Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowa laguna 2,0 pb czy Kia ceed SW 1,6

Featured Replies

Napisano

Myślę o zakupie nowego auta. Ze względu na dziecko (wózek) szukam kombi lub liftbacka. Po selekcji zostały dwa: Kia Ceed SW 1,6 L (z klimą) i Laguna 2,0 Pb liftback. Cena podobna bo Kia za 58 tys zl a Laguna za 65 tys zł. Auto bedzie na 10 lat. Rozsądek mówi że Kia jest optymalna ale serce że Laguna to inna liga. Trochę obawiam się spalania w Lagunie i nie wiem co to za motor (z 2 litrów tylko 140 KM-coś mało). Co doradzacie?

Napisano

Laguna niby jest lepsza pod każdym względem.... Ale pytanie, czy producent znowu będzie przepraszał za ten model, czy nie grinser006.gif

Napisano

Szczerze smile.gif

Jeśli na 10 lat to raczej spalanie też powinno Cię interesować, to wybrałbym Octavię Tour 1.6 z LPG.

A jeśli nie może być Octavia, to Lagunę i najlepiej też założyć LPG jeśli to możliwe, tak naprawdę koszt paliwa będzie największym kosztem eksploatacji auta.

Jeśli Cee'd to z 1.6 crdi ok.gif

Napisano
  • Autor

> Szczerze

> Jeśli na 10 lat to raczej spalanie też powinno Cię interesować, to wybrałbym Octavię Tour 1.6 z

> LPG.

Nie bo nie kupię nowego auta bazujacego na modelu sprzed dwóch generacji (Golf IV). auto musi dawać przyjemność z jazdy a to daje mocny motor, więc 1,6 Skody odpada.

> A jeśli nie może być Octavia, to Lagunę i najlepiej też założyć LPG jeśli to możliwe, tak naprawdę

> koszt paliwa będzie największym kosztem eksploatacji auta.

LPG odpada bo nie lubię.

> Jeśli Cee'd to z 1.6 crdi

Auto ma być na 10 lat czyli 250-300 tys przebiegu. Uturbiony diesel wytrzyma bez kosztownych napraw?

Napisano

> Auto ma być na 10 lat czyli 250-300 tys przebiegu. Uturbiony diesel wytrzyma bez kosztownych

> napraw?

To zależy od egzemplarza. Np. Kie Carnival miał znajomy mojego taty. Przelotu 400kkm w 4 lata. W samochodzie zmieniał tylko rzeczy eksploatacyjne i nigdy nie zawiódł go. A spotkał się z osobami, którym się Carnival sypał przy 180-200kkm.

Napisano

> LPG odpada bo nie lubię.

> Auto ma być na 10 lat czyli 250-300 tys przebiegu. Uturbiony diesel wytrzyma bez kosztownych

> napraw?

A dlaczego ma nie wytrzymać? yikes.gif

Ale popatrz na to inaczej:

Laguna: średnie spalanie ok. 9l/100km

9lx5zł=45zł/100km

0,45zł x 300.000km = 135.000zł na paliwo

Cee'd diesel: ok. 6l/100km

6l x 5zł = 30zł

0,3 x 300.000km = 90.000zł

Nawet jak Ci silnik ukradną w tym Cee'dzie to kupisz sobie nowy hehe.gifzlosnik.gif i jeszcze zostanie ok.gif

Na ten okres eksploatacji tylko diesel lub benzyna w LPG.

EDIT:

Jak dzieci to może taki autobusik smile.gif 3 lata gwarancji ok.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego ma nie wytrzymać?

> Ale popatrz na to inaczej:

> Laguna:= 135.000zł na paliwo

> Cee'd diesel: = 90.000zł

Crdi to dwumasa, turbo, DPF (?) itp. Dodatkowo cena to 63 500 z czyli 5,5 tys więcej. Dodatkowo Ceed jest autem głośnym przy prędkościach autostradowych, dlatego diesel odpada. Dlatego skupmy się na benzynach jak w tytule.

