Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stary Fiacik vs nowy Pug

Featured Replies

Napisano

Jechaliśmy sobie z koleżanką jej Fiatem Uno ul. Malborską w Wawie i zbliżaliśmy się do Kondratowicza z zamiarem skrętu w prawo. Było czerwone, więc stanęliśmy. Zapaliła się zielona strzałka, więc powolutku ruszamy. Z Kondratowicza skręcał w prawo w Malborską autobus a drugi jechał sąsiednim pasem prosto, czyli tam, gdzie mieliśmy zamiar skręcić. Więc koleżanka zahamowała, aby go przepuścić. I w tym momencie doop. shocked.gif Walnął w nasz tył Peugeot 107, nówka sztuka z salonu. crazy.gifangryfire.gif Pani się zagapiła, też skręcała w prawo i przywaliła. Zjechalismy na bok oglądać straty. We Fiaciku rozwalona tylna lampa, pęknięty z boku zderzak i parę rysek na tylnym błotniku. W Peugeocie pęknięta przednia lampa, pęknięty przedni zderzak, cały błotnik w harmonijkę, mlot.gif drzwi się otworzyły z oporem, pęknięty zbiornik spryskiwacza... To się baba najeździła nówką z salonu... passed_out.gifoslabiony.gif Policja przyjechała nawet szybko, bo po 40 minutach, wypisywanie pierdół i mandaciku dla baby trwało godzinkę. I dobrze żeśmy wezwali policję busted.gif (zawsze tak robię nawet do najdrobniejszej kolizji, pomny poszukiwań wiatru w polu sprzed paru lat, gdzie dostałem na oświadczeniu fałszywe dane), bo pojawił się mężuś baby, który zaczął cfaniaczyć i chciał moją koleżankę zbyć kwotą 50 zł na naprawę... 270747800-sex.gifbokser.gif

A swoją drogą: z czego robią teraz te nowe samochody? Z papieru? smile.gifyikes.gifspineyes.gif

Napisano

> A swoją drogą: z czego robią teraz te nowe samochody? Z papieru?

im więcej sie pognie, tym mniejsze siły działają na ludzi znajdujących się w pojedzie i mają oni większą szansę na przeżycie ok.gif "twarde" auta to większe szansa na obrażenia wynikające z przeciążeń oraz większe niebezpieczeństwo dla pozostalych uczestników kolizji

Napisano

> im więcej sie pognie, tym mniejsze siły działają na ludzi znajdujących się w pojedzie i mają oni

> większą szansę na przeżycie "twarde" auta to większe szansa na obrażenia wynikające z

> przeciążeń oraz większe niebezpieczeństwo dla pozostalych uczestników kolizji

No ale nie przy tak śmiesznej prędkości. W USA ubezpieczalnie wymogły znoszenie takich uderzeń do iluśtam mil.

Napisano

> im więcej sie pognie, tym mniejsze siły działają na ludzi znajdujących się w pojedzie i mają oni

> większą szansę na przeżycie

Dlatego przody aut sa miekkie bo jest się co giąć, a tyły sa twarde (szczególnie w hatchbakach). I z reguły po najechaniu na tył innego tak to wyglada-tył ofiary lekko draśniety a połowa przodu agresora leży na asfalcie.

Napisano

> Dlatego przody aut sa miekkie bo jest się co giąć, a tyły sa twarde (szczególnie w hatchbakach). I

> z reguły po najechaniu na tył innego tak to wyglada-tył ofiary lekko draśniety a połowa przodu

> agresora leży na asfalcie.

Ale jak się przyjrzeć dokładniej to często okazuje się, że mimo na oko zaledwie draśniętego tyłu kolizja poprzestawiała dość istotne elementy konstrukcji samochodu.

Napisano

107 to maleństwo, więc normalne, że strefy zgniotu muszą działać szybciej niż np. w uno. Poza tym, gdzieś czytałem, że teraz używa się cieńszej blachy niż np. 20 lat temu.

Napisano

> z reguły po najechaniu na tył innego tak to wyglada-tył ofiary lekko draśniety a połowa przodu

> agresora leży na asfalcie.

Z WIERZCHU - dodajmy.

Bo pod spodem to czasem całka wychodzi.

Napisano

> Z WIERZCHU - dodajmy.

> Bo pod spodem to czasem całka wychodzi.

Z reguły też, ale nie zawsze. Pisze z własnego doświadczenia (Punto <--- Citroen Saxo)

Napisano

> Z reguły też, ale nie zawsze. Pisze z własnego doświadczenia (Punto

Ostatnio auto znajomego, Volvo S40 najechane przez Cinqocento czy jak to sie pisze. Volvo skasowane po tylnie fotele a cienki przy volvo na drasniete wygladal.

Napisano

normalka, auta mają giąć się jak harmonijka pochłaniając energię uderzenia. Kiedyś przejeżdżałem tuż po zderzeniu Nissan Primera vs Polonez Caro. Kierowca z Nissana z tego co mówili przeżył, natomiast kierowcy Poldka wyciągali kierownicę z klatki piersiowej. Polonez oczywiście na pierwszy rzut oka to prawie cały jedynie w środku jakbyś włączył młynek do kawy, natomiast Nissan wyglądał jak po zderzeniu ze ścianą, natomiast środek nie ruszony. Pokazywali tu kiedyś zderzenie starego auta z nowym, na youtrupie też są filmy.

