Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gold-gum, ecoopony- opinie, testy

Featured Replies

Napisano

> goldgum czy eco?

Gold

Wzór bieżnika CHYBA Continental TS 760 czy jakoś tak

Napisano

> Proces nakładania bieżnika w nowej oponie jest taki sam jak w bieżnikowanej. W obydwu przypadkach

> ostatnia warstwa z resztą jak wszystkie warstwy gumy są nawijane. Nie ma żadnego nalewania

> nowych warstw Na końcu cały wałek gumy idzie do formy gdzie pod ciśnieniem i temp. guma

> wulkanizuje się i mamy bieżnik. Nie ma takiej opcji żeby bieżnik się odkleił

Tu się mylisz, na własne oczy widziałem komplet "nalewek" w którym na 2 oponach odklejał się bieżnik.

A nigdy nie widziałem, żeby bieżnik odkleił się w "normalnych" oponach.

Napisano

Kupiłem Gold-gumy w zeszłym roku, rozmiar chyba 195/xx r15. Jestem z nich bardzo zadowolony. Ani razu się nie zakopałem na nich, a często parkuję na nieodśnieżonych parkingach. Nie miałem także problemów z podjazdem pod górkę. Na czystym asfalcie rzeczywiście trochę szumią przy prędkościach >80km/h.

Napisano

> Walesiak "od zawsze" kupował surowiec od Stomilu Olsztyn, dziś Michelin. Mówi Ci coś ta nazwa ?

Co ciekawe, i EcoOpony i GoldGum mieszczą się w Olsztynie, więc obydwie firmy musiały powstać na bazie Stomilu Olsztyn. Otworzyli je pewnie byli pracownicy Stomilu znający się w praktyce na produkcji opon.

Sprawdziłem ceny EcoOpon - na alledrogo opony do mojego auta są o 10 zł tańsze niż bezpośrednio w sklepie internetowym EcoOpon, do tego na alledrogo o 10 zł taniej zapłacimy za przesyłkę kurierem. Na 4 oponach oszczędność = 50 zł.

Ten sam rozmiar w Gold-Gumie jest o 10 zł tańszy niż w EcoOponach + przesyłka tańsza o 3 zł.

Zaczekam, co jeszcze napiszecie w tym wątku i może zamówię 2 zimówki na tył, sprawdzimy to cudo drive.gif

Napisano
  • Autor

> Tu się mylisz, na własne oczy widziałem komplet "nalewek" w którym na 2 oponach odklejał się

> bieżnik.

A marka? a model?

> A nigdy nie widziałem, żeby bieżnik odkleił się w "normalnych" oponach.

Ja widziałem Dębice z odklejającym się bieżnikiem. Fakt, że przy granicznym zużyciu ale się odkleił ;-). Trochę wcześniej odkleja się bieżnik w Markgumie.

Napisano

> Walesiak "od zawsze" kupował surowiec od Stomilu Olsztyn, dziś Michelin. Mówi Ci coś ta nazwa ?

od zawsze smile.gif dobre jak się zmienia cena surowca to się szuka alternatywy. A ceny surowca bardzo poszły do góry w ostatnim czasie.

Napisano

> Tu się mylisz, na własne oczy widziałem komplet "nalewek" w którym na 2 oponach odklejał się

> bieżnik.

też coś takiego widziałem stało się to podczas hamowania, sam pomagałem wydłubać z nadkola to co zostało z opony grinser006.gif ale cóż na cmentarzach jest jeszcze sporo miejsca grinser006.gif

tylko jakoś nie bardzo widzi mi się oberwać taką gumą w czasie jazdy.

> A nigdy nie widziałem, żeby bieżnik odkleił się w "normalnych" oponach.

no to raczej by było trudne w realizacji.

Napisano

> Co ciekawe, i EcoOpony i GoldGum mieszczą się w Olsztynie, więc obydwie firmy musiały powstać na

> bazie Stomilu Olsztyn. Otworzyli je pewnie byli pracownicy Stomilu znający się w praktyce na

> produkcji opon.

Niezupełnie. O tej firmie z Kieźlin nic nie wiem, natomiast Walesiak prowadził warsztat wulkanizacyjny od 1952, gdy jeszcze nikomu w Polsce się nie śniła ani nowa fabryka opon, ani tym bardziej stawianie jej w Olsztynie. Owszem, ludzie wykształceni w Stomilu byli na rynku pracy i na pewno zostali przez obie firmy w odpowiednim czasie wykorzystani.

