Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaostrzenie przepisów na Słowacji

Featured Replies

Napisano

Ale od razu poużalajmy się - to przeciwko Polakom... screwy.gif

Moje zdanie - w Polsce by się przydało ok.gifgrinser006.gif

źródło: interia.pl

Quote:

Jak już informowaliśmy 1 listopada na Słowacji wchodzi w życie znowelizowana Ustawa o Ruchu Drogowym. Niektóre, restrykcyjne przepisy są kontrowersyjne i budzą sprzeciw kierowców. Obowiązuje zerowa tolerancja spożycia alkoholu. W przypadku wykrycia 1 promila alkoholu w krwi kierowca zostanie skazany na rok więzienia i straci prawo prowadzenia pojazdów na 10 lat. Jeśli kierowca spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym otrzyma zakaz prowadzenia pojazdów do końca życia.

Na autostradach i drogach szybkiego ruchu będzie obowiązywać zasada bezpiecznej odległości. To odległość jaką pojazd osobowy poruszający się w kolumnie innych pojazdów może przejechać w ciągu dwóch sekund.

Taki przepis ma umożliwić kierowcy bezpieczne wyhamowanie podczas ewentualnego wypadku.

Za przejazd na czerwonym świetle grozi odebranie prawa jazdy na dwa lata, a za przekroczenie dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro.

Napisano

> Obowiązuje zerowa tolerancja spożycia alkoholu.

To juz chyba bylo od dawna na Slowacji. Limit 0.

> W przypadku wykrycia 1 promila alkoholu w krwi

> kierowca zostanie skazany na rok więzienia i straci prawo prowadzenia pojazdów na 10 lat.

Tu sie zgadzam, ale powinni tez zrobic, ze do 0.5 promila jest sie trzezwym. Wtedy byloby sensownie.

> Jeśli kierowca spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym otrzyma zakaz prowadzenia pojazdów do

> końca życia.

Czy to sie nadal tyczy jazdy po alkoholu, czy chodzi o wypadek spowodowany tez na trzezwo?

Jesli na trzezwo tez, to nie bylbym taki przekonany do tego.

Np mala stluczka przez glupi blad moze sie skonczyc czyjas smiercia, bo np ta osoba nie zapiela pasow.

> Na autostradach i drogach szybkiego ruchu będzie obowiązywać zasada bezpiecznej odległości. To

> odległość jaką pojazd osobowy poruszający się w kolumnie innych pojazdów może przejechać w

> ciągu dwóch sekund.

> Taki przepis ma umożliwić kierowcy bezpieczne wyhamowanie podczas ewentualnego wypadku.

Pytanie tylko dlaczego tylko na autostradach i drogach szybkiego ruchu. W Irlandii taki przepis obowiazuje na wszystkich drogach.

A w Polsce biorac pod uwage ilosc kierowcow jezdzacych na zdezaku, to taki przepis by sie przydal straszliwie.

> Za przejazd na czerwonym świetle grozi odebranie prawa jazdy na dwa lata, a za przekroczenie

> dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro.

Z tym czerwonym to chyba powinno zalezec od okolicznosci.

Jak ktos na pelnej bombie przeleci na wczesnym czerwonym w duzym ruchu - to tak jaknajbardziej.

Ale jak ktos sobie naprzyklad w srodku nocy na zupelnie pustej drodze czmychnie w prawo mimo ze nie ma strzalki, to imho zabieranie PJ na 2 lata to troche przesada.

Napisano

> Tu sie zgadzam, ale powinni tez zrobic, ze do 0.5 promila jest sie trzezwym. Wtedy byloby

> sensownie.

Nawet do 1,0, ale już od 0,1 nie działa OC i przy jakiejkolwiek szkodzie sprawca pokrywa 100% szkody.

Napisano

To bedzie polowanko na polskich turystow...w wakacje bedzie strach jechac przez slowacje np. do chorwacji...

Napisano

> To bedzie polowanko na polskich turystow...w wakacje bedzie strach jechac przez slowacje np. do

> chorwacji...

