Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel ma być marką premium

Featured Replies

Napisano

> Nie. Stilo było Fiatem. Wiesz jakie auta produkuje Fiat? Widziałeś kiedyś limuzynę Fiata? Ja tez

> nie. (...)

Tyle że Fiat ma w swojej grupie takie marki, że nawet niemieckie marki premium muszą się z nimi liczyć.

A że nie sprzedaje ich jako Fiat? To przecież słuszna koncepcja. Nikt tak nie sprzedaje.

A GM miał Saaba, z którego można było zrobić markę premium bo mu dużo nie brakowało. To sprzedał. Z Opla nigdy nie zrobi premium bo marka nie ma żywej tradycji.

Już prędzej z Chevroleta mógł próbować wykorzystując potencjał Corvette i Camaro. Ale poszedł w przeciwnym kierunku.

Tak samo VW. Nigdy nie będzie premium auto o nazwie Volkswagen.

Napisano

> Jeśli insignia była wstępem opla do bycia marką premium to czarno to widzę

ja tez, dawno nie widziałem wiekszej padaki niz Insignia grinser006.gif

Napisano

> dawno nie widziałem wiekszej padaki niz Insignia

Ponieważ?

Napisano

> a widziales ile to ma miejsca w srodku i jak "toto" wygląda

Tak. I co to ma do:

Quote:

nie widziałem wiekszej padaki niz Insignia

?

Napisano

> a widziales ile to ma miejsca w srodku i jak "toto" wygląda

Jak dla mnie to chyba najladniejsze obecnie auto klasy Dok.gif

Mowie oczywiscie, o tych bardziej popularnych...

Napisano

> Jak dla mnie to chyba najladniejsze obecnie auto klasy D

> Mowie oczywiscie, o tych bardziej popularnych...

Zgadza się. Insignia mi się podoba. Ale niczym nie zachwyca (jak to Opel). Biorąc stosunek jakość-cena, Insignia przegrywa z konkurencją. Po prostu w tej cenie da się kupić coś znacznie lepszego (pomijam wygląd, to rzecz wysoce subiektywna). No i oczywiście, Insignia nie ma nic wspólnego z klasą premium, nie te progi wink.gif

Napisano

> Tak. I co to ma do: Quote:

> nie widziałem wiekszej padaki niz Insignia

> ?

masz racje, mimo wszystko wyglada lepiej niż Ep... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Zgadza się. Insignia mi się podoba. Ale niczym nie zachwyca (jak to Opel). Biorąc stosunek

> jakość-cena, Insignia przegrywa z konkurencją. Po prostu w tej cenie da się kupić coś znacznie

> lepszego

a dałbyś jakiś przykład ? Bo obecnie zaczynam się powoli do czegoś przymierzać i jakoś nie bardzo mogę znaleźć coś lepszego w bardziej atrakcyjnej cenie hmm.gif

Napisano

> a dałbyś jakiś przykład ? Bo obecnie zaczynam się powoli do czegoś przymierzać i jakoś nie bardzo

> mogę znaleźć coś lepszego w bardziej atrakcyjnej cenie

Superb, Mondeo (tutaj można się kłócić), C5, Avensis (tutaj też można mocno dyskutować), Mazda 6, Honda Accord... I nie patrz na cenniki, Opel akurat niewiele daje zbić z ceny (bo są rozpieszczeni przez floty), ale u innych producentów rabaty mogą być bardzo zaskakujące.

Napisano

Powrót do korzeni?! hmm.gif

Mimo wszystko nie sądzę aby taka taktyka się sprawdziła, opel już od dawna nie miał modelu którym mógłby się w takiej klasie plasować.

Napisano

> masz racje, mimo wszystko wyglada lepiej niż Ep...

Nie ma jak sensowny argument facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Superb,

to rzeczywiście jest opcja, gdyby jeszcze lepiej wyglądało trochę - ale prowadzi się fajnie

>Mondeo (tutaj można się kłócić), C5, Avensis (tutaj też można mocno dyskutować),

te trzy pozycje mi się absolutnie nie podobają. Tzn C5 jest fajny, ale w życiu bym nie kupił.

