Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS/ASR/ESP failure!!

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

od trzech dni walczę z takim problemem jak w tytule ABS/ASR/ESP failure. Wygląda to tak...

285533068-IMG_0943.JPG

angryfire.gifsciana.gifboje_sie.gif

Od razu dodam, że nie jest temu winny akumulator. Klemy przeczyszczone, akumulator doładowany, ładowanie w aucie OK. Akumulator sprawdzony u sprzedawcy u którego był kupowany. Podobno wszystko OK!

Nie ma reguły kiedy ten błąd wyskoczy, przepraszam jest jedna reguła... zawsze po naciśnięciu pedału hamulca. Można przejechać 20 km i nic się nie dzieje, nagle bip, bip... Zdarza się że wyskoczy po przejechaniu kilku metrów. Po prostu nie ma na to patentu. O co znowu chodzi?

Chyba w ostatnim czasie zacznę pisać książkę pod tytułem "Failur Twój przyjaciel" smile.gif

Koledzy! Pomocy!

Pozdrawiam

kubussss smile.gif

post-149978-14352514757161_thumb.jpg

Napisano

Najprawdopodobniej czujnik ABS'u powiedział 30.GIF

Miałem podobnie w ubiegłym roku w Corsie C - też mogłem przejechać pewien dystans i było ok a za chwilę siało błędami ABS. Tutaj wszystkie te systemy są oparte na jednym czujniku ok.gif

Napisano

Obstawiam błąd czujnika ABS (zabrudzenie), albo rozłączyła się

któraś z wtyczek przy podszybiu. Miałem to samo, tyle że ja mam

tylko ABS, ale też wyskakiwało przy hamowaniu.

Napisano

przeczyść pierścienie magnetyczne na piastach z tyłu, zbiera się tam "mega syf", może być też nadwyrężony kabelek od czujnika.

Napisano

> Obstawiam błąd czujnika ABS (zabrudzenie), albo rozłączyła się

> któraś z wtyczek przy podszybiu. Miałem to samo, tyle że ja mam

> tylko ABS, ale też wyskakiwało przy hamowaniu.

a u mnie wyskakuje przy głębszym skręcie. strona w którą skręcam nie ma znaczenia, z reguły niedługo po odpaleniu silnika ale niekoniecznie, no i przede wszystkim nie za każdym razem. icon_rolleyes.gif dzisiaj po raz pierwszy zrobił to trzy razy pod rząd, zazwyczaj tylko raz dziennie biglaugh.gif

czeski film spineyes.gif

Napisano

Naiwne pytanie.. wszystkie gumy takie same?

Napisano
  • Autor

W moim przypaku oczywiście wszystkie opony takie same - 195, R15.

Napisano

> W moim przypaku oczywiście wszystkie opony takie same - 195, R15.

A może trzeba przeczyścić słynne złącze D4

Napisano

> Naiwne pytanie.. wszystkie gumy takie same?

takie same waytogo.gif

wygląda na to, że problem jest związany z temperaturą.

Napisano

> takie same

> wygląda na to, że problem jest związany z temperaturą.

Mam i ja zlosnik2.gif Z tym, że u mnie takie coś zdarza się może raz albo dwa razy na tydzień. Tak jak u Ciebie tylko przy niskich temperaturach powietrza. Do tej pory podejrzewałem po prostu spadek napięcia akumulatora w aucie, które stoi na mrozie dzień lub dwa bez ruchu. Nie wiem czy mam rację czy nie.

Napisano
  • Autor

Witajcie,

wracając z pracy podjechałem sobie do jednego z zaprzyjaźnionych mechaników. Mechaników ów nie zajmuje się jednak elektroniką i nie ma FESa do Fiata... jednak do rzeczy. Stwierdził, że rozsypało się łożysko w przednim kole i pasek magnetyczny świruje i to jest przyczyną tego błędu. Kazał mi jednak sprawdzić do FESem, który czujnik powoduje błąd, zatem pozostało mi jakże ostatnio zaprzyjaźnione ASO. Mam pytanie: czy błędy ABS/ASR/ESP będą zapisane w pamięci kompa? Pytam, ponieważ nie zawsze świeci się ten błąd na desce rozdzielczej.

Co o tym wszystkim sądzicie?

Pozdro

kubussss smile.gif

Napisano

też bateryjkę podejrzewam. jeżdżę nim głównie po mieście, raczej krótsze niż dłuższe dystanse, więc ma prawo... smirk.gif

Napisano

> też bateryjkę podejrzewam. jeżdżę nim głównie po mieście, raczej krótsze niż dłuższe dystanse, więc

> ma prawo...

U mnie też ostatnimi czasy tylko po mieście i to góra kilkanaście kilometrów dziennie, rzadko kiedy mam go okazję przegonić po dłuższej trasie tak aby alternator pokazał co potrafi i trochę bateryjkę podładował. Jak na razie uznaję, że TTTM smile.gif

Napisano

> Mam pytanie: czy błędy ABS/ASR/ESP będą zapisane w pamięci

> kompa?

Jak najbardziej - tyle że w pamięci sterownika ABS-u smirk.gif

Napisano

zawsze po naciśnięciu

sprawdź czy po pojawieniu się tego błędu działają światła STOPu. nie cale dwa miesiące temu miałem taką przypadłość ze zawsze po naciśnięciu hamulca wyskakiwał komplet powyższych błędów. okazało sie ze włącznik świateł stopu który znajduje się nad pedałem hamulca zaśniedział i powodował te blędy. po wyczyszczeniu zakonserwowaniu zero problemów.

