pod domem...

> tak wiec - cos chyba jest nie tak z tymi naszymi stilonami (no chyba ze po prostu fiat "tak ma")

A wiesz dlaczego tak jest w VW ? bo zegar temperatury ma tam pewną histerezę, przekroczy pewną barierę i stoi w miejscu mimo wahań temperatury w rzeczywistości.Podłącz sobie VAG'a i zobacz co się dzieje z temperaturą podczas jazdy. Naiwni się na to łapią że VAG trzyma temperature jak skała ... zlosnik.gif

U nas z kolei zegar temperatury startuje od 50*C i mniejwięcej liniowo porusza się za czujnikiem, stąd możemy obserwowac wszystkie wahania temperatury góra dół.

Napisano

> tdi to tdi, jtd to jest coś innego

> ile osób musi Ci napisać że może opadać żebyś to przyjął do wiadomości?

> uwierz, może tak się dziać, TTTM.

spokojnie spokojnie.

"Mi" nikt pisac tego nie musi - mam jtd i widze jak to dziala.

autor posta ktory cytowalem nie mowil o jtd tylko ogolnie o dieslach.

inna sprawa - ze nie tylko tdi, ale takze hdi oraz cdti w moim przypadku trzymaly temperature. moze to taki swoisty zbieg okolicznosci.

TTTM ?

pewnie tak. przeciez napisalem na koncu posta wink.gif

Napisano

Mam Stilo MJ 120 KM, termostat oryginalny, i jak złapie pion to nawet jak stoję w korku przy -10 to wskazówka ani drgnie w dół.

Pozdrawiam.

Napisano

> Mam Stilo MJ 120 KM, termostat oryginalny, i jak złapie pion to nawet jak stoję w korku przy -10

> to wskazówka ani drgnie w dół.

> Pozdrawiam.

Mam to samo. Zarówno jeśli chodzi o wersje silnikową jak i o zachowanie wskazówki.

Napisano

> Mam Stilo MJ 120 KM, termostat oryginalny, i jak złapie pion to nawet jak stoję w korku przy -10

> to wskazówka ani drgnie w dół.

> Pozdrawiam.

była już gdzieś niedawno mowa, że termostaty z pierwszego montażu i zamienniki różnią się temperaturą otwarcia i możliwe, że to jest powodem stania i niestania równo w pionie..

Napisano

Wczoraj zrobiłem runde po miescie, dość intensywną przy tem. zew. ok. -2C. Wskazówka temperatury doszła lekko powyżej 1/4 skali. Ogrzewanie w środku nastawione na 18C. i było ciepło. Troche mnie to martwi bo nie znam jeszcze tego auta. Czy jak podłącze go pod FES'a w czasie jazdy to pomiar temp bedzie wiarygodny ?

Napisano

> Wczoraj zrobiłem runde po miescie, dość intensywną przy tem. zew. ok. -2C. Wskazówka temperatury

> doszła lekko powyżej 1/4 skali. Ogrzewanie w środku nastawione na 18C. i było ciepło. Troche

> mnie to martwi bo nie znam jeszcze tego auta. Czy jak podłącze go pod FES'a w czasie jazdy to

> pomiar temp bedzie wiarygodny ?

ile zrobiłeś po tym mieście?

wg Twojego opisu, powinno być ok

ja bym się nie przejmował, dla spokojności możesz przegonić furkę na jakimś dłuższym dystansie i będziesz widzał co się ze wskazówką dziej, ale po mojemu jest ok ok.gif

Napisano

Zrobiłem ok 10km ale faktycznie przejade sie gdzies dalej i zobacze co bedzie.

Napisano

> Zrobiłem ok 10km ale faktycznie przejade sie gdzies dalej i zobacze co bedzie.

ja mam ustawione min czyli 16*, po 7 km jazdy do pracy przy obecnych temp osiągam pierwszą kreskę także. W ruchu miejskim pełne nagrzanie w zasadzie będzie po ok 20 km, jak dobrze pójdzie.

