Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poszukiwanie następcy....

Featured Replies

Napisano

witam,

powolutku przymierzam się do zmiany obecnego auta (E46 z 2002 roku,320d), całkiem nieźle wyposażonego....

co polecicie w zamian, auto o podobnych osiągach, wygodzie, może być tańsze w utrzymaniu i oczywiście jak najmniej awaryjne....

rocznikowo ok.2007-08 , do 50 tys., zakup w leasingu raczej będzie....

o swoich typach na razie nie wspomnę smile.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ALE to nie musi być BMW?

gdyby miało być bmw to raczej nie zakładałbym wątku... smile.gif

Napisano

Auto którym jeździsz obecnie dość wysoko stawia poprzeczkę swojemu następcy. Kup coś takiego, żeby się nie "cofnąć w rozwoju". Na korzyść następcy będzie działał wiek - jednak młodsze konstrukcyjnie auta, niezależnie od wszystkiego, są po prostu lepsze niż ich poprzednie generacje. Ale zakup nowszego auta, ale niższego segmentu może spowodować niedosyt. Tak samo "zmiana myśli konstrukcyjnej". Ja przesiadając się z niemieckiego kompakta do nowszego, włoskiego, też miałem mieszane odczucia. Nagle doceniłem, że to co wydawało mi się nudnym standardem jest w porównaniu do włoskiego produktu inżynierskim majstersztykiem. Nowe auto było per saldo fajniejsze (bo nowsze, ładniejsze, nowocześniejsze, mocniejsze itd), ale... no właśnie. Jak się człowiek przyzwyczai do niemieckiej solidności, niedopracowania Włochów rażą w oczy i przeszkadzają. Jeździsz BMW, więc dla Ciebie VW/Opel/Ford mogą być tym, czym dla mnie Fiat wink.gif Kolejna sprawa - wyposażenie. Nie jest to kluczowa kwestia, ale słabszy wypas niż się miało w poprzednim aucie budzi niedosyt. Po jakimś czasie to mija, ale ja ok. rok po zakupie Fiata kręciłem nosem na brak automatycznej klimatyzacji, do której byłem bardzo przyzwyczajony i była to taka "perełka hi-tech" w moich aucie (trochę mi przeszło jak poczytałem jak takie urządzenie sprawdza się w Fiacie - teraz się cieszę że uniknąłem problemów wink.gif ).

Podsumowując. Celowałbym na Twoim miejscu w auto segmentu D, najlepiej niemieckie i najlepiej marki premium.

Ja bym się przeszedł po salonach BMW w poszukiwaniu jakiejś krajowej E90 pozostawionej w rozliczeniu smile.gif

Napisano

> Mazda 3/6 MPS?

Po dieslu?? Spalanie i koniecznosc lania pb98 beda niezlym szokiem smile.gif

Napisano

> witam,

> powolutku przymierzam się do zmiany obecnego auta (E46 z 2002 roku,320d), całkiem nieźle

> wyposażonego....

> co polecicie w zamian, auto o podobnych osiągach, wygodzie, może być tańsze w utrzymaniu i

> oczywiście jak najmniej awaryjne....

> rocznikowo ok.2007-08 , do 50 tys., zakup w leasingu raczej będzie....

> o swoich typach na razie nie wspomnę

> pozdrawiam

E90 jesli tylko znajdziesz...

Napisano

> E90 jesli tylko znajdziesz...

malo awaryjne mialo byc zlosnik.gif

Napisano

> Po dieslu?? Spalanie i koniecznosc lania pb98 beda niezlym szokiem

fakt grinser006.gif

Napisano

> witam,

> powolutku przymierzam się do zmiany obecnego auta (E46 z 2002 roku,320d), całkiem nieźle

> wyposażonego....

> co polecicie w zamian, auto o podobnych osiągach, wygodzie, może być tańsze w utrzymaniu i

> pozdrawiam

rozumiem, ze zalozeniem jest diesel?

Ja szukalem dlugo e91 z wiekszym budzetem i... nie znalazlem niczego ciekawego (rowniez sukalem auta z lepszym wyposazeniem). Dodatkowo naczytalem sie o cieknacych bakach, problemach z silnikami itd. No ale nic to, szukalem dalej majac nadzieje, ze cos sie znajdzie w miare dobrego. I dupa zbita. Moze przez to ze koniecznie mialo byc z automatem zlosnik.gif

W kazdym razie skonczylo sie na Lagunie 3 2.0 dci w maksymalnej wersji wyposazeniowej. Z przebiegiem <100 tys (86tys km) odkupionej od salonu w DE.

Auto jezdzi, ma swietny srodek, nie jest tak twarde jak e91 na runflat'ach. Jesli masz porownanie z L2 to L3 jest twardsza. Cos pomiedzy wygoda a sprezystoscia.

