Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu co wybrać..mocna benzyna vs. mocniejszy diesel

Featured Replies

Napisano

Jak w temaciet...jedno auto, dwa silniki:

1. Benzyna 190 KM (ładnie brzmiąca, V6)

2. Diesel ~240 KM (też ładnie brzmiący, R5)

Nieważne ilości km miesięcznie/rocznie, nieważne spalanie, nieważne koszty eksploatacji, ważne są wrażenia z jazdy. Co będzie "lepsze"?? Mówimy o autach z manualną skrzynią biegów.

Mówiąc co będzie lepsze, mam na myśli, które auto ma więcej jadu, które zje drugie na śniadanie zlosnik.gif

Dodam jeszcze, że jest to auto FWD.

Napisano

jeżeli koszty są nieważne, to odpada jedyny argument przemawiający za dieslem

Napisano

> jeżeli koszty są nieważne, to odpada jedyny argument przemawiający za dieslem

50 KM to nie w kij dmuchał. palacz.gif

mar00ha

Napisano

> 50 KM to nie w kij dmuchał.

> mar00ha

W sumie prawda. Wybrałbym benzynę, charakterystyka mi bardziej odpowiada.

Aha, jeszcze pytanie w jakim to ma być aucie.

Napisano

> Jak w temaciet...jedno auto, dwa silniki:

> 1. Benzyna 190 KM (ładnie brzmiąca, V6)

> 2. Diesel ~240 KM (też ładnie brzmiący, R5)

> Nieważne ilości km miesięcznie/rocznie, nieważne spalanie, nieważne koszty eksploatacji, ważne są

> wrażenia z jazdy. Co będzie "lepsze"?? Mówimy o autach z manualną skrzynią biegów.

> Mówiąc co będzie lepsze, mam na myśli, które auto ma więcej jadu, które zje drugie na śniadanie

> Dodam jeszcze, że jest to auto FWD.

Jaki seryjny diesel R5 ma 240KM?? Chociaz piszesz, ze okolo wiec pewnie 2.4JTD po chipie cool.gif Wiec wole to niz 2.5 V6 z tej samej stajni grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Koszty to jedyny argument przemawiający za dieslem? icon_eek.gif

Napisano

> Koszty to jedyny argument przemawiający za dieslem?

Jesli ma tyle samo mocy co benzyna to absolutnie tak. Tutaj jednak mamy 50KM roznicy a to na poziomie okolicy 200KM baaaardzo duzo.

Napisano

a jakie są inne?

Napisano

Jak dla kogo. Na przykład ja innego nie znam, ale może Ty się podzielisz?

Napisano

A był jakiś inny?

Napisano
  • Autor

> W sumie prawda. Wybrałbym benzynę, charakterystyka mi bardziej odpowiada.

> Aha, jeszcze pytanie w jakim to ma być aucie.

W sumie wybrałbyś benzynę ale dieslem nie pogardziłbyś? cfaniaczek.gif

A w jakim to ma być aucie to mniej ważne...raczej ciężki, wygodny sedan wink.gif

Napisano

> W sumie wybrałbyś benzynę ale dieslem nie pogardziłbyś?

> A w jakim to ma być aucie to mniej ważne...raczej ciężki, wygodny sedan

to z dieslem będzie jeszcze cięższy zlosnik.gif

Napisano

Przy takiej roznicy w mocy to tylko dyszel. Polknie ta benzyne bez zajakniecia.

Napisano
  • Autor

> Jaki seryjny diesel R5 ma 240KM?? Chociaz piszesz, ze okolo wiec pewnie 2.4JTD po chipie

Dokładnie wink.gif

> Wiec wole

> to niz 2.5 V6 z tej samej stajni

Argumenty zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie

> Argumenty

benzyna będzie elastyczniejsza

Napisano
  • Autor

> Jesli ma tyle samo mocy co benzyna to absolutnie tak. Tutaj jednak mamy 50KM roznicy a to na

> poziomie okolicy 200KM baaaardzo duzo.

