Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Załozyłem boxa do diesla -wrażenia

Featured Replies

Napisano

> ale kto Ci wykryje że masz virusa?

> Dopiero jak będą porównywać z oryginalnym programem mogą zobaczyć że coś nie tak

> Ja mam dalej gwarancje i jakoś się nie boje

Wykreje jak np.: na Vag-u dawki sprawdzi i wie jakie są "prawidłowe".

Ja waliłem program jak miałem 5 tys.

Do 100 kkm nic sie nie działo.

Boxa też próbowałem - batory był aż miło.

Kiedyś zrobiliśmy eksperyment i do programu jeszcze boxa wpięliśmy - ale to zapierdzielało. tylko co chwila notlaufy łapał.

Napisano

> wiesz jechałem 2.0 crdi i to fajnie zasuwa po chipsie ale i 140 koni musi pchac

lipne te diesle , np w VAGu w serii masz 140 , 170 KM z takiej pojemności

Napisano
  • Autor

> lipne te diesle , np w VAGu w serii masz 140 , 170 KM z takiej pojemności

wiem kolego wiem, dzieki tym super dieslom kupiłem tanio kię. koles kupił nówke paska w dieslu i kię zonce i po 2 latach przyszło zapłacic w vagu za elementy nieobjęte gwarancją. wtryski, zamach i takie tam za ponad 10 tysiecy - no jak on chwalił te super diesle to pojęcia nie masz

Napisano

> klub ceed ma preferencyjną cenę z darmowym hamowaniem ale nie mam kiedy jechac do kraka. Nie opłaca mi sie wynajem

Dlaczego? Wygląda jak darmowy kredyt.

Napisano

> I owszem. Jeśli samochód na to pozwala. Bo dobry tuner nie zrobi autu krzywdy. Podciągnie go tyle

> ile się da - czasami mniej, czasami więcej. A box - po prostu instalujesz nie sprawdzając ile

> silnik tak naprawdę wytrzyma. I na początek może jeździć świetnie.

Heheh...slowo klucz - na poczatek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dlaczego? Wygląda jak darmowy kredyt.

jestem na l4 do renty i wtedy zamykam działanosc a auto póki co na firme wiec wydatek na naprawde auta

Napisano

> lipne te diesle , np w VAGu w serii masz 140 , 170 KM z takiej pojemności

w BMW masz 204/215 KM z takiej pojemności. Lipny ten VAG

Napisano

> ...........

> sibui to co piszesz ma zastosowanie po faceliftingu rok temu. od tego czasu sa spore róznice w 90 i

> 115ce

Jak mówię - nie zgłębiałem tego silnika, ale znajomość tematu na przykładzie innych producentów każe mi szczerze wątpić w to, że silnik różniący się osiągami o ponad 20% różni się li tylko softem.

To, że sprzedawca tak opowiada...

Łelll -wciąż będę przytaczał pana sprzedawce, który powiedział o samochodzie Skoda Felicia: Psze pana, to taki golf 4 tylko trochę się z wierzchu różni.

Wyłem...

Napisano

> Łelll -wciąż będę przytaczał pana sprzedawce, który powiedział o samochodzie Skoda Felicia: Psze

> pana, to taki golf 4 tylko trochę się z wierzchu różni.

> Wyłem...

A nie o fabii?

Napisano

> Jak to racjonalnie wytłumaczyć?

Nie zmienia się styl jazdy, ani prędkość podróżna, mając więcej mocy pod nogą przyspiesza się delikatnie słabiej - stąd różnica w spalaniu.

Napisano

> Nie zmienia się styl jazdy, ani prędkość podróżna, mając więcej mocy pod nogą przyspiesza się

> delikatnie słabiej - stąd różnica w spalaniu.

Nie rozumiem. blush.gif

Prędkość stała, przełożenie takie samo, masa auta też - dlaczego przy mocniejszym silniku ma mniej spalić, żeby utrzymać tę samą prędkosć? niewiem.gif

Napisano

> Nie rozumiem.