Na razie sie nie psuje zlosnik.gif

Jesli Cie nie odrzuca mysl o Lagunie to podjedz, obejrzyj, przejedz sie. Sam ocenisz.

Po wpadce z L2 Renuar zrobil calkiem fajne auto smile.gif

Napisano

> malo awaryjne mialo byc

Hahah, sorry, nie dopatrzylem smile.gif

Jak malo awaryjne to z niemieckiego premium w dieslu w tych pieniadzach trzeba zrezygnowac grinser006.gif

Napisano

> witam,

> wyposażonego....

> pozdrawiam

e60 ??

Napisano

> witam,

> wyposażonego....

> pozdrawiam

Signum V6 CDTI. Tylko pamiętaj o jednej rzeczy - każdy samochód z klasy nie premium może teraz powodować u Ciebie pewien niedosyt. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Auto którym jeździsz obecnie dość wysoko stawia poprzeczkę swojemu następcy.

w pełni się zgadzam....ciężki wybór mnie czeka....

Napisano
  • Autor

> malo awaryjne mialo byc

a co jest nie tak z E 90 ?

kiepskie diesle....???

Napisano

> Signum V6 CDTI.

Czemu akurat ten silnik? Nie ma dobrych opinii hmm.gif

Napisano

> Czemu akurat ten silnik? Nie ma dobrych opinii

Popytaj kolegę Beasta o niego - Saab znalazł rozwiązanie problemów z tym silnikiem. wink.gif

Napisano

> witam,

> wyposażonego....

> pozdrawiam

Niemiecka marka to może passat b6? Po 2007 już wyeliminowali problemy wieku dziecięcego. W tych pieniądzach znajdziesz spokojnie godny uwagi egzemplarz...

Napisano

Avensis II FL. Z tych roczników do 50 k dostaniesz tylko Fiata, Forda i Renaulta w podobnym segmencie. W innym przypadku pozostają kompakty.

Napisano

> E90 jesli tylko znajdziesz...

Przeciez autor watku napisał:

"gdyby miało być bmw to raczej nie zakładałbym wątku... "

Napisano

> a co jest nie tak z E 90 ?

> kiepskie diesle....???

Dobre ale skompikowane wiec ewentualne naprawy kosztuja smile.gif

No i generalnie zarowno E60 jak E90 nie sa synonimami bezawaryjnosci.

Napisano
  • Autor

> W kazdym razie skonczylo sie na Lagunie 3 2.0 dci w maksymalnej wersji wyposazeniowej.

może to jest dobry pomysł??? jak wygląda eksploatacja? jakie opinie mają te silniki 2,0 dci ?

pozdr

Napisano
  • Autor

> Avensis II FL. Z tych roczników do 50 k dostaniesz tylko Fiata, Forda i Renaulta w podobnym

> segmencie. W innym przypadku pozostają kompakty.

jak dla mnie E46 jest takim właśnie kompaktem smile.gif....

nowe autko nie musi być większe lub dużo większe...

musi mieć dobry wypas i ,jak wspomniałem , niezbyt awaryjne...

pozdr

Napisano

> może to jest dobry pomysł??? jak wygląda eksploatacja? jakie opinie mają te silniki 2,0 dci ?

> pozdr

jak nie przywalisz miska to wiele sie z tym nie dzieje.

turbina jest chlodzona woda

silnik na lancuchu - co 120 tys (co prawda w ksiazce jest 160 tys) wymienia sie tylko pasek akcesoriow i rolki.

Teoretycznie wymiana oleju (5w30 Elf Solaris w przypadku DPFa) jest co 30 tys ale wymienia sie co 20 zlosnik.gif

BYLY auta bez DPFa. Jedyna wersja w kotrej jest na pewno w podanych przez Ciebie rocznikach to 150km z automatem. Inne moga miec ale nie musza. Na naklejce na slupku masz oznaczenie czy auto go ma czy nie.

DPF jak go juz trafi to mozna wywalic albo wymienic. Jest tani bo z tego co pamietam kosztuje ~3k pln a nie 2x tyle jak w innych markach

Renault ma europejska baze danych o autach wiec mozna sprawdzic przeszłosc serwisowa

auto wyswietla na desce komunikaty po polsku, ma dobrze dzialajaca automatyke swiatel, jedyny minus to nalepsza nawigacja nie jest po polsku ale mi to nie przeszkadza.

U mnie po zakupie musialem wymienic gumowa rure idaca do intercoolera bo byla peknieta (w sumie norma - w Mondeo tez to wymienialem)

Bylo tez pare akcji serwisowych i dobrze po zakupie sie o nie dowiedziec (sa bezplatne). Np byla akcja na amortyzatory, mocowanie pasa i napinacze

klik

Napisano
  • Autor

czyli mamy kilka propozycji:

Opel Signum/Vectra?

