Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia czy Skoda

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chodzi o 2-gie auto w rodzinie.

Zastanawiają mnie 2 modele:

Dacia - Sandero.

DACIA

oraz:

Skoda - Fabia

SKODA

Obie marki znane są w Polsce od lat (od czasów nawet PRL)...

Oba samochody są tańszą czytaj "ekonomiczną" wersją koncernów VW i RSA.

Pewnie niewiele gorsze niż oryginały.

Utrata wartości zapewne podobna...

Awaryjność ?

Jakość wykonania ?

Poziom wyposażenia - ogrzewanie/klimatyzacja, ABS, poduszki to zapewne standard w obu przypadkach...

Ciekawy jestem Waszych opinii...

Napisano

fabia ok.gif, nikt pozniej nie bedzie chcial kupic rumuna

Napisano
z calym szacunkiem do Dacii ale porownywanie jej do Skody to lekkie nieporozumienie. O ile Dacia to faktycznie marka budzetowa to Skoda juz dawno przestala taka byc
Napisano
  • Autor

> z calym szacunkiem do Dacii ale porownywanie jej do Skody to lekkie nieporozumienie. O ile Dacia to

> faktycznie marka budzetowa to Skoda juz dawno przestala taka byc

Porównuje Dacię do Skody a nie do VW...

Napisano

> Porównuje Dacię do Skody a nie do VW...

ja umiem czytac, wiem co porownujesz ..... popatrz na cennik octavii i golfa to sie mozesz zdziwic w przypadku niektorych wersji ...

w Dacii nie masz nawet klimy automatycznej, w Skodzie masz dostepne wszystko za wyjatkiem niektorych kombinacji silnik/naped (nie ma np. 2.0 TSI + 4x4)

Napisano

> Ciekawy jestem Waszych opinii...

Porównanie słabe. Skoda jest na dobrą sprawę montownią sprawdzonych, ale nie przedpotopowych rozwiązań VAG do nadwozi posiadających indywidualną stylistykę. Dacia - teoretycznie podobnie (tyle, że z Renault jako marką wiodącą), ale jednak rozwiązania te są zazwyczaj o generację - dwie do tyłu w porównaniu z aktualnymi modelami Renault.

Powiem tak - Dacię lokowałbym jako markę niżej, niż Skodę czy Seata, ale zdecydowanie wyżej, niż np. Tata - mimo ogromnego potencjału hinduskiego koncernu.

Podsumowując - przy podobnej cenie - Fabia ok.gif

Prywatnie powiem, że mimo wszystko - byłem pod dużym wrażeniem Sandero Stepway - naprawdę przyjemne dla oka auto claps.gif

Napisano

> fabia , nikt pozniej nie bedzie chcial kupic rumuna

Mylisz się, ci co sprzedawali 3 letnie Dacie, na forum sprzedali bardzo szybko w kilka dni za dobre ceny, także jeżeli nie sprzedawałeś Dacii to nie pisz że nikt od ciebie nie chciał kupić.

Napisano

> Mylisz się, ci co sprzedawali 3 letnie Dacie, na forum sprzedali bardzo szybko w kilka dni za dobre

> ceny, także jeżeli nie sprzedawałeś Dacii to nie pisz że nikt od ciebie nie chciał kupić.

dobrze, dobrze ok.gif masz racje

Napisano

> O ile Dacia to

To przejdź sie do jakiegoś salonu i zobacz co oferują w najtańszej Fabii i za jakie pieniądze hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif. Potem zobacz co za to samo albo niewiele więcej daje mniej "renomowana" konkurencja biglaugh.gif.

Napisano

> To przejdź sie do jakiegoś salonu i zobacz co oferują w najtańszej Fabii i za jakie pieniądze .

> Potem zobacz co za to samo albo niewiele więcej daje mniej "renomowana" konkurencja .

no i? w Dacii nie kupisz pewnych opcji nawet za furmanke zlota, w skodzie masz praktycznie dostepne wszystko i o tym mowimy

Napisano

Jezeli np 3 latek to brac dacie i sie nie zastanawiac. W przypadku nowego auta to z tych dwoch to skoda. IMO i tak nie warta swojej ceny ale co zrobic, trzeba placic. Sprawdz jeszcze chevroleta. Lepsze wyposazenia za dobra cene.

jakiś tekst

Napisano

> no i? w Dacii nie kupisz pewnych opcji nawet za furmanke zlota, w skodzie masz praktycznie dostepne

> wszystko i o tym mowimy

Juz niedlugo vw ma zrobic porzadek i nowe skody beda jak dacia, czyli odczuwalnie gorsze od vw. Troche szkoda, bo zabija dobra marke za przyzwoite pieniadze, szkoda, ze czasem skoda jest drozsza od vw.

