Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Rapid MY12 - pierwsza seria zjechala z tasmy ...

Featured Replies

Napisano

Nie, nie ta z FMSzlosnik.gif.

slpda.jpg

7/10/2011 oficjalnie rozpeczeto produkcje Rapid w Chakan. Auto siedzi pomiedzy Skoda Fabia a Laura (Octavia).

skodarapid1.jpg

Zadanie bylo proste - lizak.gif - wziasc istniejacy produkt VW, zmodyfikowac go zeby wygladal jak Skoda, i zaczac sprzedawac je w cenie nizszej niz odpowiadajacy produkt VeeDubfly.gif...

skodarapid3.jpg

skodarapid2.jpg

Wzieto platforme z Polo Sedan, wklejono przod Fabia i ... powstal tejemniczy sedanspy.gif. Chodzily sluchy ze auto mialo nazywac sie Lauretta (jako ze Octavia nazywa sie Laurazlosnik.gif) ale Skoda postanowila nazwac to Rapidcrazy.gif...

skodarapidsedan2.jpg

Z silnikow 1.6l benzyna, 5s manual i jeszcze nie potwierdzone Diesel. Auto ma byc na rynki rozwijajace sieold.gif

I jak podoba siezlosnik.gif?

Napisano

> I jak podoba sie?

tak srednio

Napisano

> Nie, nie ta z FMS.

> 7/10/2011 oficjalnie rozpeczeto produkcje Rapid w Chakan. Auto siedzi pomiedzy Skoda Fabia a Laura

> (Octavia).

....

> I jak podoba sie?

cóz... ladniejsza niz fabia i roomster. ale nadal paskudna...

czy te "tanie" auta nie moga byc chociaz jakies takie neutralne ew. nudne jak VW? musza byc brzydkie?

Napisano
hmm.gif w PL cos ostatnio malo takich sedanow B sie sprzedaje. Czasy lanosa mamy za soba. Bedzie hit? Chiba nie zlosnik.gif
Napisano

Czyżby to była produkcyjna wersja koncepcyjnego MissionL ??

Jeśli tak, to sick.gif - wielkie aj waj ze zwykłej fabii sedan.

Napisano
  • Autor

> Czyżby to była produkcyjna wersja koncepcyjnego MissionL ??

> Jeśli tak, to - wielkie aj waj ze zwykłej fabii sedan.

Dobre pytanie hmm.gif. Z tego co czytam to jest wlasnie model ktory Skoda powiedziala ze powstanie w 2011 roku jako Rapid. Skoro produkcja zaczela sie 4 dni temuidea.gif to nie sadze zeby nagle za roz zmienili go na MissionL001.gif...

Wiec jak zawsze - concept to concept a zycie to zycie - Rapid = Fabia+Polo Sedan old.gif...

Napisano
  • Autor

> Ciekawe dlaczego w PL nie wprowadzili fabi sedan?

Auto ma dotrzec do EU w 2012 - wiec nic straconegohmm.gif. Pytanie czy beda chetni na toniewiem.gif

Napisano

> Wiec jak zawsze - concept to concept a zycie to zycie - Rapid = Fabia+Polo Sedan ...

Czyli albo tego do EU nie przywiozą (epoka małych sedanów skończyła się dawno), albo sprzedaż będzie marginalna.

Przód aktualnej fabii jest sick.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli albo tego do EU nie przywiozą (epoka małych sedanów skończyła się dawno), albo sprzedaż

> będzie marginalna.

hmm.gif jesli dobrze pamietam to czytalem ze podczas FMS mowili ze Rapid od 2012 bedzie dostepny w EU, RUS i Chinahmm.gif. Patrzac na to co wyskrobali - to raczej sukcesu nie wrozezlosnik.gif. Chyba ze cena bedzie odpowiednianiewiem.gif?

Napisano

> Auto ma dotrzec do EU w 2012 - wiec nic straconego. Pytanie czy beda chetni na to

Pewnie, że będą. To ulubiony samochód starszych panów (działkowców zlosnik.gif) - oczywiście bez obrazy.

