Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Docieranie silnika na trasie

Featured Replies

Napisano

Jakieś za i przeciw? Niby po 1000km silnik jest dotarty a szykuje mi się podobna trasa i nie wiem czy pakować się w dupowóz czy jechać "zabawką" po remoncie. Słyszałem, że docieranie powinno się odbywać na krótkich dystansach pod zmiennym obciążeniem a nie przy jednostajnej jeździe na trasie. Prawda to?

Napisano

> Jakieś za i przeciw? Niby po 1000km silnik jest dotarty a szykuje mi się podobna trasa i nie wiem

> czy pakować się w dupowóz czy jechać "zabawką" po remoncie. Słyszałem, że docieranie powinno

> się odbywać na krótkich dystansach pod zmiennym obciążeniem a nie przy jednostajnej jeździe na

> trasie. Prawda to?

na trasie wcale takiej jednostajnej jazdy nie ma, a warunku temp. dla silnika najlepsze, ja bym docierał na trasie

Napisano

> Jakieś za i przeciw?

za - nie uzyskasz idealnie monotonnych warunków na trasie , więc się nie obawiaj - nie pałuj za bardzo do góry i na trasie spokojnie dotrzesz silniczek

Napisano
  • Autor

> za - nie uzyskasz idealnie monotonnych warunków na trasie , więc się nie obawiaj - nie pałuj za

> bardzo do góry i na trasie spokojnie dotrzesz silniczek

To znaczy nie przekraczać jakich obrotów? 4000? Mam dosyć krótką skrzynię więc jak mam jechać "Matchboxem" na trase i pokonywać ją przy prędkości 90 km/h to dziękuje, wole dupowóz zlosnik.gif

Napisano

> To znaczy nie przekraczać jakich obrotów? 4000? Mam dosyć krótką skrzynię więc jak mam jechać

> "Matchboxem" na trase i pokonywać ją przy prędkości 90 km/h to dziękuje, wole dupowóz

Benzyna? Więc nie przekraczaj 4000 i jedź normalnie.

Napisano

Jedź normalnie tak jak być jechał, nie "pukaj" za często w czerwone pole, nie ciągnij przyczepy, nie wjeżdżaj na przełęcze alpejski ok.gife i będzie

Napisano
  • Autor

> Benzyna? Więc nie przekraczaj 4000 i jedź normalnie.

Benzyna. Na 5 biegu przy 4000 RPM wychodzi ok. 105 km/h.

Napisano

> Benzyna. Na 5 biegu przy 4000 RPM wychodzi ok. 105 km/h.

no to jedź cały czas 90 później jak dotrzesz to 16v nadrobi cool.gif

Napisano

> Benzyna. Na 5 biegu przy 4000 RPM wychodzi ok. 105 km/h.

Jedź lepiej pugiem, jechać 16v 100km/h to męczarnia, aż korci podkręcić pod 7000

Napisano

J.w.

Bierz dupowoza.

1. 100 km/h męczarnia i nuda.

2. Nie wiem jak z ekonomią paliwową przy tych 4000 obrotach?

3. Będzie głośno?

4. Zabawką bedzie kusić, będzie kusić... aby but.gifbananaevil.gif szczególnie przy wyprzedzaniach... i cały misterny plan kulturalnego docierania 270747800-sex.gif

Napisano

Moim zdaniem na trasie nie dotrzesz prawidłowo... TU kolega z innego forum opisał jak w jego firmie się dociera...na trasie nie zrobisz niezbędnych wymian oleju...

Napisano

> Moim zdaniem na trasie nie dotrzesz prawidłowo... TU kolega z innego forum opisał jak w jego

> firmie się dociera...na trasie nie zrobisz niezbędnych wymian oleju...

Quote:

Wpisz nazwę użytkownika i hasło by się zalogować

hmm.gif

Napisano

> Quote:

> Wpisz nazwę użytkownika i hasło by się zalogować

Musiało się coś zmienić, bo jeszcze niedawno forum było ogólnodostępne...w takim razie zapytam autora tamtego posta, czy mogę przekleić jego teks tu...dzięki za info...

Napisano

> Jakieś za i przeciw? Niby po 1000km silnik jest dotarty a szykuje mi się podobna trasa i nie wiem

> czy pakować się w dupowóz czy jechać "zabawką" po remoncie. Słyszałem, że docieranie powinno

> się odbywać na krótkich dystansach pod zmiennym obciążeniem a nie przy jednostajnej jeździe na

> trasie. Prawda to?

http://forum.fiestaklubpolska.pl/viewtopic.php?p=300698&sid=9daad1e07885937c5594d0e589ab6710

Napisano

> Słyszałem, że docieranie powinno

> trasie. Prawda to?

prawda, sam sobie odpowiedziałeś grinser006.gif

Napisano

> trasie. Prawda to?

