Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu co wybrać..mocna benzyna vs. mocniejszy diesel

Featured Replies

Napisano

> dobrze, że dałeś ikonkę.

> bo mam lekko inne odczucia.

Ale cos w tym jest, jak ktos ogarnia jazde autem to RWD jest przyjemniejszym rozwiazaniem pod warunkiem ze nie ma zasniezonego dlugiego podjazdu w zime zlosnik.gif

Natomiast FWD wiecej wybacza, mozna sobie bardziej pozwolic na nagle odpuszczenie gazu w zakrecie czy nic wielkiego sie nie stanie jak wcisnie sie gaz za szybko i za mocno na wyjsciu zlosnik.gif

Zeby nie bylo, wole jezdzic RWD i uwazam to za "lepszy" rodzaj napedu ale dla przecietnego kowalskiego FWD jest bezpieczniejsze.

Napisano

> Ale cos w tym jest, jak ktos ogarnia jazde autem to RWD jest przyjemniejszym rozwiazaniem pod

> warunkiem ze nie ma zasniezonego dlugiego podjazdu w zime

bez różnicy czy ogarnia czy nie.

> Natomiast FWD wiecej wybacza, mozna sobie bardziej pozwolic na nagle odpuszczenie gazu w zakrecie

Przy RWD nie stanie się nic więcej niż w FWD przy odpuszczeniu gazu.

> czy nic wielkiego sie nie stanie jak wcisnie sie gaz za szybko i za mocno na wyjsciu

RWD zaciśnie i walniesz w drzewo na wewnętrznej, FWD wyjedzie przodem i walniesz w drzewo na zewnętrznej. Efekt podobny, styl inny.

> Zeby nie bylo, wole jezdzic RWD i uwazam to za "lepszy" rodzaj napedu ale dla przecietnego

> kowalskiego FWD jest bezpieczniejsze.

Mam inne doświadczenia z "przecięctnym Kowalskim".

Jeśli przeciętny Kowalski doprowadzi do jakiegokolwiek poślizgu to i bardzo rzadko zrobi coś dobrego, prędzej strzeli sobie w kostkę.

I jeszcze jedno. Przeciętne RWD jest tak samo podsterowne jak FWD jeśli na prawdę nie chcemy pójść bokiem. FWD też może być nadsterowne.

Napisano

> jest cięższy ? Ten sam model samochodu (o z blizonej mocy) zawsze bedzie cięższy w dieslu !

> p.s do autora wątku pytanie: czy diesel to automat?

ale ma zdecydowanie większy moment panie - diesel, to może dołożyc 2 pasżerów by wyrównać pojedynek? clown.gif

Napisano

> Na pewno bedzie latwiejszy do opanowania w skrajnych sytuacjach

zależy od sytuacji i przyzwyczajenia konkretnej osoby smirk.gif

Napisano

> Na marginesie, w czym benzynowym silnikóm szkodzą obroty?

nie wiem sam, ponoć silnik się męczy rotfl.gif ale mawiają, że szkoda go wtedy... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie trzeba miec buta w podlodze zeby rozkrecic silnik do odciecia...

jakieś nowe teorie, kurde chciał bym tak żeby było 001.gif

Napisano

> Łooo matko, przepychanki na słowa?

> But w podłodze oczywiście jest, ale biegami też potrafię pracować. Chyba Tobie nie muszę pisać, że

> diesla nie trzeba kręcić wysoko, żeby szybko jechać?

nie trzeba bo nie da się wyżej wink.gif

> Wracamy do tematu:

> 190 benzyna vs. 240 diesel...

> nieważne czy kręcimy, czy mieszamy biegamy....co będzie lepiej przyspieszać od 0, co lepiej

> przyspieszy wyprzedzając inne auto.....czy przesiadając się z V6 odczuję jakiś dyskomfort i

> niedobór mocy?

ciężko wróżyć przy założeniu, że diesel ma być mocniejszy w Twojej teorii. Porównuj te silniki z bardzo pobobną mocą...