Napisano

I bedziesz przez 10 lat z tym wózkiem jeździł? Nie lepiej zmienić wózek na taki, który się zmieści do hatchbacka?

To LPG to imho sensowny pomysł.

Napisano

> Crdi to dwumasa, turbo, DPF (?) itp. Dodatkowo cena to 63 500 z czyli 5,5 tys więcej.

Uważasz, że 40.000zł może braknąć na ewentualne naprawy spineyes.gif

Dodatkowo

> Ceed jest autem głośnym przy prędkościach autostradowych, dlatego diesel odpada.

Akurat ten 1.6 crdi będzie cichszy od tego wyjca benzynowego 1.6.

> Dlatego skupmy się na benzynach jak w tytule.

Skoro koszty eksploatacji są dla Ciebie nie istotne to nad czym się tu zastanawiać.

Laguna jest autem o klasę wyżej, mocniejszy silnik, większy komfort itd. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Uważasz, że 40.000zł może braknąć na ewentualne naprawy

Masz rację. Jakie to ma osiągi?

> Dodatkowo

> Akurat ten 1.6 crdi będzie cichszy od tego wyjca benzynowego 1.6.

Piszesz ważną rzecz. Nie wiedziałem że ta benzyna jest aż tak głośna.

> Laguna jest autem o klasę wyżej, mocniejszy silnik, większy komfort itd.

Ale znacznie mniejszy bagażnik (450 litrów-530 litry). Na lagunę kombi żona się nie zgadza (brzydka).

Napisano

> Piszesz ważną rzecz. Nie wiedziałem że ta benzyna jest >aż tak głośna.

Diesel głośny na postoju - pojeździsz pół roku/ rok wsiądziesz do benzyniaka i jakby nie obrotomierz będziesz się dziwił że silnik pracuje.

W trakcie jazdy już różnie bywa. Jak w benzynie skrzynia krótka i przy 100 km/h przekraczasz 3000 rpm to w dłuższej trasie szumi w głowie od tego buczenia.

Kia dała niedawno skrzynię 6M do 1.6 w benzynie. Najlepiej popróbować samemu.

I jeszcze jedno wkrótce (1 stycznia 2012) czeka nas mała ewolucja cenowa w paliwach - cena ON może się jeszcze bardziej zbliżyć do benzyny. A w perspektywie 2-3 lat w UE wezmą się za LPG - więc rachunki 10 letnie oparte na dzisiejszych proporcjach to wróżenie z fusów.

> Ale znacznie mniejszy bagażnik (450 litrów-530 litry). Na lagunę kombi żona się nie zgadza

> (brzydka).

Laguna III może i jakościowo wyszła lepiej - ale fakt że kiepsko z urodą. Kombi jeszcze ujdzie, ale liftback już słabo.

Jak francuz to może Scenic/ Grand Scenic 1.6 albo 5008 1.6 122km.

Napisano

> Masz rację. Jakie to ma osiągi?

Widzę, że jest szansa się dogadać, bo już miałem zakończyć konwersację zlosnik.gif

Jechałem tym 116ps i jeździ bardzo! przyzwoicie ok.gif

Ale najlepiej wybrać się na jazdę próbną osobiście ok.gif

> Piszesz ważną rzecz. Nie wiedziałem że ta benzyna jest aż tak głośna.

I dużo pali na dodatek.

> Ale znacznie mniejszy bagażnik (450 litrów-530 litry). Na lagunę kombi żona się nie zgadza

> (brzydka).

Zastanów się jeszcze czy na pewno wytrzymasz z tym autem 10 lat zlosnik.gif

Napisano

> I jeszcze jedno wkrótce (1 stycznia 2012) czeka nas mała ewolucja cenowa w paliwach - cena ON może

> się jeszcze bardziej zbliżyć do benzyny. A w perspektywie 2-3 lat w UE wezmą się za LPG -

> więc rachunki 10 letnie oparte na dzisiejszych proporcjach to wróżenie z fusów.

