Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy zmieniacie oponki na zimówki

Featured Replies

Napisano

> Na zimówkach jezdzi sie od święta zmarłych do świąt wielkanocnych.

A ja sądziłem, że w sezonie zimowym, który ostatnimi czasy jest bardzo ruchomy. A tu okazuje się, że KK reguluje nawet takie sprawy, jak termin zmiany opon smile.gif

Napisano

Jak z tydzień pod rząd jest mniej niż 5 stopni rano. To tak jeszcze za tydzień.

Bo jeszcze ocieplenie może być po drodze. Ale ogólnie październik/listopad,

jak ciepły rok to grudzień. A w drugą mańkę - marzec/kwiecień.

Napisano

> ależ ja doskonale o tym wiem, ale

> 1. typowo zimowe warunki w aglomeracjach praktycznie nie istnieją

Oj mylisz sie i to bardzo. Szczegolnie ostatnie dwa lata pokazaly co zima w pl potrafi, nawet i w miescie.

> 2. zimówka to przede wszystkim mieszanka gumy, która ma nie twardnieć w niskich temp i rzeźba

> bieżnika, która ma agresywniej 'atakować' śnieg

> 3. opona całoroczna do ośki, a opona całoroczna do 4x4 diametralnie się różni, tu nie chodzi tylko

> o nabite M+S na boku

tak ale zima to nie tylko trakcja, najbardziej krytyczne jest hamowanie. Da sie oczywiscie jezdzic na calorocznych, ja osobiscie na caly sezon mam opony co ida na pierwszy montaz w Subaru, czyli Yokohamy, jednak na sama zime zmieniam na dobre zimowki ok.gif

> 4. jak jest naprawdę ślisko to żadna zimówka niczego nie zmieni

> Zresztą jak był atak zimy w maju br. to wracałem z wawy na śląsk na typowo letnich kapciach

> quoresportivo i poza dyskomfortem psychicznym nie miałem problemów z trakcja.

icon_eek.gif ja nawet w Subaru odczuwam ogromna roznice i balbym sie jezdzic na letnich zima.

> Jeździłem też kiedyś małym, miejskim autkiem po kopnym śniegu na letnich oponach i też dawało radę,

chyba po 1cm grinser006.gif

> opony to nie jest remedium na zimę.

nie, ale to podstawa.

Napisano

> Oj mylisz sie i to bardzo. Szczegolnie ostatnie dwa lata pokazaly co zima w pl potrafi, nawet i w

> miescie.

W Będzinie śnieg był może z tydzień? hehe.gif

Napisano

Caloroczne ok.gif

Dawaly rade poprzedniej zimy, swietnie poradzily sobie latem ok.gif

Ciekawe jak bedzie w tym sezonie hmm.gif

W kazdym razie nie planuje powrotu do sezonowych opon nono.gif

Napisano

> Oj mylisz sie i to bardzo. Szczegolnie ostatnie dwa lata pokazaly co zima w pl potrafi, nawet i w

> miescie.

odchyłki od normy bywają w obie strony i zawsze będą

> tak ale zima to nie tylko trakcja, najbardziej krytyczne jest hamowanie. Da sie oczywiscie jezdzic

> na calorocznych, ja osobiscie na caly sezon mam opony co ida na pierwszy montaz w Subaru,

> czyli Yokohamy, jednak na sama zime zmieniam na dobre zimowki

hamowanie jest zawsze krytyczne, czy to latem czy zimą, czy na suchym czy mokrym ect

> ja nawet w Subaru odczuwam ogromna roznice i balbym sie jezdzic na letnich zima.

wierz mi to Twój strach wink.gif wracałem w maju delta z wawy, śnieg zakleił mi całkowicie przód auta, ale jeśli o trakcję chodzi to było poprawnie.

> chyba po 1cm

wręcz przeciwnie, śniegu na parkingu prawie pod zderzak w punciaku, za kołach letnie yokohamy i było ok, choć trzeba było uważać bo granica zakopania była blisko zlosnik.gif

> nie, ale to podstawa.

nadal obstaje przy tym, że podstawą jest myślenie wink.gif

Napisano

> Tylko pamiętaj, że AWD hamuje tak samo śliskiej nawierzchni tak samo jak RWD czy FWD

I tu się mylisz. Znacznie trudniej wpaść w poślizg. Nie piszę o hamowaniu z wciśniętym pedałem sprzęgła.

