Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

octavia 1.6 TDI (105km) czy 2.0 TDI (110km) czy foka 1.6tdci

Featured Replies

Napisano

szybkie pytanie od śwagra zlosnik.gif kieruje się raczej ku skodzie więc jak skoda to który z silników? (tylko te wchodzą w grę i żadne inne niestety)

naczelną zasadą wyboru jest, ze ma jeździć i nie byc kłopotliwy w użytkowaniu co gwarantował poprzedni vw w sdi smile.gif

Napisano

1.6 tdci w porównaniu do tych dwóch, to stara konstrukcja - nie zapewnia takiej kultury pracy i spalania jak TDI.

Ja bym brał 2.0 - zawsze to większa pojemność - więcej mocy wyciągnięte z pojemności, a nie nadmuchane z turbiny smile.gif

Napisano

jak to stara konstrukcja 1,6 105km diesel co vw poszedł na łatwizne i zasadza stare diesle czy jak cool.gif?

>

Napisano

> 1.6 tdci w porównaniu do tych dwóch, to stara konstrukcja - nie zapewnia takiej kultury pracy i

> spalania jak TDI.

> Ja bym brał 2.0 - zawsze to większa pojemność - więcej mocy wyciągnięte z pojemności, a nie

> nadmuchane z turbiny

Czy 1.6 TDCi to nie jest to samo co 1.6 HDi ?

Napisano

> naczelną zasadą wyboru jest, ze ma jeździć i nie byc kłopotliwy w użytkowaniu co gwarantował

> poprzedni vw w sdi

To rzaczej ku skodzie bym sie skłaniał chyba że foka z pewnego źródła i z niezbyt wygórowanym przebiegiem

Napisano

> Czy 1.6 TDCi to nie jest to samo co 1.6 HDi ?

jest

Napisano

> jak to stara konstrukcja 1,6 105km diesel co vw poszedł na łatwizne i zasadza stare diesle czy jak

> ?

>

przeczytaj jeszcze raz co napisałem wink.gif

Napisano

> szybkie pytanie od śwagra kieruje się raczej ku skodzie więc jak skoda to który z silników?

> (tylko te wchodzą w grę i żadne inne niestety)

> naczelną zasadą wyboru jest, ze ma jeździć i nie byc kłopotliwy w użytkowaniu co gwarantował

> poprzedni vw w sdi

W firmie "katujemy" 2 x 1.6 TDI. Mają niewiele bo po ok. 65 kkm. Problemów nie odnotowałem. Jeżdżą zazwyczaj w trasy więc DPF też się nie odzywa, poza 1 sztuką w której zapaliła się kontrolka i przy okazji serwisu olejowego został jak mniemam oczyszczony (wypalony)

Z moich spostrzeżeń mają gorszy dół vs. 1.9 TDI. Palą podobnie jak stare konstrukcje (mowa o BXE) Jest zdecydowanie ciszej.

Co do 1.6 TDCI (90 KM) jeździ mój brat. Ja również sporo km zrobiłem tym autem i pozytywnie to wspominam. Przebieg to ok. 100 kkm. Problemów z silnikiem nie było. Na samym początku gdzieś się rozszczelniła nagrzewnica i stał trochę w serwisie. DPF-a chyba ten motor jeszcze nie miał (rocznik 2010) ale nie jestem pewny. W każdym bądź razie auto jeździ bezawaryjnie i pali zaskakująco mało.

Napisano

Jak pytałem kiedyś o 1.6 TDCI to też ktoś mi rzucił taką informacją. Poza tym wspominano coś o słabej żywotności wtrysków.

Napisano

> A 2.0 HDi to co to za konstrukcja? Ta 150KM.

2.0 TDCi 136 (140) = HDi 136 KM.

Wszystko PSA

o wersji 150 nie słyszałem.

Napisano

> Ja bym brał 2.0 - zawsze to większa pojemność - więcej mocy wyciągnięte z pojemności, a nie

> nadmuchane z turbiny

No i 2.0 można zdrowo robić na >150KM czego z 1.6 nie da się uzyskać.

Napisano

> Jak pytałem kiedyś o 1.6 TDCI to też ktoś mi rzucił taką informacją. Poza tym wspominano coś o

> słabej żywotności wtrysków.

wtryski jak wtryski, bardziej słyszałem że turbawki częściej siadają.

