Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hyundai i30 a rdza

Featured Replies

Napisano

eg wypowiedzi/opinie w autocentrum:

"Samochód" niemal dookoła ma wyraźne i bardzo liczne punktowe ślady rdzy! "

"rozumiem panowie,że patrzycie na swoje wózki z pewnego dystansu - to dobrze,jeśli chcielibyście popatrzeć z bliska przy użyciu np.lampy lektrycznej i pod odpowiednim kątem a może jeszcze po dokładnym umyciu progów,obejrzeć profile np,wszystkie drzwi - dół od środka itp. - możecie dostać zawału - odradzam,no ale taka jest tania produkcja."

"W moim i30 też pokazała się rdza na tylnej klapie i to w kilku miejscach.mam i30 od pięciu miesięcy. po umyciu autka na tylnej klapie ukazał się rdza - dwa punkciki spuchniętego lakieru pod szybą... to co będzie za 5 lat??? "

oznaczac to moze ni mniej ni wiecej, ze producenet zrezygnowal z ocynku?

Napisano

czeski czy koreański?

Napisano

wi30 na tylnej klapie jest w kombi 3-cie światło stop, jest zamontowane z lekkim luzem i trze o lakier. Po jakimś czasie tam pojawia się rdza - robią to w ramach gwarancji smile.gif

Napisano
  • Autor

> czeski czy koreański?

z informacji z tego portalu wynika (chyba), ze produkcja i koreanska i czeska, ze wskazaniem jednak na egzemplarze juz czeskie

Napisano

Mam i30 od lutego 2009 i aż z ciekawości obejrzę go dokładnie po następnym myciu icon_eek.gif Ogólnie jestem z auta zadowolony oprócz jednej naprawy gwarancyjnej i ciągłej wymiany spalonych żarówek H7 z którymi trzeba jeździć do ASO angryfire.gif to jest ok smile.gif Tą rdzę sprawdzę bo mnie zszokowałeś, ciekawe czy to samo jest w Kia Ceed hmm.gif

Napisano

> ciągłej wymiany spalonych żarówek H7 z

> którymi trzeba jeździć do ASO

Czy jest to związane z koniecznością wykazania się umiejętnościami człowieka-gumy przy wymiaie czy powód jest inny?

Napisano

Skąd pomysł, że trzeba wymieniać żarówki w ASO ?

Ile Ci wytrzymują żarówki? Z Lidla mi wytrzymały z 7k km, oryginały z 15k km.

Napisano

> Czy jest to związane z koniecznością wykazania się umiejętnościami człowieka-gumy przy wymiaie czy

> powód jest inny?

Trzeba po prostu odkręcić lampę żeby wymienić żarówkę co dla mnie jest pomysłem poronionym sick.gif

Już w Renault Thalia z 2002 walczyłem z żarówkami bo tam trzeba było mieć rączkę jak niemowlak żeby się dostać do lampy po lewej stronie.

Napisano

> Czy jest to związane z koniecznością wykazania się umiejętnościami człowieka-gumy przy wymiaie czy

> powód jest inny?

Da sie samemu. Trzeba miec drobne rece albo odkrecic co nieco. Na drodze raczej srednio ale pod blokiem jak najbardziej.

Napisano

> Ile Ci wytrzymują żarówki? Z Lidla mi wytrzymały z 7k km, oryginały z 15k km.

Bardzo różnie, ale mieszczę się w tych widełkach co podałeś z naciskiem na tą mniejszą wartość.

Napisano

> Wolę wykręcać reflektor niż zderzak -> http://www.toyota.auto.com.pl/forum/view...6a9f52978068163

i30 - wymiana żarówki (opis zaczerpnięty z forum Hyundai Fanklub Polska)

Quote:

witam właśnie przeszedłem wymianę żarówki świateł mijania

1 --należy odkręcić 3 śruby 10 mm kluczem który znajduje się w zestawie w zapasowym kole

2---odkręcić kolejna śrubę mocującą przednią atrapę

3---odkręcić wkrętakiem który znajduje się w zestawie plastykowe kołki rozporowe a następnie je wyjąć

4--wymontować reflektor lekko odchylając przednią atrapę

trzeba to robić bardzo ostrożnie w reflektorze znajdują się 2 wypusty z jednej i drugiej strony reflektora żeby ich nie ukruszyć

5-- dalej to już proste wszystko na wierzchu odkręcić osłonę żarówki odłączyć kostkę z przewodami odblokować sprężynę przytrzymująca żarówkę

wyjąć żarówkę

montaż odwrotny

przy montażu nie trzymać żarówki za szkło tylko za metalowe elementy

Napisano

> (...)

