Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Załozyłem boxa do diesla -wrażenia

Featured Replies

Napisano

> widzisz po jeździe czekam minute, a po odpaleniu mija roche zanim mocniej depne. a jak turbo sie

> kończy to się zegeneruje, mam sprawdzony zakład i też będzie mnie to nie przeraża. Życie jest

> zbyt krótkie by wlec się po drogach z kapeluszem na drodze

Ale ja nie neguję Twoich umiejętności/wiedzy.

Box sra paliwem i jego nadmiar gdzieś się musi ulotnić.

Ulatnia się w wydech dlatego masz batory. A jego nadmiar osadza się na sprężarce.

Box to zło. Powie Ci to każdy kto się tym bawił.

Zastanów się skoro box daje ~20 % czyli tyle program u tunera to po co ludzie robią programy u tunera?

Box jest tańszy, prostszy itd.

Napisano

> Innymi słowy - darować sobie wirusowanie, boxowanie czy cokolwiek innego?

> Czasem chodzi mi to po głowie, bo też i czasem brakuje nieco po nogą.

> Ale też nie jest to trauma a do turlania się przez wiecznie zakorkowany Piastów, Pruszków i Bemowo

> 115 KM to i tak nadto.

Szczerze - nie mam nic przeciw dłubaniu diesla, ale pod warunkiem, że robi się to ze łbem - ergo nie pudełko z mocą, tylko normalny pełny soft z testem na hamowni.

(nie)stety to KOSZTUJE. Tylko trzeba pamiętać o jednym - sie jeździ-sie płaci.

Jak ktoś przełknie tą podstawową gorzką pigułkę, to no problem...

Napisano

> Ja tam się nie znam.

> Tylko jakoś nie chce mi się wierzyć, że jakby dało się podnieść moc bez utraty trwałości i jeszcze

> przy zmniejszonym spalaniu, to kontruktorzy motorów nie wpadliby na ten koncept.

Bo odbywa się to głównie kosztem czystości spalin.

Napisano
  • Autor

> Ale ja nie neguję Twoich umiejętności/wiedzy.

> Box sra paliwem i jego nadmiar gdzieś się musi ulotnić.

> Ulatnia się w wydech dlatego masz batory. A jego nadmiar osadza się na sprężarce.

> Box to zło. Powie Ci to każdy kto się tym bawił.

> Zastanów się skoro box daje ~20 % czyli tyle program u tunera to po co ludzie robią programy u

> tunera?

> Box jest tańszy, prostszy itd.

Wiem jak wygląa stefan batory, nie mam dpfa i nie mam batorego a nie powiem bałem sie o to. Tyle że ja mam lajtofo ustawionego boxa pewnie dlatego

Napisano

> jak?

tak, jak pisze Misiek, moze posypac specyficznymi bledami, dodatkowo pewnie mozna to poznac po korekcjach ECU wzgledem innej charakterystyki po boxie.

Napisano

> Jak to racjonalnie wytłumaczyć?

Poprawa sprawności hmm.gif

Napisano

> tak, jak pisze Misiek, moze posypac specyficznymi bledami, dodatkowo pewnie mozna to poznac po

> korekcjach ECU wzgledem innej charakterystyki po boxie.

miałem wgrywanego nowego softa po boxie bo auto po odpięciu i tak szarpało jak dzikie.

Przeboje co nie miara... ASO nic mi nie mówiło że miałem boxa, może dlatego że i tak co nie którzy o tym wiedzieli i nic z tego nie robili.

Napisano

Miałeś tak? Goniłeś ? Czy tylko teoretyzujesz?

> Ciekawe, czy dogonisz swoją uciekającą dwumasę z układu napędowego

Napisano

> Miałeś tak? Goniłeś ? Czy tylko teoretyzujesz?

> > Ciekawe, czy dogonisz swoją uciekającą dwumasę z układu napędowego

Nie trzeba być wróżką, wystarczy trzeźwo myśleć. Większy moment obrotowy przy niskich prędkościach obrotowych to nic innego jak większe obciążenia, których to dwumasa nie lubi.

Napisano

> miałem wgrywanego nowego softa po boxie bo auto po odpięciu i tak szarpało jak dzikie.

> Przeboje co nie miara... ASO nic mi nie mówiło że miałem boxa, może dlatego że i tak co nie którzy

> o tym wiedzieli i nic z tego nie robili.

oczywiscie, wszystko zalezy od podejscia ASO, mnie kiedys w Fiacie straszyli, ze jak zaleje inny olej niz Selenia to mi gwarancje zabiora a ich lab w BB udowodni moja wine i to na jakim oleju jezdzil silnik grinser006.gif

Napisano

> oczywiscie, wszystko zalezy od podejscia ASO, mnie kiedys w Fiacie straszyli, ze jak zaleje inny

> olej niz Selenia to mi gwarancje zabiora a ich lab w BB udowodni moja wine i to na jakim oleju

> jezdzil silnik

Fiat zawsze miał specyficzne podejście do obsługi aut spineyes.gif

ASO i serwis przy ASO (nieautoryzowany już) nie potrafili naprawić usterki ABSu przez 3 lata, kolega naprawił w 3 godziny za 100 zł zlosnik.gif

Oj jak dobrze że Ford ma tanie oryginalne oleje zlosnik.gif

Ale ziew.gif wróćmy do temat i guanowanych boxów 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Nie trzeba być wróżką, wystarczy trzeźwo myśleć. Większy moment obrotowy przy niskich prędkościach

> obrotowych to nic innego jak większe obciążenia, których to dwumasa nie lubi.

prędzej sprzęgło klęknie niż dwumasa.

Chyba że jeździsz tylko na niskich obrotach i nawet nie chwyci max momentu a Ty już bieg zmienisz.

Napisano

> Nie trzeba być wróżką, wystarczy trzeźwo myśleć. Większy moment obrotowy przy niskich prędkościach

więc przyznajesz, że tylko teoretyzujesz i nie miałeś nigdy do czynienia z dieslem po boxie. Dziękujemy. palacz.gif

Co do klęknięcia czegokolwiek to sądzę, że tak. Elementy układu przeniesienia napędu MOGĄ ulec szybszemu zużyciu. Ale nikt z nas nie jest w stanie tego określić. Wszystko zależy od tego jaki rzeczywiście moment będzie przenoszony a nie jakim momentem MOŻE dysponować silnik jeśli mu się przyciśnie. Coś czuję, że kolega czipstuner z wyścigowo-rajdowym rodowodem tak czy inaczej "dogadzał" przegubom, półosiom i sprzęgłu zanim założył boxa. Teraz pewnie przeciążenia są zbliżone ale z gazem centymetr wyżej.

Napisano

Nie trzeba być wróżką, wystarczy trzeźwo myśleć, że piszę o sofcie z głową i użytkowaniu z głową. Dwumas owszem jest bardziej obciążany, ale żeby zaraz nim po głowie dostawać to też lekka przesada.

Napisano
  • Autor

dobrze gadasz.

Byłem na hamowni tylko kiepskiej bo nadmuch spalili rano i naprawiali a telefonem znać nie dali.

Wjechalem na rolki, zrobili pomiar i koleś mowi w miare zdrowa 115ka, spaliny ok podpinaj boxa.

A ja na to że to z boxemi w szoku był bo ani batorego ani nic.

kia.JPG

z nadmuchem byłoby lepiej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.