Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtron - opinie

Featured Replies

Napisano

Tak mi się rzuciło w oczy, że na forum pojawia się od czasu do czasu bardzo negatywna opinia o tej firmie. Można coś bliżej na ten temat?

Ostatnio zmieniałem filtr kabinowy, poszedłem właśnie po Filtrona smile.gif wróciłem z Norauto, bo Filtronów nie było. Teraz planuję filtr powietrza. OK - to papiery, pewnie jakoś bardzo nie da się ich "zepsuć" na etapie produkcji.

A co jeśli chodzi o filtry oleju? (Jeżdżę zwykle na oryginalnych producenta auta, ale np. Filtron jest jednak znacznie tańszy)

Napisano

> Tak mi się rzuciło w oczy, że na forum pojawia się od czasu do czasu bardzo negatywna opinia o tej

> firmie. Można coś bliżej na ten temat?

> Ostatnio zmieniałem filtr kabinowy, poszedłem właśnie po Filtrona wróciłem z Norauto, bo Filtronów

> nie było. Teraz planuję filtr powietrza. OK - to papiery, pewnie jakoś bardzo nie da się ich

> "zepsuć" na etapie produkcji.

> A co jeśli chodzi o filtry oleju? (Jeżdżę zwykle na oryginalnych producenta auta, ale np. Filtron

> jest jednak znacznie tańszy)

wkladaj filtron...taki sam jak inne...nalezy pamietac, ze pod nazwa filtron , jak i pod innymi moga kryc sie te same filtry, bo zadna z firm nie produkuje wszystkich modeli i wymieniaja miedzy soba

Napisano

> A co jeśli chodzi o filtry oleju? (Jeżdżę zwykle na oryginalnych producenta auta, ale np. Filtron

Jest spora różnica w długości materiału filtrującego między filtronem a sędziszowem. Dlatego ja wybieram sędziszów też są tanie. Poza tym kiedyś podczas wykręcania filtra zdeformowała mi się jego obudowa a reszta została po stronie silnika. Filtr był wkręcany dwa miesiące wcześniej ręcznie i też ręcznie go wykręcałem. Chyba nie tak to powinno wyglądać grinser006.gif

Napisano

Kiedyś czytałem o filtrach i ich testowaniu...AS nawet taki test przeprowadził...na zlecenie czy nie to już inna sprawa...ze swojego doświadczenia: w CC900 z obniżonym o 4 cm zawieszeniem, Filtrona nie umiałem przesunąć między półośką a tylną ścianką komory silnika, sędziszów tam wchodził i dlatego go stosowałem...w obecnych autach stosuję Knechta (w IC wersja bez pudełka kosztuje naprawdę małe pieniądze)...

Napisano

> Tak mi się rzuciło w oczy, że na forum pojawia się od czasu do czasu bardzo negatywna opinia o tej

W czasach kiedy samodzielnie kupowałem filtry kupiłem raz filtrona (olej) po kilku dniach zobaczyłem pod samochodem krople oleju.

Filtr puszaał na rancie...

Od tamtej pory nie kupiłem juz filtrona...

Napisano

Ja raz sie zrazilem do Filtrona i juz do ich filtrow nie wroce.

Silnik seryjny, stara seryjna jednostka 2.0 16V od Opla. Wlozylem filtr oleju Filtrona i po odpaleniu kontrolka od oleju gasla dopiero po ok 5 sekundach na zimnym silniku. Pewnie miialo to zwiazek z przepustowoscia filtra, po zmianie filtra na Knechta wszystko wrocilo do normy.

Napisano

nigdy nie miałem problemow z filtronem.

a to ze kraza rozne opinie? no jest najpopularniejszy wiec ma najwiecej opini, tych złych i dobrych

Napisano

> a to ze kraza rozne opinie? no jest najpopularniejszy wiec ma najwiecej opini, tych złych i dobrych

Czy ja wiem

IMO najpopularnijszy jest sedziszów...

Stosowałem filtry z Sedziszowa dziesiątki razy i nie miałem problemów raz zastosowałam filttrona i d....

Napisano

> Czy ja wiem

> IMO najpopularnijszy jest sedziszów...

> Stosowałem filtry z Sedziszowa dziesiątki razy i nie miałem problemów raz zastosowałam filttrona i

> d....

to zależy gdzie.

Może na poludniu Polski tak, ale w części północnej naprawdę cieżko go znaleźć.

W takim Grudziadzu np żaden sklep nie sprzedaje Sędziszowów, wszyscy tylko filtron i filtron. A sklepów jest kilkanaście.

