Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Fabia czy Dacia Sandero

Featured Replies

Napisano

Zobacz sobie clio alize 1,2 16V w podobnej cenie co sandero i ma lepsze wyposażenie troszkę.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej z 1.2 TSI, bo mniej będzie palił. ALe jeśli budżet nie pozwala to 1.4 85KM już jest długo

> na rynku i ma się dobrze.

1.2 TSI nie występuje w wersji Family niestety na którą mnie stać.

Napisano
  • Autor

Podwoiła się wiadomość :/

Napisano

> 1.2 TSI nie występuje w wersji Family niestety na którą mnie stać.

Właśnie przejrzałem cennik, rozsądnie wyposażone to Family w tej cenie.

1.4 16v będzie palić ok. 1l więcej niż 1.2 tsi.

Przekalkuluj ile planujesz zrobić km i w jakim czasie, to może jednak warto zainwestować ?!

A jeśli nie warto, to nie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ile % upustu od cennika ?

Około 15% według ceny z katalogu

Napisano

> Oczywiscie, ze w normie. Ale juz nie chce silnikow od VW.

> Chyba, ze w aucie nie wiadomego pochodzenia,

> z trudnym do okreslenia przebiegiem, np. 20 letnim Scirocco.

> Mialem taki rownolegle z Fabia. Nic nie dolewalem.

Radziu, ja mam jeszcze swoją fabiedę. Zrobiłem nią100kkm. teraz ma 122kkm.do ostatniej wymiany jeźdzxiłem na Mobilu 0w40. Teraz zalałwm castrola 5w40. Oleju bierze mi może 2 setki od wymiany do wymiany....a zdarza mi się pociągnąć do czerwonego pola. IMO ten silnik naprawdę aż tak zły nie jest

Napisano

> Około 15% według ceny z katalogu

Bajera ok.gif

Co prawda podnieśli ceny bazowe w nowym cenniku, ale zwiększyli upust.

Dobre auto w dobrej cenie.

Na pewno najmniej straci na wartości i nie będzie problemu z odsprzedażą, a to jest ważne.

Napisano

> Nie od nowosci ale systematycznie ilosc znikajacego oleju sie zwiekszala.

> Przy 50 tys km zapotrzebowanie osiegnelo litr na tysiac CIACH

A odma była sprawdzana ?

Napisano
  • Autor

> Bajera

> Co prawda podnieśli ceny bazowe w nowym cenniku, ale zwiększyli upust.

> Dobre auto w dobrej cenie.

> Na pewno najmniej straci na wartości i nie będzie problemu z odsprzedażą, a to jest ważne.

Wybacz, źle wyliczyłem. 20%.

Napisano

> A odma była sprawdzana ?

Zima auto stalo glownie w cieplym garazu.

Napisano

> Zima auto stalo glownie w cieplym garazu.

Ale czasami potrafi zapaćkać się olejem i zatkać i też nie jest drożna,

a objawy dokładnie jak opisałeś. Bo to, że lubi zamarznąć to inna bajka.

Napisano

> Radziu, ja mam jeszcze swoją fabiedę. Zrobiłem nią100kkm. teraz ma 122kkm.do ostatniej wymiany

> jeźdzxiłem na Mobilu 0w40. Teraz zalałwm castrola 5w40. Oleju bierze mi może 2 setki od

> wymiany do wymiany....a zdarza mi się pociągnąć do czerwonego pola. IMO ten silnik naprawdę aż

> tak zły nie jest

Przyspieszanie i jazda wywolywaly u mnie skojarzenia z gra na playstation. wink.gif

Napisano

> Ale czasami potrafi zapaćkać się olejem i zatkać i też nie jest drożna,

> a objawy dokładnie jak opisałeś.

Znikanie oleju w ilosci 1L/1000 km przez zapackana odme?

Napisano

> Znikanie oleju w ilosci 1L/1000 km przez zapackana odme?

