Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Być może zakup Grande Punto 1.4 8v (negocjacja ceny)

Featured Replies

Napisano

> Tylko kolega Vadero zawsze zapomina dodać że auta o których pisze to "L"...

No to tym lepiej, bo testować zawsze powinno się w ekstremalnych warunkach.

Miałem kiedyś Aveo po L-ce i złego słowa nie powiem. Owszem - ponoć wymiana sprzęgła była czynnością eksploatacyjną, ale inna awaryjność w zasadzie nie występowała.

Jestem trochę zaskoczony GP, bo miałem trochę do czynienia z "wytrzeszczami" (P II FL) w eksploatacji flotowej i autka sprawowały się bardzo dzielnie.

Napisano

> A jaki to ma związek z tym, że odpada lakier, albo że nagrzewnica się rozciekła w pierwszym roku

> użytkowania?

Myśle że auta na "L" są troszke intensywniej eksploatowane. I nie chodzi tu wcale o przebieg w km a o motogodziny... Auto z "L" przy przebiegu powiedzmy 100 000 km będzie miało przepracowane pewnie ze 3-4 razy mth więcej niż auto eksploatowane normalnie.

Napisano

> jeszcze raz : co ma eLka do rdzewiejących elementów czy do łuszczącego się lakieru ??

Koledzy nie zauważają, że nie piszę o jakichś usterkach na które może mieć wpływ to jak to auto jest użytkowane - np to że co chwilę trzeba wymieniać przełącznik od ustawiania lusterek - no dobra niech będzie - w koncu co godzinę ktoś inaczej te lusterka ustawia, a części we fiatach psują sie od tego że się ich używa wink.gif

O tym, że raz zepsuło się wspomaganie kierownicy (drugi raz z kolei), co

objawiło się kompletnym zablokowaniem kierownicy i kursant zjechał do rowu (zima, ślisko - na szczęście w rowie był śnieg to nic się nie uszkodziło), też nie wspominam.

Albo jak rozsypała się skrzynia biegów to też biegi zakleszczyły się na amen i trzeba było wzywać specjalną lawetę z dźwigiem, bo zwykła nie była w stanie wciągnąć auta zlosnik.gif

Napisano

> Myśle że auta na "L" są troszke intensywniej eksploatowane. I nie chodzi tu wcale o przebieg w km a

> o motogodziny... Auto z "L" przy przebiegu powiedzmy 100 000 km będzie miało przepracowane

> pewnie ze 3-4 razy mth więcej niż auto eksploatowane normalnie.

i może mu odpaśc lakier i zardzewieć w ramach protestu zlosnik.gif

BTW - Wiesz może kiedyś tak było - jak był plac manewrowy, teraz nie jest już to tak wyrażone, bo auta te o wiele więcej jeżdżą, a na placu robią tylko łuk.

Napisano

> Jestem trochę zaskoczony GP, bo miałem trochę do czynienia z "wytrzeszczami" (P II FL) w

> eksploatacji flotowej i autka sprawowały się bardzo dzielnie.

Puntem II też przejechałem 600kkm, po czym je gość starym kadetem skasował. Ale do końca silnik dzielnie jechał i moc trzymał, oleju palił może z pół litra na 1000km. Grande od nowości pali więcej wink.gif

Punto II też jakos bezawaryjne nie było, ale tam poza awarią pompy paliwa w drugim dniu eksploatacji, wszystko psuło sie mniej wiecej tak jak powinno - ze zużycia. Grande psuje sie bo sie psuje.

Napisano

> a części we fiatach psują sie od tego że się ich używa

Niedawno pewien fiacikarz to tłumaczył, że to są awarie wynikające z eksploatacji, więc w zasadzie ich usuwanie to czysta eksploatacja hehe.gif

Wniosek z tego, że fiata kupuje się żeby stał i ozdabiał okolicę.

Napisano

> Niedawno pewien fiacikarz to tłumaczył, że to są awarie wynikające z eksploatacji, więc w zasadzie

> ich usuwanie to czysta eksploatacja

> Wniosek z tego, że fiata kupuje się żeby stał i ozdabiał okolicę.

