Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinie o silniku 1.2 hpt & 1.4tdi

Featured Replies

Napisano

Witam moje plany zakupu octavii polegly więc poszedłem drogą rozsądku.

Przeznaczenie. ruch miejski ok 80%

trasy pozamiejskie 19%

Autostrady itp 1% dwa razy wyjazdy na wakacje.

Myślę o zakupie fabii combi z jednych z 2 silników

co przemawia za 1.2...

podatność na lpg

niższe opłaty OC

Tańszy serwis

mniej aut po firmowych

łańcuch

auto było by 2-4 lata młodsze od wersji tdi

wady według mnie

dynamika

większość aut nie posiada klimatyzacji a jest to warunek konieczny

plusy i minusy TDI

plusy:

wieksza moc, dynamika itp

nie ma problemów z lpg i brakiem miejsca

wiecej aut lepiej wyposażonych

minusy

większa składka OC

wieksze Przebiegi

auta wikszość poflotowych

...

CO poradzicie?

bede miał na to przygotowane ok 17-19 tys na gotowo (z LPG przy 1.2)

Napisano

> (...)

Slyszales kiedykolwiek to 1.4 TDI? Przeciez tym trzeba jezdzic w zatyczkach do uszu, bo inaczej to gluchota po miesiacu gwarantowana

Napisano

> co przemawia za 1.2...

> podatność na lpg

jakie przebiegu roczne?

> niższe opłaty OC

> Tańszy serwis

> mniej aut po firmowych

> łańcuch

> auto było by 2-4 lata młodsze od wersji tdi

duża zaleta. Można spokojnie znaleźć samochodu od pierwszego właściciela.

> większość aut nie posiada klimatyzacji a jest to warunek konieczny

> plusy i minusy TDI

> plusy:

> wieksza moc, dynamika itp

1.4 tdi nie jest udanym silnikiem VW - przyznaje to nawet w AŚ, w poprzednim tygodniu było zestawienie małych diesli i redaktorzy nie piali z zachwytu.

> nie ma problemów z lpg i brakiem miejsca

miejsca w bagażniku?

> wiecej aut lepiej wyposażonych

> minusy

> wieksze Przebiegi

> auta wikszość poflotowych

to jest zdecydowana uwaga - ciężko znaleźć ładny samochód.

> bede miał na to przygotowane ok 17-19 tys na gotowo

W mojej ocenie to jest za mało pieniędzy na przyzwoity samochód z silnikiem diesla. Nastaw się na starszy egzemplarz z silnikiem 1.4 od Skody Felicji + LPG.

Napisano

w pracy zdarza mi się jeździć fabią (htb) 1.2 hpt bez gazu, głównie po mieście, ale też i krótkie trasy poza miastem (do 30km). I jak dla mnie auto ma wystarczającą dynamikę, prowadzi się bardzo komfortowo, w środku cisza, także polecam, co do diesla się nie wypowiem, bo nie miałem do czynienia

Napisano

> Przeznaczenie. ruch miejski ok 80%

> trasy pozamiejskie 19%

> Autostrady itp 1% dwa razy wyjazdy na wakacje.

zdecydowanie silnik benzynowy, tym bardziej z LPG. Będziesz miał auto młodsze, z mniejszym przebiegiem i w lepszym stanie technicznym. Do tego sama obsługa będzie zwyczajnie tańsza, bo benzyna jest mniej skomplikowana...

... do tego chyba nie słyszałeś 1.4 TDI ... po odpaleniu (szczególnie zimą) nie byłoby już dylematów zlosnik.gif

Napisano

jako posiadacz 1.4 8v powiem ze przy tych zalozeniach zdecydowanie Pb+Lpg...

Co do miejsca w bagazniku, spokojnie wystarcza przy kole "wewnatrz bagaznika" i butli w miejscu koła.

a dlaczego nie Tdi??

