Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Załozyłem boxa do diesla -wrażenia

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj przyszła paczuszka z v-techu kraków z redboxem.

Sprytne urządzonko - wypina się wtyczke na listwie i podpina redboxa w komplecie opaski itp.

Box ma 9 trybów ustawień od 0 - boxa nie ma do 8 - hardcor ( 9 to serwisowy tryb ) Silnik to 1.6 crdi 90 koni w kii ceed.

Ustawiłem na 7 ale jutro daje 6 po poradzie z v techu.

Efekt taki że auto nabrało ochoty do pracy, ciągnie od 2 tys obrotów na moja prośbę by nie dostawało od 1500 obrotów sprzęgło za bardzo. Szybkie porównanie i wersja 115koni dostała konkretnie, jutro pomęcze kolege w 130 konnym golfie o porównanie. Spalanie przy 100km/h na 5ce spadło o 0.5 litra, bo redbox optymalizuje zzużycie paliwa.

W sumie założyłem to tylko ze względu na lawetke którą ciągam kijanka i czasem trzeba wyprzedzic marude i mocy mało. Fajna zabawka, na dniach jadę na hamownie miałem 91.4 konika przed zobaczymy co będzie na 6 programie.

Napisano

Ciekawe, jak się to będzie sprawowało w dłuższym okresie. Czy komp silnika się jednak nie połapie i nie wywali jakiś błędów.

Ja bym był zainteresowany takim ustrojstwem, ale do silnika Mazdy CITD 2.0 136KM. Zdaje się, że niewielu polskich macherów od chipowania rozgryzło ten sterownik.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Vtech i box, teraz czekamy na wykres...

Napisano
  • Autor

> Ciekawe, jak się to będzie sprawowało w dłuższym okresie. Czy komp silnika się jednak nie połapie i

> nie wywali jakiś błędów.

> Ja bym był zainteresowany takim ustrojstwem, ale do silnika Mazdy CITD 2.0 136KM. Zdaje się, że

> niewielu polskich macherów od chipowania rozgryzło ten sterownik.

> Pozdrawiam

> Bartek

Podobno częśc policyjnych to ma i robi sporo kilometrów

Napisano
  • Autor

> Vtech i box, teraz czekamy na wykres...

Wiesz mi się vtech źle kojarzył ale zobaczylem na forum klubowym ceeda z 10 wykresów i mnie przekonało. Nie jest to takie szybkie jak moje 100 konne cc ale jedzie znacznie milej

Napisano

> Ciekawe, jak się to będzie sprawowało w dłuższym okresie. Czy komp silnika się jednak nie połapie i

> nie wywali jakiś błędów.

> Ja bym był zainteresowany takim ustrojstwem, ale do silnika Mazdy CITD 2.0 136KM. Zdaje się, że

> niewielu polskich macherów od chipowania rozgryzło ten sterownik.

W MZR-CD 140 KM mam takie coś : (link do wersji dla MPV)

http://www.racechip.de/ w wersji RaceChip Pro.

Na razie zrobiłem 3,5kkm i wszysto jest ok.

Osiągi w porównaniu do serii nie są miażdząco wyższe, ale w codziennej jeździe bardzo odczowalne na +

Różnice w przyśpieszeniach 60-100 i 80-120 na różnych biegach wahają się od 1-2,5 s.

Spalanie też jest niższe 0,5-1l

V max jakoś nie wzrósł - chyba że akurat trafiłem na kiepską ropę.

Muszą odwiedzieć hamownię i sprawdzić wersję z i bez.

> Pozdrawiam

> Bartek

Napisano

> Podobno częśc policyjnych to ma i robi sporo kilometrów

U mnie w firmie Hiluxy miały boxy - zrobiły po 100-150kkm i wszystko działało smile.gif

Napisano

> W MZR-CD 140 KM mam takie coś : (link do wersji dla MPV)

> http://www.racechip.de/ w wersji RaceChip Pro.

Noooooooo..... o czyms takim myślałem właśnie. Akurat w MPV, która jest niezłą krową, każdy niutek czy konik mocy bardzo się przyda.

> Na razie zrobiłem 3,5kkm i wszysto jest ok.

> Osiągi w porównaniu do serii nie są miażdząco wyższe, ale w codziennej jeździe bardzo odczowalne na +

> Różnice w przyśpieszeniach 60-100 i 80-120 na różnych biegach wahają się od 1-2,5 s.

> Spalanie też jest niższe 0,5-1l

Nie ukrywam, że na czymś takim by mi zależało, tzn. optymalizacj apod względem jazdy miejskiej z naciskiem na spalanie i ogólnie komfort użytkowania.

