Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honker pick-up

Featured Replies

Napisano

Hmm.. podobno coś takiego na rynek cywilny chcą wypuścić:

na onecie..

wiem, że CCC, ale sukcesu temu nie wróżę. Może jeszcze Tarpan-reaktywacja by sie przydała.

Napisano

> Hmm.. podobno coś takiego na rynek cywilny chcą wypuścić:

> na onecie..

> wiem, że CCC, ale sukcesu temu nie wróżę.

z pojedynczą kabiną i wydłużoną ładownią - dlaczego nie?

Napisano

> na onecie..

> wiem, że CCC, ale sukcesu temu nie wróżę. Może jeszcze Tarpan-reaktywacja by sie przydała.

jedzie w srodku tandeta ale ciekawe jakie silniki i jaka cena

Napisano
  • Autor

> z pojedynczą kabiną i wydłużoną ładownią - dlaczego nie?

Hmm, pewnie rzeczywiście kwestia ceny.

Ale generalnie pickupy w Polsce nie sprzedawały się zbyt dobrze, do czasów preferencji podatkowych. Od tego czasu stanowią alternatywe dla SUWów (i w tym celu są kupowane jako "reprezentacyjne" samochody a nie uzytkowe)

Napisano

> jedzie w srodku tandeta ale ciekawe jakie silniki i jaka cena

etam, deska i kierwnica w beżyku, dadzą jeszcze okleinę drewnopodobną i bedzie gitarra grinser006.gif

Napisano

> na onecie..

> wiem, że CCC, ale sukcesu temu nie wróżę. Może jeszcze Tarpan-reaktywacja by sie przydała.

hmmmm mega masakra...

jak hummer poszedł do kowalskiego to byl sukces. no bo jak sie patrzy na to cudo to przecietny amerykan jest dumny ze swojego wojska a auto krzyczy: "POWER!"...

a honker krzyczy: "PRL!"

Napisano

> wiem, że CCC, ale sukcesu temu nie wróżę.

CCC też ma swoje granice. Sukces będzie na miarę Pasagona - widział ktoś to na ulicy ?

Napisano

> na onecie..

Jak dla mnie spóźniony o dziesiąt lat ,tak jak ten wynalazek z Lublina ,, pasagon" facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> na onecie..

na foto wersja z elektronicznym sterowaniem blokadami mostów dla leniwców, choć fajniejsza jest wersja full manual

parametry terenowe przy dobrym ogumieniu niewiele gorsze od hummera

Napisano

> na onecie..

Ja na prawdę chciałbym pochwalić i docenić naszą krajową "twórczość" ale to co widzę przyprawia mnie o omdlenie sciana.gif

Pomijam, że szpetny jak noc... bo to nie musi być piękne tylko użyteczne, praktyczne i trwałe ale chociażby obicie tylnej burty na śrubeczkach .... to się rozleci po tygodniu sciana.gif

W domu jest Lublin II od 13 lat i to jest przy tym honkerze jak mercedes S klasa spineyes.gif

Napisano

> jedzie w srodku tandeta ale ciekawe jakie silniki i jaka cena

To nie ma być konkurent dla LandCruisera, tylko typowy wół roboczy na trudne warunki.

Napisano

> z pojedynczą kabiną i wydłużoną ładownią - dlaczego nie?

Ciekawe czy zawieszenie zmienili.

Chociaż z przodu.

Napisano

> To nie ma być konkurent dla LandCruisera, tylko typowy wół roboczy na trudne warunki.

to plastiki nie powinny sie lamac od patrzenia

Napisano

> na foto wersja z elektronicznym sterowaniem blokadami mostów dla leniwców, choć fajniejsza jest

> wersja full manual

> parametry terenowe przy dobrym ogumieniu niewiele gorsze od hummera

gdzie Ty widzisz blokady mostow?

Napisano

> To nie ma być konkurent dla LandCruisera, tylko typowy wół roboczy na trudne warunki.