Napisano

> z calym szacunkiem do Dacii ale porownywanie jej do Skody to lekkie nieporozumienie. O ile Dacia to

skoda fabia nie jest autem budżetowym ?

proszę, nie pisz tylko że można do niej domówić cuda na kiju, bo nie o to chodzi.

Napisano

> Juz niedlugo vw ma zrobic porzadek i nowe skody beda jak dacia, czyli odczuwalnie gorsze od vw.

> Troche szkoda, bo zabija dobra marke za przyzwoite pieniadze, szkoda, ze czasem skoda jest

> drozsza od vw.

od dawna sie o tym mowi, ale IMO skoro skoda robi w Polsce wynik to nie zabija kury znoszacej zlote jajka

Napisano

> skoda fabia nie jest autem budżetowym ?

> proszę, nie pisz tylko że można do niej domówić cuda na kiju, bo nie o to chodzi.

moze byc, Dacia musi byc - widzisz roznice?

Napisano

> Mylisz się, ci co sprzedawali 3 letnie Dacie, na forum sprzedali bardzo szybko w kilka dni za dobre

> ceny, także jeżeli nie sprzedawałeś Dacii to nie pisz że nikt od ciebie nie chciał kupić.

dodaj tylko za ile sprzedawali te 3 letnie dacie smirk.gif

kupujac nowe auto brac to które lepiej cene trzyma

Napisano

> Juz niedlugo vw ma zrobic porzadek i nowe skody beda jak dacia, czyli odczuwalnie gorsze od vw.

> Troche szkoda, bo zabija dobra marke za przyzwoite pieniadze, szkoda, ze czasem skoda jest

> drozsza od vw.

Takie plotki czytam juz od kilku lat a skoda nadal wprowadza coraz to nowe, bardziej ekskluzywne i fikuśne modele (superb kombi czy yeti) i nie wskazuje nic na to, że mają zaprzestać rozwoju.

Napisano

Zapomniales w najwazniejszym w PL wspolczynniku "UJstrzelenia sasiada" smile.gif skoda ma duuuzooo wyzszy niz dacka.

Napisano

Wszystko zależy jaki budżet i jakie konkretne wymagania.

Np. Fabia w wersji RS za 70.000zł to okazja biorąc pod uwagę to co oferuje, a z drugiej strony w bida wersji, Sandero może mieć lepsze wyposażenie w tej samej cenie.

Na pewno Fabia będzie miała mniejszą utratę wartości ok.gif

Napisano

> Utrata wartości zapewne podobna...

Skoda na +

> Awaryjność ?

nie przesądzałbym zlosnik.gif

> Jakość wykonania ?

raczej Skoda +

> Poziom wyposażenia - ogrzewanie/klimatyzacja, ABS, poduszki to zapewne standard w obu

> przypadkach...

zależy od tego, co oczekujesz

a ja jestem ciekawy, jaka jest różnica w cenie, bo bez tego to sobie można, dywagować zlosnik.gif

Napisano

Jakość wykonania Skody to poziom Renault, czyli piętro wyżej niż Dacia.

Napisano
  • Autor

A więc chyba jednak Skoda...

Będzie mniejszy problem przy odsprzedaży... cool.gif

Dziękuję za opinie...

NB

Ciekawe dlaczego w PL bardziej przyjęła sie z grupy VW Skoda a nie Seat ??? hmm.gif

Ale to już temat na inny wątek !

Napisano

> Ciekawe dlaczego w PL bardziej przyjęła sie z grupy VW Skoda a nie Seat ???

> Ale to już temat na inny wątek !

moze daja lepsze rabaty dla flot

Napisano

> A więc chyba jednak Skoda...

tylko nie TSI zlosnik.gif no chyba że lubisz serwis zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Będzie mniejszy problem przy odsprzedaży...

te auta nawet całkiem ładny zbyt mają...nocą cfaniaczek.gif

> Dziękuję za opinie...

waytogo.gif

> NB

> Ciekawe dlaczego w PL bardziej przyjęła sie z grupy VW Skoda a nie Seat ???