- ten silnik jest po prostu kiepski - 1.4Tdi

- niezapomniane wrazenia akustyczne

- przy obecnych cenach ON zdecydowanie brac Lpg

- mozliwosc kupna nowszego auta "by Lpg"i z nizszym przebiegiem

- nizsze koszty napraw

Napisano

> W mojej ocenie to jest za mało pieniędzy na przyzwoity samochód z silnikiem diesla. Nastaw się na

> starszy egzemplarz z silnikiem 1.4 od Skody Felicji + LPG.

co Ty gadasz??

w tej cenie kupi Fabie 1 z koncowych lat produkcji czyli ok 2008r, lub nawet fabie 2

Napisano

> Witam moje plany zakupu octavii polegly więc poszedłem drogą rozsądku.

> Przeznaczenie. ruch miejski ok 80%

> trasy pozamiejskie 19%

> Autostrady itp 1% dwa razy wyjazdy na wakacje.

Jak Ty te procenty wyliczyles? pad.gifrotfl.gif

A co jesli wyjazd na wakacje bedzie dluzszy niz 2000 km? Caly czas bedzie to 1%? hahaha.gif

Napisano

Pierwszy raz usłyszałem 1.4TDI przechodząc obok takiej jednej Fabii. Było ok -10*C i facet przy mnie odpalił to ustrojstwo boje_sie.gif

Szczerze mówiąc to 40 letni Ursus chodzi bardziej aksamitnie od tego cudaka i naprawdę nie drwię.

A 1.2HTP jeździłem i nawet toto jeździ i ma dźwięk jak Porsche grinser006.gif

Napisano

Z tym łańcuchem jako zaleta to poleciałes nieżle zlosnik.gif

przenies to sobie do wad bo to potrafi sie po 40tyś wyciagnąć no.gif

Wymyśl sobie inne auta zlosnik.gif

Napisano

> Slyszales kiedykolwiek to 1.4 TDI? Przeciez tym trzeba jezdzic w zatyczkach do uszu, bo inaczej to

> gluchota po miesiacu gwarantowana

ile zrobiłeś kilometrów autem z tym silnikiem ??

takich bredni juz dawno nie słyszałem sick.gif

silniczek jest głośniejszy jak to diesel jednak nie popadajmy w paranoje da się to wytrzymać a zapewne zrekompensuje to wskazanie spalania, gdzie w przypadku polo 5l w mieście było normą a co oszczędniejsi robili 4 z małym haczykiem smirk.gif

minusem tego motoru napewno są koszty eksploatacji i ewentualnych napraw u mnie poleciało sprzęgło, skrzynia i jeszcze pare dupereli które bardzo mnie szarpneły po kieszeni (kompletne sprzęgło z wymianą w aso 3200zł sick.gif)

Proponuje się zastanowić nad autem z tym silnikiem właśnie ze względu na ewentualne koszty naprawy (z tego co wyczytałem ma to być używka wię nie wiadomo co w trawie piszczy)

co do silnika 1,2 to niedawno testowałem fabie z tym motorkiem i odpadła ze względu na dynamikę w ostateczności postawiłem na 1,4 16v (ponoć lepiej znosi LPG ale to dopiero wyjdzie w praniu)

Napisano

> Szczerze mówiąc to 40 letni Ursus chodzi bardziej aksamitnie od tego cudaka i naprawdę nie drwię.

A słyszałeś kiedyś takiego Ursusa? Ja mam w garażu taki właśnie okaz C330 tylko ma nie całe 33 lata. Zimą odśnieżam nim podwórko. Silnik ma 2 gary wiec 1 mniej od 1.4 TDI. I wcale nie jest lepszy od TDI. Prawie 2 lata jeździłem Fabią z 1.4 TDI 70KM wiec mam porównanie. Generalnie brałbym klekota a nie gazowca.