>Mazda 6,

to jest kolejna alternatywa - muszę potestować

> Honda Accord... I nie patrz na cenniki,

> Opel akurat niewiele daje zbić z ceny (bo są

> rozpieszczeni przez floty), ale u innych producentów rabaty mogą być bardzo zaskakujące.

no tutaj wyszło, że nie bardzo się orientujesz wink.gif

w każdym razie dzięki za propozycję ok.gif

Napisano

> Tyle że Fiat ma w swojej grupie takie marki, że nawet niemieckie marki premium muszą się z nimi

> liczyć.

Fiata ma jedna taka markę. Liczba mnoga jest błędem.

> A że nie sprzedaje ich jako Fiat? To przecież słuszna koncepcja. Nikt tak nie sprzedaje.

Alez ja nie twierdze, ze to sprzedaz pod inna nazwa jest koncepcja zla - wrecz przeciwnie.

> A GM miał Saaba, z którego można było zrobić markę premium bo mu dużo nie brakowało. To sprzedał. Z

> Opla nigdy nie zrobi premium bo marka nie ma żywej tradycji.

Dokladnie o tym pisalem.

> Już prędzej z Chevroleta mógł próbować wykorzystując potencjał Corvette i Camaro. Ale poszedł w

> przeciwnym kierunku.

Jasne - tyle, ze Camaro i Corvette to troche inna liga i nie sa to samochody, ktore napedza sprzedaz tej marki w Europie. O tym, ze do sportowych aut europejskich o podobhnej mocy i osiagach im troche brakuje nawet nie pisze. To kompletnie nie ta liga jesli chodzi o jakosc wyknania i materialy. natomiast dosc tanio wychodza te amerrykanskie koniki w porownaniu do europejskich.

Napisano

> Jak dla mnie to chyba najladniejsze obecnie auto klasy D

> Mowie oczywiscie, o tych bardziej popularnych...

Na zewnatrz moze i tak, w srodku juz srednio - ale to rzecz gustu.

Napisano

> Avensis (tutaj też można mocno dyskutować),

Nie mozna. Nowa Avensis wyglada swietnie zarowno z zewnatrz jak i w srodku. Na zywo to auto robi wiele lepsze wrazenie niz na zdjeciach.

Napisano

> Smieszni sa. To nawet VW nie aspiruje do premium, a od opla o lata swietlne lepsi byli, sa i beda

VW ma Audi.

Gm miało Saaba, ale już nie ma.

Więc teraz Opel będzie promowany i do bycia tańszą marką pozostanie Chevrolet.

Napisano

> Prawdę mówiąc nawet nie zwrociłem na to uwagi... Ale skoro już wspominasz o radiu/wyświetlaczach,

> to w kwestii wygody obsługi i przejrzystości radia i komputera pokładowego, Fiat na tle Opla

> wygląda jakby go jakiś zakręcony Włoch na poniedziałkowej zmianie po niedzielnym "alleluja"

> projektował

He he ale w Astrze H próbowałeś się bawić klimą auto i radiem podczas jazdy? rotfl.gifwink.gif

Napisano

> GM planuje przekształcić Opla w markę premium.

> Dla mnie pomysł jest mało realny, ale może to jest jakiś pomysł W każdym razie - będzie drożej, a

> niekoniecznie lepiej.

Tak się zastanawiam, czy jest jakakolwiek inna marka która mniej się kojarzy z "premium" niż Opel hmm.gif

Chyba nawet Dacia może być bardziej premium. Taka fanaberia bogatego człowieka zlosnik.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam, czy jest jakakolwiek inna marka która mniej się kojarzy z "premium" niż Opel

> Chyba nawet Dacia może być bardziej premium. Taka fanaberia bogatego człowieka

dla mnie jest jezscze kilka innych o podobnym poziomie niepremium wink.gif

Napisano

> Odkręcasz znajdujące się w bagażniku dwie plastikowe nakrętki i cała lampa wyjmuje się z karoserii.

