Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co to za nowa moda

Featured Replies

Napisano

uzywania przednich swiatel przeciwmgielnych przy idealnych warunkach drogowych angryfire.gif, dzis rano w ciagu 20 minut jazdy '4' naliczylem 6 takich zawodnikow, w tym jednego ukrainca. Co ciekawe same 'lepsze' samochody. Wystarczy juz debili wlaczajacych tylne przeciwmglowe przy delikatnej mgielce, a teraz nastepni sciana.gif

GP

Napisano

> uzywania przednich swiatel przeciwmgielnych przy idealnych warunkach

> drogowych , ...

Jeszcze przy "idealnych warunkach" nie jest tak tragicznie dla jadących z przeciwka. Zaczyna się polka jak deszczyk popada i światła odbijają się od jezdni.

Napisano

to nie nowa moda... widac od paru lat oslabiony.gif

jak jest pogoda OK to tragedii nie ma, zaczyna sie jak jest mokro... strasznie sie obija swiatlo

Napisano

> drogowych , dzis rano w ciagu 20 minut jazdy '4' naliczylem 6

> takich zawodnikow, w tym jednego ukrainca. Co ciekawe same

> 'lepsze' samochody. Wystarczy juz debili wlaczajacych tylne

> przeciwmglowe przy delikatnej mgielce, a teraz nastepni

> GP

nap,,dalam halogenem-jestem trendi--to jest taka moda ,osobiście mnie to też wq,rwia angryfire.gif,czasem nawet mrugniesz debilowi ,a on nie wie o co chodzi

Napisano

> takich zawodnikow, w tym jednego ukrainca...

JA też takiemu włączam i wyłączam - może żarówki wiele nie stracą, a gościu się zastmowi.

Lecz obawiam się, że w większości to "młodzi" w swoich superfurach i celowo je włączają.

Na to może zolta.gif i władza pomoże, jak zapłaci to się zastanowi.

Napisano

Powstrzymaj swój wulgarny język tutaj. Język polski jest pełen piękniejszych wyrażeń. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Powstrzymaj swój wulgarny język tutaj. Język polski jest pełen

> piękniejszych wyrażeń.

> mar00ha

wiem,że są,ale niektórych słów nie da sie zastąpić grinser006.gif

Napisano

Jak taki koleś jedzie za mną zawsze włączam tylne przeciwmielne i przeważnie łapią o co chodzi i gaszą swoje "czaderskie" światełka smile.gif.

Napisano

To samo niestety często obserwuję w moich stronach , co gorsza nie brakuje bezmyślnych kierowców , którzy załączają przeciwmgielne podczas deszczu , wtedy jak czerwone oślepiające światło dodatkowo odbija się od mokrego asfaltu , to już w ogóle nic nie widać jak jedziesz za takim tuk.gif

Napisano

> Jak taki koleś jedzie za mną zawsze włączam tylne przeciwmielne i

> przeważnie łapią o co chodzi i gaszą swoje "czaderskie"

> światełka .

dokładnie robię tak samo grinser006.gif

Napisano

> wiem,że są,ale niektórych słów nie da sie zastąpić

Spokojnie się da, trzeba tylko chwilę pomyśleć zlosnik.gif

Napisano

> nap,,dalam halogenem-jestem trendi--to jest taka moda ,osobiście mnie

> to też wq,rwia ,czasem nawet mrugniesz debilowi ,a on nie wie o

> co chodzi

A tam nie wie. Świetnie wie, ale on jest lepsiejszy od Ciebie i go nie będziesz uczył zlosnik.gif

Jeszcze potrafią się odwzajemnić długimi po złości. Co w moim wypadku jest lekkim samobójstwem, bo mam dobrze utrzymane lampy i mam czym oddać zlosnik.gif

A dlaczego twierdzę, że wiedzą?

