Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy zmieniacie oponki na zimówki

Featured Replies

Napisano

1. Wzg. jakiejś daty np. 15 października?

2. Jak temp. będzie bliska zeru?

3. Jak będą przymrozki?

4. Jak spadnie pierwszy śnieg?

Podzielcie się jak do tego podchodzicie.

Samemu o ile nie będzie śniegu sam zmieniam 15 październik i 15 marzec tak jakoś sobie to ubzdurałem i jak na razie było ok choć nie wiem czy marzec nie zamienić na kwiecień bo tej wiosny różnie bywało.

Napisano

> 1. Wzg. jakiejś daty np. 15 października?

> 2. Jak temp. będzie bliska zeru?

> 3. Jak będą przymrozki?

> 4. Jak spadnie pierwszy śnieg?

> Podzielcie się jak do tego podchodzicie.

> Samemu o ile nie będzie śniegu sam zmieniam 15 październik i 15 marzec tak jakoś sobie to

> ubzdurałem i jak na razie było ok choć nie wiem czy marzec nie zamienić na kwiecień bo tej

> wiosny różnie bywało.

Zazwyczaj gdy juz lezy snieg smile.gif

Napisano

To zależy od rejonu Polski.

U nas na północnym-wschodzie zlosnik.gif trzeba nawet w połowie października zmieniać.

Ja staram się zmieniać wcześnie, jeszcze z jednego powodu - zimówki mają dużo bieznika, a letnie mam już na wykończeniu.

Napisano

Co roku pojawia się to samo pytanie.

Ja zakładam gdy w dzień temperatura nie przekracza 7 stopni.

Nawet jak się ociepli to zimówki nie zginą, a pracuję na 3 to w dzień może być i 10 stopni to o 5 rano moze byc -2

Napisano

Jak zwykle odpowiem - nigdy zlosnik.gif

Jeżdżę na cąłorocznych ok.gif

Napisano

absolutnie nie

jak dłuższy czas są przymrozki to zaczynam obserwować pogodę

to zależy od temp, ale przeważnie już mam wtedy zimówki

> Samemu o ile nie będzie śniegu sam zmieniam 15 październik i 15 marzec tak jakoś sobie to

> ubzdurałem i jak na razie było ok choć nie wiem czy marzec nie zamienić na kwiecień bo tej

> wiosny różnie bywało.

u mnie zależało też od stanu opon, raz letnie były cienkie to zmieniałem szybciej na lepsze zimówki

teraz mam dobre letnie, to pewnie poczekam do pierwszego śniegu

opony na felgach, wiec godzinka pod domem i są na aucie

Napisano

W służbowym gdy spadnie pierwszy śnieg, ale nie później niż 1 grudnia.

W prywatnym jeżdże na letnich.

Napisano

zwyczajowo tuż przed 1 listopada

Napisano

Przed 1 listopada staram się już jeździć na zimówkach, chyba że wcześniej coś białego spadnie smile.gif

Napisano

jak spadnie pierwszy snieg, albo będą pierwsze przymrozki jak ruszam autem wink.gif

Napisano

> zwyczajowo tuż przed 1 listopada

dokładnie tak samo, chyba że pogoda zaskoczy to czas zmiany ulega przyśpieszeniu grinser006.gif

Napisano

Ja w tym roku zmieniam ostatni raz na całoroczne.

Napisano

A moim przypadku to jest tak, że ojciec przychodzi i mówi

"Za dwa dni zmieniamy opony"

I kilka dni później albo śnieg, albo szklanka wink.gif

Na wiosnę to samo i później ładna pogoda wink.gif

Napisano

Zazwyczaj robimy akcję w firmie pomiędzy 15 a 30 października.

Napisano

zmienię jak kupię smile.gif

a kupię jak odłożę kasę

a jak nie odłożę kasy to postawię auto na klockach oink.gif

Napisano

zazwyczaj kilka dni przed opadami śniegu, ale tego który ma szanse się utrzymać.

Kiedyś zmieniałem na 1.list ale to skutkowało często jeżdżeniem na zimówkach przy +15* więc odpuściłem i zacząłem śledzić prognozy pogody i wyciągać z nich wnioski.

W tym roku procederu nie przewiduję, AWD + dobre całoroczne kapcie więc zobaczymy zlosnik.gif

Napisano

Najczęściej końcówka października. W tym roku zobaczymy jaka będzie pogoda zlosnik.gif

Napisano

> zazwyczaj kilka dni przed opadami śniegu, ale tego który ma szanse się utrzymać.