Napisano

> też coś takiego widziałem stało się to podczas hamowania, sam pomagałem wydłubać z nadkola to co

Własnie po tym co napisałeś widać,że nie wiesz o czym mówisz.

skończyłem(dosłownie,do drutów) kilkadziesiąt nalewek.z żadnej nigdy nie odkleiła sie cała wasrtwa"nalewana",nigdy nie odpadł wiekszy element niż 2cm kwadratowe.

Nalewka może sie odkleić gdy jest jej już bardzo mało lub gdzieś ją mocno przetniesz(odklei się niewielki kawałek)

> zostało z opony ale cóż na cmentarzach jest jeszcze sporo miejsca

> tylko jakoś nie bardzo widzi mi się oberwać taką gumą w czasie jazdy.

> no to raczej by było trudne w realizacji.

jest to dość łatwe,jak będziesz w Warszawie chętnie Ci pokaże.

kiedy oryginalnej opony jest mało ,mogą odkleić sie podobne kawałki jak w nalewkach.

Napisano
  • Autor

> też coś takiego widziałem stało się to podczas hamowania, sam pomagałem wydłubać z nadkola to co

> zostało z opony ale cóż na cmentarzach jest jeszcze sporo miejsca

> tylko jakoś nie bardzo widzi mi się oberwać taką gumą w czasie jazdy.

to ja nie wiem czy nie masz problemu ze snem skoro na drogach lezy tyle twardych kamieni i kamyczków. One są groźniejsze niż łatka gumy grinser006.gif

> no to raczej by było trudne w realizacji.

patrz wyżej. Z każdej opony (odpowiednio starej i odpowiednio zużytej) zacznie się odklejać warstwa bieżnika płatami przy ostrym traktowaniu. Z jednych wcześniej, z innych prawie wcale ale będzie odchodzić. I to fakt, z "lepszych" opon bieżnik odrywa się grubo poniżej ostatnich śladów bieżnika, z takiej regenerowanej może odpaść wcześniej, ale jeszcze nie widziałem żeby to się stało przed osiągnięciem granicznego zużycia na wskaźniku. No dobra.. raz. Tylko ta nalewka to była produkcja z końca lat 90-tych zaimportowana z Niemiec jako "nówka-używka za półdarmo".

Napisano

> podobno samolotowe koła się też bieżnikuje

a i owszem, ale nie widziałem jeszcze opon lotniczych z których odrywały się kawałki nalanej gumy... a samochodowe w takim stanie widziałem, a nawet taką nalewkę miałem..

Napisano
  • Autor

> a i owszem, ale nie widziałem jeszcze opon lotniczych z których odrywały się kawałki nalanej

> gumy... a samochodowe w takim stanie widziałem, a nawet taką nalewkę miałem..

producent/model? Jak reklamowałeś?

Napisano

> producent/model? Jak reklamowałeś?

Marangoni, nie pamiętam jakie. Nie reklamowałem - wywaliłem...

Napisano
  • Autor

> Marangoni, nie pamiętam jakie. Nie reklamowałem - wywaliłem...

kilku chłopaków w Warszawie kiedyś na tym jeździło. Wcale nie tania jest ta opona. Dawno temu to się działo?

Napisano

> Dawno temu to

> się działo?

Ze cztery lata temu...

Marangoni Marix Glacial

Napisano

> Panowie!

> Dziękuję wszystkim za szczery wykład na temat sensu zakładania opon regenerowanych. Czy ktoś używał

> produktu firmy wymienionej wyżej?

Mam na tyle Michelin PA3, na przód kupiłem Gold-Gum* o tej samej (zbliżonej) rzeźbie bieżnika. Wyważyły się bez problemu, są głośniejsze niż oryginały (do pewnej prędkości, później różnica się zaciera), ale mają też więcej mięcha. Są miękkie, nawet bardzo.

Coś więcej będę mógł napisać, kiedy spadnie śnieg.

* auto robi przebiegi rzędu 10kkm, zimą przejedzie może z 3kkm i tylko w warunkach miejskich.