Passat

Laguna 3

Alfa 159

Avensis II

może Mondeo?

może jeszcze jakieś ciekawe propozycje?

pozdr

Napisano

> czyli mamy kilka propozycji:

> Opel Signum/Vectra?

> Passat

> Laguna 3

> Alfa 159

> Avensis II

> może Mondeo?

> może jeszcze jakieś ciekawe propozycje?

> pozdr

Jesli patrzysz na takie auta to nie mozesz nie popatrzec na Accorda. Glownie dlatego, ze jest lepszy od kazdego z ww.

Napisano
  • Autor

> Jesli patrzysz na takie auta to nie mozesz nie popatrzec na Accorda. Glownie dlatego, ze jest

> lepszy od kazdego z ww.

racja, ale dobrze wyposażony będzie najdroższy z wcześniej wymienionych...

Napisano

> racja, ale dobrze wyposażony będzie najdroższy z wcześniej wymienionych...

Nie bez powodu trzymaja cene. Ale to tak naprawde wybor najblizej premium z aut niebedacych premium.

Napisano

> czyli mamy kilka propozycji:

> Opel Signum/Vectra?

Brzydkie i plastikowe - daleko za Twoim obecnym BMW

> Passat

Kiedyś mi się podobał, ale zauroczenie przeszło szybko jak ich parę przetestowałem wink.gif.

> Laguna 3

Nie miałem styczności, poza tym że siedziałem w niej raz. Nie jest najpiękniejsza, ale może być bardzo dobrym pomysłem waytogo.gif.

> Alfa 159

Piękna, lecz w środku niezbyt designerska i ciasnawa. Jedna z moich miłości serce.gif, a do tego dobrze jeździ z przyzwoitym silnikiem (1,75Tbi lub mocny sadzomiotacz).

> Avensis II

Samochód, który nie wywołuje totalnie żadnych emocji, ani pozytywnych ani negatywnych.

> może Mondeo?

Znakomity wybór, ale tylko w dobrej wersji wyposażeniowej z jakimś męskim silnikiem (2,5l T zlosnik.gif).

> pozdr

Z ciekawych koncepcji są jeszcze:

Audi A6 - duże, ciężkie, komfortowe i z dużą gamą silników.

Lexus IS250 - trochę ciasnawy i pachnący Toyotą w niektórych miejscach (przełączniki), ale fajny.

BMW serii 5 - bardzo, bardzo dobry samochód w każdej wersji i pod każdym względem.

Skoda Superb - nowy model, ale bardzo przyzwoity.

Nie wiem jak powyższe się mają do Kolegi budżetu, ale to było jedyne co przyszło mi do głowy waytogo.gif.

Napisano

> witam,

> wyposażonego....

> pozdrawiam

hmm radziłbym Ci celować w Audi, Bmw, Mercedes - czemu tak? Dlatego, że jak przeskoczysz na bądź co bądź dobre auta typu nowa Laguna, Mondeo, Accord itp. będziesz czuł pewien niedostatek - RWD vs. FWD - nie będę poruszał tej wojny ale chyba wiesz co dobre zlosnik.gif

dwa materiały wykończeniowe - zdecydowanie lepsze

trzy - cisza, komfort, komfort, komfort - w Mondeo przeszkadzało mi twarde zawieszenie

Poza tym dla mnie diesel w automacie z RWD to jest to ok.gif

Miałem kupić A6 - świetne auto, trochę twardsze od MB no i FWD ale jeździło się świetnie ok.gif chyba najbardziej komfortowe auto z FWD,

potem miał być A8 ale ciężko było znaleźć zadbany egzemplarz w moim budżecie więc wybór stanął między E39 a W210 po lifcie, nie pamiętam już czemu padło na MB. Teraz to już prawie 10 letnie auto ale komfortem już niejednego fana passata zaskoczył zlosnik.gif oczywiście nie będę Ci na siłę polecał Mercedesa ale w kwestiach, o których napisałeś - czyli komfort i wypas brałbym te trzy marki pod uwagę. Wątpię tylko, że uda się znaleźć zadbane a6 za 50 tys. z 2008 roku ale jakby co może lepiej zejść do roku 06-07 a być zadowolonym. Zresztą to odwieczne pytanie - czy kupić coś trochę starszego klasy średniej wyższej czy młodszą klasę średnią. Pojeździj polecanym autami i zadecyduj waytogo.gif

nie doczytałem "tańsze w utrzymaniu" to chyba mój post nie znajdzie zastosowania frown.gif

Napisano

A moja propozycje zignorowales?

