Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odcinka - max prędość

Featured Replies

Napisano

Tak jak wiadomo na niższych biegach odcinka jest ustawiona na określonych obrotach. A jak to jest z fabrycznym ograniczeniem prędkości? Jest podobno jakieś porozumienie producentów o blokowaniu wyższych prędkości (pacjent - audi a3 2004, 3.2) jak to wówczas wygląda? na czym polega blokada? jest zakładana również odcinka? ( na obroty? na prędkość?) niewiem.gif Nie testowałam więc proszę speców o info 20.GIF

Napisano

> Blokada jest na 250 km/h. Odcinany jest dopływ paliwa.

a wiesz jak sie to wywala? hmm.gif

Napisano

> a wiesz jak sie to wywala?

tunerzy w stylu Master's Tuning czy Compsport wycinają to z kompa.

Napisano
  • Autor

> Blokada jest na 250 km/h. Odcinany jest dopływ paliwa.

Heh, tyle to ja wiem - pytanie mam bardziej techniczne jak to funkcjonuje. Czy zasada działania tej "odcinki" jest identyczna jak tych odcinek na niskich biegach, które notabene są założone na dane obroty a nie na prędkość.

Napisano

> Heh, tyle to ja wiem - pytanie mam bardziej techniczne jak to funkcjonuje. Czy zasada działania tej

> "odcinki" jest identyczna jak tych odcinek na niskich biegach, które notabene są założone na

> dane obroty a nie na prędkość.

Podejrzewałbym raczej czujnik prędkości przy kole oparty na ABSie i przeliczanie przez komputer na odpowiednim biegu.

Napisano

Można zdjąć elektronicznie tą blokadę prędkości tylko czy jest sens płacić skoro tylko kilka razy może przekroczysz 250km/h i to oczywiście nie w Polsce cool.gif

Napisano

> tunerzy w stylu Master's Tuning czy Compsport wycinają to z kompa.

ciekawe czy w ASO mogą to zdjąć na życzenie hmm.gif

Napisano

> ciekawe czy w ASO mogą to zdjąć na życzenie

IMO nie bardzo. Np. w AMG żeby zdjęli ogranicznik musisz przejść ich kurs doszkalający i wtedy zdejmują ogranicznik.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewałbym raczej czujnik prędkości przy kole oparty na ABSie i przeliczanie przez komputer na

> odpowiednim biegu.

Yhy,

Zatem możliwe że przy innym profilu koła i pewnym zakłamaniu predkosci w związku z tym auto przy 250 nie ma owej odcinki?

Napisano

> Można zdjąć elektronicznie tą blokadę prędkości tylko czy jest sens płacić skoro tylko kilka razy

> może przekroczysz 250km/h i to oczywiście nie w Polsce

W Polsce też mozna, tylko nie na publicznych drogach.

Poza tym ograniczenie nie jest ustawiane na 250km/h tylko na prędkość deklarowaną przez producenta jako maksymalną. Jak ma 212 to szybciej nie pojedzie, nawet z górki (nie mylić z tym, że licznik pokazuje 240 km/h).

Jest to technicznie zrealizowane identycznie jak odcinka na obrotach. Komputer wie jaka jest prędkość i nie podaje paliwa powyżej prędkości maksymalnej.

Napisano

> ciekawe czy w ASO mogą to zdjąć na życzenie

Wymagana jest zmiana konfiguracji i czasem homologacji.

Vmax jest podana w homologacji.

Napisano

> Jest to technicznie zrealizowane identycznie jak odcinka na obrotach. Komputer wie jaka jest

> prędkość i nie podaje paliwa powyżej prędkości maksymalnej.

Paliwa nie odcina - po prostu "nie wciśniesz gazu" powyżej określonej prędkości.

Mowa o TBW, bo w gazie na sznurek pewnie jest jak piszesz, aczkolwiek tam to na tyle stare sprzęty są, że może być różnie.

