Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu co wybrać..mocna benzyna vs. mocniejszy diesel

Featured Replies

Napisano

> Czyli według Ciebie dopiero prawie 300 konna benzyna daje taki sam fun z jazdy jak 200 konny

> diesel?

> Odważna teoria...

teoria która się zgadza gdy benzyna ma rev limiter na 4000 obrotów zlosnik.gif

ja tak wyleczyłem kumpla w E46 320d 150KM moją starą landarą, tez był przekonany o mocy diesla... zakręciłem na III do 150km/h i został i to na LPG zlosnik.gif

Napisano

> eh , to nie hp .

a co to ma do rzeczy? nie możesz mówić o tym że Twoje auta różnią się tylko silnikami bo zasadniczą sprawą dla tego tematu jest skrzynia biegów icon_rolleyes.gif

Napisano

> bo kolega jednoznacznie za FUN uznaje wysoki moment obrotowy... a wypowiada się o mocy silnika...

> troche to pomieszane

Przy tym ten kolega chyba zapomina, że koła napędowe nie są założone bezpośrednio na wał korbowy wink.gif

Napisano
  • Autor

> teoria która się zgadza gdy benzyna ma rev limiter na 4000 obrotów

> ja tak wyleczyłem kumpla w E46 320d 150KM moją starą landarą, tez był przekonany o mocy diesla...

> zakręciłem na III do 150km/h i został i to na LPG

Kręcić to można raz na jakiś czas....na co dzień szkoda męczyć silnik. Ale to jest oczywiście mocny argument za benzyną wink.gif

Napisano

> Kręcić to można raz na jakiś czas....na co dzień szkoda męczyć silnik. Ale to jest oczywiście mocny

> argument za benzyną

Jasne, przyspieszanie z gazem w podłodze na 5 biegu od obrotów niewiele wyższych niż 1000RPM silnika nie męczy. A już tym bardziej gdy dodamy do tego turbo ładujące ile wlezie...

Na marginesie, w czym benzynowym silnikóm szkodzą obroty?

Napisano

> Kręcić to można raz na jakiś czas....na co dzień szkoda męczyć silnik. Ale to jest oczywiście mocny

> argument za benzyną

ooooo przepraszam... nie jest meczeniem silnika wykorzystywanie zakresu obrotów do jakiego jest on przygotowany smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jasne, przyspieszanie z gazem w podłodze na 5 biegu od obrotów niewiele wyższych niż 1000RPM

> silnika nie męczy.

Tylko ze względu na szacunek za czasów, kiedy miałem Uno nic głupiego nie odpiszę zlosnik.gif

> Na marginesie, w czym benzynowym silnikóm szkodzą obroty?

Częste mycie skraca życie, skórka się ściera i człowiek umiera...

Uważam, że coś podobnego dzieje się z silnikami pracującymi na max obrotach

Napisano

> Tylko ze względu na szacunek za czasów, kiedy miałem Uno nic głupiego nie odpiszę

Pisz nie marudź wink.gif

> Częste mycie skraca życie, skórka się ściera i człowiek umiera...

> Uważam, że coś podobnego dzieje się z silnikami pracującymi na max obrotach

A ja uważam, że właśnie przyspieszanie z niskich obrotów generuje o wiele większe jednostkowe obciążenia.

Napisano
  • Autor

> ooooo przepraszam... nie jest meczeniem silnika wykorzystywanie zakresu obrotów do jakiego jest on

> przygotowany

Ale jazda cały czas z but.gif w podłodze jest na dłuższą metę średnio przyjemna. No i dalej uważam, że taka jazda szybciej skończy silnik.

Napisano
  • Autor

> A ja uważam, że właśnie przyspieszanie z niskich obrotów generuje o wiele większe jednostkowe

> obciążenia.

Ale ja nigdzie nie napisałem, że but w podłodze będzie od 1000 obrotów wink.gif

Napisano

> Ale jazda cały czas z w podłodze jest na dłuższą metę średnio przyjemna. No i dalej uważam, że

> taka jazda szybciej skończy silnik.

A to W dieslu nie masz buta w podłodze żeby jeździć szybko?

Napisano

> Tylko ze względu na szacunek za czasów, kiedy miałem Uno nic głupiego nie odpiszę

> Częste mycie skraca życie, skórka się ściera i człowiek umiera...