> Dalej masz kilka śrubek i żaróweczki są na wierzchu.

No czyli dokładnie tak jak w Astrze G smile.gif

Napisano

> a wiesz ze ta skrzynia jest niemiecka

Jak to było? Niemiecka na chińskich częściach? biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> He he ale w Astrze H próbowałeś się bawić klimą auto i radiem podczas jazdy?

Nie, jeździłem Astra H i Viki C tylko z manualną klimą. Słyszalem, że w wersjach z automatyczną jest jakiś zgrzyt w obsłudze, ale nie mialem okazji testować wink.gif

Napisano

> He he ale w Astrze H próbowałeś się bawić klimą auto i radiem podczas jazdy?

A co jest nie tak z klimą i radiem?

Klimatyzacja ma moim zdaniem tylko taki minus, że włącza się i wyłącza ją z poziomu menu, a nie żadnym dedykowanym przyciskiem. Ale to widać taka koncepcja miała być, że jak jest automatyczna to ją włączasz i zapominasz, reszta dzieje się sama. Choć dziwnym trafem w Insignii już z tego zrezygnowali zlosnik.gif

A co do radia - nie zauważyłem przez 4 lata użytkowania jakiś niedociągnięć niewiem.gif

Napisano

> A co jest nie tak z klimą i radiem?

> Klimatyzacja ma moim zdaniem tylko taki minus, że włącza się i wyłącza ją z poziomu menu, a nie

> żadnym dedykowanym przyciskiem. Ale to widać taka koncepcja miała być, że jak jest

> automatyczna to ją włączasz i zapominasz,

Może i taka koncepcja, ale obsługa jest skomplikowana dla lajkonika, nie jest intuicyjna, trzeba wchodzic w opcje kompa.

Co do radia jak pamiętam to te przyciski z pokrętłem są namieszane. Oczywiscie idzie sie przyzwyczaić, ale nie jet to intuicyjne.

Napisano

> Mimo wszystko nie sądzę aby taka taktyka się sprawdziła, opel już od dawna nie miał modelu którym

> mógłby się w takiej klasie plasować.

Ale to nie kewestia modelu co prestiżu marki. Taki np VW miał Phaetona, który chociaż terchnicznie dobry, jednak furory nie zrobił.

Napisano

> Może i taka koncepcja, ale obsługa jest skomplikowana dla lajkonika, nie jest intuicyjna, trzeba

> wchodzic w opcje kompa.

W opcje trzeba wchodzić tylko, żeby włączyć "śnieżynkę" - i to faktycznie mogłoby być inaczej. Wszystko inne - temp, siłę nadmuchu, kierunek - reguluje się bezpośrednio pokrętłami. Ale z doświadczenia powiem, że automat działa na tyle dobrze, że u mnie cała "gałkologia" polegała na zmianie temperatury.

> Co do radia jak pamiętam to te przyciski z pokrętłem są namieszane.

Nie zauważyłem nic dziwnego w obsłudze radia.

Napisano

> Fiata ma jedna taka markę. Liczba mnoga jest błędem.

Dwie. Maserati i Ferrari. Poza tym Alfie i Lancii dużo nie brakuje.

> Alez ja nie twierdze, ze to sprzedaz pod inna nazwa jest koncepcja zla - wrecz przeciwnie.

> Dokladnie o tym pisalem.

No więc ja nie polemizuję tylko się przyłączam. wink.gif

> Jasne - tyle, ze Camaro i Corvette to troche inna liga i nie sa to samochody, ktore napedza

> sprzedaz tej marki w Europie. O tym, ze do sportowych aut europejskich o podobhnej mocy i

> osiagach im troche brakuje nawet nie pisze. To kompletnie nie ta liga jesli chodzi o jakosc

> wyknania i materialy. natomiast dosc tanio wychodza te amerrykanskie koniki w porownaniu do

> europejskich.

