Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekord Fabii Greenline 2,2-litra na setkę

Featured Replies

Napisano

http://autokult.pl/2011/05/14/rekord-fabii-greenline-22-litra-on-na-100-km

jak się do tego odniesiecie? zlosnik.gif

jeździł prawie cały czas za TIRami 80-90km/h?

a jeszcze słyszałem że można mniej osiągnąć w Charade 1.0D 2l na trasie i 3l w mieście icon_eek.gif

choć nie jestem do tego przekonany spy.gif

Napisano

> http://autokult.pl/2011/05/14/rekord-fabii-greenline-22-litra-on-na-100-km

> jak się do tego odniesiecie?

> jeździł prawie cały czas za TIRami 80-90km/h?

Przeczytaj. Większość po autostradzie.

Poza tym jazda za TIRem nie zmniejsza spalania. Wręcz je zwiększa (pogromcy mitów to obalili)

> a jeszcze słyszałem że można mniej osiągnąć w Charade 1.0D 2l na trasie i 3l w mieście

> choć nie jestem do tego przekonany

Nie wiem, nie jeździłem. Ta fabia to coś w rodzaju polo 3L. Nie jedzie, ale mało pali.

Napisano

Quote:

Na jednym baku Skody Fabii Greenline, czyli na 45 litrach oleju napędowego, pokonał 2006 kilometrów.

a ile wujow dostal to tylko on wie zlosnik.gif

Napisano

> Przeczytaj. Większość po autostradzie.

> Poza tym jazda za TIRem nie zmniejsza spalania. Wręcz je zwiększa (pogromcy mitów to obalili)

jest to gdzies na youtube?

Napisano

> jest to gdzies na youtube?

gdzieś było, szukać mi się nie chce. Grunt, że sporo wtedy "domowych sposobów" na poprawienie aerodynamiki przebadali. TIR to bujda, zwiększa spalanie.

Napisano

> Poza tym jazda za TIRem nie zmniejsza spalania. Wręcz je zwiększa (pogromcy mitów to obalili)

Pogromcy mitów czasem mity obalają, czasem potwierdzają

ale w większości przypadków bawią jedynie widzów niezłym show

za pieniądze stacji, która produkuje ich serial.

Kiedyś w trasie jechałem za TIR'em. Sam nie wierzyłem w to, co

mi po blisko 100 km trasy pokazał komputer. To było 4,3 l/100km.

Warunki wyglądały tak. Cały czas siedziałem na ogonie TIR'a, bo

była dość gęsta mgła. Była noc, temperatura ok 8-10 oC.

Jechaliśmy równo 70-80 km/h. Samochód był

nowy, obciążony tylko kierowcą i miał paliwo zatankowane na

NESTE' (zwykła NoPB 95 po 3,52/l. 893goodvibes.gif

Tyle pamiętam.

Aha. katalogowe spalanie w samochodzie wynosiło 4,9l/100km.

Auto to Punto II FL 60KM 1,2 8V

Napisano

W takim razie pogromcy mitów dali ciała. Nie pierwszy i nie ostatni raz zresztą. Bo w rzeczywistości jazda odpowiednio blisko za ciężarówką lub autobusem znacząco obniża spalanie. No i proporcjonalnie zmniejsza się bezpieczeństwo jazdy.

Napisano

Kumpel właśnie mi mówił, że oglądał i "obalony".

Ale z moich obserwacji wynika, że zmniejsza się spalanie, ale nie trzeba jechać przy samym Tirze. Zresztą to też pewnie zależy jak wiatr wieje, jaka naczepa itp.

Fabia za Tirem paliła mi przy ok. 80km/h nawet poniżej 4l, Ducato ok. 6l gdzie normalnie przy tej prędkości nie można zejść poniżej 7,5l

Ale to tylko obserwacje chwilowego spalania oslabiony.gif

hmm.gifhmm.gif

//

Dziadek napompował 5 atmosfer w koła i już jest 1l/100km do przodu grinser006.gif

Napisano

> TIR to bujda, zwiększa spalanie.

Zależy jak blisko jedziesz. Jak bardzo blisko to zmniejsza. Jak zrobisz odstep i wpadniesz w jego turbulencje to zwiększa.

Napisano

> Zależy jak blisko jedziesz. Jak bardzo blisko to zmniejsza. Jak zrobisz odstep i wpadniesz w jego

> turbulencje to zwiększa.

panowie... tylko, że to "blisko" to jest dosłownie kilka metrów z tego co pamiętam. To już nie jest "niebezpieczne" to jest idiotyzm w najczystszej postaci.

Druga sprawa to porównywanie spalania. Nie zauważyliście, że zwykle ciężarówki jadą bardzo równym tempem i dość wolno?

Jeśli to samo byśmy uskutecznili bez udziału ciężarówki to spalanie wyszłoby (przeczuwam) podobne. Kierowcy ciężarówek umieją szanować prędkość.