Nie dosyć, że mam na fotelach żółte odblaskowe kamizelki co poniektórych konfunduje zlosnik.gif, to jeszcze córa pod choinkę dostała "magiczną różdżkę" z niebieską diodą, która mocno daje po oczach. I kiedy wczoraj takiego już prawie mijałem (a oczywiście nie reagował na moje sugestywne mignięcie przeciwmgłowymi, że oślepia), dzidzia przypadkowo odpaliła swoją niebieską różdżkę. Facet nie dosyć, że zgasił wszystkie światła, to jeszcze zaraz prysnął w boczną uliczkę zlosnik.gif

Napisano

> Spokojnie się da, trzeba tylko chwilę pomyśleć

Czy Ty czasami nie za wiele wymagasz? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

"Tu jest internet, wolność słowa... !!! " i tym podobne wytłumaczenia. oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Spokojnie się da, trzeba tylko chwilę pomyśleć

powiadasz?? grinser006.gif jestem wqr,,ny=jestem zdenerwowany??niestety nie, albowiem ktoś jest albo wqr,,ny ,albo zdenerwowany,nie wszystko da sie zastąpić niestety grinser006.gif a burakom śmigającym na halogenach mówie stanowcze NIE zlosnik.gif

Napisano

> Czy Ty czasami nie za wiele wymagasz?

> "Tu jest internet, wolność słowa... !!! " i tym podobne

> wytłumaczenia.

> Pozdrawiam

> Bartek

Tia, czyli pełna anarchia panie, anarchia 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> A tam nie wie. Świetnie wie, ale on jest lepsiejszy od Ciebie i go

> nie będziesz uczył

> Jeszcze potrafią się odwzajemnić długimi po złości. Co w moim wypadku

> jest lekkim samobójstwem, bo mam dobrze utrzymane lampy i mam

> czym oddać

> A dlaczego twierdzę, że wiedzą?

> Nie dosyć, że mam na fotelach żółte odblaskowe kamizelki co

> poniektórych konfunduje , to jeszcze córa pod choinkę dostała

> "magiczną różdżkę" z niebieską diodą, która mocno daje po

> oczach. I kiedy wczoraj takiego już prawie mijałem (a oczywiście

> nie reagował na moje sugestywne mignięcie przeciwmgłowymi, że

> oślepia), dzidzia przypadkowo odpaliła swoją niebieską różdżkę.

> Facet nie dosyć, że zgasił wszystkie światła, to jeszcze zaraz

> prysnął w boczną uliczkę

hahaha.gif Dobre.

Tylko żałóje ze nie ma sposobu na takich co wymijają na długich albo halogenach w czasie deszczu, bo jak mu mrugne czy na "stałe" drogowe włacze to on robi to samo, kiedys w mojej okolicy była taka moda siedzenie komus na pupa.gif ze światłami drogowymi ale na to miałem sposób (w poprzednim aucie) zrobiłem sobie włacznik świateł cofania a pozatym halogeny tam włożyłem (szybko zmieniali na krotkie, a jak po czasie to ja nie wyłączałem swoich cofania, tylko ze takie zachowania moga do tragedi doprowadzic (zarówno ich jak i moje)

Napisano

A co powiedzielibyście na przywrócenie do życia takiej śmiesznej służby

jak za komuny głebokiej była

ORMO?? he?

Napisano

> A co powiedzielibyście na przywrócenie do życia takiej śmiesznej

> służby

> jak za komuny głebokiej była

> ORMO?? he?

a) jako obywatel obawiałbym się nadużyć z jej strony.

b) jako członek takiej służby bałbym się, że ktoś mi łeb odstrzeli.