Zgadzam się, że poziom wykończenia tych aut odbiega od europejskich marek premium. Ale:

- Technicznie niewiele im można zarzucić

- Są żywymi legendami - w klasie premium trzeba mieć jakąś historię

- Mimo wszystko budują całkiem niezły image

A już na pewno są lata świetlne przed obecnym Oplem jeśli chodzi o tzw. prestiż. Tymi samochodami ludzie się ekscytują, w porównaniach dziennikarskich walczą one nieraz z autami supersportowymi. Czego nie można powiedzieć o żadnym z Opli.

crazy.gif

Napisano

> jedynym wyjatkiem jaki znam jest Fiat, ktory swoimi produktami psrzedawanymi pod ta nazwa nie

> stara sie ludziom wmowic, ze robi luksusowe limuzyny.

To fiat nie jest marką premium yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif to straszne facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jako użytkownik i Opla, i Fiata przyznam, że masz dużo racji

Jako użytkownik Opla/Fiata/ Saaba w postaci jednego wytworu zwanego: Fiatem Cromą muszę przyznać, że jest w tym tyle prawdy co i nieprawdy zlosnik.gif

Napisano

> W opcje trzeba wchodzić tylko, żeby włączyć "śnieżynkę" - i to faktycznie mogłoby być inaczej.

> Wszystko inne - temp, siłę nadmuchu, kierunek - reguluje się bezpośrednio pokrętłami.

No własnie dlaczego on/off spręzarki jest w opcjach? Albo soft. normal... jakoś tak też.

Racja, że co chwile tego nie zmieniasz i opcji mnogo ok.gif, co kto lubi, dla mnie wzorem ergonomii jest klima w stilo/NB, gdzie masz duże wyraźne przyciski, duży czytelny wyświetlacz. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale po prostu nie moge sie zgodzić, że Fiat ma bardziej pokomplikowane od Opla wink.gif

Ale z

> doświadczenia powiem, że automat działa na tyle dobrze, że u mnie cała "gałkologia" polegała

> na zmianie temperatury.

> Nie zauważyłem nic dziwnego w obsłudze radia.

Przy okazji muszę sprawdzić. Cos mi swita, że chciałem pogłośnić pokrętłem, a tu się stacje zmieniały? hmm.gif

Napisano

> No własnie dlaczego on/off spręzarki jest w opcjach?

Też mnie to zastanawiało jak ją kupiłem. Ale faktem jest, że potem i tak w zasadzie cały czas miałem to włączone na auto i nic nie musiałem zmieniać.

> Przy okazji muszę sprawdzić. Cos mi swita, że chciałem pogłośnić pokrętłem, a tu się stacje

> zmieniały?

Może palec Ci się omsknął zlosnik.gif Albo pomyliły Ci się przyciski przy sterowaniu z kierownicy. Bo dużym pokrętłem od głośności stacji nie zmienisz.

Napisano

> Może palec Ci się omsknął Albo pomyliły Ci się przyciski przy sterowaniu z kierownicy. Bo dużym

> pokrętłem od głośności stacji nie zmienisz.

Nie, pamietam jak kumpel kupił, wsiadłem zaczałem bawic sie radiem i klima. Cos nie szło jak powinno hehe.gif

Napisano

> GM planuje przekształcić Opla w markę premium.

> Dla mnie pomysł jest mało realny, ale może to jest jakiś pomysł W każdym razie - będzie drożej, a

> niekoniecznie lepiej.

hmm a taka vectra c to już nie klasa premium?

Napisano

>Ale z

> doświadczenia powiem, że automat działa na tyle dobrze, że u mnie cała "gałkologia" polegała

> na zmianie temperatury.