Napisano

ale jest zaleta .. w zimę po odpaleniu szron odpada sam od wibracji

Napisano

jak masz to daj filmik np z 1,9 tdi i wtedy porównamy

moim zdaniem różnica jest niewielka (mam w tej chwili 1,9 miałem 1,4)

co do kosztów eksplatacji to tdi na 100% będzie droższy w eksploatacji niż lpg

Napisano

> ze niby ten 1.4 tdi bedzie tanszy w eksploatacji od lpg??

Będzie porównywalny ale mniej kłopotliwy. Eksploatacja diesla będzie tańsza w serwisie. Motor 70KM ma turbo o stałej geometrii i prawdopodobnie nie ma dwumasy. W warszawskich korkach nie spalił mi wiecej niż 6,5 litra z klimą i przy ostrym bucie bo wiadomo że handlowcowi zawsze sie spieszy wink.gif. Oddałem to auto przy 120 kkm przebiegu i nie było żadnych napraw. Tylko planowy serwis.

Przy gazie zawsze sie coś dzieje. A to wtryski sie zabrudzą a to pompa w baku strzeli. Mam zagazowane auto od 10 lat wiec wiem o czym piszę. Jeśli jazda na gazie będzie na bardzo krótkich dystansach to w ogóle nie ma sensu bo zanim sie auto nagrzeje i przelączy z benzyny na LPG to zaraz trzeba będzie konie podróży.

Napisano

Najfajniejszy silnik w Fabii to moim zdaniem 1.4 16V. Obojętnie w której wersji.

Ja jeździłem 75KM i byłem zachwycony.

Cicho, dynamicznie (względnie), bardzo oszczędnie (7.5l po mieście).

Napisano

> Będzie porównywalny ale mniej kłopotliwy. Eksploatacja diesla będzie tańsza w serwisie. Motor 70KM

> ma turbo o stałej geometrii i prawdopodobnie nie ma dwumasy. W warszawskich korkach nie spalił

> mi wiecej niż 6,5 litra z klimą i przy ostrym bucie bo wiadomo że handlowcowi zawsze sie

> spieszy . Oddałem to auto przy 120 kkm przebiegu i nie było żadnych napraw. Tylko planowy

> serwis.

> Przy gazie zawsze sie coś dzieje. A to wtryski sie zabrudzą a to pompa w baku strzeli. Mam

> zagazowane auto od 10 lat wiec wiem o czym piszę. Jeśli jazda na gazie będzie na bardzo

> krótkich dystansach to w ogóle nie ma sensu bo zanim sie auto nagrzeje i przelączy z benzyny

> na LPG to zaraz trzeba będzie konie podróży.

po pierwsze, diesla nie kupi z przebiegiem 120 tys tylko własnie juz zjezdzonego przez handlowca strucla - potencjalna skarbonka, sory ale pisanie ze diesel bedzie tanszy w serwisie to juz całkiem bzdura.

po drugie co szybciej bedzie sie grzało benzyna czy diesle w zimie, bo ilekroc jezdziłem w zimie (co prawda nie 1.4 ale 1.9 tdi) dojezdzałem do firmy i auto dopiero łapało optymalna temp gdy fabia 1.4 + lpg po ok 3-4 min jazdy przełacza sie na gaz.

o kosztach obu paliw nie mowie bo to tez duzy plus na poczet lpg

Napisano

> ile zrobiłeś kilometrów autem z tym silnikiem ??

> takich bredni juz dawno nie słyszałem

> silniczek jest głośniejszy jak to diesel jednak nie popadajmy w paranoje da się to wytrzymać

kazdy ma inny prog wytrzymalosci na halas - nie zapominaj o tym. 1.4 tdi jezdzilem niewiele, ale mialem do niedawna 1.5 crdi hyundaia - czyli cichsze 3 cylindry niz na pompowtryskiwaczach, i odglos silnika pod koniec byl dla mnie mordega. okazjonalne przejazdy 1.9 tdi wujka utwierdzaja mnie, ze nigdy wiecej diesla smile.gif

Napisano

Przejeździłem z 1.4tdi w paru autach jakieś 250kkm. Jestem do dyspozycji.