No daj spokój hehe.gif

To się i na woła roboczego nie nada. Znając trochę polską myśl techniczną z Lublina zlosnik.gif to raz, że zgnije w 2 lata, dwa, że dokładnie zaznaczy ślad swego przejazdu olejem silnikowym, trzy...

... za sam wygląd i jakość wykonania nie kupi go absolutnie nikt.

Widziałeś kiedyś na ulicy Pasagona? Nie? To i tego pewnie nie zobaczysz hehe.gif

Napisano

> No daj spokój

> To się i na woła roboczego nie nada. Znając trochę polską myśl techniczną z Lublina to raz, że

> zgnije w 2 lata, dwa, że dokładnie zaznaczy ślad swego przejazdu olejem silnikowym, trzy...

> ... za sam wygląd i jakość wykonania nie kupi go absolutnie nikt.

> Widziałeś kiedyś na ulicy Pasagona? Nie? To i tego pewnie nie zobaczysz

Z tym gniciem.... jak kto dba tak ma. Trochę konserwacji i nie ma problemu.

Napisano

> Z tym gniciem.... jak kto dba tak ma. Trochę konserwacji i nie ma problemu.

Spoko ale kolego, nowy samochód ma jeździć a nie jechać od dealera na konserwację, która popularna była w Polonezach i 126p a nie w XXI wieku.

Jestem za tym, by fabryka działała, by w Lublinie produkowali auta. Ale dopóki nie zmienią swojej polityki to nic z tego nie będzie. frown.gif

Napisano

> No daj spokój

> To się i na woła roboczego nie nada. Znając trochę polską myśl techniczną z Lublina to raz, że

> zgnije w 2 lata, dwa, że dokładnie zaznaczy ślad swego przejazdu olejem silnikowym, trzy...

Polemizowałbym.

Co do wytrzymałości i jakości poczekajmy trochę.

Ta firma zbyt dużo ryzykuje by na falstart sobie pozwolić.

A w terenie poradzi sobie pewnie bardzo dobrze jak jego protoplasta.

A jest już sprzedawany?

Napisano

> to plastiki nie powinny sie lamac od patrzenia

Poczekajmy z tym jak w praktyce wypadnie.

Napisano

> Spoko ale kolego, nowy samochód ma jeździć a nie jechać od dealera na konserwację, która popularna

> była w Polonezach i 126p a nie w XXI wieku.

A obecnie w Fordach i kilku innych.

> Jestem za tym, by fabryka działała, by w Lublinie produkowali auta. Ale dopóki nie zmienią swojej

> polityki to nic z tego nie będzie.

Trzymajmy za nich kciuki.

Napisano

> A w terenie poradzi sobie pewnie bardzo dobrze jak jego protoplasta.

dobrze czyli gorzej niż Niva? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> dobrze czyli gorzej niż Niva?

To co łączy Honkera i Nive, to fakt że można je nazwać samochodami terenowymi.

Wiele osób miało ubaw jak Honker wyciągał z terenu GrandCherooke i Navare.

Napisano

> To co łączy Honkera i Nive, to fakt że można je nazwać samochodami terenowymi.

> Wiele osób miało ubaw jak Honker wyciągał z terenu GrandCherooke i Navare.

Swego czasu auto wzbudzało pozytywne reakcje u żołnierzy innych krajów na misjach, m.in. na Bałkanach. Ale najwięcej przeciwników oczywiście ma tu, na miejscu.

Napisano

> Swego czasu auto wzbudzało pozytywne reakcje u żołnierzy innych krajów na misjach, m.in. na

> Bałkanach. Ale najwięcej przeciwników oczywiście ma tu, na miejscu.

Polska dziwna mentalność niestety.

Nie patrzą na przeznaczenie Honkera i jego właściwości terenowe, tylko oceniają negatywnie zanim ta wersja wyjedzie w teren.