> Uważam, że coś podobnego dzieje się z silnikami pracującymi na max obrotach

a jak auto ma max moment obrotowy ok 6krpm a max moc na prawie 8krpm to tez go nie mozna krecic? zlosnik.gif

Napisano

> Ale ja nigdzie nie napisałem, że but w podłodze będzie od 1000 obrotów

A od ilu? Skoro dla większości silników diesla 4,5 to granica?

Napisano

> Manual w jednym i drugim

w tej sytuacji biorę - benzynę zlosnik.gif gdyby był automat - diesela grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A to W dieslu nie masz buta w podłodze żeby jeździć szybko?

Łooo matko, przepychanki na słowa? wpysk.gif

But w podłodze oczywiście jest, ale biegami też potrafię pracować. Chyba Tobie nie muszę pisać, że diesla nie trzeba kręcić wysoko, żeby szybko jechać?

Wracamy do tematu:

190 benzyna vs. 240 diesel...

nieważne czy kręcimy, czy mieszamy biegamy....co będzie lepiej przyspieszać od 0, co lepiej przyspieszy wyprzedzając inne auto.....czy przesiadając się z V6 odczuję jakiś dyskomfort i niedobór mocy? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a jak auto ma max moment obrotowy ok 6krpm a max moc na prawie 8krpm to tez go nie mozna krecic?

Uważam, że silnik pracujący w zakresie 3000-5500 obr. dłużej pożyje niż ten który wyje 8000 obr. cfaniaczek.gif Wyprowadzisz mnie z błędu?

Napisano

> Łooo matko, przepychanki na słowa?

> But w podłodze oczywiście jest, ale biegami też potrafię pracować. Chyba Tobie nie muszę pisać, że

> diesla nie trzeba kręcić wysoko, żeby szybko jechać?

> Wracamy do tematu:

> 190 benzyna vs. 240 diesel...

> nieważne czy kręcimy, czy mieszamy biegamy....co będzie lepiej przyspieszać od 0, co lepiej

> przyspieszy wyprzedzając inne auto.....czy przesiadając się z V6 odczuję jakiś dyskomfort i

> niedobór mocy?

od 0 na pewno benzynA. Wyprzedzanie moim zdaniem benzyna o ile umiesz wykorzystać charakterystykę silnika, zakręty zdecydowanie benzyna.

Pamiętaj, że obroty nie są głównym wyznacznikiem obciążenia silnika.

Napisano
  • Autor

> w tej sytuacji biorę - benzynę gdyby był automat - diesela

OT: Jaki masz silnik w bravo?

Mojej serce.gif strasznie podoba się NB, chętnie bym usiadł na nawet na miejscu pasażera w turbo benzynie zlosnik.gif

Napisano

> Uważam, że silnik pracujący w zakresie 3000-5500 obr. dłużej pożyje niż ten który wyje 8000 obr.

> Wyprowadzisz mnie z błędu?

Pokaż mi diesla który kręci do 5500 wink.gif

A poważnie. Różnice między 6500 a 8000 będą małe o silniki są do tego projektowane. Natomiast różnica w obciążeniu układu Korbowo-tłokowego przy 2000 a 6000 jest ogromna.

Napisano

> Ale jazda cały czas z w podłodze jest na dłuższą metę średnio przyjemna. No i dalej uważam, że

> taka jazda szybciej skończy silnik.

nie trzeba miec buta w podlodze zeby rozkrecic silnik do odciecia...

Napisano

> OT: Jaki masz silnik w bravo?

> Mojej strasznie podoba się NB, chętnie bym usiadł na nawet na miejscu pasażera w turbo benzynie

niestety najsłabszą benzynę... ale jestem w trakcie szukania zamiennika zlosnik.gif - 90KM zbyt często zmusza do rezygnacji z wyprzedzania.

p.s gdyby to był 1.4 t-jet (najlepiej 150KM) zapewne pojeździłbym dłużej, bardzo fajny samochód.

Napisano

> Uważam, że silnik pracujący w zakresie 3000-5500 obr. dłużej pożyje niż ten który wyje 8000 obr.