Napisano

tak jak pisaliscie, ze w dzien i jak nie pada to jeszcze ujdzie ale w nocy i w deszczu to normalnie tragedia

zalezy czym jade jak furka starych to daje po dlugich+halogeny

jak moja padaka to tylko mrugne dlugimi albo na stale zapodam

z tej calej zlosci to chyba sobie zafunduje http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C664796 i skoncza sie zarty smile.gif

Napisano

> tak jak pisaliscie, ze w dzien i jak nie pada to jeszcze ujdzie ale w

> nocy i w deszczu to normalnie tragedia

> zalezy czym jade jak furka starych to daje po dlugich+halogeny

> jak moja padaka to tylko mrugne dlugimi albo na stale zapodam

> z tej calej zlosci to chyba sobie zafunduje

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C664796 i

> skoncza sie zarty

no dobra, tyle ze w czasie deszczu to mozna ich uzywac.

w nocy na trasie sam mam wlaczone - pobocze o niebo lepiej jest oswietlone. staram sie wylaczac tak jak dlugie.

w miescie wlaczam na osiedlowkach - powod taki sam - lepiej oswietlone okolice drogi (glownie pod katem zwierzat, najczesciej kotow :D ).

Lucyfer - masz czym oddac.. coz, zawsze trafi sie ktos wiekszy smile.gif np, ja tez dbam o swiatla. albo ktos nie dba i ma ustawione w kosmos.. wtedy w ogole nie masz szans jak strzeli po oczach biglaugh.gif

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> takich zawodnikow, w tym jednego ukrainca. Co ciekawe same

> 'lepsze' samochody. Wystarczy juz debili wlaczajacych tylne

> przeciwmglowe przy delikatnej mgielce, a teraz nastepni

> GP

Poczytałem wypowiedzi w tym wątku i naprawde ręce opadają.Skoro jesteście takimi moralizatorami drogowymi z dewizą bezpieczeństwo przedewszystkim to jak głupie jest wasze zachowanie w postaci oślepiania jadących z przeciwka światłami długimi.Wy jadąc widzicie włączone halogeny które was mega oślepiają ale jesteście od kilku sekund przygotowani na to mocniejsze światło bo widać zbliżający się samochód-fundujecie jednak jadącemu z przeciwka i czasami osobie za nim salwe swietlną która powoduje że kierowca nie widzi przez krótki czas nic poza błyskiem reflektorów.Te ułamki sekund mogą spowodować że w szczegółnych okolicznościach może dojść do wypadku.Tak więc zastanówcie się ludzie 2 razy zanim oślepicie jadącego z przeciwka-najlepsze jest to że niektóre osoby tutaj opisuja swoje osiagnięcia z wyraźną dumą-jest to żałosne.

Po drugie był na forum podobny temat i jedna z osób przytoczyła bardzo trafne porównanie.Ogólnie wiadomo że jest wielu kierowców "nauczycieli" których halogeny bardzo oślepiają na co reagują w mniej lub bardziej kulturalny sposób.Jednak te same halogeny zintegrowane z lampami głównymi nie wzbudzają juz jakiegokolwiek zainteresowania.I z pewnoscią nie chodzi o wysokosc montażu samych reflektorów przeciwmgielnych bo i te zamontowane w reflektorach głównych mają pole świcenia takie jak te zamontowane w zderzaku-determinuje to sama zasada działania lamp przeciwmgielnych.Wniosek jest taki że problem oślepiania nie jest tak wielki jak problem psychiczny osób pozornie oślepionych.Ja osobiście twierdze że halogeny powinno używać się zgodnie z kodeksem drogowym ale nie robie tragedii gdy ktoś jedzie z przeciwka na halogenach bo uważam że aż tak silnego zjawiska oślepienia nie ma-bardziej potrafią oślepic źle ustawione reflektory niż poprawnie działające przeciwmgielne.Oczywiście nie wypowiadam się w sprawie oślepienia kierowców ciężarówek bo poprostu ciężarówką nie jeżdże i nie wykluczam że oślepienie jest znaczne.

Napisano

> Wniosek jest taki że problem oślepiania nie

> jest tak wielki jak problem psychiczny osób pozornie

> oślepionych.

Niestety w większości przypadków nie jest to zjawisko ani psychologiczne, ani pozorne.

