Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjnia automatyczna czyli jak zasmrodzić auto

Featured Replies

Napisano

Byłem niestety w myjni automatycznej.............

Nie po raz pierwszy spotkałem się ze smrodem po umyciu tam samochodu, ale ostatnio (Statoil) przekroczyło to wszelkie granice.

Smród czułem do wieczora.

Mam w związku z tym dwa pytania:

1. Czy w tych myjniach stosuje się zużytą wodę z kibla, a jeśli tak to czy nie powinni jej filtrować??zlosnik.gif

2. Czy oprócz smrodu "po" można w jakiś sposób poznać myjnię "przed" wykonaniem ablucji w szambie?? Czy są jakieś kryteria typu "nie myć jak jest mało/dużo samochodów", "nie myć rano/wieczorem", "w upał/jak jest zimno"??

Cholera mnie bierze - nigdzie nie można umyć samochodu.

- pod domem nie - bo zasrana ekologia

- na myjni ręcznej nie - bo jak widzę "przykładających się" panów i ceny to mi się odechciewa

- na takiej z wrzucaniem monet też nie bo nie biegam tak szybko jak inni i nie nadążam wrzucać monet

- na automatycznej też nie - bo nie lubię jeździć z nosem w kiblu.

Napisano

> - na takiej z wrzucaniem monet też nie bo nie biegam tak szybko jak inni i nie nadążam wrzucać

> monet

Przesadasz - jak pojechałem pierwszy raz i nie wiedziałem, co i jak, to wyszło coś kole 11 zł.

Bez latania. grinser006.gif

Odkryłem Amerykę - jak dla mnie super opcja! ok.gif

Ja myję auto, kiedy rzeczywiście jest brudne - jak na moj poziom estetyki, te samoobsługowe są wystarczające. Muszę jeszcze tylko obczaić temat FV za mycie i będzie git! ok.gifwink.gif

Napisano

> Odkryłem Amerykę - jak dla mnie super opcja!

> Ja myję auto, kiedy rzeczywiście jest brudne - jak na moj poziom estetyki, te samoobsługowe są

> wystarczające. Muszę jeszcze tylko obczaić temat FV za mycie i będzie git!

Nie wiem z jakiej myjni korzystasz, ale np. na BP można normalnie kupić żetony w kasie, albo doładować kartę do opłat za mycie. waytogo.gif

Napisano

> Nie wiem z jakiej myjni korzystasz, ale np. na BP można normalnie kupić żetony w kasie, albo

> doładować kartę do opłat za mycie.

Byłem parę razy na takie niefirmowej (w sensie stacji paliw). ok.gif

Na pb jeszcze nie myłem, ale spróbuję - mam niedaleko. ok.gif

Napisano

Formalnie powinni odzyskiwać wodę. smile.gif

Awaryjnie w nocy myję autka w samoobsługowej myjni ręcznej.

Normalnie myję w ręcznej myjni z obsługą z wytarciem do sucha i myciem alu kwasem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Smród jak smród,jakąś tandetną myjkę dorwałeś,kółeczek w slońcu na lakierze nie widać za mocno. grinser006.gif

Bezdotykówka na BP jest całkiem całkiem do porządnego spłukania-bo palcem przejedziesz widać,że nie do końca umyte.

Seja za 8-9zł z woskiem myje bez problemu,hondę 10-11zł.

Napisano

na automatycznej nie mylem - szkoda mi bylo auta

Mylem na recznych. za 20 zl potrafia niezle wypucowac auto. jak pojedziesz na klika to bedziesz wiedzial gdzie jechac, zeby nie bylo drogo i auto bylo umyte.

Nie wiem w jakich okolicach sie poruszasz ale przy Orlenie na Powazkach niezle myli, tak samo jak w Jankach w parkingu podziemnym ok.gif

Napisano

> Seja za 8-9zł z woskiem myje bez problemu,hondę 10-11zł.

Ło matko....

Ja swoją Krowę jak jest uwalona to myję za max 6 zł..... a normalnie brudna to od 4 do 5 zł mi wychodzi....