Napisano

> kiera z poloneza :D

> ogólnie słabooo

Konsola środkowa chyba też...

Napisano

> To co łączy Honkera i Nive, to fakt że można je nazwać samochodami terenowymi.

ale ja jeździłem Honkerem i Nivą... Honker moze sie właściwościami terenowymi równać ja wiem... z Aro zlosnik.gif

to żeś mu dobrał przeciwników....

Napisano

> ale ja jeździłem Honkerem i Nivą... Honker moze sie właściwościami terenowymi równać ja wiem... z

> Aro

no nie wiem icon_rolleyes.gif

myśle że może spokojnie równać do defa (długiego oczywiście)

o ile pamiętam to honker miał blokady osiowe, a tego nie ma ani niva, a aro chyba też nie ?

nawet LR nie ma w std

pewnie siadłeś do honkera na tych śmiesznych oponkach i sam się zapadł grinser006.gif

Napisano

> Konsola środkowa chyba też...

Przełącznik zespolony, przełączniki, popielniczkę i prawie wskaźniki też zlosnik.gif Klamki natomiast ma z innego pojazdu również produkowanego w PL.

Napisano

I sprawdzał się tam, gdzie Hummery się klinowały hehe.gif

Napisano

> ale ja jeździłem Honkerem i Nivą... Honker moze sie właściwościami terenowymi równać ja wiem... z

> Aro

Wiesz co, to chyba od terenu zależy?

Może mieliśmy okazję w biegunowo różnych warunkach te auta sprawdzać.

> to żeś mu dobrał przeciwników....

Nie przeciwników, a zawodników którym pomoc potrzebna była.

Napisano

> I sprawdzał się tam, gdzie Hummery się klinowały

Mity są różne, ale z faktów mi znanych. To osoby wiedzące po co auto terenowe jest stworzone, to dobre noty Honkerowi wystawiały.

Napisano

> Swego czasu auto wzbudzało pozytywne reakcje u żołnierzy innych krajów na misjach, m.in. na

I z tego powodu w tym kraju nie będzie nigdy normalnej produkcji polskich aut ok.gif Lepiej kupić stary przystanek z zachodu wyklepany na kształt samochód ok.gif

Napisano

swietnie. pewnie z t-54 i M1 Abrams, i Blackhawk tez są żołnierze zadowoleni. ale nie mieszajmy wlasciwosci przydatnych na wojnie, z sukcesem komercyjnym jaki próbują uskuteczniac.

dlatego slepy patriotyzm w tym przypadku jest bez sensu. auto nadaje sie tylko dla wojska.

Napisano

> I z tego powodu w tym kraju nie będzie nigdy normalnej produkcji polskich aut Lepiej kupić stary

> przystanek z zachodu wyklepany na kształt samochód

hmm.gif

opisy honkera są tragiczne, jeśli chodzi o jakość, spasowanie elementów itp

może nie stanie w lesie, ale jak odpadnie klamka czy lusterko to nic nadzwyczajnego grinser006.gif

prowadzenie ... już chyba żadne auto nie wyjeżdża na resorze piórowym ?

wiec ja się nie dziwię że ktoś kto ma tym jeździć na co dzień, wybiera coś bardziej cywilizowanego icon_rolleyes.gif

nowy może kupić firma, głownie dlatego że osoba podpisująca fakturę nie będzie tym jeździć hehe.gif

Napisano

> opisy honkera są tragiczne, jeśli chodzi o jakość, spasowanie elementów itp

> może nie stanie w lesie, ale jak odpadnie klamka czy lusterko to nic nadzwyczajnego

> prowadzenie ... już chyba żadne auto nie wyjeżdża na resorze piórowym ?