> Ja osobiście twierdze że halogeny powinno używać się

> zgodnie z kodeksem drogowym ale nie robie tragedii gdy ktoś

> jedzie z przeciwka na halogenach bo uważam że aż tak silnego

> zjawiska oślepienia nie ma-bardziej potrafią oślepic źle

> ustawione reflektory niż poprawnie działające

> przeciwmgielne.

Dołóż do źle ustawionych świateł mijania wycelowane w niebo przeciwmgłowe, a potem sobie to obejrzyj z przeciwka. Zmienisz zdanie.

Napisano

> a) jako obywatel obawiałbym się nadużyć z jej strony.

Znaczy się - pamiętasz ORMO z autopsji? (pytanie retoryczne)

> b) jako członek takiej służby bałbym się, że ktoś mi łeb odstrzeli.

To fakt.

Napisano

> no dobra, tyle ze w czasie deszczu to mozna ich uzywac.

Niestety, to prawda.

> w nocy na trasie sam mam wlaczone - pobocze o niebo lepiej jest

> oswietlone. staram sie wylaczac tak jak dlugie.

> w miescie wlaczam na osiedlowkach - powod taki sam - lepiej

> oswietlone okolice drogi (glownie pod katem zwierzat,

> najczesciej kotow :D ).

Ja też, ale z jednym zastrzeżeniem - wyłączam p-mg gdy z przeciwka pojawia się inny użytkownik drogi - także pieszy, czy rowerzysta.

> Lucyfer - masz czym oddac.. coz, zawsze trafi sie ktos wiekszy np,

> ja tez dbam o swiatla. albo ktos nie dba i ma ustawione w

> kosmos.. wtedy w ogole nie masz szans jak strzeli po oczach

Mam. Przed laty jeden stary rajdowiec nauczył mnie sztuczki "na jedno oko". Gdy z przeciwka zbliża się "oślepiacz", zamykam jedno oko. Gdy tylko go minę, otwieram je i od razu dobrze widzę, podczas gdy oko oślepione "dochodzi do siebie" nawet przez kilkadziesiąt sekund.

Napisano

> Znaczy się - pamiętasz ORMO z autopsji? (pytanie retoryczne)

Kilku takich poznałem.

A pamiętasz, jak ich nazywano?

Gówno przyklejone do gliny 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Niestety w większości przypadków nie jest to zjawisko ani

> psychologiczne, ani pozorne.

> Dołóż do źle ustawionych świateł mijania wycelowane w niebo

> przeciwmgłowe, a potem sobie to obejrzyj z przeciwka. Zmienisz

> zdanie.

Jeśli sądzisz że nie jest to zjawisko pozorne to powiedz dlaczego kolega ma przeciwmgielne wbudowane w lampy główne i jeszcze mu się nie zdarzyło żeby dostał po oczach długimi.Kiedy mi się zdarzy raz od święta włączyć swoje w zderzaku to odrazu dostaje po oczach.Oba auta to fiaty punto i przeciwmgielne mają taki sam typ żarówki.Jak to wytłumaczysz???A co do tego czy oślepia czy nie to robie rocznie na tyle duzo kilometrów i miajm setki aut więc mam swoje zdanie które brzmi że nie ma tragedii.Nigdy nie zostałem oślepiony przeciwmgielnymi tak bardzo jak przez bezmózga mrugajacego długimi w srodku nocy angryfire.gif

Napisano

żeby to głąby jeszcze ustawione prawidłowo miały, ale gfdzie tam jedno oko na Maroko drugie na Kaukaz... sick.gif

nic tylko lać w te durne łby... bokser.gif

co najbardziej mnie wpienia to to, że Policja z RD ma totalnie w pupa.gif ten temat i nie spotkałem żeby komuś chćby uwagę zwrócili za taką jazdę... angryfire.gif

Napisano

> Kilku takich poznałem.

Na jakiej stopie? hehe.gif

> A pamiętasz, jak ich nazywano?

> Gówno przyklejone do gliny

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Fakt, czasem człowiek nie wiedział co ma odpowiedzieć.

