Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel ma być marką premium

Featured Replies

Napisano

> GM planuje przekształcić Opla w markę premium.

> Dla mnie pomysł jest mało realny, ale może to jest jakiś pomysł W każdym razie - będzie drożej, a

> niekoniecznie lepiej.

Smieszni sa. To nawet VW nie aspiruje do premium, a od opla o lata swietlne lepsi byli, sa i beda smile.gif

Opel to gnijace padlo dla biednych, kazdy Niemiec to wie smile.gif

Napisano

> Smieszni sa. To nawet VW nie aspiruje do premium, a od opla o lata swietlne lepsi byli, sa i beda

> Opel to gnijace padlo dla biednych, kazdy Niemiec to wie

ty jestes smieszny i tyle, w czym sa lepsi bo napewno nie w jakosci wykonania? dobry VW skonczyl sie jakies 15lat temu a fakt faktem 15 lat temu opel byl gnijacy, ale juz nie jest. obie marki sa na identycznym poziomie jesli chodzi o awaryjnosc i jakosc wykonania.

Napisano

> Smieszni sa. To nawet VW nie aspiruje do premium, a od opla o lata swietlne lepsi byli, sa i beda

Boli , ale niestety masz racje 270751858-jezyk.gif opel to zawsze była gorsza marka.... a w kręgach niemieckich auto dla biednych....

Ale od 2000 roku opel poprawił jakość smile.gif i te samochody są całkiem sympatyczne pod każdym względem.

VW teraz to nie jest ta jakość co była kiedyś. Więc stawka się wyrównuje

Napisano

Dorośnij i nie powtarzaj zasłyszanych tekstów od handlarzy samochodów

Napisano

> Dorośnij i nie powtarzaj zasłyszanych tekstów od handlarzy samochodów

Słysze takie teksty od osób nie będących handlarzami. Jakieś konkretne wnioski mam wyciągnąć?

Napisano

> GM planuje przekształcić Opla w markę premium.

> Dla mnie pomysł jest mało realny, ale może to jest jakiś pomysł W każdym razie - będzie drożej, a

> niekoniecznie lepiej.

Bo na chwile obecna niemal kazda marka stara sie przekonac caly swiat, ze jest "premium". Chyba jedynym wyjatkiem jaki znam jest Fiat, ktory swoimi produktami psrzedawanymi pod ta nazwa nie stara sie ludziom wmowic, ze robi luksusowe limuzyny.

Napisano

rotfl.gifhahaha.gif

Inteligentny, mający pojęcie o motoryzacji człowiek kupuje min. 4 cylindrowe silniki to po primo waytogo.gif

Po secondo Opel od ponad wieku wytwarza jedne z najznakomitszych konstrukcji w branży motoryzacyjnej.

Po tercjo jak by te całe VW były takie dobre to by się ich Niemcy nie zbywali w takim lawinowym tempie na rzecz polskich i ukraińskich handlarzy

Napisano

VW od bardzo dawna aspiruje do marki premium lub przynajmniej chcialby aspirowac. kilkoma modelami nawet probowali sie wbic w grono premium, ale srednio wyszlo.

Czy gnijące to bym kłócił, czy padło to tez bym się kłócił - z tym, ze Niemcy nie uważają producenta z Rüsselsheim za konkurencje dla innych niemieckich samochodów nie zgodzić się nie sposób.

Napisano

> Inteligentny, mający pojęcie o motoryzacji człowiek kupuje min. 4 cylindrowe silniki to po primo

Czy to aby dlatego do Corsy montowano silniki R3?

> Po secondo Opel od ponad wieku wytwarza jedne z najznakomitszych konstrukcji w branży

> motoryzacyjnej.

