Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Być może zakup Grande Punto 1.4 8v (negocjacja ceny)

Featured Replies

Napisano

Witajcie

myślałem o pługu ale się wyleczyłem (badziewny silnik) z kolei chevrolet nie przewiduje obecnie lpg w aveo myślę więc o grande. Wiem muł i rdzewieje ale może jak zabezpieczę nówkę to mi posłuży dłużej? Dostałem dwie oferty 39500zł oraz 40500zł za wersję 5D z blutufem i lpg ale może da się zejść jeszcze niżej? Ma ktoś jakieś doświadczenia z negocjacją cen na ten model?

Napisano

> i rdzewieje icon_eek.gif

> ale może jak zabezpieczę nówkę to mi posłuży

> dłużej?

tzn ile?

Napisano
  • Autor

> tzn ile?

liczę na jakieś 10lat, to może dla niektórych wydać się śmieszne ale dla mnie 40tyś to masa kasy i muszę to logicznie wydać.

Napisano

> liczę na jakieś 10lat, [...]

To nie Uno. 10 lat spokojnie wytrzyma bez zabezpieczania dodatkowego.

Co do negocjacji to podowiaduj się (sporo dzwonienia lub mailowania) do salonów na jakiś zadupiach. Czasem mają coś na placu a na te na placu można wyrwać największe rabaty. Tym bardziej że koniec roku już bliżej niż dalej.

Napisano
  • Autor

> Co do negocjacji to podowiaduj się (sporo dzwonienia lub mailowania) do salonów na jakiś zadupiach.

wysłałem do 90% z otomoto zobaczymy po kilku dniach będę miał więcej ofert zapewne.

Napisano

Weż najniższą ofertę jedz do dealera , jak da niżej pojedz do kolejnego itp

Sprawdzone u 3 dealera zakupione auto grinser006.gif

Napisano

> Witajcie

> myślałem o pługu ale się wyleczyłem (badziewny silnik) z kolei chevrolet nie przewiduje obecnie lpg

> w aveo myślę więc o grande. Wiem muł i rdzewieje ale może jak zabezpieczę nówkę to mi posłuży

> dłużej? Dostałem dwie oferty 39500zł oraz 40500zł za wersję 5D z blutufem i lpg ale może da

> się zejść jeszcze niżej? Ma ktoś jakieś doświadczenia z negocjacją cen na ten model?

chyba mówimy o jakimś grande punto made in china, bo te sprzedawane przez Fiata na pewno nie rdzewieją. Jeżdzę takim 5 rok i nigdzie rdzy nie mam. Korzystam również z forum GP i nikt na grupie nigdy jeszcze nie wspomniał o żadnej rdzy, w żadnym zakamarku. W sumie to chyba nie może być inaczej, bo ocynk jest obustronny.

Tak więc nie wiem skąd wziąłeś ten argument. Nawet stare i poczciwe Seicenta do dziś są wolne od rdzy, chyba, że po klepaniu.

Napisano
  • Autor

> Weż najniższą ofertę jedz do dealera , jak da niżej pojedz do kolejnego itp

> Sprawdzone u 3 dealera zakupione auto

też jakiś pomysł ale np w łodzi to mało elastyczni są, przez telefon dowiedziałem się, że skoro mam niższą ofertę to po co do nich dzwonie grinser006.gif

Napisano

co do oferty cenowej to ja bym się nie prosił salonów o ofertę.

Pojeździłbym po okolicznych salonach, wypytując wcześniej telefonicznie gdzie mają na placu GP, co mnie interesuje.

NA miejscu bym rzucił worek z $$$ jaką mogę dać za dany egzemplarz i albo sprzedają albo nie.

I tak do skutku. W przypadku, gdy mają "towar na stanie" to zakup niewiele różni się od sytuacji, gdy kupujesz auto z 2 ręki. Zwłaszcza jak się z nim męczą już 2 miesiąc, a koniec roku już puka do drzwi.

Mnie np. nigdy nie interesują, żadne "oferty" tylko dla mnie, które w rzeczywistości są dla każdego i przygotowywane metodą kopiuj-wklej. Mnie interesuje to czy ktoś mi sprzeda za cenę, którą ja oferuję.

