Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat: Audi A6, BMW E60, Mercedes E? A może...

Featured Replies

Napisano

Szukam właśnie takich aut, interesują mnie roczniki 2005-2006

Oglądałem już Audi A6 i BMW E60.

Audi fajne z wyglądu i fajne w środku, niestety malo komfortowe i głośne no.gif

BMW wykonane jest ze strasznych materiałów, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz... Za to komfort i układ jezdny super ok.gif

Teraz szukam do obejrzenia E-klasy, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do tych dwóch aut?

Jednak, mam jeszcze jedną zagwozdkę. Może jednak skusić się o rok lub dwa lata starsze auta ale pójść o klasę wyżej? Audi A8, BMW 7 lub S-klasę? CO sądzicie?

Moze ktoś ma jakieś doświadczenia związane z autami którymi jestem zainteresowany i odradzi mi coś lub doradzi?

Pozdrawiam

Napisano

mercedes wypadnie najgorzej z tych trzech aut, jakośc materiałów wnetrza w mercedesie to totalna parodia drogiego auta... ostatnio porównywaliśmy z kumplami komfort i wykonanie 15 letniego W140 do najnowszego ML i dosłownie we łbie sie nie mieści że auto za takie pieniądze to taki szajs.

Jesli chodzi o BMW 7 serii E65 to jest to naprawdę drogie auto w utrzymaniu w dodatku awaryjne. Ogólnie w nowych BMW unikaj jak ognia benzynowych V8, chyba że Cie stać... biglaugh.gif

Napisano

> Szukam właśnie takich aut, interesują mnie roczniki 2005-2006

> Oglądałem już Audi A6 i BMW E60.

> Audi fajne z wyglądu i fajne w środku, niestety malo komfortowe i głośne

> BMW wykonane jest ze strasznych materiałów, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz... Za to komfort i

> układ jezdny super

> Teraz szukam do obejrzenia E-klasy, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do tych dwóch aut?

> Jednak, mam jeszcze jedną zagwozdkę. Może jednak skusić się o rok lub dwa lata starsze auta ale

> pójść o klasę wyżej? Audi A8, BMW 7 lub S-klasę? CO sądzicie?

> Moze ktoś ma jakieś doświadczenia związane z autami którymi jestem zainteresowany i odradzi mi coś

> lub doradzi?

> Pozdrawiam

Mercedesy E z tych lat to wrecz najgorszy szmelc, nawet niemieckie badania jakosci i niezawodnosci to potwierdzaja. Unikalbym tego modelu jak ognia.

Napisano

Na początek: jestem fanem Mercedesów zlosnik.gif

Mercedes W211 jest porządnym samochodem, bardzo przyjemnym i niezłym. Niestety miał sporo problemów wieku dziecięcego (również ciągle problemy z korozją). Samochód luksusowy i przyjemny w środku, mnie się oczywiście podoba. Typowy Mercedes. Jeżeli nie jesteś fanem "gwiazdy", to go nie wybierzesz jak sądzę zlosnik.gif Tylko mówienie o nim jak najgorzej jest niepoważne, bo auta te robią setki tysięcy kilometrów, jeździ ich po prostu mnóstwo i kierowcy jakoś nie wyglądają na nieszczęśliwych. Nie jest to na pewno najlepszy Mercedes, ale na pewno nie można popadać w skrajności, różne egzemplarze różnych marek mają swoje przypadłości. Mercedesa się naprawi i pojedzie dalej.

Modele z dieslami w olbrzymich ilościach jeździły na taksówkach, mają przebiegi. Bardzo dużo jest przemalowanych taksówek z cofniętymi licznikami za grube pieniądze. Trzeba bardzo dokładnie i spokojnie szukać.

Audi A6 nie mam styczności, na pewno chwalone za ogólną jakość. BMW E60 jest autem dobrym, znam jedną osobę, która jeździ od dwóch lat używką i sobie chwali. Czytałem, że wypada mocno sprawdzić go diagnostycznie (komputerowo) przed kupnem, za nieco większą kasę. Nie wiem jak z kosztami.