> V max jakoś nie wzrósł - chyba że akurat trafiłem na kiepską ropę.

Na tym mi zupełnie nie zależy, zazwyczaj nie jeżdżę szybciej niż 140m/h. Typowo 120.

> Muszą odwiedzieć hamownię i sprawdzić wersję z i bez.

Taki pomiar jest istotny przez zakupem, bo akurat w przypadku tego silnika Mazda daje "bonus" w postaci wyższej niż deklarowana mocy. Niektórzy z mazdaspeed.pl w swoich szóstkach pomierzyli swoje silniki na niecałe 150KM (sic!!). Ciekawe, jak w rzeczywistości wygląda przyrost wynikający z tego boxa.

Czy oni mają jakiegos przedstawiciela w PL? Czy po prostu kupuje się pudełko wysyłkowo (trochę strach)?

Pozdro

Bartek

Napisano

> Dzisiaj przyszła paczuszka z v-techu kraków z redboxem.

> Sprytne urządzonko - wypina się wtyczke na listwie i podpina redboxa w komplecie opaski itp.

Szkoda ze inżynierowie w biurze konstrukcyjnym producenta na to nie wpadli hehe.gif.

Napisano
  • Autor

> Szkoda ze inżynierowie w biurze konstrukcyjnym producenta na to nie wpadli .

wpadli bo w aso można już zrobić z 90 koni wersje 115 koni za 1000zł około z gwarancją.

Napisano

> Podobno częśc policyjnych to ma i robi sporo kilometrów

NIEMA

Napisano

> Box ma 9 trybów ustawień od 0 - boxa nie ma do 8 - hardcor ( 9 to serwisowy tryb )

A mozna to sobie w kazdym momencie przestawić z kabiny pojazdu? Np W miescie jezdze na 0 zeby mniej palil a jak wyjezdzam z miasta - przełączam się na 7? smile.gif

Napisano

> A mozna to sobie w kazdym momencie przestawić z kabiny pojazdu? Np W miescie jezdze na 0 zeby mniej

> palil a jak wyjezdzam z miasta - przełączam się na 7?

nie czytales z wlaczonym boxem mniej pali i ma wiecej mocy

Napisano
  • Autor

> A mozna to sobie w kazdym momencie przestawić z kabiny pojazdu? Np W miescie jezdze na 0 zeby mniej

> palil a jak wyjezdzam z miasta - przełączam się na 7?

niestety njie śrubokret gwiazdkowy i moneta 1 groszowa do zrobienia w minute

Napisano
  • Autor

> NIEMA

tak czułem bo się za bardzo wloką. A info było z aso kii i tak czułem że nie wiedza o czym gadają

Napisano

> wpadli bo w aso można już zrobić z 90 koni wersje 115 koni za 1000zł około z gwarancją.

gwarancja producenta czy aso?

Napisano
  • Autor

> gwarancja producenta czy aso?

no i widzisz problem w tym że dostałem to z aso info. I oni nie wiedzą więc zrobiliby to za: 500zł ale mam na swój koszt gdzies schamowac auto przed i po czy to zadziała. więc podziekowałem bo ryzyko spore że coś spitolą. niby na gwarancji kii

Napisano

> no i widzisz problem w tym że dostałem to z aso info. I oni nie wiedzą więc zrobiliby to za: 500zł

> ale mam na swój koszt gdzies schamowac auto przed i po czy to zadziała. więc podziekowałem bo

> ryzyko spore że coś spitolą. niby na gwarancji kii

bajki.

podaj numer do aso jutro zadzwonie i sie dopytam czy maja w ofercie chipa

Napisano
  • Autor

> bajki.

> podaj numer do aso jutro zadzwonie i sie dopytam czy maja w ofercie chipa

nie rozumiemy sie nie chipa. Kia ceed przd liftem 1.6 crdi 90 i 115 koni rózni sie tylko softem. Więc jak masz przed liftem to moga zrobić wersje 115 z 90 tylko nie wiedza jak w Rzeszowie ale taka opcja jest. aso kia Multitruck rzeszów

Napisano

Jak kupowałem Hultaja 115 KM to mi w salonie proponowano zakup 90 KM + przeróbkę u nich. Jakoś nie uwierzyłem i zostałem przy 115 KM. Ale chętnie bym to jakoś podkręcił zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak kupowałem Hultaja 115 KM to mi w salonie proponowano zakup 90 KM + przeróbkę u nich. Jakoś nie