Napisano

> Czy zasada działania tej

> "odcinki" jest identyczna jak tych odcinek na niskich biegach, które notabene są założone na

zasada dzialania jest identyczna - komp stwierdza ze ma ograniczyc wiec ogranicza (odpowiednie przymkniecie przepustnicy, ograniczenie wtryski paliwa etc). Od dosc dawna do wiekszosci ECU jest doprowadzany sygnal predkosci pojazdu

Oczywiscie cala "wiedza" kompa opiera sie na czujnikach ktore mierza obroty kol. Jesli ktos zamontuje wieksze kola co da faktyczna predkosc wieksza niz ta o ktorej wie komp to odcinka zadziala pozniej. O ile oczywiscie silnik bedzie mial dosc pary aby do tej zwiekszonej predkosci auto rozpedzic.

Napisano
  • Autor

> W Polsce też mozna, tylko nie na publicznych drogach.

> Poza tym ograniczenie nie jest ustawiane na 250km/h tylko na prędkość deklarowaną przez producenta

> jako maksymalną. Jak ma 212 to szybciej nie pojedzie, nawet z górki (nie mylić z tym, że

> licznik pokazuje 240 km/h).

> Jest to technicznie zrealizowane identycznie jak odcinka na obrotach. Komputer wie jaka jest

> prędkość i nie podaje paliwa powyżej prędkości maksymalnej.

Skoro nie podaje paliwa to jest to tzw odcinka zatem ...wiec kto ma racje?

Napisano

> Skoro nie podaje paliwa to jest to tzw odcinka zatem ...wiec kto ma racje?

A przepraszam gdzie widzisz sprzeczność? Może nie wyraziłem się jasno. Paliwo jest podawane, ale w ilościach nie pozwalających na dalsze rozpędzanie się.

Napisano

> zasada dzialania jest identyczna - komp stwierdza ze ma ograniczyc wiec ogranicza (odpowiednie

> przymkniecie przepustnicy, ograniczenie wtryski paliwa etc). Od dosc dawna do wiekszosci ECU

> jest doprowadzany sygnal predkosci pojazdu

> Oczywiscie cala "wiedza" kompa opiera sie na czujnikach ktore mierza obroty kol. Jesli ktos

> zamontuje wieksze kola co da faktyczna predkosc wieksza niz ta o ktorej wie komp to odcinka

> zadziala pozniej. O ile oczywiscie silnik bedzie mial dosc pary aby do tej zwiekszonej

> predkosci auto rozpedzic.

no ok , to czemu sie mówi odcięcie zapłonu? a caly czas ktos wspomina o nie podawaniu paliwa w większej ilosci? to jakw końcu ?-zapłon czy paliwo? a może to i to?

Napisano
  • Autor

> A przepraszam gdzie widzisz sprzeczność? Może nie wyraziłem się jasno. Paliwo jest podawane, ale w

> ilościach nie pozwalających na dalsze rozpędzanie się.

Przy odcince na maksymalnych obrotach calkowicie odcinane. Ot taka roznica - zatem nie jest tak jak napisales realizowane identycznie. I IMO nie powinno się nazywać odcinką wink.gif

Ale waytogo.gif

Napisano

> no ok , to czemu sie mówi odcięcie zapłonu? a caly czas ktos wspomina o nie podawaniu paliwa w

> większej ilosci? to jakw końcu ?-zapłon czy paliwo? a może to i to?

Bo kiedys bylo to realizowane przez faktyczne odciecie zaplonu. W czasach nowoczesnej elektroniki i precyzyjnych wtryskow realizuje sie to przez zmniejszenie badz calkowite odciecie paliwa.

Napisano

> Tak jak wiadomo na niższych biegach odcinka jest ustawiona na określonych obrotach. A jak to jest z

> fabrycznym ograniczeniem prędkości? Jest podobno jakieś porozumienie producentów o blokowaniu

> wyższych prędkości (pacjent - audi a3 2004, 3.2) jak to wówczas wygląda? na czym polega

> blokada? jest zakładana również odcinka? ( na obroty? na prędkość?) Nie testowałam więc

> proszę speców o info

Chyba nie myślisz, że to auto pojedzie 300km/h!?

Zdejmiesz odcinkę i się okaże, że zyskasz dodatkowe 5-10km/h bo nie wierzę, żeby poleciało więcej niż 260km/h.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie myślisz, że to auto pojedzie 300km/h!?