Klasa wyższa?

Audi A8 i BMW 7 to są samochody zdecydowanie droższe w użytkowaniu od 5er i A6. Mercedes W220 jest normalną "S-ką", uniwersalną i dostępną, nie zaskoczy zbytnio. Powinna być lepiej zabezpieczona antykorozyjnie od E-klasy. Silniki i usterki typowe dla Merców (jest uniwersalnie w tej marce). Polecane silniki to S320CDI i benzynowy S500 (ponoć bardzo trwały).

Mnie osobiście marzy się właśnie W220 320CDI w dobrym stanie, ewentualnie BMW 730d - ale przy BMW nie wiem jak z kosztami użytkowania i przypadłościami po większych przebiegach. Na pewno BMW dla mnie nowocześniej się prezentuje i przyciąga waytogo.gif

Napisano

Jakie silniki bierzesz pod uwagę?

Bo piszesz o głośności, a na przykład jest spora różnica komfortu między czterocylindrowym dieslem a sześciocylindrowym dieslem, nie mówiąc o wersjach benzynowych.

Napisano

kolega ma E60 z 6cyl turbodieslem.

Plastik fantastik w środku. Strasznie kiepskie materiały wykończeniowe, "sreberka" na dece i drzwiach się wycierają. Fajna kultura pracy tego silnika jak na diesla. Dość wygodne auto.

Napisano
  • Autor

> Jakie silniki bierzesz pod uwagę?

> Bo piszesz o głośności, a na przykład jest spora różnica komfortu między czterocylindrowym dieslem

> a sześciocylindrowym dieslem, nie mówiąc o wersjach benzynowych.

Biorę pod uwage każdy silnik, dlatego czekam na jakieś szczególnie polecane wink.gif Nie ma znaczenia czy diesel czy benzyna.

Dzieki za odpowiedzi i czekam na dalsze spostrzeżenia wink.gif

Napisano
  • Autor

Kurcze, kusi mnie W220, to moje nieosiągalne marzenie z lat młodzieńczych wink.gif

Mówisz że ekploatacja negatynie nie zaskoczy czy źle Cię zrozumiałem?

Na minus S-ki to niestety wygląd zewnetrzny, widać niestety że to model z lat 90-tych wink.gif

Napisano

> Jesli chodzi o BMW 7 serii E65 to jest to naprawdę drogie auto w utrzymaniu w dodatku awaryjne.

Dwie 7 e65 w domu, jedna 730d druga 735i przebiegi ponad 200k... i nic się nie dzieje, zero awaryjności czy sytuacji stresujących, auta użytkowane od przeglądu do przeglądu, wszystko robione czy wymieniane na czas... koszt utrzymania napewno wyzszy niż w przypadku serii 5 e60. Rynek części zamiennych do tych modeli jest dość duży, spokojnie można znaleść zamienniki o wiele tańsze w zakupie a nieposiadające logo BMW.

Napisano

> Kurcze, kusi mnie W220, to moje nieosiągalne marzenie z lat młodzieńczych

> Mówisz że ekploatacja negatynie nie zaskoczy czy źle Cię zrozumiałem?

> Na minus S-ki to niestety wygląd zewnetrzny, widać niestety że to model z lat 90-tych

Marzenia sie spełnia cool.gif

Poszukaj W220 po lifcie czyli od 2003r w góre,mega komfort,cisza

Spalanie 3.2CDI na trasie ok 6.5l

Odnosnie wygladu zadbany model na ładnych felgach (min 18" ) wg mnie wyglada lepiej od standartowego a6 lub E60