Napisano

>

> Kierowcy ciężarówek umieją szanować prędkość.

hehe pewnie, ze tak

jadac te rowne 90 przez wioski hahaha.gif

poza tym w pl nie da sie jechac plynnie, bo albo teren zabudowany albo ciagnik albo wysepka albo pijany rowerzysta albo cos tam

Napisano

> http://autokult.pl/2011/05/14/rekord-fabii-greenline-22-litra-on-na-100-km

> jak się do tego odniesiecie?

> jeździł prawie cały czas za TIRami 80-90km/h?

> a jeszcze słyszałem że można mniej osiągnąć w Charade 1.0D 2l na trasie i 3l w mieście

Jechał pewnie stylem jakim się jeździ na zawodach tego typu czyli rozpędzał pojazd i wyłączał silnik.

Napisano

> gdzieś było, szukać mi się nie chce. Grunt, że sporo wtedy "domowych sposobów" na poprawienie

> aerodynamiki przebadali. TIR to bujda, zwiększa spalanie.

To dlaczego jadąc w kolumnie rowerowej, za kimś - jest o wiele lżej?

Zdawało mi się, że to samo odnosi się do samochodów...

Napisano

> To dlaczego jadąc w kolumnie rowerowej, za kimś - jest o wiele lżej?

> Zdawało mi się, że to samo odnosi się do samochodów...

Wystarczy popatrzec we niebo jak lataja ptaszyska smile.gif No ale skoro pogromcy mitow to wyrocznia to mowi sie trudno hehe.gif

Napisano

Chyba oglądaliśmy inny odcinek hehe.gif proponował bym Ci jeszcze raz obejrzeć ten odcinek, bo wnioski były całkiem inne niż podajesz.

Stwierdzili iż jazda za tirem rzeczywiście zmniejsza spalanie i to całkiem sporo, jedynie zwiększyło się gdy był bardzo blisko (chyba pół metra) za naczepą, ale było to spowodowane tym że ze strachu przed wjechaniem w niego cały czas dodawaj i ujmował gazu.

Napisano

> Chyba oglądaliśmy inny odcinek proponował bym Ci jeszcze raz obejrzeć ten odcinek, bo wnioski były

> całkiem inne niż podajesz.

> Stwierdzili iż jazda za tirem rzeczywiście zmniejsza spalanie i to całkiem sporo, jedynie

> zwiększyło się gdy był bardzo blisko (chyba pół metra) za naczepą, ale było to spowodowane tym

> że ze strachu przed wjechaniem w niego cały czas dodawaj i ujmował gazu.

dokladnie, widzialem ten odcinek i potwierdzam waytogo.gif

Napisano

> gdzieś było, szukać mi się nie chce. Grunt, że sporo wtedy "domowych sposobów" na poprawienie

> aerodynamiki przebadali. TIR to bujda, zwiększa spalanie.

oj stanowczo nie ... jazda rownym tempem z predkosiami "za miastem" za tirem w ogleglosci tych 20-30 m znaczaco obnizy spalanie - to czysta fizyka masz zmiejszony opor powietrza w zwiazku z tym nie marnujesz energii na pokonywanie tegoz oporu

jazda z tirem zmniejsza spalanie i to potwierdzono nie tylko w pogromcach

Napisano

> dokladnie, widzialem ten odcinek i potwierdzam

i ja potwierdzam smile.gif zarówno to, że w odcinku potwierdzili że znacząco obniża się opór powietrza i spalanie jak i z własnego doświadczenia.

Zresztą kilka razy jechałem rowerem za autobusem- może nie jest to odpowiedzialne ale jadąc ok pół metra za autobusem przy prędkościach nawet 50kmh nie trzeba pedałować, tak pęd powietrza ciągnie rower...gorzej gdy jest na drodze rozjechany pies lub dziura w jezdni :/

Napisano

> Druga sprawa to porównywanie spalania. Nie zauważyliście, że zwykle ciężarówki jadą bardzo równym

> tempem i dość wolno?

waytogo.gif

> Jeśli to samo byśmy uskutecznili bez udziału ciężarówki to spalanie wyszłoby (przeczuwam) podobne.

ok.gif

ale jadąc blisko naczepy - 10m, odczuwalne jest zmniejszenie oporu

testowałem to jadąc z kempingiem, za tirem spokojnie mogłem utrzymać 90km/h za V biegu, normalnie wrzucenie V biegu powodowało zwalnianie

więc za 100% jazda za tirem zmniejszy opór, inna sprawa że taka jazda jest bardzo męcząca oslabiony.gif

Napisano

> ale jadąc blisko naczepy - 10m, odczuwalne jest zmniejszenie oporu

> testowałem to jadąc z kempingiem, za tirem spokojnie mogłem utrzymać 90km/h za V biegu, normalnie

> wrzucenie V biegu powodowało zwalnianie

> więc za 100% jazda za tirem zmniejszy opór, inna sprawa że taka jazda jest bardzo męcząca

Blisko to ma byc 2-3metry za naczepa, zeby dodstep razem z dlugoscia samochodu zmiescil sie przed turbulencja zwrotna. Jechanie w niej lub tuz za nia mija sie z celem - spalanie sie zwieksza.

