Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki zamiennik oleju Mobil 1 5W50 ?

Featured Replies

Napisano

Jaki zamiennik oleju Mobil 1 5W50 polecicie?

Auto to Fabia, 125kkm przebiegu

Napisano

> Jaki zamiennik oleju Mobil 1 5W50 polecicie?

> Auto to Fabia, 125kkm przebiegu

Motul 8100 X-Cess 5W40 chocby.

Napisano

A czemu zmieniasz? Z mobilem coś nie tak? A jaki silnik? A zamiennik ma być tańszy, czy lepszy?

Bo ,,zamienników" to można kilkadziesiąt z marszu wypisać. Ja bym polecał coś z 0W40, a jak ma być oszczędniej dla portfela to 5W40.

Napisano

A ja powiem (napiszę), stosowałem Mobila, Lotosa, Valvoline, shella, BP i nie są to złe oleje, powiem więcej może nawet dobre, ale do Xado, który ostatnio zalełem nie ma NAJMNIEJSZEGO porównania. W końcu obietnice z opakowania naprawdę zaistniały, silnik pracuje aksamitnie, spadło minimalnie spalanie i zbiera sie szybciej z niskich, dodam, że mam silnik w idealnym stanie z małym przebiegiem - POLECAM oczywiście nic mnie z tą firmą nmie łączy, a namówił mnie brat, który zalał do Opla 1,7 isuzu i "dziura" turbo znacznie się zmniejszyła - był w szoku

Napisano

A dlaczego taki gęsty olej stosujesz? Większość silników najlepiej działa na xxW30.

Napisano

> A ja powiem (napiszę), stosowałem Mobila, Lotosa, Valvoline, shella, BP i nie są to złe oleje,

> powiem więcej może nawet dobre, ale do Xado, który ostatnio zalełem nie ma NAJMNIEJSZEGO

> porównania. W końcu obietnice z opakowania naprawdę zaistniały, silnik pracuje aksamitnie,

> spadło minimalnie spalanie i zbiera sie szybciej z niskich, dodam, że mam silnik w idealnym

> stanie z małym przebiegiem - POLECAM oczywiście nic mnie z tą firmą nmie łączy, a namówił mnie

> brat, który zalał do Opla 1,7 isuzu i "dziura" turbo znacznie się zmniejszyła - był w szoku

Jakos nie wierze w te rewelacje wink.gif Nie chcodzi o to ze ten olej jest lepszy lub gorszy a o stwierdzenia tylko na podstawie dupohamowni

Napisano

> A dlaczego taki gęsty olej stosujesz? Większość silników najlepiej działa na xxW30.

do jeepa zalecaja amerykanie 5W20

Napisano

> do jeepa zalecaja amerykanie 5W20

A honda fabrycznie podobno 0w20..

Napisano

> A dlaczego taki gęsty olej stosujesz? Większość silników najlepiej działa na xxW30.

Nowy silnik działa najlepiej na oleju, który zaleca producent !

Niskie lepkości na gorąco do silników ciasno i precyzyjnie spasowanych - nówek i z umiarkowanym przebiegiem. Wysokie lepkości na gorąco do silników z luźnym fabrycznym pasowaniem oraz wyeksploatowanych.

Eksperymentować z lepkościami można w starym rzęchu.

Napisano

> Jakos nie wierze w te rewelacje Nie chcodzi o to ze ten olej jest lepszy lub gorszy a o

> stwierdzenia tylko na podstawie dupohamowni

Widzisz ja jestem bardzo wyczulony motoryzacyjnie i z zasady bardzo sceptyczny. Nie pisałem, że moc wzrosła mi o 100 KM bo to faktycznie można obiektywnie stwierdzić na hamowni. Jednak mam bardzo dokładny komp. pokładowy firmy multitronic i na podstawie jego wskazań po wypaleniu 5 zbiorników gazu widze różnice w spalaniu dokładnie o 9,5%.

Co do kultury pracy to nie da się tego przeoczyć, silnik pracuje znacznie ciszej po gwałtownym wciśnięciu gazu na 2 biegu przy 10 km/h - najlepszy test dla 16V benzyny GM, silnik staje sie wtedy bardzo zaworowy i buczący ten efekt zmniejszył się na moje oko o połowę. Co ciekawe na wolnych obrotach gdy silnik był mocno nagrzany słychać było jakiś bliżej nie określony dziwięk dochodzący z dołu silnika - całkowicie znikną. Więc tak jestem pewien ten olej jest o NIEBO lepszy niż poprzednio zalany shell 5w40, teraz jest Xado 0W-40 i zawsze już będzie, do Mietka żony też już zamówiłem Xado 10W40

Napisano

Moze poprostu juz silnik jest zajechany i tylko go podleczyles tym olejem. Jakos trudno mi wyobrazic sprawna jednostke ktora stuka, puka,itp

Napisano

> Nowy silnik działa najlepiej na oleju, który zaleca producent !