Zapewne dlatego do przetrwania na motoryzacyjnym rynku (w przeciwieństwie do WSZYSTKICH innych niemieckich producentów potrzebowali pomocy niemieckiego rządu)

> Po tercjo jak by te całe VW były takie dobre to by się ich Niemcy nie zbywali w takim lawinowym

> tempie na rzecz polskich i ukraińskich handlarzy

Bzdury opowiadacie panie kolego. To polscy i ukraińscy handlarze staja na głowie żeby przywieść tego jak najwięcej a nie Niemcy staja na głowie, żeby tego wywalić jak najwięcej za granice. Sprawdź jakie auto klasy C jest najlepiej sprzedającym się samochodem w Niemczech i to od lat.

Napisano

powiedział posiadacz 1.2 tsi hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Czy to aby dlatego do Corsy montowano silniki R3?

rozeznany w temacie tego nie kupi.... tak samo jak w przypadku "kosiarek" z innego niemieckiego koncernu palacz.gif

> Zapewne dlatego do przetrwania na motoryzacyjnym rynku (w przeciwieństwie do WSZYSTKICH innych

> niemieckich producentów potrzebowali pomocy niemieckiego rządu)

a być może była to bardzo cwana zagrywka prezesów Opla hmm.gif

> Bzdury opowiadacie panie kolego. To polscy i ukraińscy handlarze staja na głowie żeby przywieść

> tego jak najwięcej a nie Niemcy staja na głowie, żeby tego wywalić jak najwięcej za granice.

o tym napisałem przecież waytogo.gif

Napisano

> rozeznany w temacie tego nie kupi.... tak samo jak w przypadku "kosiarek" z innego niemieckiego

> koncernu

Misiek, kolego drogi. nie odwracaj kota ogonem. Nie sugeruj jakoby Opel sie wystrzegal silnikow R3 (bo to tragiczne rozwiazanie) bo doskonale wiesz jak je lansowano i jak mialo byc cudowne.

> a być może była to bardzo cwana zagrywka prezesów Opla

Mozesz wierzyc albo i nie, ale pracuje o rzut czapka od Rüsselsheim. Codziennie przez rece przechodzily mi setki czesci zamiennych dla Opli. I mozesz wierzyc albo i nie, ale ta firma wziela pieniazki aby przetrwac. Nie byl to pierwszy raz gdy stali na skraju bankructwa. Nie rob z siebie glupka sugerujac cwane zagrania ze strony zarzadu - swiadczy to jedynie o tym, ze tematu nie znasz kompletnie albo udajesz ze nie znasz.

> o tym napisałem przecież

Nie, nie napisales o tym i obaj doskonale to wiemy. To nie Astra jest najlepiej sprzedajacym sie kompaktem Niemiec a Golf. To ine Niemcy sprzedaja za grosze VW zeby sie ich pozbyc (bo to jak zasugerowales zlom) tylko handlarze kupuja co sie da bo wiedza ze nawet jesli te auta beda w stanie zlomowym to i tak sie sprzedadza.

Napisano

Jeśli insignia była wstępem opla do bycia marką premium to czarno to widzę zlosnik.gif

Napisano

> Misiek, kolego drogi. nie odwracaj kota ogonem. Nie sugeruj jakoby Opel sie wystrzegal silnikow R3

> (bo to tragiczne rozwiazanie) bo doskonale wiesz jak je lansowano i jak mialo byc cudowne.

poprzednia wypowiedź była sarkazmem do autora wątku mającego 3 cylindrowy motor by VW groop

> Mozesz wierzyc albo i nie, ale pracuje o rzut czapka od Rüsselsheim. Codziennie przez rece

tego nie wiedziałem waytogo.gif

> przechodzily mi setki czesci zamiennych dla Opli. I mozesz wierzyc albo i nie, ale ta firma

> wziela pieniazki aby przetrwac. Nie byl to pierwszy raz gdy stali na skraju bankructwa. Nie

w ponad 110 letniej historii zapewne każda firma miała i te lepsze i gorsze lata waytogo.gif

> rob z siebie glupka sugerujac cwane zagrania ze strony zarzadu - swiadczy to jedynie o tym, ze

> tematu nie znasz kompletnie albo udajesz ze nie znasz.

pomoc od rządu zapewne bardzo się przydała Oplowi, jednak sytuacja w jakiej się znaleźli IMHO nie do końca odzwierciedlała rzeczywistość, a chęć ugrania $$$$ - w Polsce w tamtym czasie też spekulowano n/t konieczności pomocy rządu dla gliwickiego oddziału przez wzgląd na pracowników którzy tam mają zatrudnienie.