> wiec ja się nie dziwię że ktoś kto ma tym jeździć na co dzień, wybiera coś bardziej cywilizowanego

> nowy może kupić firma, głownie dlatego że osoba podpisująca fakturę nie będzie tym jeździć

To jest auto terenowe a nie bulwarówka do lansu pod remizą ok.gif

Napisano

> To jest auto terenowe a nie bulwarówka do lansu pod remizą

ale auto terenowe też czasem po czarnym musi pojechać ok.gif

więc nie mów że jaki taki komfort nie jest potrzebny

zresztą w honkerze już coś dłubali z zawiasem niezależnym z przodu

chyba jeszcze za czasów DU robili przeszczepy z jakiegoś suva - musso hmm.gif

i tak wygląda budowa tego auta, buda jeszcze z tarpana, silnik andorii w tym lepszym wydaniu, bo były i iveco

reduktor jaki się trafił, nawet skrzynie próbowali wsadzać od jakiegoś suv'a

a reszta, co znajdą od poldka czy lublina to ładują hehe.gif

Napisano

> ale auto terenowe też czasem po czarnym musi pojechać

> więc nie mów że jaki taki komfort nie jest potrzebny

Ludzie używający tych aut na co dzień jakoś dają rade ok.gif

> zresztą w honkerze już coś dłubali z zawiasem niezależnym z przodu

> chyba jeszcze za czasów DU robili przeszczepy z jakiegoś suva - musso

owszem

> i tak wygląda budowa tego auta, buda jeszcze z tarpana, silnik andorii w tym lepszym wydaniu, bo

> były i iveco

> reduktor jaki się trafił, nawet skrzynie próbowali wsadzać od jakiegoś suv'a

> a reszta, co znajdą od poldka czy lublina to ładują

To auto nie ma wyglądać tylko jechać ok.gif Co z tego, ze rav-4, tiquan, freelander są takie trendy i nowoczesne jak większość tych aut z asfaltu zjezdza co najwyżej na trawnik przed domem ok.gif

Napisano

> No daj spokój

jego nie kupuje się za wygląd, a jakość jak na auto stricte terenowe nie jest zła

widziałem, jeździłem... honkerem też - w niektórych wypadkach ma lepsze zdolności terenowe od hummera biglaugh.gif

ten na zdjęciu w artykule ma elektroniczne sterowanie blokadami mostów

są ze sterowaniem ręcznym, można na życzenie mieć z napędem na 1 ośkę, generalnie co klient sobie zażyczy, klima moż być, elektryka szyby, centralny .... można go nieco ucywilizować

Napisano

> gdzie Ty widzisz blokady mostow?

te szare pudełko z pokrętłem na dol konsoli środk.

jeździłęm egz. na którym robili homologację (taki jeden z kilku przedprodukcyjnych) i tam było identyko sterowanie elektroniczne blokadami mostów

Napisano

> te szare pudełko z pokrętłem na dol konsoli środk.

> jeździłęm egz. na którym robili homologację (taki jeden z kilku przedprodukcyjnych) i tam było

> identyko sterowanie elektroniczne blokadami mostów

a jakie sa pozycje na tym pokretle?

ma dolaczana prezednia os czy dyfer pomiedzy osiami?

czym zalacza sie reduktor ewentualnie przednia os?

Napisano

> a jakie sa pozycje na tym pokretle?

> ma dolaczana prezednia os czy dyfer pomiedzy osiami?

> czym zalacza sie reduktor ewentualnie przednia os?

karwa - nie pamiętam - to było 1,5 roku temu

to byłą wersja dla leniwców

była też wersja normalna czyli druga wajcha obok zmiany biegów biglaugh.gif

jak poszukasz na necie to są zdjecia takiego honkera kombi z czarnym dachem (karoseria w kolorze czerwonym) - to tym śmigałem - żeśmy go po sam dach uwalili w terenie biglaugh.gif

acha - i oglądałęm też tego zielonego pasagona co go wszędzie pokazują na folderach (ten z plandeką z napisami) - jeździ lepiej niż wygląda biglaugh.gif - choć to była krótka przejażdżka

ostatnio oglądałem takiego kombi w malowaniu wojskowym maskującym 7-osobową wesrję (nawet z kanistrem na tylnej burcie obok zapasu - taki fajny szczególik biglaugh.gif)

Napisano

Chodzi mi bardziej o to czy napewno mial mechaniczne blokady mostow bo powiem szczerze ze seryjnie takie cos ma tylko G klasa!