Ktory z tych przepisow jest skierowany przeciwko Polakom? icon_eek.gif

Napisano

> Ktory z tych przepisow jest skierowany przeciwko Polakom?

nie obracaj kota ogonem, Słowacy ZAWSZE byli zawzięci na Polaków, nawet jak jeszcze kary za wykroczenia były śmieszne kilka lat temu. Ile razy zatrzymał mnie radiowóz bez powodu za Łysą Polaną i szukał dziury w całym już nie wspomnę... IMO ich durne, ostre przepisy są zupełnie niewspółmierne do natężenia ruchu drogowego które jest tam śmiesznie niskie na większości dróg palacz.gif (że o jakichś mandatach za niezamykanie szyb na parkingu nie wspomnę)

Wracając do tematu - przepisy nie są skierowane przeciwko nam, ale działania policji są mocno skoncentrowane na nas, szczególnie w czasie wakacji 270751858-jezyk.gif

Kończy się tak że zamiast jechać do Egeru (bezpiecznie!) w 3,5h jak dawniej jadę teraz 5h zlosnik.gif Cel osiągnęli, kosztem mojego bólu głowy po takiej przejażdżce hehe.gif i tego że mi się tam już jeździć nie chce... (Węgrzy powinni im podziękować, trzymam za to kciuki, oni się zawsze lubili. Jak dla mnie to w sumie w Łysej mogłaby być granica z Węgrami) zlosnik.gif

większość moich znajomych, a także np mój 70-letni dziadek który do Rumuni jeździł już Syreną ma podobne odczucia, że "Słowaccy Policjanci się czepiają" zlosnik.gif

Napisano

> nie obracaj kota ogonem, Słowacy ZAWSZE byli zawzięci na Polaków,

no patrz czesi niby tez a jakos nie mialem z nimi problemow hehe.gif

Napisano

Ja mam zupelnie odmienne doswiadczenia z przelotow przez Slowacje...

Moze to dlatego, ze ja jak jade na wakacje czy narty to sie nigdy nie spiesze...

Wystarczy jezdzic jak bialy czlowiek, a nie jak po dzungli u nas i jest po problemieok.gif

Napisano

> nie obracaj kota ogonem, Słowacy ZAWSZE byli zawzięci na Polaków, nawet jak jeszcze kary za

> wykroczenia były śmieszne kilka lat temu.

I bardzo dobrze. Ja bym takiego bydła w moim kraju nie chciał. A że 95% polskich kierowców to na drodze bydło...

Napisano

> Kończy się tak że zamiast jechać do Egeru (bezpiecznie!) w 3,5h jak dawniej jadę teraz 5h Cel

Mysle ze to jest klucz do rozszyfrowania twojej wypowiedzi.

Puste drogi => mozna dawac w palnik ile wlezie.

Kolejny Szybki Ale Bezpieczny.

Napisano

> Ja mam zupelnie odmienne doswiadczenia z przelotow przez Slowacje...

> Moze to dlatego, ze ja jak jade na wakacje czy narty to sie nigdy nie spiesze...

> Wystarczy jezdzic jak bialy czlowiek, a nie jak po dzungli u nas i jest po problemie

powiedz jeszcze jak często tam jeździsz i jeździłeś to wszystko się wyjaśni, bo mi się zdarzało i kilkanaście - kilkadziesiąt razy w roku (narty plus kilka Egerów bo uwielbiam tamtejszego merlota z beczki zlosnik.gif)

teraz jeżdżę tam na zasadzie strajku włoskiego a do przyśpieszania/zwalniania używam tempomatu, a niekiedy zabawne sytuacje z tego wynikają bo mają tak durnie niektóre znaki poustawiane spineyes.gif Jedyne co mnie pociesza to to że to mały kraj i szybko mija hehe.gifzlosnik.gif

a co do jeżdżenia jak biały a nie dziki - zdecydowanie bardziej dziko jeżdżą Słowacy od nas, w dodatku są w stanie powodować wypadki w tak absurdalnych miejscach ze głowa mała rotfl.gif

Napisano

> I bardzo dobrze. Ja bym takiego bydła w moim kraju nie chciał. A że 95% polskich kierowców to na

> drodze bydło...

oni świetnie i przepisowo jeżdżą za to, szczególnie u nas - nie żartuj sobie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Której z tych zmian tak się boisz?

a za przekroczenie dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro

tego,swiety jestes za kolkiem?

Napisano

> Mysle ze to jest klucz do rozszyfrowania twojej wypowiedzi.