Zapaćkana grinser006.gif w sensie nie drożna, to tak ok.gif

Jakiś czas temu ktoś tu miał w Espace starym też takie objawy, wymieniał pierścienie i inne cuda, a okazało się, że odma była zatkana.

Napisano

> W Dacii są chyba także tańsze przeglądy gwarancyjne, poprawcie mnie jeśli się mylę?

Nie mam porównania ze Skoda.

Ja za pierwszy przegląd Logana zapłaciłem .... 90 zł hehe.gif

Za drugi już więcej, bo ok 652 zł brutto

Oczywiście z materiałami.

Auto póki co na gwarancji, ale jest tak mega proste i wyposażone w stare silniki Renault, że spokojnie będzie go można serwisować gdziekolwiek. Z tym że jeżeli tak będą wyglądać ceny serwisowania w ASO to będzie tam powożony ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mam porównania ze Skoda.

> Ja za pierwszy przegląd Logana zapłaciłem

Słyszałem, że przeglądy są tnie.

Jak wogole Ci się auto sprawuje?

Zadowolony jesteś?

Napisano

> Wyposażenie mają podobne, co lepiej się sprawdzi?

Dacia. W przeciwieństwie do Skody zero zainteresowania wśród złodziei ok.gif

Napisano

> Słyszałem, że przeglądy są tnie.

Najtańsze przeglądy są u Fiata! Kupujesz nową Pandę z dwuletnia gwarancją, pierwszy przegląd po roku (no w sumie trzeba) robisz za 250 złotych, a potem tylko jeździsz zlosnik.gif. Żona już ogarnia czwarty rok i tylko leje benzynę. Za jakiś rok zmartwienie kupi sobie nowy właściciel tego samochodu hehe.gif. Już się pytają kiedy będzie do wzięcia.

Napisano

> Słyszałem, że przeglądy są tnie.

Relatywnie tanie - biorąc pod uwagę że to ASO ok.gif

> Jak wogole Ci się auto sprawuje?

Na jesieni stuknie mu 3 lata. Ma ciężko, bo jeździ na krótkich odcinkach tylko po mieście w zasadzie. Robi jako wół roboczy u nas w firmie. Często wjeżdża na tereny budów.

W zasadzie bardzo trudno cokolwiek mu zarzucić. Jedyną jego wadą jest brak prestiżu, z tym że nam na tym nie zależy. Ważna jest mobilność. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że wsiadam i mogę nim bez obaw pojechać na drugi koniec Europy. Zawieszenie dzielnie znosi nasze drogi jak tez i wspomniane "drogi" na osiedlach nowo budowanych. To że jest mega pakowny to jasne, z tym że Ty nie kupujesz MCV tylko Sandero.

> Zadowolony jesteś?

Bardzo - mieliśmy ograniczony budżet po rozbiciu poprzedniego auta, a zależało nam na samochodzie który dojedzie (straty dla firmy z powodu postoju auta moga być spore). Na obecną chwilę, jakbyśmy stali przed koniecznością zakupu, Logan nie ma konkurencji.

Napisano

> Dacia. W przeciwieństwie do Skody zero zainteresowania wśród złodziei

O to też nie jest bez znaczenia ok.gif

Napisano

> Wyposażenie mają podobne, co lepiej się sprawdzi?

Prywatnie mam Fabie z 2004, sluzbowo czesto smigam Loganami z lat 2007-2010.

Logan dobry jest na mula roboczego, prywatnie wybralbym Fabie.

Poza tym Logana za jakis czas oddasz za czapke sliwek, albo bierzesz z nim slub.

Napisano

> W Dacii jest 1.2 75KM

Laduja w nia takie malenstwo?

1,4 75KM w Loganie juz nie ciagnie, 1,4 16V 75KM w Fabii o niebo zywsze jest.

Napisano

> Znikanie oleju w ilosci 1L/1000 km przez zapackana odme?

Zapewne jak sie trafi tak jest.