Napisano

ja ze swojej strony odradzam s w220, moj byly pracodawca ma s400cdi, psuje sie srednio raz na dwa miesiace i to nie jakies przepalone zaroweczki ale calkiem powazne podzespoly, np nie tak dawno zepsul mu sie silownik od szyby (w aso kazali mu z calymi drzwiami wymieniac bo poduszki sa nitowane i ponoc nie wymienialne) udalo mu sie to zrobic na urzywce w jakims nieautoryzowanym warsztacie. jeszcze wczesniej pad pedal gazu (okolo 1500zl wydal) a jeszcze wczesniej cos ze skrzynia bylo (tez kupe forsy wpakowal) jak sie zwalnialem to szukal kupca na auto bo trzeba bylo rozrzad robic (w aso koszt 10kpln).

co do e60 ktory ma drugi z moich bylych szefow, kupil 530d auto fajne szybkie dosc oszczedne no i przez 1,5 roku nie zepsula sie nawet najmniejsza srubka. o to tyle z mojej strony pozdro 20.GIF

Napisano

> Audi fajne z wyglądu i fajne w środku, niestety malo komfortowe i głośne

boje_sie.gif

z jakim silnikiem niby?

> Teraz szukam do obejrzenia E-klasy, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu do tych dwóch aut?

szczerze mowiac tez obecnie przygladam sie a6 c6 i 5er e60

ale jakos do gwiazdy mnie zupelnie nie ciagnie

chyba za mlody jestem na to wink.gif

> Jednak, mam jeszcze jedną zagwozdkę. Może jednak skusić się o rok lub dwa lata starsze auta ale

> pójść o klasę wyżej? Audi A8, BMW 7 lub S-klasę? CO sądzicie?

przemysl sprawe serwisowania

A6/5er przeserwisujesz za rozsadne pieniadze

jednak klase wyzej i bajerow wiecej i bardziej skomplikowane rozwiazania

zobacz tez jak wyglada kwestia ubezpieczen (ja osobiscie nie sprawdzalem)

Napisano

> Kurcze, kusi mnie W220, to moje nieosiągalne marzenie z lat młodzieńczych

Nie znam Twoich oczekiwań i możliwości finansowych, ale w tej klasie samochodów to swoje kwoty wszystko kosztuje. Powiem tak, ASO Mercedesa jest drogie, to na pewno. Nie wiem jak jest z innymi markami, ale pewnie wszystko co niemieckie w tej klasie jest podobne po prostu.

Ja wolałbym mieć znajomych specjalistów albo sprawdzony zakład, by móc do nich jeździć. Zakładów Mercedesowych specjalizujących się w typowych usterkach skrzyń, osprzętu, elektroniki itp. to chyba w naszym kraju dostatek, pełno jest użytkowników i miłośników.

Jeżeli jednak chodzi o silniki diesla lub rozwiązania techniczne to są one w Mercedesach wszędzie podobne, sprawdzone, nie ma zaskakujących rozwiązań technicznych. Silnik 320CDI jest popularną i znaną jednostką.

Które są lepsze już pisałem, natomiast ogólnie raczej odradza się kupna S400 CDI (V8) .

Koszty, pieniądze to delikatny temat. Każdy serwisuje gdzie indziej, ma inne czasami usterki i awarie oraz inne spojrzenie na pieniądze, w końcu mowa o używanym aucie.

Na pewno S-klasa będzie droższa od E-klasy, ale to zrozumiałe. Natomiast jak ma się w odniesieniu do aluminiowego A8 czy innych aut - ciężko powiedzieć, trzeba przestudiować fora tych marek i poszukać posiadaczy tych pojazdów.

Tak naprawdę strasznie dużo zależy od egzemplarza jaki miałbyś okazję kupić (czy to Audi, BMW czy Mercedes), jaki ma przebieg, jakie usterki bieżące jakie już naprawiane, a co będzie do zrobienia. Moim zdaniem to klucz do sprawy.

Inne rzeczy - wykonanie, wygląd, wygoda, spalanie to sobie sam sprawdzisz, zobaczysz, dotkniesz.