To od mechanika nie od kolegi wink.gif

Ale to wszystko zależy jak kto jeździ tym czymś.

Napisano

> 2.0 TDCi 136 (140) = HDi 136 KM.

> Wszystko PSA

> o wersji 150 nie słyszałem.

Dobra, znalazłem sobie wszystko o 2.0 HDi

Ale to tak przy okazji tematu mi się przyczepiło. Osobiście wolałbym

2.0 HDi niż 2.0 TDI, a to 1.6 to tak średnio.

Napisano

> No i 2.0 można zdrowo robić na >150KM czego z 1.6 nie da się uzyskać.

hehe wiedziałem, że jak się odezwiesz to o tym ile się z tego da wyciągnąć zlosnik.gif

Napisano

> Dobra, znalazłem sobie wszystko o 2.0 HDi

> Ale to tak przy okazji tematu mi się przyczepiło. Osobiście wolałbym

> 2.0 HDi niż 2.0 TDI, a to 1.6 to tak średnio.

2.0 TDI jest o wiele lepszy (oczywiście mowimy o nowych autach) - mniej pali, o wieeele ładniej brzmi.

Napisano

> wtryski jak wtryski, bardziej słyszałem że turbawki częściej siadają.

tez to slyszalem, ale dotyczylo to tylko tych bez zmienniej geometrii

te montowane w mocniejszych wersjach byly ok

Napisano

> tez to slyszalem, ale dotyczylo to tylko tych bez zmienniej geometrii

> te montowane w mocniejszych wersjach byly ok

no własnie ja to słyszałem o wersji 109KM. Nie tyle, że padały a to że te silniki wymagają odpowiedniej obsługi - jak ktoś serwisuje auto u pana Kazia, to jest prosta droga to załatwienia auta na cacy.

Mowa tutaj o trochę innej procedurze wymiany oleju, o konieczności wymiany filterka przed turbo, o którym pan Kazek pojęcia nie ma.

Napisano

> hehe wiedziałem, że jak się odezwiesz to o tym ile się z tego da wyciągnąć

No wiesz ... drive.gif

1.6 mało palą, 2.0 lepiej jadą i tyle palacz.gif

Napisano

> no własnie ja to słyszałem o wersji 109KM. Nie tyle, że padały a to że te silniki wymagają

> odpowiedniej obsługi - jak ktoś serwisuje auto u pana Kazia, to jest prosta droga to

> załatwienia auta na cacy.

> Mowa tutaj o trochę innej procedurze wymiany oleju, o konieczności wymiany filterka przed turbo, o

> którym pan Kazek pojęcia nie ma.

A ten filterek przed turbo to tylko w wersji 1.6 czy w 2.0 tez byl?

Napisano

> A ten filterek przed turbo to tylko w wersji 1.6 czy w 2.0 tez byl?

Nie wiem - dośc dawno w tym temacie siedziałem i zwyczajnie nie pamiętam. Poczytaj fordklubpolska i focusklubpolska - tam o tym czytałem smile.gif

Napisano

> no własnie ja to słyszałem o wersji 109KM. Nie tyle, że padały a to że te silniki wymagają

> odpowiedniej obsługi - jak ktoś serwisuje auto u pana Kazia, to jest prosta droga to

> załatwienia auta na cacy.

> Mowa tutaj o trochę innej procedurze wymiany oleju, o konieczności wymiany filterka przed turbo, o

> którym pan Kazek pojęcia nie ma.

napisz coś wiecej jakbyś mógł, chodzi o zatykającą sie siateczkową odme?

Napisano

> 2.0 TDI jest o wiele lepszy (oczywiście mowimy o nowych autach) - mniej pali, o wieeele ładniej

> brzmi.

Czyli 2.0 HDi z C4-II, będzie gorszy niz 2.0 TDI np. z Paska,

oba auta z 2011? smile.gif

Napisano

> Czyli 2.0 HDi z C4-II, będzie gorszy niz 2.0 TDI np. z Paska,

> oba auta z 2011?

Wydaje mi sie, ze chodzi o auta z tematu czyli 2.0tdi by VW a 1.6TDCi by Ford.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze chodzi o auta z tematu czyli 2.0tdi by VW a 1.6TDCi by Ford.

