Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Homologacja świateł dziennych...

Featured Replies

Napisano

Jak to w końcu jest?

RL

DRL

E4

E11

Co ma pisać, aby dobrze świeciły i nie było problemów z policial.gif?

klik 1

klik 2

klik 3

3 klik mimo oznaczeń jak na innych aukcjach opisany jest już "ala" dzienne biglaugh.gif

Wiem, że to niekiedy drutem zalatuje, ale krótkie odcinki i ciągły ujemny bilans energetyczny skłaniają mnie do zakupu lamp dziennych.

Montaż znaleziony u sąsiadów pokazuje, że może to wyglądać całkiem, całkiem.

IMG_4d4b03ef69a034668.jpg

Tu reszta fotek

Chciałbym je zamontować głębiej ( bardziej wpasować w profil kratki) niż linkowany kolega z innego forum. Dlatego chciałbym w miarę niskie i nie za szerokie. Głębokość dowolna.

Wszelkie podpowiedzi mile widziane. Ostrzeżenia przed paściami z allegro również.

Z tego źródła wynika, że ma być dowolne "E" i "RL"

Czy samo wytłoczenie na kloszu wystarczy? Większość alegrowych wynalazków ma te znaczki...

Ktoś może polecić coś sprawdzonego, co świeci, a nie tylko wygląda??

Napisano

E to oznaczenie, że Europa + dwucyfrowa liczba informująca o kraju, który homologację wydał + kilka cyferek oznaczających numer homologacji

48b7018ee1bc440f.jpg

RL to oznaczenie świateł do jazdy w dzień + dwie cyfry oznaczające aktualną wersję tej homologacji (00)

stąd zapożyczyłem obrazek. oczywiście E jest więcej niż na tym obrazku

Napisano

u tych "sąsiadów" oczywiście światła dzienne są zamontowane wyżej niż 25 cm od ziemi? cool.gif

Napisano

> u tych "sąsiadów" oczywiście światła dzienne są zamontowane wyżej niż 25 cm od ziemi?

to widac nawet na focie auta

Napisano

>3 klik mimo oznaczeń jak na innych aukcjach opisany jest już "ala" dzienne

DRL masz oznaczenie, widzialem na zywo te lampki, napis DRL mozna sobie w buty wlozyc, jest to czyste A02 + Exx...

tu masz jeszcze cos takiego:

12cm x 4cm

Napisano

> Jak to w końcu jest?

Ma być oznaczenie na kloszu RL lub DRL i znak homologacyjny E kraju unijnego. Poza tym sama lampa musi mieć określone w przepisach parametry i być zamontowana na samochodzie zgodnie z wytycznymi z zachowaniem określonych wymiarów. Takie lampy możesz sobie teoretycznie przykręcić do deski z płota i biegac tak po ulicy grinser006.gif, bo tego typu dodatkowe oświetlenie samochodu nie musi być homologowane wraz z nim, podobnie jak dodatkowe chlapacze, listwy boczne, bagażniki, spoilery itp.

Napisano

> DRL masz oznaczenie, widzialem na zywo te lampki, napis DRL mozna sobie w buty wlozyc, jest to

> czyste A02 + Exx...

> tu masz jeszcze cos takiego:

> 12cm x 4cm

Zagadka - do czego podłączyć przewód pomarańczowy? zlosnik.gif

Bo na "schemacie" jest opisany jako "connect to small lamp" zlosnik.gif

Napisano

> Co ma pisać, aby dobrze świeciły i nie było problemów z ?

A u nas policja zamiast zająć si.e prawdziwymi problemami nadal czepia się debilnych homologacji. papierków, oznaczeń?