> Nie, nie napisales o tym i obaj doskonale to wiemy. To nie Astra jest najlepiej sprzedajacym sie

Obecnie mamy trudne czasy i ciężko cokolwiek spekulować n/t przyszłych zdobywców podium w DE zważywszy że VW nie trzyma się racjonalnych rozwiązań tylko zaczyna wrzucać do samochodów to co było już awaryjne kilka lat temu czyli jednostki 3 cylindrowe.

> kompaktem Niemiec a Golf. To ine Niemcy sprzedaja za grosze VW zeby sie ich pozbyc (bo to jak

> zasugerowales zlom) tylko handlarze kupuja co sie da bo wiedza ze nawet jesli te auta beda w

> stanie zlomowym to i tak sie sprzedadza.

tu moja przenośnia miała w zamyśle podkreślenie legendy na jakiej bazuje ta marka w polskim społeczeństwie palacz.gif VW się psuja i to często - od upierdliwości typu wyciągające się linki w mech. podnoszenia szyby, poprzez pękające el. zamków drzwi, padające cewki i masę innych przypadłości nękających te pojazdy od dekad, jedyne pocieszenie w tym wszystkim to dostępność i naprawdę bardzo znośny poziom cen vs np. pojazdy francuskie.

Napisano

> poprzednia wypowiedź była sarkazmem do autora wątku mającego 3 cylindrowy motor by VW groop

facepalm%5B1%5D.gif 1.2 TSI ma 4 cylindry...

Napisano

Poniosło cię z tymi 3 cylindrami w 1,2 tsi. Co nie znaczy że VAG takich nie miał wink.gif

Napisano

> Poniosło cię z tymi 3 cylindrami w 1,2 tsi. Co nie znaczy że VAG takich nie miał

nono.gif Tylko Skoda i Seat, czyli budżetowe mutacje VW dla "wschodzących rynków". Sam VW nigdy czegoś takiego w swoich autach nie popełnił (grupa VAG owszem).

EDIT: Pomyliłem się skromny.gif

Napisano

> Poniosło cię z tymi 3 cylindrami w 1,2 tsi. Co nie znaczy że VAG takich nie miał

U mnie w firmie niedawno kupili Fabię 1,2 HTPotfór to to chyba jest drei zylinder. Jesio nie jechałem ale muszę spróbować smile.gif

Napisano

> Po secondo Opel od ponad wieku wytwarza jedne z najznakomitszych konstrukcji w branży

> motoryzacyjnej.

To akurat jest prawda, patrząc na to z punktu widzenia inżyniersko - technicznego. Nie ma drugiej takiej firmy na świecie, która robiła by tak proste i nieprzekombinowane na siłę konstrukcje.

Napisano

> poprzednia wypowiedź była sarkazmem do autora wątku mającego 3 cylindrowy motor by VW groop

Byla sarkazmem nietrafionym. Opel takie rozwiazani tez stosowal szeroko je lansujac.

> tego nie wiedziałem

No to teraz ju wiesz. Woze czesci zamienne zarowno od Opla jak i VW. moj glowny zleceniodawca byl przez dlugi czas grlownym spedytorem jesli idzie o transport czesci zamiennych do serwisow Opla w Niemczech. Swoja droga jak widze, jak te cezsci sa transportowane to nie dziwie sie, ze bankrutuja...