Na trasie z małymi prędkościami i małym obciążeniem też nie nagrzejesz. Między świętami wracałem z zakopanego, fakt, że było ok -8*, w środku miałem ustawione na 18* i jazda z prędkością średnią 20 km/h - nagrzał się w pełni po 40 km.

Napisano

Ciekawe jest to, że jak popędzę do pracy z Będzina do Katowic

po DK86, jadąc tak około 90 km/h to pod robotą mam tak 1 działkę

przed pionem. Trasa 8 km. Zaś jak z powodu korków na DK86 pojadę

przez Sosnowiec/Szopienice/Nikiszowiec, ze znacznie niższymi prędkościami,

to już 2 km przed robotą (trasa dłuższa, wychodzi około 12 km), mam

pion smile.gifsmile.gif

Napisano
jak jadę na "zielonej fali" do pracy, co zdarza się mniej więcej 1-2 razy w m-cu, to też jest niższa temp niż jak się włóczę od świateł do świateł - tłumaczę to tym, że, podczas jazdy w korku silnik jest bardziej obciążony, ciągłe ruszanie, ciągłe przyspieszanie, a na dodatek mniej powietrza opływa silnik odbierając mu ciepło. Jak jedziesz ze stała prędkością i szybciej, to silnik ma jednakowe obciążenie. Do tego jeszcze tempo nagrzewania zależy od prędkości obrotowej silnika - inaczej się będzie nagrzewać, jak na 5 biegu będziesz jechał 90 kph, a inaczej - szybciej - jak będziesz to robił na 4 biegu.
Napisano

Ja dzis wymieniłem termostat. Był BEHR fabryczny a zamontowałem GATES.

Na termostacie jest nabite 88*C. Wskazówka poszła w pion i stoi choć teraz temp jest okolo -3*C. Zobaczymy jak bedzie potem.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Wczoraj zrobiłem runde po miescie, dość intensywną przy tem. zew. ok. -2C. Wskazówka temperatury

> doszła lekko powyżej 1/4 skali. Ogrzewanie w środku nastawione na 18C. i było ciepło. Troche

> mnie to martwi bo nie znam jeszcze tego auta. Czy jak podłącze go pod FES'a w czasie jazdy to

> pomiar temp bedzie wiarygodny ?

Nie mam żadnej poprawy, tzn. obecnie jest +10C a tem. na skali dalej tylko ok 25%. Zakładam, że walnięty jest termostat. Czy objawem tego może być większe spalanie ?

Napisano

> U nas z kolei zegar temperatury startuje od 50*C i mniejwięcej liniowo porusza się za czujnikiem,

> stąd możemy obserwowac wszystkie wahania temperatury góra dół.

jestes tego pewien? W nowych (<~10 lat) Fiatach czujnik jest podpiety pod kompa i to komputer podaje sygnal na wskaznik. u mnie w praktyce jest tak, ze jak dojdzie do 90 stopni (pozycja srodkowa), to tak juz zostaje. czasem wskazowka jest na srodku, a FES pokazuje 78 stopni, wiec IMO jesli czujnik nie jest podpiety prosto pod wskaznik (jak w cento, punto I), to wskazowka nie bedzie wedrowac gora-dol w czasie korkow latem.

Napisano

> walnięty jest termostat. Czy objawem tego może być większe spalanie ?

tak

Napisano

> jestes tego pewien? W nowych (

Głowy za tą teze na klocku nie położe spineyes.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

A co powiecie na taki przypadek:

Podczas jazdy nawet teraz podczas temperatury na zewnątrz w okolicach 20st C i długiej jazdy na trasie temperatura silnika nie przekracza ok 77st C. Ostatnio jak go mocno przegoniłem po mieście to miałem 84st C. Co ciekawe wskazówka dosyć szybko zaczyna się podnosić a po ok 3-4km w obecnych warunkach jest już w okolicach 70 st C ale dalej nie idzie.

