Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobry głośny klakson

Featured Replies

Napisano

Jako, że obecnie posiadany mój klakson umiera, wydając zamiast ostrzegawczych sygnałów bardziej te humorystyczne, polećcie coś do zamontowania jako zamiennik.

Nie chodzi mi o klakson typu pociąg, a o coś normalnego co nie łamałoby przepisów głośności.

wink.gif

Napisano

> Jako, że obecnie posiadany mój klakson umiera, wydając zamiast ostrzegawczych sygnałów bardziej te

> humorystyczne, polećcie coś do zamontowania jako zamiennik.

> Nie chodzi mi o klakson typu pociąg, a o coś normalnego co nie łamałoby przepisów głośności.

O przepisy bym się nie martwił, bo w/g przepisów klakson ma być głośny (pow. 96 dB - piszę z pamięci).

Natomiast gdzieś kiedyś była mowa o przeraźliwym tonie hmm.gif

Napisano

Pochodzą z FSO Warszawa.

Trąbią nieźle. Zasilanie elektryczne 12V. Ta półkulista część ma wielkość solidnej męskiej pięści, gdzieś 12cm średnicy.

Jakby co to zawsze kupować parami. Gdyż tak zawsze były montowane w samochodach.

Jedna ma dłuższą trąbkę i bardziej zakręconą, a druga krótszą. Widać to na zdjęciach.

Naprawdę polecam.

Zamontowałem żonie we Fiacie Uno. Ludzie myślą, że to ciężarówka trąbi.

285154970-tr%B1bki-g%F3ra.jpg285154970-tr%B1bki-d%F3%B3.jpg

Napisano

> B

> 21 wrz 2007

Polecam przeczytać to co jest NAD FILMEM a potem dopiero odpisywać na post.

Napisano
  • Autor

> Pochodzą z FSO Warszawa.

> Trąbią nieźle. Zasilanie elektryczne 12V. Ta półkulista część ma wielkość solidnej męskiej pięści,

> gdzieś 12cm średnicy.

> Jakby co to zawsze kupować parami. Gdyż tak zawsze były montowane w samochodach.

> Jedna ma dłuższą trąbkę i bardziej zakręconą, a druga krótszą. Widać to na zdjęciach.

> Naprawdę polecam.

> Zamontowałem żonie we Fiacie Uno. Ludzie myślą, że to ciężarówka trąbi.

A coś nowocześniejszego ? zlosnik.gif

Napisano

> A coś nowocześniejszego ?

A co może być nowocześniejszego w klaksonie? Budowa i zasada działania jest taka sama od wielu lat.

Różnią się tylko nieznacznie budową, wielkością i może kolorem. zlosnik.gif

Napisano

> Polecam przeczytać to co jest NAD FILMEM a potem dopiero odpisywać na post.

No fakt, niezauważyłem smile.gif.

Napisano

Po tym, jak w auto żony wjechał cofający młodzieniec i mimo trąbienia fabrycznym klaksonem nie usłyszał go - zamontowałem w jej aucie takie urządzenie

Tanie, a skuteczne. Działa już około roku, przeżyło zimę - zamontowałem pod maską w taki sposób, by syf dostający się przez grill nie wleciał "w trąbkę" wink.gif i nie ma jak na razie z tym problemu.

Napisano
  • Autor

> Po tym, jak w auto żony wjechał cofający młodzieniec i mimo trąbienia fabrycznym klaksonem nie

> usłyszał go - zamontowałem w jej aucie takie urządzenie

> Tanie, a skuteczne. Działa już około roku, przeżyło zimę - zamontowałem pod maską w taki sposób, by

> syf dostający się przez grill nie wleciał "w trąbkę" i nie ma jak na razie z tym problemu.

Właśnie podobne urządzenie dożywa swoich ostatnich dni.

Napisano

> Jako, że obecnie posiadany mój klakson umiera, wydając zamiast ostrzegawczych sygnałów bardziej te

> humorystyczne, polećcie coś do zamontowania jako zamiennik.

> Nie chodzi mi o klakson typu pociąg, a o coś normalnego co nie łamałoby przepisów głośności.

Bardzo ładnie trąbiące klaksony zamontowane są w Daewoo Nexia.

Piszę klaksony, bo są dwa, i trąbią różnymi tonami.

Efekt jest "bardzo OK" wink.gif

Zresztą z tego co widzę to i w Passacie są podobne, i w A8 i wielu innych samochodzach.