Napisano

Wytłumaczyć Ci nie wytłumaczę, natomiast też miałem w Pasku wbudowane przy głownych i tak samo ślepiły, jak te pod zderzakiem. Bo to nie chodzi o snop światła w oczy, tylko o to, że są wyraźnie jaskrawsze od normalnych świateł, z racji tego, że przez mniejszą powierzchnię szkła ślą tak samo mocny strumień światłą, jak większe lampy.

A przy mokrej jezdni na polskich drogach, która jest pełna kałuż i odbija jak lustro, przy jednych i przy drugich jest taka sama katastrofa.

Napisano

> Na jakiej stopie?

Neutralnej, ale wrażenie pozostało 270635636-JUMP2.gif

> Fakt, czasem człowiek nie wiedział co ma odpowiedzieć.

Tiaaa, pan władza z przyklejonym zlosnik.gif

Napisano

Hmmm

najgorsze jest to że gliny takich debili mijają i nic

Napisano

> Hmmm

> najgorsze jest to że gliny takich debili mijają i nic

A ja dzis mijałem gliniarzy z włączonymi przeciwmgielnymi.. Nawet mignąłem, ale nic to nie zmieniło...

Ł.

Napisano

> Mam. Przed laty jeden stary rajdowiec nauczył mnie sztuczki "na jedno

> oko". Gdy z przeciwka zbliża się "oślepiacz", zamykam jedno oko.

> Gdy tylko go minę, otwieram je i od razu dobrze widzę, podczas

> gdy oko oślepione "dochodzi do siebie" nawet przez kilkadziesiąt

> sekund.

To jest sztuczka zwykłych szoferaków, a nie rajdowa. Nie dodawaj powagi sytuacji zlosnik2.gif. Podczas rajdu chyba nie spodziewasz się nikogo z naprzeciwka? rotfl.gif. Co do Twojego numeru z zamykaniem oka (nie przeczę, że jest skuteczny), co zrobisz jeśli z naprzeciwka będą jechać dwa samochody i od obu dostaniesz po ślepiach?

P. S. Ostatnie zdanie to skrajny przypadek, ale tak jak jeden z Kolegów z wcześniejszych wypowiedzi jestem przeciwny takim "moralizatorom drogowym", którzy mrugając długimi uczą innych zachowania się na drodze. Niech każdy sam będzie wporzo i wystarczy.

Pozdrawiam

Napisano

> Wytłumaczyć Ci nie wytłumaczę, natomiast też miałem w Pasku wbudowane

> przy głownych i tak samo ślepiły, jak te pod zderzakiem. Bo to

> nie chodzi o snop światła w oczy, tylko o to, że są wyraźnie

> jaskrawsze od normalnych świateł, z racji tego, że przez

> mniejszą powierzchnię szkła ślą tak samo mocny strumień światłą,

> jak większe lampy.

A jak wytłumaczyć fiata 125p z fabrycznie zamontowanymi p/mgielnymi pod zdesiem (wersja export) roku niestety nie pamiętam?

Napisano

> Niestety w większości przypadków nie jest to zjawisko ani

> psychologiczne, ani pozorne.

> Dołóż do źle ustawionych świateł mijania wycelowane w niebo

> przeciwmgłowe, a potem sobie to obejrzyj z przeciwka. Zmienisz

> zdanie.

te halogeny to sie stają zarazliwe ,wczoraj wieczorem jechałem w tym sniegu i deszczu i stwierdzam że dużo ludzi(buraków) miało je włączone angryfire.gif....a oczy po takiej dawce światłości troche bolą niestety.Kurcze może ....ja faktycznie nie jestem trendy zlosnik.gif

Napisano

> A jak wytłumaczyć fiata 125p z fabrycznie zamontowanymi p/mgielnymi

> pod zdesiem (wersja export) roku niestety nie pamiętam?

Nie bardzo rozumiem meritum pytania.

Miałem tak zamontowane lampy w 125p, tam fabrycznie w zderzaku były do tego na dole otwory.