Ale różnica w spalaniu Laguny 2.0 i Cee'da 1.6 crdi się nie zmieni cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A tak jeszcze poza konkursem to na okres 10 lat, przemyślałbym wariant zakupu auta co 5 lat

> Szczególnie jeśli ma to być benzyna!

Ale dlaczego? Użytkuję od nowości, dbam, więc po 5 latach auto jest w pełni sprawne i żal oddawać ze stratą (bo trzeba dolozyć do nowego 50% czyli ponad 30 tys zł). Popatrz na mój podpis, mam od nowości 13 letnie Punto, w pełni sprawne, ale musze sprzedać bo rodzina się powiększyła.

Napisano

> Ale dlaczego? Użytkuję od nowości, dbam, więc po 5 latach auto jest w pełni sprawne i żal oddawać

> ze stratą (bo trzeba dolozyć do nowego 50% czyli ponad 30 tys zł). Popatrz na mój podpis, mam

> od nowości 13 letnie Punto, w pełni sprawne, ale musze sprzedać bo rodzina się powiększyła.

To już sam sobie odpowiedziałeś teraz, że "nie stać" Cię na 2.0 w Lagunie bez LPG ok.gif

Jakie jeszcze auta braliście pod uwagę i jaki główny argument na nie ?

Napisano
  • Autor

> To już sam sobie odpowiedziałeś teraz, że "nie stać" Cię na 2.0 w Lagunie bez LPG

> Jakie jeszcze auta braliście pod uwagę i jaki główny argument na nie ?

Sprawdzałem nowe auta kombi w klasie Golfa, Ceeda, itp. w benzynie o mocy ok 120 KM, koniecznie z klimą. Cała reszta to ceny w okolicach 70 tys zł ( a nawet ok 80 tys zl-Astra IV, nowy Focus). Za to Laguna z tym silnikiem jako jedyna z segmentu wyżej jest w cenie poniżej tamtych aut. Tani jest jeszcze Hyundai I30 ale auto kompletnie mi się nie podoba ( i ma mały bagażnik, znacznie mniejszy od bliżniaczej Kia)

Napisano

A może poszukaj jakiegoś demo. Dużo taniej, a przebiegi ok.5kkm.

Napisano

Jeśli chcesz benzynę, to nie słuchaj, że diesel będzie lepszy/tańszy i kieruj się swoimi potrzebami. Naprawde trzeba kombi przy dziecku? Ile procentowo czasu przejezdzisz z wózkiem w stosunku do codziennych podróży (sam do pracy). Ja mam bagażnik chyba 280l, wózek (stelaż) się mieści, we wrześniu planujemy wakacje za granicą, owszem z boksem na dachu.

W temacie silnika benzynowego, może coś w nowej technologii-MultiAir? Giuliette byś wyrwał za ok 65kpln. Spójrz na wyposażenie tych, które bierzesz pod uwagę.

Napisano

> Laguna

W mieście nie zejdziesz poniżej 12l/100km

Napisano

> serce że Laguna to inna liga.

Tak, zasadniczo Laguna to inna liga niz Cee'd, jest wygodniejsza, wieksza, cichsza i ma o niebo lepsze materialy w srodku.

Napisano

> Crdi to dwumasa, turbo, DPF (?) itp. Dodatkowo cena to 63 500 z czyli 5,5 tys więcej. Dodatkowo

> Ceed jest autem głośnym przy prędkościach autostradowych, dlatego diesel odpada. Dlatego

> skupmy się na benzynach jak w tytule.

Bierz lagune. Inna liga. BTW ceed nie ma dwumasy i masz szanse trafic bez DPF.

Napisano

Mam obecnie Qashqaia z tym samym silnikiem co Laguna III 2.0 140KM.