> Prędkość stała, przełożenie takie samo, masa auta też - dlaczego przy mocniejszym silniku ma mniej

> spalić, żeby utrzymać tę samą prędkosć?

zwlaszcza ze ta wieksza moc pochodzi jak ustalono wspolnie z wiekszej dawki paliwa yikes.gif

Napisano

> zwlaszcza ze ta wieksza moc pochodzi jak ustalono wspolnie z wiekszej dawki paliwa

Moc maksymalna tak ale pedał gazu nie zawsze jest wciśnięty do podłogi, jeżeli nie jest to mieszanka jest zubożana i tyle , cala filozofia.

Napisano

> Moc maksymalna tak ale pedał gazu nie zawsze jest wciśnięty do podłogi, jeżeli nie jest to

> mieszanka jest zubożana i tyle , cala filozofia.

I nie wypala zaworów?

Napisano

> Nie rozumiem.

> Prędkość stała, przełożenie takie samo, masa auta też - dlaczego przy mocniejszym silniku ma mniej

Jak wiadomo silniki ZS nie mają stałej mieszanki paliwowo-powietrznej. Mocniejsza wersja przy upalaniu spali więcej ale i będzie szybsza to fakt. Przy normalnym użytkowaniu auta kiedy dodajemy gazu to nie ma oszczędności, ale przy utrzymywaniu zamierzonej prędkości już nie trzeba tak mocno deptać aby utrzymać porządaną prędkość.

Jeździ się przede wszystkim momentem, załóżmy, że jest on wysoki np. 340 Nm przy 1900 obr zamiast 270 Nm przy 2000 w tym samym silniku, przekładni, masie autka. Oznacza to, że autko lepiej przyspiesza przy niższych obrotach ale także ma większy zapas "ciągu" i nie trzeba cisnąć auta pod górkę do dechy a i rzadziej trzeba redukować biegi, więc ma się niższe obroty.

Napisano

> Jak wiadomo silniki ZS nie mają stałej mieszanki paliwowo-powietrznej. Mocniejsza wersja przy

> upalaniu spali więcej ale i będzie szybsza to fakt. Przy normalnym użytkowaniu auta kiedy

> dodajemy gazu to nie ma oszczędności, ale przy utrzymywaniu zamierzonej prędkości już nie

> trzeba tak mocno deptać aby utrzymać porządaną prędkość.

> Jeździ się przede wszystkim momentem, załóżmy, że jest on wysoki np. 340 Nm przy 1900 obr zamiast

> 270 Nm przy 2000 w tym samym silniku, przekładni, masie autka. Oznacza to, że autko lepiej

> przyspiesza przy niższych obrotach ale także ma większy zapas "ciągu" i nie trzeba cisnąć auta

> pod górkę do dechy a i rzadziej trzeba redukować biegi, więc ma się niższe obroty.

Kręcimy się w kółko. grinser006.gif

Wszak wyższy moment osiagamy przez większą dawkę paliwa. grinser006.gif

Napisano

> I nie wypala zaworów?

Nie ma aż takiego problemu jak w benzynie

Napisano

> Kręcimy się w kółko.

> Wszak wyższy moment osiagamy przez większą dawkę paliwa.

Przeczytaj jeszcze raz i tak ładnie ze zrozumieniem, no ale dobra. Dokładnie więcej paliwa więcej mocy, ale w dieslu nie musi być stała wartość mieszanki, tak jak w benzynce gdy większa moc zawsze oznacza większe spalanie w każdym przypadku (nie pisze o turbobenzynkach bo to dla mnie czarna magia), w dieslu przy normalbym traktowaniu wtryski mniej podleją jeżeli silnik nadal ma ciąg, a że każdy diesel ma co wynika z jego charakterystyki pracy.

Napisano

> Może w kijance to wszystko da się wystroić na długo, w TDCi 1.8 Fordowskim była masakra jakaś,

> ponoć wcześniejsze roczniki trawiły te boxy, u mnie była beznadzieja a auto rocznik 2009.

> Dołożyłem 100 zł do virusa i nie żałuje, już 10 kkm trzaśniętych o wiele przyjemniej z mniejszym

> spalaniem.