Napisano

> e60 ??

w takiej kwocie to ciezko cos znalezc z poczatku produkcji nie mowiac juz o 2007-2008

Napisano

juz ktos o tym pisal: mozesz miec klopot ze zmiany marki premium na inna

szczegolnie, ze BMW ma pewien niepowtarzalny styl

jak odpuscisz kwestie rocznika to mysle, ze znajdziesz sensowne e91 320d ewentualnie e60 z poczatku produkcji

Napisano

> Renault ma europejska baze danych o autach wiec mozna sprawdzic przeszłosc serwisowa

jeszcze do niedawna (nie wiem jak teraz) dotyczylo to napraw gwarancyjnych

nie wiem czy nawet kwestia przegladow podczas gwarancji byla odznaczona

Napisano

> jeszcze do niedawna (nie wiem jak teraz) dotyczylo to napraw gwarancyjnych

> nie wiem czy nawet kwestia przegladow podczas gwarancji byla odznaczona

teraz wszystko jest

Napisano

> teraz wszystko jest

Ale od ubiegłego roku, więc starsze wizyty w serwisie raczej magicznie się nie zmaterializowały...

Napisano

> Ale od ubiegłego roku, więc starsze wizyty w serwisie raczej magicznie się nie zmaterializowały...

wtedy jeszcze roczniki 2007-8 byly na gwarancji

Napisano
  • Autor

> A moja propozycje zignorowales?

ależ skądże znowu....

zastanawiam się nad kosztami utrzymania Lexusa smile.gif

pozdr

Napisano

> ależ skądże znowu....

> zastanawiam się nad kosztami utrzymania Lexusa

> pozdr

Są wbrew pozorom niewielkie - zajrzyj na http://www.klublexus.pl - jest tam długi wątek z kosztami przeglądów itp. Zobaczysz takze jak rzadko sie coś psuje smile.gif

Napisano

> Są wbrew pozorom niewielkie - zajrzyj na http://www.klublexus.pl - jest tam długi wątek z kosztami

> przeglądów itp. Zobaczysz takze jak rzadko sie coś psuje

a czy ten mały Lexus jest wart zachodu? Jak to się ma MB klasy E lub A6 czy Bmw 5? Czy to jest raczej odpowiednik BMW serii 3? Przy okazji jakie masz zdanie na temat marki Infiniti G35 w wersji 2d? Czy to jest odpowiednik Nissana 350 w komfortowej wersji?

Napisano

> a czy ten mały Lexus jest wart zachodu? Jak to się ma MB klasy E lub A6 czy Bmw 5? Czy to jest

> raczej odpowiednik BMW serii 3? Przy okazji jakie masz zdanie na temat marki Infiniti G35 w

> wersji 2d? Czy to jest odpowiednik Nissana 350 w komfortowej wersji?

Lexus IS jest MNIEJSZY od BMW 3 = raczej trudno go porownywac z 5 czy E - jezeli juz to z C i 3. To samochod wybitnie dwuosobowy, z tylu mozesz co najwyzej dzieciaka posadzic, bo osobie doroslej wygodnie nie bedzie. IS jest najlepiej prowadzacym sie samochodem w stajni Lexusa, ale nadal odbiega daleko od BMW czy Mercedesa (choc w porownaniu z Audi juz tak zle nie jest). Dopiero jak dokupisz pakiet "F" to IS zachowuje sie przyzwoicie na jezdni (ale nadal BMW z pakietem "M" jest lepsze). Za to podobno na olskie drogi IS jest lepszy, bo mieksze zawieszenie daje wiekszy komfort na dzurach.

Infiniti G w wersji dwudrzwiowej to dosc powaznie zmodyfikowany Nissan 370Z (albo raczej odwrotnie bo nowe G bylo pierwsze). Samochod dosc fajny, choc razi jakosc wykonczenia (nadal o niebo lepsza od 370Z), a silnik nie do konca pasuje do luksusowego samochodu. Ale dzwiek ma bardzo przyjemny, osiagi takze. Poza tym o ile pamietam (moge sie mylic!) w G37 sa dwa siedzenia z tylu, a w 370Z nie ma.

Infiniti G w wersji sedan jest o rozmiar wieksze od IS'a - jest takze wieksze od 3 i C - Nissan/Infiniti ma podobna strategie jak Cadillac z modelem CTS - sprzedawac cos wiecej za te same pieniadze.

Napisano
  • Autor

zatem na placu boju zostały tylko 3 auta:

Mondeo mk4

Vectra

Laguna 3

......

a może jakieś audi A4? A6? będzie nieco starsze....

niewiem.gif

pozdr

Napisano

> zatem na placu boju zostały tylko 3 auta:

> Mondeo mk4

> Vectra

> Laguna 3

> ......

> a może jakieś audi A4? A6? będzie nieco starsze....

> pozdr

dorzucić dyszkę do leasingu i nowy model Mazdy 6 z 2008 roku będzie ...

super prowadzące się wygodne auto ...

( oprócz wersji dynamic na kołach 235/40/18 bo to co robią z nią koleiny to po prostu żart )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.