> w ponad 110 letniej historii zapewne każda firma miała i te lepsze i gorsze lata

> pomoc od rządu zapewne bardzo się przydała Oplowi, jednak sytuacja w jakiej się znaleźli IMHO nie

> do końca odzwierciedlała rzeczywistość, a chęć ugrania $$$$ - w Polsce w tamtym czasie też

> spekulowano n/t konieczności pomocy rządu dla gliwickiego oddziału przez wzgląd na pracowników

> którzy tam mają zatrudnienie.

A myslisz, ze o co chodzilo niemieckiemu rzadowi? O to zeby Opel prztrwal? nie, chodzilo tylko i wylacznie o zachowanie miejsc pracy w Rüsselsheim i Bochum. Praw2da jest taka. ze wszystkie ostatnie kryzysy uderzyly w producentow samochodow, ale VW, Audi, Mercedes i BMW wyszly z nich silniejsze. Nie mam pojecia czy bylo to z powodu swietnych produktow czy tez dobrej strategii wykorzystujacej np doplaty do nowych aut. Wszyscy producenci radzili sobie sami wprowadzajac oszczednosci i ciecia (np BMW skrocilo tydzien pracy aby uniknac zwolnien i zredukowac koszta).

Opel nie byl w stanie obronic sie sam. Nie wiem czy to byl spisek, kiepski marketing czy po prostu ich auta nie sa w opinii kupujacych az tak cudowne jak utrzymujesz - faktem jest, ze kasa od rzadu a dzieki niej sprzedaz Insygnii opdsunely ich od upadku. Czy beda umieli to wykorzystacto sie okaze, ale bedac szczerym watpie. Nie jest to pierwszy raz gdy Opel ma problem, wznosi sie na chwile a pozniej znow jest placz, zgrzytanie zebow i dramatyczne newsy o zalodze bojacej sie stracic prace.

> Obecnie mamy trudne czasy i ciężko cokolwiek spekulować n/t przyszłych zdobywców podium w DE

> zważywszy że VW nie trzyma się racjonalnych rozwiązań tylko zaczyna wrzucać do samochodów to

> co było już awaryjne kilka lat temu czyli jednostki 3 cylindrowe.

rozwiazania VW moze i sa kontrowersyjne ale faktem jest, ze ich auta sa w czolowce na listach sprzedazy. I to nie jest spekulacja - to jest fakt.

> tu moja przenośnia miała w zamyśle podkreślenie legendy na jakiej bazuje ta marka w polskim

> społeczeństwie VW się psuja i to często - od upierdliwości typu wyciągające się linki w

> mech. podnoszenia szyby, poprzez pękające el. zamków drzwi, padające cewki i masę innych

> przypadłości nękających te pojazdy od dekad, jedyne pocieszenie w tym wszystkim to dostępność

> i naprawdę bardzo znośny poziom cen vs np. pojazdy francuskie.

Ciekawe wiesci. Wedlug testow awaryjnosci VW nie jest jakos daleko za Oplem...

Napisano

> To akurat jest prawda, patrząc na to z punktu widzenia inżyniersko - technicznego. Nie ma drugiej

> takiej firmy na świecie, która robiła by tak proste i nieprzekombinowane na siłę konstrukcje.

Wbrew pozorm sa tez inni tacy producenci - np. Fiat (nie, nie jest to kolejna jihad co lepsze!). Problem polega na tym, ze Fiatnie probuje nikomu wmawiac, ze Fiat Punto to majsterszytk techniki tylko sprzedaje to jako zwykle auto klasy C.

Dziwi mnie, ze Opel nie uczy sie od konkurencji (np. Japończyków) jak sobie radzic w trudnych czasach.

Napisano

> Wbrew pozorm sa tez inni tacy producenci - np. Fiat (nie, nie jest to kolejna jihad co lepsze!).

