Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

7000 km rocznie

Featured Replies

Napisano

Od przeglądu do przeglądu, silnik diesel - tyle mi wyszło. Ktoś mi powiedział, że dieslem trzeba jeździć dużo kilometrów, bo inaczej się nie opłaca. A to czemu ?

Napisano

chyba chodzi o to ze dizel drozszy w zakupie i skoro mniej nim bedziesz smigal to sie nie oplaca smile.gif

Napisano

> Od przeglądu do przeglądu, silnik diesel - tyle mi wyszło. Ktoś mi powiedział, że dieslem trzeba

> jeździć dużo kilometrów, bo inaczej się nie opłaca. A to czemu ?

bo jak kupujesz nowe auto w salonie to do diesla średnio trzeba dopłacić od 5-10 000 zł, różnica w cenach obsługi serwisowej też przeważa na korzyść benzyny, a różnica w cenach paliwa nie powala. Jedyne oszczędności można poczynić przy dużych przebiegach, które wiążą się z jazdą po trasach wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo jak kupujesz nowe auto w salonie to do diesla średnio trzeba dopłacić od 5-10 000 zł, różnica w

> cenach obsługi serwisowej też przeważa na korzyść benzyny, a różnica w cenach paliwa nie

> powala. Jedyne oszczędności można poczynić przy dużych przebiegach, które wiążą się z jazdą po

> trasach

No cena zakupu to tak, to by się zgadzało, a że obsługa serwisowa droższa, czy ja wiem hmm.gif I rozrząd i turbiny w benzynach tez trzeba robić zlosnik.gif

Napisano

> Od przeglądu do przeglądu, silnik diesel - tyle mi wyszło. Ktoś mi powiedział, że dieslem trzeba

Wiadomo, im większe pole tym więcej jeździsz pyr pyr pyr i więcej zarobisz zlosnik.gif

Napisano

Jakie +/- spalanie z tego okresu ??

(i jaka to była jazda, 100% miasto?)

Ja ostatni miesiąc mam przejechane w 2 autach ok. 5500km grinser006.gif

Napisano

> No cena zakupu to tak, to by się zgadzało, a że obsługa serwisowa droższa, czy ja wiem I rozrząd i

> turbiny w benzynach tez trzeba robić

ale jakoś tak się składa, że przeglądy w dyszlu bywają droższe, a to jakiś filtr paliwa, a to jakieś spuszczanie wody, a to czyszczenie innych pierdół wink.gif DPFy i inne dupsy zlosnik.gif

nie ważne, cena zakupu i mała różnica w cenie benzyny, a ropy jest wystarczającym argumentem wink.gif

Napisano

> Jedyne oszczędności można poczynić przy dużych przebiegach, które wiążą się z jazdą po

> trasach

czyli oszczedności wynikaja wyłącznie z nieco niższego spalania D w porównaniu z PB. Im wieksze auto/silnik tym różnica większa. W autach klasy B-C zysk per saldo jest trudny do uzyskania (bo PB też mało palą).

Napisano
  • Autor

> Jakie +/- spalanie z tego okresu ??

> (i jaka to była jazda, 100% miasto?)

> Ja ostatni miesiąc mam przejechane w 2 autach ok. 5500km

Głównie miasto, ale nie zwracam uwagi na spalanie hmm.gif, cisnę gaz i jedzie, aż kiszki w tylnej kieszeni lądują zlosnik.gif Generalnie znam kilka osób którym nie mieści się w głowie, aby tak mało jeździć dieslem zlosnik.gif

Napisano

> No cena zakupu to tak, to by się zgadzało, a że obsługa serwisowa droższa, czy ja wiem I rozrząd i

turbo w turbobenzynach

w N/A nie ma zlosnik.gif

a w dieslach masz dodatkowo dpf i dwumase (nowoczesna benzyna tez ma ale praktycznie dozywotnia)

ogolnie wspolczesnym dieslem dojechac do 200kkm "bez dotykania" turdno a wrecz pewne jest ze bedzie to kosztowac extra min 5kPLN (turbo/dumasa/dpf)

dlatego jak kupowac nowoczesnego diesla to tylko nowego i sprzedac dzien przed koncem gwaracji smile.gif