> uwierzyłem i zostałem przy 115 KM. Ale chętnie bym to jakoś podkręcił

115 robią na 135-138 boxem

Napisano

daj jakiś link do wykresu porównawczego, mój staruszek ma

taki silnik, chętnie popatrze jaki przebieg ma seria i box

Napisano
  • Autor

> daj jakiś link do wykresu porównawczego, mój staruszek ma

> taki silnik, chętnie popatrze jaki przebieg ma seria i box

zapożyczone z termatu o kii

ceed115boxxps1.jpg

Napisano

> 115 robią na 135-138 boxem

Blisko 140 KM w lekkim i30 byłoby jak sądzę fajne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Blisko 140 KM w lekkim i30 byłoby jak sądzę fajne

wiesz jechałem 2.0 crdi i to fajnie zasuwa po chipsie ale i 140 koni musi pchac

Napisano

> 115 robią na 135-138 boxem

To jak to jest że mówicie że 90 a 115 różnią się softem tylko, a z 115 robią 135KM, czyli z 90KM też softem można zrobic 135, bo to na jedno wyjdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To jak to jest że mówicie że 90 a 115 różnią się softem tylko, a z 115 robią 135KM, czyli z 90KM

> też softem można zrobic 135, bo to na jedno wyjdzie

Kolejny fałsz zdemaskowany ok.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To jak to jest że mówicie że 90 a 115 różnią się softem tylko, a z 115 robią 135KM, czyli z 90KM

si senior

Napisano

A nie lepiej zrobić to jak należy, czyli hamownia, mapa, przystosowanie

i programowanie bezpośrednio do sterownika? smile.gif

Napisano

A w ogóle to i 200KM da się z tego magicznym pudełkiem z mocą zrobić :-)

Napisano

Wiem, że znasz się na rzeczy ale niestety kumpel po takim boksie pozbył się pompy w focusie tddi faktycznie auto jeździło zdecydowanie lepiej ... z tydzień temu kumpel wziął też na próbę do alfy po 3 dniach oddał

Nie wiem ile taki box teraz kosztuje ale nigdy bym się na coś takiego nie zdecydował ale jak widać niektórym auta jeżdżą po 100kkm i nic się nie dzieje niewiem.gif

Dobry program i ok.gif

Napisano

> A nie lepiej zrobić to jak należy, czyli hamownia, mapa, przystosowanie

> i programowanie bezpośrednio do sterownika?

Należy tylko kosztuje "trochę" więcej. I nie zawsze da tak spektakularne efekty.

Napisano

> Dzisiaj przyszła paczuszka z v-techu kraków z redboxem.

Kupiłeś czy korzystałeś z tego?

Napisano

> Należy tylko kosztuje "trochę" więcej. I nie zawsze da tak spektakularne efekty.

Yyyy, dobry program zrobiony przez ogarnietego tunera w konkretnym egzemplarzu da duzo wiecej niz jakis uniwersalny box.

Napisano

> Należy tylko kosztuje "trochę" więcej. I nie zawsze da tak spektakularne efekty.

tzn? jakie niby efekty?

Napisano

> Yyyy, dobry program zrobiony przez ogarnietego tunera w konkretnym egzemplarzu da duzo wiecej niz

> jakis uniwersalny box.

I owszem. Jeśli samochód na to pozwala. Bo dobry tuner nie zrobi autu krzywdy. Podciągnie go tyle ile się da - czasami mniej, czasami więcej. A box - po prostu instalujesz nie sprawdzając ile silnik tak naprawdę wytrzyma. I na początek może jeździć świetnie.

Napisano

> tzn? jakie niby efekty?

To ile możesz podnieść moc zależy od danego egzemplarza. Jeśli dasz box do silnika, który nie ma rezerw to na początku będzie fajnie. Ale tylko na początku.

Napisano

Takie boxy zwykle tylko podnoszą dawkę paliwa, bez zwiększenie ciśnienia doładowania. Jeśli Twój też taką funkcję spełnia, to ma to się nijak do prawdziwego programu robionego przez tunera.

Napisano
  • Autor

> Takie boxy zwykle tylko podnoszą dawkę paliwa, bez zwiększenie ciśnienia doładowania. Jeśli Twój

> też taką funkcję spełnia, to ma to się nijak do prawdziwego programu robionego przez tunera.

kolego pierwsze auto z prawdziwym programem miałem dawno temu. Chipowalem u tunerów tez pare diesli i wiem że w boxie tylko dawka paliwa ale... gwarancja jest cenna rzeczą dla mnie

Napisano
  • Autor

> Kupiłeś czy korzystałeś z tego?

klub ceed ma preferencyjną cenę z darmowym hamowaniem ale nie mam kiedy jechac do kraka. Nie opłaca mi sie wynajem

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej zrobić to jak należy, czyli hamownia, mapa, przystosowanie

> i programowanie bezpośrednio do sterownika?

