Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(Co kupić) Focus 1.6 TDCI vs. Corolla 1.4 D4D

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tak na szybko -

główne kryterium - awaryjność i koszty serwisowania/napraw.

Dzięki!

Napisano

> Witam,

> Tak na szybko -

> główne kryterium - awaryjność i koszty serwisowania/napraw.

Fiorda - czemu ?

Bo to 1.6 HDI czyli poprostu wiecej tego jezdzi smile.gif

Napisano

> Witam,

> Tak na szybko -

> główne kryterium - awaryjność i koszty serwisowania/napraw.

> Dzięki!

jesli tak to corolla.

przy czym corolla = absolutnie bezpłciowe odczucia z jazdy,a focus potrafi wywołać usmiech na twarzy

Napisano
  • Autor

> jesli tak to corolla.

> przy czym corolla = absolutnie bezpłciowe odczucia z jazdy

znam i akceptuję smile.gif ale kryterium wyboru jest dziś inne..

• 4 tygodnie później...
Napisano

Forda.

1.4 D4D (przynajmniej Auris)

NIE JECHAŁ.

Kulał się i palił 8.5l.

horse.gifooniee.gif

Napisano

Bezawaryjność - wybierz Toyotę.

Koszty serwisowania - wybierz Forda.

blah.gif

Napisano

> Bezawaryjność - wybierz Toyotę.

powtarzane od lat 90 - dawno nieaktualne. Focus tez jest "bezawaryjny".

> Koszty serwisowania - wybierz Forda.

Napisano

> Bezawaryjność - wybierz Toyotę.

Znajoma z pracy ma sztuke nowke z salonu z zeszlego roku i niestety ale wciaga jej olej i to sporo...Na okolo 8 kkm dolala juz przeszlo 2 litry oleju. Przebieg 22kkm. Jazda bardzo spokojna, po lokalnych drogach, kobieta po 50 wiec nie wariuje. Serwis rozlozyl rece i na gwarancji wymienia turbo i zawor EGR bo nic innego im do glowy nie przychodzi sick.gif

Napisano

> Fiorda - czemu ?

> Bo to 1.6 HDI czyli poprostu wiecej tego jezdzi

A jak się to ma do lecących w okolicach 150 kkm wtrysków, bo już mam papkę w głowie.

Gdzieniegdzie czytam min. na FF CLub Polska, że ludzie wymieniają inni że problemu nie ma.

Sprawa się tyczy 90 konnego 1.6 TDCI (HDI?) bez DPF-u

Pomijam takie rzeczy jak turbina i dwumas, ale wtryski to ponoć wydatek ok 3 kpln.

Prawda to czy urban legend?

Napisano

> Forda.

> 1.4 D4D (przynajmniej Auris)

> NIE JECHAŁ.

> Kulał się i palił 8.5l.

auris to nie corolla E12 horse.gif

Napisano

> A jak się to ma do lecących w okolicach 150 kkm wtrysków, bo już mam papkę w głowie.

> Gdzieniegdzie czytam min. na FF CLub Polska, że ludzie wymieniają inni że problemu nie ma.

> Sprawa się tyczy 90 konnego 1.6 TDCI (HDI?) bez DPF-u

> Pomijam takie rzeczy jak turbina i dwumas, ale wtryski to ponoć wydatek ok 3 kpln.

> Prawda to czy urban legend?

W "MOTORZE" jest opis Focusa II poczytaj ....ja bym wziął 1,8TDCi ,niema filtra i ponoć dwumasa jest tania.Ale ma turbo dziure małą.troche głosny w C-maxie.

Napisano

W miarę świeży jestem w temacie,bo z kuzynem szukaliśmy foki/c-maxa-1.8 ma sporą dziurę,a większą moc czuć tylko powyżej 3000tys.Większość ma niestety fapa,chociaż nie jest on mega upierdliwy.

1.6 nawet 90 ruszysz samym sprzęgłem.Za to powyżej 3 tys. prawie już nie jedzie. Pali 1-1,5l na 100km mniej i ciszej klekocze.