> Problem polega na tym, ze Fiatnie probuje nikomu wmawiac, ze Fiat Punto to majsterszytk

> techniki tylko sprzedaje to jako zwykle auto klasy C.

Punto to segment C? yikes.gif Kompakt? icon_eek.gif

Napisano

> Fiat Punto

> jako zwykle auto klasy C.

Punto/GP to jest auto segment B.

Auto segment C to Stilo/NB.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Punto to segment C? Kompakt?

Słuszna uwaga, segment B. To auto miejskie. Mea culpa.

Napisano

> Wbrew pozorm sa tez inni tacy producenci - np. Fiat

Fiat faktycznie ma z Oplem coś wspólnego - też robi niby dobrze, ale brakuje im tego "jak". Opel wie co i jak, Fiat wie tylko co, brakuje im tego jak grinser006.gif. Problemem Fiata są tandetne i tanie materiały plus wykonanie u tanich kooperantów, ale gdyby nie to, Fiat nie był by tani i nie był by Fiatem.

Napisano

> Fiat faktycznie ma z Oplem coś wspólnego - też robi niby dobrze, ale brakuje im tego "jak". Opel

> wie co i jak, Fiat wie tylko co, brakuje im tego jak . Problemem Fiata są tandetne i tanie

> materiały plus wykonanie u tanich kooperantów, ale gdyby nie to, Fiat nie był by tani i nie

> był by Fiatem.

Zauwaz tylko, ze mimo tego Fiat nie ma aspiracji na marke premium i od lat w okreslonych klasach trzyma sie dobrze. Opel ma parcie an to zeby byc premium a efekty sa jakie sa.

Napisano

> rozwiazania VW moze i sa kontrowersyjne ale faktem jest, ze ich auta sa w czolowce na listach

> sprzedazy. I to nie jest spekulacja - to jest fakt.

To prawda ale czy przypadkiem nie jest to zasługa rynku niemieckiego który jest najwiekszy w Europie. Bo skoro tak to sprzedaż VW nie wynika z jego niezawodności/uniwersalności rozwiązań a wyłącznie z polityki narodu niemieckiego który kupuje głownie auta niemieckie.

Napisano

> Zauwaz tylko, ze mimo tego Fiat nie ma aspiracji na marke premium i od lat w okreslonych klasach

> trzyma sie dobrze. Opel ma parcie an to zeby byc premium a efekty sa jakie sa.

Od czasy do czasu ma. Ostatnio próbował Cromą coś ugrać. Nie wyszło. Wg mnie głowna bolączka Fiata jest mizeria jego oferty produktowej-znajdź mi np kombi? Nie ma ani w klasie B (Punto, Linea) ani w C (Bravo). Poza tym sedan Linea jest tylko z jednym dychawicznym silnikiem. I jak tu walczyć o większa sprzedaż. Bolączką Opla jest zbyt wysokie mniemanie o sobie co przekłada się się na zbyt wysokie ceny za ich zwyczajne auta.

Napisano

> Zauwaz tylko, ze mimo tego Fiat nie ma aspiracji na marke premium i od lat w okreslonych klasach

> trzyma sie dobrze.

Aspiracje ma, co jakiś czas wypuszcza jak nie Stilo, to Cromę, ale wychodzi mu to żałośnie facepalm%5B1%5D.gif. Opel zawsze miał jakiś model premium i był marką premium. Nie wiem skąd te dyskusje, że właśnie próbuje do tej klasy wejść?

Napisano

> 1.2 TSI ma 4 cylindry...

icon_eek.gif mój błąd blagam.gif Z rozpędu spojrzałem raptem na pojemność, w chwili gdy byłem zdominowany nieodpartą chęcią zainterweniowania wobec oszczerstw jakie zostały wypisane wobec jednego z najbardziej zasłużonych dla historii motoryzacji koncernu jakim niewątpliwie jest Opel waytogo.gif

Napisano

> To prawda ale czy przypadkiem nie jest to zasługa rynku niemieckiego który jest najwiekszy w

> Europie. Bo skoro tak to sprzedaż VW nie wynika z jego niezawodności/uniwersalności rozwiązań

> a wyłącznie z polityki narodu niemieckiego który kupuje głownie auta niemieckie.

