Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na te przepisy czekają kierowcy!

Featured Replies

Napisano

Na jakich zmianach w prawie zależy kierowcom i kiedy zostaną wprowadzone. hmm.gif

Rozwiązanie problemu podwójnego ubezpieczenia OC, porządki na drogach osiedlowych czy możliwość wyrobienia trzeciej tablicy rejestracyjnej do bagażnika rowerowego to tylko niektóre ze zmian w przepisach, na które z niecierpliwością czekają kierowcy.

Niestety to, na czym zależy zmotoryzowanym, niekoniecznie jest priorytetem dla ministerialnych urzędników czy parlamentarzystów, którzy przygotowują zmiany w prawie lub je tworzą. Część z wymienionych przepisów ma szanse wejść w życie jeszcze w tym roku, czy jednak tak się stanie - pokaże czas.

jakiś tekst ok.gif

Napisano
  • Autor

> na osiedlowych nie wiadomo kto ma pierwszeństwo

Jak to u nas kolejny martwy przepis facepalm.gif

Napisano

Przydałaby się tablica rejestracyjna, której wymiary pasują idealnie w fabryczne miejsca samochodów sprowadzonych z USA.

Napisano

> Na jakich zmianach w prawie zależy kierowcom i kiedy zostaną wprowadzone.

> Rozwiązanie problemu podwójnego ubezpieczenia OC, porządki na drogach osiedlowych czy możliwość

> wyrobienia trzeciej tablicy rejestracyjnej do bagażnika rowerowego to tylko niektóre ze zmian

> w przepisach, na które z niecierpliwością czekają kierowcy.

> Niestety to, na czym zależy zmotoryzowanym, niekoniecznie jest priorytetem dla ministerialnych

> urzędników czy parlamentarzystów, którzy przygotowują zmiany w prawie lub je tworzą. Część z

> wymienionych przepisów ma szanse wejść w życie jeszcze w tym roku, czy jednak tak się stanie -

> pokaże czas.

> jakiś tekst

Zakaz wyprzedzania dla TIRów na autostradach

Napisano

> Rejestracja na bagażnik rowerowy - tego mi trzeba

Spokojnie można sobie zrobić trzecią tablicę tylko, że wiąże się to z poświadczeniem nieprawdy.

Idziesz do WK i mówisz, że tablica uległa uszkodzeniu, wpadła Ci do rzeki lub zwyczajnie zgubiłeś.

Wypełniasz oświadczenie i po jakimś czasie odbierasz nową trzecią tablicę.

Napisano

> Zakaz wyprzedzania dla TIRów na autostradach

A niech się tam wyprzedzają.

Często jeżdżę autostradą i nie raz się wyprzedzają. Chwilkę poczekam i jadę dalej.

Przecież to jest autostrada i tą minutkę wolniejszej jazdy spokojnie można nadrobić.

Napisano

i co ma zrobić jak trafi na jakiegoś kapelusza jadącego 50km/h ?

wlec się za nim ? spineyes.gif

Napisano

> Spokojnie można sobie zrobić trzecią tablicę tylko, że wiąże się to z poświadczeniem nieprawdy.

> Idziesz do WK i mówisz, że tablica uległa uszkodzeniu, wpadła Ci do rzeki lub zwyczajnie zgubiłeś.

> Wypełniasz oświadczenie i po jakimś czasie odbierasz nową trzecią tablicę.

AFAIR 3 lata.... banned.gifzlosnik.gif

Napisano

> i co ma zrobić jak trafi na jakiegoś kapelusza jadącego 50km/h ?

> wlec się za nim ?

Z tego co wiem (nie czytam kodeksów, a z egzaminu nie pamiętam ) to jest chyba jakaś minimana dozwolona prędkość na autostradach!?

Żeby udobruchać obrońców TIRowców to zmieniam swój pomysł na:

TIRy na tory

i teraz poproszę o pomnik postawiony przez "zielonych"...

Napisano

mała tablica rejestracyjna do aut sportowych taka 4x10cm jak za granicą w pełni legalna i dopuszczenie do legalnych przeglądów aut do sportu.

Żebym nie musiał rajdówki przeglądu robić z pomoca diagnosty pasjonata, tylko żeby przepisy mówiły, mam auto zgodne z ksiażką auta sportowego a nie polskimi przepisami bo to sie wyklucza

Napisano
  • Autor

Tak jak w Czechach ok.gif

Napisano
  • Autor

> mała tablica rejestracyjna do aut sportowych taka 4x10cm jak za granicą w pełni legalna i

> dopuszczenie do legalnych przeglądów aut do sportu.