Napisano

> Volvo S40 najechane przez Cinqocento. Volvo

> skasowane po tylnie fotele a cienki przy volvo na drasniete wygladal.

Chyba CC najechane przez Volvo a nie odwrotnie!

Napisano

> Chyba CC najechane przez Volvo a nie odwrotnie!

Nie, CC najechalo na Volvo. Caly bagaznik w Volvo skasowany strefa zgniotu skonczyla sie na fotelach.

Napisano

> Nie, CC najechalo na Volvo. Caly bagaznik w Volvo skasowany strefa zgniotu skonczyla sie na

> fotelach.

To Volvo musiało być klepane z przystanku. Sam najechałem kiedyć SC Fiata palio i tam rysa na zerzaku a u mnie pol maski nie ma.

Napisano

> Nie, CC najechalo na Volvo. Caly bagaznik w Volvo skasowany strefa zgniotu skonczyla sie na

> fotelach.

hmm.gif

mnie w tył astry wjechało tico ... astra zderzak się pobrudził i klapa lekko dołem przygięła

w sumie gdyby nie to że i tak była do malowania (rdza) to bym nie ruszał

tico ... cały przód zdezelowany, maska, nie wiem czy nie szyba przednia ?, obie lampy, błotniki itd

masakrę przodu zwiększa nurkowanie, jak niskie auto to całe uderzenie idzie na miękkie części - lampy, atrapa, maska ...

najlepiej było to widać jak mi gość pod vitarą zaparkował, zapas z klapy vitary doszedł prawie do połowy maski nexi icon_eek.gif

w przypadku puga 107 mogło być podobnie, światła są dość wysoko i tam nie ma co pochłonąć energii hmm.gif

Napisano

> To Volvo musiało być klepane z przystanku. Sam najechałem kiedyć SC Fiata palio i tam rysa na

> zerzaku a u mnie pol maski nie ma.

On byl pierwszym wlascicielem i ostatnim tego Volvo. Wiec klepanie auta odpada.

Napisano

> No ale nie przy tak śmiesznej prędkości. W USA ubezpieczalnie wymogły znoszenie takich uderzeń do

> iluśtam mil.

Tak, 5mph dokladnie. Wiec troche malo...

Napisano

> Jechaliśmy sobie...

Był w Uno hak holowniczy?

Napisano

> 107 to maleństwo, więc normalne, że strefy zgniotu muszą działać szybciej niż np. w uno. Poza tym,

> gdzieś czytałem, że teraz używa się cieńszej blachy niż np. 20 lat temu.

a co daje blacha przy zderzeniu??? niewiem.gif

Napisano

> Z reguły też, ale nie zawsze. Pisze z własnego doświadczenia (Punto

Napisałem - CZASAMI.

Napisano
  • Autor

> Był w Uno hak holowniczy?

Był. Ale nie trafiła centralnie tylko rogiem w róg. smile.gif Gdyby trafiła na hak, to Fiacikowi nic by się nie stało a znając "papirzaną" konstrukcję nówki chłodnica poszła by się 270747800-sex.gif

Napisano

> Był. Ale nie trafiła centralnie tylko rogiem w róg. Gdyby trafiła na hak, to Fiacikowi nic by się

> nie stało a znając "papirzaną" konstrukcję nówki chłodnica poszła by się

a w ktorym aucie by nie poszla?

Napisano

Jakieś 10 lat temu jechałem z ojcem jako pasażer jako pasażer w uniaku 5d. Sytuacja bardzo podobna, facet nam strzelił w tył Oplem Kadettem i w Uno były małe uszkodzenia, zderzak połamany a w Kadecie to nawet maska się sporo podniosła grinser006.gif

Napisano

> Gdyby trafiła na hak, to Fiacikowi nic by się

> nie stało a znając "papirzaną" konstrukcję nówki chłodnica poszła by się

I wlasnie dlatego haki na stale powinny byc surowo zabronione

Napisano

> Tak, 5mph dokladnie. Wiec troche malo...

większość zderzaków ma konstrukcję zapewniającą całkowitą absorpcję uderzenia przy prędkości poniżej 10-12 km/h

Napisano

> I wlasnie dlatego haki na stale powinny byc surowo zabronione

chwila moment zlosnik.gif w poprzednim samochodzie hak uratował mi tyłek przynajmniej dwa razy, w byłych samochodach rodziców również parę razy się przydał. Gdyby nie fakt, że nie za bardzo mam jak, w obecnym również wolałbym takowy mieć. Dlaczego uważasz, że poszkodowany kierowca ma ponosić straty -których można uniknąć- powstałe na skutek czyjejś winy? To trochę tak jak ktoś miałby Cię kopnąć w plecy i sam sobie zabroniłbyś założenia pancerza, tylko dlatego, żeby ten drugi nie złamał sobie nogi.

Napisano

> normalka, auta mają giąć się jak harmonijka pochłaniając energię uderzenia. Kiedyś przejeżdżałem

> tuż po zderzeniu Nissan Primera vs Polonez Caro. Kierowca z Nissana z tego co mówili przeżył,

Wyszedłem (a raczej mnie wyciągnęli) żywy z Primery po czołówce z Golfem III przy prędkościach obu pojazdów ok 90km/h.

Wizualnie, Primera po wypadku nie sprawiała wrażenia, że ktoś w niej przeżył - ale była w jednym kawałku. Golf się rozpadł.

Solidny kawałek japońskiego autka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.