Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukajka mi nie znajduje tematu, choć wiem że był na pewno.

1.1 MPI przelot 143 tyś. jaki olej polecacie do niego wlać, auto stało prawie rok nie ruszane.

Pozdrawiam

Napisano

Najlepiej o taki parametrach jaki był lany wczesniej

Ja mam 230tys i cały czas leje ful syntetyk obecnie castrola magnatec

Napisano
  • Autor

> Najlepiej o taki parametrach jaki był lany wczesniej

> Ja mam 230tys i cały czas leje ful syntetyk obecnie castrola magnatec

... problem jest, że po roku nie pamiętam jaki miałem wlany olej, lecz wydaję mi się, że był to jakiś półsyntetyk.

Napisano

ja mam 160tyś i leje mobil 10w/40 i wszystko git, popychaczy nie słychać.

Napisano
  • Autor

> ja mam 160tyś i leje mobil 10w/40 i wszystko git, popychaczy nie słychać.

... problem u mnie jest nastepujacy.

Zapala mi się kontrolka oleju (mrygala) na wolnych obrotach jak stalem, ale tylko jak się silnik porządnie nagrzał.

Wymieniłem czujnik oleju i przez spory czas było wszystko dobrze, nie zapala się.

Wczoraj jak stałem w korku, patrze a ta mryga znowu do mnie, więc z tańszych rozwiązań jest wymiana oleju na jakiś dobry i dlatego moje pytanie jaki polecacie.

Ten moj parch mnie juz dosc mocno irytuje oslabiony.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

A ja odkopie troszkę temat...

mianowicie jedni mówią że minerał to zło a inni że co fabryka lała to nie może być tragedia...

Pacjent Seicento SPI rok 2000 przebieg na chwilę obecną 55 tyś km ( od nowości zalewany tym co lała fabryka czyli mineralnym VS maxem 15W40 )

Warto to zmienić na coś innego czy zostawić tak jak jest ?? Wiem że ile osób tyle opinii ale może tutejsi znawcy tych silników coś mi doradzą ( silnik chodzi idealnie i nic się na razie z nim nie dzieje) zlosnik.gif

Napisano

Selenia ACT półsyntetyk daje rade, kupiłem na allegro tanio piesc.gif

Napisano

Vs max-cena/jakość- no.gif Norma SG chyba jeszcze. no.gif

Normalnego wpółczesnego semi 10w40 mu zalej jak nie upalasz i dla silnika będzie lepiej(fajerki wbrew pozorom grzeją się dość mocno już w serii) a wydatek podobny.

Napisano

> Vs max-cena/jakość- Norma SG chyba jeszcze.

> Normalnego wpółczesnego semi 10w40 mu zalej

A lepiej zalać innym mineralnego skoro tamten jest słaby ( chociaż ludzie kupują tylko części ricambi originali i chwalą a ten olej w sumie lali na pierwszy montaż ) czy zmienić na półsyntetyk...

I jak taka zmiana miała by się odbywać ?? normalnie tak jak każda inna wymiana czy jakieś specjalne płukanki albo coś innego...

Czekam na więcej opinii... może mnie przekonacie zlosnik.gif

Napisano

> A lepiej zalać innym mineralnego skoro tamten jest słaby ( chociaż ludzie kupują tylko części

> ricambi originali i chwalą a ten olej w sumie lali na pierwszy montaż ) czy zmienić na

> półsyntetyk...

> I jak taka zmiana miała by się odbywać ?? normalnie tak jak każda inna wymiana czy jakieś specjalne

> płukanki albo coś innego...

> Czekam na więcej opinii... może mnie przekonacie

ja w swoim cc ostatnio przezucilem sie z pol syntetyka na syntetyk i zadnych plukanek nie trzeba robic. Jak dlugo pracuje w swoim zawodzie i ile razy ludziom wymienialem olej na gestszy to przy nastepnych wymianach ten silnik poprost ciszej chodzil, jesli masz taki przebieg jaki piszesz to polecalbym Ci pol syntetyk bo czesci w silniku sa juz troche wyeksploatowane i mozesz za niedlugo sie nabawic remonciku silnika bo popychacze zatrzesz

Napisano

55kkm w 1.1 jeżeli realne to prawie nowy silnik old.gif(uszczelki się lekko zestarzały tylko).