Napisano

> E to oznaczenie, że Europa + dwucyfrowa liczba informująca o kraju, który homologację wydał + kilka

> cyferek oznaczających numer homologacji

> RL to oznaczenie świateł do jazdy w dzień + dwie cyfry oznaczające aktualną wersję tej homologacji

> (00)

> stąd zapożyczyłem obrazek. oczywiście E jest więcej niż na tym obrazku

Kolego apeluje do Ciebie abys nie pisal bzdetow. Symbolika " E " podaje jedysnie kraj produkcji i nic wiecej - to nie jest homologacja i niema to homologacja NIC wspolnego !

Wiekszosc takiego towaru ktory jest sprztedawany w PL nie ma homologacji !

Jezeli chcesz miec swiatla z homologacja to radzlbym szukac na ebay'u ( .de ) zwroc uwage na tzw. ABE ( Allgemeine Betriebs Erlaubnis )

Znalesc mozesz pod pojeciem " Tagfahrtlicht "

http://fahrzeugteile.shop.ebay.de/i.html...6.c0.m270.l1313

Tylko jeszcze raz powtarzam, nie sugeruj sie pojeciem " E Prüfzeichen ) musi byc ABE - nie zdziw sie jednak gdy nie znajdziesz.

Napisano

> Kolego apeluje do Ciebie abys nie pisal bzdetow. Symbolika " E " podaje jedysnie kraj produkcji i

apeluję byś czytał ze zrozumieniem!! podałem pełne oznaczenie homologacji, w którym E też występuje oznaczając E jako Europa. jeśli tego nie rozumiesz, to zerknij tutaj. to lampy polskiego producenta WAŚ. widać tam wyraźnie oznaczenie homologacji. ja takie właśnie mam, a m.in. homologacjami na światła zajmuję się zawodowo.

0271___01.jpg

> nic wiecej - to nie jest homologacja i niema to homologacja NIC wspolnego !

wyobrażasz sobie otrzymanie homologacji bez magicznej literki E?? hmm.giffacepalm.gif

Napisano

> A u nas policja zamiast zająć si.e prawdziwymi problemami nadal czepia się debilnych homologacji.

> papierków, oznaczeń?

Chodzi o to, żeby nie robić sobie z nich jaj, bo tego nikt nie lubi zlosnik.gif. Przysłowiowy Golf oklejony kuchennymi listwami LED hehe.gif zawsze będzie na siebie ściągał ich uwagę biglaugh.gif, podobnie inne chińskie lampki z kilkoma zwykłymi diodami w zderzaku. Ale na przykład u mnie na takie zamontowane rok temu nawet nie zwracają uwagi ok.gif. mimo że między krawędziami mam "tylko" 55cm zamiast wymaganych 60 panic.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Zagadka - do czego podłączyć przewód pomarańczowy?

> Bo na "schemacie" jest opisany jako "connect to small lamp"

do postojówek

Pojawienie się napięcia na żarówce postojowej odcina LEDy

Napisano

pewno do pozycji zlosnik.gif

Napisano

> Ma być oznaczenie na kloszu RL lub DRL i znak homologacyjny E kraju unijnego.

zadne DRL tylko RL i E..

Napisano

> Kolego apeluje do Ciebie abys nie pisal bzdetow. Symbolika " E " podaje jedysnie kraj produkcji i

> Wiekszosc takiego towaru ktory jest sprztedawany w PL nie ma homologacji !

> Jezeli chcesz miec swiatla z homologacja to radzlbym szukac na ebay'u ( .de ) zwroc uwage na tzw.

> ABE ( Allgemeine Betriebs Erlaubnis )

> Znalesc mozesz pod pojeciem " Tagfahrtlicht "

> http://fahrzeugteile.shop.ebay.de/i.html...6.c0.m270.l1313

> Tylko jeszcze raz powtarzam, nie sugeruj sie pojeciem " E Prüfzeichen ) musi byc ABE - nie zdziw

> sie jednak gdy nie znajdziesz.

ale osoba poleciala tekstem.. wedle tego co piszesz nawet hella ledayflex nie ma homologacji hahaha.gif