Napisano
  • Autor

O! lepszego porównania sobie nie mogłem wymarzyć.

Czekam na relację palacz.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Mam na tyle Michelin PA3, na przód kupiłem Gold-Gum* o tej samej (zbliżonej) rzeźbie bieżnika.

jak na zimnym/śliskim?

bo letnie akurat się skończyły i muszę coś zamówić.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A więc... tamdadadam!

Kupiłem.

Zamówiłem w Ecoopony. Opinie na temat sklepu tu

Model: RSI

rozmiar: 205/55/16

cena: 160zł/szt

Kupiłem komplet (a co.. kto zabroni biednemu bogato żyć!) grinser006.gif

Wrażenia opisuję pod kątem "nieprawidłowości" opisywanych przez "ekspertów" od nalewek.

1. Wykonanie

Na pierwszy rzut oka normalna opona, bieżnik równy i głęboki (bardzo głęboki), żadnych wypływek, ubytków, normalne "cycki", opona równa, od środka "nówka". Po postawieniu obok "oryginału" Jedyna różnica to bok opony (grubszy więc na plus jeśli chodzi o zimę) i ciężar (tu minus opony regenerowanej). Mieszanka bardzo miękka food.gif

2. zakładanie i wyważanie:

Jeden zakład sie poddał ze względu na zbyt szeroką felgę i twardy bok opony.. facepalm%5B1%5D.gif

W drugim zaznaczyłem, że był problem i pan się roześmiał. 205/55 na 7,5 cala to nie "wyczyn".

Wyważenie wręcz idealne biorąc pod uwagę historię felg. Na trzech kołach po 20-30g, na jednym 50g odważnik (miała prawo ta felga się lekko "zużyć" cool.gif ). do 140-150 nic nie bije

3. głośność

przy niskich prędkościach ciche, około 80-100 daje się we znaki gruba kostka, opony huczą. Przy hamowaniu też głośniejsze, ale porównuję do łysej letniej palacz.gif Co ciekawe nie piszczą przy lataniu bokami po suchym, to znaczy tak "wyją" trochę jak wyczynowa opona.

3. zachowanie na suchym:

temp asfaltu około 5 stopni.

Hamowanie lepsze niż się spodziewałem po takim bieżniku, napędzanie też. Bardzo płynne przejście od przyczepności do jej braku, opona wcześniej "daje znaki", że coś za chwilę się stanie. Przewidywalna ok.gif

zakręty kiepsko na suchym (bo to zimówka!). Wysoki bieżnik typu kostka daje się we znaki przy wyższych prędkościach i auto zaczyna pływać, koleiny nie są mile widziane. Mimo dość grubego i twardego boku mocniej się wygina niż letnia, chyba dopompuję póki nie spadnie śnieg bo 2.0 to dla niej za mało. Ogólnie rzecz biorąc to nie jest opona na suchy asfalt, ale nie po to ją kupiłem palacz.gif

4. śnieg, błoto, deszcz i "trwałość" opiszę jak pojeżdżę.

Jak na razie ocena 4,5/6*

*Przy ocenie nie biorę pod uwagę ceny i tego że to opona regenerowana, traktuję jak "normalną" oponę.

A tak to wygląda:

f8a1f81eb435d64ba35a230c71977625.jpg

Napisano

W ramach eksperymentu (bo z ecoopon też byłem/jestem zadowolony) kupiłem TARGUMy i są potwornie głośne. Mieszanka, jakaś taka baaardzo! miękka. Przeraźliwie huczą także nie polecam zlosnik.gif

Oczywiście były najtańsze i pewnie dlatego taki zonk zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

4. test na mokro:

mżawka/kapuśniaczek, asfalt około 5 stopni C. Bardzo nieprzyjemne warunki, niedużo wody, syf na drodze.

Jeśli ktoś chce kupić te opony do jeżdżenia po wodzie to nie polecam. Spodziewałem się tego mając jakotakie doświadczenie z tego typu bieżnikiem. Po cichu miałem nadzieję, że będzie chociaż przeciętnie. Nie jest. Ocena 2,5/6 jedynie za bardzo fajną przewidywalność przy utracie przyczepności. To nie jest opona na wodę, letnia Pirelli P7 przy granicznym zużyciu zachowuje się podobnie ale jest mniej przewidywalna.

