Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja. Wymiana chłodnicy + czynnik - drogo?

Featured Replies

Napisano

Witam

Muszę wymienić chłodnicę klimy i uzupełnić prawie 1 kg czynnika, do tego robocizna i do zaplaty będzie 1000 zł. Drogo czy normalna cena? Bo nie wiem czy warsztat chce mnie orżnąć 270751858-jezyk.gif

Chłodnica Delphi za 500zł

Napisano

Napisz w jakim aucie to po 1, po 2 ja w najzwyklejszym leonie 1.4 benzyna, płaciłem z chłodnicą osuszaczem i nabiciem 800 zł.

Napisano
  • Autor

> Napisz w jakim aucie to po 1, po 2 ja w najzwyklejszym leonie 1.4 benzyna, płaciłem z chłodnicą

> osuszaczem i nabiciem 800 zł.

omega z 98 2.0 16v/136 KM

Napisano

Laguna I ph II z 200r. - chłodnica nissens, robocizna, nabicie klimy (wszystko uciekło) - 650 zł u mnie we wsi.

Napisano
  • Autor

> Laguna I ph II z 200r. - chłodnica nissens, robocizna, nabicie klimy (wszystko uciekło) - 650 zł u

> mnie we wsi.

a kiedy wymieniałeś?

jeśli w zeszłym roku na wiosnę to cena normalna była za czynnik ale w tym roku ponoć czynnik mocno podrożał

Napisano

> a kiedy wymieniałeś?

> jeśli w zeszłym roku na wiosnę to cena normalna była za czynnik ale w tym roku ponoć czynnik mocno

> podrożał

w kwietniu, a dokładniej w końcu kwietnia, a dokładnie 22 kwietnia smile.gif

Napisano
  • Autor

> w kwietniu, a dokładniej w końcu kwietnia, a dokładnie 22 kwietnia

no to tak patrząc na ceny samej chłodnicy to cirka 2 stówy taniej niż u mnie

Napisano

> będzie 1000 zł. Drogo czy normalna cena? Bo nie wiem czy warsztat chce mnie orżnąć

> Chłodnica Delphi za 500zł

imho sporo

chłodnica nissensa- 370 zł, wymiana - flaszka

nabicie 120 zł

wszystko to w astrze z podpisu

Napisano

> Witam

> Muszę wymienić chłodnicę klimy i uzupełnić prawie 1 kg czynnika, do tego robocizna i do zaplaty

> będzie 1000 zł. Drogo czy normalna cena? Bo nie wiem czy warsztat chce mnie orżnąć

Moim zdaniem normalna cena ok.gif

A tak z ciekawosci zapytam - jesli wszyscy by tutaj napisali ze jednak ten warsztat chce Cie orżnąć, to bedziesz szukal innego? Nie lepiej bylo od razu popytac w dwoch warsztatach o cene i wybrac tanszy, skoro to tak istotne? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> imho sporo

> chłodnica nissensa- 370 zł, wymiana - flaszka

> nabicie 120 zł

> wszystko to w astrze z podpisu

wielkość chlodnicy w cenie ma znaczenie wink.gif

Napisano

> a kiedy wymieniałeś?

> jeśli w zeszłym roku na wiosnę to cena normalna była za czynnik ale w tym roku ponoć czynnik mocno

> podrożał

Czynnik kosztuje 8 do 10 złotych za 100 gramów, więc nie stanowi znaczącego kosztu w całej operacji.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem normalna cena

> A tak z ciekawosci zapytam - jesli wszyscy by tutaj napisali ze jednak ten warsztat chce Cie

> orżnąć, to bedziesz szukal innego? Nie lepiej bylo od razu popytac w dwoch warsztatach o cene

> i wybrac tanszy, skoro to tak istotne?

u mnie na wsi chyba 2 czy 3 się tym zajmuje. O jednym wiem, ze jest horrendalnie drogi już za dzień dobry, ten 3 to tylko ze słyszenia, ze gdzieś jest, więc pojechałem do 2 zlosnik.gif

a co do ceny to już się pogodzilem i jadę wymieniać już jutro, tylko jestem najzwyczajniej w świecie zaskoczony kosztem robocizny icon_eek.gif bo za chłodnicę i czynnik razem ok 700zł