> Żebym nie musiał rajdówki przeglądu robić z pomoca diagnosty pasjonata, tylko żeby przepisy mówiły,

> mam auto zgodne z ksiażką auta sportowego a nie polskimi przepisami bo to sie wyklucza

Ja bym był za taka naklejka z foli w kształcie tablicy ok.gif

jaguar_e-type_1969_01_s.jpg

Napisano

> A niech się tam wyprzedzają.

Protestuję. To dla nich jest właśnie parę minut. Tymczasem multum aut traci w cholerę paliwa, hamulców i do tego stwarza zagrożenie. Wyprzedzanie tak, ale tylko na autostradach z przynajmniej trzema pasami.

Napisano

> Z tego co wiem (nie czytam kodeksów, a z egzaminu nie pamiętam ) to jest chyba jakaś minimana

> dozwolona prędkość na autostradach!?

Nie ma. Pojazd poruszający się po autostradzie powinien mieć techniczna możliwość rozwijania prędkości przynajmniej (chyba) 80 km/h. Ale to nie znaczy, że musi tyle jechać. Może toczyć się nawet 30 km/h.

Edit Powinie rzowijać przybajniej 40 km/h:

Quote:

Zgodnie z definicją autostrady, jest to droga przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep. Nie oznacza to jednak, że 40 km/h jest prędkością minimalną jaka obowiązuje na autostradzie. Wymóg 40 km/h dotyczy jedynie spełnienia określonych parametrów pojazdów samochodowych, które zamierzają poruszać się autostradą.

Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908 z późn. zm.) cyt. ,,Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.” Z ust. 2 pkt 1 wynika jednak obowiązek poruszania się z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym.

To kierujący decyduje, jaka prędkość w danych okolicznościach (również na autostradzie) jest bezpieczna, czyli taka, która pozwoli mu na panowanie nad pojazdem w przypadku pojawienia się zagrożenia. To również kierujący musi ocenić czy w danych warunkach prędkość, z jaką jedzie nie powoduje utrudnień dla innych pojazdów. Nie można jednak zapominać o ograniczeniu prędkością dopuszczalną, w tym przypadku 130 km/h dla samochodów osobowych, motocykli oraz sam. ciężarowych o DMC poniżej 3,5 T.

Napisano

> Nie ma. Pojazd poruszający się po autostradzie powinien mieć techniczna możliwość rozwijania

> prędkości przynajmniej (chyba) 80 km/h.

ZTCP 40kmh/

Napisano

Lepiej zakaz ustawiania się TIR-ów i innych koparek "na kresce". Rozwiązać to można prosto, nawet bez żadnych zapisów w KRD - ustawić zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe na kilometr przed skrzyżowaniami.

Napisano

> Nie ma. Pojazd poruszający się po autostradzie powinien mieć techniczna możliwość rozwijania

> prędkości przynajmniej (chyba) 80 km/h. Ale to nie znaczy, że musi tyle jechać. Może toczyć

> się nawet 30 km/h.

> Edit Powinie rzowijać przybajniej 40 km/h:

Mama mojego kolegi dostała kiedyś mandat za zbyt wolną jazdę i gość chciał się pod ziemię zapaść hehe.gif

Ale ile jechała to nie pamiętam.

Napisano

> Mama mojego kolegi dostała kiedyś mandat za zbyt wolną jazdę i gość chciał się pod ziemię zapaść

> Ale ile jechała to nie pamiętam.

bo jest też przepis mówiący o nieutrudnianiu ruchu który niestety dość rzadko bywa egzekwowany .

Napisano

> mam auto zgodne z ksiażką auta sportowego a nie polskimi przepisami bo to sie wyklucza

Jak masz auto niezgodne z polskimi przepisami, to nim nie jeździsz w normalnym ruchu.

Rajdy odbywają się na drogach wyłączonych z ruchu - więc w czym problem ?

Napisano

> Jak masz auto niezgodne z polskimi przepisami, to nim nie jeździsz w normalnym ruchu.

> Rajdy odbywają się na drogach wyłączonych z ruchu - więc w czym problem ?

Widziales kiedys rajd?

Odcinki specjalne sa na drogach wylaczonych z ruchu.

A reszta (czyli cale trasy dojazdowe) sa po normalnych drogach wsrod innych uczestnikow ruchu.

Napisano

> Tymczasem multum aut traci w cholerę paliwa,

> hamulców

Straaaaaaszne. Tyle hamulców i paliwa. hehe.gif

> i do tego stwarza zagrożenie.

Sami sobie stwarzają zagrożenie Ci, którzy się kotłują zaraz za tą wyprzedzającą ciężarówką.