Napisano

> ależ ja doskonale o tym wiem, ale

> 1. typowo zimowe warunki w aglomeracjach praktycznie nie istnieją

> 2. zimówka to przede wszystkim mieszanka gumy, która ma nie twardnieć w niskich temp i rzeźba

> bieżnika, która ma agresywniej 'atakować' śnieg

> 3. opona całoroczna do ośki, a opona całoroczna do 4x4 diametralnie się różni, tu nie chodzi tylko

> o nabite M+S na boku

> 4. jak jest naprawdę ślisko to żadna zimówka niczego nie zmieni

> Zresztą jak był atak zimy w maju br. to wracałem z wawy na śląsk na typowo letnich kapciach

> quoresportivo i poza dyskomfortem psychicznym nie miałem problemów z trakcja.

> Jeździłem też kiedyś małym, miejskim autkiem po kopnym śniegu na letnich oponach i też dawało radę,

> opony to nie jest remedium na zimę.

Czym się różni? Bo jakoś nie widziałem opon specjalnie do imprezy albo albo A4.

Napisano

> o nabite M+S na boku

Czym?

Napisano

> Czym się różni? Bo jakoś nie widziałem opon specjalnie do imprezy albo albo A4.

naprawdę nie widzisz różnic między oponami do SUVa a kompakta?

popatrz sobie na gęstość klocków np

Napisano

> Na zimówkach jezdzi sie od święta zmarłych do świąt wielkanocnych.

OT - A co to za święto? blush.gif

Napisano

> 1. Wzg. jakiejś daty np. 15 października?

Tak. Odkąd mam 2 komplety kół zimówki zakładam tuż przed "wszystkimi świętymi" a letnie tuż przed "wielkanocą" smile.gif

Napisano

> naprawdę nie widzisz różnic między oponami do SUVa a kompakta?

> popatrz sobie na gęstość klocków np

Nie, nie widzę. Opony montowane do np X6 wyglądają dla mnie jak szerokie opony do osobowego.

Co innego opony do terenowek. Tyle, że równocześnie stwierdzenie "opony całoroczne do 4x4 różnią się od opon do osobowych" trochę niedokładne jest, nie sądzisz?

Napisano

> Podzielcie się jak do tego podchodzicie.

jeżdżę na "całorocznych" najlepszej maści - na najlepszych zimowych, jakie udało mi się kupić skromny.gif to samo moi rodzice, i nie wiem tylko dlaczego, ale nie chcą się szybko zużywać te opony, nie roztapiają się w letnie upały, prowadzą się bardzo stabilnie... clown.gif

Napisano

Zmieniam, kiedy mam na to czas. Zazwyczaj pod koniec października mając wolne w tygodniu zakładam zimówki. Letnie zakładam jak tylko prognozy pogody nie przewidują już śniegu.

Napisano

> tez bylem taki madry

> ale trafil sie komplet alu z oponami i mam teraz na lato 15" alu i na zime 14" stalowki z

> calorocznymi

> zmieniac ?

Niedawno byłem o krok od zakupu pięknych "piętnastek" i teraz byśmy mieli ten sam dylemat zlosnik.gif

Napisano

5. Jak spadnie drugi śnieg wink.gif

Napisano

> Nie, nie widzę. Opony montowane do np X6 wyglądają dla mnie jak szerokie opony do osobowego.

tylko opony do X6 to klasa highperformance i nie maja nic wspólnego z 4x4

patrz na opony, które producenci klasyfikują jako 4x4, a nie na to w jakim aucie są montowane

> Co innego opony do terenowek. Tyle, że równocześnie stwierdzenie "opony całoroczne do 4x4 różnią

> się od opon do osobowych" trochę niedokładne jest, nie sądzisz?

opony do terenówek, typowe, to całkiem inna bajka tam się nikt nie bawi w klasyfikowanie sezonowe, kluczem jest teren z jakim mają sobie radzić

Napisano

ech. I tak co roku wałkować ten sam temat facepalm%5B1%5D.gif

Co masz napisane na zimówkach? M+S czyli mud + snow. Więc zmieniaj wtedy kiedy będzie ten snow. W każdych innych warunkach letnia jest lepsza. I co tu dywagować. W zeszłym roku zmieniałem tak jakoś pod koniec listopada chyba.

