Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marża na stacjach paliwowych

Featured Replies

Napisano

Pytanie do kogoś z branży,

Jaka jest dziś marża na stacjach benzynowych na paliwa tam sprzedawane ?

Płacąc kartą, a tak robi większość, prowizja wynosi ok 3%.

A więc => 5,50 * 3% = 0,16 PLN a więc 16 groszy.

Tak więc stacja dostaje z 1 litr paliwa "do kasy" => 5,50 - 0,16 = 5,34 PLN.

Ile od tej kwoty to marża ? hmm.gif

Napisano

> Pytanie do kogoś z branży,

> Jaka jest dziś marża na stacjach benzynowych na paliwa tam sprzedawane ?

> Płacąc kartą, a tak robi większość, prowizja wynosi ok 3%.

> A więc =Tak więc stacja dostaje z 1 litr paliwa "do kasy" =

> Ile od tej kwoty to marża ?

większość to płaci gotówką bądź przelewem smirk.gif

Napisano
  • Autor

> większość to płaci gotówką bądź przelewem

Dziś na BP.

W kolejce stało ok 10 osób.

Chyba jeden zapłacił gotówką.

Reszta karty debetowe lub kredytowe.

Kraków, BP vis-a-vis Carrefour.

Napisano

> Dziś na BP.

> W kolejce stało ok 10 osób.

> Chyba jeden zapłacił gotówką.

> Reszta karty debetowe lub kredytowe.

> Kraków, BP vis-a-vis Carrefour.

dziś w kolejce stało 3 osoby

dwie zapłaciły kartą 49,99 i 149,95 ...

i ja wziąłem WZ na 480zł hehe.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

i ja wziąłem WZ na 480zł

Co nie zmienia faktu iż w cenie paliwa jest marża.

Pytanie jakiej wysokości ?

Napisano

W TV mówili jakiś czas temu, że to są kwoty rzędu 3-5gr/l. Co do prowizji za płatność kartami na pewno 3%? Ja zawsze myślałem, że jest to 2%.

Napisano

> Co do prowizji za płatność kartami na

> pewno 3%? Ja zawsze myślałem, że jest to 2%.

To chyba zależy od obrotów, jestem skłonny zaryzykować twierdzenie, że stacja ma prowizję w granicach 1%.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> W TV mówili jakiś czas temu, że to są kwoty rzędu 3-5gr/l. Co do prowizji za płatność kartami na

> pewno 3%? Ja zawsze myślałem, że jest to 2%.

2% to nadal 11 groszy dla 5.50 PLN.

A więc stacja sprzedawałaby poniżej kosztów ??? yikes.gif

Napisano

> W TV mówili jakiś czas temu, że to są kwoty rzędu 3-5gr/l.

Myślę że więcej, ze 20-30 gr na litrze. Jak inaczej by funkcjonowały stacje typu Auchan, gdzie paliwo jest np. 20 gr tańsze niż na markowej stacji obok? Dokładali by do interesu? Nie wierzę. A paliwo mają to samo. Raz sam widziałem jak cysterna z napisem Orlen jechała na Auchan, a kilka dni później na BP obok zlosnik.gif

Napisano

Dlatego wiele stacji nie jest w stanie się utrzymać. Ostatnio znana była sprawa zaniżania cen przez Orlen (przed wyborami) przez co stacje konkurencyjne schodziły z marży jak mogły. Podobnie było przy poprzednich wzrostach akcyzy itp. Są momenty, że mają bardzo niską marżę, są też lepsze kiedy sobie odbijają - np. gdy ropa tanieje, cena na stacjach szybko nie spada, bo wzrasta marża. Teraz stacje to przecież w większości sklepy otwarte 24h/dobę także z alkoholem i wysokimi cenami, mimo których obroty nie są wcale niskie. Na tym sobie sporo stacja zarabia.

Napisano

Nie wiem jak jest z on/nobp ale na lpg tak do 40 groszy na litrze.

Napisano
TUTAJ coś wspominają o 8gr. na ON i 1gr na npPb95. Artykuł całkiem świeży, ale niestety ceny już jakby sprzed potopu buu.gif
Napisano

Też coś za dużo wychodzi. Jakiś czas temu również w TV mówili, że gdyby wszyscy za paliwo płacili gotówką to cena by spadła o kilka groszy. Trzeba pamiętać też, że gotówka generuje koszty. Ktoś musi ją potem przetransportować pod ochroną z tej stacji, ktoś musi ją policzyć, gdzieś tam się trafi fałszywka, jakaś część się zgubi zlosnik.gif itp.