To znaczy 50 KM = spora przewaga diesla?

Napisano

> Nieważne ilości km miesięcznie/rocznie, nieważne spalanie, nieważne koszty eksploatacji, ważne są

> wrażenia z jazdy. Co będzie "lepsze"?? Mówimy o autach z manualną skrzynią biegów.

> Mówiąc co będzie lepsze, mam na myśli, które auto ma więcej jadu, które zje drugie na śniadanie

przy powyższych kryteriach - tylko benzyna.

1. brzmienie

2. kultura pracy

3. ciezar auta

czyli to co sie liczy: wrazenia z jazdy (nie mylic z osiągami) beda lepsze benzyną.

Napisano

> Do tego sporo wiecej Nm momentu w przypadku diesla

Ale to nie traktor tylko samochód. Moc się liczy.

Napisano

> Nm tez jest wazny

Wytłumacz mi w czym jest on taki ważny w samochodzie osobowym?

Napisano

Diesel będzie miał wszystkiego więcej oprócz trakcji.

50KM więcej i większy moment położony na dole będzie lepiej wgniatał w fotel niż benzyna - przy każdej prędkości.

Za to na zakrętach i na śliskim będzie wymagał więcej uwagi. No i będzie bardziej szarpał kierownicą.

Ja bym musiał się przejechać obydwoma. Bo na pierwszy rzut oka diesel, ale może się okazać, że tej mocy i momentu nie uda się dobrze przenieść na asfalt. I zamiast przyjemności z jazdy będzie walka z materią.

Napisano

> Wytłumacz mi w czym jest on taki ważny w samochodzie osobowym?

Bo ma wplyw na elastycznosc i na to jak samochod przyspiesza. Zanim osiagniesz swoja moc max to musisz krecic samochod prawie do odcinki, a dzieki duzemu Nm samochod idzie od samego dolu.

Napisano

a to że ma + 50 koni i w ciul miodniejszy przebieg momentu mocy i czego tam jeszcze to co? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to nie traktor tylko samochód. Moc się liczy.

Ale moc jest na korzyść diesla

Napisano

> Ale moc jest na korzyść diesla

dodaj ... moc TEŻ wink.gif

ps. ja wybiorę diesla ... tylko i wyłącznie z powodu przyjemności z jazdy ... po prostu benzyna musi mieć z 50..80 koni więcej żeby fun był ten sam grinser006.gif

Napisano

> a to że ma + 50 koni i w ciul miodniejszy przebieg momentu mocy

miodniejszy? siup... od 2 -4 tys i stop - trzeba machac biegami...

tendencyjne to to...

v6 pewnie momentu tez nie brakuje, a przyspiesza plynniej (zapewne). do tego nie brzmi jak wiertarka udarowa na wysokich obrotach.

>i czego tam jeszcze to co?

no czego? smile.gif

Napisano

benzyna będzie dużo palić, diesel będzie miał dużo problemów ze skręcaniem zlosnik.gif

Napisano

> miodniejszy? siup... od 2 -4 tys i stop - trzeba machac biegami...

> tendencyjne to to...

proszę Cię nie na tym poziomie ... wsiądź do diesla zrób tysiąc km wsiądź do benzyny zrób tysiąc km w trasie , w mieście itp. w podobnym stylu jazdy ( raczej dynamicznym ... bo chyba po to kupuje się 150+ konne auta osobowe ... )

i pogadamy czym trzeba było więcej machać biegami smirk.gif

tak sie składa że zjeździłem praktycznie wszystkie ( oprócz 2,5 benzyny ) konfiguracje Mazdy 6 GH

od 1.8 benzyna przez 2.0 manual i automat ( 147 koni ) , 2.0 diesel 140koni i 2.2 diesel 163 konie ...

oczywiście 2.2. nalepszy ... ale 2.0 dieslem o niebo mniej trzeba było machać lewarem niż 2.0 benzyną ... ( teoretycznie nieco mocniejszą )

> v6 pewnie momentu tez nie brakuje, a przyspiesza plynniej (zapewne). do tego nie brzmi jak

> wiertarka udarowa na wysokich obrotach.

