Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła LED do jazd dziennej

Featured Replies

Napisano

Wiem, że kiedyś był podobny temat ale nie mogę się doszukać.

Planuję dołożyć światła typu LED do jazdy dziennej do mojej fabki. Ktoś wie jakie konkretnie normy / homologacje powinny spełniać?

Napisano

> Planuję dołożyć światła typu LED do jazdy dziennej do mojej fabki. Ktoś wie jakie konkretnie normy

> / homologacje powinny spełniać?

RL 00 + E x, gdzie x = 1~22 (?) zależnie od kraju homologującego.

min. wysokość montażu 250, max. 1500, rozstaw min. 600 (chyba że pojazd węższy niż 1300 - wtedy 400), odległość od boku pojazdu max. 400.

Napisano
  • Autor

o widzisz, homologacja musi być napisana na lampie / światłach?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

w takim razie czy takie coś wystarczy:

ring

Miałem to w ręce, ma znak E4 na kloszu, RL 00 nie widziałem,

Czy wsyatrczy samo E4, E7, E11 czy musi obok tego pojawić się też napis RL?

Sorki za kotleta

Napisano

Ja wiem, że to pewnie drożej, ale czy nie można po prostu kupić jakichś świateł do jazdy dziennej z "pewnego" źródła i mieć święty spokój? Nie wiem, np. Na stronie Philipsa są takie (3 rodzaje). Na allegro także.

Napisano

pewne źródło to hella albo żarówkowe wesem. Ledy nie są znowu takie super. Ciężko to zasilać, mogą paść przez niewłaściwe zasilanie a ich układy stabilizacyjne mogą generować zakłócenia np. w odbiorze radia czy cb.

O homologację najlepiej zapytać sprzedawcę i najlepiej gdyby była w formie pisemnego wypisu gdzieś dostępnego.

Oczywiście dzienne muszą jeszcze spełniać warunki instalacji elektrycznej np. wyłączać się automatycznie po włączeniu świateł mijania itp., nie muszą się palić pozycyjne tylne z dziennymi i nie mogą się palić przednie pozycyjne z dziennymi (chociaż tak ludzie jeżdżą).

Napisano
  • Autor

słuszna uwaga, ale gdybym chciał wywalić 3 x tyle to nie pytałbym na forum... te co pokazałem mają znak E4, pytałem czy to wystarczy aby spełniały polskie kryteria, jeśli tak to je zanabędę a za różnicę w cenie zabiorę żonę do kina albo na kolację...

Napisano

> słuszna uwaga, ale gdybym chciał wywalić 3 x tyle to nie pytałbym na forum... te co pokazałem mają

> znak E4, pytałem czy to wystarczy aby spełniały polskie kryteria, jeśli tak to je zanabędę a

> za różnicę w cenie zabiorę żonę do kina albo na kolację...

Albo zapłacisz mandat i Cię mulher.gifzona.gif

Generalnie zobacz sobie tu: jakiś tekst

Napisano

> pewne źródło to hella albo żarówkowe wesem.

albo osram

>Ledy nie są znowu takie super. Ciężko to zasilać, mogą

> paść przez niewłaściwe zasilanie a ich układy stabilizacyjne mogą generować zakłócenia np. w

> odbiorze radia czy cb.

ale firmowe lampy chyba mają dobre zasilanie, skoro ludzie je chwalą na forach?

> O homologację najlepiej zapytać sprzedawcę i najlepiej gdyby była w formie pisemnego wypisu gdzieś

> dostępnego.

z tą wiedzą sprzedawców to różnie bywa, patrząc po opisach na Allegro zlosnik.gif

> Oczywiście dzienne muszą jeszcze spełniać warunki instalacji elektrycznej np. wyłączać się

> automatycznie po włączeniu świateł mijania itp., nie muszą się palić pozycyjne tylne z

> dziennymi i nie mogą się palić przednie pozycyjne z dziennymi (chociaż tak ludzie jeżdżą).

bo mało kto to sprawdza zlosnik.gif

Napisano

> Wiem, że kiedyś był podobny temat ale nie mogę się doszukać.