Siedzą sobie na zderzakach przyklejeni jeden do drugiego, a jak leje deszcz to dodatkowo prawie nic nie widzą.

A ja sobie zwalniam jadąc prawym pasem tak około 100m za wyprzedzaną ciężarówką, obserwuję brać kotłującą się na lewym pasie i gdy już wszyscy sobie po chwili pojadą to spokojnie wyprzedzam.

Porównując zachowanie kierowców na zachodnich autostradach i zachowania naszych "miszczóf kerownicy" dochodzę do wniosku, że większość kompletnie nie potrafi korzystać z dobrodziejstwa jakim jest autostrada.

Napisano

> A reszta (czyli cale trasy dojazdowe) sa po normalnych drogach wsrod innych uczestnikow ruchu.

Nie widzę powodu, by dopuszczać odstępstwo od przepisów, bo ktoś chce się bawić.

Jeśli auto jest niezgodne z wymaganiami dla ruchu drogowego, niech w nim nie uczestniczy, może startować w rajdach off-road, albo w wyścigach torowych.

Napisano

> Nie widzę powodu, by dopuszczać odstępstwo od przepisów, bo ktoś chce się bawić.

> Jeśli auto jest niezgodne z wymaganiami dla ruchu drogowego, niech w nim nie uczestniczy, może

> startować w rajdach off-road, albo w wyścigach torowych.

No ale przeciez ci tlumacze, ze rajdy odbywaja sie zarowno po zamknietych odcinkach jak i wsrod normalnego ruchu po drogach publicznych.

Jakos wiec te auto dopuszczone do ruchu musza byc.

Napisano

> Jakos wiec te auto dopuszczone do ruchu musza byc.

Przecież kolega napisał:

"Żebym nie musiał rajdówki przeglądu robić z pomoca diagnosty pasjonata"

Czyli - auto nie spełnia wymogów i "normalny" diagnosta by go nie dopuścił do ruchu, a "pasjonat" dopuści.

Jak dla mnie taki diagnosta - pasjonat powinien przestać być diagnostą.

Napisano

> Przecież kolega napisał:

> "Żebym nie musiał rajdówki przeglądu robić z pomoca diagnosty pasjonata"

> Czyli - auto nie spełnia wymogów i "normalny" diagnosta by go nie dopuścił do ruchu, a "pasjonat"

> dopuści.

> Jak dla mnie taki diagnosta - pasjonat powinien przestać być diagnostą.

To powiedz mi w takim razie, w jaki sposob wszystkie inne rajdowe auta jezdza po drogach?

W Polsce przepisy na ten temat nie sa do konca jasne, dlatego trzeba kombinowac.

Napisano

> To powiedz mi w takim razie, w jaki sposob wszystkie inne rajdowe auta jezdza po drogach?

Nie wiem.

> W Polsce przepisy na ten temat nie sa do konca jasne, dlatego trzeba kombinowac.

Nie - trzeba ich przestrzegać. Można dążyć do ich zmiany.

To że "rajdowcom" się nie podobają to nie powód, by je łamali.

Napisano

> Protestuję. To dla nich jest właśnie parę minut.

To jest nawet łatwo policzyć.

Ma limiter ustawiony o 2km/h więcej niż wyprzedzany.

Może jechać tylko 8h bez przerwy.

Więc w najbardziej optymistycznym wariancie gdzie po wyprzedzeniu nic go nie spowolni i jest na początku swoich 8h jazdy, to będzie do przodu o 16km, czyli o 12 minut zlosnik.gif

Zysk taki że nie ma co. zlosnik.gif

>Tymczasem multum aut traci w cholerę paliwa,

> hamulców i do tego stwarza zagrożenie. Wyprzedzanie tak, ale tylko na autostradach z

> przynajmniej trzema pasami.

ok.gif

Napisano

> Przydałaby się tablica rejestracyjna, której wymiary pasują idealnie w fabryczne miejsca samochodów

> sprowadzonych z USA.

Jestem zdecydowanie przeciw, "amerykańce" w 90% które widuje mają czerwone kierunkowskazy, co za tym idzie na lewo załatwiany przegląd techniczny - więc po co im ułatwiać ?

Napisano

> Jestem zdecydowanie przeciw, "amerykańce" w 90% które widuje mają czerwone kierunkowskazy, co za

> tym idzie na lewo załatwiany przegląd techniczny - więc po co im ułatwiać ?

Chyba źle zrozumiałeś autora.

Chodziło o tablicje rejestracyjne, a nie o światła

Napisano

> A niech się tam wyprzedzają.

> Często jeżdżę autostradą i nie raz się wyprzedzają. Chwilkę poczekam i jadę dalej.