Wiesz większośc właścicieli Fiatów to ludzi którzy mają historię motoryzacji typu - maluch -> CC -> SC -> punto. Więc po przesiadce z SC punto to rzeczywiście super komfort i mega jakość. Stukający wahacz co 30kkm to jest absolutna norma, więc dla niego to nic nieeksploatacyjnego, że go musi wymienić - tym bardziej że większość z użytkowników chwalących Fiaty robi sobie 10kkm/rok - więc jak mu raz na trzy lata padnie wahacz to sie niczym nie przejmuje. Jak robisz 10kkm na rok to fiat wcale nie jest złym pomysłem - ładne toto i niedrogie. Awarie zdarzają się raz do roku, wiec nic tragicznego. Tylko te samochody absolutnie nie nadają się do intensywnej eksploatacji.

Napisano

> Puntem II też przejechałem 600kkm

Bardzo trudno mi uwierzyć w to co piszesz.

Napisano

> Bardzo trudno mi uwierzyć w to co piszesz.

Jesli mial 1.2 8V to jest mozliwe. Kolega jak sprzedawal mial najechane 350kkm, od nowosci na LPG i samochod jako "L-ka". Do tego przebiegu silnik nie mial jakis wiekszych usterek, nawet UPG nie byla zmieniana.

Napisano

> Bardzo trudno mi uwierzyć w to co piszesz.

Niedawno znajomy sprzedał P2 poeLkowe z przebiegiem rzędu 500kkm. Poszło za nawet spore pieniądze :D

Napisano

> muł, odpada lakier, rdzewieje, ale co gorsza od nówki psuje sie niesamowicie.. ja bym tego kijem

> nie tknął...

> jak masz zamiar tym jeździć więcej niż pare tysięcy km/rok to lepiej sobie daruj...

40kkm w 2 lata 3 kierowców i jeszcze jezdzi 270751858-jezyk.gif

Napisano

Postaw sobie pytanie czy wytrzymasz 10 lat w aucie, które dość słabo odpycha się (w tych pieniądzach zapewne kupisz GP z 1.4 8V lub 1.2 8V)... Czy to nie będzie typowy strzał w kolano.

Napisano
  • Autor

> Postaw sobie pytanie czy wytrzymasz 10 lat w aucie, które dość słabo odpycha się (w tych

> pieniądzach zapewne kupisz GP z 1.4 8V lub 1.2 8V)... Czy to nie będzie typowy strzał w

> kolano.

to ma być ekonomiczne, a osiągi idą na drugi plan, te 10lat to może na wyrost ale na pewno nie ma być to auto na rok.

Napisano

> to ma być ekonomiczne, a osiągi idą na drugi plan, te 10lat to może na wyrost ale na pewno nie ma

> być to auto na rok.

ale to pali 10-11 gazu

Napisano

> Albo jak rozsypała się skrzynia biegów to też biegi zakleszczyły się na amen i trzeba było wzywać

> specjalną lawetę z dźwigiem, bo zwykła nie była w stanie wciągnąć auta

A to sprzęgła nie szło wcisnąc ?

Wystarczyło wózki na koła założyć i dzwig nie potrzebny, ale chyba ktoś chciał na koszty narazić albo Ciebie albo assistance...

Pozdrawiam

Napisano

> Niedawno znajomy sprzedał P2 poeLkowe z przebiegiem rzędu 500kkm. Poszło za nawet spore pieniądze

> :D

moje kadett skasował - a że po 400kkm kasuje sie w pII licznik, a na skasowanym jeszcze prawie rok ojciec jeździł zanim założył nowy, to na liczniku było tylko 120cośkkm zlosnik.gif rzeczoznawca był jakiś lewy, bo uznał ten przebieg za prawdziwy i wypłacił nam całkiem ładne odszkodowanie, nawet jak na pII nieelkowe rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> ale to pali 10-11 gazu

tyle to pali mi zafira 1.8 więc nie wierzę, że silnik 1.4 rozsądnie traktowany spali w cyklu mieszanym, no chyba, że masz na myśli tylko miasto i to zakorkowane.

Napisano

> tyle to pali mi zafira 1.8 więc nie wierzę, że silnik 1.4 rozsądnie traktowany spali w cyklu

> mieszanym, no chyba, że masz na myśli tylko miasto i to zakorkowane.