Ja też mógłbym powiedzieć ile poszło na naprawy W210 (mam styczność z czterema różnymi sztukami) a ile mój znajomy musi wydać na remont skrzyni w A6... ale po co? wink.gif To mało co mówi.

Napisano

Trzeba jeszcze pamiętać, że zwłaszcza modele z silnikiem diesla mogą mieć przebieg 300 tysięcy kilometrów, jak i może się trafić co ma 100 tysięcy kilometrów. A to drobna różnica. W dodatku jeszcze te kręcenie liczników, naprawy powypadkowe (powstają problemy zwłaszcza z elektroniką), więc polecam ostrożnie szukać.

Usterki przy 100 tys km i przy 250 tys km mogą być po prostu nieco inne...

Napisano

> Mercedesy E z tych lat to wrecz najgorszy szmelc, nawet niemieckie badania jakosci i niezawodnosci

> to potwierdzaja. Unikalbym tego modelu jak ognia.

Ostano miałem okazję jechać jaka pasażer taką E - klasą z 2005 roku masakra jak w niej trzeszczą i piszczą plastiki shocked.gif auto za 50 tys zł a w środku totalna porażka mój Nissan jest o wiele lepiej wykonany

Napisano

Ciekawe, bo W211 nie miałem okazji jeździć, ale W210 kilkoma i wszystkie są cichutkie (wersje CDI) i w środku świetnie spasowane. Nawet znajomi to zauważali chwaląc, że auta z takimi przebiegami są ciche w środku.

Napisano

> Ciekawe, bo W211 nie miałem okazji jeździć, ale W210 kilkoma i wszystkie są cichutkie (wersje CDI)

> i w środku świetnie spasowane. Nawet znajomi to zauważali chwaląc, że auta z takimi

> przebiegami są ciche w środku.

Wystarczy kiepska naprawa blacharska + 15 razy zdejmowane plastyki (z łamaniem zatrzasków włącznie) i masz taki efekt. grinser006.gif

Napisano

Ja moge sie wypowiedziecna temat A8, jako, ze sam taka powoze od 3 lat. Moje auto jest 2004r. w wersji lang z silnikiem 4,2noPb+LPG. Z autem nie mailem wiekszych problemow, ale smialo moge napisac, ze jak kolega chcialby wszystko robic w aso, to kosztu beda bardzo wysokie. Niektore ceny sa z ksiezyca, np. Sterownik abs w aso kosztuje 10tys pln. a regeneracja poza aso 300pln. Komplenty rozrzad kosztowal mnie 2200pln poza aso-oni chcieli ponad 5kpln. Co smieszne aso w UK moze miec nizsze ceny niz w Polsce....

Ja swoje auto powierzam znajomemu mechanikowi i w ten sposob koszty sa wzglednie niskie.

Kaze d3 ma zawieszenie pneumatyczne i to jest bardzo trwaly uklad, ale jak juz sie posypie, to np. taki przedni nowy amortyzator to koszt okolo 6kpln za nowy, nowy kompresor 5kpln (podobno identyczne sa w W221 i sa 5x tansze). Problemem moze byc naped quattro, bo audi nie przewiduje wymiany oleju ani w skrzyni, ani dyfrach, a skuki prejechania kilkuset tys km na jednym oleju latwo przewidziec. Ja wymienialem tylni most-uzywany+olej+robicizna to 1200pln.

Na plus jesli chodzi o koszta jest to, ze auto ma troche gratow wspolnych z innymi VW: czujniki temp. parkowania itd.

Sporym kosztem sa opony, bo auta stoja przewaznie na 18', czasem nawet na 20'. Do tego auto troche wazy i jezdzi szybko, wiec za opony znanych producentow trzeba zaplacic w okolicach 4kpln/kpl. U mnie opony nie wytrzymuja dluzej niz 40kkm i to zjezdzajac je do granicy legalnosi.