> Kiedyś zmieniałem na 1.list ale to skutkowało często jeżdżeniem na zimówkach przy +15* więc

> odpuściłem i zacząłem śledzić prognozy pogody i wyciągać z nich wnioski.

> W tym roku procederu nie przewiduję, AWD + dobre całoroczne kapcie więc zobaczymy

Tylko pamiętaj, że AWD hamuje tak samo śliskiej nawierzchni tak samo jak RWD czy FWD

Napisano

> Jak zwykle odpowiem - nigdy

> Jeżdżę na cąłorocznych

Jeden madry na tylu piszacych - ale to sie w sumie z obserwacjami zgadza, przynajmniej w PL - 80% spoleczenstwa jest, delikatnie mowiac, niezbyt lebska oslabiony.gif

Napisano

> Jeden madry na tylu piszacych - ale to sie w sumie z obserwacjami zgadza, przynajmniej w PL - 80%

> spoleczenstwa jest, delikatnie mowiac, niezbyt lebska

Dzięki. I ja Cie też

Napisano

jak koła buksują bez sprzęgła przy ruszaniu

Napisano

osobiście nie zmieniam w ogóle. Od kilku lat jezdzę na calorocznych. Zakladam je w dwoch domowych autach. Zimą nie jezdzę na wielkie wycieczki po kraju, przemieszczam sie w zasadzie w obrębie kilku sląskich miast i biorąc pod uwagę nasze zimy uwazam ze caloroczne wystarczają w zupelnosci.

Wyjasniam:

- tak, znam zalety zimowek - mam w aucie sluzbowym, wczesniej mialem w autach prywatnych ale zrezygnowalem;

- tak, wiem, "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego" - ale patrz pkt powyżej;

- na calorocznych wygrzebywalem sie z parkingowych zasp - duzym i malym autem - dalem rade;

- przy hanmowaniu abs nie wariuje wiec sie nie specjalnie nie slizgam.

- nie jezdze na nartach, bobslejach, nie uprawiam spoertow zimowych - nigdzie w góry tudzież dalsze trasy sie nie wybieram.

Napisano

> Jeden madry na tylu piszacych - ale to sie w sumie z obserwacjami zgadza, przynajmniej w PL - 80%

> spoleczenstwa jest, delikatnie mowiac, niezbyt lebska

I tak mi się jeszcze oberwie, to dopiero poczatek wątku zlosnik.gif

Napisano

Jak spadnie pierwszy śnieg grinser006.gif i będzie się utrzymywał palacz.gif

Napisano

> Tylko pamiętaj, że AWD hamuje tak samo śliskiej nawierzchni tak samo jak RWD czy FWD

ależ ja doskonale o tym wiem, ale

1. typowo zimowe warunki w aglomeracjach praktycznie nie istnieją

2. zimówka to przede wszystkim mieszanka gumy, która ma nie twardnieć w niskich temp i rzeźba bieżnika, która ma agresywniej 'atakować' śnieg

3. opona całoroczna do ośki, a opona całoroczna do 4x4 diametralnie się różni, tu nie chodzi tylko o nabite M+S na boku

4. jak jest naprawdę ślisko to żadna zimówka niczego nie zmieni

Zresztą jak był atak zimy w maju br. to wracałem z wawy na śląsk na typowo letnich kapciach quoresportivo i poza dyskomfortem psychicznym nie miałem problemów z trakcja.

Jeździłem też kiedyś małym, miejskim autkiem po kopnym śniegu na letnich oponach i też dawało radę, opony to nie jest remedium na zimę.

Napisano

> osobiście nie zmieniam w ogóle. Od kilku lat jezdzę na calorocznych. Zakladam je w dwoch domowych

> autach. Zimą nie jezdzę na wielkie wycieczki po kraju, przemieszczam sie w zasadzie w obrębie

> kilku sląskich miast i biorąc pod uwagę nasze zimy uwazam ze caloroczne wystarczają w

> zupelnosci.

> Wyjasniam:

> - tak, znam zalety zimowek - mam w aucie sluzbowym, wczesniej mialem w autach prywatnych ale

> zrezygnowalem;

> - tak, wiem, "jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego" - ale patrz pkt powyżej;

> - na calorocznych wygrzebywalem sie z parkingowych zasp - duzym i malym autem - dalem rade;

> - przy hanmowaniu abs nie wariuje wiec sie nie specjalnie nie slizgam.

> - nie jezdze na nartach, bobslejach, nie uprawiam spoertow zimowych - nigdzie w góry tudzież dalsze

> trasy sie nie wybieram.