3-5 latki mają na zachodzie 150-200kkm i chodzą dobrze-żadnego dymu,gwizdu.Jedyne co to 1.8 bardziej się pocą olejem.

1.4d4d miło wspominam....w Yarisie moje ex.

Napisano

> W miarę świeży jestem w temacie,bo z kuzynem szukaliśmy foki/c-maxa-1.8 ma sporą dziurę,a większą

> moc czuć tylko powyżej 3000tys.Większość ma niestety fapa,chociaż nie jest on mega upierdliwy.

> 1.6 nawet 90 ruszysz samym sprzęgłem.Za to powyżej 3 tys. prawie już nie jedzie. Pali 1-1,5l na

> 100km mniej i ciszej klekocze.

> 3-5 latki mają na zachodzie 150-200kkm i chodzą dobrze-żadnego dymu,gwizdu.Jedyne co to 1.8

> bardziej się pocą olejem.

> 1.4d4d miło wspominam....w Yarisie moje ex.

Co do 1.6 TDCI 90 KM to będę kupował za pewien czas takiego 3-4 latka. z nalotem właśnie ok. 150 kkm

Po przedstawicielu handlowym moim bracie, więc wiem co i jak z autem. Wersja bieda full w prawdzie ale znam historię od podszewki i sposób eksploatacji.

Co do 1.4 D4D to też miło wspominam. Też brat tym się kulał a teraz jeździ dalej w rodzinie waytogo.gif bardzo przyjemny silnik.

Teraz ma 160 kkm i wymieniono akumulator. Reszta bez zarzutu,.

Napisano

> A jak się to ma do lecących w okolicach 150 kkm wtrysków, bo już mam papkę w głowie.

Jeśli sprzętu nikt nie tankował żadnym barachłem to nie ma możliwości, żeby coś zdechło.

Napisano

> Znajoma z pracy ma sztuke nowke z salonu z zeszlego roku i niestety ale wciaga jej olej i to

> sporo...Na okolo 8 kkm dolala juz przeszlo 2 litry oleju. Przebieg 22kkm. Jazda bardzo

> spokojna, po lokalnych drogach, kobieta po 50 wiec nie wariuje. Serwis rozlozyl rece i na

> gwarancji wymienia turbo i zawor EGR bo nic innego im do glowy nie przychodzi

niech zacznie mocniej deptac, bedzie bral mniej oleju

Napisano

Jeśli koszty to raczej ford.

Toyota 2.0 D-4D częściej stoi choćby na czyszczeniu EGRa zlosnik.gif

Ford jeszcze nigdy nie stał z powodu usterki. Mowa o 1.8

Napisano
  • Autor

> Jeśli koszty to raczej ford.

> Toyota 2.0 D-4D częściej stoi choćby na czyszczeniu EGRa

Ale o 2.0 D-4D nie pytałem...

Napisano

> W miarę świeży jestem w temacie,bo z kuzynem szukaliśmy foki/c-maxa-1.8 ma sporą dziurę,a większą

> moc czuć tylko powyżej 3000tys.Większość ma niestety fapa,chociaż nie jest on mega upierdliwy.

1.8 TDCi nigdy nie miały filtra cząsteczek stałych, więc chyba w temacie jesteś słaby zlosnik.gif

> 1.6 nawet 90 ruszysz samym sprzęgłem.Za to powyżej 3 tys. prawie już nie jedzie. Pali 1-1,5l na

> 100km mniej i ciszej klekocze.

> 3-5 latki mają na zachodzie 150-200kkm i chodzą dobrze-żadnego dymu,gwizdu.Jedyne co to 1.8

> bardziej się pocą olejem.

> 1.4d4d miło wspominam....w Yarisie moje ex.

1.8 o wiele lepiej jadą, chyba że porównywałeś 1.6 109KM, to tak, one są bardzo podobne już a 1.6 mniej pali i to on ma DPFa.