Auto ma 2 lata gwarancji na silnik 7 a to kia i boje sie ją tracić. pozatym przy odsprzedaży nie zwróci się program a boxaq shandlujemy

Napisano

> A w ogóle to i 200KM da się z tego magicznym pudełkiem z mocą zrobić :-)

Ale Wujek, bez żartów tak - da radę bez szkody dla klekota z tych 115 coś więcej osiągnąć?

Napisano

> Ale Wujek, bez żartów tak - da radę bez szkody dla klekota z tych 115 coś więcej osiągnąć?

Bez żartów to nie zgłębiałem tematu tego silnika.

W to, żeby 90 od 115 różnił się tylko softem to nie wierzę, bo tak po prostu nie jest.

ZTCMW to 115 ma VGT, więc jest to już spora różnica.

To, na ile da się taki silnik zestroić to już pytanie do ludzi, którzy się tym zawodowo zajmują.

Ja w magiczne pudełka z mocą nie wierzę, bo albo dają dużo dobrego samopoczucia, albo kończy się to źle.

Ludzie żyją w przekonaniu, że "skoro sprzęt softem bujnięty to się nic dziać nie będzie" i potem jest płacz i zgrzytanie pochwy, jak się okaże, że tjóner znał się średnio i tłoki spłyneły do miski...

Napisano
  • Autor

> Bez żartów to nie zgłębiałem tematu tego silnika.

...........

> miski...

sibui to co piszesz ma zastosowanie po faceliftingu rok temu. od tego czasu sa spore róznice w 90 i 115ce

Napisano

Może w kijance to wszystko da się wystroić na długo, w TDCi 1.8 Fordowskim była masakra jakaś, ponoć wcześniejsze roczniki trawiły te boxy, u mnie była beznadzieja a auto rocznik 2009.

Dołożyłem 100 zł do virusa i nie żałuje, już 10 kkm trzaśniętych o wiele przyjemniej z mniejszym spalaniem.

Boxy to taki półśrodek.

Napisano

> kolego pierwsze auto z prawdziwym programem miałem dawno temu. Chipowalem u tunerów tez pare diesli

> i wiem że w boxie tylko dawka paliwa ale... gwarancja jest cenna rzeczą dla mnie

ale kto Ci wykryje że masz virusa?

Dopiero jak będą porównywać z oryginalnym programem mogą zobaczyć że coś nie tak zlosnik.gif

Ja mam dalej gwarancje i jakoś się nie boje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Może w kijance to wszystko da się wystroić na długo, w TDCi 1.8 Fordowskim była masakra jakaś,

> ponoć wcześniejsze roczniki trawiły te boxy, u mnie była beznadzieja a auto rocznik 2009.

> Dołożyłem 100 zł do virusa i nie żałuje, już 10 kkm trzaśniętych o wiele przyjemniej z mniejszym

> spalaniem.

> Boxy to taki półśrodek.

wiem też tak uważam ale zalezy mi na gwarancji.

Napisano
  • Autor

> ale kto Ci wykryje że masz virusa?

> Dopiero jak będą porównywać z oryginalnym programem mogą zobaczyć że coś nie tak

> Ja mam dalej gwarancje i jakoś się nie boje

aso kii to hmmm... no cóz jak coś padnie wymienią kompa i odeślą więc wole się zabezpieczyć. W rzeszowie przeszedłby program bankowo, obecnie autem robie mniej niż 10 tys km rocznie a w pierwszym roku trzasnałem 70 tys więc wiesz widzimisie takie. Na jesieni i tak go sprzedam bo chce kupić coś innego

Napisano

> Różnice w przyśpieszeniach 60-100 i 80-120 na różnych biegach wahają się od 1-2,5 s.

> Spalanie też jest niższe 0,5-1l

Jak to racjonalnie wytłumaczyć? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Takie boxy zwykle tylko podnoszą dawkę paliwa, bez zwiększenie ciśnienia doładowania. Jeśli Twój

> też taką funkcję spełnia, to ma to się nijak do prawdziwego programu robionego przez tunera.

Dokładnie.

Z tyłu "batory" i turbina niedługo papapaa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.