Eeee... Ja tylko wykręcam 3 śruby i wyciągam reflektor. Oczywiście po odpięciu kabli. Tylko uważać aby przypadkiem nie zarysować zderzaka.

Napisano

> eg wypowiedzi/opinie w autocentrum:

> "Samochód" niemal dookoła ma wyraźne i bardzo liczne punktowe ślady rdzy! "

Był taki przypadek w innym aucie, facet wygrał sprawę i odzyskał pieniądze gdyż auto nie nadawało się do naprawy (trwałego usunięcia uszkodzeń) Rzeczoznawca na podstawie oględzin wydał taką opinię.

Napisano

> Był taki przypadek w innym aucie, facet wygrał sprawę i odzyskał pieniądze gdyż auto nie nadawało

> się do naprawy (trwałego usunięcia uszkodzeń) Rzeczoznawca na podstawie oględzin wydał taką

> opinię.

Odzyskał kasę i stracił auto czy odzyskał kasę i zostawili mu auto ?

Napisano

> Odzyskał kasę i stracił auto czy odzyskał kasę i zostawili mu auto ?

z tego co wiem odzyskał kasę równą tej którą wydał na zakup w salonie. Nie pamiętam tylko co to za marka była. Generalnie sprawdza się zasada. Karoseria to 70% wartości auta jeśli auto jako nowe jest za tanie to wiadomo gdzie poczyniono oszczędności.

Napisano

> eg wypowiedzi/opinie w autocentrum:

> "Samochód" niemal dookoła ma wyraźne i bardzo liczne punktowe ślady rdzy! "

Według mnie to nie rdza, tylko smoła z drogi. Niektórzy nie potrafią odróżnić. Wystarczy dokładnie umyć samochód.

Ja mam i30 z 2008 roku, wersja koreańska. Jest rzeczywiście problem z klapą bagażnika. Ale na masce mam odprysk do gołej blachy już 2 lata - zero rdzy.

Napisano

> Odzyskał kasę i stracił auto czy odzyskał kasę i zostawili mu auto ?

Tak, jeszcze mu dolozyli 2-ga sztuke w ramach zadoscuczynieniahehe.gif

Napisano

> Tak, jeszcze mu dolozyli 2-ga sztuke w ramach zadoscuczynienia

Hmmm to muszę pogrzebać w swoim może też znajdę jakieś ślady rdzy, zawsze drugie nowe auto za free się przyda yay.gif

Napisano

> Hmmm to muszę pogrzebać w swoim może też znajdę jakieś ślady rdzy, zawsze drugie nowe auto za free

> się przyda

facepalm.gif

Napisano

mam ceeda i tylna klapa pod stopem do lakierowania ogolnie kiepsko zabezpieczone auto na spawach, pojawia sie nalot. Za to cały bok od strony pasazera po zimie do malowania - kamyki uszkodzily lakier i jest sporo rdzawych punktów ale auto sprzedaje na jesieni

Napisano

> mam ceeda i tylna klapa pod stopem do lakierowania ogolnie kiepsko zabezpieczone auto na spawach,

> pojawia sie nalot. Za to cały bok od strony pasazera po zimie do malowania - kamyki uszkodzily

> lakier i jest sporo rdzawych punktów ale auto sprzedaje na jesieni

A którego masz Ceeda ? Pierwszego czy FLa ? Ja mam w robocie FLa w kombi i muszę sprawdzić te miejsca co opisujesz.

Napisano

> A którego masz Ceeda ? Pierwszego czy FLa ? Ja mam w robocie FLa w kombi i muszę sprawdzić te

> miejsca co opisujesz.

przed flem i zwykły nie kombi i lakier to to ma słaby auto. Wina czechów niestety w fabryce źle spawy zabezpieczali w środku, te od spodu robili profi, te na górze olewali. A pod stopem każądy ceed kiedys korodował - to trzeba wyciagnac lampe, pomalowac w aso i na silikon wklejac i po problemie

Napisano

> oznaczac to moze ni mniej ni wiecej, ze producenet zrezygnowal z ocynku?