Moze ten przelacznik to byl do szift motoru ktory dopina przednia os i zalacza reduktor

Napisano

> Ludzie używający tych aut na co dzień jakoś dają rade

a co mają zrobić ? zwolnić się ?

pamiętasz jaka była jatka o aro w policji ... a przecież honker nie jest lepszy grinser006.gif

widzisz np defender może mieć sprężyny zamiast pióra, kabina też wygląda nieco lepiej ...

powiedz dla kogo dzisiaj jest honker poza wojskiem i zapaleńcami ?

> To auto nie ma wyglądać tylko jechać Co z tego, ze rav-4, tiquan, freelander są takie trendy i

> nowoczesne jak większość tych aut z asfaltu zjezdza co najwyżej na trawnik przed domem

ok, ale porównując go np do pickupów typu hilux ... to jest przepaść

jeżeli miałbym szukać auta dla siebie, które musi dawać sobie radę w terenie, to chyba wolał bym nawet 2-3letniego hiluxa niż honkera hmm.gif

no chyba że ktoś faktycznie używa auta tylko w terenie i asfaltu nie widzi

bo tu honker wygrywa prostotą - tam nie ma się co psuć spineyes.gif

ale wszelkie służby jednak sporo jeżdżą po czarnym, do tego jak ktoś spędza kilka godzin w aucie, to jednak jakiś komfort by się przydał

ciekawe jak z trwałością - korozja, awaryjność hmm.gif

Napisano

> Chodzi mi bardziej o to czy napewno mial mechaniczne blokady mostow bo powiem szczerze ze seryjnie

> takie cos ma tylko G klasa!

honker miał na 100% blokadę tyłu, mechaniczną, gdzieś czytałem opis

ogólnie ciężko się wyznać, bo były wersje ze stałym 4x4, a teraz są z dopinanym przodem spineyes.gif

blokada też pewnie nie była w każdym, może tylko przez jakiś czas dawali niewiem.gif

w opisach pojawia się już opcja niezależnego przodu hmm.gif

Napisano

> honker miał na 100% blokadę tyłu, mechaniczną, gdzieś czytałem opis

to juz calkiem dobrze ok.gif

> ogólnie ciężko się wyznać, bo były wersje ze stałym 4x4, a teraz są z dopinanym przodem

jakij firmy sa reduktory?

> blokada też pewnie nie była w każdym, może tylko przez jakiś czas dawali

> w opisach pojawia się już opcja niezależnego przodu

Najbardziej powatpiewam w blokade przedniego mostu bo to nie ta klasa cenowa

Napisano

> to juz calkiem dobrze

ano, wbrew pozorom to były tam ciekawe rozwiązania

choćby stały napęd 4x4 czy właśnie blokada

> jakij firmy sa reduktory?

nie wiem, poszukaj, gdzieś trafiłem fajny opis oddający charakter tego auta - wkładali co było na magazynie spineyes.gif

> Najbardziej powatpiewam w blokade przedniego mostu bo to nie ta klasa cenowa

niewiem.gif

Napisano

> Chodzi mi bardziej o to czy napewno mial mechaniczne blokady mostow bo powiem szczerze ze seryjnie

> takie cos ma tylko G klasa!

> Moze ten przelacznik to byl do szift motoru ktory dopina przednia os i zalacza reduktor

kufa ni pamiętam, ale więc że do wyboru była obsługa albo z wajchy albo pokrętła i chyba ze 2 włączników

możę i masz rację... - nie używałem - jak mi zapięli tak jechałem biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.