62440061.jpg

Napisano

> ale osoba poleciala tekstem.. wedle tego co piszesz nawet hella ledayflex nie ma homologacji

żadna lampa nie ma homologacji E20, wszystko według tego co napisano wcześniej to jakaś Holandia czy Belgia hehe.gif

Napisano

> do postojówek

> Pojawienie się napięcia na żarówce postojowej odcina LEDy

Albo do mijania, w starych samochodach z dokładanymi dziennymi można ich używać z postojowymi ok.gif

Napisano

> żadna lampa nie ma homologacji E20, wszystko według tego co napisano wcześniej to jakaś Holandia

> czy Belgia

E20 to homologacja przyznawana w polsce, od kiedy musisz kupowac lampe do samochodu z wymogiem tloczonego znaczka E20? to my nie sa w juropie czy cos? biglaugh.gif

Napisano

> Albo do mijania, w starych samochodach z dokładanymi dziennymi można ich używać z postojowymi

tylnymi postojowymi zlosnik.gif

Napisano

> E20 to homologacja przyznawana w polsce, od kiedy musisz kupowac lampe do samochodu z wymogiem

> tloczonego znaczka E20? to my nie sa w juropie czy cos?

tak to zrozumiałem z wypowiedzi powyższej mrarka ale ok nie upieram się wink.gif

Napisano

> tak to zrozumiałem z wypowiedzi powyższej mrarka ale ok nie upieram się

chodzilo mu o to ze Exx to oznaczenie homologacyjne dla kraju w ktorym lampka dostala homologacje

Quote:

Oznacza się ją literą 'E' wytłoczoną na reflektorze oraz numerem kraju, który homologował dany produkt. Np. 'E1' to Niemcy, a 'E20' Polska. Nie oznacza to, że używanie w Polsce świateł oznaczonych 'E1' jest nielegalne, ponieważ wszystkie kraje Unii Europejskiej są zobowiązane do wzajemnego uznawania wydanych przez siebie homologacji, tak więc są one całkowicie legalne w Polsce i w tych krajach Unii Europejskiej, które dopuszczają używanie świateł do jazdy dziennej (wszystkie kraje oprócz Szwecji, Danii, Estonii, Litwy i Węgier). Dodatkowo światła do jazdy dziennej muszą być oznaczone literami RL.

Napisano

"E" nie jest oznaczeniem kraju produkcji! To symbol kraju, w którym dany produkt został homologowany.

mar00ha

Napisano

> Albo do mijania, w starych samochodach z dokładanymi dziennymi można ich używać z postojowymi

Bardzo chytrze yay.gif przy reflektorach z żarówkami H4 dzienne się włączą po przejściu na drogowe.

Napisano

> Zagadka - do czego podłączyć przewód pomarańczowy?

Jakąś małą lampkę trzeba znaleźć i podłączyć zlosnik.gif

Napisano

a ja mam pytanie. Czytam tak teraz dokladnie rozporzadzenie i pisze:

Quote:

45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.

Z tego wynika, ze megane III coupe zarejestrowane w czerwcu 2009r. jezdzi nielegalnie na swiatlach dziennych bo tylne pozycyjne sa nie zalaczone, tak ??

Napisano

> Z tego wynika, ze megane III coupe zarejestrowane w czerwcu 2009r. jezdzi nielegalnie na swiatlach

> dziennych bo tylne pozycyjne sa nie zalaczone, tak ??

jezdzi jak najbardziej legalnie.. ustawodawca okreslil ze pojazdy rejestrowane po grudniu 2009 nie moga byc podlaczane w instalacje dziennych z tylnymi pozycjami a dla auto rej do grudnia 2009 dopuszcza sie instalacje z i bez tylnych pozycji

(stad wiec jesli ktos ma auto z date rej przed 12.2009 nie musi odlaczac tylnych pozycji, moze smigac na takiej instalacji bez zmian)

ale jesli ktos zaglebil sie bardziej w przepisy to... przepis o tylnych pozycjach nie byl zgodny z przepisem UE, a dokladnie z Reg. 48, w takim przypadku wyzszosc zastosowania mial wlasnie Reg. 48, stad tez to nagle przebudzenie 20.06.2009 i zmiana przepisu zlosnik.gif