Jesli chodzi o sama jazde to jest bajka, bo auto jest ciche, szybkie, swietnie wybiera noerownosci, prowadzi sie jak mniejsze i lzejsze niz jest w rzeczywistosci. Silniki 4,2 noPb nie sprawiaja zadnych problemow i do tego jak sie delikatnie z nimi obchodzi to spalanie jest na rozsadnym poziomie. Moj spala srednio 15-16l LPG ale przy bardzo rozsadnej jezdzie w trasie zjechalem raz do 11l. Nie bylo latwo, bo auto samo rwie do przodu.

Z aluminiowym nadwoziem nie problemow, no chyba tylkp z naprawami po kolizjach.

Napisano

> Szukam właśnie takich aut, interesują mnie roczniki 2005-2006

> Oglądałem już Audi A6 i BMW E60.

kolego miesiąc temu założyłem bardzo podobny watek, mój budżet na auto to ok 55-60tyś padły podobne typy jak podałeś, tylko problem w tym że cieżko coś znaleźć w dobrym stanie.

Aktualnie myślę nad sabem 93 z 2008r o coś takiego może i Tobie się spodoba?

Napisano

> Aktualnie myślę nad sabem 93 z 2008r o coś takiego może i Tobie się spodoba?

Myślałem że napisaliśmy tutaj już wystarczająco dużo o Saabach smile.gif

Napisano

> Wystarczy kiepska naprawa blacharska + 15 razy zdejmowane plastyki (z łamaniem zatrzasków

> włącznie) i masz taki efekt.

Jak mogłeś...

Przecie jego nyska lepsza...

Napisano

> Jak mogłeś...

> Przecie jego nyska lepsza...

Jak nie bita to lepsza wink.gif

Napisano

> Moze ktoś ma jakieś doświadczenia związane z autami którymi jestem zainteresowany i odradzi mi coś

> lub doradzi?

Kolega ma e60 z bodajże 3 litrowym klekotem.

Kupił 5 letni (po okresie gwarancyjnym) samochód za trochę ponad 70k zł, na wstępie wsadził około 10k zł, żeby wymienić to co było niezbędne aby cieszyć się bezproblemową eksploatacją (nie pamiętam co dokładnie, trochę zawieszenia, hamulce, filtry, etc). W ciągu pół roku borykał się z problemami które pochłonęły bliżej nieokreśloną kwotę (brak mocy, kopcenie). Nie wnikając w szczegóły, okazało się, że winne były połamane łopatki turbiny (jak się okazało była kiedyś wymieniana po awarii) które dostały się tam gdzie nie trzeba i trochę natrzodziły. Do tego nieudolne naprawy, zrobił resztę (np. chemiczne czyszczenie filtra cząstek stałych). Koniec końców: doprowadził samochód do stanu w którym powinien być od początku wymieniając w nim wszystko co uznał za stosowne. Całe szczęście była solidna akcja promocyjna w serwisie i całość zamknęła się w 20k zł zlosnik.gif (sam filtr bodajże 8k).

Samochód oczywiście był kupiony z pewnej ręki (przez salon BMW).

Kolega jest fanem marki i nie jest to jego pierwszy samochód ze śmigłem na masce.

Nie zniechęcam, ale mnie np. zgniotły sumy o których on mówił 'na miękko' zlosnik.gif liczysz się z takimi wydatkami? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> liczysz się z takimi

> wydatkami?

Jak najbardziej ok.gif Ale oczywiście chciałbym uniknąć takich sytuacji.

Niestety takie wydatki mogą spotkać każdy samochód, niezaleznie od wieku i kwoty zakupu wink.gif

Napisano

> Jak najbardziej Ale oczywiście chciałbym uniknąć takich sytuacji.

> Niestety takie wydatki mogą spotkać każdy samochód, niezaleznie od wieku i kwoty zakupu

Bez przesady - przykładowo w pięcioletnim mondeo za 20 kawałków, to byś pół samochodu wymienił.