Ściema z tym całym docieraniem. Ja nowym autem w pierwszy tydzień zrobiłem 3000km. Większość w trasie z włączonym tempomatem.

Mój brat nowe auto prosto po odebraniu z salonu zaczął upalać ile wlezie.

Jeszcze inne auta w rodzinie były eksploatowane zgodnie z zaleceniami przy docieraniu.

Efekt? Bez różnicy.

Napisano

Jednemu się poszczęści, jeden szybciej coś zabije.

Kolega po 4 kkm zatłukł sprężarkę na śmierć w Toledo TDI.

Pewnie wada fabryczna, ale on szybciej się nią zajął niż trzeba było.

Napisano

> trasie. Prawda to?

silnik potrzebuje po kapitalce 50 km na ułozenie i tyle

Napisano

> Efekt? Bez różnicy.

grinser006.gif

Napisano

Poważnie. Wszystkie wymienione samochody jeżdżą sobie bezawaryjnie. Niektóre mają całkiem spore przebiegi.

Napisano

> Poważnie. Wszystkie wymienione samochody jeżdżą sobie bezawaryjnie. Niektóre mają całkiem spore

> przebiegi.

jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ja mam zupełnie inne spostrzeżenia.

Napisano

> To znaczy nie przekraczać jakich obrotów? 4000? Mam dosyć krótką skrzynię więc jak mam jechać

> "Matchboxem" na trase i pokonywać ją przy prędkości 90 km/h to dziękuje, wole dupowóz

wystarczy 100 km na ułożenie się silnika i następne 100 bez szaleństw - reszta już według twoich potrzeb

Napisano

> jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ja mam zupełnie inne spostrzeżenia.

Ale ja nikomu nie odradzam. Po prostu sam się tym niespecjalnie przejmuję.

grinser006.gif

Napisano

> jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ja mam zupełnie inne spostrzeżenia.

znam wiele samochodów pałowanych od nowości - no może pierwsze 100-200 km trochę lajtowo a potem but.gif - i nic się nie dzieje (włącznie z turbinami gaszonymi od razu po trasie)

Napisano

> Ale ja nikomu nie odradzam. Po prostu sam się tym niespecjalnie przejmuję.

Za to któryś z następnych właściciel powie, ale te samochody teraz denne robią 200tyś i już mi bierze olej grinser006.gif

Napisano

> Za to któryś z następnych właściciel powie, ale te samochody teraz denne robią 200tyś i już mi

> bierze olej

kolejny właściciel zanim dobije do 200kkm to silnik będzie miał już milion i cztery razy korygowany licznik

Napisano

> Za to któryś z następnych właściciel powie, ale te samochody teraz denne robią 200tyś i już mi

> bierze olej

Hehe, moje auto zbliża się do 200kkm i nic się nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> wystarczy 100 km na ułożenie się silnika i następne 100 bez szaleństw - reszta już według twoich

> potrzeb

dobra, to jade zabawką, połącze przyjemne z pożytecznym zlosnik.gif w "tamtą" stronę spokojnie, z powrotem but.gifzlosnik.gif

Napisano

Kol. Kaktus z Tuning Forum Opole, w swojej firmie stosuje następujące docieranie:

Cytat:

"Hej!

Nasza receptura na docieranie jest taka:

1 - Zalewamy motor dobrej jakosci olejem mineralnym, lub olejem na docieranie silnikow z Millers'a

2 - Odpalamy silnik, jezeli byly wkladane nowe walki, nowe popychacze, to po odpaleniu motor wkrecamy na 2500 obr i tak chodzi okolo 10-15 minut az sie zagrzeje, inaczej walki nie maja dostatecznego smarowania, i moze dojsc do mikro przytarc, a przy 2500 obr pompa oleju dostarcza wystarczajace cisnienie aby ladnie smarowac walki oraz napelnic samoregulatory.