> Zdejmiesz odcinkę i się okaże, że zyskasz dodatkowe 5-10km/h bo nie wierzę, żeby poleciało więcej

> niż 260km/h.

> Pozdr.

Nie stresuj się kolego. Nic nie chce zdejmować. Pytanie było o to jak to jest rozwiązane technicznie bo sie zastanawialismy ze znajomymi. Nikt niczego nie chce zdejmować ok.gif

Napisano

> Zdejmiesz odcinkę i się okaże, że zyskasz dodatkowe 5-10km/h bo nie wierzę, żeby poleciało więcej

> niż 260km/h.

> Pozdr.

Ale wiesz, bedzie, ze zdjete ograniczenie grinser006.gif

Poza tym wiekszosc predkosciomierzy jest wowczas tak niedokladna, ze spokojnie moze pokazac nawet i 270...wiec bedzie lans grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale wiesz, bedzie, ze zdjete ograniczenie

> Poza tym wiekszosc predkosciomierzy jest wowczas tak niedokladna, ze spokojnie moze pokazac nawet i

> 270...wiec bedzie lans

Koledzy spokojnie. Kto tu w ogole mowi o zdejmowaniu ograniczenia? A Was już palce swędzą i trzeba powiedzieć co nieco...nie wiem - kompleksy jakies? za wolne auto? czy co? palacz.gif

Napisano

> A przepraszam gdzie widzisz sprzeczność? Może nie wyraziłem się jasno. Paliwo jest podawane, ale w

> ilościach nie pozwalających na dalsze rozpędzanie się.

Tyle, ze bez kontroli przepustnicy (lekkie zamkniecie) to moze byc niebezpieczne. Bo masz ciagle gaz w podlodze, powietrza masa a komputer tnie paliwo. Wiec robi sie ubogo i goraaaaaco grinser006.gif

Oczywiscie w autach DBW jest duzo prosciej - wystarczy, ze komp ja nieco zamknie. Jednak w linkowych mysle, ze wystepuje nie tyle zmniejszenie ilosci podawanego paliwa co cofniecie zaplonu, w efekcie czego auto nie ma mocy dalej przyspieszyc.

Napisano

> Koledzy spokojnie. Kto tu w ogole mowi o zdejmowaniu ograniczenia?

A czy ja cokolwiek o tym wspomnialem??

> za wolne auto? czy co?

Hahahaha...nooo, zdecydowanie za wolne grinser006.gif

Napisano

> Nie stresuj się kolego. Nic nie chce zdejmować. Pytanie było o to jak to jest rozwiązane

> technicznie bo sie zastanawialismy ze znajomymi. Nikt niczego nie chce zdejmować

Gdzie sę dopatrzyłeś stresu?

Skoro kilka osób założyło po twoim poście, że chcesz ściągać ogranicznik, to może należało się precyzyjniej wypowiedzieć.

Pozdr.

Napisano

Konstrukcje oparte o gaźnik. Jeśli było to realizowane to jedynie w oparciu o odcięcie zapłonu.

Starsze konstrukcje benzynowe wyposażone we wtrysk paliwa(nieważne czy SPI czy MPI) z mechanicznym(linka/cięgna) połączeniem przepustnicy z pedałem przyśpieszenia.

Odcinka(zabezpieczenie przed przekręceniem silnika) - wyłączenie wtryskiwaczy.

Ogranicznik prędkości - ograniczenie ilości wtryskiwanego paliwa, czytaj zubożenie mieszanki.

Nowsze konstrukcje benzynowe wyposażone we wtrysk paliwa(nieważne czy SPI czy MPI) z elektroniczną przepustnicą.

Odcinka(zabezpieczenie przed przekręceniem silnika) - wyłączenie wtryskiwaczy.

Ogranicznik prędkości - ograniczenie ilości wtryskiwanego paliwa i przymknięcie przepustnicy, dzięki czemu zostaje zachowany stechiometryczny stosunek mieszanki paliwowo-powietrznej co ma zbawienny wpływ na ekoterroryzm.