W mroźną zimę nawet po 40km w trasie wskazówka było przy drugiej kresce. Tyle na temat jazdy.

Wczoraj natomiast stał długo na postoju z odpalonym silnikiem. Nagrzał się do 94st C.

Temperatury podane bez włączonego ogrzewania i czytane z komputera.

Napisano

sprawdź rurę doprowadzającą ciecz do chłodnicy gdy auto ma ~70C

jeżeli jest ciepła to termostat za szybko się otwiera

inna sprawa że czujnik(i) temperatury mogą dawać złe odczyty

• 2 tygodnie później...
Napisano

> jestes tego pewien? W nowych (<~10 lat) Fiatach czujnik jest podpiety pod kompa i to komputer podaje sygnal na wskaznik. u mnie w praktyce jest tak, ze jak dojdzie do 90 stopni (pozycja srodkowa), to tak juz zostaje. czasem wskazowka jest na srodku, a FES pokazuje 78 stopni, wiec IMO jesli czujnik nie jest podpiety prosto pod wskaznik (jak w cento, punto I), to wskazowka nie bedzie wedrowac gora-dol w czasie korkow latem.

A ja potwierdzę słowa kolegi Hipo. Dzisiaj jadąc do pracy robiłem mały test temperatury pracy silnika, bo zaniepokoiła mnie troszkę wskazówka temperatury, która nawet przy temperaturze +20 stopni C i jeździe w trasie, przy odpuszczaniu gazu i zjazdu z górki potrafi się odchylić od pionu na grubość wskazówki. Dzisiaj rano jadąc do pracy (ok 30 km, prędkość ok 90km/h, w granicach 2 tys. obr./min.) zaobserwowałem co następuje:

- wskazówka pokazuje pion przy 82 stopniach C

- widać KAŻDE wahanie temperatury, wystarczy, że spadnie o stopień bądź dwa a wskazówka już zaczyna się lekko odchylać.

- maksymalna temperaturę jaką udało mi się osiągnąć na blisko 30 kilometrowym odcinku to 82 stopnie (wskazówka w pionie) przy spokojnej, równej i jednostajnej jeździe. Przy jeździe bez gazu np. z górek temperatura wahała się w granicach 80-77 stopni C ( i każdą zmianę temperatury było widać na wskazówce).

W zeszłym roku nie zauważyłem czegoś takiego, ale wtedy miałem jeszcze na stanie EGR, obecnie jest on zaślepiony i nie powiem, że zaczynam go troszkę podejrzewać.

Jak myślicie, wymiana termostatu jest konieczna? Zaczynać zbierać cięgi? Myślałem, że chociaż jeden miesiąc mój Stilon da odpocząć portfelowi wink.gif

Napisano

Mi po wymianie termostatu stoi jak emerytowi po viagrze. Czy to -20 czy +30.

Napisano

> Mi po wymianie termostatu stoi jak emerytowi po viagrze. Czy to -20 czy +30.

potwierdzam, mam tak samo 893goodvibes.gif

Napisano

W teorii wszystko jest ok, bo jak rzecze eLearn termostat powinien otwierać się przy temp. 80 +-2 stopnie C. Z moich obserwacji tak właśnie wynika, bo temperatura spada najwyżej do 77 stopni, termostat się zamyka, temperatura idzie w górę, termostat się otwiera i tak w kółko przy spokojnej i delikatnej jeździe.

Jednak i tak zacznę chyba zbierać na nowy termostat, bo z tego co widzę to obecnie dostępne mają temperaturę otwarcia ~88 stopni C co może być lepsze dla silnika, który i tak dosyć ciężko rozgrzać. Znowu 300 - 350 zł pójdzie się... wietrzyć.

Napisano

u mnie też jak się podniesie to stoi jak się patrzy.

Przerabiałem wymianę termostatu.