Gorzej jeśli jedziesz z dużą predkością (wiem wiem... blah.gif) a on ci to zrobi przed nosem i musisz hamowac tak że ABS się włącza... mój ojciec jeździł w transporcie, sam z nim całą Europę zjeździłem i zawsze trzymałem stronę TIRowców, ale z biegiem czasu zacząłem twierdzić, że sami się o takie przepisy proszą...

Jestem za zakazem wyprzedzania się TIRów na drogach dwupasmowych, na wielopasmowych niech się wyprzedzają

> Przecież to jest autostrada i tą minutkę wolniejszej jazdy spokojnie można nadrobić.

Napisano

> Jestem zdecydowanie przeciw, "amerykańce" w 90% które widuje mają czerwone kierunkowskazy, co za

> tym idzie na lewo załatwiany przegląd techniczny - więc po co im ułatwiać ?

Dostosowanie takiego wozu do europejskich wymogów i dopuszczenie do ruchu to już inna para kaloszy.

Napisano

Wymiana klapy lub zderzaka na europejką wersje gdzie zmieści się tablica też ?

Napisano

zakaz wyprzedzania dla wszystkich ok.gifskromny.gif

Napisano

> Z tego co wiem (nie czytam kodeksów, a z egzaminu nie pamiętam ) to jest chyba jakaś minimana

yhym jest minimalna to 40kmph

> Żeby udobruchać obrońców TIRowców to zmieniam swój pomysł na:

> TIRy na tory

tory na tiry smirk.gif

Napisano

> Jak masz auto niezgodne z polskimi przepisami, to nim nie jeździsz w normalnym ruchu.

> Rajdy odbywają się na drogach wyłączonych z ruchu - więc w czym problem ?

pomiędzy odcinkami masz drogi dojazdowe po których jeździsz.. pozatym auto jest zrobione wg norm fia więc dużo wytrzymalej niz seryjne.

Napisano

> fia więc dużo wytrzymalej niz seryjne.

To w czym problem ? Jeśli jest lepiej niż wymagania PoRD, to chyba nie trzeba diagnosty "pasjonata".

Napisano

> To w czym problem ? Jeśli jest lepiej niż wymagania PoRD, to chyba nie trzeba diagnosty

> "pasjonata".

Wg diagnosty oznacza to że jest niezgodne z przepisami.

Taki absurd

Napisano

> Wg diagnosty oznacza to że jest niezgodne z przepisami.

To znaczy, że nie jest lepiej, tylko właścicielowi wydaje się, że jest lepiej.

Wszelkiej maści agrotuningowcy też uważają, że ich auta są "lepsze".

Napisano

> To znaczy, że nie jest lepiej, tylko właścicielowi wydaje się, że jest lepiej.

> Wszelkiej maści agrotuningowcy też uważają, że ich auta są "lepsze".

W kwestii bezpieczeństwa rajdówka jest na pewno bezpieczniejsza niż seryjny samochód, a badania technicznego nie przejdzie.

Agrotuning, tuning a rajdówki to dwa różne światy

Napisano

Nie ma. Na autostradę nie można wjechac pojazdem wolnobieżnym, czyli takim, który nie przekracza 40 km/h. Ale nikt nie zabroni jazdy z prędkością nawet 5 km/h (np. w czasie ostrej śnieżycy). A na typowe "zawalidrogi" też jest paragraf - utrudnianie ruchu, tylko u nas policja oczywiście o tym nie wie.

Napisano

> Gorzej jeśli jedziesz z dużą predkością (wiem wiem... ) a on ci to zrobi przed nosem i musisz

> hamowac tak że ABS się włącza... mój ojciec jeździł w transporcie, sam z nim całą Europę

> zjeździłem i zawsze trzymałem stronę TIRowców, ale z biegiem czasu zacząłem twierdzić, że sami

> się o takie przepisy proszą...

> Jestem za zakazem wyprzedzania się TIRów na drogach dwupasmowych, na wielopasmowych niech się

> wyprzedzają

> > Przecież to jest autostrada i tą minutkę wolniejszej jazdy spokojnie można nadrobić.

Wiele razy TIR wyjeżdżał mi przed maskę, mimo iż za mną nikogo nie było angryfire.gif Przy 140 km/h to już jest naprawdę bardzo niebezpieczne. Na Zachodzie ani razu się z tym nei spotkałem. Po prostu większość naszych TIRowców to chamy i moim zdaniem powinien być zakaz wyprzedzania na autostradach ok.gif A jak jakiś TIR trafi na zawalidrogę, który jedzie 60 km/h autostradą, to dobrze! Niech zobaczy jak to jest jechać za TIRem na jednopasmowej drodze na górce ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.