Jakie popychacze? facepalm%5B1%5D.gif Lej normalnie półsyntetyk 10w40 ok.gif i czytaj dokładniej.Pozdro.

Napisano

a co powiecie o shelu 10w60

silnik 1,2 8V mocno doprężony...

do tej pory jeżdziłem na mobilu 0w40 ale zastanawiam się by się przesiąść ??

Napisano

> 55kkm w 1.1 jeżeli realne to prawie nowy silnik (uszczelki się lekko zestarzały tylko).

> Jakie popychacze? Lej normalnie półsyntetyk 10w40 i czytaj dokładniej.Pozdro.

sry nie zauwazylem jaki silnik;p

a do kolegi blondasa: jesli tego silnika ciagle nie katujesz to 10w40 wystarczy

Napisano

> ... problem jest, że po roku nie pamiętam jaki miałem wlany olej, lecz wydaję mi się, że był to

> jakiś półsyntetyk.

Nalej 10W40 Motula i będzie gites

Napisano

silnik jest doprężony to jak go nie kręcić??

poza tym ma zbyt krótką skrzynię i raczej się poruszam na wysokich obrotach

Napisano

> a co powiecie o shelu 10w60

> silnik 1,2 8V mocno doprężony...

> do tej pory jeżdziłem na mobilu 0w40 ale zastanawiam się by się przesiąść ??

jeżeli 10w60 to valvoline VR1, liqui moly race tech gt1 lub motul

ok.gif

Napisano

> jeżeli 10w60 to valvoline VR1, liqui moly race tech gt1 lub motul

Motul olej 10W60 produkuje jedynie dedykowany do motocykli.

> Nalej 10W40 Motula i będzie gites

Lub... Lotos 10W40 lub Mobil 10W40 etc. Zwykły niewysilony silnik, normalne warunki eksploatacji z całą pewnością sprawdzi się równie dobrze co Motul a trochę zostanie ci w kieszeni, tym bardziej, że to porównywalne oleje smile.gif

Bo chyba nie mówimy o serii 300V prawda ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> silnik jest doprężony to jak go nie kręcić??

> poza tym ma zbyt krótką skrzynię i raczej się poruszam na wysokich obrotach

to chyba nie do mnie odpowiedź....

Napisano

> z motula akurat mi o 300v competition chodziło

To wyczynówka w lepkości 15w50-do upalania waytogo.gif,do normalnej jazdy waytogo.gif...ale traci parametry po 7-9kkm.Coś za coś.

Zresztą podobnie jak ww. LM i Valvo ok.gif

BTW;raczej też nie porównywał bym lotosa semi 10w40 do motula 10w40 synergie,chyba,że okazja z alledrogo za 85zł wink.gif

Napisano

> do normalnej jazdy ...ale traci parametry po

> 7-9kkm.Coś za coś.

Coś za coś... czyli wg ciebie w pełni syntetyczny 300V straci swoje parametry szybciej niż inny "zwykły" olej użytkowany w tych samych warunkach ? No nie bardzo.

A co do normalnej jazdy, to nie widzę sensu wyrzucać za olej 2 razy więcej niż się powinno wyrzucić. Jak najbardziej polecam oleje o sporo lepszych parametrach, ale tylko tam gdzie będzie z nich użytek.

> BTW;raczej też nie porównywał bym lotosa semi 10w40 do motula 10w40 synergie

Różnią się niewiele (Lotos ma 9° niższą t. płynięcia, a tylko 0,2 niższą lepkość w 100°, TBN niższe o jakieś 0,75, oba SL/CF, A3/B4), ale przecież ten pierwszy się nie sprawdzi bo jest be (czyt. Lotos), a drugi super hiper no bo przecież to Motul a dziś lanie Motula jest trendy grinser006.gif

Nie mam zamiaru popadać w olejową paranoję, przykro mi.