Silnik rewelacyjnie cichy, spalanie dotychczas średnie 8,5 l/100 km, przebieg 8000 km więc o awaryjnosci wiele nie napisze zlosnik.gif Silnik dostaje kopa od 3500 obr ale spokojnie mozna nim jezdzic od ok 2000 obr (patrz wykres)

nissan_qashqai_wykres1-5218ce335bd6634125eb3467daf54d17.jpg

Napisano

> Myślę o zakupie nowego auta. Ze względu na dziecko (wózek) szukam kombi lub liftbacka. Po selekcji

> zostały dwa: Kia Ceed SW 1,6 L (z klimą) i Laguna 2,0 Pb liftback. Cena podobna bo Kia za 58

> tys zl a Laguna za 65 tys zł. Auto bedzie na 10 lat. Rozsądek mówi że Kia jest optymalna ale

> serce że Laguna to inna liga. Trochę obawiam się spalania w Lagunie i nie wiem co to za motor

> (z 2 litrów tylko 140 KM-coś mało). Co doradzacie?

Po pierwsze to idź do salonu i przejedź się tą Kia i Laguną.

Po drugie to dowiedz się czy te samochody to w ogóle są dostępne w tej wersji wyposażenia (szczególnie Laguna). Obecnie czas oczekiwania na samochody na zamówienie, różnych marek, potrafi sięgać pół roku. Znane są przypadki, gdzie importer reklamował samochód w cenie "od", tylko praktycznie nie dało się go kupić.

Nie skreślaj innych marek jak Opel, Ford, Skoda czy inne, tylko przejdź się po salonach i poszukaj "okazji" dostępnych od ręki, które dealer zamawiał indywidualnie i gdzie rabaty mogą być znacznie wyższe niż widoczne na stronach importera.

Napisano

> W mieście nie zejdziesz poniżej 12l/100km

jezdziles czy teoretyzujesz?

tyle to moze w 2.0T....

Napisano

> Myślę o zakupie nowego auta. Ze względu na dziecko (wózek) szukam kombi lub liftbacka. Po selekcji

> zostały dwa: Kia Ceed SW 1,6 L (z klimą) i Laguna 2,0 Pb liftback. Cena podobna bo Kia za 58

> tys zl a Laguna za 65 tys zł. Auto bedzie na 10 lat. Rozsądek mówi że Kia jest optymalna ale

> serce że Laguna to inna liga. Trochę obawiam się spalania w Lagunie i nie wiem co to za motor

To może lagune kombi, tu jest za 67, będziesz miał już sporą i funkcjonalną furkę a to się przydaje

link . Jeśli ten silnik to to samo co w kaszkaju to chodzi to całkiem fajnie i cicho spalanie miasto 11, trasa z 8

Napisano

> napraw?

Przy 1 wlascicielu i rozsadnej eksploatacji - spokojnie!

Napisano

> Tak, zasadniczo Laguna to inna liga niz Cee'd, jest wygodniejsza, wieksza, cichsza i ma o niebo

> lepsze materialy w srodku.

w LIII z tym "o niebo" to bym uwazal ....

Napisano

> Uważasz, że 40.000zł może braknąć na ewentualne naprawy

zle porownujesz porownaj w lagunie benzyne do diesla to masz 8 tyś rożnicy w cenie , rożnica w spalaniu zależnie od warunków 1-2 litry

po 300 tyś km różnica na samym paliwie to 15000 zł , nie wiem czy bym się szarapał na diesla w tym przypadku duże prawdopodobiueństwo że ok 10000 zł i tak wyda na serwis diesla dodatkowe przez te 10 lat ,nie mowiac o drozszych przegladach

Napisano

> tyle to moze w 2.0T....

Owszem, 2.0T potrafi wypic wiecej niz 12/100 w miescie, ale jezdzac normalnie raczej jest sie blizej 11l, po wolnossacym 2.0 raczej bym oczekiwal nizszego spalania.

Napisano

> w LIII z tym "o niebo" to bym uwazal ....

W porownaniu do cee'da ma lepsze, o wiele lepsze.

Napisano

> W porownaniu do cee'da ma lepsze, o wiele lepsze.

byc moze

pytanie ktore wczesniej zacznie trzeszczec wink.gif

mnie to totalnie rozczarowuje jakos nowych Renault

a te szrebrny plastik w Lagunie Coupe czy GT poprostu rozwala....