> Puste drogi =Kolejny Szybki Ale Bezpieczny.

widzisz, kiedys jeździłem tam jak wszyscy u nich - czyli 10-15km/h na + do limitu, dziś jeżdżę - 3-5km/h do limitu celowo, bo nie mam zamiaru zostawić nawet pół euro w tym małym zakompleksionym kraiku zlosnik.gif

Napisano

np. ten... a za przekroczenie dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro

Napisano

> np. ten... a za przekroczenie dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro

I to jest niby duzo? hehe.gif

Lepiej w takim razie nie jedz do Austrii czy Szwajcarii bo sie mozesz zdziwic...

Poza tym zawsze mozesz jechac zgodnie z ograniczeniami... To jest jakis problem? hehe.gif

Napisano

Ja jezdzilem ze 2-3 razy w roku i to zawsze jedynie w ramach przejazdu gdzies dalej...

Dla mnie sprawa jest prostaok.gif

Wjezdzam na terytorium jakiegos kraju to sie stosuje do przepisow i juz...

Napisano

> Ale nie dyskutujemy o Słowakach w Polsce tylko Polakach na Słowacji.

> A wiesz gdzie najłatwiej spotkać tam Polaka? W lewym lusterku.

no widzisz, a ja wprowadziłbym im u nas specjalny taryfikator w Euro w ramach globalizacji...

jeżdżąc blisko granicy jeśli widzę kogoś wyprzedzającego w durnym miejscu to albo jest to gniewny-młody-lokalny, albo W(X) albo Słowak biglaugh.gif

Byłby tylko problem z egzekwowaniem bo u nas Policja nie ma chyba tyle sprzętu na jednego mieszkańca zlosnik.gif270751858-jezyk.gif a już na pewno nie tyle co oni na "jednego tranzyt-Polaka" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I bardzo dobrze. Ja bym takiego bydła w moim kraju nie chciał. A że 95% polskich kierowców to na

> drodze bydło...

nie uważasz, że obrażasz Polaków (czyt. nas) pisząc o nas bydło? powinieneś dostać ostrzeżenie albo bana tak jak Krzysiek82 za "polaczków".

tak czepiam się bo sytuacja jest IDENTYCZNA ale czyżby na ak byli nietykalni grinser006.gif

Napisano

> np. ten... a za przekroczenie dopuszczalnej prędkości grzywna od 150 do 300 euro

zmusza Cie ktos i kaze jechac szybciej niz ograniczenia?

Napisano

> nie uważasz, że obrażasz Polaków (czyt. nas) pisząc o nas bydło? powinieneś dostać ostrzeżenie tak

> jak za "polaczków".

> tak czepiam się bo sytuacja jest IDENTYCZNA ale czyżby na ak byli nietykalni

A ja uważam, że nie powinniśmy dyskutować tu o tym. Załóż sobie żalwątek na HP bo za jeszcze jeden podobny post tutaj będą bany.

Nie odniosłem się do natury Polaków a do ich zachowań na drodze.

Napisano

> dziś jeżdżę -

> 3-5km/h do limitu celowo,

czyli rozwiazanie sie sprawdzilo ok.gif

Napisano

> Ja jezdzilem ze 2-3 razy w roku i to zawsze jedynie w ramach przejazdu gdzies dalej...

> Dla mnie sprawa jest prosta

> Wjezdzam na terytorium jakiegos kraju to sie stosuje do przepisow i juz...

a ja staram się jeździć tak jak jeżdżą wszyscy, co jest szczególnie przydatne w takich krajach jak np Ukraina. Na Słowacji jeżdżę teraz ultraprzepisowo co powoduje lawinę wyprzedzających mnie pojazdów wszelakich zlosnik.gif

Napisano

> nie uważasz, że obrażasz Polaków (czyt. nas) pisząc o nas bydło? powinieneś dostać ostrzeżenie albo bana tak jak za "polaczków".

> tak czepiam się bo sytuacja jest IDENTYCZNA ale czyżby na ak byli nietykalni

Właśnie naruszasz szósty punkt regulaminu. Ostrzegam uczciwie.

mar00ha

Napisano

> no widzisz, a ja wprowadziłbym im u nas specjalny taryfikator w Euro w ramach globalizacji...

Ale oni będą mieli takie same stawki dla nas i dla siebie. A nie zarabiają chyba dużo więcej więc dotkliwość kary będzie podobna.