Napisano

> czyli oszczedności wynikaja wyłącznie z nieco niższego spalania D w porównaniu z PB. Im wieksze

> auto/silnik tym różnica większa. W autach klasy B-C zysk per saldo jest trudny do uzyskania

> (bo PB też mało palą).

no ale różnica zaczyna topnieć w mieście, zazwyczaj różnice są znacznie większe na trasach i szybkich trasach, a to wiąże się z dużymi przebiegami

Napisano

> no ale różnica zaczyna topnieć w mieście, zazwyczaj różnice są znacznie większe na trasach i

> szybkich trasach, a to wiąże się z dużymi przebiegami

Oczywiście że tak. W poprzednim poście napisałeś że jazda w trasie i tego się trzymałem.

Napisano

w moim ani turbiny ani rozrządu robić nie trzeba ...

Mazda 6 2010r 2.0 16V benzyna

ps. dieslem bym jeździl tylko i wyłacznie z powodu przyjemności z jazdy ..

próba sugerowania się kosztami paliwa, eksploatacji skończyła by się zakupem benzyny z lpg

Napisano

w moim ani turbiny ani rozrządu robić nie trzeba ...

> Mazda 6 2010r 2.0 16V benzyna

niby tak ale co to za frajda jak nawet Lublinskie policyjne bravo cie bierze

Napisano

> w moim ani turbiny ani rozrządu robić nie trzeba ...

> niby tak ale co to za frajda jak nawet Lublinskie policyjne bravo cie bierze

.... shocked.gif

skąd taki pomysł ?

dokładamy na trasie " brania " dwa zakręty i ... sytuacja się zmienia rotfl.gif

poza tym ... tylko w skoku ze świateł do połowy drzwi ...

a później .... Brawo kiśnie ... grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście że tak. W poprzednim poście napisałeś że jazda w trasie i tego się trzymałem.

dla przykładu, poprzedni model Avensisa, porównanie benzyny z dyszlem.

Spalanie wzięte z katalogu, diesel wzięty z tabelki, benzyna miała dodany litr, bo tak wychodziło z wyliczeń (diesel został katalogowy, bo nie miałem możliwości sprawdzić spalania), oczywiście zwiększyło to różnicę.

Różnica w cenie zakupu na owe czasy to jakieś 10 tysi.

Różnica w cenie zakupu zrównała się po przejechaniu blisko 100 000 km, nie licząc obsługi. Cena paliwa wzięta z okresu obliczeń czyli jakieś 5 lat temu

Napisano

To ma jedynie racje byty przy zakupie nowego auta zlosnik.gif

Swoja droga, przy takich przebiegach to bym celowal w jakies V6 czy V8 grinser006.gif

Ja wiecej zrobilem tylko przez 2 wyjazdy narciarsko wakacyjnehehe.gif

Napisano

> ....

> skąd taki pomysł ?

> dokładamy na trasie " brania " dwa zakręty i ... sytuacja się zmienia

Lublin wawa jest prosta smile.gif

Napisano

>Generalnie znam kilka osób którym nie mieści się w głowie, aby tak mało jeździć

> dieslem

Jeśli szukać faktycznie argumentów przeciw Twojemu 1.9 TDI w mieście to:

- bardzo głośna praca

- długie nagrzewanie

- droższy w zakupie

Plusy to:

- relatywnie niskie spalanie, nawet przy but.gif (dlatego ciekaw byłem ile Tobie spala, bo jeździsz ponoć w kapeluszu grinser006.gif )

- możliwy pad turbo - i tylko to w zasadzie

- droższy w odsprzedaży

Napisano

> Lublin wawa jest prosta

tylko pytanie czy chciałbyś ją pokonać w Fiacie Brawo gdzie 4 osoby powoduja targanie wydechem po jezdni ...