Nie ma co zaklinac rzeczywistości - auta premium są sporo droższe w serwisie/naprawach. I - jak widać po powyższym - najczęściej można trafic na "drutowany" egzemplarz. grinser006.gif

Napisano

> Dwie 7 e65 w domu, jedna 730d druga 735i przebiegi ponad 200k... i nic się nie dzieje,

a w 735i jeszcze nie rozwaliło rury od chłodzenia wewnątrz silnika? zlosnik.gif

Napisano

> a w 735i jeszcze nie rozwaliło rury od chłodzenia wewnątrz silnika?

nie miałem jeszcze tej przyjemności zlosnik.gif mam sie spodziewać ?

Napisano

> poczytaj sobie, choćby na 7er

> http://7er.pl/showthread.php/10323-Wyciek-plynu-w-silnikach-N62-blad-konstrukcyjny.

> jak już e65 to z dieslem R6, którego masz

735i idzie pod młotek bo jest mało ekonomiczna z układem chłodzenia nie miałem problemu, ale robiłem zawieszenie, maglownice i jakieś inne pierdoły, które razem kosztowały c.a. 10k ... a 730d jest naprawde dobrym autem... silnik wystarczający do codziennej jazdy, znany z innych modeli BMW. Pomijam koszty utrzymania, bo są wyzsze niż w innch autach, ale rekompensuje to wygoda i sposób prowadzenia sie auta smile.gif spalanie w okolicach 11 l./100km ON. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A wiesz coś o silniku 3.8 benz? Bo jadę w sobotę takiego obejrzeć... Czy zamieszenie pneumatyczne jest jakieś problematyczne? Awaryjne?

Napisano

Ciekawe że tutaj też kupując używane BMW czy Mercedesa ludzie zazwyczaj psioczą na jakość, psucie się tego i wysokie koszty napraw.

Napisano

> Ciekawe że tutaj też kupując używane BMW czy Mercedesa ludzie zazwyczaj psioczą na jakość, psucie

> się tego i wysokie koszty napraw.

a) Nie psują się bo niemieckie

b) Jak już się zepsują to każdy Zenek za stodołą to naprawi. A części na szrotach bardzo tanie i jeszcze tańsze zamienniki. Bo tylko frajerzy kupują nowe oryginały skoro to i tak to samo.

c) Jak mimo wszystko Zenek nie ogarnie bo nie ma sprzętu/wiedzy to znaczy że to przystanek z milionem rzeczywistego przebiegu.

Wiesz już wszystko?

Napisano

> Czy zamieszenie pneumatyczne

> jest jakieś problematyczne? Awaryjne?

Mogą być kosztowne jak nie działają, ogólnie zależy w jakim jest stanie. Poczytać można nieco: TUTAJ, TUTAJ 2 i TUTAJ O W211.

> A wiesz coś o silniku 3.8 benz?

3.8 kojarzę tylko z SEC-ów, co to za model jest? Z W220 kojarzę 3.7 w modelu S350 bodajże... ale w zasadzie nic tu nie podpowiem.

Jeszcze jeden link.

Napisano
  • Autor

Właśnie oglądałem S-kę z 2004 roku i jestem trochę rozczarowany wink.gif Spodziewałem sie MEGA komfortowego i cichego wozu, z MEGA ilością miejsca w środku wink.gif Oczywiście komfortowy i cichy jest, ale nie jest to przepastna różnica w porównaniu do choćby BMW E60... Ilość miejsca w środku też mnie negatywnie zaskoczyła, z zewnątrz kolumbryna a w środku miejsca też porównywalnie choćby do Audi A6 C4... Bagażnik też nieduży...

Wydaje mi się że wolę jednak kupić auto o klase niżej ale za to o 2-3 lata młodsze.