Skoda była promowana przez Kulczyka i miała dobry stosunek ceny do jakości, Seat to IMC i wygórowana cena za ładniejsze od Skody/VW nadwozie

> Ale to już temat na inny wątek !

waytogo.gif

Napisano

> Tylko TSI, osiągi, ekonomia, cisza w aucie

rozrząd ....... devil.gif a i turbo może się niebawem okazać że jest no.gif - czas pokaże grinser006.gif

Napisano

> Przebieg?

w VW Polo od pewnego czasu problem doskonale znany, rozrząd przeskakuje i tłok bbq.gif bezobjawowo, bez errorowo na VAG/VAS

Napisano

> Witam,

> Chodzi o 2-gie auto w rodzinie.

> Zastanawiają mnie 2 modele:

> Dacia - Sandero.

> DACIA

> oraz:

> Skoda - Fabia

> SKODA

> Obie marki znane są w Polsce od lat (od czasów nawet PRL)...

> Oba samochody są tańszą czytaj "ekonomiczną" wersją koncernów VW i RSA.

> Pewnie niewiele gorsze niż oryginały.

> Awaryjność ?

> Jakość wykonania ?

> Poziom wyposażenia - ogrzewanie/klimatyzacja, ABS, poduszki to zapewne standard w obu

> przypadkach...

z ciekawości wszedłem w konfigurator, silnik w okolicach 70-75 koni, klima i lpg - wychodzi niecałe 2000zł różnicy na korzyść daci. Teść ma dustera dci i jak jadę do niego w góry to jazda tym samochodem to sama przyjemność, dzielny mały dzik zlosnik.gif ale w środku się czuje człowiek jak na początku lat 90tych, trzeszczy, twardo itp. Tak samo jest z sandero... Jakby była różnica z 10kzł to bym się zastanawiał. Ja bym się jeszcze nad 207 zastanowił. wg cennika wychodzi powiedzmy 46 ale francuzi dają spore rabaty

Napisano

Pewnie znajdą się tacy którzy będą polemizować, nie mniej Dacia odstaje poziomem wykończenia i materiałów od innych. Osobiście wybrał bym skodę bo to po prostu lepsza marka i lepsze samochody.

> Witam,

> Chodzi o 2-gie auto w rodzinie.

> Zastanawiają mnie 2 modele:

> Dacia - Sandero.

> DACIA

> oraz:

> Skoda - Fabia

> SKODA

> Obie marki znane są w Polsce od lat (od czasów nawet PRL)...

> Oba samochody są tańszą czytaj "ekonomiczną" wersją koncernów VW i RSA.

> Pewnie niewiele gorsze niż oryginały.

> Awaryjność ?

> Jakość wykonania ?

> przypadkach...

Napisano

Tak się składa iż obserwowałem kilka z tych ofert na giełdzie, i nie zauważyłem by cena sprzedaży była dobra. Dacia leci na pysk i tyle, a ceny nowych wcale nie są takie bardzo konkurencyjne. Zastanawiałem się kiedyś nad Loganem w kombiku z dieslem, za coś co z zewnątrz jeszcze jakoś wyglądało, za to w środku to bida do kwadratu chcieli około 50 tys, za takie pieniądze można mieć kilka na prawdę udanych samochodów.

Napisano

> Tak się składa iż obserwowałem kilka z tych ofert na giełdzie, i nie zauważyłem by cena sprzedaży

> była dobra. Dacia leci na pysk i tyle, a ceny nowych wcale nie są takie bardzo konkurencyjne.

> Zastanawiałem się kiedyś nad Loganem w kombiku z dieslem, za coś co z zewnątrz jeszcze jakoś

> wyglądało, za to w środku to bida do kwadratu chcieli około 50 tys, za takie pieniądze można

> mieć kilka na prawdę udanych samochodów.

> > ceny, także jeżeli nie sprzedawałeś Dacii to nie pisz że nikt od ciebie nie chciał kupić.

Dacia leci na pysk ale taka sprowadzana od dziadka z Niemiec i złożona z 3, bo aktualnie używana Dacia w Niemczech stoi o wiele wyżej niż w Polsce. Znajomy sprzedał 3 letnią Dacia Logan MCV z dieslem 1.5 dci bezwypadkowy, serwisowany, krajowy i przebiegiem 100 ty.km za 30 tys.zł gdzie za nowa dał około 50tys.zł, Dla mnie normalna utrata wartości i nic szczególnego a to co jest na allegro sprowadzane roczne, dwulatki za grosze to już pisałem. Nikt nie odda rocznego czy dwulatka za bezcen. Co do wykończenia to pewnie oglądałeś Logana ze starą deską z 2005 roku, ja mam już deskę rozdzielczą z Sandero/Clio i wygląda normalnie a co do wypasu to mam klimę 4 elektryczne szyby, centralny zamek,abs, poduszki powietrzne, skórę na kierownicy i biegach, podłokietnik, nie ma specjalnych fajerwerków elektronicznych ale to auto ma takie być proste i niezawodne. Do tego prześwit 15,5 cm i stalowa osłona zespołu napędowego od spodu grinser006.gif

Aha jest to najtańsze nowe auto 7 osobowe gdzie z tyłu wygodnie jadą dorosłe osoby.