Napisano

> Mnie np. nigdy nie interesują, żadne "oferty" tylko dla mnie, które w rzeczywistości są dla każdego

> i przygotowywane metodą kopiuj-wklej. Mnie interesuje to czy ktoś mi sprzeda za cenę, którą ja

> oferuję.

czyli, parafrazując Wujka Sibui'a jesteś prawdziwym Chuckiem Norrisem rynku motoryzacyjnego hehe.gif

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. A co jeśli Twoja świetna oferta zostanie odrzucona przez wszystkich dilerów? Dokładasz coś do worka i od początku jedziesz do wszystkich go rzucać?

Napisano
  • Autor

a może ktoś z Was pracuje w salonie fiata i zrobi dobrą cenę smile.gif Kolor nie ma dla mnie żadnego znaczenia (oby nie biały i granatowy) wyposażenie blutuf 5 drzwi, lpg więcej nic nie potrzebuje.

Napisano

> To nie Uno. 10 lat spokojnie wytrzyma bez zabezpieczania dodatkowego.

Moje UNO w rodzinie wytrzymało blacharsko 11 lat - potem sprzedane gdzies dalej...

Za to mechanicznie sypało się jak pijana nimfomanka...

Napisano

muł, odpada lakier, rdzewieje, ale co gorsza od nówki psuje sie niesamowicie.. ja bym tego kijem nie tknął...

jak masz zamiar tym jeździć więcej niż pare tysięcy km/rok to lepiej sobie daruj...

Napisano

>

> muszę to logicznie wydać.

to nie kupuj tego auta

Napisano

> To nie Uno. 10 lat spokojnie wytrzyma bez zabezpieczania dodatkowego.

Dziwne - w moim po roku odpadł sam z siebie lakier na progach. Pod spodem zaraz pojawiła sie rdza - na IKP gdzies są foty.

po 2 latach zaczął łuszczyć sie lakier pod lusterkami. a Ostatnio w 3.5 letnim aucie przy zdejmowaniu magnetolepki z tylnej klapy lepka zeszła razem z lakierem zlosnik.gif naprawdę kawał fajnego auta - nic tylko brać.

Napisano

> liczę na jakieś 10lat, to może dla niektórych wydać się śmieszne ale dla mnie 40tyś to masa kasy i

> muszę to logicznie wydać.

A te nówki sztuki z rajchu już się skończyły?

Jeśli dobrze pamiętam, to byłeś/jesteś (?) fanem aut z zachodu, i nie miałeś problemu z ich odnalezieniem w rozsądnej cenie i świetnym stanie.

Coś się zmieniło?

Na Punto Evo miałem ofertę z 18% upustem w lutym tego roku (auto z 2011 oczywiście).

Napisano

Za 37500 wersję taką jak mam w podpisie bez problemu można mieć. Jak gaz to dodatkowo 2500 -3000zł w ASO. Ja bym zakładał gaz BRC w serwisie bo w razie problemów z regulacja nie jesteś skazany na ASO Fiata

Napisano

> Dziwne - w moim po roku odpadł sam z siebie lakier na progach. Pod spodem zaraz pojawiła sie rdza -

> na IKP gdzies są foty.

> po 2 latach zaczął łuszczyć sie lakier pod lusterkami. a Ostatnio w 3.5 letnim aucie przy

> zdejmowaniu magnetolepki z tylnej klapy lepka zeszła razem z lakierem naprawdę kawał fajnego

> auta - nic tylko brać.

Yhy.

Rzeczywiście dyskwalifikacja na starcie, nie ma co.

Ja jestem w tym temacie jak widać nie do końca normalnym użytkownikiem bo nigdy, przez 5lat tej "magnetolepki" nie ściągałem tudzież nie odpadła mi ona sama z siebie.

Prawdopodobnie następny wielki minus Grande zaliczy w momencie, kiedy użytkownik zechce sobie wyjąć na noc do domu przednią szybę. Wówczas ciężko będzie ją wsadzić z powrotem.

Nie, jednak nie ma co, masz rację. Złom.