> Planuję dołożyć światła typu LED do jazdy dziennej do mojej fabki. Ktoś wie jakie konkretnie normy

> / homologacje powinny spełniać?

co do ledów, polecam takie światła philipsa , naprawde w gaszczu dziwnych produktow nieznajomego pochodzenia mozna smialo je wybierac

Napisano

> co do ledów, polecam takie światła philipsa , naprawde w gaszczu dziwnych produktow nieznajomego

> pochodzenia mozna smialo je wybierac

Tu piszą, że wystarczy podpiąć gdzieś i będą się zapalać po włączeniu silnika ale czy i jak zgasną po włączeniu postojówek hmm.gif

Napisano

> Tu piszą, że wystarczy podpiąć gdzieś i będą się zapalać po włączeniu silnika ale czy i jak

> zgasną po włączeniu postojówek

Większość lamp ma wyprowadzone trzy przewody - masa, plus po stacyjce i "sterowanie", czyli przewód podłączany do plusa postojowych lub mijania, na którym pojawienie się plusa wyłącza dzienne. Podłączenie tych przewodów załatwia całą automatykę zgodnie z wymaganiami ustawodawcy.

Napisano

> Większość lamp ma wyprowadzone trzy przewody - masa, plus po stacyjce i "sterowanie", czyli przewód

> podłączany do plusa postojowych lub mijania, na którym pojawienie się plusa wyłącza dzienne.

> Podłączenie tych przewodów załatwia całą automatykę zgodnie z wymaganiami ustawodawcy.

OK. Ale tak dla laika- gdzie trzeba poprowadzić przewody? Tylko do plusa przy lampach czy trzeba gdzieś do wnętrza kabiny ciągnąć druty? Pytam bo rozglądam się za kupnem a montować to chyba sam nie będę chociaż kto wie...

Napisano

> Większość lamp ma wyprowadzone trzy przewody - masa, plus po stacyjce i "sterowanie", czyli przewód

> podłączany do plusa postojowych lub mijania, na którym pojawienie się plusa wyłącza dzienne.

> Podłączenie tych przewodów załatwia całą automatykę zgodnie z wymaganiami ustawodawcy.

To dla ścisłości do których świateł trzeba podłączyć (postojowych czy mijania)?

Napisano

> OK. Ale tak dla laika- gdzie trzeba poprowadzić przewody? Tylko do plusa przy lampach czy trzeba

> gdzieś do wnętrza kabiny ciągnąć druty? Pytam bo rozglądam się za kupnem a montować to chyba

> sam nie będę chociaż kto wie...

W zasadzie to plus i minus do akumulatora a kabel sygnałowy (też plus) do wiązki elektrycznej reflektora.

Napisano

i takich najlepiej szukać bo jest bezproblemowe podłączenie ok.gif

przynajmniej u mnie działają jak trzeba zlosnik.gif

Napisano

Mam te Philipsy, podłączasz je prosto do akumulatora i trzecim kablem do + w żarówce od postojowych, one mają specjalny sterownik który włącza światła nie po włączeniu stacyjki ale po zapaleniu silnika, gasi je po włączeniu postojowych i po wyłączeniu silnika.

Z podłączeniem tego poradzi sobie nawet średnio inteligentny szympans, a działa całkiem sprawnie.

Przy okazji jak siądzie w aucie alternator to od razu będzie się dało poznać bo światła nie zaświecą :D

Pobór mocy przez obie to ok 12W, sterowanie jest impulsowe.

Napisano

> W zasadzie to plus i minus do akumulatora a kabel sygnałowy (też plus) do wiązki elektrycznej

> reflektora.

chyba raczej nie. Jeden + do stacyjki (lub inny odłączany przez stacyjkę) a drugi plus na wiązkę świateł

Napisano

> chyba raczej nie. Jeden + do stacyjki (lub inny odłączany przez stacyjkę) a drugi plus na wiązkę

> świateł

Możliwe, że ja coś pomyliłem. ok.gif

Napisano

> Mam te Philipsy, podłączasz je prosto do akumulatora i trzecim kablem do + w żarówce od

> postojowych, one mają specjalny sterownik który włącza światła nie po włączeniu stacyjki ale

> po zapaleniu silnika, gasi je po włączeniu postojowych i po wyłączeniu silnika.