czy w Maździe 6 ... która po przyjęciu 4 pasażerów jedzie jakby nigdy nic grinser006.gif

Napisano

> To ma jedynie racje byty przy zakupie nowego auta

> Swoja droga, przy takich przebiegach to bym celowal w jakies V6 czy V8

> Ja wiecej zrobilem tylko przez 2 wyjazdy narciarsko wakacyjne

mnie najbardziej śmieszą opinie, pt. Panie bo diesel to długowieczny jest, takim dieslem to i 500 000 km się zrobi. Wtedy zawsze pytam ile kilometrów robi taka osoba samochodem od kupna do sprzedaży (mówimy o nowym aucie). Odpowiedź w 99%: YYY no, 3, 4, 5 lat i 120 - 150 000 km.

No to po co Panu Pani te 500 000 km biglaugh.gif

Bo Panie, te diesle to tak mało palą.

No a wie Pan, Pani o obsłudze diesla: paliwo, turbo, DPF, dwumasa, technika jazdy ???

YYYYY, ale że co ???

zlosnik.gif

Napisano

> tylko pytanie czy chciałbyś ją pokonać w Fiacie Brawo gdzie 4 osoby powoduja targanie wydechem po

> jezdni ...

> czy w Maździe 6 ... która po przyjęciu 4 pasażerów jedzie jakby nigdy nic

nie jezdzilem nigdy mazda 6 takze sie nie wypowiem smile.gif

Napisano

> paliwa wzięta z okresu obliczeń czyli jakieś 5 lat temu

czyli montując LPG do benzyny , godząc się na pewne niedogodności mordujesz sens kupna diesla ? wink.gif

pytanie retoryczne ... ja wiem że to oczywiste cool.gif

Napisano

> nie jezdzilem nigdy mazda 6 takze sie nie wypowiem

zapewniam Cię że warto ... warto spróbowac klasy jaką według mnie daje prowadzenie tego auta cool.gif

Napisano

Spoko. Poprzedni właściciel mojego Focusa zrobił przez ostatni rok 5kkm hah biglaugh.gif

Napisano

> Spoko. Poprzedni właściciel mojego Focusa zrobił przez ostatni rok 5kkm hah

w renacie też mam podobne przebiegi (drugi w rodzinie smile.gif)

Napisano

> czyli montując LPG do benzyny , godząc się na pewne niedogodności mordujesz sens kupna diesla ?

> pytanie retoryczne ... ja wiem że to oczywiste

to porównanie robione było typowo pod sposób użytkowania samochodu przez konkretną osobę, osoba ta była nastawiona probenzynowo ale przyszła opcja kupna diesla. Trzeba było rozpatrzeć wszelkie aspekty, w tym przypadku wyszło na to, że się nie opłaca, bo samochód użytkowany przez tą konkretną osobę dojeżdża właśnie 100 000 km i idzie do ludzi.

Jeżeli ktoś robi duże przebiegi, dużo jeździ po trasach to nie powiem diesel się może opłacać, chociaż w tej chwili jest to coraz mniej opłacalne źródło napędu. LPG pozostawiam poza wszelką konkurencją i nie biorę pod uwagę wink.gif

Napisano

poza tym że niegrzecznie odpisywać emotami ...

to co konkretnie Cię zastanawia ( tak się domyślam ... z czytania komiksu )

Napisano

> Ja ostatni miesiąc mam przejechane w 2 autach ok. 5500km

Ja miesiecznie sluzbowym robie 5-6 tys, a prywatnym do tego jeszcze kolo 1 tys - jak mam jechac gdzies prywatnie to juz nie moge patrzec na samochod , za duzo sick.gif

Napisano

> zapewniam Cię że warto ... warto spróbowac klasy jaką według mnie daje prowadzenie tego auta

tylko czemu to auto jest takie smutne w środku ???