Ja tylko się pytam, o to co lepsze - HDi/PSA vs TDI/VAG. W sumie

niezależnie od pojemności.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze chodzi o auta z tematu czyli 2.0tdi by VW a 1.6TDCi by Ford.

Tłins lepi swoją kulkę przy okazji głównego wątku. grinser006.gif

Napisano

> napisz coś wiecej jakbyś mógł, chodzi o zatykającą sie siateczkową odme?

tutaj co nieco - jak pisałem koledze powyżej - parę lat temu zgłębiałem temat tych filtrów na fkp i fcp. Trochę się o nich pisało w wątkach o padniętych turbo, które zaraz po wymianie ponownie padały, własnie ze wzgledu na niedokładne wymycie silnika i zabrudzenie ww. filterka.

Napisano

> Czyli 2.0 HDi z C4-II, będzie gorszy niz 2.0 TDI np. z Paska,

> oba auta z 2011?

Moim zdaniem tak - jeździłem tym francuskim 2.0 z roku 2010 i moim zdaniem 2.0TDI jest lepszą konstrukcją.

Napisano

> tutaj co nieco - jak pisałem koledze powyżej - parę lat temu zgłębiałem temat tych filtrów na fkp

> i fcp. Trochę się o nich pisało w wątkach o padniętych turbo, które zaraz po wymianie ponownie

> padały, własnie ze wzgledu na niedokładne wymycie silnika i zabrudzenie ww. filterka.

Poszukalem i problem dotyczy tylko 1.6 ponoc 2.0 nie mialy juz tego rozwiazania.

Napisano

mam ten silnik w Golfie VI kombi - to totalna pomyłka, bierz cokolwiek mocniejszego... miło wspominam 1.9TDI BXE z Octavii dzieki temu silnikowi. On po prostu nie ma ani dołu ani góry. generalnie dynamika (odczucie i ogólna niechęć do współpracy) porównywalna z Fiatem 125p 1300 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> mam ten silnik w Golfie VI kombi - to totalna pomyłka, bierz cokolwiek mocniejszego... miło

> wspominam 1.9TDI BXE z Octavii dzieki temu silnikowi. On po prostu nie ma ani dołu ani góry.

> generalnie dynamika (odczucie i ogólna niechęć do współpracy) porównywalna z Fiatem 125p 1300

1.6 czy 2.0?

Napisano

> 1.6 czy 2.0?

1.6TDI

Napisano
  • Autor

> No i 2.0 można zdrowo robić na >150KM czego z 1.6 nie da się uzyskać.

słuzbówke ma se wybrać więc raczej kręcić nie będzie.. chyba, że potem jakby udało sie go odkupić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 1.6TDI

przy różnicy mocy to przy 2.0 w oryginalnej wersji też jakoś szybciej nie będzie

Napisano

> przy różnicy mocy to przy 2.0 w oryginalnej wersji też jakoś szybciej nie będzie

IMo będzie wyraźna różnica dzięki pojemności. 1.9 BXE tez moc ma niby ta samą ale to nic nie znaczy - dużo przyjemniej się jeździło smirk.gif - silnik chętniej jechał z dołu. Tym 1.6 TDI to trzeba cisnać żeby się zebrać ze skrzyżowania sick.gif

Napisano

> słuzbówke ma se wybrać więc raczej kręcić nie będzie.. chyba, że potem jakby udało sie go odkupić

czyli wybór jest prosty zlosnik.gif

Najmocniejsze!

Napisano

> słuzbówke ma se wybrać

To czego głowe zawraca ??? wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> To czego głowe zawraca ???

icon_eek.gif czemu zawraca? dostał konkretne do wyboru i nie wie bo jeździł sdi, mocowo to to podobne więc jak w jakimś modelu/silniku byłyby upierdliwe przypadłości ale gdzieś są ewidentne lub prawie ewidentne plusy to wolałby wiedzieć, żeby przypadłości uniknąć mimo tego, ze to służbowe

Napisano

> Dobra, znalazłem sobie wszystko o 2.0 HDi

Zważmy jednakoż parę kwestii:

Quote:

Z opinii mechaników wynika, że przy prawidłowej eksploatacji pierwsze poważne problemy powinny pojawić się nie wcześniej niż po przejechaniu przynajmniej 150-180 tys. km. Przeważnie dotyczą one turbosprężarki, 2-masowego koła zamachowego, sprzęgła, zawóru EGR, układu wtryskowego – czasami wtryskiwaczy, innym razem pompy wysokiego ciśnienia

No to tak:

Turbo do wymiany miałem total 3 sztuki (z czego IMO 2 zajeżdżone, bo obie u tego samego użyszkodnika)

DKZ - jeśli nie wymieniałem gwarancyjnie (do 60 kkm/2 lat) to potem już nie wymieniałem

EGR - parę razy się zdarzyło, nie jest to usterka nagminna.