3 - Po tym zabiegu wymieniamy filtr oleju, po czym wyjezdzamy na droge. Podczas pierwszych 20-30 kilometorow nie wkrecamy silnika na obroty wieksze niz 3600-4000 obr, bo przy tak duzych obrotach moze rzeczywiscie dojsc do punktowego przegrzewania sie pierscieni lub gladzi cylindrycznych, natomiast nie oznacza to ze obchodzimy sie z pedalem gazu jak z jajkiem. Wrecz odwrotnie. Przez te 20-30 kilometrow, wielokrotnie na 4 lub 5 biegu ( wciskamy GAZ DO DECHY ) przy obrotach rzedu 1000, i czekamy az silnik dojdzie do 3500-4000 obr i odpuszczamy za 2-4 minuty powtarzamy ten zabieg.

Dlaczego?! Poniewaz otwierajac przepustnice na maksa, wpuszczamy do silnika "pelny ladunek" dzieki czemy przy sprezaniu jak i przy suwie pracy dochodzi do duzego wzrostu cisnienia w cylindrze, a cisnienie to dociska pierscienie do gladzi cylindrycznych, dzieki czemu pierscienie docieraja sie TAK JAK POWINNY.

4) Po 50 km wymieniamy filtr oleju, i wymieniamy olej, na dobry polsyntetyk lub na olej do docierania silnikow Millersa. Po tych 50 km nadal kontrolujemy temperature, cisnienie oleju itp. I ogolnie nie przekraczamy 4000 obr, ale od czasu do czasu, "uczymy" silnika wysokich obrotow, i tak na 3 biegu od 1000 obr dokrecamy motor prawie do odciecia, po czym na 10 - 20 km dajemy sobie spokoj z takim kreceniem. I tak robimy okolo 400-500 km.

5 ) Wymieniamy filtr oleju i wymieniamy olej na porzadny syntetyk.

6 ) Silnik jest dotarty i generuje mozliwie jak najwyzsza moc.

AD 1 - Olej mineralny zapewnia smarowanie, ale nie wydluza procesu docierania silnika, kiedys klient za szybko przeszedl na syntetyk, i silnik nie chcial sie dotrzec, po 300km ten syntetyk byl czarny jak smola - bo spaliny przez niedotarte pierscienie szly w skrzynie korbowa. Zalal minerala, zrobil 100km, i wrocil do syntetyka, po 500km syntetyk wciaz byl zolty jak nowy - czyli silnik na mineralu dotarl sie jak powinien. Gdy zaklada sie tloki kute wossner lub tloki seryjne mahle czy inne tloki z powloka grafitowa na pletwach, to uzycie oleju syntetycznego wrecz uniemozliwia dotarcie takiego tloka, co zreszta podaje do informacji nawet producent tychze tlokow.

AD 2 - Gdyby pozwolic pracowac silnikowi na wolnych obrotach, to pompa wytwarza zazwyczaj okolo 0,8 do 1,3 bara cisnienie oleju, natomiast przy 2500 obr jest to juz okolo 3,5 do 5,5 bara w zaleznosci od auta. Co zapewnia lepsze smarowanie walkow rozrzadu. Zreszta czy to CatCams, PiperCams czy Swiatek - kazdy producent walkow wie ze to jest "SWIETE PRZYKAZANIE" aby w pierwszej fazie nie pozwolic pracowac na wolnym obrocie bo zabije sie walki.

AD 3 - Tutaj najbardziej docieraja sie pierscienie. Gdy ich nie "obciazymy" to czasami zdarza sie ze wogole sie nie dotra!! Bo sie wypoleruja "PUNKTOWO" i silnik nie bedzie mial takiej komprecji jak powinien miec. Kiedys znajomy w rajdowej 306 docieral silnik na spokojnie, i w A-Grupowym motrze doprezonym 12.5:1 mial cisnienie sprezania 15, i moc w granicach 180KM, po wymianie pierscieni i docieraniu na ostro, na tym samym setupie cisnienie sprezania wzroslo do 18,5 i moc do 208KM.

AD 4 - Bezwladnosc tloka przy wysokich obrotach jest wieksza niz przy niskich, pierscienie takze sie inaczej zachowuja - krecenie motoru pozwala dotrzec cylinder na calym skoku tloka. Nie ma juz takiego TARCIA ktore mogloby cos zabic.

Proces docierania zalezy takze czy szlif robilo sie na gladko czy na ostro. Jak szlifierz robi cylindry na ostro, to docieranie trwa szybciej, ale za to silnik takze miej wytrzyma i ciut mniej mocy pokaze. Takie szlify robi sie np. dzien przed zawodami Wink Gdy nie ma czasu docierac.