Napisano

> Owszem, 2.0T potrafi wypic wiecej niz 12/100 w miescie, ale jezdzac normalnie raczej jest sie

> blizej 11l, po wolnossacym 2.0 raczej bym oczekiwal nizszego spalania.

no wlasnie

co ciekawe 2.0dCi wcale duzo mniej nie pali frown.gif

niestety w Renuarze jeden z bardziej udanych silnikow to zdecydowanie 1,5dCi

tylko do Laguny to on sie nie nadaje...

Napisano

> byc moze

> pytanie ktore wczesniej zacznie trzeszczec

Nie rozbieralem tapicerki III, ale rozbieralem II FL i tam bylo tak fajnie to poskladane, ze trudno bylo o trzaski. Troche ponad pol roku temu kupowalem nowe auto i m.in. bralem na powaznie cee'da, jednak wnetrze tego auta i oferta cenowa dosyc skutecznie mnie odstraszyly, Laguna III mnie nie odstraszyla, ale niestety nie spelniala kryterium wielkosci bagaznika (pisze o kombi), miala niewiele wiekszy niz II, a to byl glowny powod dla ktorego sprzedalem II czego do dzis troche zaluje.

Napisano

> zle porownujesz porownaj w lagunie benzyne do diesla to masz 8 tyś rożnicy w cenie ,

Może być i Laguna diesel, ale zakładam, że budżet jest i tak napięty.

Do 1.5 dCi jest 6.000zł różnic.

> rożnica w spalaniu zależnie od warunków 1-2 litry

Z całym szacunkiem ale poniosło Cię hehe.gif

Różnica w spalaniu będzie +/- 3 litry średnio.

Przejrzyj sobie raporty spalania np. TU

> po 300 tyś km różnica na samym paliwie to 15000 zł , nie wiem czy bym się szarapał na diesla w tym

> przypadku duże prawdopodobiueństwo że ok 10000 zł i tak wyda na serwis diesla dodatkowe przez

> te 10 lat ,nie mowiac o drozszych przegladach

Tak, tak, tak grinser006.gif A jak się postarać to 2.0 spali mniej od 1.5 dCi, w 1.5dCi trzeba będzie 10x wymienić cały osprzęt, a 2.0 będzie jeździć i jeździć i nawet świec nie trzeba będzie wymienić spineyes.gif

Napisano

> niestety w Renuarze jeden z bardziej udanych silnikow to zdecydowanie 1,5dCi

> tylko do Laguny to on sie nie nadaje...

Nie ma tragedii, a biorąc pod uwagą jak mało pali to ciekawa propozycja IMHO ok.gif

Napisano

ja jako stary "renófkowy onanista"

wyłącznie Laguna !!!!

Komfort Komfort Komfort

Ale przejedź się każdym autem i to na dłużej niż 5 minut.

Wczuj się w każde.

( na marginesie dostałem jako pożyczaka - nówkę Hondę Accord - tak nie wygodnego siedzenia nie czułem w żadnym aucie - jak bym kupił takie auto za 90 tysi to dopiero by był strzał w stopę)

Napisano

> niestety w Renuarze jeden z bardziej udanych silnikow to zdecydowanie 1,5dCi

> tylko do Laguny to on sie nie nadaje...

1.6HDi 110KM napedza mi w tej chwili C4 Grand Picasso, zdaje sie, ze jest ponad 200kg ciezszy od LIII kombi, jezeli ktos nie potrzebuje sportowych osiagow, a wystarczy mu zdolnosc calkiem sprawnego wyprzedzania (zakres powiedzmy 80-120) to taki silnik powinien dac rade.

Napisano

> Może być i Laguna diesel, ale zakładam, że budżet jest i tak napięty.

> Do 1.5 dCi jest 6.000zł różnic.

> Z całym szacunkiem ale poniosło Cię

> Różnica w spalaniu będzie +/- 3 litry średnio.