Hamowanie- jeszcze ujdzie

napędzanie- mimo szpery szukam przyczepności na 3 biegu

zakręty- trzeba wchodzić mięciutko i powoli z rękami przygotowanymi do kontry.

Dziś pobawię się jeszcze z ciśnieniami, bo coś mi się wydaje, że trzeba to mocniej dmuchnąć. Jak na razie kąt znoszenia przy tak wysokim bieżniku jest nie do przyjęcia na "czarnym". To nie jest uniwersalna opona na wszystkie warunki.

Czekam na śnieg, bo do tego kupiłem te opony palacz.gif

Ocena całościowa spada do 4-/6.

Errata

po zmniejszeniu bieznika o jakiś milimetr i dopompowaniu na 2,4 (!) yikes.gif opony działają lepiej na suchym. Dużo większa stabilność na prostej i w koleinach, hamowanie sie nie pogorszyło, opona żwawiej reaguje na ruchy kierownicą.

Strzelam, że na mokro też będzie lepiej ale to jeszcze trzeba sprawdzić.

Opona jest gruba i ciężka, czuć to na napędzaniu albo mi się wydaje. screwy.gif

Napisano

> W ramach eksperymentu (bo z ecoopon też byłem/jestem zadowolony) kupiłem TARGUMy i są potwornie

> głośne. Mieszanka, jakaś taka baaardzo! miękka.

może bedą dobre na śniegu/błocie

Przeraźliwie huczą także nie polecam

> Oczywiście były najtańsze i pewnie dlatego taki zonk

Napisano

> może bedą dobre na śniegu/błocie

No teoretycznie powinny być, dam znać jak śnieg będzie.

Ale bardzo dobre już mam inne bieżnikowane, też z miękką mieszanką, ale te targumy są arcy miękkie spineyes.gif i nieznośnie głośne, aż zdziwiony jestem, że opony mogą tak huczeć icon_eek.gif

Napisano

> No teoretycznie powinny być, dam znać jak śnieg będzie.

> Ale bardzo dobre już mam inne bieżnikowane, też z miękką mieszanką, ale te targumy są arcy miękkie

> i nieznośnie głośne, aż zdziwiony jestem, że opony mogą tak huczeć

jaki wzór masz ecoopon?

Napisano

> Eco-Alp i są OK

> 195/50/15

To te? Jak możesz to napisz coś więcej o nich. Jak się zachowują na suchym i mokrym asfalcie i czy są głośne?

Napisano

> To te? Jak możesz to napisz coś więcej o nich. Jak się zachowują na suchym i mokrym asfalcie i

> czy są głośne?

TU coś pisałem już.

Na suchym asfalcie dobrze, na mokrym tak sobie ale OK.

Nie hałasują ok.gif

Kupowane w zeszłym sezonie.

Napisano

oto taka wypowiedź o oponach znalazła się na forum chrysler voyager

Jako że właśnie doprowadzam samochód do porządku po użytkowaniu opon bieżnikowanych, to krótko wyrażę swoją opinię.

Dwa lata temu zostały takowe zakupione, pewnie w ramach testu i oszczędności, po 100 złych za sztukę. Firma Gold-Gum, zimowe, 205/65/15. Niestety nie ja decydowałem w tej sprawie, a skończyło się tak: konieczność wymiany łożysk z tyłu, czopu i piasty prawy tył, górnego mocowania amortyzatora lewy przód. Bieżnik na wysokość po dwóch sezonach się wiele nie zużył, za to co drugi ząbek z szeregu wystąp, buły, hałas już od "nowości", nie wspominając o hałasie pod koniec użytkowania. Nie do wyważenia oczywiście. We wszystkich oponach, nie to, że w jednej, która mogła mieć jakiś defekt zawieszenia. Moje doświadczenia są więc jak najgorsze i dorzucam się do puli "na nie". Idea bardzo fajna ogólnie - regeneracja opon, mniejsze zużycie materiałów i w ogóle, ale ktoś ją mocno nadużył i wypuścił jakiś szmelc. Być może są jakieś magiczne firmy, które są w stanie zrobić porządnie taką regenerację bieżnika, ale nie zamierzam tego sprawdzać na własnym samochodzie.