Napisano

Do swojego byłego cienkiego lałem Mobila 10w/40 potem zalałem go Castrolem high milleage 15w/40 i na tym już jeździł aż go sprzedałem.Zero problemów.

Napisano

A co byście powiedzieli o castrolu ? I czy warto kupić na alledrogo castrol magnatec z niemiec... ? jest jakaś róznica do polskiego bo dość sporo ludzie tego kupują niewiem.gif

Napisano

> A co byście powiedzieli o castrolu ? I czy warto kupić na alledrogo castrol magnatec z niemiec... ?

> jest jakaś róznica do polskiego bo dość sporo ludzie tego kupują

ile kosztuje taki castrol i jaka lepkosc?

Napisano

> mi z castrola robila sie woda

a z normalnego polskiego czy tego z allegro z niemieckiego ?? bo to może tutaj jest ta różnica że polskie był chrzczony icon_rolleyes.gif

Napisano

> a z normalnego polskiego czy tego z allegro z niemieckiego ?? bo to może tutaj jest ta różnica że

> polskie był chrzczony

bardziej to bym sie martwil czy ten niemiecki nie jest trefny ok.gif

Napisano

300V szybciej straci parametry niż ,,normalny'' olej-spytaj kogo chcesz,kto używa.

Do cywila zgadzam się nie ma potrzeby,napisałem to tylko informacyjnie,że można wlać nawet 20w60 le mans ,tylko po co.

Przykro mi ,ale najlepiej odzwierciedla jakość oleju rozbiórka silnika,tudzież wskaźnik ciśnienia,nie suche dane ok.gif

Napisano

> 300V szybciej straci parametry niż ,,normalny'' olej-spytaj kogo chcesz,kto używa.

Skoro tak mówisz, nie mam zamiaru negować nigdy nie używałem tego oleju, ale to tylko potwierdza fakt, że to typowo wyczynowy olej i nie ma sensu zawracać nim sobie głowy w autach cywilnych i nawet tych upalanych weekendowo.

> Przykro mi ,ale najlepiej odzwierciedla jakość oleju rozbiórka silnika,tudzież wskaźnik

> ciśnienia,nie suche dane

Otóż to. Powiedziałbym nawet, że musiałaby to być eksploatacja identycznego silnika w identycznych warunkach, a puki co nikt nie udowodnił (i nie zanosi się na to) jednoznacznie wyższości takiego 6100 Synergie nad pospolitym Lotosem. A ja z własnego doświadczenia dodam że do codziennego użytku nadają się oba równie dobrze smile.gif

Napisano

Da radę,ale 2-3zł więcej stoi sędziszów np.

Ja na filtronie się przejechałem,dlatego nie polecam go nikomu.

Napisano

A jak jest z tym olejem co fiat leje , selenia 20K?

Dobre to?

Napisano

> A jak jest z tym olejem co fiat leje , selenia 20K?

> Dobre to?

Lałem to w stilo 1.2 16V i od przeglądu do przeglądu silnik nie zużywał go w ogóle. Także śmiało go polecam

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Lałem to w stilo 1.2 16V i od przeglądu do przeglądu silnik nie zużywał go w ogóle. Także śmiało go

> polecam

A teraz zapodałem wreszcie najlepszy olej jaki można wlać

462653fb132fc70am.jpg

Napisano

> A teraz zapodałem wreszcie najlepszy olej jaki można wlać

nieprawda jest lepszy motul, ale tak jak ci radziłem dlaciebie ten jest optymalny

Napisano

> nieprawda jest lepszy motul, ale tak jak ci radziłem dlaciebie ten jest optymalny

Ten 0W30?

Napisano

> Ten 0W30?

do wiertarek tak, ale dla ciebie ten jest super

Napisano

> nieprawda jest lepszy motul

Nie ma czegoś takiego jak najlepszy olej.

Jest najlepszy olej do określonych warunków i zastosowań wink.gif

Napisano

> Nie ma czegoś takiego jak najlepszy olej.

> Jest najlepszy olej do określonych warunków i zastosowań

Dokładnie, ja zastosowałem tutaj skrót myślowy, który kolega pięknie rozwinął cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.