O, widzisz smile.gif Ja w Astrze miałem prosty automat jednostrefowy, pracujący praktycznie non stop w trybie "auto". O istnieniu klimatyzacji przypominałem sobie tylko sporadycznie, jak byłem albo za grubo ubrany, albo jak slonce strasznie prażyło - wtedy minimalnie ruszałem pokrętło temperatury. W Bravo mam manual - i chyba na szczęście, bo jak czasem poczytam jakie patenty mają posiadacze automatu to aż nie wierzę zlosnik.gif Każdy ma swój przepis - po odpaleniu ustawiają tak i tak, nawiew tu i tu, potem przestawiają na inne ustawienie... U paru osób widziałem na fotkach że latem klima ustawiona na 16*, a siła i kierunek nawiewu wg jakiegos dziwnego algorytmu zlosnik.gif Dla mnie to kosmos - ja zawsze miałem 21-22*, full auto i nic nie musiałem gmerać. Nie wspomne już że co chwila komuś się jakieś klapki zawieszają, coś trzeba resetowac itp itd. zlosnik.gif

Mogę się mylić, może klima jest dobra tylko nikt nie potrafi z niej prawidłowo korzystać. Sam nie mam - nie wiem smile.gif

Napisano

> Jako użytkownik Opla/Fiata/ Saaba w postaci jednego wytworu zwanego: Fiatem Cromą muszę przyznać,

> że jest w tym tyle prawdy co i nieprawdy

Jako użytkownik Fiata Cromy masz szczęście jeździć chyba najlepszym możliwym Fiatem - zbudowanym na bazie Opla zlosnik.gif

Napisano

> No własnie dlaczego on/off spręzarki jest w opcjach?

To faktycznie dziwne. Opel w pewnym momencie próbował wprowadzać jakieś dziwne patenty - brak wskaźnika temperatury płynu chłodzącego (to drobiazg który dyskwalifikuje Astre H jako auto dla mnie zlosnik.gif ), brak włącznika klimy na desce, "miękka" dzwignia kierunkowskazow (zbytnie udziwnienie, chociaz mozna sie przyzwyczaic). Na szczęście chyba zrozumiał że lepsze wrogiem dobrego i wycofał się z takich cudów smile.gif

Napisano

> Superb, Mondeo (tutaj można się kłócić), C5, Avensis (tutaj też można mocno dyskutować), Mazda 6,

> Honda Accord... I nie patrz na cenniki, Opel akurat niewiele daje zbić z ceny (bo są

> rozpieszczeni przez floty)

kolega bral insignie jako sluzbowkę i dostal rabaty solidne... nie byla to flota, w firmie raptem z 5 aut

Napisano

> Jezscze bardziej zalosnie wychodza proby wprowadzenia do klasy premium np Lancii. Nie zmienia to

> faktu, ze sam Fiat sprzedaje sie bardzo dobrze, rowniez w rodzinnym kraju Twojego Opla.

> Ostatnimi modelami aspirującymi do premium były Senator i Diplomat. One tez faktycznie nawiązały

> walkę w tej klasie. Cala reszta...

> Astra vs A3? Bez komentarza...

> Insignia vs A4?

> A może Ty wymienisz jakieś konkretne modele, które w Twojej opinii są w stanie konkurować np z BMW

> 7er, Mercedesem klasy E czy Audi A6?

Była jeszcze Omega która sobie nieźle radziła. wink.gif Później mało udane Signum a teraz nic. Wszystko zależy co pojmujesz pod klasą premium. Czy wszystkie modele Audi uznajemy za premium czy pewną klasę rozmiarową i w górę uznajemy za premium?

Napisano

> Nikt tu Opla z blotem nie miesza. my po prostu nie budujemy mu oltarza tak jak ty.

Mądre słowa. Generalnie się zgadzam, Opel to nie marka premium i nie będzie. Jedyne co mogą zrobić to wysokiej jakości markę middle costową. ok.gif Low costowy jest Chevrolet.

Napisano

> No ja wlasnie myslalem, ze ktorys z fanow Opla powie czym konkuruje.