Ogólnie kultura pracy jest słaba, ale nie ma dramatu o którym tutaj piszą. Największym plusem tego silnika jest zużycie paliwa, umiejąc jeździć nie ma problemu żeby mieć cały czas czwórkę z przodu w zużyciu, no, piątkę zimą.

Napisano

> Przejeździłem z 1.4tdi w paru autach jakieś 250kkm. Jestem do dyspozycji.

> Ogólnie kultura pracy jest słaba, ale nie ma dramatu o którym tutaj piszą. Największym plusem tego

> silnika jest zużycie paliwa, umiejąc jeździć nie ma problemu żeby mieć cały czas czwórkę z

> przodu w zużyciu, no, piątkę zimą.

miałem dokładnie to samo - 5l/100km było normą

zrobiłem poo ponad 100tys. i jakby nie usterka skrzyni (i powiększająca się rodzina) to myślę że do dziś bym tym autem jeździł

Napisano

> miałem dokładnie to samo - 5l/100km było normą

> zrobiłem poo ponad 100tys. i jakby nie usterka skrzyni (i powiększająca się rodzina) to myślę że do

> dziś bym tym autem jeździł

no tak odwrotnie fabią I 1,2 zrobiłem 160 kkm i była to najsłabsza wersja 1,2 czyli 55 KM średnie spalanie przy bardzo dynamicznej jeździe nie przekraczało 7 litrów nie wiem czy jest sens wkładać lpg przy takim spalaniu . a podkreślam jazda była zawsze bardzo dynamiczna .

Mam tez porównanie do 1,4 tdi bo część kolegów miała takie toczydła i drgania tego silnika sa porażające pewnie sie mozna do tego przyzwyczaić .

co do dynamiki to 1,2 lepiej się zbierał od 1,4 tdi, inny kolega miał 1,4 68 KM w pb czeski silnik i też twierdzil że 1,2 lepiej się jeździ .

Napisano

> no tak odwrotnie fabią I 1,2 zrobiłem 160 kkm i była to najsłabsza wersja 1,2 czyli 55 KM średnie

> spalanie przy bardzo dynamicznej jeździe nie przekraczało 7 litrów nie wiem czy jest sens

> wkładać lpg przy takim spalaniu .

Jest sens ok.gif

Napisano

Z tych dwoch co wymieniłeś, to żaden zlosnik.gif

1,2 HTP (czyli jak mówią w Skodzie "..uja To Pojedzie" grinser006.gif) nie dość że głośny to jeszcze mega paliwożerny. Gdyby nie krótka skrzynia to by to wogóle nie jechało. Często są problemy z łańcuchem rozrządu oraz zapychającymi się katalizatorami

1,4 TDI kulturą pracy jest w stanie zrazić nawet najbardziej zagorzałego fana diesli. A do tego pali niewiele mniej niż 1,9 TDI.

Do tego bardzo krótka skrzynia uprzyksza jazdę po mieście, non stop trzeba mieszać biegami.

Ja na twoim miejscu szukałbym 1,4 16V lub 1,9 SDI lub TDI (nie wiem jak tam na co budżet pozwoli).

Kilka słów o SDI - przyjemnie się tym jeździ po mieście, gdyż brak turbiny i dłuższe przełożenia w skrzyni biegów pozwalają jeździć bardzo elastycznie. Prosta konstrukcja i niewielkie koszty napraw, przebiegi rzędu 400 tys km bez poważnych napraw to nic dziwnego dla tego silnika. Kultura pracy nieporównywalna do 1,4 TDI....

Napisano

Akurat HTP i 1.4 tdi to wg. mnie najgorsze silniki fabii.

Polecam 1.4.16v. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.