Naród niemiecki kupuje to co dobre i tanie. Patriotyzm z dawno ustąpił tutaj pragmatyczności i zdrowemu rozsądkowi. VW Golf sprzedaje się od lat świetnie i to pomimo przejściowych problemow. Moim zdaniem to zasługa świetnego marketingu (pod tym względem VAG rządzi moim zdaniem) jak i faktu, ze samo auto nie jest aż takie złe jak twierdza złośliwi.

Sprawdź ceny VW Golfa na niemieckim rynku - to jest tutaj jeden z najdroższych samochodów w swojej klasie. Mimo tego się sprzedaje.

Poza tym skoro Niemcy tak chętnie kupują niemieckie auta to dlaczego Opel nie sprzedaje się jak cieple bułeczki? Skąd ich powracające kłopoty i problemy?

Napisano

> To nawet VW nie aspiruje do premium,

Uuu, no nie wiem, nie wiem.

Przecież ta INNOWACYJNA i KULTOWA marka to premium samo w sobie!

Co prawda ono'ż aspirowanie do klasy premium słabo im wychodzi, ale CHCĄ i to już ze 2 dekady...

Napisano

> Aspiracje ma, co jakiś czas wypuszcza jak nie Stilo, to Cromę, ale wychodzi mu to żałośnie . Opel

> zawsze miał jakiś model premium i był marką premium. Nie wiem skąd te dyskusje, że właśnie

> próbuje do tej klasy wejść?

Stilo było dobrym tyle że przewartościowanym $$$$$ produktem, któremu sukces rynkowy skutecznie utrudnili znawcy motoryzacji mieszający Fiata z błotem tak jak co to niektórzy to dzisiaj czynią względem Opla w niniejszym wątku.

Napisano

> Aspiracje ma, co jakiś czas wypuszcza jak nie Stilo, to Cromę, ale wychodzi mu to żałośnie.

Jezscze bardziej zalosnie wychodza proby wprowadzenia do klasy premium np Lancii. Nie zmienia to faktu, ze sam Fiat sprzedaje sie bardzo dobrze, rowniez w rodzinnym kraju Twojego Opla.

> Opel

> zawsze miał jakiś model premium i był marką premium. Nie wiem skąd te dyskusje, że właśnie

> próbuje do tej klasy wejść?

Ostatnimi modelami aspirującymi do premium były Senator i Diplomat. One tez faktycznie nawiązały walkę w tej klasie. Cala reszta...

Astra vs A3? Bez komentarza...

Insignia vs A4?

A może Ty wymienisz jakieś konkretne modele, które w Twojej opinii są w stanie konkurować np z BMW 7er, Mercedesem klasy E czy Audi A6?

Napisano

> Bolączką Opla jest zbyt wysokie mniemanie o sobie co przekłada się

> się na zbyt wysokie ceny za ich zwyczajne auta.

Zgadzam się.

Dodatkową bolączką opla jest to, że ciężko jest kupić opla - wleziesz do salonu i możesz stać, łazić dookoła aut, krzyczeć i tupać nogami a i tak pies z kulawą nogą do ciebie nie podejdzie zlosnik.gif

Napisano

> Uuu, no nie wiem, nie wiem.

> Przecież ta INNOWACYJNA i KULTOWA marka to premium samo w sobie!

> Co prawda ono'ż aspirowanie do klasy premium słabo im wychodzi, ale CHCĄ i to już ze 2 dekady...

Wujek, pierwszy raz od dawna piszesz po ludzku bez dziwnej nowomowy. I do tego z sensem. wink.gif

Napisano

> Naród niemiecki kupuje to co dobre i tanie.