I tak, 1.8 też ruszysz na samym sprzęgle, każdym dieslem ruszysz na samym sprzęgle o ile umiesz jeździć autem.

Napisano

> I tak, 1.8 też ruszysz na samym sprzęgle...

Pewnie, tylko w jakim czasie. Wszyscy pojadą, a ja cały czas będę ruszał. grinser006.gif

Bez zaślepionego EGR-a raczej se ne da.

Napisano

> niech zacznie mocniej deptac, bedzie bral mniej oleju

Zawsze myślałem, ze działa to dokładnie na odwrót czyli mocno depniesz na gaz i jazda na wysokich obrotach powodują większe spalanie oleju. spineyes.gif

Napisano

> Pewnie, tylko w jakim czasie. Wszyscy pojadą, a ja cały czas będę ruszał.

> Bez zaślepionego EGR-a raczej se ne da.

W zasadzie swoim ruszam tylko na sprzęgle bo nie chce mocniej katować tarczy która już ode mnie dostała dawkę adrenaliny wink.gif i robię to raczej całkiem sprawie zlosnik.gif

Napisano

@Ralph

Nie zawsze - poprzednia właścicielka auta, którym jeżdżę była zwolennikiem trybu "na kapelusznika" i autko spalało średnio 6,5. Ja jeżdżę bardziej dynamicznie i spalanie spadło do 6L.

Napisano

> @Ralph

> Nie zawsze - poprzednia właścicielka auta, którym jeżdżę była zwolennikiem trybu "na kapelusznika"

> i autko spalało średnio 6,5. Ja jeżdżę bardziej dynamicznie i spalanie spadło do 6L.

To sie nie zrozumielismy. Chodzi o spalanie oleju ale silnikowego biglaugh.gif

Napisano

Lane od nowości na BP, ale co na tych BP jest to już tylko właściciele wiedzą.

Napisano

Co do spalania to 1.6 TDCI zaskoczyło mnie niesamowicie. Bierze nieco mniej od 1.4 D4D

Napisano

> Sprawa się tyczy 90 konnego 1.6 TDCI (HDI?) bez DPF-u

Mam dokładnie takiego.

Kupiłem przy przebiegu 185k, teraz ma ok. 215k. Jak na razie nic się nie poważnego nie wydarzyło (mam wydrukowaną całą historię serwisową do przebiegu 185k).

Napisano

> Mam dokładnie takiego.

> Kupiłem przy przebiegu 185k, teraz ma ok. 215k. Jak na razie nic się nie poważnego nie wydarzyło

> (mam wydrukowaną całą historię serwisową do przebiegu 185k).

Super- info z pierwszej ręki. A jak oceniasz jazdę autem przy tym przebiegu. Jakie usterki spotkały Ciebie od zakupu auta?

Coś szczególnie sprawia problemy?

Napisano

> Super- info z pierwszej ręki. A jak oceniasz jazdę autem przy tym przebiegu.

Jak na razie nie narzekam. Wiadomo - zawieszenie "focusowe" - super. Dynamika nie powala ale wystarczająca. Pali mało (średnio w mieście ok 6, trasa mniej).

> Jakie usterki spotkały

> Ciebie od zakupu auta?

Jedynie zapieczona tylna wycieraczka i mikroprzełącznik do otwierania klapy (kombi).

> Coś szczególnie sprawia problemy?

Oprócz tego co napisałem wyżej, pisząc z głowy - zanim kupiłem były następujące usterki (poza eksploatacją):

- lampki oświetlające tablicę - standard

- łożyska przednich kół - też standard

- rura turbosprężarki - jw

Więcej nie pamiętam. Jak sobie przypomnę to napiszę smile.gif

Napisano

> Lane od nowości na BP, ale co na tych BP jest to już tylko właściciele wiedzą.

Ja mówię o tych, co to "taaaaaakie" problemy z wtryskiwaczami mają.

Wtryskiwacze załatwiają:

1. (i najważniejsze) - fatalne paliwo. I to nie, że "w Polsce to każde paliwo jest fatalne", tylko gównożerstwo właścicieli, którzy jakby mogli, to zalaliby gnojowicę prosto od krowy.