Mam swoje typy myjni bezdotykowej gdzie można umyć z dobrym ciśnieniem, szeroką lancą z dobrym strumieniem i dobrym mikroproszkiem więc ja polecam... wink.gif

Napisano

> Ja swoją Krowę jak jest uwalona to myję za max 6 zł..... a normalnie brudna to od 4 do 5 zł mi

> wychodzi....

Zdajesz sobie sprawe z tego, ze czas jaki myjesz za 1zl jest ustawiany przez wlasciciela myjni i wychodzi to roznie w zaleznosci do miasta ? Jak myje swoje auto to w W-wie trudno mi zejsc ponizej 20zl, a jak myje w Toruniu to mieszcze sie w 10zl (ten sam typ myjni - Ehrle).

Napisano

> Zdajesz sobie sprawe z tego, ze czas jaki myjesz za 1zl jest ustawiany przez wlasciciela myjni i

> wychodzi to roznie w zaleznosci do miasta ?

Tak jak napisałem .... znam takie, gdzie nie oszczędzają na czasie i środkach oraz ciśnieniu..... i tam myję...

Raz zima podjechałem i czekając w kolejce widziałem jak gość mył dostawczaka - kurier UPS - za 3 zł..... auto było max uwalone a po umyciu czyste.... jeszcze nie widziałem aby ktoś tak szybko mył auto zlosnik.gifhehe.gif

Standardowe sztuczki włascicieli to:

- bardzo małe ciśnienie

- bardzo wąski strumień wody - dysza lancy

- mało mikroproszku

- bardzo szybkie naliczanie

I wtedy to nawet 30 zł za mało by było....

Napisano

U mnie na wsi jest 4 lub 5 myjni bezdotykowych. Gdy była tylko jedna to za 1zł dostawało się 45sek mycia przez cała dobę. Korzystam z dwóch i na nich obecnie w trybie dziennym (od godz. 7 do 22) za 1 zł jest 50sek mycia, a w trybie nocnym 70sek. W trybie nocnym auto z podpisu myję na spokojnie za 7 zeta.

Napisano

> - pod domem nie - bo zasrana ekologia

Zawsze myję samochód sam pod domem i w nosie mam tą całą ekologię. Zawsze mnie dziwiło to jak można zanieczyszczać środowisko myjąc samochód wodą z płynem do mycia naczyń lub mydłem w płynie, które to środki ulegają biodegradacji.

Myj pod domem i się nie przejmuj.

Napisano

> Zawsze mnie dziwiło to jak można

> zanieczyszczać środowisko myjąc samochód wodą z płynem do mycia naczyń lub mydłem w płynie,

> które to środki ulegają biodegradacji.

> Myj pod domem i się nie przejmuj.

facepalm%5B1%5D.gif

To nie środki czystości zanieczyszczają a to co spłukujesz z auta ok.gif

Napisano

> Byłem niestety w myjni automatycznej.............

> Nie po raz pierwszy spotkałem się ze smrodem po umyciu tam samochodu, ale ostatnio (Statoil)

> przekroczyło to wszelkie granice.

> Smród czułem do wieczora.

> Mam w związku z tym dwa pytania:

> 1. Czy w tych myjniach stosuje się zużytą wodę z kibla, a jeśli tak to czy nie powinni jej

> filtrować??

Tak, poniekąd jest to woda z kibla. Niestety każda woda gnije, to tylko kwestia czasu. A woda zanieczyszczona nawet najlepiej odfiltrowana gnije dwa razy szybciej. Ponieważ świeża woda jest droga to myjnie dozują ją w minimalnych ilościach. Taki kolejny przejaw gównozjadztwa, kasować jak najwięcej przy minimalnym wkładzie własnym...

Napisano

> To nie środki czystości zanieczyszczają a to co spłukujesz z auta

To co spłukujesz z samochodu zostało przeniesione na niego przez naturę zlosnik.gif

Napisano

To w deszczu też się nie powinno jeździć? grinser006.gif

Napisano

> To co spłukujesz z samochodu zostało przeniesione na niego przez naturę

Pyl z klockow hamulcowych tez grinser006.gif?

Zeby nie bylo - myje pod domem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ponieważ świeża woda

> jest droga to myjnie dozują ją w minimalnych ilościach. Taki kolejny przejaw gównozjadztwa,

> kasować jak najwięcej przy minimalnym wkładzie własnym...