Napisano

> TUTAJ coś wspominają o 8gr. na ON i 1gr na npPb95. Artykuł całkiem świeży, ale niestety ceny już

> jakby sprzed potopu

Paliwo przedwyborcze było na takiej właśnie marży sprzedawane, co można sobie było sprawdzić w oparciu o te ceny hurtowe podawane przez Orlen.

Napisano

> Paliwo przedwyborcze było na takiej właśnie marży sprzedawane, co można sobie było sprawdzić w

> oparciu o te ceny hurtowe podawane przez Orlen.

A to przypadkiem nie jest tak, że od tych cen hurtowych są udzielane jeszcze rabaty?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A to przypadkiem nie jest tak, że od tych cen hurtowych są udzielane jeszcze rabaty?

> Pozdrawiam BAS

Niewykluczone. Nie kupowałem nigdy paliwa w hurcie wink.gif

Napisano

> Nie wiem jak jest z on/nobp ale na lpg tak do 40 groszy na litrze.

moze kiedys, gdzies(poza shelm), ale nie przy obecnych cenach, to przy cenie na stacji 2,85 marzy bedzie ok 23gr

Napisano

> 2% to nadal 11 groszy dla 5.50 PLN.

Ale taka sieć na pewno ma niższe prowizje. 2 albo 3% to mogą mieć jakieś niewielkie sklepiki. Poza tym stacja żyje nie tylko ze sprzedaży paliwa - marża na towary w sklepie są kosmiczne, czasem są myjnie. Zbierając wszystko do kupy jakoś wiążą koniec z końcem wink.gif

Napisano

> moze kiedys, gdzies(poza shelm), ale nie przy obecnych cenach, to przy cenie na stacji 2,85 marzy

> bedzie ok 23gr

Średnia cena netto to 2,21zł za litr LPG, do tego podatek i wychodzi w granicach 2,7 za litr...

Napisano

> Jak inaczej by funkcjonowały stacje typu Auchan, gdzie

> paliwo jest np. 20 gr tańsze niż na markowej stacji obok? >Dokładali by do interesu? Nie wierzę.

Zdziwisz się być może, ale tak własnie bywa. Markety sprzedają po kosztach, aby przyciągnąć klientów na zakupy.

> A paliwo mają to samo. Raz sam widziałem jak cysterna z napisem Orlen jechała na Auchan, a kilka dni później na BP obok

Dokładnie. mało tego, raz na Carrefourze widziałem, jak chłopaki z Orlenu pobierają próbki benzyn, gnojówki i LPG do kontroli.

Napisano

> Dokładnie. mało tego, raz na Carrefourze widziałem, jak chłopaki z Orlenu pobierają próbki benzyn,

> gnojówki i LPG do kontroli.

I jaki z tego wniosek kolega wyciągnął? Ja taki, że Orlen produkuje, sprzedaje, dostarcza i sam siebie na końcu kontroluje icon_eek.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> I jaki z tego wniosek kolega wyciągnął? Ja taki, że Orlen produkuje, sprzedaje, dostarcza i sam

> siebie na końcu kontroluje .

Niekoniecznie sam siebie - chodzi raczej o to, czy na stacji nie dzieje się z paliwem nic dziwnego.

Taką samą procedurę ma np. Shell - tyle, że względem swoich stacji.

Napisano

> Niekoniecznie sam siebie - chodzi raczej o to, czy na stacji nie dzieje się z paliwem nic dziwnego.

> Taką samą procedurę ma np. Shell - tyle, że względem swoich stacji.

Każda normalnie funkcjonująca firma, zleca badanie jakości jakiegokolwiek produktu, niezależnej firmie / instytucji kontrolującej, która posiada odpowiednie uprawnienia / certyfikaty i cieszy się nieposzlakowaną opinią. Wiele firm kombinuje i do kontroli produktów wybierają niekoniecznie niezależne firmy / instytucje. Orlen kontroluje się sam, nawet nie próbuje zachować pozorów niezależności kontroli, jak kolega nie rozumie, to nie będę dalej tłumaczył.

Napisano

tja i pewnie dlatego teściu jak bierze fv na pogotowie ma cene 25 gr niższą niż na dystrybutorze, to samo Policja, straż, a kilka firm ma miedzy -10 a - 20 groszy. Ceny takie jak wszędzie więc firma dokłada kilka tysiecy do interesu gdyby to prawda była

Napisano

> Każda normalnie funkcjonująca firma, zleca badanie jakości jakiegokolwiek produktu, niezależnej

> firmie / instytucji kontrolującej, która posiada odpowiednie uprawnienia / certyfikaty i

> cieszy się nieposzlakowaną opinią. Wiele firm kombinuje i do kontroli produktów wybierają

> niekoniecznie niezależne firmy / instytucje. Orlen kontroluje się sam, nawet nie próbuje

> zachować pozorów niezależności kontroli, jak kolega nie rozumie, to nie będę dalej tłumaczył.