Tak to wyglada. Docieralismy nie jeden silnik, i jezeli jest dobrze poskladane, i nie idzie sie na kompromisy i nie zaklada elementow ktore powinny w zasadzie zostac wymienione, to nie ma szans aby sie rozleciało itp."

Napisano

> Przez te 20-30 kilometrow, wielokrotnie na 4 lub 5 biegu ( wciskamy GAZ DO DECHY )

> przy obrotach rzedu 1000, i czekamy az .....

......polecą panewki hehe.gif

Zamieścić można dowolny cytat z dowolnego forum no ale k... bez przesady sick.gif

Napisano

A kto Ci każe wciskać do dechy od razu - wciskasz płynnie i nie ma problemu...

Napisano

> A kto Ci każe wciskać do dechy od razu - wciskasz płynnie i nie ma problemu...

Autor tekstu:

Quote:

wciskamy GAZ DO DECHY

BTW Nawet płynne wciskanie gazu do dechy przy 1000obrotach na IV czy V biegu to nieporozumienie. Chyba, że ta płynność trwa 5 minut wink.gif

Napisano

> Autor tekstu:

> Quote:

> wciskamy GAZ DO DECHY

> BTW Nawet płynne wciskanie gazu do dechy przy 1000obrotach na IV czy V biegu to nieporozumienie.

> Chyba, że ta płynność trwa 5 minut

Dokladnie, po przeczytaniu tego fragmentu przestalem czytac dalej grinser006.gif

Napisano

> Dokladnie, po przeczytaniu tego fragmentu przestalem czytac dalej

waytogo.gif

Napisano

> Autor tekstu:

> Quote:

> wciskamy GAZ DO DECHY

> BTW Nawet płynne wciskanie gazu do dechy przy 1000obrotach na IV czy V biegu to nieporozumienie.

> Chyba, że ta płynność trwa 5 minut

Ok. Mnie docieranie raczej nie grozi, bo zwykle kupowałem i pewnie kupował będę auta używane, chyba że kiedyś jakiś remont robił będę, to może...

Co do tekstu, to po pierwsze napisał go gość, który tak robi...po drugie, to że On tak robi, nie znaczy, że wszyscy muszą tak robić i każdy może a nawet powinien zachować zdrowy rozsądek i z kilku przepisów wymodzić swój własny... zlosnik.gif

Napisano

> Kol. Kaktus z Tuning Forum Opole, w swojej firmie stosuje następujące docieranie:

> Cytat:

> "Hej!

> Nasza receptura na docieranie jest taka:

> 1 - Zalewamy motor dobrej jakosci olejem mineralnym, lub olejem na docieranie silnikow z Millers'a

Czego to już nie wymyślą.. olej na docieranie...\

> 2 - Odpalamy silnik, jezeli byly wkladane nowe walki, nowe popychacze, to po odpaleniu motor

> wkrecamy na 2500 obr i tak chodzi okolo 10-15 minut az sie zagrzeje, inaczej walki nie maja

> dostatecznego smarowania, i moze dojsc do mikro przytarc, a przy 2500 obr pompa oleju

> dostarcza wystarczajace cisnienie aby ladnie smarowac walki oraz napelnic samoregulatory.

IMHO wręcz odwrotnie, niskie obroty (jałowy), bo przy większych na zimnym silniku następuje większe tarcie (przynajmniej tak kiedyś pisali).

> 3 - Po tym zabiegu wymieniamy filtr oleju, po czym wyjezdzamy na droge. Podczas pierwszych 20-30

> kilometorow nie wkrecamy silnika na obroty wieksze niz 3600-4000 obr, bo przy tak duzych

> obrotach moze rzeczywiscie dojsc do punktowego przegrzewania sie pierscieni lub gladzi

> cylindrycznych, natomiast nie oznacza to ze obchodzimy sie z pedalem gazu jak z jajkiem. Wrecz

> odwrotnie. Przez te 20-30 kilometrow, wielokrotnie na 4 lub 5 biegu ( wciskamy GAZ DO DECHY )

> przy obrotach rzedu 1000, i czekamy az silnik dojdzie do 3500-4000 obr i odpuszczamy za 2-4

> minuty powtarzamy ten zabieg.

> Dlaczego?! Poniewaz otwierajac przepustnice na maksa, wpuszczamy do silnika "pelny ladunek" dzieki

> czemy przy sprezaniu jak i przy suwie pracy dochodzi do duzego wzrostu cisnienia w cylindrze,

> a cisnienie to dociska pierscienie do gladzi cylindrycznych, dzieki czemu pierscienie

> docieraja sie TAK JAK POWINNY.