Miałem ten silnik i był całkiem OK. Nie rakieta, ale jeździć żwawo się da. Spalanie realne to 5,5-5,8 w trasie, 6,4-6,8 na autostradzie, 8-9 w mieście (mało jeździłem w mieście, a do tego miałem wtedy taki szczęśliwy czas w życiu, że na spalanie nie patrzyłem). Ogólnie palił tyle co Panda (powiedzmy +pół litra), poza przypadkami szczegółnymi, kiedy biło się rekordy - bo Pandą 1.1 udało mi się w trasie zejść do 4.9 nie będąc źródłem agresji pozostałych użytkowników drogi. zlosnik.gif

Napisano

> tyle to pali mi zafira 1.8 więc nie wierzę, że silnik 1.4 rozsądnie traktowany spali w cyklu

> mieszanym, no chyba, że masz na myśli tylko miasto i to zakorkowane.

punto2 1.2 8v

wałek z punto75 (no dobra, czyli juz nie seria)

warszawa, lekkie korki

zima

10 litrow jak nic.

12 na gazie z karfura.

Napisano

> Witajcie

Cześć. Brachu dam Ci dobrą radę, jak chcesz auto na dłuższy czas trzymaj się z daleka od aut na F. Za te 40 kpln pomyśl raczej o skodzie fabii, za tą cenę w grudniu lub styczniu jak będą wyprzedawać modele 2011 kupisz coś naprawdę ok. Kiedyś tak kupiłem fabię 1.4 16V na full wypasie za 43 kpln, przecena z 49 kpln, więc jest o co walczyć ok.gif

Napisano
  • Autor

> Za te 40 kpln pomyśl raczej o skodzie fabii, za tą cenę w grudniu lub styczniu jak będą

> wyprzedawać modele 2011 kupisz coś naprawdę ok.

niestety nowa fabia jest tak przerażająco paskudna (przynajmniej jak dla mnie) że nie biorę jej pod uwagę.

Kiedyś tak kupiłem fabię 1.4 16V na full

> wypasie za 43 kpln, przecena z 49 kpln, więc jest o co walczyć

różnica spora fakt, ale niestety to auto nie dla mnie.

Napisano

> Cześć. Brachu dam Ci dobrą radę, jak chcesz auto na dłuższy czas trzymaj się z daleka od aut na F.

> Za te 40 kpln pomyśl raczej o skodzie fabii, za tą cenę w grudniu lub styczniu jak będą

> wyprzedawać modele 2011 kupisz coś naprawdę ok. Kiedyś tak kupiłem fabię 1.4 16V na full

> wypasie za 43 kpln, przecena z 49 kpln, więc jest o co walczyć

Fabia też na "F" rotfl.gif

Napisano

> Cześć. Brachu dam Ci dobrą radę, jak chcesz auto na dłuższy >czas trzymaj się z daleka od aut na F.

A Fabia to jest EF ? hehe.gif

Napisano

> Fabia też na "F"

Co Ty, Fabia to dla niektorych jest VW, a VW to jest Audi zlosnik.gif

Napisano

> Co Ty, Fabia to dla niektorych jest VW, a VW to jest Audi

Ale z kolei Bugatti wszystko chrzani, bo sprawa wraca do Włoch.

Napisano

> Dołóż dychę i kup O2 lub AstręH.

co tam dychę, lepiej od razu 3 dychy i O2FL.

Poważnie masz autora za takiego debila, żeby nie wpadł sam na to, że można zwiększyć budżet zwiększając tym samym wybór?

Czy może nie wpadłeś na to, że suma, którą operuje jest już maksimum (wliczając w to zapożyczenie po bankach, rodzinie i znajomych - czyt. nawet 100zł wiecej się nie da) ???

Kocham takie porady - najlepiej to w ogóle zwiększyć budżet do 100kpln i celujemy w Passsska w TDI.

Napisano

> co tam dychę, lepiej od razu 3 dychy i O2FL.

> Poważnie masz autora za takiego debila, żeby nie wpadł sam na to, że można zwiększyć budżet

> zwiększając tym samym wybór?

> Czy może nie wpadłeś na to, że suma, którą operuje jest już maksimum (wliczając w to zapożyczenie

> po bankach, rodzinie i znajomych - czyt. nawet 100zł wiecej się nie da) ???

A to dopiero głupota zadłużać się po uszy na Punto spineyes.gif

Szczególnie, że kol. Krzysiek ma dar do igiełek z reichu grinser006.gif

> Kocham takie porady - najlepiej to w ogóle zwiększyć budżet do 100kpln i celujemy w Passsska w TDI.

Ale serwis drogi zlosnik.gif

Napisano

> A Fabia to jest EF ?

W slangu starych znawców motoryzacji wyjaśniam: auta na F to: Fiat i Francuskie.