Napisano

> Patrzac na to co wyskrobali - to raczej sukcesu nie wroze.

Może w Chinach ? W EU już pierwsza fabia sedan sukcesem nie była.

Czyli wiele hałasu (MissionL) o nic (fabia sedan jako "rapid").

Napisano
  • Autor

> Może w Chinach ? W EU już pierwsza fabia sedan sukcesem nie była.

czyli jest Fabia sedancrazy.gif. Mr Google mnie oswiecilpad.gif

> Czyli wiele hałasu (MissionL) o nic (fabia sedan jako "rapid").

Przynajmniej jest postepzlosnik.gif

c6.jpg

... ale szkoda ze concept sie nie sformowal w seriibuu.gif

Skoda-MissionL_Concept_2011_800x600_wallpaper_05.jpg

Napisano

Mogliby się nie wygłupiać z tą nazwą hehe.gif i zostawić "Rapida" dla jakiegoś przyszłego coupe.

Jak będzie tania to się będzie sprzedawać. Ale znając realia to pojadą z ceną pod 50PLN screwy.gif - wtedy sukcesu nie wróżę.

Napisano

> Może w Chinach ? W EU już pierwsza fabia sedan sukcesem nie była.

W Chinach sedany sprzedaj sie bardzo dobrze, ale Skoda tam raczej rynku nie zawojowala grinser006.gif

Za to sporo jest P307 i C4 sedan, gdzie u nas nawet tego nie oferowanook.gif

Napisano

> Jak będzie tania to się będzie sprzedawać. Ale znając realia to pojadą z ceną pod 50PLN

Czy ja wiem - Octavia tour za +/- 50 kpln jest bardzo dobrym pomysłem.

Ale fabii sedan za tą cenę bym nie chciał. W ogóle bym jej nie chciał, więc nie bardzo widzę rynek dla małego sedana.

Popatrz na Thalię - pierwsze sprzedawały się b.ładnie, drugiej w zasadzie na drogach nie widać.

Napisano
  • Autor

[...]

A jednak - Skoda potweirdzila ze ta wersja Rapid ma byc tylko na rynki Asia/Pacific.

EU, RUS, Aus dostanie MissionL lub cos podobnego. Premiera na Geneva Motor Showhmm.gif. Zobaczymy

Napisano

> I jak podoba sie?

taka trochę THALIA...

jak cena będzie równie niska jak fabia w wersji classic to ludzie to będą kupować.... swiety.gif

Napisano

> I jak podoba sie?

szczerze , bardzo mi się podoba , tylko bym tam zasadził silnik jtdm - co by bezawaryjnie jeździć ok.gif

Napisano

Na rynki europejskie ma być rapid z klapą tylną typu liftback i przodem zbliżonym do konceptu missionL co nie zmienia faktu, że mechanicznie to będzie polo sedan. Cenowo pewnie w okolicach obecnej octavi tour bo to ją ma zastąpić. Podstawowy silnik podobno HTP 75KM.

Napisano

> Na rynki europejskie ma być rapid z klapą tylną typu liftback i przodem zbliżonym do konceptu

> missionL co nie zmienia faktu, że mechanicznie to będzie polo sedan. Cenowo pewnie w okolicach

> obecnej octavi tour bo to ją ma zastąpić.

Jakim cudem ma zastąpić octavię? przecież to jest zupełnie inne auto.

Fabia to Fabia, nieważne jak duży jej plecak przyczepisz to nadal będzie fabia czyli auto segmentu B (w wersji kombi, sedan hatchback, 3d, 5d... cabrio jeśli ich fantazja poniesie). To cały czas będzie ta sama fabia. A że u OZIego nazywa się głupkowato to już insza inszość.

Rapid... facepalm%5B1%5D.gif

Ja rozumiem jakby to choć odrobinę w stronę tego klasyka (jakby nie patrzeć) leciało. Ale z tym czymś taka nazwa? Całe szczęście w Australii pewnie nie znają tego modelu więc śmiać się mniej będą.