> jeżdżąc blisko granicy jeśli widzę kogoś wyprzedzającego w durnym miejscu to albo jest to

> gniewny-młody-lokalny, albo W(X) albo Słowak

Nie widzę powodu dlaczego Policja nie miałaby objąć szczególną opieką i tych ostatnich. zlosnik.gif

Napisano

> czyli rozwiazanie sie sprawdzilo

zależy jak na to patrzeć, IMO sprawiam tam poważne zagrożenie w ruchu, bo potęguję ilość manewrów wyprzedzania skromny.gif

Napisano

> Mysle ze to jest klucz do rozszyfrowania twojej wypowiedzi.

> Puste drogi =Kolejny Szybki Ale Bezpieczny.

a nie sadzisz, ze to troche bez sensu, ze w Europie na jednych autostradach mozesz jechac no limit (ruch 10x wiekszy, jakosc duzo gorsza)

a na innych turlac sie 130 albo i mniej?

Napisano
  • Autor

jeżeli znajdziesz ten artykuł na interii to właśnie jest mniej więcej taki tytuł - że to jest skierowane w Polaków... screwy.gif

nie mam nic przeciwko tym przepisom mimo, że czasami sam jeżdżę po Słowacji....jednak Słowacy u nas na drogach zachowują się jakby im ktoś lejce popuścił i są niejednokrotnie niebezpieczni...

Napisano

> a nie sadzisz, ze to troche bez sensu, ze w Europie na jednych autostradach mozesz jechac no limit

> (ruch 10x wiekszy, jakosc duzo gorsza)

> a na innych turlac sie 130 albo i mniej?

Każdy kraj ma innych kierowców, inne drogi, inne samochody. I dlatego indywidualizm jest bardzo wskazany.

Napisano

> a co do jeżdżenia jak biały a nie dziki - zdecydowanie bardziej dziko jeżdżą Słowacy od nas,

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Jestem na Slovensku 2-3 razy do roku przez kilka lat zimą i latem i zaobserwowałem to samo. Wiadomo, że nie wszyscy, ale często to własnie Słowacy wyprzedzają siedząc na zderzaku i trąbiąc żeby szybciej jechać. Co do policji to mnie jeszcze nie kontrolowali ale widoczne są patrole które trzymają "naszego" a jaki był powód zatrzymania tego ja nie wiem.

Prawda jest, że ja za granicą stram się jeździć przepisowo z kilku powodów:

- jadąc na urlop lub inny wypoczynek mam założony pewiem budżet którego staram się nie przekraczać zwłaszcza kilkaset EURO na pokuty.

- jadąc na urlop.... staram się wypocząć odstresować a nie wkurzać predkośiami na drogach, wyprzedzaniem itp.

- jadąc na urlop... chcę nie tylko patrzeć na zderzaki przede mną, czy zdążę wyprzedzić, czy się zmieszczę, czy misiaki nie stoją tylko staram się podziwiać ten mały ale według mnie ładny (piękny to przesada) kraj z mnóstewm większych i mniejszych gór (80%powierzchni Słowacji to góry)

- jadać na urlop.... jadę często z rodziną a ich bezpieczeństwo dla mnie najważniejsze.

W kraju zdarza mi się jeździć szybciej ale nie bez przesady bo często powyższe punkty nie są spełnione.

Napisano

> Nawet do 1,0, ale już od 0,1 nie działa OC i przy jakiejkolwiek szkodzie sprawca pokrywa 100%

> szkody.

Rozbój w biały dzień w imię "prawa" i pogwałcenie unijnej rekomendowanej granicy 0,5 promila.

Nie wystarczy za przykład Chorwacja, która miała 0,0 i powróciła do 0,2 ? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Każdy kraj ma innych kierowców, inne drogi, inne samochody. I dlatego indywidualizm jest bardzo

> wskazany.

autostrada zawsze ma prawy pas ok.gif

Napisano

> nie obracaj kota ogonem, Słowacy ZAWSZE byli zawzięci na Polaków,

Na Słowacji zwykle jestem kilka razy w roku. Mandat dostałem raz, zupełnie słusznie, za 72/50.

Tyle, że jeżdżę jak biały człowiek i potwierdzam zdanie Liwka, że jak coś zbliża się w lewym lusterku w okolicy drugiej prędkości kosmicznej, to ma polskie tablice.