Napisano

> Zapraszam do mnie zimą z tymi dobrymi oponami

Bawaria nie leży na równinach, parkingi w kurortach alpejskich "od zawsze" witały gości z Monachium i Stuttgartu zlosnik.gif Nie pojawić się Porschakiem w St. Moritz to fstyt zlosnik.gif

Napisano

> Bawaria nie leży na równinach, parkingi w kurortach alpejskich "od zawsze" witały gości z Monachium

> i Stuttgartu Nie pojawić się Porschakiem w St. Moritz to fstyt

Porsche ma silnik z tylu, wiec kola napedowe lepiej dociazone zlosnik.gif

A tak na serio, to mam znajomego, ktory co roku smiga w Alpy. I woli tam jechac Cytryna niz 3 letnia BMW 5, bo tym drugim autem ma problemy z podjazdami do kurortow grinser006.gif

Napisano

> Porsche ma silnik z tylu, wiec kola napedowe lepiej dociazone

> A tak na serio, to mam znajomego, ktory co roku smiga w Alpy. I woli tam jechac Cytryna niz 3

> letnia BMW 5, bo tym drugim autem ma problemy z podjazdami do kurortow

Ja tam nie wiem, do domu mam podjazd o nachyleniu 15% i daje radę ok.gif

Napisano

> Ja tam nie wiem, do domu mam podjazd o nachyleniu 15% i daje radę

Widocznie w tym BMW jest za duzo KM pod maska i dlatego sobie nie radzi zlosnik.gif. ZTCP to pod maska siedzi cos o pojemnosci okolo 5.0L i napedem wylacznie na tyl hmm.gif

Napisano

> Ale cos w tym jest, jak ktos ogarnia jazde autem to RWD jest przyjemniejszym rozwiazaniem pod

> warunkiem ze nie ma zasniezonego dlugiego podjazdu w zime

> Natomiast FWD wiecej wybacza, mozna sobie bardziej pozwolic na nagle odpuszczenie gazu w zakrecie

No, FWD wybacza takie rzeczy, niektórym nawet więcej niż raz...

> czy nic wielkiego sie nie stanie jak wcisnie sie gaz za szybko i za mocno na wyjsciu

odważna teoria - szczególnie w zimie

> Zeby nie bylo, wole jezdzic RWD i uwazam to za "lepszy" rodzaj napedu ale dla przecietnego

> kowalskiego FWD jest bezpieczniejsze.

Wątpię... ale to temat na inna dyskusję.

Napisano

> Widocznie w tym BMW jest za duzo KM pod maska i dlatego sobie nie radzi . ZTCP to pod maska siedzi

> cos o pojemnosci okolo 5.0L i napedem wylacznie na tyl

eee? zlosnik.gif ja mam 2 i pół litra grinser006.gif

Napisano

> Bawaria nie leży na równinach, parkingi w kurortach alpejskich "od zawsze" witały gości z Monachium

> i Stuttgartu Nie pojawić się Porschakiem w St. Moritz to fstyt

Powiedz to tym pacjentom co przyjeżdżają na narty co roku i są wielce zdziwieni, że jaaaaak to, takie duuuuże grinser006.gif Ducato jedzie, nawet rusza pod górkę z miejsca, a oni stoją.

A to przecież neue 5-er za milion baksów jest hehe.gif

RWD jest naprawdę OK, ale zimą w górach leży i kwiczy.

Albo łańcuch, albo 200kg do bagażnika i wtedy coś zaczyna się dziać ok.gif

Napisano

> Ja nie, bo sie pozegnalem z tym napedem juz dawno , ale na trasie przyjemnie nie bylo. Mam kolege

> w robocie co mieszka pod Wawa i sobie zakupil jakis czas temu nowa "5-tke" - nie raz dostal

> opierdziel od zony co za auto kupil, ze sie wyjechac z domu nie da

To na jego miejscu zmienił bym żone, nie auto zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Koszty to jedyny argument przemawiający za dieslem?

Dlaczego? Mi dużo lepiej jeździe się dieslem, chociaż obecne 2 auta mam w benzynie. Może to pociąg do czegoś co niedostępne? grinser006.gif

Napisano

> A pomijając powyższe argumenty za benzyną, czym lepiej się przyspiesza i jeździ 50/50 miasto/trasa?

> Styl jazdy kierowcy: raczej spokojny*

> *Lubi za...szybko jeździć niekoniecznie kręcąc do odcięcia, raczej płynnie przyspieszając

o to piszesz o mnie

(hmmm czym ja jezdze... ale nie kupuj ON bo bedzie drozsze .. dla mnie)

Napisano

> Ja nie, bo sie pozegnalem z tym napedem juz dawno , ale na trasie przyjemnie nie bylo.

Na trasie przyjemnie nie było? shocked.gif Nie czujesz żadnych dgrań itp. itd. w sumie wszystkiego zlosnik.gif na przednich kołach i płyniesz sobie po autostradzie w pozycji D - co może być przyjemniejszego? Chłopie - bredzisz coś zlosnik.gif a co takiego miałeś z RWD? Może jakąś dorżniętą beemkę? zlosnik.gif

Napisano

> Na trasie przyjemnie nie było? Nie czujesz żadnych dgrań itp. itd. w sumie wszystkiego na

> przednich kołach i płyniesz sobie po autostradzie w pozycji D - co może być przyjemniejszego?