W maluchu miałem całoroczne i dało się normalnie jeździć.

W poprzednim aucie i obecnym może i bym używał całorocznych. Na przeszkodzie w sc stały polerowane alumki i niskoprofilowe opony.

W grande też mam alumki i w miare niski profil

Napisano

w służbowych ok połowy października (potem terminy w serwisie się zaczynają wydłużać a nie chce doprowadzać do sytuacji, że śnieg leży, służbowe na letnich stoją, a najbliższy termin za 3-4 dni)

Prywatnie zawsze przed 1 listopada

Napisano

> ależ ja doskonale o tym wiem, ale

> 1. typowo zimowe warunki w aglomeracjach praktycznie nie istnieją

Ja po mieście często jeżdżę o 5 rano i wtedy potrafią być naprawdę typowo zimowe warunki

Napisano

Nie zmieniam - mam zimówki po poprzednim właścicielu założone hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ja po mieście często jeżdżę o 5 rano i wtedy potrafią być naprawdę typowo zimowe warunki

godzina ma tu małe znaczenie, często jak śnieg walnie w sb wieczorem to do pon nie ma większej reakcji służb, ale odbiegamy od tematu.

Analizując ostatnie 10lat stwierdzam, że przy typowo letniej oponie są odczuwalne różnice, na plus dla zimówek, ale przy oponach do aut miejskich, bez wyraźnego ukierunkowania bieżnika na lato, ta różnica bardzo się zaciera, jest wręcz znikoma.

Napisano

Wielkanoc - Pazdziernik

wink.gif

Napisano

Wcale - jeżdzę na całorocznych (Hankook Optimo 4S).

Zeszłej zimy nawet w największych śniegach dawały radę, zobaczymy jak będzie tej zimy, gdy są już trochę zużyte.

Raczej już nie wrócę do opon letnich/zimowych.

Napisano

> Nie zmieniam - mam zimówki po poprzednim właścicielu założone

mam tak samo ok.gif kpl. 4 pirellek za 80 zł kupiony, a za wymianę ich zapłaciłem zimą 40 zł - wole cały rok jeździć na zimówkach, niż 2 x do roku płacić ok.gif

Napisano

> mam tak samo kpl. 4 pirellek za 80 zł kupiony, a za wymianę ich zapłaciłem zimą 40 zł - wole cały

> rok jeździć na zimówkach, niż 2 x do roku płacić

Tak ciężko kupić drugi komplet felg ?

Czy w razie kolizji ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania jadać na zimówce w lecie ?

Napisano

> Tak ciężko kupić drugi komplet felg ?

po co inwestować palacz.gif

zadrutuje się , podklei , podklepie etc. - to takie Polskie i takie naturalne, czy to duży czy mały pojazd.

> Czy w razie kolizji ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania jadać na zimówce w lecie

> ?

niby na jakiej podstawie - 1,6 mm jest czyli zgodnie z prawem ok.gif

Napisano

> Wcale - jeżdzę na całorocznych (Hankook Optimo 4S).

> Zeszłej zimy nawet w największych śniegach dawały radę, zobaczymy jak będzie tej zimy, gdy są już

> trochę zużyte.

> Raczej już nie wrócę do opon letnich/zimowych.

kazdej zimy widac jak ci wg ktorych caloroczne daja rade w kazdym sniegu blokuje miasto przy byle paru cm sniegu i lekkiej gorce pod ktora nie moga ruszyc

Napisano

> wiosny różnie bywało.

data.. rzecz malo istotna.. bardziej obserwuj pogode i temperatury

jezeli z rana systematycznie zacznie byc w okolicach zera a i w ciagu dnia tez nie za cieplo to wtedy zmien

zawsze na podstawie takich obserwacji zmieniam i nie mialem przez te pare ladnych lat wpadki

Napisano

> kazdej zimy widac jak ci wg ktorych caloroczne daja rade w kazdym sniegu blokuje miasto przy byle

> paru cm sniegu i lekkiej gorce pod ktora nie moga ruszyc

zastanowiłeś się co piszesz?

żadna opona nie da rady na lodzie, chyba że założysz na nie łańcuchy, albo wkręcisz kolce.

Napisano

Gdy temperatury w dzień spadają już trwale poniżej 10 stopni na plusie, albo gdy mam wolną chwilę. Kolejki do warsztatów mnie nie interesują, bo mam żabę, pneumata i mogę przerzucić sam. A nawet jeżeli straciły wyważenie, to kilka dni jazdy na lekkim niewyważeniu szkód nie narobi, a wyważam gdy się przewalą kolejki u gumiarzy.