> Sprawdź ceny VW Golfa na niemieckim rynku - to jest tutaj jeden z najdroższych samochodów w swojej

> klasie.

Trochę się zapętliłeś. Mam w rodzinie dwie rodziny niemieckie i obie jeżdżą niemieckimi autami. Przypadek? Nie sądzą żeby Golf był istotnie lepszy od takiego np Focusa, czy Mazdy 3. Ale one nie sa niemieckie....

> Poza tym skoro Niemcy tak chętnie kupują niemieckie auta to dlaczego Opel nie sprzedaje się jak

> cieple bułeczki?

Bo Opel nie jest uważany za rdzennie niemiecką firmę tylko za część amerykańskiej GM.

Napisano

> Wbrew pozorm sa tez inni tacy producenci - np. Fiat (nie, nie jest to kolejna jihad co lepsze!).

Nooo..

A kto bije w bębny i werble piejąc peany na rzecz literek:

JTD

Multijet

TwinAir?

To są IYO nieprzekombinowane konstrukcje?

Odważna teza.

Napisano

> Stilo było dobrym tyle że przewartościowanym $$$$$ produktem,

Nie. Stilo było Fiatem. Wiesz jakie auta produkuje Fiat? Widziałeś kiedyś limuzynę Fiata? Ja tez nie. Zeby to troche rozszerzyc, zastanwiales sie kiedys dlacezgo Toyota w stanach nie sprzedaje luksusowych aut pod swoja marka? Tak samo zreszta jak Nissan czy Honda? To proste, bo marka to rowniez jej opinia. fiat od zawsze byl i bedzie producentem malych, tanich prostych aut. Moga wypuscic auto, ktore bedzie pod kazdym wzgledem lepsze od BMW a i tak potencjalny klient kupi BMW. A wiesz czemu? Bo marka mu sie z czyms kojarzy.

Honda moze wyproudkowac swoja wersje Ferrari (nawet probowali), ale to ciagle bedzie Honda - firma znana z produkcji taniego, niezawodengo Civica. Podobnie jest z Toyota czy Suzuki.

Opel przezwiele lat pracowal sobie na swoja opinie i ma dokladnie taka na jaka zasluzyl - i przykro mi, al nie jest zbyt zbiezna z twoja. ktos kto zamierza kupic Audi A6 nie zacznie sie zastanwiac na Oplem i nie zmieni tego ani jakosc materialow ani rozwiazania techniczne. Niestety, na renome trzeba sobie zapracowac latami.

któremu sukces rynkowy skutecznie

> utrudnili znawcy motoryzacji mieszający Fiata z błotem tak jak co to niektórzy to dzisiaj

> czynią względem Opla w niniejszym wątku.

Nikt tu Opla z blotem nie miesza. my po prostu nie budujemy mu oltarza tak jak ty.

Napisano

> Trochę się zapętliłeś. Mam w rodzinie dwie rodziny niemieckie i obie jeżdżą niemieckimi autami.

> Przypadek? Nie sądzą żeby Golf był istotnie lepszy od takiego np Focusa, czy Mazdy 3. Ale one

> nie sa niemieckie....

Focus jest niemiecki aż do bólu. Produkowany jest zreszta w Kolonii.

> Bo Opel nie jest uważany za rdzennie niemiecką firmę tylko za część amerykańskiej GM.

I tak niby bylo od zawsze?

Napisano

> Nooo..

> A kto bije w bębny i werble piejąc peany na rzecz literek:

> JTD

> Multijet

> TwinAir?

> To są IYO nieprzekombinowane konstrukcje?

> Odważna teza.

Kazda firma pieje peany na temat swoich literek. Inna kwestia, ze Takie np Punto JTD ne jest z powodu takowych literek stawiane jako marka premium, rozumiesz mnie wujaszku?

Napisano

> Opel

> zawsze miał jakiś model premium i był marką premium.

Osz w dziuplę.