> Chłopie - bredzisz coś a co takiego miałeś z RWD? Może jakąś dorżniętą beemkę?

Może Poloneza z wyjącym mostem grinser006.gif

Napisano

> to z dieslem będzie jeszcze cięższy

O jakieś 25 - 35kg.

Krawiec

Napisano

> A pomijając powyższe argumenty za benzyną, czym lepiej się przyspiesza i jeździ 50/50 miasto/trasa?

> Styl jazdy kierowcy: raczej spokojny*

> *Lubi za...szybko jeździć niekoniecznie kręcąc do odcięcia, raczej płynnie przyspieszając

Z tego co piszesz brałbym diesla, bo przy takim stylu jazdy(w który świetnie wpisuje się charakterystyka diesla) to będzie ogromna przepaść miedzy tymi samochodami nawet w przypadku, gdyby miały zbliżoną moc, a jak ON będzie miął 50km więcej to już w ogóle nie ma o czym mówić...

Plusy Pb to na pewno dużo fajniejszy dźwięk i zapewne lepsza charakterystyka pokonywania zakrętów przy bardziej ekstremalnej jeździe, pytanie tylko czy w normalnym ruchu będziesz w stanie na tyle ją wykorzystać by móc docenić różnice.

Np.Tu masz przykład 190km Pb vs 220km ON w takim samym aucie(a to z ON jeszcze sporo dociążone, bo nie dość że kombi to jeszcze z pasażerami), a to jest wyścig, gdzie się jedzie od zera i kręci do końca, czyli teoretycznie "lepiej" ma benzyna... w jeździe "na co dzień" ta różnica będzie jeszcze większa i dużo bardziej odczuwalna.

Napisano

> Na trasie przyjemnie nie było?

zima nie

>Nie czujesz żadnych dgrań itp. itd. w sumie wszystkiego na

> przednich kołach i płyniesz sobie po autostradzie w pozycji D - co może być przyjemniejszego?

aha w FWD to zawsze czuc drgania grinser006.gif

> Chłopie - bredzisz coś a co takiego miałeś z RWD? Może jakąś dorżniętą beemkę?

miec na dluzej poza F126 nie mialem, ale jezdzilem wielokrotnie i to mi wystarczylo.

Napisano

> miec na dluzej poza F126 nie mialem,

no to się nie dziwię, że się pożegnałeś i że nie było zbyt przyjemnie na trasie...

126p to jednak nie jest dobry przykład na tylnonapędówkę jeśli chcemy dyskutować o tym jakie zalety/wady ma który napęd przy stosunku masa/moc rzędu 8.

Napisano

> no to się nie dziwię, że się pożegnałeś i że nie było zbyt przyjemnie na trasie...

> 126p to jednak nie jest dobry przykład na tylnonapędówkę jeśli chcemy dyskutować o tym jakie

> zalety/wady ma który napęd przy stosunku masa/moc rzędu 8.

czytaj uwaznie.. tj napisalem wystarczylo mi sie przejechac wielokrotnie zima 3-kami, 5-kami (wliczajac MY09), W124, itd. Polonezy i inne Zuki pomijam

Napisano
  • Autor

> obojętnie co byle RWD

Na RWD też kiedyś przyjdzie czas food.gif ale na co dzień pewnie będzie elektronicznie poblokowana, czasem człowiek samemu sobie nie może ufać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co piszesz brałbym diesla, bo przy takim stylu jazdy(w który świetnie wpisuje się

> charakterystyka diesla) to będzie ogromna przepaść miedzy tymi samochodami nawet w przypadku,

> gdyby miały zbliżoną moc, a jak ON będzie miął 50km więcej to już w ogóle nie ma o czym

> mówić...

> Plusy Pb to na pewno dużo fajniejszy dźwięk i zapewne lepsza charakterystyka pokonywania zakrętów

> przy bardziej ekstremalnej jeździe, pytanie tylko czy w normalnym ruchu będziesz w stanie na

> tyle ją wykorzystać by móc docenić różnice.

> Np.Tu masz przykład 190km Pb vs 220km ON w takim samym aucie(a to z ON jeszcze sporo dociążone, bo

> nie dość że kombi to jeszcze z pasażerami), a to jest wyścig, gdzie się jedzie od zera i kręci

> do końca, czyli teoretycznie "lepiej" ma benzyna... w jeździe "na co dzień" ta różnica będzie

> jeszcze większa i dużo bardziej odczuwalna.