Niczym w klasie premium, w klasie middle cost jak najbardziej radzi sobie bardzo dobrze, w porównaniu choćby do rzeczonego VW.

Napisano

> Niczym w klasie premium, w klasie middle cost jak najbardziej radzi sobie bardzo dobrze, w

> porównaniu choćby do rzeczonego VW.

te puste dyskusje facepalm%5B1%5D.gif

Opel zawsze był w środku, razem z Fordem, tyle że sprzedaż jakby trochę siadła; w tej chwili Opel jest na równi z Fordem i jest to około 1/3 tego co sprzedaje w Niemczech VW; na image Opla na pewno źle wpływają silniki od Fiata zlosnik.gif kłopoty finasowe i spokrewnienie z GM, ale żeby Opel miał być bardziej awaryjny niż VW czy Ford, to pierwsze słyszę i sam wolałbym Astrę T niż Golfa TSI zlosnik.gif

Napisano

> na image Opla na pewno źle wpływają silniki od Fiata

Taa, jedne z lepszych silników w tych autach icon_eek.gif

Napisano

> Taa, jedne z lepszych silników w tych autach

Dokładnie, oprócz starszych diesli VW i HDI 90/110KM tylko JTD/Multijet może poszczycić się sporą jak na nowe konstrukcje trwałością.

Napisano

zgadzam się, ale to takie nie-niemieckie w Niemczech, podatnik znów ma ratować obcy kapitał i włoskie silniki - rozumieć? zlosnik.gif

Napisano

Fakt. Ale kolega Grossek słusznie zauważył, że wpływa to negatywnie na IMAGE. "Silnik od Fiata" dobrze brzmi tylko dla kogoś, kto się trochę na motoryzacji zna (czyli zdecydowana mniejszość), dlatego Opel za bardzo się z tym nie afiszuje. Za to Skoda za czasów Felicji bardzo się obnosiła z tym, że ma silnik od VW, to samo robi teraz Dacia (silnik od Renault). Fiat robi dobre silniki, ale generalnie Fiat ma złą opinię i dlatego chwalenie się, że Opel ma silniki od Fiata marketingowo nie jest wskazane.

Napisano

Teoretycznie może tak ale w końcu ilu nabywców wie, że silnik jest fiatowski - w końcu na wierzchu jest logo Opla smile.gif

Napisano

> Fakt. Ale kolega Grossek słusznie zauważył, że wpływa to negatywnie na IMAGE. "Silnik od Fiata"

> dobrze brzmi tylko dla kogoś, kto się trochę na motoryzacji zna (czyli zdecydowana

> mniejszość), dlatego Opel za bardzo się z tym nie afiszuje. Za to Skoda za czasów Felicji

> bardzo się obnosiła z tym, że ma silnik od VW, to samo robi teraz Dacia (silnik od Renault).

> Fiat robi dobre silniki, ale generalnie Fiat ma złą opinię i dlatego chwalenie się, że Opel ma

> silniki od Fiata marketingowo nie jest wskazane.

U mnie w pracy tak demotywowałem oplowskiego dżihadowca, powiedziałem mu że Vectra 1,9CDTI ma silnik Fiata i mu morale padło hehe.gif

Napisano

> U mnie w pracy tak demotywowałem oplowskiego dżihadowca, powiedziałem mu że Vectra 1,9CDTI ma

> silnik Fiata i mu morale padło

Są oplowscy dżihadowcy? yikes.gif

Myślałem, że dżihad jest domeną wyłącznie właścicieli używanych VW oraz niedużych Fiatów.

hehe.gif

Napisano

> Są oplowscy dżihadowcy?

Są. Każda marka ma swoich. Podobno z wiekiem to mija, ale jakiś odsetek zostaje skrzywiony na zawsze.

> Myślałem, że dżihad jest domeną wyłącznie właścicieli używanych VW oraz niedużych Fiatów.

Nie tylko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.