> Z podłączeniem tego poradzi sobie nawet średnio inteligentny szympans, a działa całkiem sprawnie.

> Przy okazji jak siądzie w aucie alternator to od razu będzie się dało poznać bo światła nie

> zaświecą :D

> Pobór mocy przez obie to ok 12W, sterowanie jest impulsowe.

Toś mi pojechał na ambicji. Ciekaw jestem tylko czy da radę załadować to do Grande Punto- czy nie będzie wariować komputer ale to się okaże. Najwyżej doposażę Kaszkaja żony. grinser006.gif

Napisano

> To dla ścisłości do których świateł trzeba podłączyć (postojowych czy mijania)?

Do postojowych, bo te świecą się razem z mijania. Jeździsz wyłącznie na światłach dziennych, nie ma potrzeby świecenia w dzień czymkolwiek innym. Trzeba się tylko znieczulić na życzliwych kierowców hehe.gif którzy starają się na siłę wyprzedzić i jak są na naszej wysokości klakson i robią ręką "krokodyla" pokazując, że jedziemy bez świateł zlosnik.gif. Nie ma niestety możliwości zobaczenia ich miny po ukazaniu się naszego samochodu w ich lusterku zlosnik.gif.

Napisano

> Toś mi pojechał na ambicji. Ciekaw jestem tylko czy da radę załadować to do Grande Punto- czy nie

> będzie wariować komputer ale to się okaże. Najwyżej doposażę Kaszkaja żony.

na 99,99% nie będzie problemu, przypuszczam że prąd pobierany z kabla od postojówki będzie na tyle znikomy że body tego nawet nie wyłapie, a + i - bezpośrednio z akumulatora, więc wogóle nie ma problemu bo to idzie poza kompem.

Instrukcja:

Napisano

> Do postojowych, bo te świecą się razem z mijania.

Ok. Postojowe też mogą świecić bez mijania. wink.gif

> Jeździsz wyłącznie na światłach dziennych, nie ma

> potrzeby świecenia w dzień czymkolwiek innym. Trzeba się tylko znieczulić na życzliwych

> kierowców którzy starają się na siłę wyprzedzić i jak są na naszej wysokości klakson i robią

> ręką "krokodyla" pokazując, że jedziemy bez świateł . Nie ma niestety możliwości zobaczenia

> ich miny po ukazaniu się naszego samochodu w ich lusterku .

To są jeszcze tacy życzliwi? Jak stoi radiolka to nikt nie mruga, jak się pyta o ścieżkę to mało który powie, za to każdy tylko próba radyjka... a Tobie starają się przypomnieć o światłach? Wow...

Napisano

> Toś mi pojechał na ambicji. Ciekaw jestem tylko czy da radę załadować to do Grande Punto- czy nie

> będzie wariować komputer ale to się okaże. Najwyżej doposażę Kaszkaja żony.

uzbroj_zlo.gif

Akurat Grande jest na liście aut do których nie pasują ze względu na kształt zderzaka 270635636-JUMP2.gif

Tylko gdzie ja to wyczytałem... Tu tylko widać, że nie ma do Grande

Tu instrukcja do philpsa..

Tu można przymierzyć...

Moje odczucie... po wygrzaniu świecą jaśniej niż na początku...

I philips na zastawie żonki

Napisano

> Ok. Postojowe też mogą świecić bez mijania.

Ale wtedy dzienne też nie powinny, poza tym nie ma problemu na stacji diagnostycznej, jak włączysz drogowe i wraz ze zgaśnięciem mijania zaświecą się dzienne icon_eek.gifhehe.gif.

Napisano

> chyba raczej nie.

Są też takie, mam i ja, + i - aku oraz do postojowych. Poprostu jeżeli jest stałe napięcie na plusie to światła nie świecą, muszą być impulsy z altka jak silnik pracuje.

Napisano
  • Autor

Skody w ogóle nie ma na liście, znaczy philips zakłada sam, że nie zamontuję ich świateł do swojej Fabii?

Napisano

> Są też takie, mam i ja, + i - aku oraz do postojowych. Poprostu jeżeli jest stałe napięcie na

> plusie to światła nie świecą, muszą być impulsy z altka jak silnik pracuje.