Napisano

> Nie wystarczy za przykład Chorwacja, która miała 0,0 i powróciła do 0,2 ?

Wcześniej, zdaje się, 0.5 tam było. Spokojnie piwko można było wypić.

mar00ha

Napisano

> Poza tym zawsze mozesz jechac zgodnie z ograniczeniami... To jest jakis problem?

Przecież to jest NIEMOŻLIWE*

*zdaniem tutejszej gawiedzi...

Napisano

> autostrada zawsze ma prawy pas

Yhyy, znaczy się lewy (i domyślnie cała autostrada) jest dla Ciebie, miszczuniu?

U mabz-a na korkach byłeś? :->

Napisano

Nie jestem w stanie policzyć, ile razy byłem na Słowacji.

I tranzytem i z noclegiem i na krótki wypad.

Dobrych kilka, jeśli nie kilkanaście kkm tamtejszymi drogami zrobiłem.

NIGDY nie miałem problemów z tamtejszą policją.

Zatrzymano mnie RAZ (słownie - jeden raz), w tym roku.

Jechałem przez Bratysławę robiąc nocne zwiedzanie zza kierownicy.

Panowie chwilę za mną jechali, zatrzymali.

"Dobry weczer"

"Dobri weczer"

(cośtam w swoim narzeczu rzekł, ale doszedłem do wniosku, że chce kwity)

Kwity pałuczył, skontrolował je (spojrzenie 0,5 sek max - są znaczy OK).

"Alkohol?"

"Nie"

"Do widzenia".

Ot i cała STRASZLIWA, CZEPIALSKA policja słowacka.

No to słucham, o co kurnajego raz Wam chodzi??????????

Napisano
  • Autor

> Nie jestem w stanie policzyć, ile razy byłem na Słowacji.

> I tranzytem i z noclegiem i na krótki wypad.

> Dobrych kilka, jeśli nie kilkanaście kkm tamtejszymi drogami zrobiłem.

> NIGDY nie miałem problemów z tamtejszą policją.

> Zatrzymano mnie RAZ (słownie - jeden raz), w tym roku.

> Jechałem przez Bratysławę robiąc nocne zwiedzanie zza kierownicy.

> Panowie chwilę za mną jechali, zatrzymali.

> "Dobry weczer"

> "Dobri weczer"

> (cośtam w swoim narzeczu rzekł, ale doszedłem do wniosku, że chce kwity)

> Kwity pałuczył, skontrolował je (spojrzenie 0,5 sek max - są znaczy OK).

> "Alkohol?"

> "Nie"

> "Do widzenia".

> Ot i cała STRASZLIWA, CZEPIALSKA policja słowacka.

> No to słucham, o co kurnajego raz Wam chodzi??????????

mi nie chodzi o nic - uważam te przepisy za słuszne i przydałaby się ich rozbudowana wersja u nas.

tytuł wiadomości na interii sugerował, że to uderza w Polaków ale ja też tego nie rozumiem. Raz w Łomnicy mnie zatrzymali, przejrzeli wszystko ale jak wyjaśniłem im, że przed wjazdem do nich przejrzałem stronę MSZ i w aucie mam po ichniemu to się Panowie uśmiechnęli i życzyli szerokiej drogi. ok.gif

Napisano

> U mabz-a na korkach byłeś? :-

Musisz chyba wytłumaczyć co autor miał na myśli, bo nawet ja nie wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie jestem w stanie policzyć, ile razy byłem na Słowacji.

> I tranzytem i z noclegiem i na krótki wypad.

to tak jak ja, a mnie trzepali kilkanaście razy (mandatu też nigdy nie otrzymałem) - sprawdzali kamizelki, żarówki, śrubki, gumki i bóg wie co jeszcze zlosnik.gif

najczęściej za Łysą, ale też w nocy na zadupiu czy jakiejś wiosce się zdarzyło, za każdym razem jechałem przepisowo zlosnik.gif

Napisano

> Kończy się tak że zamiast jechać do Egeru (bezpiecznie!) w 3,5h jak dawniej jadę teraz 5h

Skąd do tego Egeru jedziesz ?? Bo jak z Krakowa w 3,5 godziny to ja się nie dziwię że wprowadzają takie przepisy.