Napisano

> Blisko to ma byc 2-3metry za naczepa, zeby dodstep razem z dlugoscia samochodu zmiescil sie przed

> turbulencja zwrotna. Jechanie w niej lub tuz za nia mija sie z celem - spalanie sie zwieksza.

spineyes.gif

pisałem że wyraźnie czuć było mniejszy opór, a Ty piszesz o jakiś turbulencjach niewiem.gif

we wspomnianych pogromcach też spalanie spadało, im bliżej tym więcej

ten odcinek, nie wiem czy jest gdzieś pełna wersja

jak już było pisane, dopiero jazda 2-3m za ciężarówką zwiększyła spalanie, ale to przez zach kierowcy

gdyby test zrobić np na tempomacie, pewnie wyniki byłby inne icon_rolleyes.gif

Napisano

> pisałem że wyraźnie czuć było mniejszy opór, a Ty piszesz o jakiś turbulencjach

> we wspomnianych pogromcach też spalanie spadało, im bliżej tym więcej

>

> ten odcinek, nie wiem czy jest gdzieś pełna wersja

Wiec sam potwierdzsz moje slowa. Jesli nei wiesz o jakich turbulencjach mowie, to poszukaj troche w necie na temat aerodynamiki, zjawiskach wystepujacych podczas jazdy duzego "kwadratowego" pojazdu jakim jest ciezarowka z naczepa, to zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi.

> jak już było pisane, dopiero jazda 2-3m za ciężarówką zwiększyła spalanie, ale to przez zach

> kierowcy

> gdyby test zrobić np na tempomacie, pewnie wyniki byłby inne

Przypomnij sobie jeszcze jakei zjawisko wykorzystuja kierowcy samochodow Nascar, to moze ci sie rozswietli bardziej to zjawisko (podpowiem - zasysanie, ktore rowniez zwiazane jest z turbulencjami).

Zeby spalanie spadlo trzeba jechac niemalze tuz za zderzakiem tira w jego martwej strefie, w ktorej na skutek turbulecji powietrza ZA samochodem ktorym jedziemy za tirem nastepuje zasysanie powietrza w keirunku ruchu pojazdu. Inaczej mowiac na skutek turbulecji za tirem pojazd jadacy tuz za nim jest zasysany blizej pojazdu a wir powietrza pochodacy z tubulencji pcha go jeszcze do przodu. Oczywiscie sily te nei sa w stanie pokonac lacznych oporow generowanych przez samochod, wiec nie bedzie on trzymal sie tira jedynie z wykorzystaniem zjawisk aerodynamicznych, jednak dostarczenie niewielkiej energii jest wystarczajace na utrzymanie sie w tej strefie. Oczywiscie najwiekszy efekt jest przy jednostajnej predkosci i drastycznie spada przy zmianach predksoci.

I moze w opisie nie uzylem fachowego slownictwa, ale mam nadzieje, ze w miare zrozumiale opisalem skad sie bierze efekt zmniejszonego zuzycia paliwa.

Napisano

> Wiec sam potwierdzsz moje slowa. Jesli nei wiesz o jakich turbulencjach mowie, to poszukaj troche w

> necie na temat aerodynamiki, zjawiskach wystepujacych podczas jazdy duzego "kwadratowego"

> pojazdu jakim jest ciezarowka z naczepa, to zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi.

wcześniej pisałeś "Blisko to ma byc 2-3metry za naczepa, zeby dodstep razem z dlugoscia samochodu zmiescil sie przed turbulencja zwrotna. Jechanie w niej lub tuz za nia mija sie z celem - spalanie sie zwieksza . "

a ja na pewno nie jechałem 2-3m za samochodem, jechałem z 10m a i tak było czuć luz

być może bliżej było by jeszcze lepiej, ale to już wariactwo jak ktoś pisał wink.gif

pogromcom wyszło mniej więcej to samo, tzn wcale nie musi być to 2-3m

Napisano

ja pamietam odcinek jak ten azjata jechal pickupem za tirem... i mit potwierdzili a nie obalili... im blizej tira tym lepsze efekty...

bylo cos potem jeszcze, ze zmienili zdanie??

> Nie wiem, nie jeździłem. Ta fabia to coś w rodzaju polo 3L. Nie jedzie, ale mało pali.

Napisano

Oczywiście, że zmniejsza. Tylko trzeba być w cieniu aerodynamicznym (bardzo blisko), a nie w zawirowaniach naczepy.

Napisano

To se ne da.

Swego czasu kumpel ujeżdzał takie coś - przy jego naprawdę ciężkiej nodze (inaczej się tym jeździć nie dało z racji małej mocy zlosnik.gif) schodził w okolice 4l poza miastem. Po pół roku zabawa się skończyła, gdy silnik zaczął stukać i dymić zlosnik.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.