Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rano nie odpala.

Featured Replies

Napisano

No mądre głowy możecie się wykazać zlosnik.gif

Pacjent: SC 1,4 16v

Objawy. Po nocce na dworzu auto nie odpala sick.gif.

Z początku myślałem, że coś ciągnie prąd i rozładowuje aku. Albo, że aku jest do dupy. Aku wymieniony na nowy jednak ciągle to samo. Opcje ciągnięcia prądu wykluczyłem ( dzisiaj w nocy całkowicie go odłączyłem ) - zmierzyłem przed próbą odpalenia i był pełny. Z kabli odpala, albo gdy podłącze go na troche do prostownika.

Ciekawy jestem Waszych opcji, ja swój tym już mam.

a jeszcze jendo.

Gdy uda mi się auto odpalić i zgaszę, by za chwilę ponowić próba, zakończona jest ona sukcesem. Ładowanie jest. wzorcowe waytogo.gif

Napisano

> No mądre głowy możecie się wykazać

> Pacjent: SC 1,4 16v

> Objawy. Po nocce na dworzu auto nie odpala .

> Z początku myślałem, że coś ciągnie prąd i rozładowuje aku. Albo, że aku jest do dupy. Aku

> wymieniony na nowy jednak ciągle to samo. Opcje ciągnięcia prądu wykluczyłem ( dzisiaj w nocy

> całkowicie go odłączyłem ) - zmierzyłem przed próbą odpalenia i był pełny. Z kabli odpala,

> albo gdy podłącze go na troche do prostownika.

> Ciekawy jestem Waszych opcji, ja swój tym już mam.

> a jeszcze jendo.

> Gdy uda mi się auto odpalić i zgaszę, by za chwilę ponowić próba, zakończona jest ona sukcesem.

> Ładowanie jest. wzorcowe

Kolejnym razem sprawdź, czy jak przytrzymasz na światłach przez parenaście sekund przed odpaleniem, to będzie to samo.

Wygląda na to, że po chwilowym wzbudzeniu aku daje rade.

W innym wypadku chyba trefny akumulator dostałeś.

Napisano
  • Autor

Moim typem jest rozrusznik. Aczkolwiek nie wiem czy to dobry typ.

Gdy auto stoi w garażu za każdym razem odpala bez problemu.

Napisano

Czy w momencie kiedy przekręcasz stacyjkę i rozruch nie kręci to czy gasną kontrolki - kasuje się zegarek, stacje radiowe?

Napisano
  • Autor

> Czy w momencie kiedy przekręcasz stacyjkę i rozruch nie kręci to czy gasną kontrolki - kasuje się

> zegarek, stacje radiowe?

czy sie kasują to nie wiem, bo nie używam radia. A kontrolki przygasają. Z każdą próbą coraz bardziej.

Napisano

> czy sie kasują to nie wiem, bo nie używam radia. A kontrolki przygasają. Z każdą próbą coraz

> bardziej.

stawiam na rozrusznik

Napisano

Może aku nie wydala prądowo mimo iż napięciowo jest ok?

Zima - olej gęstszy, ciężej zakręcić wałem. Wystarczy jeden rozruch silnika i już olej jest, że tak powiem "wzruszony" ok.gif Być może dlatego później łatwiej mu odpalić bo łatwiej ruszyć wałem ok.gif

No albo ten rozrusznik, ale żeby aż taki słaby był? Eee.. ja zacząłbym od aku i ewentualnie sprawdził rozrusznik ok.gif

Jest opcja kupna jakiegoś mocniejszego? Ile ten ma kW?

Napisano
  • Autor

> Może aku nie wydala prądowo mimo iż napięciowo jest ok?

> Zima - olej gęstszy, ciężej zakręcić wałem. Wystarczy jeden rozruch silnika i już olej jest, że tak

> powiem "wzruszony" Być może dlatego później łatwiej mu odpalić bo łatwiej ruszyć wałem

> No albo ten rozrusznik, ale żeby aż taki słaby był? Eee.. ja zacząłbym od aku i ewentualnie

> sprawdził rozrusznik

> Jest opcja kupna jakiegoś mocniejszego? Ile ten ma kW?

Varta 42Ah 390A- nówka sztuka nieśmigana- w sobote go kupiłem i wątpie by był trefny

Poprzednio miałem mocniejszy, ale innej firmy ( jakiś no name) i objawy podobne.

Napisano
  • Autor

> masy sprawdź

dzisiaj jak wróce do domu poczyszcze masy i wyciągne rozrusznik, zobaczymy w jakim jest stanie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W takim razie skoro aku nowy to masy i rozruch

jedna jest przy kompie, druga o ile dobrze pamiętam po przeciwnej stronie,

a reszta ? są jeszcze jakies ?

Napisano

Mialem podobny problem ale w innym aucie (Rover 600). Po zmianie aku na inny i probie rozruchu przygasaly kontrolki, wariowalo radio i krecil jakby byl rozladowany. Przeczyscilem wszystkie masy, kable od rozrusznika, glowny bezpiecznik i jak ręką odjął waytogo.gif Zapomnialem dodac ze palenie na kable nic u mnie nie pomagalo. Bylo dokladnie to samo.