Napisano

> niestety nowa fabia jest tak przerażająco paskudna

Paskuda to to jest, fakt zlosnik.gif To chyba jedyne tak popularne auto, które jest brzydsze od poprzednika no.gif

Napisano

> Paskuda to to jest, fakt To chyba jedyne tak popularne auto, które jest brzydsze od poprzednika

I ciasniejsze facepalm%5B1%5D.gif. Jesli chodzi o ilosc miejsca w kabinie to Grande bije na glowe Fabie II.

Napisano

> W slangu starych znawców motoryzacji wyjaśniam: auta na F to: >Fiat i Francuskie.

Serio icon_eek.gif jeny dzieki hehe.gif

Napisano

> Zapomial o Fordzie

Na forda jest inne, takie stare śląskie przysłowie zlosnik.gif

Napisano

> A nawet kilka by sie znalazlo

Niedługo kupuje Forda, także chętnie posłucham zlosnik.gif

Napisano

> co tam dychę, lepiej od razu 3 dychy i O2FL.

> Poważnie masz autora za takiego debila, żeby nie wpadł sam na to, że można zwiększyć budżet

> zwiększając tym samym wybór?

> Czy może nie wpadłeś na to, że suma, którą operuje jest już maksimum (wliczając w to zapożyczenie

> po bankach, rodzinie i znajomych - czyt. nawet 100zł wiecej się nie da) ???

> Kocham takie porady - najlepiej to w ogóle zwiększyć budżet do 100kpln i celujemy w Passsska w TDI.

Zalecam w wypowiedziach trochę więcej kultury !

Dołożenie tych 10kPLN to nie jest zły pomysł, tym bardziej jeżeli auto kupujemy z zamiarem użytkowania w długim okresie. Czasami nawet lepiej odczekać pół roku i odłożyć.

Często ludzie kupując nówkę sztukę mówią, że na dołożenie tych 10k nie jest ich stać.

IMO jeżeli stać ich na jakikolwiek nowy samochód z salonu to tym bardziej powinno ich być stać na odczekanie i odłożenie większej kwoty. Żeby później nie żałować.

Za 40k lepszym wyborem byłaby Corsa. Mam porównanie GP z nową Corsę, wybieram Opla.

Jeżeli Fiat to tylko z silnikiem JTD.

Napisano

> Niedługo kupuje Forda, także chętnie posłucham

Kilka z nich: zlosnik.gif

Ford gowno wort, ale jezdzisz jak lord

Nie kazda morda pasuje do forda

Lepszy Mietek w garazu niz ford na wirazu

grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Za 40k lepszym wyborem byłaby Corsa. Mam porównanie GP z nową Corsę, wybieram Opla.

Przeciez mechanicznie to te same samochody, poczawszy od plyty podlogowej przez zawieszenie i uklad kierowniczy po niektore silniki zlosnik.gif

Napisano

> Za 40k lepszym wyborem byłaby Corsa. Mam porównanie GP z >nową Corsę, wybieram Opla.

Tosz to bliźniacze auto, płyta , zawiecha itp

> Jeżeli Fiat to tylko z silnikiem JTD.

Obecnie chyba MultiJet

Napisano

> Zalecam w wypowiedziach trochę więcej kultury !

> Dołożenie tych 10kPLN to nie jest zły pomysł, tym bardziej jeżeli auto kupujemy z zamiarem

> użytkowania w długim okresie. Czasami nawet lepiej odczekać pół roku i odłożyć.

> Często ludzie kupując nówkę sztukę mówią, że na dołożenie tych 10k nie jest ich stać.

> IMO jeżeli stać ich na jakikolwiek nowy samochód z salonu to tym bardziej powinno ich być stać na

> odczekanie i odłożenie większej kwoty. Żeby później nie żałować.

> Za 40k lepszym wyborem byłaby Corsa. Mam porównanie GP z nową Corsę, wybieram Opla.

> Jeżeli Fiat to tylko z silnikiem JTD.

Samochód na 10 lat za 40tysi a ktoś twierdzi żeby odczekać pól roku i jeszcze dychę dorzucić? busted.gif Ludzie, no proszę....może to jest już czyjeś maksimum kwotowe i ktoś nie zbiera na autko rok czasu tylko ciut dłużej?

Napisano

> Przeciez mechanicznie to te same samochody, poczawszy od plyty podlogowej przez zawieszenie i uklad

> kierowniczy po niektore silniki

Ale feeling dużo lepszy w Corsie.