Napisano

> oto taka wypowiedź o oponach znalazła się na forum chrysler voyager

> Jako że właśnie doprowadzam samochód do porządku po użytkowaniu opon bieżnikowanych, to krótko

> wyrażę swoją opinię.

> Dwa lata temu zostały takowe zakupione, pewnie w ramach testu i oszczędności, po 100 złych za

> sztukę. Firma Gold-Gum, zimowe, 205/65/15. Niestety nie ja decydowałem w tej sprawie, a

> skończyło się tak: konieczność wymiany łożysk z tyłu, czopu i piasty prawy tył, górnego

> mocowania amortyzatora lewy przód. Bieżnik na wysokość po dwóch sezonach się wiele nie zużył,

> za to co drugi ząbek z szeregu wystąp, buły, hałas już od "nowości", nie wspominając o hałasie

> pod koniec użytkowania. Nie do wyważenia oczywiście. We wszystkich oponach, nie to, że w

> jednej, która mogła mieć jakiś defekt zawieszenia. Moje doświadczenia są więc jak najgorsze i

> dorzucam się do puli "na nie". Idea bardzo fajna ogólnie - regeneracja opon, mniejsze zużycie

> materiałów i w ogóle, ale ktoś ją mocno nadużył i wypuścił jakiś szmelc. Być może są jakieś

> magiczne firmy, które są w stanie zrobić porządnie taką regenerację bieżnika, ale nie

> zamierzam tego sprawdzać na własnym samochodzie.

dla mnie to gość miał pecha, albo mocno nagina fakty hmm.gif

jak się nie dało wyważyć ? ... to oddaje, dlatego nie kupuje się bieżników przez net

dlaczego wiąże naprawy zawiasu z oponą ? ... kurka u mnie w astrze też padło łożysko, amorki czy poducha pod amorem ...

ale nigdy nie wiązałem tego z oponami, przy 150-180tyś to chyba miały prawo ?

to tak jak pompa paliwa, też mi zdechła, ktoś powie że przez gaz hmm.gif

ale miała 10lat i 200kkm nalotu ...

a fordzie właśnie wymieniałem łożysko z przodu po 110kkm, a bieżników nie widział icon_rolleyes.gif

co do wyważania, mnie się bieżnikowane ładnie wyważały, nigdy z tym nie było problemu akurat

za teraz walczę z oryginalnymi GY, niby się wyważają a biją ... prawdopodobnie felga frown.gif

Napisano

nie wiem, nie znam się, ktoś tak napisał a ja tylko zacytowałem zlosnik.gif

a ja kiedyś kupiłem 4 szt. nowe fuldy i przy pewnej prędkości biły niemiłosiernie, 4 razy wyważane u rożnych wulkanizatorów nic nie dało, dopiero zamiana na zimówki rozwiązała problem z biciem ,

no ale tu jest temat o oponach tz. nalewkach

Napisano

> nie wiem, nie znam się, ktoś tak napisał a ja tylko zacytowałem

> a ja kiedyś kupiłem 4 szt. nowe fuldy i przy pewnej prędkości biły niemiłosiernie, 4 razy wyważane

> u rożnych wulkanizatorów nic nie dało, dopiero zamiana na zimówki rozwiązała problem z biciem

> ,

> no ale tu jest temat o oponach tz. nalewkach

ok.gif może się trafić, ale to przy zakładaniu wychodzi, nawet nalewki mają gwarancje

mnie się jedna opona wybuliła i też biła, wymienili bez problemu (firmy profil) ok.gif

a jazda z źle wyważona oponom może prowadzić do uszkodzeń

Napisano
  • Autor

założył niewyważone opony i dziwi się, że coś biło? kto mu to w ogóle wypuścił z zakładu wulkanizacyjnego?

Opony się wyząbkowały bo były źle wyważone i użytkowane przez 2 lata... I przez dwa lata nie zdziwił go potworny hałas ząbkowanych opon... palacz.gif

Tja...

Napisano
  • Autor

> może się trafić, ale to przy zakładaniu wychodzi, nawet nalewki mają gwarancje

> mnie się jedna opona wybuliła i też biła, wymienili bez problemu (firmy profil)

> a jazda z źle wyważona oponom może prowadzić do uszkodzeń

mają gwarancję. Mogę zeskanować i pokazać. smile.gif

Napisano

> no ale tu jest temat o oponach tz. nalewkach

Na wiosne kupiłem dwie letnie Targum'y No i po 10 000 km na razie nic nie wybuchło i nie odpadło.