A kolega wie, ile ze stacji z ptaszynką lub muszelką należy do koncernów a ile jest franczyzowych itp?

Dobrze jest (zanim dostanie się po tyłku) sprawdzić, czy ktoś za naszymi plecami nie kręci wałków, korzystając z naszego logo i ryzykując nasze dobre imię, czyż nie? I po co w takim wypadku korzystać z firmy zewnętrznej i wyprowadzać pieniądze z firmy?

A przecież Inspekcja Handlowa pobiera próbki paliw z losowo wybieranych stacji - więc jest i kontrola zewnętrzna - na równych zasadach dla wszystkich koncernów oraz stacji niezrzeszonych.

Napisano

> Myślę że więcej, ze 20-30 gr na litrze.

oooooptymista!! 10-15 gr to jest górny MAX.

do ceny sprzedanego przez hurtownka paliwa trzeba przecież doliczyć też koszt dowiezienia paliwa, bo nikt za darmo nie zrobi tego. nawet własna flota (np. ORLEN) musi być z czegoś opłacana.

dlatego główne zarobki stacji to "dodatki" w budynku ("może do tego płyn zimowy podać? albo hamburgera"). z samego paliwa na dużej stacji jeszcze chyba nikt nie przeżył.

Napisano

> I jaki z tego wniosek kolega wyciągnął? Ja taki, że Orlen produkuje, sprzedaje, dostarcza i sam

> siebie na końcu kontroluje .

dokładnie.

przecież od momentu wyprodukowania paliwa do fizycznej jego sprzedaży paliwo "przepływa" z rąk do rąk.

np: producent => rurociąg => cysterna kolejowa => rurociąg => zbiornik (u hurtownika) => cysterna samochodowa => stacja paliw.

każdy się może pomylić i może dojść do zmieszania paliwa.

dodatkowo cena paliwa kusi, by je zwyczajnie skądś ukraść, a wlać np. wodę.

no ale klient nie chce wody tankować lecz najlepsiejsze na świecie paliwo. gdyby jednak zassał jakąś mieszankę z dystrybutora to może zrobić raban (bardzo mało prawdopodobne, że wygra z kimkolwiek), a to nie służy wizerunkowi firmy.

więc taka kontrola jest na porządku dziennym i robią ją nie tylko kierowcy z ORLEN Transport - bo to ta spółka dostracza paliwo.

Napisano

> oooooptymista!! 10-15 gr to jest górny MAX.

Oj zdziwisz sie... Nikt oficjalnie sie do tego nie przyzna. Ceny hurtowe które są na stronach orlenu są cenami podstawowymi. Jak sie dużo bierze od tego są jeszcze rabaty.

Krawiec

Napisano

> A to przypadkiem nie jest tak, że od tych cen hurtowych są udzielane jeszcze rabaty?

Oczywiście... i mogą być całkiem spore.

Krawiec

Napisano

Jak powiedział mi pewien człowiek z branży koszt obsługi gotówki to około 5%.

Krawiec

Napisano

> Jak powiedział mi pewien człowiek z branży koszt obsługi gotówki to około 5%.

to pewnie też zależny od wielkości stacji i rodzaju (ajent)

mała stacja to właściciel sam sobie policzy i wpłaci ... więc koszt znikomy

na znowu na takiej NESTE ktoś musi podjechać do automatu i wybrać kasę

a co do marży, skoro między stacjami są różnice rzedu 10-20gr to marża będzie zależna od ceny ... pewnie są i tacy co mają te 30gr

LPG na marketowej 1.76zł, a na Orlenie 1.90zł ... już mamy 14gr

Napisano

> oooooptymista!! 10-15 gr to jest górny MAX.

> do ceny sprzedanego przez hurtownka paliwa trzeba przecież doliczyć też koszt dowiezienia paliwa,

> bo nikt za darmo nie zrobi tego. nawet własna flota (np. ORLEN) musi być z czegoś opłacana.