Napisano

> czyli, parafrazując Wujka Sibui'a jesteś prawdziwym Chuckiem Norrisem rynku motoryzacyjnego

> Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. A co jeśli Twoja świetna oferta zostanie odrzucona

> przez wszystkich dilerów? Dokładasz coś do worka i od początku jedziesz do wszystkich go

> rzucać?

podchodząc do tematu realnie i proponując średnio 3%mniej, niż najniższa oferta dilera w okolicy można w ten sposób wyjechać takim samochodem.

Jasne, że jak rzucisz cenę z kosmosu, typu 32kpln to nic nie zdziałasz.

Kluczem do sukcesu jest wyczucie jak bardzo dilerowi zależy na sprzedaży i pozbyciu się kotwicy. A tutaj już jak wspomniałem wcześniej temat zaczyna przypominać zakup z rynku wtórnego...

Napisano

We wrzesniu za duzo nie zalatwisz. Pozstaje Ci czekac do grudnia stycznia na wyprzedaz rocznika lub kupno demo od dilera. Jakbym mial kupowc auto na 10 lat to te 3 miesiace bym poczekal.

Napisano

> Dziwne - w moim po roku odpadł sam z siebie lakier na progach. Pod spodem zaraz pojawiła sie rdza -

> na IKP gdzies są foty.

> po 2 latach zaczął łuszczyć sie lakier pod lusterkami. a Ostatnio w 3.5 letnim aucie przy

> zdejmowaniu magnetolepki z tylnej klapy lepka zeszła razem z lakierem naprawdę kawał fajnego

> auta - nic tylko brać.

na tej podstawie oceniasz że kazde GP jest takie samo? brawo claps.gif

Napisano

> na tej podstawie oceniasz że kazde GP jest takie samo? brawo

to tak samo jakby napisać, że każde 2.0 TDI to złom i się sypie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A te nówki sztuki z rajchu już się skończyły?

tym razem chce nowy samochód bez przebiegu w celu konkretnego się nim zajęcia:)

> Na Punto Evo miałem ofertę z 18% upustem w lutym tego roku (auto z 2011 oczywiście).

evo mi się nie podoba jedynie GP wchodzi w grę, ma po prostu przepiękną deskę rozdzielczą.

Napisano
  • Autor

> Dziwne - w moim po roku odpadł sam z siebie lakier na progach.

w moich 10 letnim oplu ten problem nie występuje mimo iż nie mam chlapaczy, ale czy nie jest czasami tak, że większość nowych aut ma teraz taki słaby lakier? Ja miałbym w planie baranek na całej długości progów a na to lakier tak aby nie rzucało się w oczy a jednocześnie chroniło poprawnie.

Napisano
  • Autor

>Ja bym zakładał gaz BRC w serwisie bo w razie problemów z regulacja nie jesteś skazany

> na ASO Fiata

za fiatem przemawia właśnie bezproblemowy kontrakt z ASO, poza tym nie chce kombinować z instalacją poza aso żeby nie było problemów z gwarancją (dostałem deklarację, że jak się uda to będzie ok) ale nie chce na to liczyć.

Napisano
  • Autor

> We wrzesniu za duzo nie zalatwisz. Pozstaje Ci czekac do grudnia stycznia na wyprzedaz rocznika lub

> kupno demo od dilera. Jakbym mial kupowc auto na 10 lat to te 3 miesiace bym poczekal.

nie mam ciśnienia mogę poczekać

Napisano
  • Autor

grande było robione w jednej fabryce (włochy) czy też nasi też się dotykali do produkcji? Bo jeśli byłby składane w polsce to fakt nawet palcem tego nie chciałbym ruszać.

Napisano

> w moich 10 letnim oplu ten problem nie występuje mimo iż nie mam chlapaczy,

to jest wina kilku czynników głównie wizualnych, tzn

- lakierowanie do samego dołu zwykłym lakierem, a co za tym idzie brak baranka

- wywinięcie/krzywizna blach

- odsadzenie koła

wszystko generalnie sprawia, że progi się piaskują

> ale czy nie jest

> czasami tak, że większość nowych aut ma teraz taki słaby lakier?

jest, to jest wina 'kochanej' ekologii

> Ja miałbym w planie baranek

> na całej długości progów a na to lakier tak aby nie rzucało się w oczy a jednocześnie chroniło

> poprawnie.

jak będzie to dobrze zrobione to nie masz się czym martwić na lata

PS.