> no czego?

tego i tamtego , zapomniałem co miałem na myśli jak sobie przypomne to napisze

Napisano
  • Autor

> przy powyższych kryteriach - tylko benzyna.

> 1. brzmienie

> 2. kultura pracy

> 3. ciezar auta

> czyli to co sie liczy: wrazenia z jazdy (nie mylic z osiągami) beda lepsze benzyną.

A pomijając powyższe argumenty za benzyną, czym lepiej się przyspiesza i jeździ 50/50 miasto/trasa?

Styl jazdy kierowcy: raczej spokojny*

*Lubi za...szybko jeździć zlosnik.gif niekoniecznie kręcąc do odcięcia, raczej płynnie przyspieszając

Napisano

> Wytłumacz mi w czym jest on taki ważny w samochodzie osobowym?

nie da się... jesteś tak pewny tego że nie jest ważny że nawet udowodnienie Ci tego na przykładzie eksploatacji dwóch identycznych aut z podobną mocą ( mazda 6 2.0 benz 147 i 2.0 diesel 140 koni np. ) i dużo łatwiejsza jazda tą drugą ... niczego Ci nie wytłumaczą smile.gif

Napisano

> A pomijając powyższe argumenty za benzyną, czym lepiej się przyspiesza i jeździ 50/50 miasto/trasa?

przyspiesza? zalezy od konkretnego silnika... turbodiesel ma swoje niezaprzeczalne zalety, ale v6 tez z tej pojemnosci cos ma smile.gif

w manualu w miescie lepiej sie jezdzi benzyna (mniej machania wajchą, szybciej sie grzeje).

> Styl jazdy kierowcy: raczej spokojny*

> *Lubi za...szybko jeździć niekoniecznie kręcąc do odcięcia, raczej płynnie przyspieszając

no tutaj to dieslung bardziej pasuje, o ile nie wkurza go/jej klekot

Napisano

> W sumie wybrałbyś benzynę ale dieslem nie pogardziłbyś?

> A w jakim to ma być aucie to mniej ważne...raczej ciężki, wygodny sedan

Raczej bym pogardził wink.gif

Ale ja zwyczajnie traktuje silnik diesla jako muła roboczego - ot, ma na siebie pracować i tyle.

Napisano

> proszę Cię nie na tym poziomie ... wsiądź do diesla zrób tysiąc km wsiądź do benzyny zrób tysiąc km

> w trasie , w mieście itp. w podobnym stylu jazdy ( raczej dynamicznym ... bo chyba po to

> kupuje się 150+ konne auta osobowe ... )

mialem 2 TD, 3 TB i 4 NA... bezapelacyjnie wygrywa benzyna... czy to wolnossaca czy turbo...

oczywiscie IMHO - nie trawie poprostu klekotu i wibracji... te 2 sekundy jak turbina kopnie zanim zmieniasz bieg, tez srednio satysfakcjonujące są...

> i pogadamy czym trzeba było więcej machać biegami

dieslem... pamietaj ze nie rozmawiamy tu o wiertarce hondy, a o v6 z calkiem przyjemną pojemnoscia...

> tak sie składa że zjeździłem praktycznie wszystkie ( oprócz 2,5 benzyny ) konfiguracje Mazdy 6 GH

> od 1.8 benzyna przez 2.0 manual i automat ( 147 koni ) , 2.0 diesel 140koni i 2.2 diesel 163 konie

> ...

> oczywiście 2.2. nalepszy ... ale 2.0 dieslem o niebo mniej trzeba było machać lewarem niż 2.0

> benzyną ... ( teoretycznie nieco mocniejszą )

zwlaszcza jak sie rusza spod swiatel... jest mega plynnie, cicho i bez wibracji, do tego jeszcze bąk z wydechu... i lecimy...

oczywiscie przerysowuje, ale benzyna jest przyjemniejsza w obyciu...