Napisano

> to tak jak ja, a mnie trzepali kilkanaście razy (mandatu też nigdy nie otrzymałem) - sprawdzali

> kamizelki, żarówki, śrubki, gumki i bóg wie co jeszcze

> najczęściej za Łysą, ale też w nocy na zadupiu czy jakiejś wiosce się zdarzyło, za każdym razem

> jechałem przepisowo

Absolutnie NIC poza w/w nie chcieli.

Kontrola - nie licząc czasu na podejście policmajstra - trwała tyle co przeczytanie w/w tekstu.

Napisano

> Absolutnie NIC poza w/w nie chcieli.

Poza dokumentami, czy zarowkami itp ?

Bo mi chcieli dwa razy sprawdzac zarowki, kolo zapasowe itp ... Temat zawsze konczyl sie wyjeciem telefonu i propozycja dzwonienia do ambasady. Ale jak widac w tym temacie Slowacja jest dla osob podoporzadkowanym kazdej wladzy clown.gif Pewnie jak policjant wyjmie ptaka i powie, ze to alkomat to beda dmuchac hahaha.gif

M.

Napisano

> To bedzie polowanko na polskich turystow...w wakacje bedzie strach jechac przez slowacje np. do

> chorwacji...

Jedź przez Czechy i Austrię. Tam nikt nie poluje na polskich turystów, poza tym można tam jeździć nachalnym, pół metra od zderzaka, nie patrzyć na sygnalizację na skrzżowaniach i z prędkością dowolną. Ludzie - pomyślcie zanim coś napiszecie mlot.gif

Napisano

> to tak jak ja, a mnie trzepali kilkanaście razy (mandatu też nigdy nie otrzymałem) - sprawdzali

> kamizelki, żarówki, śrubki, gumki i bóg wie co jeszcze

> najczęściej za Łysą, ale też w nocy na zadupiu czy jakiejś wiosce się zdarzyło, za każdym razem

> jechałem przepisowo

Moim zdaniem słowacka policja działa waśnie prawidłowo. Poza pilnowaniem porządku, takie akcje przynoszą dochody ichniemu budżetowi. Uważam, że jeśli jest okazja przetrzepać kogoś, kto bardzo łatwo daje ku temu powody, to trzeba to wręcz robić. Polacy są niestety łatwym celem, ale na własne życzenie. Bo jakie by nie były przepisy, to należy ich po prostu przestrzegać. Gdyby było im powszechnie wiadomo, że nasi rodacy wożą ze sobą wszystkie wymienione przez Ciebie gadżety, to by nas nie zatrzymywali, bo szkoda byłoby im sobie nami dupę zawracać. A ponieważ wiedzą, że na co drugiego coś będą mieli, to czemu nie?

Swoją drogą można stwierdzić, że przy nich nasza policja to banda nierobów. Bo jak można powiedzieć o kimś, kto widzi auto z pseudoksenonami świecącymi w niebo, wydechami ryczącymi tak, że szyby dzwonią w mieszkaniach i reagującymi dopiero wtedy, kiedy kierowca przekroczy dozwoloną prędkość w mieście o więcej niż 20 km/h?

Słowacy nas trzepią, doją kasę z mandatów a przy okazji niejednego uda im się wychować. Robią to, czego przez kilkadziesiąt lat nie udało się naszemu prawu ani naszej policji.

Napisano

> Jedź przez Czechy i Austrię.

Austria sie BARDZO ucywilizowala. Jezeli jedziesz w zabudowany, max +5km/h, a na autostradzie max +15 to nie zauwazysz tam nawet policji ...

M.

Napisano

> mi nie chodzi o nic - uważam te przepisy za słuszne i przydałaby się ich rozbudowana wersja u nas.

Mam podobne zdanie.

A stwierdzenia "bo oni u nas zapier... to i my powinniśmy móc", lub też "bo w germanii to nie ma limitów (g... prawda są na większości dróg, a na tych teoretycznie bez limitu OC i AC obowiązuje do v=130 km/h) to wszędzie powinno być no limit" to - jak zawsze - powodują u mnie opad rąk...

Ale - jeszcze parę lat i u nas też zrobi się państwo policyjne i nasi dzielni miszczofie się uspokoją, albo zapoznają się z budową i eksploatacją samochodu Szkoda Fabja w wersji "nauka jazdy" :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.