Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I znowu ......... swiatla dzienne

Featured Replies

Napisano

Ostanio czytalem sobie artykul o swiatlach dziennych , miedzy innymi o tym ze sa lepiej widoczne od swiatel mijania i o tym , ze daja oszczednosc na poziomie ok 0,5 L / na 100 km .

I tu z czystej ciekawosci moje pytanie do tych ktorzy je Sobie zamontowali , czy jest to prawda ??

Wiadomo , ze nie swieca sie tylne lampy , a diody maja zdecydowanie mniejszy pobor pradu niz zwykle zarowki , ale czy to daje zauwazalne oszczednosci na zuzyciu paliwa ??

Wymagana w PL homologacja to E4 i RL 00 czy jeszcze cos ?

Napisano

Co do paliwa to się zgadza mi przynajmniej te 0,5l mniej teraz bierze i napięcie ładowania mam o 0,25V wyższe bez włączonych świateł zewnętrznych. Mówię o jeździe w dzień jakiej się wykonuje większość, to oszczędności są widoczne gołym okiem.

Napisano

Na diodowych dziennych zyskujesz jakieś +/- 7A. Musiałbyś znaleźć w necie info ile A odpowiada jakiej ilości paliwa. Może ktoś z AK wie - sam jestem ciekawy. Na pewno jednak nie wzrośnie na tyle zauważalnie żeby dało się je zaobserwować na odcinku 100km, a 0,5l to można zaoszczędzić co najwyżej na całym zbiorniku, choć nie sądzę.

Napisano

> Ostanio czytalem sobie artykul o swiatlach dziennych , miedzy innymi o tym ze sa lepiej widoczne od

> swiatel mijania i o tym , ze daja oszczednosc na poziomie ok 0,5 L / na 100 km .

> I tu z czystej ciekawosci moje pytanie do tych ktorzy je Sobie zamontowali , czy jest to prawda ??

> Wiadomo , ze nie swieca sie tylne lampy , a diody maja zdecydowanie mniejszy pobor pradu niz zwykle

> zarowki , ale czy to daje zauwazalne oszczednosci na zuzyciu paliwa ??

montowalem w Punto 2, zmian splania nie odnotowano.

Napisano

> Na diodowych dziennych zyskujesz jakieś +/- 7A. Musiałbyś znaleźć w necie info ile A odpowiada

> jakiej ilości paliwa. Może ktoś z AK wie - sam jestem ciekawy. Na pewno jednak wzrośnie nie

> wzrośnie zauważalnie żeby dało się je zaobserwować na odcinku 100km, a 0,5l to można

> zaoszczędzić co najwyżej na całym zbiorniku, choć nie sądze.

właśnie, te 0,5L na 100km to już sporo - liczmy nawet 2zł/100km

10 000km zwraca się koszt zakupu lamp, a potem już zysk ok 400zł rok, czyli na np OC grinser006.gif

Napisano

> właśnie, te 0,5L na 100km to już sporo - liczmy nawet 2zł/100km

> 10 000km zwraca się koszt zakupu lamp, a potem już zysk ok 400zł rok, czyli na np OC

te 0,5 l/100 km to jakaś bzdura. To by oznaczało, że włączenie świateł na biegu jałowym dało by zauważalny wzrost obciążenia silnika. Nigdy niczego takiego nie widziałem...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Dokładnie. Co najwyżej z standardowych odbiorników elektrycznych jest spadek obrotów przy włączeniu ogrzewania szyby, ale z czasem nagrzewania się farby oporowej pobór mocy i tak znacznie się zmniejsza.

Napisano
  • Autor

> właśnie, te 0,5L na 100km to już sporo - liczmy nawet 2zł/100km

> 10 000km zwraca się koszt zakupu lamp, a potem już zysk ok 400zł rok, czyli na np OC

No wlasnie , tylko czy faktycznie te 0,5 L sie zaoszczedzi nie zmianiajac oczywiscie pozostalych parametrow i stylu jazdy ?

Powiem , ze najbardziej w tych lampach podoba mi sie mozliwosc zainstalowania ich dosc nisko ( o ile pamietam 25 cm od ziemi) i to ze faktycznie sa lepiej widoczne i maja ladna barwe.

Napisano

> Ostanio czytalem sobie artykul o swiatlach dziennych , miedzy innymi o tym ze sa lepiej widoczne od

> swiatel mijania i o tym , ze daja oszczednosc na poziomie ok 0,5 L / na 100 km .

facepalm.gif 0,5l? zart jakis...

klima pobiera ok 0,3l/h pracy. tak pokazywał mi komp w Oplu i Fordzie mniej wiecej - na postoju. malo wiarygodne i dokladne narzędzie ale nie w tym sęk. Ile mocy pobiera sprężarka klimy? 1 kw? 2 kw? coś pewnie tego rzędu liczby.

ile pobierają 2 żarówki H7? 5-10krotnie mniej. tylne pomijam bo to wogole smiech.

to jakim cudem ma to oszczedzac 0,5l na 100km? wyłączenie dobrego car audio radio wtedy oszczedzalo by z 3l/100km smile.gif

Napisano

Nie jest to prawda, czy jeżdżę na światłach czy nie - auto mi pali tyle samo ok.gif

Napisano

> ile pobierają 2 żarówki H7? 5-10krotnie mniej. tylne pomijam bo to wogole smiech.

a od kiedy swiatla mijania to tylko 2 zarowki?