Tak samo mam je fabrycznie w Audi i w Uno (już nie fabrycznie, tylko dołożone).

Jeżeli chodzi o zasadę ogólną, to prawidłowe jest właśnie montowanie p-g przednich nisko przy jezdni, bo mgła rzadko "leży na asfalcie", między nim a początkiem warstwy jest 20 - 40 cm wolnego miejsca. I dzięki temu lampy świecą pod mgłą, dobrze oświetlając przeszkody. To właśnie instalowanie lamp p-mg na wysokości reflektorów głównych zmniejsza ich efektywność i jest wynikiem wpływu stylistów, a nie projektantów wiedzących o co chodzi. Bo wtedy lampa świeci "we mgłę", przez co przed sobą widzisz plamę białego światła rozproszonego w mgle.

Napisano

> Kurcze może ....ja faktycznie nie jestem trendy

Chyba obydwaj nie jesteśmy.

Trzeba się będzie "odmłodzić" i założyć tak ze dwa komplety p-mg z przodu i z tyłu, niebieskie antenki, klapę od śmietnika jako spojler i koniecznie dekle kół grające Jingle Bells zlosnik.gif

Napisano

> To jest sztuczka zwykłych szoferaków, a nie rajdowa. Nie dodawaj

> powagi sytuacji .

Akurat sporo pracowałem społecznie przy http://www.eastafricansafarirally.com/ w latach 72 - 77 i tam więcej miałem do czynienia z rajdowcami, niż z szoferakami.

> Podczas rajdu chyba nie spodziewasz się nikogo

> z naprzeciwka? .

A od kiedy podczas rajdów zamyka się całkowicie drogi? Chyba od niedawna - w moich czasach rajdy odbywały się w normalnym ruchu, poza OSami.

> Co do Twojego numeru z zamykaniem oka (nie

> przeczę, że jest skuteczny), co zrobisz jeśli z naprzeciwka będą

> jechać dwa samochody i od obu dostaniesz po ślepiach?

Cały czas jedno oko zamknięte. Jeżeli między nimi będzie długi odstęp, to oko oślepione ma szansę wrócić do normy.

> P. S. Ostatnie zdanie to skrajny przypadek,

Wcale nie. Do mniej więcej 2 lat temu, kiedy Policjant się za to wziął, bardzo powszechna była jazda karetek pogotowia po mieście z włączonymi dlugimi, bo ich kierowcy źle interpretowali zapisy KD. Teraz już się to uspokoiło.

Ale oślepienie z przodu lub w lusterkach przez takiego barbarzyńcę na długo wyłączało wzrok, nawet w dzień można było mieć kłopot.

> ale tak jak jeden z

> Kolegów z wcześniejszych wypowiedzi jestem przeciwny takim

> "moralizatorom drogowym", którzy mrugając długimi uczą innych

> zachowania się na drodze. Niech każdy sam będzie wporzo i

> wystarczy.

Weż jeszcze pod uwagę inną możliwość - jeżeli z przeciwka jedzie facet który mnie oślepia, a ja widzę przed sobą "cień" na swoim pasie, to bez żadnych skrupułów przyświecam sobie długimi, żeby nie potrącić pieszego lub rowerzysty. I nieraz tylko dzięki temu nie potrąciłem.

Napisano

> Chyba obydwaj nie jesteśmy.