> Boxy to taki półśrodek.

Kto Ci Fokę wirusował ? Przez kabel czy prucie kompa ?

Napisano

> A nie o fabii?

Pyruś - FELICII.

Obśmiałem pana jak norkę i stwierdziłem wprost, że fakt, że sprzęt współdzieli w wersji "full wypas" (GLX) z G IV zapalniczkę to "gófra" z niego nie zrobi...

Napisano

> I nie wypala zaworów?

Pyruś....

DIESEL...

Przecież tam "mieszanka" (cudzysłów celowy) nawet nie stała koło stechiometrycznej...

Istotą tej zabawy jest spalanie w warunkach nadmiaru tlenu...

Napisano

> Kto Ci Fokę wirusował ? Przez kabel czy prucie kompa ?

przez kabel na początku się nie dało, za nowy sterownik był, teraz rozpracowany i po kablu poszło.

Vtech krakowski.

Napisano

Proste zagadnienie - usprawniając pracę silnika podnosisz jego wydajność. Wyższa wydajność = niższe spalanie w takich samych warunkach.

Mam VW Borę po sofcie u Cinka, ze 101 Km i 255Nm mam 132 KM I 309 Nm, samochód po mieście z różnymi prędkościami, czasami trochę gonienia pod 180-190 Km/h (oczywiście na jakimś odcinku niby trasy) spala mi średnio 5,8 litra ON na 100 km i uważam ten wynik za bajeczny. Teść jeżdżąc znacznie spokojniej miał spalanie w okolicy 6 litrów, więc mimo znacznie większej mocy i specyfiki jazdy samochód spala mniej.

Co do Boxa - cóż, osobiście nie zdecydował by się na montaż tego wynalazku.

Pozdrawiam.

> Nie rozumiem.

Napisano

Innymi słowy - darować sobie wirusowanie, boxowanie czy cokolwiek innego?

Czasem chodzi mi to po głowie, bo też i czasem brakuje nieco po nogą.

Ale też nie jest to trauma a do turlania się przez wiecznie zakorkowany Piastów, Pruszków i Bemowo 115 KM to i tak nadto.

Napisano

> A w ogóle to i 200KM da się z tego magicznym pudełkiem z mocą zrobić :-)

Ale to wtedy chyba trzeba już ustawic gdzieś w okolicy 60 programu mocy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie.

> Z tyłu "batory" i turbina niedługo papapaa

kolegoi zaskocze cie dzisiaj obadałem na proramie numer 8 jest leciutki batory. Na 7 nie ma nic a ja i tak dałem na 6ke bezpiecznie.

Napisano

> Pyruś....

> DIESEL...

> Przecież tam "mieszanka" (cudzysłów celowy) nawet nie stała koło stechiometrycznej...

> Istotą tej zabawy jest spalanie w warunkach nadmiaru tlenu...

Ja tam się nie znam. niewiem.gif

Tylko jakoś nie chce mi się wierzyć, że jakby dało się podnieść moc bez utraty trwałości i jeszcze przy zmniejszonym spalaniu, to kontruktorzy motorów nie wpadliby na ten koncept. grinser006.gif

Napisano

> Proste zagadnienie - usprawniając pracę silnika podnosisz jego wydajność. Wyższa wydajność = niższe

> spalanie w takich samych warunkach.

Zdefiniuj proszę usprawnienie i wydajność. ok.gif

Napisano

> Ja tam się nie znam.

> Tylko jakoś nie chce mi się wierzyć, że jakby dało się podnieść moc bez utraty trwałości i jeszcze

> przy zmniejszonym spalaniu, to kontruktorzy motorów nie wpadliby na ten koncept.

I to jest główny powód dla którego zastanawiam się bardzo mocno nad sensem wirusowania. Ktoś to przecież wszystko obliczył. Nie siedzą nad konstrukcja silników idioci - tak mi się zdaje zlosnik.gif

Napisano

> I to jest główny powód dla którego zastanawiam się bardzo mocno nad sensem wirusowania. Ktoś to

> przecież wszystko obliczył.