Faktycznie też tak można ok.gif

Napisano

> Ale jak włączysz

> drogowe i wraz ze zgaśnięciem mijania zaświecą się dzienne .

1 - nie we wszystkich wozach mijania gasną po włączeniu drogowych;

2 - nawet jeśli tak jest - można to obejść rozbudowując "moduł sterujący" dziennymi lub tak spreparować instalację w pojeździe, by mijania nie gasły cfaniaczek.gif

3 - ustawodawca uzależnił gaśnięcie dziennych od włączenia mijania. sam mam dzienne uzależnione od pozycyjnych, na przeglądzie nie ma najmniejszego problemu.

ale do czego zmierzam: jeśli ktoś podłączy się do mijania, to przy pozycyjnych jeszcze świecą się dzienne, a już można włączyć przeciwmgłowe... hmm.gif chyba twórcy rozporządzenia przeoczyli taką konfigurację? niewiem.gif to podłączenie do mijania to taki zgniły kompromis ze względu na stare wersje podłączenia dziennych wraz ze święcącymi się pozycyjnymi - żeby tego nie zmieniać zrobili tak, jak zrobili... screwy.gif

Napisano

> Skody w ogóle nie ma na liście, znaczy philips zakłada sam, że nie zamontuję ich świateł do swojej

> Fabii?

W fabii "+ po stacyjce" trzeba dociągnąć z kabiny. Pod maską nie ma nigdzie łatwo dostępnego miejsca gdzie można by się wpiąć..

Napisano

> W fabii "+ po stacyjce" trzeba dociągnąć z kabiny. Pod maską nie ma nigdzie łatwo dostępnego

> miejsca gdzie można by się wpiąć..

Ale do tych LEDów Philipsa nie jest potrzebny + po stacyjce.

Napisano

to podepnę się pod temat przepisów

zamierzam wsadzić do CR-V ledy ale jakoś nie mogę znaleźć miejsca , kombinuje wstawić na metalurgie jak na fotce

ale trochę się to kłóci z polską normą bo niby odległośc od boku do środka to max 40 cz u mnie jest natomiast 50 cm

285069416-IMAG0187_.JPG

natomiast wg. filmu philipsa mówią że normy EU wymagają zachowania odstępu miedzy lampami oraz od podłoza .

285069416-EU_led.jpg

Co państwo na to , jak może się zachowac nasze stróże prawa ???

post-9174-14352513113029_thumb.jpg

Napisano

państwo na to, że im to lotto...

znam osobę która ma u siebie dzienne coś koło 2-3 lat, w rozstawie między sobą 45 cm, od obrysu 45, wiele razy była kontrolowana i żaden policjant się nie doczepił... ale mogła ta osoba mieć szczęście.

ps. uzupełniając wypowiedź kolegi romano11

Code:

6.19.7. Połączenia elektryczne

Jeżeli występują, światła do jazdy dziennej muszą włączać się automatycznie, kiedy urządzenie

włączające i/lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.

Aktywacja i dezaktywacja funkcji automatycznego włączania świateł do jazdy dziennej musi

być możliwa bez użycia narzędzi. Światła do jazdy dziennej muszą wyłączać się automatycznie

po włączeniu świateł drogowych lub mijania, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te

wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach

czasu.

co do rozmieszczenia:

Code:

6.19.4. Położenie

6.19.4.1. W kierunku poprzecznym: punkt na powierzchni widocznej w kierunku osi odniesienia, który

znajduje się najdalej od środkowej wzdłużnej płaszczyzny pojazdu, nie może być oddalony

o więcej niż 400 mm od skrajnej krawędzi zewnętrznej pojazdu.

Odległość między krawędziami wewnętrznymi dwóch powierzchni widocznych w kierunku

ich osi odniesienia musi wynosić co najmniej 600 mm.

Odległość ta może być zmniejszona do 400 mm, gdy całkowita szerokość pojazdu jest

mniejsza niż 1 300 mm.

6.19.4.2. W pionie: nad podłożem nie mniej niż 250 mm i nie więcej niż 1 500 mm.

6.19.4.3. W kierunku wzdłużnym: z przodu pojazdu. Warunek ten uważa się za spełniony, jeżeli

emitowane światło nie utrudnia kierowcy jazdy w sposób bezpośredni lub pośredni poprzez

lusterko wsteczne i/lub inne powierzchnie pojazdu odbijające światło.