1m3 wody + scieki w gminie Lesznowola to obecnie okolo 11 zl. Ile wody jest niezbedne do umycia samochodu, ile kosztuje takie mycie i czy otwierajac myjnie Ty nie bylbys "gownozjadem" i mial ja zawsze czysta w obiegu otwartym ?

Napisano

> które to środki ulegają biodegradacji.

Jak dlugo ulegaja tej biodegradacji ?

> Myj pod domem i się nie przejmuj.

Skoro te srodki takie nieszkodliwe to moze sobie lyknij z wiaderka ok.gif

Napisano

> Pyl z klockow hamulcowych tez ?

> Zeby nie bylo - myje pod domem

Klocki są ekologiczne, dawniej były azbestowe czyli ten pył był naprawdę szkodliwy, a nikt nie zabraniał myć na ulicy ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ło matko....

> Ja swoją Krowę jak jest uwalona to myję za max 6 zł..... a normalnie brudna to od 4 do 5 zł mi

> wychodzi....

Ło matko... po co taka licytacja... czy myje za 10zł czy za 5zł... trzeba sie nabiegac i nagimnastykowac zeby oszczedzic te 5zł... nawet jak myjesz co tydzien, to miesiecznie oszczedzasz 20zł... czy to duzo?

Jak mi sie nie chce myc to myje powoli i sie nie przejmuje ze przeplace 5zł... co za roznica niewiem.gif

Napisano

> Zdajesz sobie sprawe z tego, ze czas jaki myjesz za 1zl jest ustawiany przez wlasciciela myjni i

> wychodzi to roznie w zaleznosci do miasta ? Jak myje swoje auto to w W-wie trudno mi zejsc

> ponizej 20zl, a jak myje w Toruniu to mieszcze sie w 10zl (ten sam typ myjni - Ehrle).

Na myjniach Ehrle płace za pomoca klucza elektronicznego i w zwiazku z tym nie oszczedzam, bo raz na jakis czas go doladowuje za 50zł, a przy myciu nie widze zywych pieniedzy wiec wydaje wiecej grinser006.gif

fb1.jpg

Napisano

> Na myjniach Ehrle płace za pomoca klucza elektronicznego i w zwiazku z tym nie oszczedzam, bo raz

> na jakis czas go doladowuje za 50zł

Tyle, ze w W-wie umylbym auto 2.5x, a w Toruniu 5x za te 50zl, o to chodzi. Pomijam juz nawet to, ze ta torunska miala jakby wieksze cisnienie i wiecej detergentu.

Napisano

> Tyle, ze w W-wie umylbym auto 2.5x, a w Toruniu 5x za te 50zl, o to chodzi. Pomijam juz nawet to,

> ze ta torunska miala jakby wieksze cisnienie i wiecej detergentu.

Zgadzam sie z tym, no ale coz - trzeba sie z tym pogodzic - bo jechac przykladowo na drugi koniec miasta i stac w korkach tylko dlatego ze tam umyje samochod np. 3zł taniej, to by mi sie nie chcialo smile.gif

To samo z tankowaniem - niektorzy jada specjalnie na drugi koniec miasta bo tam paliwo jest tansze o 5gr... a potem tankuja 10 litrów i oszczedzaja 50gr hehe.gif

Napisano

> Byłem niestety w myjni automatycznej.............

> Nie po raz pierwszy spotkałem się ze smrodem po umyciu tam samochodu, ale ostatnio (Statoil)

> przekroczyło to wszelkie granice.

> Smród czułem do wieczora.

> Mam w związku z tym dwa pytania:

> 1. Czy w tych myjniach stosuje się zużytą wodę z kibla, a jeśli tak to czy nie powinni jej

> filtrować??

Jest recycling wody, ZWŁASZCZA przy myciu podwozia.

> 2. Czy oprócz smrodu "po" można w jakiś sposób poznać myjnię "przed" wykonaniem ablucji w szambie??

> Czy są jakieś kryteria typu "nie myć jak jest mało/dużo samochodów", "nie myć rano/wieczorem",

> "w upał/jak jest zimno"??

Kryterium "po czyszczeniu separatorów".

> Cholera mnie bierze - nigdzie nie można umyć samochodu.