Napisano

> drozsza od vw.

Nie wiem skąd to info patrząc na sukces wielkiego Superba, nowa Octavia ma być konkurencją Passata a w segmencie nizej zmieści się jeszcze jeden model koło Fabii (może wróci Felicia)

Napisano

> Nie wiem skąd to info patrząc na sukces wielkiego Superba, nowa Octavia ma być konkurencją Passata

> a w segmencie nizej zmieści się jeszcze jeden model koło Fabii (może wróci Felicia)

A to dlatego, ze odbiera klientow VW. A grupa vw traci klientow, ktorzy ida do daci czy fiata bo taniej.

Napisano

Jeśli zakładasz, że punkt wyjściowy Sandero i Fabii jest taki sam, nie zdziwi mnie wskazanie na Skodę. Ja jednak mam zdanie takie, że Skoda to lepsza marka lepszej matki. I w takim założeniu Dacia mnie nie zaskakuje, a Skoda mnie rozczarowuje.

Od 3 m-cy jeżdżę Loganem Pickupem z antycznym motorem z Clio II sprzed liftingu. Widać tu tanie materiały, rumuński montaż, ale samochód spełnia swoje zadanie w 100%. Koła się kręcą, a radio gra. hehe.gif

Fabia będzie o jedną klasę rozgrywkową wyżej, ale te słowa właściwie zinterpretują tylko zorientowani w piłkarskim pucharze polski. biglaugh.gif Nie ma też co liczyć, że nie znajdziemy taniości w Skodzie. Znajdziemy tam - nazwijmy to - bardziej kulturalne ubóstwo.

Tuż przed racjonalną, naturalną i mało zaskakującą decyzją na rzecz Skody, pokazują się nam silniki. I tu czeski elektorat będzie rozczarowany bo 3-cylindrowe HTP przy 1.2 16v Renault jest jak zlot RRM w Częstochowie przy bunga bunga. grinser006.gif

"Ideałem" byłaby Fabia z 1.2 16v pod maską, a tak...pozostaje założyć niemożliwy do rozstrzygnięcia wątek na AK. wink.gif

Napisano

> A to dlatego, ze odbiera klientow VW. A grupa vw traci klientow, ktorzy ida do daci czy fiata bo

> taniej.

No i co z tego jak plany na najbliższe 2 lata są inne czyli wzmacnianie Skody??

Napisano

> te auta nawet całkiem ładny zbyt mają...nocą

W przeciwieństwie do Dacii, na którą w Polsce nawet psom nie chce się podnieść nogi. Z mojego punktu widzenia to bardzo silny argument na rzecz Dacii. Ale ja jestem nienormalny - oczekuję od samochodu, żeby rano stał pod domem i po uruchomieniu zawiózł mnie tam, gdzie chcę. To, co na jego temat mówią sąsiedzi, mam tak głęboko w nosie, że mi kiszką stolcową wyłazi zlosnik.gif

Napisano

> No i co z tego jak plany na najbliższe 2 lata są inne czyli wzmacnianie Skody??

Pewnie tak, ale ciekawe co z materialami w srodku i tam gdzie sie da oszczedzic IMO beda oszczedzac.

Napisano

Powiem tak, mam prywatnie Fabie 1 z 2004r (LPG), słuzbowo jezdze czesto Loganami z lat 2007-2010 (ON i noPb) i prywatnie w zyciu bym nie zamienil Fabii na Dacie (no moze Duster).

Wiem, wiem, Logan to nie Sandaro, ale wg mnie to niewielka roznica.