> tego i tamtego , zapomniałem co miałem na myśli jak sobie przypomne to napisze

smile.gif

Napisano

> nie da się... jesteś tak pewny tego że nie jest ważny że nawet udowodnienie Ci tego na przykładzie

> eksploatacji dwóch identycznych aut z podobną mocą ( mazda 6 2.0 benz 147 i 2.0 diesel 140

> koni np. ) i dużo łatwiejsza jazda tą drugą ... niczego Ci nie wytłumaczą

To weź i udowodnij zamiast pisać bezwartościowe komentarze o tym co ci się wydaje. ok.gif

Napisano

> Nm tez jest wazny

Liczy się wykres mocy a wydaje i moc na kołach. Milion nm na papierze to jest dobry do debat z ludźmi dla których moc to prędkość maksymalna a moment to przyspieszenie.

Napisano

> Bo ma wplyw na elastycznosc i na to jak samochod przyspiesza. Zanim osiagniesz swoja moc max to

> musisz krecic samochod prawie do odcinki, a dzieki duzemu Nm samochod idzie od samego dolu.

Tak, i najlepiej mieć jakieś 16 biegów żeby też nasz diesel mógł tym momentem na dole walczyć.

Pytanie: 140 konna benzyna, 140 konny diesel. Auta o jej samej masie i podobnej prędkości maksymalnej. Dlaczego diesel nie masakruje benzyny?

Napisano

> To weź i udowodnij zamiast pisać bezwartościowe komentarze o tym co ci się wydaje.

szkoda mojego czasu dla malkontenta który to co pisze opiera na teorii ...

to o czym piszę , piszę na podstawie użytkowania aut ... identycznych oprócz silnika smirk.gif

Napisano

> a to że ma + 50 koni i w ciul miodniejszy przebieg momentu mocy i czego tam jeszcze to co?

To że ma więcej mocy to jedyny argument w tym wypadku.

Napisano

> Pytanie: 140 konna benzyna, 140 konny diesel. Auta o jej samej masie i podobnej prędkości

> maksymalnej. Dlaczego diesel nie masakruje benzyny?

jest cięższy zlosnik.gif? Ten sam model samochodu (o z blizonej mocy) zawsze bedzie cięższy w dieslu !

p.s do autora wątku pytanie: czy diesel to automat?

Napisano

> dodaj ... moc TEŻ

> ps. ja wybiorę diesla ... tylko i wyłącznie z powodu przyjemności z jazdy ... po prostu benzyna

> musi mieć z 50..80 koni więcej żeby fun był ten sam

Czyli według Ciebie dopiero prawie 300 konna benzyna daje taki sam fun z jazdy jak 200 konny diesel?

Odważna teoria...

Napisano

> identycznych oprócz silnika

skrzynię i przełożenie główne tez mają takie same? zlosnik.gif

Napisano

> skrzynię i przełożenie główne tez mają takie same?

eh , to nie hp . smile.gif

Napisano

> Czyli według Ciebie dopiero prawie 300 konna benzyna daje taki sam fun z jazdy jak 200 konny

> diesel?

> Odważna teoria...

bo kolega jednoznacznie za FUN uznaje wysoki moment obrotowy... a wypowiada się o mocy silnika... troche to pomieszane smile.gif

Napisano

> A pomijając powyższe argumenty za benzyną, czym lepiej się przyspiesza i jeździ 50/50 miasto/trasa?

> Styl jazdy kierowcy: raczej spokojny*

> *Lubi za...szybko jeździć niekoniecznie kręcąc do odcięcia, raczej płynnie przyspieszając

Według mnie benzyna. Aha, sprawdziłeś co się dzieje z tym V6 po złożeniu dolotu z 3,2? Koszt podobny do programu dla diesla...

Napisano
  • Autor

> To że ma więcej mocy to jedyny argument w tym wypadku.

Ale właśnie takie są założenia, diesel ma być mocniejszy

Napisano
  • Autor

> p.s do autora wątku pytanie: czy diesel to automat?

Manual w jednym i drugim wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.