Osobiście potwierdzam, że temi oczemi widziałem, iż sprzęty te są tłuczone w 100% z blachy ocynkowanej.

Napisano

> przed flem i zwykły nie kombi i lakier to to ma słaby auto. Wina czechów niestety w fabryce źle

> spawy zabezpieczali w środku, te od spodu robili profi, te na górze olewali. A pod stopem

Z ciekawości zapytam: co ma CEED wspólnego z © czechami ?

Napisano

> Z ciekawości zapytam: co ma CEED wspólnego z © czechami ?

to ze jest na słowacji produkowany ? ideia.gifshhh.gifgrinser006.gif

Napisano

Ale pomysł...

Auta w których wymiana żarówki nie jest możliwa przez użytkownika w nocy na drodze bez użycia specjalistycznych narzędzie nie powinny dostawać homologacji.

Krawiec

Napisano

> Wolę wykręcać reflektor niż zderzak -> http://www.toyota.auto.com.pl/forum/view...6a9f52978068163

Quote:

Inżyniera, który to zaprojektował, powinni na lampie za jaja powiesić.

IMO nie inzyniera, tylko tego co mu to kazał zrobić w ramach tzw. cięcia kosztów, albo naciągania klientów na kosztowne wizyty w ASO

Napisano

> Ale pomysł...

> Auta w których wymiana żarówki nie jest możliwa przez użytkownika w nocy na drodze bez użycia

> specjalistycznych narzędzie nie powinny dostawać homologacji.

> Krawiec

U nas żeby wymienić kierunki trzeba zdejmować zderzak więc jest całkiem sympatycznie smile.gif

Napisano

W i30 wymieniam żarówkę co 3 miesiące.

Mam już taką wprawę, że bez problemów wymienię na drodze w nocy:)

Napisano

> Z ciekawości zapytam: co ma CEED wspólnego z © czechami ?

no o slowaków chodzi, dla mnie to dalej czechosłowacja;p

Napisano

> Hmmm to muszę pogrzebać w swoim może też znajdę jakieś ślady rdzy, zawsze drugie nowe auto za free

> się przyda

musiałbyś udowodnić, że korozja nie jest już do usunięcia np w profilach i na łączeniach wewnątrz profili. Jak Ci drzwi skorodują nie ma co liczyć na takie rozwiązanie sprawy.

Napisano

> przed flem i zwykły nie kombi i lakier to to ma słaby auto. Wina czechów niestety w fabryce źle

> spawy zabezpieczali w środku, te od spodu robili profi, te na górze olewali. A pod stopem

> każądy ceed kiedys korodował - to trzeba wyciagnac lampe, pomalowac w aso i na silikon wklejac

> i po problemie

trochę to przerażające przecież nowe auto kupuje się aby mieć spokój a nie takie jazdy? No chyba, że się myle.

Napisano

> Ogólnie jestem z

> auta zadowolony oprócz jednej naprawy gwarancyjnej i >ciągłej wymiany spalonych żarówek H7 z

> którymi trzeba jeździć do ASO to jest ok

Jeździłem takim 2 tygodnie dwa lata temu. Zrobiłem 6kkm i przepaliły mi się dwie żarówki. Obie wymieniłem "temi rencami" na stacji benzynowej. Lewa trochę mnie podrażniła, bo padał deszcz, ale w sumie się dało bez uszkodzenia czegokolwiek (z 10minut mi to zajęło). Prawa po odkręceniu zbiorniczka wyrównawczego też bez problemu wychodzi (płaski 10mm z bagażnika daje radę).

Napisano

> Ale pomysł...

> Auta w których wymiana żarówki nie jest możliwa przez użytkownika w nocy na drodze bez użycia

> specjalistycznych narzędzie nie powinny dostawać homologacji.

słyszałem, że producenci dostali już ostrzeżenie i jakiś tam termin, i następne modele mają gwarantować użytkownikowi możliwość samodzielnej wymiany

Napisano

> słyszałem, że producenci dostali już ostrzeżenie i jakiś tam termin, i następne modele mają

> gwarantować użytkownikowi możliwość samodzielnej wymiany

Ale w i30 da radę samemu, kwestia, czy się chce, czy nie, bez wyjmowania lamp i cudów ok.gif

Ba, nawet kupującym pokaz w salonie urządziłem, bo nie wierzyli grinser006.gif

Napisano

Przyjaciel kupił żonie nowego Getza, ok. 1,5 roku temu.