Napisano

> poza tym że niegrzecznie odpisywać emotami ...

> to co konkretnie Cię zastanawia ( tak się domyślam ... z czytania komiksu )

Czyli czytanie komiksów nie poszło na marne grinser006.gifok.gif

Zastanawia mnie o jaka "klasę" Ci może chodzić?

Czy o to, że Mazda 6 jest na piedestale w swojej klasie aut, czy może że jest klasą samą w sobie, czy..., no właśnie, o co chodzi ?! zlosnik.gif

Napisano

> Mazda 6 2010r 2.0 16V benzyna

> ps. dieslem bym jeździl tylko i wyłacznie z powodu przyjemności z jazdy ..

> próba sugerowania się kosztami paliwa, eksploatacji skończyła by się zakupem benzyny z lpg

dojdziesz do 200-250kkm i dwumasa tez sie odezwie zlosnik.gif

ten silniczek delikatnie traktowany w trasie nie spali duzo wiecej niz diesel ok.gif

Napisano

> tylko czemu to auto jest takie smutne w środku ???

w pakiecie " dynamic " niebieski zegar ożywia troszkę konsole ...

no i ta niebieska dioda świecąca na dźwignie zmiany biegów grinser006.gif

ale powiem szczerze ... nigdy nie myślałem ze można o tym wnętrzu powiedzieć smutne ...

dla mnie to raczej " spokojne "

mi odpowiada ... i na pewno nie zamienie tego na żadnego konkurenta w podobnej klasie ... cenowej smile.gif

Napisano

> Ja miesiecznie sluzbowym robie 5-6 tys, a prywatnym do tego jeszcze kolo 1 tys - jak mam jechac

> gdzies prywatnie to juz nie moge patrzec na samochod , za duzo

W międzynarodówce na busach potrafią zrobić nawet po 15.000km/miesiąc, 10.000 to standard, także głowa do góry ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli czytanie komiksów nie poszło na marne

> Zastanawia mnie o jaka "klasę" Ci może chodzić?

> Czy o to, że Mazda 6 jest na piedestale w swojej klasie aut, czy może że jest klasą samą w sobie,

> czy..., no właśnie, o co chodzi ?!

na początek przeczytaj wszystko co napisałem ... smirk.gif

później postaraj się wsiąść w Mazdę oraz jej konkurentów w klasie

( Mondeo , Vectre C , Lagune )

i odpowiedź się znajdzie sama skromny.gif

Napisano

> tylko pytanie czy chciałbyś ją pokonać w Fiacie Brawo gdzie 4 osoby powoduja targanie wydechem po

> jezdni ...

> czy w Maździe 6 ... która po przyjęciu 4 pasażerów jedzie jakby nigdy nic

znaczy tak samo nie jedzie jak pusta grinser006.gif chyba że mowa o samym prowadzeniu to ok, może Dan. mi wkrótce potwierdzi zlosnik.gif

Napisano

> niby tak ale co to za frajda jak nawet Lublinskie policyjne bravo cie bierze

pościgaj się z Lublińskim UKS rotfl.gif

Napisano

> w pakiecie " dynamic " niebieski zegar ożywia troszkę konsole ...

> no i ta niebieska dioda świecąca na dźwignie zmiany biegów

> ale powiem szczerze ... nigdy nie myślałem ze można o tym wnętrzu powiedzieć smutne ...

> dla mnie to raczej " spokojne "

> mi odpowiada ... i na pewno nie zamienie tego na żadnego konkurenta w podobnej klasie ... cenowej

znajomek akurat jeździ taką, tylko deczko starszą pewnie sprzed jakiegoś liftu. Wnętrze jest jednokolorowe, czarne, smutne i nudne. Nawet trumna od wewnątrz ma weselszy wystrój niż ten samochód wink.gif

ale ogólnie spoko, z zewnątrz jest ok, gdyby tak stylizacje zewnętrzną przenieść do środka byłoby super wink.gif

Napisano

> dojdziesz do 200-250kkm i dwumasa tez sie odezwie

> ten silniczek delikatnie traktowany w trasie nie spali duzo wiecej niz diesel

Nawet jesli sie odezwie to sie wymieni...