Ale obliczył pod kątem przeciętnego usera, który może nie dbać przesadnie o auto, przeciągać wymiany oleju do maksimum itp. Osoby robiące mody z reguły sa bardziej świadome jak "używać" auta, oleum wymieniają częściej to i parę KM można dorzucić.

Do tego dochodzą jeszcze mody pod konkretny silnik czego w fabryce się nie da zrobić

Napisano

A to mój wykresik dla porównania

ibipiotrstroczkowskiwpp.th.jpg

Napisano

> Kręcimy się w kółko.

> Wszak wyższy moment osiagamy przez większą dawkę paliwa.

Sprawa banalna,

Wyższy moment obrotowy zapewnia wystarczającą dynamikę przy niższych obrotach. Straty tarcia w silniku maleją, ponadto w dieslu rośnie znacząco sprawność z obniżaniem obrotów, bo fala ciśnienia spalin wcześniej dogania uciekający tłok.

W benzynowcach tuning kąta wyprzedzenia zapłonu podnosi sprawność i moc.

Producenci nie żyłują nastaw sterowników, ponieważ chcą zwiększyć tolerancyjność silnika na paliwo złej jakości oraz zmniejszyć obciążenie podzespołów, aby zminimalizować ryzyko napraw gwarancyjnych.

Napisano

> Ale obliczył pod kątem przeciętnego usera, który może nie dbać przesadnie o auto, przeciągać

> wymiany oleju do maksimum itp. Osoby robiące mody z reguły sa bardziej świadome jak "używać"

> auta, oleum wymieniają częściej to i parę KM można dorzucić.

> Do tego dochodzą jeszcze mody pod konkretny silnik czego w fabryce się nie da zrobić

Pierwszy argument - zgoda.

Drugiego nie rozumiem. Jak w fabryce nie da się "wymodzić" pod konkretny silnik? Przecież oni znaja go najlepiej.

Napisano

> Drugiego nie rozumiem. Jak w fabryce nie da się "wymodzić" pod konkretny silnik? Przecież oni znaja

> go najlepiej.

Konkretny silnik, a nie jego typ. Nikt nie weźmie z linii produkcyjnej silnika na strojenie go z kompem - trzeba gdzieś to uśrednić w produkcji seryjnej. Stąd biorą się później lepiej bądź gorzej jeżdżące teoretycznie takie same samochody

Napisano

> Konkretny silnik, a nie jego typ. Nikt nie weźmie z linii produkcyjnej silnika na strojenie go z

> kompem - trzeba gdzieś to uśrednić w produkcji seryjnej. Stąd biorą się później lepiej bądź

> gorzej jeżdżące teoretycznie takie same samochody

Ale te wszystkie boxy i inne softy to też "seria". Nikt nie bawi się w pisanie wirusa pod konkretny TEN JEDEN silnik. Czyli ta teoria pada.

Napisano

> Ale te wszystkie boxy i inne softy to też "seria". Nikt nie bawi się w pisanie wirusa pod konkretny

> TEN JEDEN silnik. Czyli ta teoria pada.

Co do BOXu to zgoda. Gotowe wirusy koryguje się podczas pomiaru ok.gif

Napisano

ciekawe co na to gwarant ? No i ile sprzeglo wytrzymy, nawet mimo, podwyzszonego progu obr ..

Napisano
  • Autor

> ciekawe co na to gwarant ? No i ile sprzeglo wytrzymy, nawet mimo, podwyzszonego progu obr ..

najpiekniejsze jest to że niema śladu w kompie po odpięciu więc niemanic

Napisano

> najpiekniejsze jest to że niema śladu w kompie po odpięciu więc niemanic

myslisz ze nie dojda ze bylo cos podpinane ?

Napisano

> kolegoi zaskocze cie dzisiaj obadałem na proramie numer 8 jest leciutki batory. Na 7 nie ma nic a

> ja i tak dałem na 6ke bezpiecznie.