Napisano

zostaje w pamięci sterownika ABS

jednak jak miałem problemy z tym (jakieś 1,5 roku temu) to FES nie pokazywal z którego koła, tylko że bląd czujnika ABSu

Napisano
  • Autor

> zostaje w pamięci sterownika ABS

> jednak jak miałem problemy z tym (jakieś 1,5 roku temu) to FES nie pokazywal z którego koła, tylko

> że bląd czujnika ABSu

A co w Twoim przypadku było przyczyną tych fiksacji?

Napisano

> A co w Twoim przypadku było przyczyną tych fiksacji?

nie wiem, zapaliło mi się to kilkukrotnie w czasie jazdy, po zgaszeniu silnika znikał błąd.

Jak go skasowałem FESem w kompie więcej nie powrócił i tak juz półtora roku

Napisano
  • Autor

> nie wiem, zapaliło mi się to kilkukrotnie w czasie jazdy, po zgaszeniu silnika znikał błąd.

> Jak go skasowałem FESem w kompie więcej nie powrócił i tak juz półtora roku

U mnie dzieję się dokładnie tak samo, błąd gaśnie po zgaszeniu silnika i wyskakuje znowu w trakcie jazdy... Hmm?

Napisano
  • Autor

Witajcie! smile.gif

Dziś sprawa została zdiagnozowana. Padło na czujnik pod pedałem hamulca, swoją drogą łożysko w przednim kole też szumi. Możecie mi powiedzieć jaki jest mniej więcej tego koszt? Łożysko SKF podobno kosztuje około 200 złotych, a czujnik? Nie mam pojęcia...

Pozdrowienia

kubussss smile.gif

Napisano

Czujnik jest podobno łatwy w samodzielnej regeneracji(czyszczenie), nowy kosztuje poniżej 40zł i jest taki sam w większości samochodów grupy Fiata obecnie produkowanych.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Witajcie! smile.gif

Dziś odebrałem mojego stilona z serwisu. Wymieniłem łożysko piasty w przednim kole i czujnik na pedale hamulca. Zobaczymy co będzie dalej. Jak na razie jest spokój... smile.gif

Miłego piątkowego wieczoru! smile.gif

kubussss

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Mam i ja Z tym, że u mnie takie coś zdarza się może raz albo dwa razy na tydzień. Tak jak u

> Ciebie tylko przy niskich temperaturach powietrza. Do tej pory podejrzewałem po prostu spadek

> napięcia akumulatora w aucie, które stoi na mrozie dzień lub dwa bez ruchu. Nie wiem czy mam

> rację czy nie.

Miałem podobnie, wszystkie 3 systemy zgłaszaly błąd , nie bylo to związane z temperatura bo bylo to lato z tego co pamietam. Winę ponosil przerwany kabelek w wiązce przy prawym nadkolu pod maska ... co prawda na szybko polaczylem i juz jakos rok tak jezdze ... zawsze sobie obiecuje ze jak bede miec chwile wolnego to po Bożemu to zrobie ... i jakos nie wychodzi :D

Napisano

> Miałem podobnie, wszystkie 3 systemy zgłaszaly błąd , nie bylo to związane z temperatura bo bylo to

> lato z tego co pamietam. Winę ponosil przerwany kabelek w wiązce przy prawym nadkolu pod maska

> ... co prawda na szybko polaczylem i juz jakos rok tak jezdze ... zawsze sobie obiecuje ze jak

> bede miec chwile wolnego to po Bożemu to zrobie ... i jakos nie wychodzi :D

"a nie mówiłem"? zlosnik.gif

Napisano

Ooo.. to będę musiał się i u siebie przyjrzeć i poszukać. A nóż widelec mój zachorował na to samo smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam.

Mam Stilo 1.6 po wymianie BC i ECU. Na starych komputerach podczas hamowania przy zadziałaniu ABS migała mi kontrolka, podobnie było podczas ruszania zapalała się kontrolka ASR. Obecnie miga tylko kontrolka ASR, ABS nie miga ale czuję że ABS działa prawidłowo. Czy kontrolki ABS, ASR powinny się zapalać podczas działania tych systemów?

Napisano
  • Autor

Kontrolka ASR powinna migać, ABS nie.. przecież działanie ABS czuć na pedale hamulca...

Pozdrowienia

kubussss smile.gif

Napisano

> Kontrolka ASR powinna migać, ABS nie.. przecież działanie ABS czuć na pedale hamulca...

> Pozdrowienia

> kubussss

Działanie ASR również czuć.

Napisano

> Działanie ASR również czuć.

icon_eek.gif na którym pedale hmm.gif

Napisano
  • Autor

Czuć, ale w nie tak ostro jak na pedale hamulca podczas działania ABS smile.gif

Dokładnie DARKOOO na który pedale czuć działanie ASR? boje_sie.gif Heheh! wink.gif Bo chyba mam coś zepsute... mlot.gif

Napisano

> na którym pedale

Nie napisałem, że na pedale.

Ale jak wyjaśnić, że na poprzednim komputerze kontrolka ABS migała podczas hamowania.

Napisano

> Witam.

> Mam Stilo 1.6 po wymianie BC i ECU. Na starych komputerach podczas hamowania przy zadziałaniu ABS

> migała mi kontrolka, podobnie było podczas ruszania zapalała się kontrolka ASR. Obecnie miga

> tylko kontrolka ASR, ABS nie miga ale czuję że ABS działa prawidłowo. Czy kontrolki ABS, ASR

> powinny się zapalać podczas działania tych systemów?

Jeszcze nie widziałem samochodu, w którym interwencja ABS byłaby sygnalizowana jakąkolwiek kontrolką.

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie bylo to samo. Wymieniony czujnik ABS blad zniknal po przejechaniu znowu sie pojawil i padlo ze trzeba wyminic lozysko. PO wymianie jest ok wszystko dziala a ja lzejszy o pare stowek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.