Moja ma teraz 170kkm (wedle znakow na ziemi i niebie), jestem 3 wlascicielem (z czego 2 poprzedni to firmy), ja delikatnej nogi nie mam i sluzy mi po jazdach na budowy (choc serwisuje uczciwie na oryginalach najdrobniejszy duperel).

Do tego polowa przebiegu na LPG i oleju ani grama nie bierze ok.gif

Napisano

> Na obecną chwilę,

> jakbyśmy stali przed koniecznością zakupu, Logan nie ma konkurencji.

Wcinajac sie miedzy wodke, a zakaske powiem (z doswiadczenia z kilkoma Loganami), ze MCV a zwykly to przepasc jest.

Co prawda z MCV mam doswiadczenie tylko w dieslu, a sedany w benzynie, ale nie tylko o silnik i wrazenia z jazdy chodzi.

Najbardziej porazaja lusterka w sedanach (nie to, ze male, bo w Fabii mam 1 malutkie jak to w dawnym vag-u, ale ich "jajkowy" ksztalt sprawia, ze cofanie jest tragedia. Poza tym mam wrazenie jakby MCV wogole inna fabryka skladala, bardziej spasowane wszystko jest.

Napisano

> Nie robią problemów, że lejesz swój olej u nich?

Żadnych

Napisano

Ciężko jest polemizować z opinią, że Fabia jest modelem bardziej dojrzałym i zgodnie z tym co sugeruje cena, lepszym. Ale moje zdanie jest takie, że Fabia budzi ogromne nadzieje i jedyne emocje, które może wzbudzić to ewentualne rozczarowanie. Np. jakością. Sandero odwrotnie. Startujesz z poziomu "gorzej być nie może", ale z czasem może się okazać, że Dacia stanie się kochanym członkiem rodziny.

Tańsza w zakupie Dacia będzie mniej paliła (1.2 nie powinien przekraczać 7 litrów), a więc zakup Fabii traktować trzeba jako inwestycję. Tylko w co? Bo przecież nie w oryginalność...

Powodzenia.

Napisano

> Co lepiej wybrać? Skoda Fabia Family czy Dacia Sandero Arctica?

Musisz wziąć oba te auta W TYCH WERSJACH SILNIKOWYCH na jazdy testowe i wybrać to, które lepiej ci "leży".

Fabia będzie rozsądniejszym wyborem jeśli będziesz chciał w ciągu najbliższych 5 lat sprzedać to auto. Poza tym 1.2 w Sandero może być za słaby i co za tym idzie palić więcej niż się spodziewasz... Sandero mi się bardziej podoba z zewnątrz, ale cena jest moim zdaniem za wysoka w stosunku do tego co oferuje (kiepskie wykończenie, wyciszenie, słabe bezpieczeństwo (tylko 2 pp). Tu wygrywa Fabia.

Ja bym wziął pod uwagę też inne auta w tym przedziale cenowym (z tego, co widzę obracamy się w okolicach 35-6 k PLN).

Można za to kupić np. nową Micrę która ma w std. 6pp i ESP oraz klimę, albo Hyundaia i20 też z tymi opcjami.

Ja poczekałbym jednak na nowe Aveo. Z końcem roku na pewno pojawią się ciekawe rabaty.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odzew.

Dacia mi się podoba z wyglądu, ale może macie rację, że te silniki są za małe. Na daciklub nikt w sumie nie narzekał, więc z drugiej strony to sam nie wiem.

Co do Hyundaia to trochę mały to pypek 270751858-jezyk.gif

Za nowe Aveo zaproponowali mi teraz 43000zł w łysek wersji i nie bardzo byli skłonni do negocjacji. Rzucę okiem na micrę jeszcze w takim razie 20.GIF

Napisano

> Poza tym Logana za jakis czas oddasz za czapke sliwek, albo bierzesz z nim slub.

Z tym się nie zgodzę, Loganów MCV szczególnie na rynku używanych jest bardzo malo albo wogole. Ostatnio forumowicz Dacii sprzedał bardzo szybko MCV 7-osobowe 1.5 dci z 2008 roku 3 -latka za prawie 30 tys zł z przebiegiem prawie 100000km, także dacia normalnie trzyma wartość jak przeciętne samochody.