Napisano

> No to policz góra masz 200W

mozna doliczyc jeszcze obrysowki jak w v40 zlosnik.gif

Napisano

bez przesady piszemy o zwykłym aucie osobowym o standartowym wyposażeniu oświetlenia zlosnik.gif

Napisano

> a od kiedy swiatla mijania to tylko 2 zarowki?

ok, to dolicz sobie jeszcze te z kokpitu, postojowe, i w bagazniku. ile uzbierałes? 250W-300W? ile jeszcze do klimy??

Napisano

> bez przesady piszemy o zwykłym aucie osobowym o standartowym wyposażeniu oświetlenia

a v40 to nie jest osobowe auto? zlosnik.gif

Napisano

> na poziomie ok 0,5 L / na 100 km .

Normalnie efekt Placebo... hehe.gif

Napisano

> o standartowym wyposażeniu oświetlenia

no to wyp. standardowe w tym modelu zlosnik.gif

Napisano

> a z klima jezdzisz non stop caly rok jak na swiatlach?

a co to ma do rzeczy? chodzi o to czy zamiana jednych swiatel na drugie daje oszczednosc 0,5l na 100km.

Napisano

> a co to ma do rzeczy? chodzi o to czy zamiana jednych swiatel na drugie daje oszczednosc 0,5l na

> 100km.

czytaj caly moj post

Napisano

Nie taka do końca bzdura. Obserwując czasy wtrysku jest różnica, jak dokładnie nie pamiętam. Postaram się dzisiaj wieczorem sprawdzić.

Napisano

> czytaj caly moj post

ktory? bo w kazdym po jednym zdaniu.

Napisano

> ten z linkiem

linkiem do tego lamentu dot. poboru prądu przez wszystkie auta w polsce? Czy do tego z homologacjami?

bo jakos zaden nie potwierdza tego 0,5l/100km. zatem nie kumam czemu się przyczepiłeś do 2zarowek H7. facepalm.gif

Napisano
  • Autor

Ok.

Czyli reasumujac

Swiatla kupujemy bardziej dla wygladu niz dla oszczednosc , bo te w skali roku to powiedzmy ok 50/80 zl + powiedzmy koszt kpl. zarowek

Napisano

> linkiem do tego lamentu dot. poboru prądu przez wszystkie auta w polsce?

ta, wiec realny wzrost spalania to ok 2%, 0.5l na 100km nie wydaje mi sie prawda

> Czy do tego z

> homologacjami?

a co maja homologacje Rl do zuzycia paliwa zlosnik.gif

> bo jakos zaden nie potwierdza tego 0,5l/100km. zatem nie kumam czemu się przyczepiłeś do 2zarowek

> H7.

jesli mamy byc konkretni to 2zarowki nie stanowia swiatel mijania, zostalo to juz wyjasnione i nie widze tutaj czepiania sie niczego zlosnik.gif

Napisano

> ta, wiec realny wzrost spalania to ok 2%, 0.5l na 100km nie wydaje mi sie prawda

bylo od razu napisac po ludzku.

> a co maja homologacje Rl do zuzycia paliwa

badz bardziej precyzyjny nie bedzie tylu pytan wink.gif

> jesli mamy byc konkretni to 2zarowki nie stanowia swiatel mijania, zostalo to juz wyjasnione i nie

> widze tutaj czepiania sie niczego

na potrzeby porownania ktore sklecilem w zupelnosci wystarczczy stwierdzenie ze 2 h7 stanowią swiatla mijania. a Twoja odpowiedz to zwykle czepianie sie... co zostało już wyjasnione w poscie kolejnym po... i to ze V40 ma obrysówki naprawde nie wiele zmienia w temacie.

Napisano

> Ok.

> Czyli reasumujac

> Swiatla kupujemy bardziej dla wygladu niz dla oszczednosc ,

raczej dla uzywania czegos zgodnie z jego przeznaczeniem zlosnik.gif

> bo te w skali roku to powiedzmy ok

> 50/80 zl + powiedzmy koszt kpl. zarowek

wszystko zalezy od tego ile sie jezdzi, jakie zarowki sie kladzie, tematy wyplania sie odblysnikow czy matowienia plastikowych kloszy lamp, aku alternator - nic za free tego prundu 200 czy ponad 200W nie dostarcza zlosnik.gif

Napisano

> Czyli reasumujac

> Swiatla kupujemy bardziej dla wygladu niz dla oszczednosc

Dla oszczędności - tyle, że oszczędzasz nie paliwo, a reflektory. zlosnik.gif Reflektor z plastikowym odbłyslnikiem po np. dwóch latach jazdy non-stop na światłach mijania zwyczajnie kwalifikuje się do wymiany...