Od kiedy to ciśnienie dociska pierścienie ? Rozpycha tłok od wewnątrz ? grinser006.gif

> 4) Po 50 km wymieniamy filtr oleju, i wymieniamy olej, na dobry polsyntetyk lub na olej do

> docierania silnikow Millersa. Po tych 50 km nadal kontrolujemy temperature, cisnienie oleju

> itp. I ogolnie nie przekraczamy 4000 obr, ale od czasu do czasu, "uczymy" silnika wysokich

> obrotow, i tak na 3 biegu od 1000 obr dokrecamy motor prawie do odciecia, po czym na 10 - 20

> km dajemy sobie spokoj z takim kreceniem. I tak robimy okolo 400-500 km.

Muehehe

> 5 ) Wymieniamy filtr oleju i wymieniamy olej na porzadny syntetyk.

> 6 ) Silnik jest dotarty i generuje mozliwie jak najwyzsza moc.

Taaaa, oczywiście za każdym razem rozebrał silnik i sprawdzał czy nie ma mikroprzytarć... wymyślone bzdrury jakieś jak dla mnie.

> AD 1 - Olej mineralny zapewnia smarowanie, ale nie wydluza procesu docierania silnika, kiedys

> klient za szybko przeszedl na syntetyk, i silnik nie chcial sie dotrzec, po 300km ten syntetyk

> byl czarny jak smola - bo spaliny przez niedotarte pierscienie szly w skrzynie korbowa. Zalal

> minerala, zrobil 100km, i wrocil do syntetyka, po 500km syntetyk wciaz byl zolty jak nowy -

> czyli silnik na mineralu dotarl sie jak powinien. Gdy zaklada sie tloki kute wossner lub tloki

> seryjne mahle czy inne tloki z powloka grafitowa na pletwach, to uzycie oleju syntetycznego

> wrecz uniemozliwia dotarcie takiego tloka, co zreszta podaje do informacji nawet producent

> tychze tlokow.

> AD 2 - Gdyby pozwolic pracowac silnikowi na wolnych obrotach, to pompa wytwarza zazwyczaj okolo 0,8

> do 1,3 bara cisnienie oleju, natomiast przy 2500 obr jest to juz okolo 3,5 do 5,5 bara w

> zaleznosci od auta. Co zapewnia lepsze smarowanie walkow rozrzadu. Zreszta czy to CatCams,

> PiperCams czy Swiatek - kazdy producent walkow wie ze to jest "SWIETE PRZYKAZANIE" aby w

> pierwszej fazie nie pozwolic pracowac na wolnym obrocie bo zabije sie walki.

> AD 3 - Tutaj najbardziej docieraja sie pierscienie. Gdy ich nie "obciazymy" to czasami zdarza sie

> ze wogole sie nie dotra!! Bo sie wypoleruja "PUNKTOWO" i silnik nie bedzie mial takiej

> komprecji jak powinien miec. Kiedys znajomy w rajdowej 306 docieral silnik na spokojnie, i w

> A-Grupowym motrze doprezonym 12.5:1 mial cisnienie sprezania 15, i moc w granicach 180KM, po

> wymianie pierscieni i docieraniu na ostro, na tym samym setupie cisnienie sprezania wzroslo do

> 18,5 i moc do 208KM.

hehe.gif

> AD 4 - Bezwladnosc tloka przy wysokich obrotach jest wieksza niz przy niskich, pierscienie takze

> sie inaczej zachowuja - krecenie motoru pozwala dotrzec cylinder na calym skoku tloka. Nie ma

> juz takiego TARCIA ktore mogloby cos zabic.

Aha, na wysokich to się wał korbowy wygina i tłok skacze wyżej i niżej niż na jałowym ? hehe.gif

> Proces docierania zalezy takze czy szlif robilo sie na gladko czy na ostro. Jak szlifierz robi

> cylindry na ostro, to docieranie trwa szybciej, ale za to silnik takze miej wytrzyma i ciut

> mniej mocy pokaze. Takie szlify robi sie np. dzien przed zawodami Wink Gdy nie ma czasu

> docierac.

> Tak to wyglada. Docieralismy nie jeden silnik, i jezeli jest dobrze poskladane, i nie idzie sie na

> kompromisy i nie zaklada elementow ktore powinny w zasadzie zostac wymienione, to nie ma szans

> aby sie rozleciało itp."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.