Poza tym MCV 7-osobowe bardzo łatwo będzie sprzedać bo rodziny wielodzietne szukają takich samochodów.

Napisano

> Poza tym MCV 7-osobowe bardzo łatwo będzie sprzedać bo rodziny wielodzietne szukają takich

> samochodów.

Quote:

Skoda Fabia czy Dacia
Sandero

Czytanie ciężka sprawa...

Napisano

> Quote:

> Skoda Fabia czy Dacia Sandero

> Czytanie ciężka sprawa...

Rzeczywiście ciężka smirk.gif bo ja odpowiadałem na post Zuberto ,który pisał że Logana ciężko sprzedać.

Napisano

> Quote:

> Skoda Fabia czy Dacia Sandero

> Czytanie ciężka sprawa...

Moze i ciezka, ale ze wiecej na rynku jest starszych braci to i wypowiedzi wiecej.

Nie wiem czy Sandero az tak bardzo odbiega technicznie od Logana, nie mowiac juz o pozycji na rynku.

Napisano

Jak juz napisalem MCV budzi we mnie pozytywne odczucia (zwlaszcza diesel), sedanki w benzynie jakos niekoniecznie.

Sandero w kombii chyba nie ma, a ceny z tego co widac w ogloszeniach raczej nie trzyma.

Osobiscie jezeli inwestowac w nowa Dacie to pomyslalbym nad Dusterem.

Napisano

> Jak juz napisalem MCV budzi we mnie pozytywne odczucia (zwlaszcza diesel), sedanki w benzynie jakos

> niekoniecznie.

Mam podobnie i od 1,5 miesiąca ujeżdżam Logana MCV dCi. Z każdym dniem bardziej go lubię ok.gif

Napisano

> Nie wiem czy Sandero az tak bardzo odbiega technicznie od Logana, nie mowiac juz o pozycji na

> rynku.

Mały kompakt - hatchback <-> spore kombi, siedmioosobowe

Widzisz, że trochę się to nie składa?

Napisano

> Rzeczywiście ciężka bo ja odpowiadałem na post Zuberto ,który pisał że Logana ciężko sprzedać.

MCV, zwłaszcza z rynku wtórnego to BARDZO (!) atrakcyjna oferta. Za takie pieniądze nie znajdziesz niczego nawet zbliżonego wielkością. To w kraju, gdzie najistotniejszym czynnikiem jest kupić jak najwięcej fury, za jak najmniej kasy bardzo istotny atut.

Logan, a zwłaszcza Sandero, to auta ze zdecydowanie innej bajki, nawet jeśli pod blachą to są takie same sprzęty - sprzedać to będzie trudno - konkurencja "bardziej markowa" ma w tym segmencie sporo do powiedzenia, więc łatwiej jest znaleźć sprzęt zbliżony funkcjonalnością i przy tym zbliżony stanem technicznym.

Napisano
  • Autor

A gdybyśmy dołożyli jeszcze do całego tego zestawienia Punto Evo 1,4 77KM ?

Dostałem fajną ofertę w tej samej cenie co daćka i fabia.

- 4x poduszki

- ABS + EBD + BAS

- komputer pokładowy

- elektrycznie sterowane szyby przednie

- elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka

- lakier metalizowany

- siedzenie kierowcy z regulacją wysokości

- klima

- radioodtwarzacz CD/MP3 ze sterowaniem w kierownicy

- zagłówki na tylnej kanapie

- wycieraczki bezprzegubowe

- system przeciwpożarowy FPS

- światła przeciwmgielne

- kierownica oraz gałka zmiany biegów obszyte skórą

- Blue & Me (system głośnomówiący do telefonu)

Daćka w elektryce nie ma prawie nic, a to zestawienie Fabię też zostawia w tyle.

Napisano

> A gdybyśmy dołożyli jeszcze do całego tego zestawienia Punto Evo 1,4 77KM ?