> Wyprowadzisz mnie z błędu?

dejv667 juz napisal, skoro silnik jest tak zaprojektowany to takie krecenie to czysta przyjemnosc smile.gif

ale to nie w temcie,

Napisano

Diesel bedzie fajniej sie zbierał z dołu ale do pewnego momentu i tam gdzie on bedzie już kończył oink.gif w benzynie zabawa sie dopiero bedzie zaczynać devil.gif Nie wspominając o cięższym przodzie w dieslu na no.gif i chmurze sadzy przy konkretnym but.gifalien.gif ja tam bym brał benzyne i jak mocy by było za mało to modzić do skutku wink.gif

EDIT

takie skromne porównanie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pokaż mi diesla który kręci do 5500

Kręciliśmy benzynę a nie diesla chaja.gif

> A poważnie. Różnice między 6500 a 8000 będą małe o silniki są do tego projektowane. Natomiast

> różnica w obciążeniu układu Korbowo-tłokowego przy 2000 a 6000 jest ogromna.

Oj tam oj tam...napisz mi coś więcej o dolocie z 3.2 hmm.gif Pasuje plug&play? Jak się zmieni charakterystyka silnika?

Napisano

> Wracamy do tematu:

> 190 benzyna vs. 240 diesel...

> nieważne czy kręcimy, czy mieszamy biegamy....co będzie lepiej przyspieszać od 0, co lepiej

> przyspieszy wyprzedzając inne auto.....czy przesiadając się z V6 odczuję jakiś dyskomfort i

> niedobór mocy?

2.4JTD po chipie będzie latał w trasie pięknie, w mieście będzie troszkę upierdliwy czasami smile.gif

A Twoje V6 wiesz jak jeździ to co Ci będę pisał grinser006.gif

Turbo benzyna łączy zalety diesla i benzyny i to najciekawsza opcja jeśli chodzi o przyjemność z jazdy ok.gif

Napisano

> Pytanie: 140 konna benzyna, 140 konny diesel. Auta o jej samej masie i podobnej prędkości

> maksymalnej. Dlaczego diesel nie masakruje benzyny?

Sprawdzales?? Nie zdziw sie jak z pod swiatel benzyna dostanie baty od diesla hehe.gif

Napisano

1 - Kultura pracy

2 - Zakres użytecznych obrotów

3 - Ciężar

4 - Dźwięk

kontra

1 - Niższe spalanie

Frajda z jazdy to nie tylko udany sprint spod świateł.

Gdyby nie obawa przed zawałem na stacji benzynowej - nie zrezygnowałbym z V6 w benzynie* grinser006.gif

*Chyba że na rzecz V8 w benzynie zlosnik.gif

Napisano

> Sprawdzales?? Nie zdziw sie jak z pod swiatel benzyna dostanie baty od diesla

Tak. Wielokrotnie. Auta jadą bardzo podobnie, również wtedy gdy mówimy o wyścigu 0-200. Wymogiem jest żeby kierowca benzyny korzystał zcałej mocy silnika i zmieniał biegi.

Wbrew pozorom dwa auta o takiej samej masie i mocy jadą podobnie, niezależnie od paliwa. Przeważnie oba dysponują bardzo zbliżoną mocą na kołach. Walenie konia nad momentem obrotowym diesla jest bez sensu - liczy się moc na kołach i tyle.

Napisano

> Ale to nie traktor tylko samochód. Moc się liczy.

No chyba że do ciagania 2 tonowej przyczepy kampingowej....

Napisano

> dodaj ... moc TEŻ

> ps. ja wybiorę diesla ... tylko i wyłącznie z powodu przyjemności z jazdy ... po prostu benzyna > musi mieć z 50..80 koni więcej żeby fun był ten sam

no nie wiem...

miałem ibize 1.9 TDi w serii 110 km po modyfikacjach miała 150km/360 Nm

obecnie mam 1.8T o mocy 156km 210 NM

do 100 jechały niemal identycznie natomiast od 100-200 pojawia sie różnica na korzyść benzyny

wiem, że mowa tu n/a ja przytoczyłem na przykład turbo benzyna

jeśli $ nie wchodzi w gre bierz benzyne v6 w alfie gada przepięknie zlosnik.gif

Napisano

> obojętnie co byle RWD

po co ?