Silniki diesela 1.3 podobne, benzynowe chyba jednak rozne.

Benzynowy jest np. 1.4 16V (pewnie w 40k nie zmiesci sie), wedlug mnie genialny silnik (w dodatku dobrze znosi LPG i rozrząd na łańcuchu).

Dla mnie Corsa bez dwóch zdań, a jeżeli GP to tylko wersja Sport.

Krzysiek jeździł P2 1.9JTD, myślę że przez ten silnik ma resztki sympatii do Fiata. Siądzie do GP z mułowatym 1.4 8V i będzie żałował.

Napisano

> Samochód na 10 lat za 40tysi a ktoś twierdzi żeby odczekać pól roku i jeszcze dychę dorzucić?

> Ludzie, no proszę....może to jest już czyjeś maksimum kwotowe i ktoś nie zbiera na autko rok

> czasu tylko ciut dłużej?

Przesiadka z takiej Zafiry 1.8 do GP 1.4 8V będzie szokiem.

Rzeczy typu świeże wnętrze, brak rdzy i nieznanej przeszłości szybko zejdą na drugi plan, kiedy zacznie doskwierać mułowatość silnika.

Nie chciałbym kupić auta na 10lat, które w praktyce "nie jedzie".

Napisano

> Ale feeling dużo lepszy w Corsie.

Czy ja wiem, sasiad ma jakas bogatsza wersje i szalu nie ma. Jeden wielki plastik.

> Silniki diesela 1.3 podobne, benzynowe chyba jednak rozne.

Diesle 1.3 identyczne, roznica w niektorych elementach osprzetu. Zeby bylo smieszniej, to 1.3 mjet w Oplu jest bardziej awaryjny, wlasnie przez osprzet.

> Benzynowy jest np. 1.4 16V (pewnie w 40k nie zmiesci sie), wedlug mnie genialny silnik.

I ma 15 lat albo i lepiej oraz pamieta czasy Kadeta oraz Astry I.

> Dla mnie Corsa bez dwóch zdań, a jeżeli GP to tylko wersja Sport.

To prawda, Sport ma sporo lepsze wykonczenie wnetrza.

> Krzysiek jeździł P2 1.9JTD, myślę że przez ten silnik ma resztki sympatii do Fiata. Siądzie do GP z

> mułowatym 1.4 8V i będzie żałował.

Ostatni jezdzilem wspomniana Fabia II oraz I, obie z 1.4 16V i to takze sa muly zlosnik.gif. A wracajac do PII, to wersja z 1.9 JTD smiga super jak na taki samochod, a tym bardziej po lekkiej terapi softu wink.gif

Napisano

> Nie chciałbym kupić auta na 10lat,

Ja sobie totalnie nie wyobrażam używania 1 auta przez 10 lat. Podejrzewam, że kolega Krzysiek też, tylko tak mu się teraz "zwiduje" - kupi, pojeździ max. 5 lat i sprzeda.

Napisano

> Ja sobie totalnie nie wyobrażam używania 1 auta przez 10 lat. Podejrzewam, że kolega Krzysiek też,

> tylko tak mu się teraz "zwiduje" - kupi, pojeździ max. 5 lat i sprzeda.

hmmm, ja też kupiłem nowy samochód z zamiarem jeżdżenia nim długo. Na razie ma niecałe 4 lata i myślę, że jeszcze przynajmniej drugie tyle u mnie będzie. Po co mam ciągle zmieniać? No chyba żebym go rozwalił, albo zaczął się bardzo psuć.

Napisano
  • Autor

> hmmm, ja też kupiłem nowy samochód z zamiarem jeżdżenia nim długo. Na razie ma niecałe 4 lata i

> myślę, że jeszcze przynajmniej drugie tyle u mnie będzie.

Ja z używką dłużej niż 2 lata nie wytrzymuje ale jakbym miał nówkę może dłużej bym przy niej usiedział. Obecnie zastosowałem się do rad kolegów kaska poszła na lokatę 3mc i pod koniec roku lub na początku nowego roku mam nadzieje wynegocjuje lepszą cenę i kupię smile.gif

Napisano

> W slangu starych znawców motoryzacji wyjaśniam: auta na F to: Fiat i Francuskie.

no wlasnie starych znawców tych co juz sa na emeryturze i za duzo juz nie wiedza a skoda jest lepsza od fiata? w czym ciekawe? bo silniki ma od vw a ta marka ostatnio nie potrafi zrobic silnika bezproblemowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.