Vadero używał auta jako L'ki to wiele jego przygód wyjaśnia, choć nie tłumaczy wszystkiego wink.gif

Napisano

to ja sie pochwale dzis wynegocjowalem sobie clio 3 grandtura 1.2tce za 44.400 zl - poszlo zamowienie do realizacji + 2 lata dodatkowej gwarancji za 1 zl

cennikowo z opcjami ktore wybralem auto jest za 54.260

oficjalny upust 5000 daje 49.260 a reszta to tworczosc wlasna

stosowalem metode telefonow do dilerow - 20tu odzownilem u 3 dostalem dobre oferty i widzalem ze chca sprzedac w efekcie podsylalem im oferte konkurencji co ich motywowalo...

trwalo to 2 tygodnie ale z ceny jestem zadowolony

teraz jest slabiutka sprzedaz aut wiec mozan sporo ugrac..

Napisano

> Bo jeśli

> byłby składane w polsce to fakt nawet palcem tego nie chciałbym ruszać.

Ponieważ?

Napisano

> czyli, parafrazując Wujka Sibui'a jesteś prawdziwym Chuckiem Norrisem rynku motoryzacyjnego

Naśladownictwo najwyższą formą komplementu :-)

> Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. A co jeśli Twoja świetna oferta zostanie odrzucona

> przez wszystkich dilerów? Dokładasz coś do worka i od początku jedziesz do wszystkich go

> rzucać?

A co, jeśli okaże się, że PRZEPŁACIŁ? :-)

Napisano

> nie mam ciśnienia mogę poczekać

IMO czekaj na wyprzedaze.

Napisano

> Bo jeśli byłby składane w Polsce to fakt nawet palcem tego nie chciałbym ruszać.

Sorry, że drążę OT - ale porównując po ilościach negatywnych opinii na temat różnych pierdół, niedoróbek - to znacznie częściej słyszę narzekania na GP niż na Pandę, 500, Forda KA.

IMVHO jakość montażu w Tychach jest znacznie lepsza niż w przypadku GP... a może to mój lokalny patriotyzm...

Napisano

> Sorry, że drążę OT - ale porównując po ilościach negatywnych opinii na temat różnych pierdół,

> niedoróbek - to znacznie częściej słyszę narzekania na GP niż na Pandę, 500, Forda KA.

> IMVHO jakość montażu w Tychach jest znacznie lepsza niż w przypadku GP... a może to mój lokalny

> patriotyzm...

Mam porównanie nowego Bravo z Włoch do 7 letniej Pandy- moim zdaniem jakość lakieru, montażu bije na głowę bravo. Makarony do nas powinni przyjeżdżać się uczyć

Napisano
  • Autor

> Ponieważ?

bo nie lubię tandety

Napisano
  • Autor

> możesz się bardzo rozczarować

miałem do czynienia z dwiema mareami jedna włoska jedna z tego co wiem polska różnica była widoczna gołym okiem.

Napisano

> bo nie lubię tandety

Bo najlepiej od dziadka z Reichu w tedeiku hehe.gif

Napisano

> miałem do czynienia z dwiema mareami jedna włoska jedna z tego co wiem polska różnica była widoczna

> gołym okiem.

teraz role się odwróciły ok.gif

Napisano

> miałem do czynienia z dwiema mareami jedna włoska jedna z tego co wiem polska różnica była widoczna

> gołym okiem.

Akurat tutaj jest drastyczna różnica na odwrót. Organoleptycznie mogę stwierdzić że sama jakośc Fiata z Polski jest o niebo lepsza niż z Włoch. Powoziłem ponad 5 lat Pandą full bida i może materiały użyte w aucie były "tańsze" niż w GP to jednak spasowanie , lakierowanie, czy np. zabezpieczenie połączeń el. w Pandzie były wzorowe.

Napisano

> to ja sie pochwale dzis wynegocjowalem sobie clio 3 grandtura 1.2tce za 44.400 zl - poszlo

> zamowienie do realizacji + 2 lata dodatkowej gwarancji za 1 zl

> cennikowo z opcjami ktore wybralem auto jest za 54.260

> oficjalny upust 5000 daje 49.260 a reszta to tworczosc wlasna

> stosowalem metode telefonow do dilerow - 20tu odzownilem u 3 dostalem dobre oferty i widzalem ze

> chca sprzedac w efekcie podsylalem im oferte konkurencji co ich motywowalo...