Napisano

> po co ?

żeby bokami chodzić biglaugh.gif

Napisano

> po co ?

po to żeby po wykorzystaniu tej mocy uderzyć w barierę tyłem a nie przodem. hehe.gif

i po to:

Tak, są ludzie, którzy to lubią. cool.gif Aż trudno uwierzyć ale SĄ! old.gif

Napisano

Jeśli masa pojazdu wynosi około 1,5 tony wybieram benzynę. Przy 2 tonach diesel.

Napisano

> po co ?

inne odczucie jazdy, moim zdaniem przyjemniejsze, inne zachowanie na zakrętach (nie mowię o "braniu bokiem") ale o kontroli nad autem. Bez ESP i innych skrótów oczywiście. Poza tym jest lepsze wykorzystanie mocy silnika przy przełożeniu na tylną oś

Napisano

> Jeśli masa pojazdu wynosi około 1,5 tony wybieram benzynę. Przy 2 tonach diesel.

2 tony, nieco ponad 200 koni i "wrażenia z jazdy"?

Chyba z hamowań a nie z jazdy.

Napisano

> inne odczucie jazdy, moim zdaniem przyjemniejsze, inne zachowanie na zakrętach (nie mowię o "braniu

> bokiem") ale o kontroli nad autem. Bez ESP i innych skrótów oczywiście. Poza tym jest lepsze

> wykorzystanie mocy silnika przy przełożeniu na tylną oś

taa, szczegolnie zima tongue.gif

Napisano

> taa, szczegolnie zima

nie mialem problemów wink.gif dobre opony to podstawa w każdym napędzie old.gif

Napisano

> taa, szczegolnie zima

nie narzekałem nigdy na RWD w zimie. Co Tobie się nie podobało?

Napisano

> żeby bokami chodzić

bokami chodzic to mozna po imprezie wracajac do domu grinser006.gif .. a na powaznie to jako drugie auto do zabawy to ok, ale jako podstawowe IMO w naszym kraju to znacznie lepiej sprawdza sie FWD ok.gif

Napisano

> ale jako podstawowe IMO w naszym kraju to znacznie lepiej sprawdza sie FWD

Nie to żebym jakiś RWD-dżihad uprawiał, ale co poeta miał na myśli? W czym lepszy dla przeciętnego użyszkodnika będzie FWD? lub na odwrót.

Napisano

> nie narzekałem nigdy na RWD w zimie. Co Tobie się nie podobało?

Ja nie, bo sie pozegnalem z tym napedem juz dawno 30.GIF, ale na trasie przyjemnie nie bylo. Mam kolege w robocie co mieszka pod Wawa i sobie zakupil jakis czas temu nowa "5-tke" - nie raz dostal opierdziel od zony co za auto kupil, ze sie wyjechac z domu nie da grinser006.gif

Napisano

> Nie to żebym jakiś RWD-dżihad uprawiał, ale co poeta miał na myśli? W czym lepszy dla przeciętnego

> użyszkodnika będzie FWD? lub na odwrót.

Na pewno bedzie latwiejszy do opanowania w skrajnych sytuacjach grinser006.gif

Napisano

> Nie to żebym jakiś RWD-dżihad uprawiał, ale co poeta miał na myśli? W czym lepszy dla przeciętnego

> użyszkodnika będzie FWD? lub na odwrót.

nie jezdziles jednym i drugim ?

Napisano

> nie jezdziles jednym i drugim ?

jeździłem, dlatego pytam.

Napisano

> Na pewno bedzie latwiejszy do opanowania w skrajnych sytuacjach

dobrze, że dałeś ikonkę.

bo mam lekko inne odczucia. cool.gif

Napisano

> 2 tony, nieco ponad 200 koni i "wrażenia z jazdy"?

> Chyba z hamowań a nie z jazdy.

A co będzie przy słabszej benzynie? Szał? zlosnik.gif

Napisano

> A co będzie przy słabszej benzynie? Szał?

jeśli waży 2 tony to szału nie będzie. stosunek kg/km wychodziłby dużo gorszy niż u mnie a ja broń Boże nie mam szybkiego ani mocnego auta. Bo do tego to conajmniej sekundy-dwóch mniej do setki mi brakuje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.