Aż się poobijałem jak z krzesła spadłem.

Poproszę o przykłady modelu opla będącego klasą premium.

Idealnie - z uzasadnieniem.

Napisano

> Osz w dziuplę.

> Aż się poobijałem jak z krzesła spadłem.

> Poproszę o przykłady modelu opla będącego klasą premium.

> Idealnie - z uzasadnieniem.

Juz pisalem: Diplomat i Admiral.

Napisano

> Kazda firma pieje peany na temat swoich literek. Inna kwestia, ze Takie np Punto JTD ne jest z

> powodu takowych literek stawiane jako marka premium, rozumiesz mnie wujaszku?

Mówimy teraz o przekombinowaniu konstrukcji.

JTD, jeżeli mamy na myśli "kultowe" JTD bylo w swoim czasie (czytaj - jako jeden z pierwszych CR-ów) mocno przekombinowanym silnikiem na tle konkurencji.

multidżet - na przykładzie fiat SDE - chyba nie trzeba dodawać nic więcej. Jednorazowego użytku silnik o niskiej trwałości i słabieńkiej kulturze pracy.

Muliti-er, zwłaszcza w wykonianu 2 cylindrowym...

Chyba nie trzeba objaśniać poziomu przekombinowania tego sprzętu, prawda?

Napisano

> Nie. Stilo było Fiatem. Wiesz jakie auta produkuje Fiat? Widziałeś kiedyś limuzynę Fiata? Ja tez

yikes.gif sam miałem Maree, rodzice mają Stilo

> nie. Zeby to troche rozszerzyc, zastanwiales sie kiedys dlacezgo Toyota w stanach nie

> sprzedaje luksusowych aut pod swoja marka? Tak samo zreszta jak Nissan czy Honda? To proste,

> bo marka to rowniez jej opinia. fiat od zawsze byl i bedzie producentem malych, tanich

> prostych aut. Moga wypuscic auto, ktore bedzie pod kazdym wzgledem lepsze od BMW a i tak

> potencjalny klient kupi BMW. A wiesz czemu? Bo marka mu sie z czyms kojarzy.

> Honda moze wyproudkowac swoja wersje Ferrari (nawet probowali), ale to ciagle bedzie Honda - firma

> znana z produkcji taniego, niezawodengo Civica. Podobnie jest z Toyota czy Suzuki.

> Opel przezwiele lat pracowal sobie na swoja opinie i ma dokladnie taka na jaka zasluzyl - i przykro

> mi, al nie jest zbyt zbiezna z twoja. ktos kto zamierza kupic Audi A6 nie zacznie sie

> zastanwiac na Oplem i nie zmieni tego ani jakosc materialow ani rozwiazania techniczne.

> Niestety, na renome trzeba sobie zapracowac latami.

Merkelowe dopłaty o ile dobrze pamiętam Niemcy spożytkowali mi. na zakup Daci która też przez lata pracowała na swoją opinię ok.gif

> któremu sukces rynkowy skutecznie

> Nikt tu Opla z blotem nie miesza. my po prostu nie budujemy mu oltarza tak jak ty.

jedno jest pewne - setki milionów zadowolonych użytkowników Opla na świecie nie mogło się mylić waytogo.gif

Napisano

> Juz pisalem: Diplomat i Admiral.

Ale mówimy o współczesnych sprzętach, a nie takich, które miały tapicerkę ze świeżo złowionego pterodaktyla...

Napisano

> Focus jest niemiecki aż do bólu. Produkowany jest zreszta w Kolonii.

> I tak niby bylo od zawsze?

Wiem , ale ze stereotypami nie wygrasz. Focus to Ford a Opel to GM i kropka. Dla moich krewnych w Niemczech liczy sie tylko VW, Audi, BMW i Mercedes. A ponieważ golf w tej gamie aut jest tani i przywoity to dlatego ma tak dobre wyniki sprzedaży.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.