Napisano

zwykle zmieniałem na 1 listopada i od paru lat tak robię, więc pewnie i teraz tak będzie

Napisano

> tylko opony do X6 to klasa highperformance i nie maja nic wspólnego z 4x4

A opony do subaru? Albo mitsu? Albo audi? Albo BMW? Albo czegoś innego co ma AWD? Świat AWD to nie tylko klasa SUV i tylko to chciałem powiedzieć. wink.gif

> patrz na opony, które producenci klasyfikują jako 4x4, a nie na to w jakim aucie są montowane

Patrzę, ale np do Legacy takich opon nie widzę.

> opony do terenówek, typowe, to całkiem inna bajka tam się nikt nie

bawi w klasyfikowanie sezonowe,

> kluczem jest teren z jakim mają sobie radzić

Wiem wiem, chodziło mi tylko o to że Twoje stwierdzenie na temat opon do AWD może być mylące.

Napisano

> A opony do subaru? Albo mitsu? Albo audi? Albo BMW? Albo czegoś innego co ma AWD? Świat AWD to nie

> tylko klasa SUV i tylko to chciałem powiedzieć.

ale ja tam wyraźnie napisałem 4x4

Quote:

> o nabite M+S na boku

> Patrzę, ale np do Legacy takich opon nie widzę.

no przykro mi do forestera np są smirk.gif

> Wiem wiem, chodziło mi tylko o to że Twoje stwierdzenie na temat opon do AWD może być mylące.

nie do AWD tylko do 4x4 i nie jest mylące, celowo tam się znalazło 4x4 jako klasyfikacja segmentu opon

Napisano

> A ja sądziłem, że w sezonie zimowym, który ostatnimi czasy jest bardzo ruchomy. A tu okazuje się,

> że KK reguluje nawet takie sprawy, jak termin zmiany opon

A co to jest KK (kodeks karny-za co?). Termin od świąt do świąt to najprostsza zalecana definicja okresu jazdy na zimówkach. Nie reguluje tego żadan przepis KRD.

Napisano

> A co to jest KK (kodeks karny-za co?).

Kościół Katolicki smile.gif

> Termin od świąt do świąt to najprostsza zalecana definicja

> okresu jazdy na zimówkach. Nie reguluje tego żadan przepis KRD.

Przez kogo zalecana definicja? Definicja zalecana przez samych producentów opon oparta jest na średniej temperaturze powietrza, powiązanej z opadami itp. itd. - nie ma tam słowa o świętach żadnej opcji religijnej (przypomnę - Wielkanoc jest świętem ruchomym... różnica daty Wielkanocy sięga miesiąca). 1 listopada może leżeć 10 cm śniegu, ale może być też 20 stopni ciepła (w cieniu).

Podsumowując - takie "zalecenia" rodem z Faktu itp. można sobie wsadzić tam, gdzie słońce nie dochodzi.

Napisano

Pierwszy listopada i pierwszy kwietnia , to taka magiczna dla mnie data na zmianę ogumienia ok.gifskromny.gif

Napisano

> Podsumowując - takie "zalecenia" rodem z Faktu itp. można sobie wsadzić tam, gdzie słońce nie

> dochodzi.

Zalecana przez znajomy warsztat wulkanizacyjny. Mieszkałem kiedyś obok i widzialem kiedy zmieniaja ludzie opony. Wszyscy czekaja na pierwszy śnieg i jak spadnie to jest armagedon. Kolejka taka jak w PRL za mięsem. Za to zmiana na letnie na wiosne jest lajtowa, chętni przyjeżdżają stopniowo i nie ma takich kolejek.

Napisano

ze wzledu a to ze opony trzeba uzywac a nie patrzec na nie jak leza w garazu to:

letnie 1.04-30.09

zimowe 1.10-31.03

w dugim aucie mam caloroczne i prolem z glowy zlosnik.gif

Napisano

> w dugim aucie mam caloroczne i prolem z glowy

W mieście owszem, ale nie w górach.