Napisano

> Właśnie oglądałem S-kę z 2004 roku i jestem trochę rozczarowany Spodziewałem sie MEGA

> komfortowego i cichego wozu, z MEGA ilością miejsca w środku Oczywiście komfortowy i cichy

> jest, ale nie jest to przepastna różnica w porównaniu do choćby BMW E60... Ilość miejsca w

> środku też mnie negatywnie zaskoczyła, z zewnątrz kolumbryna a w środku miejsca też

> porównywalnie choćby do Audi A6 C4... Bagażnik też nieduży...

> Wydaje mi się że wolę jednak kupić auto o klase niżej ale za to o 2-3 lata młodsze.

Sądzę, że ogólnie między autami klasy samochodów luksusowych (Merc S, BMW 7, Audi A8) nie a ich "odpowiednikami" z klasy wyższej średniej (Merc E, BMW 5, Audi A6) nie będzie dużej różnicy w ilości miejsca - o ile mówimy o miejscu z przodu. Większy nacisk będzie położony na ilość miejsca i wygodę podróżowania pasażerów tylnej kanapy (bo tam zwykle siedzi właściciel auta z klasy luksusowych) - dokładnie odwrotnie niż w klasie wyższej średniej - zwykle prowadzi on swoje auto. Oczywiście, że bywa też odwrotnie, są wyjątki itp. ale chodzi mi o założenia projektowe. No a jeśli chodzi o pojemność bagażnika, to w klasie aut luksusowych zdecydowanie nie jest to priorytet smile.gif

Napisano
  • Autor

> Sądzę, że ogólnie między autami klasy samochodów luksusowych (Merc S, BMW 7, Audi A8) nie a ich

> "odpowiednikami" z klasy wyższej średniej (Merc E, BMW 5, Audi A6) nie będzie dużej różnicy w

> ilości miejsca - o ile mówimy o miejscu z przodu. Większy nacisk będzie położony na ilość

> miejsca i wygodę podróżowania pasażerów tylnej kanapy (bo tam zwykle siedzi właściciel auta z

> klasy luksusowych) - dokładnie odwrotnie niż w klasie wyższej średniej - zwykle prowadzi on

> swoje auto. Oczywiście, że bywa też odwrotnie, są wyjątki itp. ale chodzi mi o założenia

> projektowe. No a jeśli chodzi o pojemność bagażnika, to w klasie aut luksusowych zdecydowanie

> nie jest to priorytet

Wszystko się zgadza, tylko jak wytłumaczyć duże wymiary zewnętrzne? Chyba że tylko kwestia bezpieczeństwa wchodzi w grę...

W S-ce na tylnej kanapie tez bylo dosyc malo miejsca, na oko tyle co w Audi A6 wink.gif

Ale w sumie jest jakaś prawidłowość, Audi A6 było spore w środku ale za to było najgłośniejsze co chyba bezpośrednio przełożyło sie na ilość materiałów wygłuszających wink.gif

Znalazłem też fajną X5, pojadę obejrzeć wink.gif

Napisano

> Wszystko się zgadza, tylko jak wytłumaczyć duże wymiary zewnętrzne? Chyba że tylko kwestia

> bezpieczeństwa wchodzi w grę...

duże... hmm... W220 vs W211 (czyli poprzednia Ska vs poprzednia E)

długość: 5038 vs 4818 (czyli Ska jest 22cm dłuższa, no tu sporo różnicy, ale też nie zwala z nóg)

szerokość: 1855 vs 1822 (czyli całe 3,3cm różnicy - a Ska ma raczej grubsze drzwi niż E - przynajmniej tak było w starszych generacjach, czyli może się okazać, że na szerokość we wnętrzu starszej konstrukcyjnie Ski będzie mniej miejsca)

rozstaw osi: 2965 vs 2854 (no tu dużo - 11cm - powinno być odczuwalnie więcej miejsca, inna sprawa, że w Sce fotele i tylna kanapa mogą być grubsze i większość z tego się gubi). Aha - bardzo istotny jest kąt pochylenia oparcia tylnej kanapy - im większy, tym więcej miejsca "znika" - ale tym wygodniej się jedzie. Bezpieczeństwo nie powinno mieć większego wpływu - oba te auta otrzymują bardzo wysokie noty...