> - na myjni ręcznej nie - bo jak widzę "przykładających się" panów i ceny to mi się odechciewa

> - na takiej z wrzucaniem monet też nie bo nie biegam tak szybko jak inni i nie nadążam wrzucać

> monet

> - na automatycznej też nie - bo nie lubię jeździć z nosem w kiblu.

Możesz jeździć brudnym :-)

Napisano

> Tak, poniekąd jest to woda z kibla. Niestety każda woda gnije, to tylko kwestia czasu. A woda

> zanieczyszczona nawet najlepiej odfiltrowana gnije dwa razy szybciej. Ponieważ świeża woda

> jest droga to myjnie dozują ją w minimalnych ilościach. Taki kolejny przejaw gównozjadztwa,

> kasować jak najwięcej przy minimalnym wkładzie własnym...

To nie jest kwestia kasy, tylko wymóg ochrony środowiska.

Napisano

Trochę nie o czystości, tylko o czasie działania.

Mam niedaleko domu myjnię samoobsługową. Myję tam auto raz na jakiś czas (albo rower, jak nawiozę 2 kilo błota z lasu zlosnik.gif). Myję rzadko, więc jak już to staram się w miarę porządnie. No i raz znalazłem Groupona na tę myjnię właśnie. Na miejscu zamiast monet dostałem specjalne żetony, mające imitować mycie za 16 zł + 2 zł na odkurzacz (groupon kosztował mnie 8 zł) . No i muszę powiedzieć, że gdybym normalnie wziął ze sobą 16 zł i chciał autko umyć w w tym czasie, jaki miałem w tych żetonach to nie byłoby szans (o dodatkowym odkurzeniu nie ma mowy). Żetony mają skalibrowane na inny czas, żeby zachęcić do mycia. Tak więc kombinują chłopaki jak widać. Dlatego ostatnio zaopatrzyłem się w parę grouponów i mam mycie zapewnione na kilka miesięcy zlosnik.gif.

Napisano

> Cholera mnie bierze - nigdzie nie można umyć samochodu.

> - na myjni ręcznej nie - bo jak widzę "przykładających się" panów i ceny to mi się odechciewa

na slabe myjnie trafiles.

> monet

tez nie lubie.

> - na automatycznej też nie - bo nie lubię jeździć z nosem w kiblu.

a Ty zamykasz okna i szyber jak wprowadzasz tam auto? nie kumam tematu wogole... przeciez umyje, wysuszy...

zaparuja szyby na 2 minuty i po ptakach... co ma smierdziec?

Napisano

Taaaaak?

Napisano

> 1m3 wody + scieki w gminie Lesznowola to obecnie okolo 11 zl. Ile wody jest niezbedne do umycia

> samochodu, ile kosztuje takie mycie i czy otwierajac myjnie Ty nie bylbys "gownozjadem" i mial

> ja zawsze czysta w obiegu otwartym ?

A czy ja gdzieś napisałem że woda ma być wyłącznie bieżąca?

Napisano

> A nieeeeee ??

A co niby spłukujesz innego od tego co spłukuje taki deszcz?

Durne ekologiczne ideologie.

Napisano

> 1m3 wody + scieki w gminie Lesznowola to obecnie okolo 11 zl. Ile wody jest niezbedne do umycia

> samochodu, ile kosztuje takie mycie i czy otwierajac myjnie Ty nie bylbys "gownozjadem" i mial

> ja zawsze czysta w obiegu otwartym ?

Ścieków z myjni nie możesz bezpośrednio wpuścić w kanalizację - musisz mieć odpowiednią instalację podczyszczającą, oraz oczywiście separatory olejowe.

To - wbrew pozorom - nie jest taka prosta sprawa...

Napisano

> Ścieków z myjni nie możesz bezpośrednio wpuścić w kanalizację - musisz mieć odpowiednią instalację

> podczyszczającą, oraz oczywiście separatory olejowe.

> To - wbrew pozorom - nie jest taka prosta sprawa...

Tym bardziej zwieksza to koszty, a co za tym tekst o "gownozjadztwie" jest troszke nie na miejscu.

Napisano

> A czy ja gdzieś napisałem że woda ma być wyłącznie bieżąca?