Napisano

> założył niewyważone opony i dziwi się, że coś biło? kto mu to w ogóle wypuścił z zakładu

> wulkanizacyjnego?

> Opony się wyząbkowały bo były źle wyważone i użytkowane przez 2 lata... I przez dwa lata nie

> zdziwił go potworny hałas ząbkowanych opon...

> Tja...

ja jeszcze nie spotkałem się z wulkanizatorem który to przy zakładaniu opony na felgę nie wyważał jej

natomiast ja mam komplet alu na lato i alu na zimę, i przy przekładce kół wulkanizator pyta mnie się czy wyważamy ?, odpowiadam nie zlosnik.gifzbyt mało robię kilometrów ażeby co sezon wyważać

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odpowiadam na przypadkowy post.

Test na zimno:

temperatura: cholernie zimno,-10 spokojnie, wiatr, lód, śnieg, Syberia

miejsce: lotnisko

nawierzchnia: bardzo mieszana. Część wyślizganego lodu, trochę ubitego śniegu, trochę odkurzonego betonu, bardzo zmiennie i bardzo nieprzyjemnie

Zachowanie na lodzie:

-byłem szybszy niż mój brat na "markowych używkach co jeszcze dużo mięcha mają". Konkluzja: warto kupić najtańszą oponę byle była świeża. Żeby nie było to auta bardzo porównywalne a on ma na półce więcej pucharów. Ocena: 4/6 (bo kolce są lepsze). Ciśnienie około 2,2 yikes.gif

zachowanie na śniegu:

palacz.gif

Ta opona jest genialna na śniegu. Jeszcze trochę zabawy z ciśnieniem i będzie można bez wstydu wyjeżdżać na tor z czterołapami. ocena 5/6 (bo jednak nie wyprzedziłem tego Forestera)

zmarznięty beton:

yikes.gif

Jak to dziadostwo zaczęło się trzymać!!! Pełna przewidywalność. Beton z wystającymi językami lodu i krótka tylnonapędówka to od dziś dobre połączenie.

w skrócie: im zimniej tym lepiej. Kopny śnieg to naturalne środowisko dla tych opon. Zużyłem od kupna jakieś 2mm bieżnika w 2 miesiące. Opony są niesamowicie wytrzymałe. Jeszcze na drugą zimę wystarczą jak tak dalej pójdzie.

ocena total (biorąc pod uwagę suchy asfalt, zmarznięty asfalt, mokry asfalt, lód, śnieg(

4,5/6

Napisano

Moje mają w tym sezonie kolejne 2000km przy pełnym but.gif po śniegu itd. i jeszcze mięsa jest w zasadzie na następny sezon, ale chyba furę sprzedam i moooooże jakieś AWD.

Teraz żywy lód i nie ma po czym jeździć w górach oslabiony.gif

Napisano

> Moje mają w tym sezonie kolejne 2000km przy pełnym po śniegu itd. i jeszcze mięsa jest w zasadzie

> na następny sezon, ale chyba furę sprzedam i moooooże jakieś AWD.

> Teraz żywy lód i nie ma po czym jeździć w górach

czyli wniosek prosty, na drugą zime kupuje biezniki i tak w zimie rzadko 100 sie przekracza-przynajmniej tam gdzie ja jeźdże grinser006.gif

Napisano

Ja w tamtym roku negowałem tego typu opony, ale z faktu że nie stać mnie na nową markową oponę (goodyear, dunlop, czy nokian jeżeli mowa o zimówkach), w przyszłym roku zamierzam zakupić opony nalewkowe z bieżnikiem wspomnianych producentów.

Co mnie przekonało oprócz braku funduszy, to mój brat - jeździ już 3 rok na zimówkach za które zapłacił coś lekko ponad 500 pln, ja ogólnie co roku zmieniałem opony zimowe: w zeszłym roku ultra grip 7 tamtą zimę fajnie się jeździło w tym roku guma za stara i już się ślizgała, w tym roku kupiłem młodsze barumy i też nie zbyt stabilne, 3 letnie nalewki brata lepiej się sprawują, a mniej zapłacił niż ja w przeciągu 2 lat.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.