Kolego, Twoja turbina zaskoczy Cię szybciej niż myślisz zlosnik.gif

Napisano

Na definicjach się nie znam, liczę na Waszą szeroko pojętą wiedzę i rozsądne myślenie grinser006.gif

Niektórzy z Was próbują negować fakty, a fakty są takie, iż dobrze zrobiony program do nowoczesnego diesla sprawia i wzrastają parametry silnika i spada zużycie paliwa. Oczywiście podkreślam tu raz jeszcze - dobrze zrobiony program, bo robiąc go bez rozsądku można więcej napsuć niż zyskać. Oczywiście samochód to nie perpetum mobile, jak ktoś zrobi softa i będzie palił gumę na każdych światłach to na pewno spali więcej, spalanie spada przy zachowaniu rozsądnego stylu jazdy.

Jestem zadowolony, mam dwa samochody po sofcie z czego jeden Multipla miał dużo problemów, jak się okazało winny był stopiony i częściowo niedrożny katalizator, ale to długa opowieść nie na ten temat (kat był stopiony dużo wcześniej niż powstał soft, kupiłem parcha i się użerałem). Nawet z tym katem zawalonym, przy wzroście NM o ponad 100 względem serii i mocy o ponad 30 Km samochód spalał mniej niż identyczny fabryczny mojego szwagra (ale i tak za dużo).

Bora pracuje jak laleczka, jazda sama przyjemność, spalanie genialne! Nie raz na forum toczyły się batalie, że TDi to kupa, przerost formy nad treścią, że spalanie poniżej 6 litrów w mieście jest nie możliwe.....śmieję się z tego wszystkiego i tyle, pomiary z poprzednich 4 tankowań mówią same za siebie 5,8- 5,7-5,6-5,8 w zasadzie różnice na granicy błędu pomiaru. Pomiary przy dystrybutorze bo mój ,,wypasiony VW nie ma kompa grinser006.gif

Pozdrawiam.

> Zdefiniuj proszę usprawnienie i wydajność.

Napisano

Co Ty gadasz? Boxy ok, dlatego dużo osób odradza ich stosowania bo to generalnie lipa. Mam zrobione dwa softy pod konkretne silniki, hamownia przed, hamownia po, wszystko pod kątem własnie tego egzemplaża i moich osobistych preferencji. Żadna teoria nie pada.

> Ale te wszystkie boxy i inne softy to też "seria". Nikt nie bawi się w pisanie wirusa pod konkretny

> TEN JEDEN silnik. Czyli ta teoria pada.

Napisano

> Sprawa banalna,

> Wyższy moment obrotowy zapewnia wystarczającą dynamikę przy niższych obrotach.

Kosztem wyższego spalania, tak? cfaniaczek.gif

> Straty tarcia w silniku maleją,

blush.gif Z jakiego powodu?

> ponadto w dieslu rośnie znacząco sprawność z obniżaniem obrotów, bo fala

> ciśnienia spalin wcześniej dogania uciekający tłok.

Nie znam się na tym, ale na oko lajkonika jakaś karkołomna teza. grinser006.gif

Napisano

> jak?

bardzo często zostają błędy, czyli oprócz odpięcia BOXa powinien przed serwisem wyczyścić błędy

Napisano
  • Autor

> Kolego, Twoja turbina zaskoczy Cię szybciej niż myślisz

widzisz po jeździe czekam minute, a po odpaleniu mija roche zanim mocniej depne. a jak turbo sie kończy to się zegeneruje, mam sprawdzony zakład i też będzie mnie to nie przeraża. Życie jest zbyt krótkie by wlec się po drogach z kapeluszem na drodze

Napisano
  • Autor

> myslisz ze nie dojda ze bylo cos podpinane ?

jak sie uprą to dojdą zawsze

Napisano

> Sprawa banalna,

> Wyższy moment obrotowy zapewnia wystarczającą dynamikę przy niższych obrotach. Straty tarcia w

> silniku maleją, ponadto w dieslu rośnie znacząco sprawność z obniżaniem obrotów, bo fala

> ciśnienia spalin wcześniej dogania uciekający tłok.

Ciekawe, czy dogonisz swoją uciekającą dwumasę z układu napędowego swiety.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.