Napisano
  • Autor

> Czynnik kosztuje 8 do 10 złotych za 100 gramów, więc nie stanowi znaczącego kosztu w całej

> operacji.

u mnie liczy 25 za 100 icon_eek.gif

Napisano

> Czynnik kosztuje 8 do 10 złotych za 100 gramów, więc nie stanowi znaczącego kosztu w całej

> operacji.

czynnik R134a kosztuje niespełna 6 zł brutto za 100 gram zlosnik.gif

Napisano

> u mnie na wsi chyba 2 czy 3 się tym zajmuje. O jednym wiem, ze jest horrendalnie drogi już za dzień

> dobry, ten 3 to tylko ze słyszenia, ze gdzieś jest, więc pojechałem do 2

> a co do ceny to już się pogodzilem i jadę wymieniać już jutro, tylko jestem najzwyczajniej w

> świecie zaskoczony kosztem robocizny bo za chłodnicę i czynnik razem ok 700zł

zalezy jak duzo pracy przy wyciaganiu chlodnicy, w jednym samochodzie zajmie to godzine, w innym caly dzien, a za roboczogodzine sie placi wink.gif

Napisano

> Witam

> Muszę wymienić chłodnicę klimy i uzupełnić prawie 1 kg czynnika, do tego robocizna i do zaplaty

> będzie 1000 zł. Drogo czy normalna cena?

MB C-klasa wymieniana w zeszłym tygodniu chłodnica zamiennik za 330 zł (oryginał Behr za 500), nabicie przedwczoraj 140 zł, razem 470 lub 640. Za samą wymianę gdym miał komuś robić nie wziąłbym więcej jak 100 zł waytogo.gif

W omedze wymieniałem też chłodnicę ale wodną, pamiętam że dostęp był podobny jak nie łatwiejszy niż w Mietku, ilośc czynnika - Omega bodaj 950g, Mietek 850g więc koszta porównywalne.

Napisano
  • Autor

> MB C-klasa wymieniana w zeszłym tygodniu chłodnica zamiennik za 330 zł (oryginał Behr za 500),

> nabicie przedwczoraj 140 zł, razem 470 lub 640. Za samą wymianę gdym miał komuś robić nie

> wziąłbym więcej jak 100 zł

> W omedze wymieniałem też chłodnicę ale wodną, pamiętam że dostęp był podobny jak nie łatwiejszy niż

> w Mietku, ilośc czynnika - Omega bodaj 950g, Mietek 850g więc koszta porównywalne.

no to w cholercia

robię tak

dałem mu 500 zł zaliczki, i tyle kosztuje chłodnica

chyba zabiorę chłodnicę pod pachę i mu podziękuję

ciekawe czy nie będzie się faflunił i będzie chciał oddać mi tę chłodnicę lub zaliczkę

chłodnicę to sam nawet wymienię, a nabiję sobie w innym mieście mad.gif

Napisano

> Witam

Wszystko zależy od tego, ile się trzeba narobić, żeby ten skraplacz wymienić.

Ja uważam, że we współczesnym samochodzie za DOBRZE zrobioną wymianę skraplacza wszystko co poniżej 1000 PLN to okazja, ale jak powszechnie wiadomo ja jestem frajerem nie wyznającym zasady "za darmo to też za drogo".

Napisano

Patrząc po cenach z inter carsu to chłodnica ok 550 zł + osuszacz ok 200 zł to już masz 760 zł. Dodając nabicice i nie wiem jak jest ze stopniem skomplikowania wymienianych części w aucie, ale cena uważam normalna.

Ja zapłaciłem 450 za chłodnicę, 110 za osuszacz + nabicie, ale u mnie trzeba było wyciągać cały przód facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> osuszacz wymieniony niedawno

Osuszacz wymieniać się powinno przy każdym rozszczelnieniu układu.