Można oczywiście dyskutować o szkodliwości pracy silnika na zubożonej mieszance jak miało to miejsce wcześniej, ale w praktyce nie ma to znaczenia ze względu na długość pracy silnika w takich warunkach.

Nie wiem jak i czy realizowano ograniczenie w starszych konstrukcjach o zapłonie samoczynnym, ale wydaje mi się, że nie było takiej potrzeby ze względu na mizerne osiągi.

W obecnie produkowanych silnikach diesla jest to realizowane tak jak we współczesnych jednostkach o zapłonie iskrowym.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> no ok , to czemu sie mówi odcięcie zapłonu? a caly czas ktos wspomina o nie podawaniu paliwa w

> większej ilosci? to jakw końcu ?-zapłon czy paliwo? a może to i to?

Komp odcina paliwo, bo gdyby odcinał zapłon to niespalone paliwo leciało by wprost do rozgrzanego katalizatora który by szybko padł.

Napisano

> Tyle, ze bez kontroli przepustnicy (lekkie zamkniecie) to moze byc niebezpieczne. Bo masz ciagle

> gaz w podlodze, powietrza masa a komputer tnie paliwo. Wiec robi sie ubogo i goraaaaaco

> Oczywiscie w autach DBW jest duzo prosciej - wystarczy, ze komp ja nieco zamknie. Jednak w

> linkowych mysle, ze wystepuje nie tyle zmniejszenie ilosci podawanego paliwa co cofniecie

> zaplonu, w efekcie czego auto nie ma mocy dalej przyspieszyc.

a są w ogóle linkowe auta z limitem 250km/h ?

Napisano

> Tyle, ze bez kontroli przepustnicy (lekkie zamkniecie) to moze byc niebezpieczne. Bo masz ciagle

> gaz w podlodze, powietrza masa a komputer tnie paliwo. Wiec robi sie ubogo i goraaaaaco

> Oczywiscie w autach DBW jest duzo prosciej - wystarczy, ze komp ja nieco zamknie. Jednak w

> linkowych mysle, ze wystepuje nie tyle zmniejszenie ilosci podawanego paliwa co cofniecie

> zaplonu, w efekcie czego auto nie ma mocy dalej przyspieszyc.

Ja piszę bardzo ogólnie. Zwróć uwagę, że to obejmuje też diesle, a nie tylko benzyniaki.

Komp jest w stanie kontrolować wszystkie parametry, ja nie wnikam w szczegóły, bo można to zrealizować na różne sposoby, a w przypadku różnych silników nawet trzeba. "Odcinka" jest tu określeniem potocznym i dość uniwersalnym zarazem.

Napisano

W moim 22 letnim Audi odcina przy 7200 obrotów niezależnie od biegu. A ono i tak do tych obrotów na 5 czy 4 biegu nie dojdzie, więc można przyjąć, że ma ograniczenie zlosnik.gif A odcinane jest zasilanie elektrycznej pompy paliwa w baku przez układ nią sterujący. Jest do niego doprowadzony sygnał z cewki, jak do obrotomierza, bo układ jednocześnie jest zabezpieczeniem przed pracą pompy w razie zgaszenia silnika przy wypadku, żeby nie lała paliwem przez odcięte przewody i nie powstał pożar. Działa to tak, że jeżeli po włączeniu zapłonu do układu nie dochodzi sygnał o prędkości obrotowej wału korbowego przekraczającej 100 obr/min, to po sekundzie wyłącza pompę, póki obroty nie wzrosną. To samo robi przy przekroczeniu 7200, póki nie spadną.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rzeczową wypowiedź - o to chodziło ok.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Gdzie sę dopatrzyłeś stresu?

> Skoro kilka osób założyło po twoim poście, że chcesz ściągać ogranicznik, to może należało się

> precyzyjniej wypowiedzieć.

> Pozdr.

DopatrzyłAś jeśli już cfaniak.gif

Już poniżej uzyskałam odpowiedź jakiej oczekiwałam ok.gif

Napisano

> niż 260km/h.

> Pozdr.

Przecież ograniczniki mogą być i na 80 kmph

Napisano

> Przecież ograniczniki mogą być i na 80 kmph

W Japonii wszystkie auta mają (miały?) ograniczenie do 180 km/h chyba nie ?