Pierwsze (znając życie nie ostatnie) malowanie gwarancyjne tylnej klapy po 7-8 miesiącach :-)

A zaznaczam, że kolega i jego żona do typowych estetów się nie zaliczają. Zwyczajnie "ruda" wyszła na wierzch tak mocno, że odwracała uwagę od skądinąd sympatycznego autka.

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam wszystkich!

Na swoim i30 też znalazłem ognisko rdzy oraz pęcherzyki. Posiadam to auto w wersji CW(kombi) z 2008r. produkcja koreańska. Auto aktualnie jest tydzień przed zakończeniem 36 miesięcznego okresu gwarancyjnego. Jako że to ostatni dzwonek na ew. reklamacje zacząłem przyglądać się autu i wyszukiwać usterek które mogę zareklamować. I tak między innymi znalazłem rdzę.

Niewiele poniżej tablicy rejestracyjnej na tylnej klapie ponadto po obu stronach trzeciego światła STOP były wyraźne pęcherzyki. Udałem się z tym do serwisu, pan powiedział, że nie ma problemu pomalują mi całą klapę bo ten problem tyczy się wielu egzemplarzy i jest im znany.

Mam umówioną na to wizytę na wtorek i w czwartek ma być odbiór - zobaczymy. Dość dokładnie obejrzałem karoserie i niczego więcej się nie doszukałem.

Kolega który pracuje w lakierni Hyundaia powiedział, że chodziły słuchy iż klapy tylne były malowane poza fabryką z jakiegoś tam powodu i dlatego z tym są takie klocki. Wiele osób pisze, że blachy są nieocynkowane, powiedzieli mi że już od kilku lat na rynku pierwotnym nie da się kupić auta z nieocynkowaną blacha i I30 jak najbardziej jest ocynkowany (chociaż panowie nie byli w stanie powiedzieć w jakim stopniu oraz czy wszystkie elementy) - i jest to ponoć oficjalna informacja Hyundai Polska.

Co do reszty to przez te trzy lata było kilka przygód, zaczęło się od częstych wymian żarówek H7 - stwierdziłem założę żarniki xenonowe i pomogło (ps. są ustawione i na pewno nie oślepiają innych). Następnie miałem problem ze sprzęgłem - piszczało podczas wciskania pedału, to było jak auto miało półtora roku, wymienili na gwarancji i jest OK.

Też mam tak że od wyjazdu z salonu ciągle coś mi stuka w układzie kierowniczym. Powiedziałem o tym przy okazji pierwszego przeglądu - wymienili sprzęgiełko w układzie maglownicy i stukanie znacznie się wyciszyło ale ciągle jest słyszalne do teraz... . Głównie słyszę do przy mały prędkościach i nagłych skokach amortyzatorów (nawet niewielkich) jak jazda po kostce brukowej. Zauważyłem też ciekawą zależność od niedawna jak gaszę silnik to słyszę taki dźwięk jakby uderzał w maskę (ale na pewno nie uderza. To samo dzieje się gdy włączę klimatyzacje - na chwile obroty spadają silnik bardziej się trzęsie i słychać to pukanie - wydaje mi się że jest to to samo pukanie co podczas jazdy po kostce.

Kolejna usterka która pojawiła się miesiąc po trzecim przeglądzie - trochę mnie zszokowała - przerdzewiała chłodnica klimatyzacji, naprawa 1600zł ale na szczęście załapałem się jeszcze na gwarancyjną naprawę.

Napisano

Mam i30 już drugi rok, 50 kkm. Rdzy nie widać. Wersja europejska.

Napisano

I nikt mi nie powie że jest inaczej bo dokładnie 10 minut temu wróciłem do domu po wymianie H7 w I30 grinser006.gif

3 śrubki, podważyć, wyjąć reflektor, wymienić żarówkę, włożyć reflektor, wkręcić 3 śrubki.

Gdyby nie komary i piwko byłoby ze 3 minuty a nie 5 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> z informacji z tego portalu wynika (chyba), ze produkcja i koreanska i czeska, ze wskazaniem jednak

> na egzemplarze juz czeskie

Bee Zee Duuu Raaa zlosnik.gif

Ja mam, kolega ma. Razem kupiliśmy (wersje czeskie) . 2 lata minęły i rdzy nie ma.

Widać się utleniła niewiem.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.