6.19.5. Widoczność geometryczna

Poziomo: na zewnątrz 20° i do wewnątrz 20°.

Pionowo: do góry 10° i do dołu 10°.

6.19.6. Ustawienie kierunkowe

Do przodu.

jest to fragment 48 regulaminu EKG ONZ, obowiązującego w UE, de fakto nadrzędnego w Polsce

jak widać, podłączenie pod pozycyjne ma sens, gdyż świecą się one zawsze gdy działają mijania lub drogowe, a nie zapalają gdy "mrugamy".

Napisano

> chyba twórcy rozporządzenia przeoczyli taką

> konfigurację? to podłączenie do mijania to taki zgniły kompromis ze względu na stare wersje

> podłączenia dziennych wraz ze święcącymi się pozycyjnymi

Tylnymi pozycyjnymi! Przednie nie mogą (nie mogły) się świecić nigdy.

Napisano

> Co państwo na to , jak może się zachowac nasze stróże prawa ???

Fakt, że przepisy definiują odległość od krawędzi zewnętrznej, ale jak zrobisz to tak jak na załączonym zdjęciu to na 100% nikt się do tego nie przyczepi.

Napisano

> Tylnymi pozycyjnymi! Przednie nie mogą (nie mogły) się świecić nigdy.

dokładnie, tutaj jest polskie rozporządzenie.

Najprościej po prostu pociągnąć kabel z + po stacyjce do lamp, znaleźć gdzieś masę i albo bawić się w przekaźniki (włączające automatycznie, i wyłączające dzienne po włączeniu mijania) ewentualnie zamontować sterownik zamiast przekaźników. Dużo roboty z tym nie ma, co to jest pociągnąć kable, byle to zrobić porządnie i dobrać kable w odpowiedniej izolacji (żeby temp. jej nie wykończyła). Trzeba tylko znaleźć + po stacyjce, masę i punkt gdzie brane jest sterowanie wyłączaniem dziennych w momencie włączenia mijania.

Swoją drogą nie ma co się też spinać. Ludzie jeżdzą z dziennymi razem z przednimi postojowymi, co jest niezgodne z przepisami ale jakoś żyją. Jednak jest to pozostałość po przepisach gdy z dziennymi musiały palic się tylne postojowe i trzeba by stosować diody separujące teraz to nie bardzo rozumiem jak "podpinanie się pod postojowe" ma ułatwić sprawę.

A to pouczanie o niewłączonych światłach jest ciekawe - chyba robią to ludzie którzy po prostu lubią pouczać a nie pomagać smile.gif

Napisano

> A to pouczanie o niewłączonych światłach jest ciekawe - chyba robią to ludzie którzy po prostu

> lubią pouczać a nie pomagać

Wiesz, facet widzi przed sobą dziadka w Lanosie zlosnik.gif, to stara się mu przypomnieć, że jedzie bez świateł. Ja to w sumie rozumiem zlosnik.gif i wspaniałomyślnie biorę na klatę hehe.gif. Raz jeden zamrugał mi kierowca z przeciwka pokazując palcem na swój kokpit zlosnik.gif dając ewidentnie znak, że jadę bez świateł, a moje dzienne musiał widzieć. Nie wiem, o co mu chodziło.

Napisano

> kombinuje wstawić na metalurgie jak na fotce

> ale trochę się to kłóci z polską normą bo niby odległośc od boku do środka to max 40 cz u mnie jest

> natomiast 50 cm .

> Co państwo na to , jak może się zachowac nasze stróże prawa ???

popełniasz podstawowy błąd przy pomiarach, bowiem odległości czy to od krawędzi auta, czy od podłoża, czy też pomiędzy lampami mierzymy od krawędzi lampy, a nie od jej geometrycznego środka tak, jak to narysowałeś. na czerwono zaznaczyłem właściwe sposoby mierzenia.

zmierz raz jeszcze - może teraz będziesz się mieścił w normie?

gliniarze - no cóż... jedni się nie orientują, innym to zwisa, ale jak trafisz na służbistę lub innego przepisowego diagnostę to tak czy siak zrobisz wtedy te lampy zgodnie z wymaganiami biglaugh.gif

285070933-285069416-IMAG0187_.JPG

post-109606-14352513117002_thumb.jpg

Napisano

> popełniasz podstawowy błąd przy pomiarach, bowiem odległości czy to od krawędzi auta, czy od

> podłoża, czy też pomiędzy lampami mierzymy od krawędzi lampy, a nie od jej geometrycznego

> środka tak, jak to narysowałeś.