Z tego co znalazłem to producent do Fabii zaleca 10W30.

Napisano

> Z tego co znalazłem to producent do Fabii zaleca 10W30.

1.9 TDI były zalewane fabrycznie 0W30.

Można zastosować deczko bardzie lepki, bo motorek nie nowy i ostro eksploatowany: np 0W40 lub 5W40. Zgodzę się z Tobą, że 5W50 to przesada, no chyba, że motor mocno zajechany i żłopie olej jak głupi. W następnym stadium agonii - 10W60, później motodoktor.

Napisano

> Moze poprostu juz silnik jest zajechany i tylko go podleczyles tym olejem. Jakos trudno mi

> wyobrazic sprawna jednostke ktora stuka, puka,itp

silnik jest w idealnym stanie nie bierze oleju ma 70 tyś przebiegu, a ten hałas to raczej ledwo słyszalny nietypowy odgłos pracy silnika, którego nie usłyszy 90% normalnych kierowców, po wymianie oleju całkowicie ustąpił, co ciekawe występował przez całe 15 tyś prześmigane na Shellu, a nie było go na wcześniej zalanym BP.

Napisano

> A ja powiem (napiszę), stosowałem Mobila, Lotosa, Valvoline, shella, BP i nie są to złe oleje,

> powiem więcej może nawet dobre, ale do Xado, który ostatnio zalełem nie ma NAJMNIEJSZEGO

> porównania. W końcu obietnice z opakowania naprawdę zaistniały, silnik pracuje aksamitnie,

> spadło minimalnie spalanie i zbiera sie szybciej z niskich, dodam, że mam silnik w idealnym

> stanie z małym przebiegiem - POLECAM oczywiście nic mnie z tą firmą nmie łączy, a namówił mnie

> brat, który zalał do Opla 1,7 isuzu i "dziura" turbo znacznie się zmniejszyła - był w szoku

nie no nie moge... po zmianie oleju: lepsza dynamika? mniejsza turbodziura?! spalanie nizsze? od zmiany oleju? no prosze Cie...

jesli ten Xado jest tej samej klasy co wymienione wczesniej, to dziala tu autosugestia...

co innego jest to te poprzednie to jakies ulepy były z Carfura albo allegro, a Xado był zalany dobry...

Napisano

> 1.9 TDI były zalewane fabrycznie 0W30.

> Można zastosować deczko bardzie lepki, bo motorek nie nowy i ostro eksploatowany: np 0W40 lub 5W40.

> Zgodzę się z Tobą, że 5W50 to przesada, no chyba, że motor mocno zajechany i żłopie olej jak

> głupi. W następnym stadium agonii - 10W60, później motodoktor.

Przy czym jeśli to TDI PD to warto brać pod uwagę zalecenia norm fabrycznych dla pompowtryskiwaczy. A starsze TDI śmigają przecież z powodzeniem także na 10W40 i problemów z tego tytułu raczej nie ma.

Napisano

> 1.9 TDI były zalewane fabrycznie 0W30.

> Można zastosować deczko bardzie lepki, bo motorek nie nowy i ostro eksploatowany: np 0W40 lub 5W40.

> Zgodzę się z Tobą, że 5W50 to przesada, no chyba, że motor mocno zajechany i żłopie olej jak

> głupi. W następnym stadium agonii - 10W60, później motodoktor.

Jeździłem na 10W60 i w pewnych przypadkach był nie do zastąpienia - i to pomimo zdrowego silnika.

Napisano

> Jeździłem na 10W60 i w pewnych przypadkach był nie do zastąpienia - i to pomimo zdrowego silnika.

No tak, ale nie wszyscy tutaj startują w 24h Le Mans (nie wiem w jakich innych warunkach 10W60 może być niezastąpiony...)

Napisano

> No tak, ale nie wszyscy tutaj startują w 24h Le Mans (nie wiem w jakich innych warunkach 10W60 może

> być niezastąpiony...)

Cóż, w warunkach kiedy fabryczny olej nie daje rady.

Napisano

> Jeździłem na 10W60 i w pewnych przypadkach był nie do zastąpienia - i to pomimo zdrowego silnika.

Czy auto miało chłodnice oleju ?

Napisano

> Czy auto miało chłodnice oleju ?

Bardzo celnie. Nie miało bo wydawała się zbędna (mały stopień wysilenia).

Napisano

> Z tego co znalazłem to producent do Fabii zaleca 10W30.

to zależy...do mojej fabii zalewałem 0w40 mobila. od ostatniej wymiany śmigam na 5w40 castrola...mam 120kkm przebiegu

Napisano

> to zależy...do mojej fabii zalewałem 0w40 mobila.

Pytanie i odpowiedź była o tym co zaleca producent a nie co wlewa pawii.