Napisano

> żadna lampa nie ma homologacji E20, wszystko według tego co napisano wcześniej to jakaś Holandia

> czy Belgia

poczytaj moją odpowiedź wyżej - firma WAŚ ma homologacje polską, robioną w ITS.

lampy polskie, z polską homologacją, legalne świecą bardzo jasno i poleciłbym je wszystkim, gdyby nie jeden mankament - są nieco za długie i nie we wszystkich samochodach spasują. u mnie jest 59 cm i muszę nieco rzeźbić

Napisano

> pewno do pozycji

Aż taki głupi, to ja nie jestem. Tylko co w ogóle gasi te lampki przy zgaszonym silniku, skoro poza tym mają być podłączone na krótko do akumulatora? zlosnik.gif

Napisano

> Bardzo chytrze przy reflektorach z żarówkami H4 dzienne się włączą po przejściu na drogowe.

No i co to ma wtedy za znaczenie? I tak światła drogowe oślepią bardziej tego, kogo mają ewentualnie oślepić, niż te kilka diodek.

Napisano

> u mnie jest

> 59 cm i muszę nieco rzeźbić

U mnie jest niewiele więcej niż ma tablica rejestracyjna, czyli jakieś 52/55 cm i ani ja, ani policja ani diagnosci na SKP się tym nie przejmują. Ustawodawca zamiast podać odległość od środków lamp, podał między krawędziami hehe.gifscrewy.gif

Napisano

> No i co to ma wtedy za znaczenie?

Takie, że jest to jakaś nieprawidłowość i można się do niej przyczepić w razie konieczności.

Napisano

> U mnie jest niewiele więcej niż ma tablica rejestracyjna, czyli jakieś 52/55 cm i ani ja, ani

> policja ani diagnosci na SKP się tym nie przejmują.

masz dobrych diagnostów. ja znam tylko przypadki, gdy w SKP diagnosta co do centymera mierzył facepalm.gif

Napisano

> masz dobrych diagnostów. ja znam tylko przypadki, gdy w SKP diagnosta co do centymera mierzył

Pewnie miał wątpliwości. U mnie wygląda to na tyle "profi" zlosnik.gif i świeci tak, że nikt nie wnika na wszelki wypadek hehe.gif

Napisano

> Aż taki głupi, to ja nie jestem. Tylko co w ogóle gasi te lampki przy zgaszonym silniku, skoro poza

> tym mają być podłączone na krótko do akumulatora?

sterownik ktory jest w zestawie, zalacza dzienne po pojawieniu sie ladowania altka i gasi je po wylaczeniu auta

284731069-1453076072_4.jpg

post-52188-14352511726552_thumb.jpg

Napisano

> sterownik ktory jest w zestawie, zalacza dzienne po pojawieniu sie ladowania altka i gasi je po

> wylaczeniu auta

No to tak też można na upartego, tyle że w razie awarii altka nie da się pojechać na dziennych, gdy właśnie w dzień by się przydały zamiast mijania, żeby dalej zajechać.

Napisano

> Takie, że jest to jakaś nieprawidłowość i można się do niej przyczepić w razie konieczności.

No można, ale nie bez logicznego powodu w samochodach po włączeniu długich w wielu krajach muszą gasnąć tylne przeciwmgłowe, a przednie już niekoniecznie.