Napisano

> W przeciwieństwie do Dacii, na którą w Polsce nawet psom nie chce się podnieść nogi. Z mojego

> punktu widzenia to bardzo silny argument na rzecz Dacii. Ale ja jestem nienormalny - oczekuję

> od samochodu, żeby rano stał pod domem i po uruchomieniu zawiózł mnie tam, gdzie chcę. To, co

> na jego temat mówią sąsiedzi, mam tak głęboko w nosie, że mi kiszką stolcową wyłazi

taniej i przy tych załozeniach bedzie sie przesiasc na komunikacje miejska-wstajesz rano, czeka na przystanku i dowozi na miejsce....

rozumiem uzywke, owszem moze i bym kupił dacke bo cena do rocznika jest bardzo fajna ale nowe??

sory ale bez mała 40 klockow za to auto to jakas przesada...

dodatkowo proponuje zerknac i porownac ceny skodzin powiedzmy po 3 latach i dacki - to juz powinien byc kluczowy argument

Napisano

> W przeciwieństwie do Dacii, na którą w Polsce nawet psom nie chce się podnieść nogi.

Ja powiem więcej - na kierowców Fabii nikt nie zwraca uwagi, albo zwraca jak na skodowe dno facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif, za to nabywcy nowych Loganów i Sandero są postrzegani w pewnych mocno zakorzenionych statystycznie kręgach jako ludzie naprawdę mający jaja! Powiem więcej - są atrakcyjni dla kobiet w najbardziej dla nich potrzebowskim i jurnym wieku grinser006.gif. C5 i E39 kompletnie nie robią na nich wrażenia zlosnik.gif.

Napisano

> , za

> to nabywcy nowych Loganów i Sandero są postrzegani w pewnych mocno zakorzenionych

> statystycznie kręgach jako ludzie naprawdę mający jaja! Powiem więcej - są atrakcyjni dla

> kobiet w najbardziej dla nich potrzebowskim i jurnym wieku

Jakie to kręgi? hehe.gif

Napisano

czy dacia ponad przeciętnie nie rdzewieje? widziałem taka miała ranty nadkoli i progi pordzewiale. auto miało kilka lat nie wiem może była popowodziowa ?

Napisano

> W przeciwieństwie do Dacii, na którą w Polsce nawet psom nie chce się podnieść nogi. Z mojego

> punktu widzenia to bardzo silny argument na rzecz Dacii. Ale ja jestem nienormalny - oczekuję

> od samochodu, żeby rano stał pod domem i po uruchomieniu zawiózł mnie tam, gdzie chcę. To, co

> na jego temat mówią sąsiedzi, mam tak głęboko w nosie, że mi kiszką stolcową wyłazi

nie wiem jak z cenami części do Dacii ( blacharka ), ale VW auta bardzo ładnie schodzą jako giełdowi/allegrowi dawcy podzespołów. Nie tylko 0000 , VW, Seat, ale i Skoda ma wzięcie crazy.gif

Napisano

> Jakie to kręgi?

Szyjne

Napisano

> taniej i przy tych załozeniach bedzie sie przesiasc na komunikacje miejska-wstajesz rano, czeka na

> przystanku i dowozi na miejsce....

Chwilowo jestem inwalidą I grupy, poproszę o inne pomysły...

Poza tym nie mówiłem, że musi być tanio. Ma być wygodnie. A posiadanie samochodu, który nie wzbudza zainteresowania złodziei daje komfort psychiczny absolutnie nieosiągalny dla właścicieli Skód, VW i innych "chodliwych" wynalazków.

Napisano

> Chwilowo jestem inwalidą I grupy, poproszę o inne pomysły...

> Poza tym nie mówiłem, że musi być tanio. Ma być wygodnie. A posiadanie samochodu, który nie wzbudza

> zainteresowania złodziei daje komfort psychiczny absolutnie nieosiągalny dla właścicieli Skód,

> VW i innych "chodliwych" wynalazków.

sory ale nawet fabia 1 i logan to 2 rozne swiaty jezlei mowa o komforcie, pomimo ze fabia to tez towar z najnizszej połki.

druga sprawa ubezpieczenie jest od komfortu psychicznego a nie marka samochodu

Napisano

> fabia , nikt pozniej nie bedzie chcial kupic rumuna

nie ma się co dziwić rumun = tandetne plastiki, korozja karoserii po co ktoś chciałbym ładować się na taką minę? Dacia jest dla ludzi bez "świadomości" motoryzacyjnej. Nadaje się dla rolnika do wożenia warzyw na bazar, dla ekipy remontowej ale raczej nie do normalnej jazdy bo jazda dacią przynajmniej dla mnie nasuwa myśl jazdy starym tramwajem z plastikowymi krzesełkami.

Napisano

> czy dacia ponad przeciętnie nie rdzewieje?

tak, ale nie ma się co dziwić miało być tanie i jest grinser006.gif ja się nawet to octavii zraziłem jak zapoznałem się z wnękami drzwi zaledwie 6-7 letnich egzemplarzy. A przecież skoda to trochę wyższa półka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.