Raz na 200kkm zaplacic te 3 tys to chyba nie jest jakis dramat?

Niewiele mniej kosztuje komplet opon.

Napisano

> znaczy tak samo nie jedzie jak pusta chyba że mowa o samym prowadzeniu to ok, może Dan. mi wkrótce

> potwierdzi

diesla se kupił ... co on może wiedzieć 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

a poważnie ... ładne auto zanabył ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> znajomek akurat jeździ taką, tylko deczko starszą pewnie sprzed jakiegoś liftu. Wnętrze jest

> jednokolorowe, czarne, smutne i nudne. Nawet trumna od wewnątrz ma weselszy wystrój niż ten

> samochód

> ale ogólnie spoko, z zewnątrz jest ok, gdyby tak stylizacje zewnętrzną przenieść do środka byłoby

> super

a przepraszam które auta poza pierwszym Twingo nie są smutne w środku hahaha.gif

Napisano

> W międzynarodówce na busach potrafią zrobić nawet po 15.000km/miesiąc, 10.000 to standard, także

> głowa do góry

Wiem wiem, znam takich ok.gif

Napisano

> diesla se kupił ... co on może wiedzieć

> a poważnie ... ładne auto zanabył

nawet bardzo ładne cool.gif

Napisano

> a przepraszam które auta poza pierwszym Twingo nie są smutne w środku

chodzi mi o to, że taka Mazda 6 jest w środku czarna jak zad murzyna, nie ma żadnych akcentów rozjaśniających (albo ja tylko takie egzemplarze widuję). Bywają fury, które spokojną stylistykę wnętrza mają złamaną jakąś ciekawą wstawką nawet z pseudo drewna czy pseudo aluminium wink.gif

Napisano

> chodzi mi o to, że taka Mazda 6 jest w środku czarna jak zad murzyna, nie ma żadnych akcentów

> rozjaśniających (albo ja tylko takie egzemplarze widuję). Bywają fury, które spokojną

> stylistykę wnętrza mają złamaną jakąś ciekawą wstawką nawet z pseudo drewna czy pseudo

> aluminium

poprzedni model 6tki rzeczywiście był dość smutny, aktualna 6tka może nie jest jakaś porywająca ale imho bardzo porządna w środku i nie taka smutna jak poprzednia

Napisano

> chodzi m

mazda6sedan2008800x600wmt0.jpg

oczywiście biała skóra to ewenement

Napisano

> poprzedni model 6tki rzeczywiście był dość smutny, aktualna 6tka może nie jest jakaś porywająca ale

> imho bardzo porządna w środku i nie taka smutna jak poprzednia

przeglądam teraz różne konfiguracje, faktycznie może nie jest to zad murzyna ale takiego mulata powiedzmy lekko zarumienionego prędzej biglaugh.gif

Napisano

ok ok, sprostowanie już napisałem, widocznie jest to mało popularne zestawienie, skoro trafiam ciągle tylko na czarne jak smoła plastiki i czarną jak smoła tapicerkę wink.gif stąd moje sugestie

Napisano

Wracając do tematu zlosnik.gif

zrobiłem aktualne porównania, pacjent to Avensis, ceny aktualne, wersje aktualne, paliwo z pierwszej lepszej strony, ceny średnie z Katowic, realne ok.gif

284850767-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Wartości spalania z danych technicznych, w obu wariantach spalanie średnie katalogowe. Zrobiłem dwa zestawienia ze względu na pojemność i ze względu na moc.

Jak widać pojemnościowo różnica w cenie zatraca się gdzieś w granicach 50 000 km, ale przy porównaniu mocowym trzeba dużo więcej kilometrów zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.