Napisano

> Pytanie i odpowiedź była o tym co zaleca producent a nie co wlewa pawii.

to napisałem, co zaleca producent. 0w40 lub 5w40 smirk.gif

ed:może to tak wyglądało, że samowolka, ale stosuję się do instrukcji producenta zlosnik.gif

Napisano

> No tak, ale nie wszyscy tutaj startują w 24h Le Mans (nie wiem w jakich innych warunkach 10W60 może

> być niezastąpiony...)

np w mocnym doładowanym aucie, gdzie moc jest podniesiona w stosunku do serii .

Silniki takich aut są projektowane z nieco większymi luzami niż słabsze ich odpowiedniki (rozszerzalność cieplna) co oprócz lepszego zabezpieczenia smarowanych elementów pomaga doszczelnić tłok w cylindrze.

pozdr

Napisano

Dużo tu padło różnych opinii a ja tylko opiszę swój przykład.

Kiedyś na zlocie robiliśmy grilla nad Soliną i otworzyłem bagażnik a kolega Woytec zapytał:

- Taki olej lejesz do uno 899????????????????????? (w bagażniku była bańka Mobil1 5W50 właśnie)

- Tak, taki leję od nowości.

- Przecież za ten olej już byś sobie drugie auto kupił....

Lałem do uno 899 taki olej od wyjechania z salonu, zmiana co 10 kkm.

Styl jazdy... zapytaj na forum UKP to Ci powiedzą - szmata, szmata i szmata x1000 - goście z volvo v80 na krętej drodze się pytali przez CB czy mam uno turbo.... bo im tak znikłem hehe.gif

Efekt?

Silnik przejeździł 244kkm bez ŻADNEJ USTERKI (mowa o samym silniku).

Nigdy nie ruszałem głowicy, misy olejowej - nie było takiej potrzeby.

Silnik sprzedałem bo trafił się mocniejszy na swap (już nie żyje... ale to inna bajka) i teraz to 899 śmiga na KJS'ach mocno zdłubane i ponoć nieźle wymiata.

Ponoć w tym silniku po 150kkm fabrycznie zaleca się absolutnie wymianę popychaczy hydraulicznych... u mnie po 244 dopiero czaaaaaaasem po długim przestoju jeden puknął kilka razy...

Silnik nie brał oleju (ale sporo wyciekało na zewnątrz), palił na TYK i nie dymił itp.

Wnioski? Ja tylko napisałem swoją historię - łatwo wyciągnąć samemu.

Napisano

Jak chcesz, to mam w dobrej cenie Shell Helix Ultec 0W40. Ma całkiem dobre parametry.

Napisano
  • Autor

Taki wlali na pierwszym przeglądzie po 3kkm - Skoda wtedy zalecała Mobila i tak zostało

• 5 tygodni później...
Napisano

> nie no nie moge... po zmianie oleju: lepsza dynamika? mniejsza turbodziura?! spalanie nizsze? od

> zmiany oleju? no prosze Cie...

> jesli ten Xado jest tej samej klasy co wymienione wczesniej, to dziala tu autosugestia...

> co innego jest to te poprzednie to jakies ulepy były z Carfura albo allegro, a Xado był zalany

> dobry...

Ten olej ma w sobie pewien specyficzny dodatek, który niweluje pewne niedomagania silnika. Jedni się śmieją, inni używają - to wolny kraj i każdy robi jak chce. Powiem tylko, że niedawno sprzedałem auto z JDT z przelotem około 300 tysięcy, po chipie 115@150 i miało nadal oryginalną turbinę, powiem więcej, była w bardzo dobrym stanie i pewnie sporo jeszcze pojeździ.

Napisano

Dowolny, w tej samej klasie, który akurat będzie w promocji. smile.gif

Ja leję różne oleje, które akurat uda mi się kupić w dobrej cenie (najczęściej Mobil i Castrol). Nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy.

niewiem.gif

Napisano

> Ten olej ma w sobie pewien specyficzny dodatek, który niweluje pewne niedomagania silnika.

nie ma to jak fachowe informacje. pewien dodatek na pewne niedomagania. i pewnie jeszcze zmniejsza zużycie opon i tapicerki?

>Jedni

> się śmieją, inni używają - to wolny kraj i każdy robi jak chce. Powiem tylko, że niedawno

> sprzedałem auto z JDT z przelotem około 300 tysięcy, po chipie 115@150 i miało nadal

> oryginalną turbinę, powiem więcej, była w bardzo dobrym stanie i pewnie sporo jeszcze

> pojeździ.

no tak. sprzedałeś sprawny samochód i to jest dowód na wyższość Twojego oleju nad innymi. a wiesz... ja sprzedałem ok 10 aut już - wszystkie jezdzily. w kazdym mialem mobil 1 (poza f126p i golfem 1.6 TD)... czegos to dowodzi?

Napisano

Zamiennik? a po co? Ten olej jest tani jak barszcz. W selgrosie 5 litrów za 122zł brutto, lub w tesco 109 zł za 4 litry brutto jak ktoś woli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.