> dlatego główne zarobki stacji to "dodatki" w budynku ("może do tego płyn zimowy podać? albo

> hamburgera"). z samego paliwa na dużej stacji jeszcze chyba nikt nie przeżył.

więc należy ten wątek polecić do przeczytania wszystkim tym, którzy podniecają się akcjami w stylu "dziś nie tankujmy na orlenie, jutro na BP, a niech złodzieje nie zarobią to obniżą swoje chore marże" hehe.gif

No ale ja rozumiem, że proste postrzeganie świata jest kuszące. Drogo na stacji = stacja to złodziej zlosnik.gif

Napisano

> pewnie są i tacy co mają te 30gr

Na stronie orlenu masz cenę za 1000 litrów. Duże stacje mają spore rabaty nie 20% ale nawet 6-8% podobno. i teraz pomysl ile marży może być. Stacje duże zarabiaja na pracowników gastronomią, gazetami itp - Niektóre stacje z hot dogów potrafią zarobić na wszystkie opłaty.. i mamy do tego 3o groszy na litrze zarobku - dlatego to im się aż tak opłaca

Napisano

> Oj zdziwisz sie... Nikt oficjalnie sie do tego nie przyzna.

nie muszę się dziwić. wiem to grinser006.gif

Napisano

> "dziś nie tankujmy na orlenie, jutro na BP, a niech złodzieje nie zarobią to obniżą swoje

no to jest myślenie prostaka, który nie ma pojęcia jak ten rynek funkcjonuje

> No ale ja rozumiem, że proste postrzeganie świata jest kuszące. Drogo na stacji = stacja to złodziej

no bezsens totalny. z takim myśleniem.

z drugiej strony prawie każdy kierowca zajeżdżający na stację (niekoniecznie tankujący) chce by było czysto, pachnąco, haziel za darmo jeszcze z ręcznikami papierowymi, kibel z płynem + szczota zawsze świeża, rękawice jednorazowe etc etc... a z czego to opłacić??

Napisano

> z drugiej strony prawie każdy kierowca zajeżdżający na stację (niekoniecznie tankujący) chce by

> było czysto, pachnąco, haziel za darmo jeszcze z ręcznikami papierowymi, kibel z płynem +

> szczota zawsze świeża, rękawice jednorazowe etc etc... a z czego to opłacić??

sądząc po obleganych stacjach marektowych, czy typu Bliska, Neste ... to raczej nie każdy

przynajmniej w mieście

sam tankuje na Bliskiej ok.gif

Napisano

> sądząc po obleganych stacjach marektowych, czy typu Bliska, Neste ... to raczej nie każdy

no ale bądźmy cywilizowani i nie sikajmy w krzakach grinser006.gif

jadąc w trasie zatrzymujemy się na tych lepszych stacjach.

Napisano

> Średnia cena netto to 2,21zł za litr LPG, do tego podatek i wychodzi w granicach 2,7 za litr...

skad taka srednia cena? W ostatnich tygodniach bylo ok 2,13-2,16netto za LPG

Napisano

> no ale bądźmy cywilizowani i nie sikajmy w krzakach

> jadąc w trasie zatrzymujemy się na tych lepszych stacjach.

to napisałem "przynajmniej w mieście"

a poza ... wiesz przeważnie jest bar który zarabia i WC musi mieć grinser006.gif

druga sprawa to koszty, w takim Krk chyba są sporo wyższe niż na prowincji ?

nawet kwestia pracowników hmm.gif

zresztą cena paliwa poza miastem jest niższa ... tankuje czasem 20km od Krk na Orlenie czy Shell'u i ceny mają porównywalne z Bliską/Carrefour spineyes.gif

IMO w mieście liczy się jednak cena, a nie wodotryski typu prysznic czy pachnący kibel hmm.gif

gdybym nie gaz, to tankował bym głownie na neste ok.gif

- nie ma kolejek bo się komuś hot-doga zachciało grinser006.gif

Napisano

Stacje benzynowe, mowa tu o dużych gigantach naftowych mają moim zdaniem zdecydowanie mniejsze prowizje. 3 % to bardzo dużo. Stawiam na poniżej 1,5 %. Opieram się o sieć tylko 35 sklepów gdzie prowizja od płatności kartami jest poniżej 2%.

Napisano

Ostatnio jak ktoś płaci kartą to stacja dokłada do interesu spineyes.gif

Napisano

> nie muszę się dziwić. wiem to

ooo ktoś z branży? Powitać zlosnik.gif

Napisano

> ooo ktoś z branży? Powitać

co ja się tego nawdycham... mlot.gif

Napisano

Mam wujka prowadzącego stację benzynową. Mówił o marży 20-40gr/litr, w zależności od sytuacji na rynku.

Nie wiem czy to brutto czy netto

Napisano

> To chyba zależy od obrotów, jestem skłonny zaryzykować twierdzenie, że stacja ma prowizję w

> granicach 1%.

Nieosiągalne, w PL są jedne z największych w Europie prowizji od płatniości kart i napewno to nie jest 1 % ale też nie 3 zlosnik.gif średnio ok 2-2,5 %

Napisano

> stąd ją wziąłem:

> KLIK

w takim razie mozna przyjac ze cena tranzakcyjna jest z dobre 5gr nizsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.