Napisano

> Witam

volvo v70

nowy osuszacz, dorobienie przewodu , wymiana uszkodzonej kostki podłączeniowej w chłodnicy (wycieli kostkę i dospawali nowy gwint), kontrola szczelności , nabicie 750 gram - całość 4 godziny zabawy i 500 pln

Napisano
  • Autor

> Osuszacz wymieniać się powinno przy każdym rozszczelnieniu układu.

a jak zakładasz osuszacz po wyjęciu z opakowania, to on taki szczelny jest? hmm.gif w opakowaniu też siedzi tak, że wlot i wylot to jest zaślepiony zwykłą plastikową zaślepką trzymającą się jako tako

Napisano

> a jak zakładasz osuszacz po wyjęciu z opakowania, to on taki szczelny jest? w opakowaniu też

> siedzi tak, że wlot i wylot to jest zaślepiony zwykłą plastikową zaślepką trzymającą się jako

> tako

Każdy osuszacz jak i skraplacz po otwarciu i wyjęciu koreczka syknie powietrzem waytogo.gif

Napisano

> Każdy osuszacz jak i skraplacz po otwarciu i wyjęciu koreczka syknie powietrzem

Czyli trzeba wymieniac w komorze dekompresyjnej icon_eek.gifwink.gif.

Napisano

> a jak zakładasz osuszacz po wyjęciu z opakowania, to on taki szczelny jest? w opakowaniu też

> siedzi tak, że wlot i wylot to jest zaślepiony zwykłą plastikową zaślepką trzymającą się jako

> tako

Odpowiadam Ci jak to wyglądać powinno zgodnie z technologią, a zgodnie z nią jeżeli następuje rozszczelnienie układu wiążące się ze spadkiem ciśnienia do zera, to wówczas powinno się wymienić osuszacz.

OCZYWIŚCIE - i bez tego układ ruszy, pytanie tylko jak daleko zajedzie.

Aha, oczywiście wszystko można naprawić drutem (albo jak kto moderny i z domu bogaty to spiąć na trrrt'ki).

Napisano

> Witam

w warszawie płaciłem za to samo:

325zł chłodnica (dzięki muzykowi)

170 napełnienie + odgrzybianie

150 wymiena chłodnicy

Napisano
  • Autor

> w warszawie płaciłem za to samo:

> 325zł chłodnica (dzięki muzykowi)

> 170 napełnienie + odgrzybianie

> 150 wymiena chłodnicy

zrobione i to za 200 zł (nie licząc chłodnicy, którą zabrałem) W autoryzowanym serwisie Boscha tylko tyle mnie kosztowala wymiana i napełnienie smile.gif

3 stówy w kieszeni smile.gif

Napisano

> zrobione i to za 200 zł (nie licząc chłodnicy, którą zabrałem) W autoryzowanym serwisie Boscha

> tylko tyle mnie kosztowala wymiana i napełnienie

> 3 stówy w kieszeni

Kupiłbys chlodnicę gdzie indziej, nawet na allegro to jeszcze zaoszczędziłbyś za 2 stówki, a tak dałeś sie zrobić w konia mechanikowi. Generalnie ja jeszcze nie spotkałem sie by ktoś kto ma mi coś robić zalatwił mi coś w korzystniejszej cenie niż sam bym sobie załatwił, zawsze próbują przytulić troche grosza...

Napisano

> Kupiłbys chlodnicę gdzie indziej, nawet na allegro to jeszcze zaoszczędziłbyś za 2 stówki, a tak

> dałeś sie zrobić w konia mechanikowi. Generalnie ja jeszcze nie spotkałem sie by ktoś kto ma

> mi coś robić zalatwił mi coś w korzystniejszej cenie niż sam bym sobie załatwił, zawsze

> próbują przytulić troche grosza...