Tablica rejestracyjna ma 52cm i to jest niestety "wzorzec" do określania z daleka i na pierwszy rzut oka odległości między krawędziami lamp zlosnik.gif.

Napisano

Pytanie pozakonkursowe..... nie bić 20.GIF

Można w pionie DLR dołożyć? Pomijam kąty, profile itd ( nie wszystkie się do tego nadają)

Ale czy jest na to paragraf?

Napisano

jest na to paragraf smile.gif

Quote:

6.19.5. Widoczność geometryczna

Poziomo: na zewnątrz 20° i do wewnątrz 20°.

Pionowo: do góry 10° i do dołu 10°.

jak lampy są przystosowane do montażu poziomo, to w pionie nie zachowają kątów widoczności

Napisano

> Pytanie pozakonkursowe..... nie bić

> Można w pionie DLR dołożyć? Pomijam kąty, profile itd ( nie

można i ukośnie link zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pytanie pozakonkursowe..... nie bić

> Można w pionie DLR dołożyć? Pomijam kąty, profile itd ( nie wszystkie się do tego nadają)

> Ale czy jest na to paragraf?

Citroen DS3

citroen_ds3_002.jpg

Napisano

> Citroen DS3

Jedno ale - to auto ma lampy dostosowane do montażu w pionie, czyli w/w kąty ma "w drugim kierunku". Uniwersalne diodowe dzienne się do tego nie nadają.

Napisano

Zapewne to czy można montować w pionie czy poziomie zależy od tego co jest w homologacji. Prawdopodobnie na lampie oprócz E13 i RL jest też wybita strzałka oznaczająca kierunek mocowania. Jednak jak chińska lampka nie ma homologacji to wsjo rawno czy zamontujesz to pionowo czy poziomo tak czy siak będzie niezgodnie z przepisami. A jak planujesz coś z prawdziwą homologacją to najlepiej zapytać producenta jak homologowana jest lampa. O ile pamiętam np. okrągłych wesemów nie można zamontować na odwrót i ważne jest gdzie jest góra a gdzie dół.

Napisano

> Prawdopodobnie na lampie oprócz E13 i RL jest też wybita strzałka oznaczająca kierunek

> mocowania. Jednak jak chińska lampka nie ma homologacji to wsjo rawno czy zamontujesz to

> pionowo czy poziomo

nie wiem, jak na chińskich lampach, ale moje oprócz niezbędnych homologacji (na ile rzetelnych - nie wiem niewiem.gif ale są 00RL i E6) mają napisane MADE IN TAIWAN biglaugh.gifhehe.gifzlosnik2.gif i jest strzałka i napis TOP. tak więc nie jest wbrew pozorom wszystko jedno, jak daną lampę zamocujemy, nie wspominając już o kontroli na drodze, kiedy gliniarz klęka przed bolidem 270635636-JUMP2.gifhehe.gif może mieć punkt zaczepienia mimo tego, że lampy będą homologowane, to są źle zamontowane no.gif

Napisano

Panowie powiedzcie czy ten model (niby na ledach osram) będzie świecił jako tako, bo jak patrze na ceny philipsów to mi się odechciewa DLR zlosnik.gifallegro

ew. takie tylko że mają elektronikę na zewnątrz. allegro

Napisano
  • Autor

panie tu chodzi o cos zupełnie innego, to nie ma świecić nie wiadomo jak, to ma w ogóle świecić, mieć homologację i być poprawnie zamontowane i tyle.

Napisano

> Panowie powiedzcie czy ten model (niby na ledach osram) będzie świecił jako tako, bo jak patrze na

> ceny philipsów to mi się odechciewa DLR allegro

już było o tym modelu - ktos ma i podobno świeci jak w Audi cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.