> Trzeba się będzie "odmłodzić" i założyć tak ze dwa komplety p-mg z

> przodu i z tyłu, niebieskie antenki, klapę od śmietnika jako

> spojler i koniecznie dekle kół grające Jingle Bells

zapomniałeś o niebieskim podświetleniu spryskiwaczy, a jadąc tą choiną upierliwie jechać lewą stroną ,choćby to była autostrada hahaha.gif

Napisano

> zapomniałeś o niebieskim podświetleniu spryskiwaczy, a jadąc tą

> choiną upierliwie jechać lewą stroną ,choćby to była autostrada

No i koniecznie trzeba zostawiać za sobą cztery ślady - od przybytku głowa nie boli zlosnik.gif

Napisano

hmm

raz mi chcieli wlepić mandat za jazdę z włączonymi (100 zł) wybroniłem sie mówiąc że po drodze czasami ostro sypie, to było tydz temu i w dzień

Napisano

Haaa, i sami też tak jeżdżą czerwona.gif

Napisano

zaplacilem mandat za jazde na halogenach w zabudowanym kilka lat temu o 2 w nocy mnie capneli jak pedzilem przez jakas wies zabita dechami i pod jedna jedyna latarnia we wsi stali panowie niebiescy ale swoja droga dobrze ze nie mieli radaru... smile.gif wystawili mandat na jakichs kwitkach po 10 zlotych chyba smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Akurat sporo pracowałem społecznie przy

> http://www.eastafricansafarirally.com/ w latach 72 - 77 i tam

> więcej miałem do czynienia z rajdowcami, niż z szoferakami.

> A od kiedy podczas rajdów zamyka się całkowicie drogi? Chyba od

> niedawna - w moich czasach rajdy odbywały się w normalnym ruchu,

> poza OSami.

> Cały czas jedno oko zamknięte. Jeżeli między nimi będzie długi

> odstęp, to oko oślepione ma szansę wrócić do normy.

> Wcale nie. Do mniej więcej 2 lat temu, kiedy Policjant się za to

> wziął, bardzo powszechna była jazda karetek pogotowia po mieście

> z włączonymi dlugimi, bo ich kierowcy źle interpretowali zapisy

> KD. Teraz już się to uspokoiło.

> Ale oślepienie z przodu lub w lusterkach przez takiego barbarzyńcę na

> długo wyłączało wzrok, nawet w dzień można było mieć kłopot.

> Weż jeszcze pod uwagę inną możliwość - jeżeli z przeciwka jedzie

> facet który mnie oślepia, a ja widzę przed sobą "cień" na swoim

> pasie, to bez żadnych skrupułów przyświecam sobie długimi, żeby

> nie potrącić pieszego lub rowerzysty. I nieraz tylko dzięki temu

> nie potrąciłem.

Odpuszczam dalszą polemikę, bo nie potrafisz lub nie chcesz zaskoczyć o co mi chodzi. Życzę Ci tylko, abyś nie trafił na lepsze od Twoich lampy kolesia jadącego z naprzeciwka.

Pozdrawiam

Napisano

> zaplacilem mandat za jazde na halogenach w zabudowanym kilka lat temu

> o 2 w nocy mnie capneli jak pedzilem przez jakas wies zabita

> dechami i pod jedna jedyna latarnia we wsi stali panowie

> niebiescy ale swoja droga dobrze ze nie mieli radaru...

> wystawili mandat na jakichs kwitkach po 10 zlotych chyba

> pozdr.

> M.

mnie tak capneli rok temu 24 czy 25 grudnia screwy.gif ale obeszlo sie bez admin.gif

Napisano

Jest tzw. szpan, albo jak kto woli: prezentacja swego super wozu na tle innych szarych samochodzików. Nawiasem mówiąc zwróćcie uwagę na reklamę nowych samochodów w mediach tj. TV czy gazety. Prawie wszystkie mają przeciwmgielne włączone. Tak ładniej sie samochodzik prezentuje. grinser006.gif

Napisano

Chwalą się że dopłacili w salonie ale nie widzą że ośliepiają czerwona.gif

Napisano

> Haaa, i sami też tak jeżdżą

Włąśnie jakąś godzinke temu ochrzaniłem radiowóz, który przy lekko prószącym śniegu miał włączone p-mg. Ale nie zajarzył zlosnik.gif

Napisano

> wiem,że są,ale niektórych słów nie da sie zastąpić

To prawda, ale moderator jest delikatny, nie lubię gościa, ale w tym przypadku się z nim zgadzam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.