Napisano

> W mieście owszem, ale nie w górach.

czy ja wiem... ja zwolenniczką tych "wielosezonówek" nie jestem, jednak zimówki to zimówki a letnie to letnie wink.gif

Napisano

> czy ja wiem... ja zwolenniczką tych "wielosezonówek" nie jestem, jednak zimówki to zimówki a letnie

> to letnie

To tak jak ja. Jak to było?-jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Napisano

> To tak jak ja. Jak to było?-jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Dołączam się do opinii. W górach tylko zimowe z prawdziwego zdarzenia ok.gif

Napisano

> ech. I tak co roku wałkować ten sam temat

> Co masz napisane na zimówkach? M+S czyli mud + snow. Więc zmieniaj wtedy kiedy będzie ten snow. W

> każdych innych warunkach letnia jest lepsza . I co tu dywagować. W zeszłym roku zmieniałem tak

> jakoś pod koniec listopada chyba.

icon_eek.gif jak to? przecież przy +6'C już robi się tfarda jak kamień skromny.gif nie nadaje się zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> W mieście owszem, ale nie w górach.

a skąd wiesz, jakie on ma opony? może jego "całoroczne" są świetne na śniegu?

Napisano

> Dołączam się do opinii. W górach tylko zimowe z prawdziwego zdarzenia

czyli opony typowo terenowe masz na myśli? nie te śmieszne kompromisy zwane oponami zimowymi zlosnik.gif prawda?

Napisano

> odchyłki od normy bywają w obie strony i zawsze będą

Tak, ale przez takie "odchylki" (co to sa coraz czesciej) traci sie czas, dla przykladu ostatniej zimy pol godziny sie taplalem znajomej FWD aby wyjechac z parkingu pod blokiem. Stracilem tez troche czasu zeby wyjechac tydzien pozniej z pracy, bylo tak slisko i tyle sniegu, ze ochrona nei nadazala zgarniac, a wiekszosc aut nie dala rady podjechac pod gore i minac szlaban.

> hamowanie jest zawsze krytyczne, czy to latem czy zimą, czy na suchym czy mokrym ect

tak ale zima wydluza sie wielokrotnie ..

> wierz mi to Twój strach wracałem w maju delta z wawy, śnieg zakleił mi całkowicie przód auta, ale

> jeśli o trakcję chodzi to było poprawnie.

kwestia predkosci ..

> wręcz przeciwnie, śniegu na parkingu prawie pod zderzak w punciaku, za kołach letnie yokohamy i

nie testowalem Punto zima na letnich bo nie mialem odwagi, za to dwa lata temu stalem w koreczku w Wawie, bo dwoma skrajnymi pasami "jechal" sobie bokami dostawczak na letnich tongue.gif

> było ok, choć trzeba było uważać bo granica zakopania była blisko

> nadal obstaje przy tym, że podstawą jest myślenie

to tez grinser006.gif

Napisano

> Tak, ale przez takie "odchylki" (co to sa coraz czesciej) traci sie czas, dla przykladu ostatniej

> zimy pol godziny sie taplalem znajomej FWD aby wyjechac z parkingu pod blokiem. Stracilem tez

> troche czasu zeby wyjechac tydzien pozniej z pracy, bylo tak slisko i tyle sniegu, ze ochrona

> nei nadazala zgarniac, a wiekszosc aut nie dala rady podjechac pod gore i minac szlaban.

niech zgadnę, kostka? grinser006.gif

> tak ale zima wydluza sie wielokrotnie ..

owszem, ale ABS głupieje też na dziurach, liściach itp wink.gif

> kwestia predkosci ..

jak zawsze waytogo.gif

nic nie zastąpi oceny warunków

> nie testowalem Punto zima na letnich bo nie mialem odwagi, za to dwa lata temu stalem w koreczku w

> Wawie, bo dwoma skrajnymi pasami "jechal" sobie bokami dostawczak na letnich

miałem dwa auta wtedy i poprostu punto zostało na letnich bo nie było śniegu, potem pojechałem na urlop zimowy i spadł śnieg w mieście, wiec już nie zmieniałem wink.gif

> to tez

przede wszystkim zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.