> trwalo to 2 tygodnie ale z ceny jestem zadowolony

> teraz jest slabiutka sprzedaz aut wiec mozan sporo ugrac..

a gdzie i u ktorego dealera kupiles auto? jest to gama 2011?

Napisano

> Yhy.

> Rzeczywiście dyskwalifikacja na starcie, nie ma co.

> Ja jestem w tym temacie jak widać nie do końca normalnym użytkownikiem bo nigdy, przez 5lat tej

> "magnetolepki" nie ściągałem tudzież nie odpadła mi ona sama z siebie.

Czy Ty naprawdę wiesz o czym ja pisałem?

Napisano

Męczę się ponad 3 lata z padłem które od nowości pije olej, płyn chłodzący, nie ma za grosz mocy, a pali jak smok. Poza tym jak ktoś chce to mogę podać VIN (z resztą już to kiedyś zrobiłem na IKP wiec wątek do znalezienia) to niech sobie sprawdzi co przez sam pierwszy rok sie rozpadło w tym aucie...

No więc skoro mam takie doświadczenia z GP to co mam opisywać kolego? cfaniaczek.gif Poza tym nie jestem jedyny, wielu ludzi narzeka na GP, tylko pisanie o tym głośno na tym forum wiąże się z ryzykiem krucyfikacji wink.gif

Znaczy kol. kupujący auto (poza tym zamierzający nim jeździć 10 lat...) ma liczyć na to, że trafi na dobry egzemplarz - dać na mszę, poświęcić auto czy coś w tym stylu, bo kupno teog auta to ruletka tak? wink.gif

Napisano

> Yhy.

> Rzeczywiście dyskwalifikacja na starcie, nie ma co.

> Ja jestem w tym temacie jak widać nie do końca normalnym użytkownikiem bo nigdy, przez 5lat tej

> "magnetolepki" nie ściągałem tudzież nie odpadła mi ona sama z siebie.

> Prawdopodobnie następny wielki minus Grande zaliczy w momencie, kiedy użytkownik zechce sobie wyjąć

> na noc do domu przednią szybę. Wówczas ciężko będzie ją wsadzić z powrotem.

> Nie, jednak nie ma co, masz rację. Złom.

Tylko kolega Vadero zawsze zapomina dodać że auta o których pisze to "L"...

Napisano

> Tylko kolega Vadero zawsze zapomina dodać że auta o których pisze to "L"...

nie ma jak wybiorczo przedstawiane fakty z pominieciem najistotniejszego ... szach i mat.

co do tematu watku - ciezko w fiacie wyrwac znizke na te nizsze modele. zaczekaj jeszcze chwile do pazdziernika, zaczna sie wyprzedawac z rocznikow i cena pojdzie w dol. z tym ze za 40tys to juz powinno byc Evo lub nawet Bravo ... Grande podrozaly ostatnio?

Napisano

a to że auto jest na eLce to znaczy że może rdzewieć, że lakier może schodzić ??

rozumiem gdyby Vadero napisał że sprzęgło mu siada po 5kkm wink.gif bo o oleju to ja pamiętam Jego pierwszy post jak auto pachniało fabryką a już chlało olej

Napisano

> nie ma jak wybiorczo przedstawiane fakty z pominieciem najistotniejszego ... szach i mat.

jeszcze raz : co ma eLka do rdzewiejących elementów czy do łuszczącego się lakieru ??

Napisano

A jaki to ma związek z tym, że odpada lakier, albo że nagrzewnica się rozciekła w pierwszym roku użytkowania?

Napisano

> a to że auto jest na eLce to znaczy że może rdzewieć, że lakier może schodzić ??

> rozumiem gdyby Vadero napisał że sprzęgło mu siada po 5kkm bo o oleju to ja pamiętam Jego pierwszy

> post jak auto pachniało fabryką a już chlało olej

olej i płyn chłodzący. Chlało więcej tego oleju niż punto II po 600kkm zlosnik.gif

Ale na pocieszenie autora wątku - po 240kkm trochę uspokoiło się chlanie płynu - chyba już swoje wypił zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.