No i tutaj kolega się wstrzelił w konkretne autka wink.gif

Mam V6 i wiem jak brzmi oraz jak jeździ serduszka.gif Kręcąc wysoko można wyprawiać w mieście prawie, że cuda zlosnik.gif Minimalne spalanie 17 litrów...20..żaden problem łyknąc 25.....podobno raz się żyje wink.gif Podoba mi się ten silnik, ale! Ciekawi mnie jak jeździ 156 2.4 JTD wykręcona na +200 KM...czy sprawiałaby mi podobną radość. Zauważam, że co raz mniej kręcę V6, no i pojawia się pytanie: czy przy mniejszym huku (co jak co ale powyżej 5500 obrotów zaczyna być naprawdę głośno) można jeździć również przyjemnie i wcale nie wolniej wink.gif

Po przeczytaniu wszystkiego można wyciągnąć jeden wniosek: jak lubisz kręcić to będziesz kręcił zlosnik.gif

Napisano

> No i tutaj kolega się wstrzelił w konkretne autka

> Mam V6 i wiem jak brzmi oraz jak jeździ Kręcąc wysoko można wyprawiać w mieście prawie, że cuda

> Minimalne spalanie 17 litrów...20..żaden problem łyknąc 25.....podobno raz się żyje Podoba

> mi się ten silnik, ale! Ciekawi mnie jak jeździ 156 2.4 JTD wykręcona na +200 KM...czy

> sprawiałaby mi podobną radość. Zauważam, że co raz mniej kręcę V6, no i pojawia się pytanie:

> czy przy mniejszym huku (co jak co ale powyżej 5500 obrotów zaczyna być naprawdę głośno) można

> jeździć również przyjemnie i wcale nie wolniej

> Po przeczytaniu wszystkiego można wyciągnąć jeden wniosek: jak lubisz kręcić to będziesz kręcił

moim zdaniem juz sie nastawiles na sadzomiotacza zlosnik.gif jak sam nie sprawdzisz to nigdy sie nie przekonasz czy bedzie Ci sie podobalo

sprzedawaj V6 i szukaj godnego nastepcy napedzanego gnojófkom ok.gif

a po kilku miesiacach i tak wrocisz do V6 zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem juz sie nastawiles na sadzomiotacza jak sam nie sprawdzisz to nigdy sie nie

> przekonasz czy bedzie Ci sie podobalo

> sprzedawaj V6 i szukaj godnego nastepcy napedzanego gnojófkom

> a po kilku miesiacach i tak wrocisz do V6

Myślę, że możesz mieć rację...ale z tego co mam raczej nie zrezygnuje, najwyżej dokupię traktor zlosnik.gif

Napisano

> ps. ja wybiorę diesla ... tylko i wyłącznie z powodu przyjemności z jazdy ... po prostu benzyna

> musi mieć z 50..80 koni więcej żeby fun był ten sam

Jaka to przyjemność, klekot, szarpanie na 1 i 2 biegu, turbo lag,

dpf, potencjalne problemy z dwumasą itp ... do tego ciągłe wachlowanie biegami.

Prawda jest taka, że benzyną jeździ się dużo płynniej,

nawet moja żona zuważyła, że dziwnie / mało płynnie się tym dieslem jeździ.

Klekoty mają swoje zalety, ale mają i wiele wad. Automat rozwiązałby kilka z nich smile.gif

Napisano

> benzyna będzie elastyczniejsza

Elastyczniejsza w sensie, ze pojedzie od 3000 do 7000rpm. Co z tego jednak skoro ten diesel ma 50KM wiecej i uzywajac swojego przedzialu 2000-4200 rozniesie tego benzyniaka.

Napisano

> czytaj uwaznie.. tj napisalem wystarczylo mi sie przejechac wielokrotnie zima 3-kami, 5-kami

> (wliczajac MY09), W124, itd. Polonezy i inne Zuki pomijam

zimą trzeba uważać, też wolę w zimie renówką jeździć niż MB ale przy włączonym esp i na trybie sekwencyjnym można jakoś tam jeździć. Co do innych aspektów RWD bezkonkurencyjnie górą nad FWD. Do latania po zakrętach, do autostrad, w ogóle do jazdy - ale trzeba sobie radzić z RWD old.gif wczoraj testowaliśmy hondę civic 1.8 sport, ładnie się drogi trzymała ale przy ostrych wirażach czuć było wpływ napędu co nie jest szczególnie przyjemne. Aha dla mnie większy MB jest bardziej skrętny niż kompaktowa renówka. Pojeździłbym sobie jakąś Imprezą dłużej zlosnik.gif co by zobaczyć jak działa 4*4 np. na deszczu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.