Parę pań lekkich obyczajów poleciało przez tą nieszczęsną komiczną śrubkę co trzyma chłodnicę spalin devil.gif

Napisano

Termostaty są jednakowe cały czas. Co najwyżej są dystrybuowane

na różne rynki. Jedne na rynki o klimacie umiarkowanym mają temperaturę

otwarcia 82-83 stopnie, zaś te co mają 88-89 na klimat zimny, skandynawski.

Napisano

> Termostaty są jednakowe cały czas. Co najwyżej są dystrybuowane

> na różne rynki. Jedne na rynki o klimacie umiarkowanym mają temperaturę

> otwarcia 82-83 stopnie, zaś te co mają 88-89 na klimat zimny, skandynawski.

To widocznie u mnie siedzi ten na klimat umiarkowany, albo po prostu mój już niedomaga. Tak jak pisałem, eLearn twierdzi, że termostat powinien otwierać się w temp. 80 +- 2 stopnie a jak szukałem na necie to bez znaczenia jakiej firmy wszystkie miały temp. otwarcia ~88 stopni.

Napisano

> sprawdź rurę doprowadzającą ciecz do chłodnicy gdy auto ma ~70C

> jeżeli jest ciepła to termostat za szybko się otwiera

> inna sprawa że czujnik(i) temperatury mogą dawać złe odczyty

Możesz jeszcze powiedzieć którą rurę sprawdzić (od strony akumulatora czy płynu spryskiwaczy)?

Rozumiem, że są dwa czujniki tylko czy odczyty z obydwu są dostępne w komputerze, jeśli tak to w których modułach?

Bo muszę jakoś zdiagnozować ten termostat bo wkurza mnie podczas długiej trasy widok wskazówki na umownych 70stC a w szczególności spalanie które nawet w te upały nie dorównuje temu które miałem w tamtym roku w lato no.gif Żeby mieć pion muszę teraz jechać w warszawskim korku w 30st upale yikes.gif

Napisano

> Możesz jeszcze powiedzieć którą rurę sprawdzić (od strony akumulatora czy płynu spryskiwaczy)?

> Rozumiem, że są dwa czujniki tylko czy odczyty z obydwu są dostępne w komputerze, jeśli tak to w

> których modułach?

> Bo muszę jakoś zdiagnozować ten termostat bo wkurza mnie podczas długiej trasy widok wskazówki na

> umownych 70stC a w szczególności spalanie które nawet w te upały nie dorównuje temu które

> miałem w tamtym roku w lato Żeby mieć pion muszę teraz jechać w warszawskim korku w 30st

> upale

JTD 115KM od strony aku

a czy u Ciebie też? pewnie tak bo od termostatu leci rura na duży obieg (do chłodnicy) więc jej szukaj

co do odczytów z czujników to niestety nie wiem palacz.gif

Napisano

Ok w takim razie sprawdzę.

Z tego co wiem to jeden czujnik daje sygnał na wskaźnik w kabinie a drugi do ECU więc skoro wskazówka jest nieco poza umownym 70 a z odczytu jest tez trochę ponad 70 to chyba odczyty są w porządku.

Napisano

Nagrzałem silnik i sprawdziłem rury.

Temperatura silnika na postoju (z ECU) 72~73stC.

Prawa rura (od strony akumulatora) - parzy.

Lewa rura (od strony płynu spryskiwaczy) - zdecydowanie ciepła.

Termostat przepuszcza?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Termostat wymieniony na oryginalny. Pion cały czas - w czasie jazdy, na postoju, z ogrzewaniem zlosnik.gif

Przy okazji po wymianie jak go zgasiłem strasznie zatrzęsło autem i panowie w ASO stwierdzili, że to słychać ze skrzyni i najpewniej dwumas do roboty furious.gif

Napisano

> Termostat wymieniony na oryginalny.

Hmm , a co w MJTD 140KM jest fabrycznie - Behr czy Vernet ?

Bo tego pierwszego nigdzie nie widzę , natomiast Vernet o nr 6882.88 jest jak najbardziej dostępny hmm.gif

Napisano

Jak najbardziej Behr oryginalny z ASO zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.