Napisano

> Dla oszczędności - tyle, że oszczędzasz nie paliwo, a reflektory. Reflektor z plastikowym

> odbłyslnikiem po np. dwóch latach jazdy non-stop na światłach mijania zwyczajnie kwalifikuje

> się do wymiany...

chyba lekko przesadzasz hmm.gif

10 może nawet 15lat, ale nie 2 icon_eek.gif

jeśli zamontuje DL to dla wygody skromny.gif

raz że nie trzeba za każdym razem pstrykać, dwa że mniej wymian żarówek

gorzej będzie pewnie z drugim autem, znając życie i przyzwyczajenia to będę jeździł bez świateł grinser006.gif

Napisano

> chyba lekko przesadzasz

> 10 może nawet 15lat, ale nie 2

Dwa, góra trzy ok.gif - i to jeśli są niezłe, bo kiepskie latem można załatwić w parę tygodni (mogę podać przykłady biglaugh.gif).

Inna sprawa, że mało komu to przeszkadza i w ogóle mało kto to zauważa, bo degradacja reflektorów postępuje stopniowo.

Napisano

> Dwa, góra trzy - i to jeśli są niezłe, bo kiepskie latem można załatwić w parę tygodni (mogę podać

> przykłady ).

Jaki jest patent na załatwienie reflektorów w parę tygodni? yikes.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Jaki jest patent na załatwienie reflektorów w parę tygodni?

> pozdrawiam,

> bromsky

np wsadzić żarówkę 100W do przeznaczonych na 55W ?

ale jeśli wszystko jest jak należy, to nie wiem i też jestem ciekaw

Napisano

> Jaki jest patent na załatwienie reflektorów w parę tygodni?

Taki, że producent pojazdu zamówił je u "taniego dostawcy", który wytwarza je z byle czego i takie lampy zwyczajnie nie wytrzymują temperatury wytworzonej przez włączone żarówki halogenowe, gdy temperatura na zewnątrz przekracza dwadzieścia kilka stopni. Wystarczy ich zgodnie z obowiązującymi przepisami używać upalnym latem w korkach - i same się załatwią. zlosnik.gif

Napisano

> te 0,5 l/100 km to jakaś bzdura. To by oznaczało, że włączenie świateł na biegu jałowym dało by

> zauważalny wzrost obciążenia silnika. Nigdy niczego takiego nie widziałem...

> pozdrawiam,

> bromsky

W Viki obserwujac zuzycie chwilowe, bez swiatel mam 0.9l/h, na swiatlach 1.0l/h ok.gif

Napisano

> Taki, że producent pojazdu zamówił je u "taniego dostawcy",

to jest zwykły truizm.

> który wytwarza je z byle czego i takie

> lampy zwyczajnie nie wytrzymują temperatury wytworzonej przez włączone żarówki halogenowe, gdy

> temperatura na zewnątrz przekracza dwadzieścia kilka stopni. Wystarczy ich zgodnie z

> obowiązującymi przepisami używać upalnym latem w korkach - i same się załatwią.

czyli coś na zasadzie, "nie używaj bo się zużyje"... jakoś żadne auto ktorym jeździłem a było sporo również tych wiekowych, nie miało "zużytych" reflektorów. zużytych = w stopniu pogarszającym świecenie do niekomfortowego podróżowania...

czyli te Twoje 2-3 lata (czy nawet tygodnie) to troche pic na wode i urban legend...

Napisano

Widać zużycie jak założysz jeden nowy grinser006.gif

Napisano

> np wsadzić żarówkę 100W do przeznaczonych na 55W ?

Równie dobrze można użyć młotka.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> czyli te Twoje 2-3 lata (czy nawet tygodnie) to troche pic na wode i urban legend...

Albo najtańszy z możliwych zamienników.

Napisano

> Taki, że producent pojazdu zamówił je u "taniego dostawcy", który wytwarza je z byle czego i takie

> lampy zwyczajnie nie wytrzymują temperatury wytworzonej przez włączone żarówki halogenowe, gdy

> temperatura na zewnątrz przekracza dwadzieścia kilka stopni. Wystarczy ich zgodnie z

> obowiązującymi przepisami używać upalnym latem w korkach - i same się załatwią.

Ok, no to powiedz wprost jakie to modele samochodów mają po 2 latach wypalone lampy. Używanie świateł mijania w korkach, w świetle obowiązujących przepisów jest czymś zupełnie naturalnym. Robi to zapewne tysiące kierowców co roku.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Nawet przeciwnicy świateł piszą o 1,5-2% wzrostu zużycia.

(Podobno) przeciętne auto osobowe wykorzystuje średnio ok 40kW mocy w normalnej jeździe. Tak więc dodatkowe 200W na żarówki to wzrost circa 0,5% mocy. Jak to się przekłada na zużycie paliwa nie wiem, ale śmiem wątpić, że to rząd 2%. Może gdzieś chwalą się jak to liczą?

A już nie mam zupełnie pojęcia jak wychodzi z tego dodatkowe 0,5 litra na 100 km... biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.