Chodzi o takie trąbki: a6klaxon.jpg

Napisano

> Właśnie podobne urządzenie dożywa swoich ostatnich dni.

U mnie dożyło swoich dni po chyba 3 latach, u kumpla (kupowaliśmy razem) wytrzymało 1,5 roku (auto trzymane "pod chmurką")

Napisano

> Właśnie podobne urządzenie dożywa swoich ostatnich dni.

Jak długo było zamontowane? Jeżeli dość krótko, to może faktycznie szukaj czegoś lepszego, ale nie wiem, czy warto, bo kosztuje grosze i wymiana nawet co 2 lata IMO nie jest problematyczna ani kosztowna wink.gif

W poprzednim aucie miałem też takie klaksony i działały dość długo bez problemów - nie wiem jak długo, bo sprzedałem te klaksony dodając auto w gratisie rotfl.gif

Napisano

> Zamontowałem żonie we Fiacie Uno. Ludzie myślą, że to ciężarówka trąbi.

ooo i ja chetnie bym takie cos sobie zalozyl - chodzi mi o ty by ktos mial wrazenie ze to TIR

gdzie to znalazles?

moze jakies namiary?

Napisano

> Po tym, jak w auto żony wjechał cofający młodzieniec i mimo trąbienia fabrycznym klaksonem nie

> usłyszał go - zamontowałem w jej aucie takie urządzenie

> Tanie, a skuteczne. Działa już około roku, przeżyło zimę - zamontowałem pod maską w taki sposób, by

> syf dostający się przez grill nie wleciał "w trąbkę" i nie ma jak na razie z tym problemu.

miałem identyczny. Moja opinia:

- nie jest wcale głośny

- padł po roku

Teraz mam zamontowany jakiś tani klakson który kupiłem w sklepie motoryzacyjnym. Składa się z tylko jednego przetwornika. Też nie jest oszałamiająco głośny ale działa już 2 czy 3 rok bez problemu.

Napisano
  • Autor

> U mnie dożyło swoich dni po chyba 3 latach, u kumpla (kupowaliśmy razem) wytrzymało 1,5 roku (auto

> trzymane "pod chmurką")

Będzie maksymalnie ze 2,5 roku.

Napisano
  • Autor

> - nie jest wcale głośny

O własnie, to też można powiedzieć.

Wbrew reklamie efektu wymaganego nie spełnił.

Napisano
  • Autor

> Jak długo było zamontowane? Jeżeli dość krótko, to może faktycznie szukaj czegoś lepszego, ale nie

> wiem, czy warto, bo kosztuje grosze i wymiana nawet co 2 lata IMO nie jest problematyczna ani

> kosztowna

Krótko. Nie chodzi o kwotę, tylko o 1. głośność 2. trwałość

Napisano

> Krótko. Nie chodzi o kwotę, tylko o 1. głośność 2. trwałość

to szukaj takich sygnałów BELMA - kiedyś stanowiły one wyposażenie pojazdów uprzywilejowanych, sam też miałem takie i są dość głośne... biglaugh.gif jednak najbardziej zwracały uwagę, kiedy działały z modulatorem... cfaniaczek.gif

Napisano

> U mnie dożyło swoich dni po chyba 3 latach, u kumpla (kupowaliśmy razem) wytrzymało 1,5 roku (auto

> trzymane "pod chmurką")

potwierdzam,

około półtora roku i po prostu je rdza zjadła,

poza tym wcale ni były głośne - więcej bym czegoś takiego nie kupił,

tongue.gif

Napisano

> ooo i ja chetnie bym takie cos sobie zalozyl - chodzi mi o ty by ktos mial wrazenie ze to TIR

> gdzie to znalazles?

> moze jakies namiary?

Trzeba szukać albo na allegro albo na szrotach gdzie stoją Warszawy albo na jakiś bazarach motoryzacyjnych staroci.

Napisano

Zamiast fabrycznego założyłem taki od PF125p. Trąbi jak trzeba, zgodny z przepisami itp. smile.gif. Cena na szrocie - 7zł.

Napisano

> a od nysy czy zuka nie bedzie taki sam?

Niestety nie będzie. Może jeszcze ewentualnie jakaś Syrena ale też raczej nie. W Warszawach na 100%. A wiem, bo Warszawa to był mój pierwszy samochód.

Żuka też w domu mieliśmy przez jakiś czas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.