Nawet taki IC czy Fota nie mają Sędziszowa w swoim katalogu. Szkoda, bo uważam, że to są lepsze filtry niż Filtron. I dodatkowo ich cena jest jak najbardziej ok.

Napisano

> to zależy gdzie.

> Może na poludniu Polski tak, ale w części północnej naprawdę cieżko go znaleźć.

> W takim Grudziadzu np żaden sklep nie sprzedaje Sędziszowów, wszyscy tylko filtron i filtron. A

> sklepów jest kilkanaście.

> Nawet taki IC czy Fota nie mają Sędziszowa w swoim katalogu. Szkoda, bo uważam, że to są lepsze

> filtry niż Filtron. I dodatkowo ich cena jest jak najbardziej ok.

Hurtownie sprzedają to co najbardziej aktualnie im odpowiada ekonomicznie.

ja polecam/stosuję najczęściej MANNA, jakość pod każdym względem bez kompromisowa. Mam je w swojej ofercie do wszystkich aut w rozsądnych cenach.

w Filtronie zauważyłem ostatnio jakieś zmiany, inny poddostaca. Wizualnie ten sam filtr ma różne indeksy, do tego naklejane, a nie nadrukowane.

Mogę od siebie polecić jeszcze filtry CLEAN, UFI, Purflux.

Cena to kwestia dogadania.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ostatnio zmieniałem filtr kabinowy, poszedłem właśnie po Filtrona wróciłem z Norauto, bo Filtronów

> nie było. Teraz planuję filtr powietrza. OK - to papiery, pewnie jakoś bardzo nie da się ich

Szperając w sieci można się natknąć na wypowiedzi osób, które miały problemy z układem smarowania na Filtronie i problemy te znikały po wymianie filtra. Na Alfaholikach ktoś opisywał, że zatarł silnik a po odkręceniu Filtra siknęło olejem. Gdzieś tez czytałem, że były robione testy wydajności i Filtron blokuje przepływ przy wysokich obrotach. Mam silnik, który często jest kręcony dość wysoko, ma słaby system smarowania i używam Knechta. Bo jakoś boję sie tego co się naczytałem. Jest niby sporo opinii typu "od lat w wielu samochodach i bez zastrzeżeń" ale dla mnie to żaden argument.

Napisano

> ja polecam/stosuję najczęściej MANNA, jakość pod każdym względem bez kompromisowa.

> Mogę od siebie polecić jeszcze filtry CLEAN, UFI, Purflux.

Dokładam do tego zestawu "Knechta".

Napisano

Śmiało kupuj a teorie o jakości filtrowania, wydajności czy ilości bibuły potraktuj jako folklor forów internetowych, bo niby gdzie są wiarygodne źródła mające przełożenie na rzeczywistość? Prócz plotek i przekazów w stylu głuchego telefonu nikt nie jest w stanie podważyć tego, że filtron robi filtry na pierwszy montaż dla wielu marek... Ja wiem, że zagraniczne to niby lepsze, ale bez jaj...

Napisano

Filtrów z Sędziszowa nie stosowałem ale przy starym silniku 1.4 nissana na filtrze Filtrona kontrolka oleju gaśnie po ok 3-4s tongue.gif. Na filtrze Mann-a lub Knechta problem nie występuje...różnica w cenie nie jest duża wiec ja stosuje filtry tylko tych 2 marek wink.gif.

Napisano

Używam filtrów oleju Filtrona i nie miałem nigdy żadnych problemów.

Napisano

> Dokładam do tego zestawu "Knechta".

a ja jeszcze hengst - a smile.gif

Napisano

Dwa filtry pod rząd były uszkodzone. Oba wyjęte z tej samej zgrzewki. Oba montowane w przeciągu godziny.

Gdyby nie ostrożność to świeżo złożony silnik można by remontować ponownie.

co znaczy znacznie? Moim zdaniem różnica w cenie jest mała - chyba że robisz 100 tys km rocznie.

Napisano
  • Autor

> co znaczy znacznie? Moim zdaniem różnica w cenie jest mała - chyba że robisz 100 tys km rocznie.

Nie chce mi się sprawdzać cen - z tego co pamiętam w Fiacie za Filtrona chcieli chyba 18, a za oryginał 45. Więc choć kwotowo nie jest to przepaść to procentowo różnica jest ogromna. Obecnie używam Motorcrafta/Forda, ceny też dość przystępne.