Napisano

> Wielkanoc - Pazdziernik

ale wiesz, że Wielkanoc to święto ruchome +/- jeden miesiąc?

najpóźniej w ostatnich dniach kwietnia wypada ;-)

w temacie: w prywatnym aucie od 3 sezonów (auto ostatnio niewiele jeździ, ale 2 szt.

już zmieniałem na nowe) mam Navigatory 2, więc zmieniam, jak to już ktoś wyżej napisał "nigdy"

nie mieszkam w górach, zimą nie jeżdżę na narty, auto głównie po mieście się porusza

problemów nie było, nawet na nieodśnieżonych drogach, za to nieraz miałem okazję obserwować

delikwentów na zimówkach - delikatnie mówiąc - z niewielką ilością bieżnika, ale za to tzw. markowych

nie zaliczam się do grupy blokujących ruch w mieście na niewielkich podjazdach po słabych opadach śniegu ;-)

"służbowo" natomiast zmieniam w 2 połowie października, wiosną zależnie od pogody :-)

Napisano

> Jak zwykle odpowiem - nigdy

> Jeżdżę na cąłorocznych

tez bylem taki madry zlosnik.gif

ale trafil sie komplet alu z oponami i mam teraz na lato 15" alu i na zime 14" stalowki z calorocznymi hehe.gif

zmieniac ? hehe.gif

Napisano

> kazdej zimy widac jak ci wg ktorych caloroczne daja rade w kazdym sniegu blokuje miasto przy byle

cala zeszłoroczną zimę przejeździłem na nowych oponach calorocznych, nie zdradze marki ale powiem ze opony zbieraja bardzo dobre opinie wsrod ujezdzaczy.

opona spsywala sie lepiej niz barum brylantis po 3 sezonach,

i o niebo lepiej niz opona letnia w tych samych warunkach.

nie wiem czy to przez to, ze opony byly nowki szutki,

ale jezeli beda zachowywaly sie tak przez caly okres swojej ekspolatacji, kupie je jeszcze raz

Napisano

"każdej zimy widać jak ci wg których tanie/kiepskie/zużyte* zimówki dają radę w każdym

śniegu blokuje miasto przy byle paru cm śniegu i lekkiej górce pod którą nie mogą ruszyć"

* - niepotrzebne skreślić

nie ma reguły

a swoją drogą, to (niestety) statystyczna większość kierowców nie radzących sobie w takich warunkach

zwyczajnie nie potrafi jeździć - np. gaz w podłogę na jedynce na śliskim i kręcenie w miejscu...

Napisano

Na zimówkach jezdzi sie od święta zmarłych do świąt wielkanocnych.

Napisano

> zwyczajnie nie potrafi jeździć - np. gaz w podłogę na jedynce na śliskim i kręcenie w miejscu...

Wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, że trzeba takiego mistrza kierownicy ominąć - często jeszcze bardziej zaśnieżonym poboczem - bo ma super-zimówki, wszystkie trzyliterowe systemy, ale brakuje myślenia.

Wracając do tematu - w dostawczakach (przewidzianych do jazdy zimowej) będą zimówki - przełoży się jak spadnie śnieg. Ciśnienia na zmianę nie ma - są podnośniki, koła zawsze na felgach. Osobówki tak samo. Santek - zobaczymy - kupowałem go w lutym, dawał radę na uniwersalnych - zarówno jeśli chodzi o ruszanie, jak i skręcanie i hamowanie - a auta nie znałem, nie czułem (pierwszy i ostatni silny atak zimy był tydzień po zakupie auta). Jeżeli będzie dawał radę - zostanie na uniwersalnych (jednak AWD z LSD jest tutaj pomocne), jeżeli nie - dostanie na obecne alumy zimówki a do wiosny sklecę letnie koła na nowszych (i pewnie ciut większych) alumach.

Napisano

> nie ma reguły

> a swoją drogą, to (niestety) statystyczna większość kierowców nie radzących sobie w takich

> warunkach

> zwyczajnie nie potrafi jeździć - np. gaz w podłogę na jedynce na śliskim i kręcenie w miejscu...

nie chciałem tak brutalnie zlosnik.gif

ale Amen claps.gif

Napisano

widzę że wiesz lepiej jak mi się jeździło zimą 10/11, niż ja sam yikes.gif

już różne pie..oły tu czytałem, ale taki tekst to beksa.gif

Napisano

Jak wyjdzie. różnie. W ubiegłym roku zmieniłem jak mi się letnie skończyły. W tym roku też tak wyjdzie jakoś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.