W Europie ta nazwa na bank nie przejdzie.

Napisano

> Jakim cudem ma zastąpić octavię? przecież to jest zupełnie inne auto.

No cóż, marketing. Jak się ten wyrób dobrze opakuje to ze sprzedażą nie powinno być problemów ... chyba, że bardzo odejdą od design'u missionL. Informacja raczej potwierdzona ...

Napisano

> Jakim cudem ma zastąpić octavię?

Czytaj dokładnie. Octavię tour - czyli Octavię przed FL.

Octavia tour była (jest) posunięciem w stylu opla, który sprzedaje równocześnie 2 generacje astry, starej doklejając "classic".

Tyle tylko, że Octavia tour chyba zjadła za dużo popytu na zwykłą Octavię - bo cenę ma z klasy B a jest kompaktem i to mechanicznie nie różniącym się od aktualnej Octavii.

Napisano

> Czytaj dokładnie. Octavię tour - czyli Octavię przed FL.

> Octavia tour była (jest) posunięciem w stylu opla, który sprzedaje równocześnie 2 generacje astry,

> starej doklejając "classic".

> Tyle tylko, że Octavia tour chyba zjadła za dużo popytu na zwykłą Octavię - bo cenę ma z klasy B a

> jest kompaktem i to mechanicznie nie różniącym się od aktualnej Octavii.

Nie roozumiesz co @koyotee mial na myśli. To auto w żadnym calu nie zastąpi Toura. Po prostu klienci odejdą do innej firmy - choćby w stronę koreańczyków bo cena Octavii FL jest często wyższa niż Golfa.

To auto jest brzydkie jak Thalia czy Palio, obojętne jaki będzie miało przód i nazwę.

Napisano

> oooo skoda Thalia

Bardzo ladny samochod ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czy ja wiem - Octavia tour za +/- 50 kpln jest bardzo dobrym pomysłem.

no jest zlosnik.gif

> Ale fabii sedan za tą cenę bym nie chciał. W ogóle bym jej nie chciał, więc nie bardzo widzę rynek

> dla małego sedana.

zgadzam sie zlosnik.gif

> Popatrz na Thalię - pierwsze sprzedawały się b.ładnie, drugiej w zasadzie na drogach nie widać.

oj zlosnik.gif albo sie slabo rozgladasz zlosnik.gif albo wydaje ci sie ze nowa thalia to inne auto

u mnie jezdzi tego na peczki

Napisano

Turcy kupią ok.gif Tam każdy sedan ma wzięcie, nawet jakby zrobili Aygo sedan, to i tak kupią grinser006.gif

Napisano

Jak dla mnie auto pewnie ma za zadania konkurować z Thalią , Loganem , City i innym tego typu autom . Szczerze po koncepcie spodziewałem się czegoś lepszego , ale pewnie VW nie pozwoliło wypuścić bo Skoda wzięła zbyt dużo klientów , a tak powstanie auto poprawne techniczne , a stylistycznie takie sobie ... Co do wzięcia , zależy ile będzie kosztować ? Jeżeli tyle co Fabia to spoko , myślę że znajdą się chętni , ale jeśli powyżej 50 k zł to wątpie żeby miał to byś rynkowy hit , no ale zobaczymy . W dobie kryzysu każdy liczy się z groszem ... W ogóle co jeszcze sie rzuca w oczy? Zawieszenie jak w jakimś offroadzie ...

Napisano

tak coś po tych fotkach widziałem, że to chyba nie są czesi a kumar'y smile.gif

no tak, typowy wygląd dupowozów jakie widziałem w delhi ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak coś po tych fotkach widziałem, że to chyba nie są czesi a kumar'y

> no tak, typowy wygląd dupowozów jakie widziałem w delhi

IMVHO w IND sie bedzie wyroznialhmm.gif. Ma limo a wiesz jacy oni sa na punkcie limo - zlosnik.gif - Classic.. Sprzedazy Maruti nie pobijefoch.gif....

Zobaczymy co Skoda na EU wyrzezbilizak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.