Powstaje więc kwestia różnicy jakości - jeśli jest to warto płacić, jeśli nie ma to po co? BTW, filtra oleju jeszcze nigdy sam nie kupiłem i raczej nie widzę takiej potrzeby. Sam też nie zmieniam oleju, bo co niby później miałbym robić z tym zużytym? (żadnej kosiarki nie mam - niektórzy ponoć spalają w kosiarce spalinowej; zdarzają się też debile lejący zużyty olej w glebę...)

Pytam więc dla poszerzenia ogólnej wiedzy motoryzacyjnej. zlosnik.gif

Napisano

> Jest spora różnica w długości materiału filtrującego między filtronem a sędziszowem. Dlatego ja

> wybieram sędziszów też są tanie.

Też zakładam filtry z Sędziszowa. Od 15 lat nigdy nie zawiodły.

Napisano

> Nie chce mi się sprawdzać cen - z tego co pamiętam w Fiacie za Filtrona chcieli chyba 18, a za

> oryginał 45. Więc choć kwotowo nie jest to przepaść to procentowo różnica jest ogromna.

Patrząc na ogólny koszt wymiany oleju różnica jest mała.

> Obecnie używam Motorcrafta/Forda, ceny też dość przystępne.

> Powstaje więc kwestia różnicy jakości - jeśli jest to warto płacić, jeśli nie ma to po co?

Filtron omal nie zabił mi silnika. Gdyby nie fakt, że postanowiliśmy sprawdzić czy jest ciśnienie oleju to pewnie mógłbym kupić nowe panewki itd. A jeśli jakiś producent zawiedzie mnie raz to od niego odchodzę.

BTW,

> filtra oleju jeszcze nigdy sam nie kupiłem i raczej nie widzę takiej potrzeby. Sam też nie

> zmieniam oleju, bo co niby później miałbym robić z tym zużytym? (żadnej kosiarki nie mam -

> niektórzy ponoć spalają w kosiarce spalinowej; zdarzają się też debile lejący zużyty olej w

> glebę...)

> Pytam więc dla poszerzenia ogólnej wiedzy motoryzacyjnej.

a ja w części moich pojazdów zmieniam sam. Zużyty olej oraz filtry można oddać do utylizacji, to nie problem.

Napisano

> Czy ja wiem

> IMO najpopularnijszy jest sedziszów...

Gdzie?? icon_eek.gif Sedziszów jest i będzie mało znaczący na rynku.

Napisano

...rok temu kupiłem kabinowy, w porównaniu z oryginałem miał znacznie mniej "falbanek" :0 z papra. W tym roku znów kupiłem filtrona i co? okazało się że ten wygląda tak samo jak oryginał. Za każdym razem oryginalnie zapakowane i te same oznaczenia modelowe.

Napisano
  • Autor

> Patrząc na ogólny koszt wymiany oleju różnica jest mała.

Niby tak, ale jeśli teoretycznie można mieć to samo taniej lub drożej to po co prezentować jakiekolwiek kwoty kapitalistycznemu krwiopijcy. wink.gif Ale rozumiem, że założenie jakościowe w przypadku Filtrona może nie być spełnione.

> a ja w części moich pojazdów zmieniam sam. Zużyty olej oraz filtry można oddać do utylizacji, to

> nie problem.

Jak lubisz i utylizujesz prawidłowo to nie ma w tym nic zdrożnego. wink.gif Ja w mieście nie mam warunków, a na wsi mi się zwykle nie chce (poza myciem i sprzątaniem) grzebać w samochodzie (zresztą i tak brakowałoby mi wiedzy i narzędzi).

Napisano

> Niby tak, ale jeśli teoretycznie można mieć to samo taniej lub drożej to po co prezentować

> jakiekolwiek kwoty kapitalistycznemu krwiopijcy. Ale rozumiem, że założenie jakościowe w

> przypadku Filtrona może nie być spełnione.

patrząc na koszta ewentualnej naprawy po np 10 zmianach filtra - każdy sam decyduje co uważa za drogo.

> Jak lubisz i utylizujesz prawidłowo to nie ma w tym nic zdrożnego. Ja w mieście nie mam warunków,

> a na wsi mi się zwykle nie chce (poza myciem i sprzątaniem) grzebać w samochodzie (zresztą i

> tak brakowałoby mi wiedzy i narzędzi).

nie lubie płacić za coś co mogę szybko zrobić sam wink.gif

Napisano

> tutela kupowna w auchanie, polecam te filtry oleju

Używam tylko knecht lub mann.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.