Tankowanie na stacjach sieciowych w mocno uczęszczanych miejscach (duża rotacja paliwa, mało powodów do kombinowania, bo obrót załatwia wszystko) załatwia sprawę.

2. sępienie na filtrach/częstotliwości ich wymiany

3. stosowanie śmiesznych dodatków do paliw (depresatory, różne cuda-doktory itp paskudztwa)

4. kosmiczne przebiegi.

Splunąć-odpukać, ale przez ostatnie 3 lata miałem jeden przypadek, gdzie okazało się, że trzeba ruszać instalację wtryskową i sytuacja była baaaardzo niejasna.

Powyższe każe stwierdzić, że jest to zaniedbywalnie mała ilość.

Napisano

> @Ralph

> Nie zawsze - poprzednia właścicielka auta, którym jeżdżę była zwolennikiem trybu "na kapelusznika"

> i autko spalało średnio 6,5. Ja jeżdżę bardziej dynamicznie i spalanie spadło do 6L.

Spalanie nie zależy od tego, czy jeździ się wolno/szybko (tudzież "dynamicznie"), tylko od umiejętności prowadzenia pojazdu.

Napisano

@Sibui

To temat na dłuższą dyskusję ale zgodzisz się, że nie zawsze wolniejsza jazda = mniejsze spalanie?

Napisano

> @Sibui

> To temat na dłuższą dyskusję ale zgodzisz się, że nie zawsze wolniejsza jazda = mniejsze spalanie?

wszystko zależy od konkretnego przypadku

W samochodzie najwięcej spala drajwer.

Napisano

Zdziwił byś się,bo 3 letni focus 1.8 tdci miał DPF-a-w auto-świecie trochę niedoinformowani grinser006.gif

Tak porównywałem 1.6 109 do 1.8tdci.

Zapraszam do Grande Punto/Corsy D 1.3multijet z włączoną klimą- zlosnik.gif,wtedy pogadamy o ruszaniu samym sprzęgłem,zaznaczam ruszaniu,nie manewrach parkingowych na półsprzęgle ok.gif

Napisano

> Zdziwił byś się,bo 3 letni focus 1.8 tdci miał DPF-a-w auto-świecie trochę niedoinformowani

> Tak porównywałem 1.6 109 do 1.8tdci.

> Zapraszam do Grande Punto/Corsy D 1.3multijet z włączoną klimą- ,wtedy pogadamy o ruszaniu samym

> sprzęgłem,zaznaczam ruszaniu,nie manewrach parkingowych na półsprzęgle

To nie wiem z jakie kraju on był, w PL nigdy nie dało się zamówić 1.8 TDCi z DPF.

Napisano

> 1.8 TDCi nigdy nie miały filtra cząsteczek stałych, więc chyba w temacie jesteś słaby

> 1.8 o wiele lepiej jadą, chyba że porównywałeś 1.6 109KM, to tak, one są bardzo podobne już a 1.6

> mniej pali i to on ma DPFa.

> I tak, 1.8 też ruszysz na samym sprzęgle, każdym dieslem ruszysz na samym sprzęgle o ile umiesz

> jeździć autem.

Dla mnie jazda 1,8TDCi a benzyna 1,6 16V to 2 światy ,benzyna stoi .

Napisano

No własnie ten klekot w 1,8TDCI jest upierdliwy ,trzeba pomyslec na 115KM benzyną zlosnik.gif zreszta miałem same benzynowce.

Napisano

> Dla mnie jazda 1,8TDCi a benzyna 1,6 16V to 2 światy ,benzyna stoi .

nie piszemy tu w ogóle o benzynowych silnikach 1.6 !!! zolta.gif

BTW nie ma co porównywać TD do n/a benzyniaka, inne światy nieco.

Napisano

> Zdziwił byś się,bo 3 letni focus 1.8 tdci miał DPF-a

jakies dowody na poparcie tej tezy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.