Swego czasu jak wymieniałem rozrząd to zajechałem z ciekawości do sklepu zapytać o cenę, bo wiedziałem, że mój mechanik tam się zaopatruje. Jak mi gość w warsztacie zaśpiewał dwa razy wyższą cenę to osłupiałem. Potem się dowiedziałem od sprzedawców z tego sklepu, że gość dzwoni przy kliencie pytając o cenę i w słuchawce słyszą, że rzuca klientowi dwa razy wyższą. Ponoć mają z niego niezły ubaw, bo często tak robi. hehe.gif

Napisano

> Kupiłbys chlodnicę gdzie indziej, nawet na allegro to jeszcze zaoszczędziłbyś za 2 stówki, a tak

> dałeś sie zrobić w konia mechanikowi. Generalnie ja jeszcze nie spotkałem sie by ktoś kto ma

> mi coś robić zalatwił mi coś w korzystniejszej cenie niż sam bym sobie załatwił, zawsze

Co w tym dziwnego, ze ktos jak Ci cos zalatwia to chce na tym zarobic? Za darmo ma poswiecac swoj czas? hmm.gif

Napisano

> Co w tym dziwnego, ze ktos jak Ci cos zalatwia to chce na tym zarobic? Za darmo ma poswiecac swoj

> czas?

No dziwne, bo warsztaty maja zniżki i zarabiają na marży. Jaki to biznes dla warsztatu jak klient przywiezie własne części?

Napisano

a ja akurat, z którymkolwiek mechanikiem się nie stykłem, zawsze za same części ceny miałem bardzo dobre, zwykle po sporych rabatach w hurtowniach typu intercars, będąc nawet tzw "człowiekiem z ulicy" a nie znajomym.

W tym przypadku tez raczej za nową chłodnicę klimy Delphi jak czytamy do Omegi, gdzie chłodnica i sam układ jest dosc pojemny, ponizej 500 zł raczej ciężko by było dac, jeśli ceny nowych zamienników sięgają 400 zł na wspomnianym allegro właśnie

Twister: uwazam że 700 zł w sumie za chłodnicę, wymianę i nabicie i przede wszystkim czyste ręce to bardzo dobry interes 20.GIF

Napisano

> No dziwne, bo warsztaty maja zniżki i zarabiają na marży.

Przeciez wlasnie napisales to co ja. Nikt za darmo nie bedzie mu czesci zalatwial. Zarabiaja na marzy.

> Jaki to biznes dla warsztatu jak klient

> przywiezie własne części?

A jaki biznes dla warsztatu jest, jak mu zalatwi jakies czesci tanio, a on je wezmie i pojedzie do innego warsztatu? hehe.gif

Napisano
  • Autor

chłodnica nissens nie delphi jak początkowo myślałem to koszt między 461 a 599 więc może nie zyskalem, ale jak widać nie stracilem

Napisano

> Przeciez wlasnie napisales to co ja. Nikt za darmo nie bedzie mu czesci zalatwial. Zarabiaja na

> marzy.

Nie napisałem. W hurtowni kupuje taniej niż klient.

Napisano

> No dziwne, bo warsztaty maja zniżki i zarabiają na marży. Jaki to biznes dla warsztatu jak klient

> przywiezie własne części?

Załóż działalność w branży moto, rób zakupy w hurtowni przynajmniej na 3 kpln miesięcznie i dostaniesz zniżki takie same, jak mają warsztaty.

Napisano

> chłodnica nissens nie delphi jak początkowo myślałem to koszt między 461 a 599 więc może nie

> zyskalem, ale jak widać nie stracilem

Spoko, nie wiedziałem że chciałeś chłodnicę jakies konkretnej firmy, ja bym kupił obojetnie jaką 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko, nie wiedziałem że chciałeś chłodnicę jakies konkretnej firmy, ja bym kupił obojetnie jaką

konkretnej to nie, ale w kategorii zamienników to była albo delphi albo nissens. może są jakies inne chińczyki, tyle, ze chcialem mieć pewność co do jakości wink.gif

i nie sugerowałem niczego mechanikowi tylko na kwoty się dogadywaliśmy, wcześniej patrzyłem w necie co jest na rynku i w jakich cenach i taka była rozmowa z nim. I powiem nawet, ze milo byłem zaskoczony, ze załatwił nissensa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.