Napisano

> No to tak też można na upartego, tyle że w razie awarii altka nie da się pojechać na dziennych, gdy

> właśnie w dzień by się przydały zamiast mijania, żeby dalej zajechać.

zawsze mozna zapodac instalacje na przekazniku i po sprawie

Napisano

> zawsze mozna zapodac instalacje na przekazniku i po sprawie

Porządne zestawy nie mają sterowników, albo mają wbudowany - po prostu wystają z lampy 3 przewody - masa, plus po stacyjce i plus postojowych. To wystarczy. Zjawisko dziennych już na tyle spowszedniało, a spowszednieje jeszcze bardziej że nik nie będzie zwracał uwagi na jakieś drobiazgi konstrukcyjne. I temat też będzie wracał im bliżej wiosny i lata zlosnik.gif

Napisano

> Ma być oznaczenie na kloszu RL lub DRL i znak homologacyjny E kraju unijnego.

nie lub bo DRL to rodzaj świateł a nie jego homologacji

RL to homologacja na dzienne

DRL - skrót daytime running lights

Napisano

> Porządne zestawy nie mają sterowników, albo mają wbudowany - po prostu wystają z lampy 3 przewody -

> masa, plus po stacyjce i plus postojowych. To wystarczy.

zgadza sie, tak sterowana jest u mnie hella, jednak z dziennych dectane ktore mialem zostala mi instalacj na aucie i mam jak by to powiedziec "double" zabezpieczenie, gdy by cos sie porypalo w sterownikach helli to przekaznik wylaczy dzienne zgodnie z wymogiem..

>Zjawisko dziennych już na tyle

> spowszedniało, a spowszednieje jeszcze bardziej że nik nie będzie zwracał uwagi na jakieś

> drobiazgi konstrukcyjne. I temat też będzie wracał im bliżej wiosny i lata

to tez prawda, jak zaczalem smigac na dziennych poczatkiem 2009r to byl szal migania drogowymi, machania, upominania na cb oraz pytania co to sa te dzienne? zlosnik.gif teraz juz cisza i spotyka sie coraz wiecej aut ktore smigaja na dziennych

Napisano

Na ten temat wypowiadał się Policjant w programie "Na osi" emitowanym na TVN Turbo.

Powiedział, że:

- RL ma być na lampach żarówkowych.

- DRL na lampach diodowych.

Napisano

no to jak tak powiedział, to palnął głupotę i powinien szybko przeprosić za swą niewiedzę

Napisano

> no to jak tak powiedział, to palnął głupotę i powinien szybko przeprosić za swą niewiedzę

ok.gif

Napisano

> tylnymi postojowymi

Tutaj mam stale wątpliwości, bo jest taki zapis:

Quote:

Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

Nie ma, że tylko z tyłu.

Napisano

> Tutaj mam stale wątpliwości, bo jest taki zapis:

odnosi sie do wczesniejszej ustawy, wyraznie masz napisane ze tylko tylne pozycje, bledem podczas instalacji dziennych w pl jest podpinanie tego pod pozycje, nie chce sie nikomu ciagac specjalnie kabli zeby tylko tyl swiecil wiec spinalo sie to pod cala pozycje i wsio..

Napisano

> Porządne zestawy nie mają sterowników, albo mają wbudowany - po prostu wystają z lampy 3 przewody -

> masa, plus po stacyjce i plus postojowych. To wystarczy. Zjawisko dziennych już na tyle

> spowszedniało, a spowszednieje jeszcze bardziej że nik nie będzie zwracał uwagi na jakieś

> drobiazgi konstrukcyjne. I temat też będzie wracał im bliżej wiosny i lata

No i może jeszcze nieco stanieją, to wtedy sobie kupię i wrzucę do pojazdów.

Napisano

> Na ten temat wypowiadał się Policjant w programie "Na osi" emitowanym na TVN Turbo.

> Powiedział, że:

> - RL ma być na lampach żarówkowych.

> - DRL na lampach diodowych.

Bo pan policjant myślał, że D to od diode zlosnik.gif

Napisano

> poczytaj moją odpowiedź wyżej - firma WAŚ ma homologacje polską, robioną w ITS.

w jakiej cenie sa te lampy ?

sam się przymierzam, ale na razie cena odstrasza icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.