Jak zatem zinterpretowac Twoj pierwszy post ?

Napisano

> Jak zatem zinterpretowac Twoj pierwszy post ?

Tak, że uzupełnianie świeżej / wymiana wody powinno następować częściej.

Nie napiszesz chyba, że używanie stęchłej wody jest OK...

Napisano
  • Autor

> Dlatego na Robo Wash`ach dają od razu zapach przy płaceniu za myjnie tuneleową.

Sprytniezlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> na slabe myjnie trafiles.

> tez nie lubie.

> a Ty zamykasz okna i szyber jak wprowadzasz tam auto? nie kumam tematu wogole... przeciez umyje,

> wysuszy...

> zaparuja szyby na 2 minuty i po ptakach... co ma smierdziec?

Ano widzisz, do tej pory tak było. Pośmierdziało pół godziny i już. Teraz smród ulotnił się dopiero wieczorem a po otwarciu prawych drzwi poczułem go nawet następnego dnia rano.

To było "czyste gówno" z zapachu (na szczęście nie w konsystencji).

Napisano

> Ano widzisz, do tej pory tak było. Pośmierdziało pół godziny i już. Teraz smród ulotnił się dopiero

> wieczorem a po otwarciu prawych drzwi poczułem go nawet następnego dnia rano.

a moze to oznacza ze gdzies Ci ta woda stoi w aucie?

> To było "czyste gówno" z zapachu (na szczęście nie w konsystencji).

no rozumiem... dziękuję za szczegółowy opis wink.gif

Napisano
  • Autor

> a moze to oznacza ze gdzies Ci ta woda stoi w aucie?

Trochę mokrego zostało na krawędzi drzwi, między uszczelkami itp.

Tu gdzie zawsze, tyle że normalnie nie byłoby problemu.

Napisano

> Tym bardziej zwieksza to koszty, a co za tym tekst o "gownozjadztwie" jest troszke nie na miejscu.

No mówię.

Akurat zapachy w myjkach przy stacjach paliwowych to "mały pikuś" - wystarczy przyjść na myjkę zajmującą się zawodowo myciem pojazdów użytkowych i zajść tam podczas myć z użyciem wody z recyklingu.

Atrakcje do rzucania pawia włącznie gwarantowane.

Napisano

przecież to co spłukuje z samochodu pochodzi z drogi, i to samo spłukuje w długim okresie czasu deszcz

osobiście używam szampon z naturalnych składników,

http://www.ecover.com/gb/en/Products/Other/

również do mycia felg i nie uważam, żebym dodatkowo zanieczyszczał przez to środowisko

Napisano

> Tak, że uzupełnianie świeżej / wymiana wody powinno następować częściej.

> Nie napiszesz chyba, że używanie stęchłej wody jest OK...

Moze i powinno sie czesciej zmieniac, czasem czuc "stechlizne", ale sadze, ze koszta robia swoje.

Napisano

> Tak, że uzupełnianie świeżej / wymiana wody powinno następować częściej.

> Nie napiszesz chyba, że używanie stęchłej wody jest OK...

To nie jest tak do końca, że woda jest stale w obiegu zamkniętym - pewne czynności wykonuje się wodą z recyklingu (głównie mycie podwozia itp "brudne" czynności), a część świeżą.

Woda bezpośrednio z recyklingu nie nadaje się do wykorzystania wprost na szczoty, bo jest zanieczyszczona (tłuszcze, pyły itp - zniszczyłaby lakier).

Rada prosta - nie brać programów "full wypas" na automacie, to i śmierdzieć nie będzie.

Napisano

> ale mi tego nie tłumacz

niby wiesz a nie wiesz zlosnik.gif

ekologia? proszę - samochód myłem w tym roku dopiero JEDEN RAZ skromny.gifzlosnik.gif

> wytłumacz to ustawodawcy

będę miał okazję, to zapytam, gdzie trafia to odfiltrowane z takiej myjni... biglaugh.gif

Napisano

> niby wiesz a nie wiesz

Ja pisałem na temat "środki myjące vs brud na aucie" dlaczego nie wolno myć.

A to że w czasie deszczu ten sam syf spłukuje się na grunt to jest oczywista oczywistość ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.