"układ wtryskowy" - raz wymieniłem kpl wtryskiwaczy, moim zdaniem naciągane, ale za dalego miałem do szpeja, żeby to głębiej weryfikować.

Usterka koła pasowego - nigdy nie miałem

FAP - dodatek uzupełnia się co 60 (sześćdziesiąt) kkm, a nie tak jak napisano co 80/120.

OFC zależy od modelu, bo to wynikowa pojemności zbiornika dodatku.

Znaczy wiesz, o ile wolno mi się wypowiadać podając pod wątpliwość opinie chłopców z komiksów...

Napisano

> czemu zawraca?

to było tak wink.gif

Ale jesli to ma byc nowe ( tak to zrozumiałem )

To bym wział sobie foke na jego miejscu zlosnik.gif

Napisano

Ja bym brał fokę 1.6 tdci(109hp)-firmówkę miałem od 70kkm do ponad 150kkm i nic nie były wymieniane typu dwumasa, wstryski,turbo itd.

Oleju zjadał minimalnie, rozgrzany nawet cichy był, dpf wypalał się rzadko-sporo tras.

Palił mało-więc większy range na weeka zlosnik.gif

Szybki spod świateł nie był, ale w miarę elastyczny. ok.gif

Napisano

uzytkuję 1,6 tdi 105 - nalot 35 kkm

problemów brak, jest ciszej niż w 1,9

spalanie w trasie 4,5-5 bez klimy

a osiągniecie tego wyniku nie wymaga

eco napinania się zlosnik.gif

miasto tak ze 7 na 100 zlosnik.gif

do tej pory bez problemów przeglad przy

30 kkm nie wykazał usterek zlosnik.gif

Napisano

> szybkie pytanie od śwagra kieruje się raczej ku skodzie więc jak skoda to który z silników?

> (tylko te wchodzą w grę i żadne inne niestety)

> poprzedni vw w sdi

Podstawowa różnica: Octavia 1.6 TDI na skrzynkę 5-kę, 2.0 TDI 6-kę. Różnica taka że na autostradzie przy licznikowych 160 w 2.0 masz 2.5 krpm. Poza tym lepiej hamuje się silnikiem.

110 to nic innego jak skastrowana 140. Spowalniacze również ze 140 (288 mm). Nie wiem jak w 1.6.

Nie wypowiadam się nt Forda bo go nie znam.

Napisano

> IMo będzie wyraźna różnica dzięki pojemności. 1.9 BXE tez moc ma niby ta samą ale to nic nie znaczy

> - dużo przyjemniej się jeździło - silnik chętniej jechał z dołu. Tym 1.6 TDI to trzeba cisnać

> żeby się zebrać ze skrzyżowania

I co trzeba dodać, że komentarz , ktory tu od kogoś przeczytałem "mniej pali" jest tylko z punktu widzenia kogoś, kto jeździ nie po ekspresówkach i autostradach.

W takich warunkach jak ustawie 150 na tempomacie (żeby mnie nie posadzali, że coś tam przyspieszam nie na tym biegu i inne takie) , to średnie spalanie ma niedużo poniżej 7, a 2,0 będzie miał 6. Każdą górkę widać na kompie , jak zaczyna pożerać paliwo.

Dopiero jak jadę mix typu 50% po ekspresówkach 50% po zwykłych, spalanie w trasie schodzi między 5,5 a 6.

Ponizej 5 tez potrafię zejść, pewnie, ale to warunki raczej wyjątkowe. Ale biegami trzeba wachlować, zeby cokolwiek z niego wycisnąć, a rozpędzanie np. do 180 trwa i trwa...

Od 15 lat nie miałem tak mało dynamicznego auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.