> Przejrzyj sobie raporty spalania np. TU

> Tak, tak, tak A jak się postarać to 2.0 spali mniej od 1.5 dCi, w 1.5dCi trzeba będzie 10x

> wymienić cały osprzęt, a 2.0 będzie jeździć i jeździć i nawet świec nie trzeba będzie wymienić

mowie o preferenacjach autora , dlatego 2,0 , nie wmówisz mi ze miedzy 2,0 diesel a 2,0 pb bedzie ok 3 litrow roznicy w spalaniu , chyba ze mowimy o 2 zupelnie roznych stylach jazdy , jechalem w trasie z honda crv 2,0 benzyna ja 2.0 Tdi Pd i rożnica w spalaniu wyszła ponizej litra przy tych samych warunkach

Napisano

kupic a ta kase nowa kombi octave II 1.6 LPG

Napisano

> jezdziles czy teoretyzujesz?

> tyle to moze w 2.0T....

2.0T w manualu pali w miescie 10 l/100

Napisano

> 2.0T w manualu pali w miescie 10 l/100

Mysle, ze to sporo zalezy od miasta i nogi kierujacego grinser006.gif

Chyba trzeba sie baaaaaaardzo starac, zeby spalilo 10...

Napisano

> mowie o preferenacjach autora , dlatego 2,0

Różnica w cenie to 13.500zł spineyes.gif

Skąd wziąłeś te 8000zł niewiem.gif

, nie wmówisz mi ze miedzy 2,0 diesel a 2,0 pb bedzie

> ok 3 litrow roznicy w spalaniu , chyba ze mowimy o 2 zupelnie roznych stylach jazdy , jechalem

> w trasie z honda crv 2,0 benzyna ja 2.0 Tdi Pd i rożnica w spalaniu wyszła ponizej litra przy

> tych samych warunkach

A ten sam kierowca jechał w obydwu naraz i takie same auta były ?

Między 2.0 diesel, a benzyną w Lagunie będą +/- 2l różnicy średnio.

źródło

A jak wpadniesz na autostradę i polecisz 180km/h to różnica będzie ze 3-4 litry ok.gif

Ale średnio nie mniej niż 2l przy tym samym stylu jazdy i tym samym kierowniku, koniec kropka.

Napisano

> 2.0T w manualu pali w miescie 10 l/100

Patrząc na raporty to 2.0 N/A i turbo palą podobnie ok.gif

A 1.4 TSI 180KM pali w mieście 6l/100km, ale miasto 5000 mieszkańców hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Różnica w cenie to 13.500zł

> Skąd wziąłeś te 8000zł

> , nie wmówisz mi ze miedzy 2,0 diesel a 2,0 pb bedzie

> A ten sam kierowca jechał w obydwu naraz i takie same auta były ?

> Między 2.0 diesel, a benzyną w Lagunie będą +/- 2l różnicy średnio.

> źródło

> A jak wpadniesz na autostradę i polecisz 180km/h to różnica będzie ze 3-4 litry

> Ale średnio nie mniej niż 2l przy tym samym stylu jazdy i tym samym kierowniku, koniec kropka.

na stronie renault jakas broszurka z promocja 270751858-jezyk.gif

Napisano

Laguna to inna liga. Proponuje sie wybrac na jazde testowa i tym i tym autem. Sam sie przekonasz ok.gif

Do tego sporo z wyposazenia L3 nie ma w kijance. Ale to juz zalezy od porownywania konkretnych wersji wyposazenia i cen rozszerzen.

L3 ma fajny komputerek piszacy do Ciebie w naszym jezyku, bardzo fajna automatyke swiatel itd... jednak finezja tego auta jest sporo wieksza niz kijanek.

Jak ktos jezdzil L2 to moze sie zdziwic. Jest twardziej niz w poprzedniczce. Za to opinie sa sporo lepsze o 3ce ok.gif Poza tym model jest juz po lifcie wiec pare rzeczy poprawili np te nieszczesne fotele zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.