> W S-ce na tylnej kanapie tez bylo dosyc malo miejsca, na oko tyle co w Audi A6

> Ale w sumie jest jakaś prawidłowość, Audi A6 było spore w środku ale za to było najgłośniejsze co

> chyba bezpośrednio przełożyło sie na ilość materiałów wygłuszających

to też może mieć jakieś znaczenie. Zależy które miejsca porównujesz - na nogi, na ramiona, nad głową?

> Znalazłem też fajną X5, pojadę obejrzeć

powodzenia ok.gif - X5 zawsze mi się podobało, a i na polskich drogach powinno się chyba lepiej sprawdzać niż 5tka czy 7mka.

Napisano

No to bardzo dobrze, że już powoli Ci się te auta filtrują smile.gif

BMW Ci nie polecę, bo mi w gust nie wchodzi w ogóle grinser006.gif

Tylko przy SUV-ach komfort kończy się na autostradzie, mój znajomy ma XC90 i jest bardzo zadowolony, ale jak jedzie nim na wakacje w Europę to potem tylko narzeka - a to hałas i szum, a spalanie, a stabilność nie ta zlosnik.gif Nagle wtedy snuje opowieści o S-klasie i A8 rotfl.gif

Napisano

brat po lroku temu ten temat przerabial smile.gif wybral E60 2.0 diesel 163 km mocy silnik... ogolnie to najlepiej wyposazone auto w przedziale 45-65 tys. Jesli sie zdecydujesz na Bmw to szukaj z duza navi ma wiecej opcji i ogolnie jest landiejsza... brat wybral naprawde ladny egzemplarz skora ktora jest naprawde bardzo zadbana i ciezko ja zniszczyc, duza navi, sportowa kierownica, felgi 17:) no oglnie moim zdaniem autko w tym przedziale bije na leb a6 bo audi jest taka "toporna" merc w tym przedziale to golas ze tak powiem:)

Napisano

> Właśnie oglądałem S-kę z 2004 roku i jestem trochę rozczarowany Spodziewałem sie MEGA

> komfortowego i cichego wozu, z MEGA ilością miejsca w środku Oczywiście komfortowy i cichy ....

Powiem Ci, ze ja jak przesiadalem sie z mazdy 6 do a8 to tez tak mowilem: troszke cichszy, troszke wygodniejszy, troszke wiekszy.... ale pojezdzij kilka miesiecy s'ka czy a8, al potem wsiadz w a6 czy e'klase i wtedy zrozumiesz o cochodzi. Szczegoly robia roznice: grubsze drzwi innaczej sie zamykaja, inny dzwiek "klapniecie", fotele maja kilka opcji wiecej, troche wiekszy rozstaw osi znacznie poprawia komfort i wiele innych szczegolow jak np. aktywne zawieszenie, ktore obniza sie i usztywnia wraz ze wzrostem predkosci, schowki wyscielane milym "meszkiem" podwojne szyby...

Napisano

> komfortowego i cichego wozu, z MEGA ilością miejsca w środku

Ja miałem zupełnie inne odczucia. Jechałem W220 S500 i miałem wrażenie, że auto płynie, jak po autostradzie, a było bardzo dziurawo i wyboisto na drodze. W ogóle nie było słychać hałasów pochodzących z zawieszenia a auto miało prawie 200 kkm nalatane.

Jechałem W221 S500 i tu był zupełny odlot. W zasadzie najbardziej przydatny jest prędkościomierz, bo co chwilę można przekroczyć 200 km/h na drogach gorszych niż drugorzędne nie czując tego.

Jechałem E60 545 z przebiegiem 100 kkm. Nie miało żadnego porównania z S-kami. Najgorzej w klasie luksusowej wypada Audi A8 D2, tu nie było komfortowo, tylko głośno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.