Napisano

> Poza tym wiekszosc predkosciomierzy jest wowczas tak niedokladna, ze spokojnie moze pokazac nawet i

> 270...

yaya.gifyaya.gif to mój to mój zlosnik.gif

Napisano

W Lagunie 2 masz taką opcje jak limiter prędkości, nastawia się jak tempomat. Gdy auto dochodzi do zaprogramowanej prędkości dostaje takiego muła, wrażenie podobne jak jazda na gazie gdy pusto w zbiorniku.

Napisano

> Heh, tyle to ja wiem - pytanie mam bardziej techniczne jak to funkcjonuje. Czy zasada działania tej

Hej facet. Jedz do tunerow, a nie kombinuj jak kon pod gore. Jak Cie nie stac, to zostan przy ustawieniach fabrycznych.

Napisano
  • Autor

> Hej facet. Jedz do tunerow, a nie kombinuj jak kon pod gore. Jak Cie nie stac, to zostan przy

> ustawieniach fabrycznych.

hehe.gif oooookeeeejj..... waytogo.gif

A teraz przeczytaj wątek od A-Z ...a potem zmierz sobie IQ...

Napisano

> W Lagunie 2 masz taką opcje jak limiter prędkości, nastawia się jak tempomat. Gdy auto dochodzi do

> zaprogramowanej prędkości dostaje takiego muła, wrażenie podobne jak jazda na gazie gdy pusto

> w zbiorniku.

Takie zachowanie ma tempomat po prostu, a nie ogranicznik prędkości.

Napisano

W Mercedesie C43 AMG było tak, że gdy auto stało, wciśnięcie pedału gazu do oporu dało max 4000 rpm. Podczas jazdy zmieniał biegi w okolicach 6500 rpm. Przy 250 km/h miał taką moc, że śmiało jeszcze by się rozpędzał, ale komp ograniczał obroty przy 5500 rpm. W każdym przypadku było to realizowane odcięciem wtrysków.

Napisano

> W Mercedesie C43 AMG było tak, że gdy auto stało, wciśnięcie pedału gazu do oporu dało max 4000

> rpm.

to akurat zabepieczenie automatu i w wiekszości tak działa na postoju wink.gif

Napisano

> Takie zachowanie ma tempomat po prostu, a nie ogranicznik prędkości

Są auta które oprócz tempo mają właśnie taką blokadę. O ile z włączonym tempo wciskasz pedał i przyspieszasz to z włączonym ograniczeniem możesz mieć pedał w podłodze i nic to nie daje. Równocześnie auto nie utrzymuje zaprogramowanej prędkości.

Przydatne jeśli np w mieście nie chcesz przekroczyć prędkości wink.gif

Napisano

> Takie zachowanie ma tempomat po prostu, a nie ogranicznik prędkości.

Mam i tempomat i ogranicznik prędkości,

Jeśli jeździsz po mieście i masz 20punktów to ustawiasz go sobie na 50km/h i jedziesz spokojnie, możesz sobie jechać prędkościami od 0 do 50. Oczywiście jest coś co można nazwać kick down, czyli maksymalne wciśnięcie pedału gazu, ale wtedy to wyczujesz bo auto wyrywa natychmiast do przodu.

Napisano

> to akurat zabepieczenie automatu i w wiekszości tak działa na postoju

moj tez sie wkreca tylko do 4,5 na postoju (manual) , normalnie troche wyzej

pewnie jakies zabezpieczenie, zeby czegos nie urwac

Napisano

> a są w ogóle linkowe auta z limitem 250km/h ?

Dzis juz pewnie nie. Ale przed 10-15 laty na pewno byly.

Zreszta chodzi bardziej o sama idee...amerykanskie Hondy byly swego czasu limitowane do 130mph mimo, ze spokojnie mogly wiecej. I na pewno mialy wowczas przepustnice na linke.

Tak samo prawie wszystkie samochody na rynku japonskim, gdzie predkosc jest juz od dlugiego czasu ograniczona do 180km/h. Supry, Skyline'y, NSXy z lat '90...wszystko byla linka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.