> Dostałem fajną ofertę w tej samej cenie co daćka i fabia.

> - 4x poduszki

> - ABS + EBD + BAS

> - komputer pokładowy

> - elektrycznie sterowane szyby przednie

> - elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka

> - lakier metalizowany

> - siedzenie kierowcy z regulacją wysokości

> - klima

> - radioodtwarzacz CD/MP3 ze sterowaniem w kierownicy

> - zagłówki na tylnej kanapie

> - wycieraczki bezprzegubowe

> - system przeciwpożarowy FPS

> - światła przeciwmgielne

> - kierownica oraz gałka zmiany biegów obszyte skórą

> - Blue & Me (system głośnomówiący do telefonu)

> Daćka w elektryce nie ma prawie nic, a to zestawienie Fabię też zostawia w tyle.

Jezdzilem swoim punto 2 1.2 8V i kumpla skoda fabia 1.4 . Bez porownania punto jest lepszym autem,tym bardziej ze ty juz masz porownanie z grande punto,duzo lepsze wyciszenie wnetrza i mniejsze spalanie. Ja bym kupil punto smile.gif .Skoda jest przereklamowana i za droga na to co oferuje. Zreszta i wyglad skody nie powala porownujac do punto.

Decyzja nalezy do Ciebie .

Napisano

> - zagłówki na tylnej kanapie

Znajdź auto (osobowe) bez zagłóków z tyłu zlosnik.gif Wymóg przepisowy.

> - system przeciwpożarowy FPS

Ma każdy Fijat od dosyć dawana już...

Coś ostatnio mają ciśnienie na na sprzedaż tych Punto.

Niedawno wlazłem do salonu Fiata w innej sprawie a gościu już mi sprzedawał auto dokładnie w tej specyfikacji w "super atrakcyjnej rewelacyjnej tylko dla mnie cenie".

Napisano

> dacia to silniki renaulta sprzed lat więc ja bym nie brał... fabia to sprawdzona technologia vw.

> Brałbym skode. Dacią chyba też troche obciach jeździć jak to mawiają u mnie na " trzepaku "

a Fabią nie obciach confused.gif

ja bym brał jednak Dacie ok.gif

Napisano

> a Fabią nie obciach

> ja bym brał jednak Dacie

EEE. Fabia jest lepszym autem. Do tego bedzie trzymała wartośc i z odsprzedażą nie bedzie problemów.

Napisano

> a Fabią nie obciach

Nie. Bo Fabia to tak jak Polo, tylko trochę tańsza. A Polo to VW, a jak VW to wszyscy wiedzą jak jest. Jest debest grinser006.gifhehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A gdybyśmy dołożyli jeszcze do całego tego zestawienia Punto Evo 1,4 77KM ?

> Dostałem fajną ofertę w tej samej cenie co daćka i fabia.

Też dobra opcja:

Co wyróżnia IMHO:

3 lata gwarancji!

Świetna deska rozdzielcza,

trochę większa utrata wartości od Fabii,

ewentualne psujące się drobiazgi smile.gif

Przeglądy na podobnym poziomie cenowym co Fabia ale co 30.000km lub 2 lata ok.gif

Napisano

A Seata Ibizę patrzył?

REFERENCE

1.4 MPi 85 KM

44 160 zł katalogowa

Napisano

> A Seata Ibizę patrzył?

> REFERENCE

> 1.4 MPi 85 KM

> 44 160 zł katalogowa

IMHO seat to porazka jezeli chodzi o wnetrze no.gif dacia jest mniej plastikowa...

Napisano

micre z zeszlego roku w czestochowe w prawie maksie zaproponowali mi za 35800!!!

maja jeszcze dwie sztuki, groszkowo zielona i taka pomaranczona, auto kladzie wszystkie cena i wyposazeniem w tej cenie, a wychodzilem od Pandy dla dziewczyny..., skonczy sie chyba ma micrze, wychodzi taniej od grande punto, fabii, corsy tip, sandero nawet nie bralem pod uwage

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.