Napisano

a spróbuj zrobić tak jak ja. Po mroźnej nocy na dworze zawsze zapalałem na chwile światła (przeważnie w tym czasie przygotowywałem auto do jazdy), a później odpalał bez problemu

Napisano
  • Autor

> a spróbuj zrobić tak jak ja. Po mroźnej nocy na dworze zawsze zapalałem na chwile światła

> (przeważnie w tym czasie przygotowywałem auto do jazdy), a później odpalał bez problemu

hmmm... pewnie będe miał problem z odpaleniem po robocie. A co zapalenie świateł miałoby na celu ?

Napisano
  • Autor

> Mialem podobny problem ale w innym aucie (Rover 600). Po zmianie aku na inny i probie rozruchu

> przygasaly kontrolki, wariowalo radio i krecil jakby byl rozladowany. Przeczyscilem wszystkie

> masy, kable od rozrusznika, glowny bezpiecznik i jak ręką odjął Zapomnialem dodac ze palenie

> na kable nic u mnie nie pomagalo. Bylo dokladnie to samo.

Odpalenie z innego benzyniaka (SC 900) też nie pomogło. Dopiero gdy Tata podjechał dieslem to ruszył rozrusznik waytogo.gif

Napisano

Sptrawdź czy masz dobrze zakręcone przewody na rozruszniku - ja tak kiedyś miałem że był jeden niedokręcony i słabo łączył, objawy takie same jak piszesz. Ewentualnie poczyść styki, pocvzyść masy (koło aku od klemy "-", na skrzyni i przy kompie). Jak to nic nie da to sprawdź prądowo aku podczas rozruchu. Może być i tak że rozrusznik jest przytarty.

Napisano
  • Autor

> Sptrawdź czy masz dobrze zakręcone przewody na rozruszniku - ja tak kiedyś miałem że był jeden

> niedokręcony i słabo łączył, objawy takie same jak piszesz. Ewentualnie poczyść styki,

> pocvzyść masy (koło aku od klemy "-", na skrzyni i przy kompie). Jak to nic nie da to sprawdź

> prądowo aku podczas rozruchu. Może być i tak że rozrusznik jest przytarty.

zszedłem teraz na dół, żeby odpalić i dupa. Aku pełny. Po robocie odpale z kabli i poczyszcze te masy wszystkie waytogo.gif

Napisano

Sprawdź czy pomaga "obudzenie" rozrusznika jakimś narzędziem pukają w niego.Stawiam,że to rozrusznik rozładowywuje aku. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy pomaga "obudzenie" rozrusznika jakimś narzędziem pukają w niego.Stawiam,że to

> rozrusznik rozładowywuje aku.

Pod robotą za bardzo nie mam dojścia do rozrusznika frown.gif Ale spróbuje za 40 min. Tak czy siak przeczyszczę dzisiaj wszystkie masy i rozłożę rozrusznik ma części pierwsze i popatrze, czy tulejki się nie powybijały- jeżeli wszystko z nimi będzie OK to złożę i zobaczę czy czyszczenie mas pomogło. Jeżeli nie to jutro znowu kupię nowy i wymienię. Zobaczymy

Napisano

> Sprawdź czy pomaga "obudzenie" rozrusznika jakimś narzędziem pukają w niego.Stawiam,że to

Miałem tak przy 1.2 16v , w zimie przymarzał mi gad .. poklupałem , popsikałem wd40 ( ale jakaś Radziecka Odmiana zlosnik.gif ) i do końca zeszłej zimy był spokój z tym ok.gif

Napisano
  • Autor

No dobra wyjałem rozrusznik. Jakieś tam bardzo minimalne luzy na tulejkach momentami są wyczuwalne- ale chyba nie na tyle, żeby to go dyskwalifikowało. Poczyściłem wszystkie masy ( ta na skrzyni byłą uyebana w pizdu ) o 20 ma podjechać Driver rzucić jeszcze fachowym okiem na rozrusznik. Zobaczymy co powie. Jak będzie git to wrzuce go do auta, wystawie na dwór i rano zobaczymy czy czyszczenie mas pomogło. Jak nie to nie wiem co zlosnik.gif

Napisano

to wypadałoby też sprawdzić pobór prądu

Napisano
  • Autor

> to wypadałoby też sprawdzić pobór prądu

Jeszcze jedno. Szczotki ok.

Możliwe że jest jakieś przebicie na zwojach , które nota bene dobrze wyglądają?

Rozrusznik ma 1 kW. Szkoda trochę wyrzucać kasę na nowy, jeżeli ten wydaje się OK. Może jakaś wilgoć się do niego dostaje ? Bo z zewnątrz za świeżo nie wygląda....

Napisano

ja poprzedniej zimy miałem takie problemy... kombinowałem wszystko i nic nie dało= rozrusznik trup.

Problem wyszedł na wierzch razem z silnikiem z budy zlosnik.gif - rozrusznik miał trochę luzu na śrubach i nie przylegał ściśle do obudowy skrzyni sciana.gif

Napisano
  • Autor

> ja poprzedniej zimy miałem takie problemy... kombinowałem wszystko i nic nie dało= rozrusznik trup.

> Problem wyszedł na wierzch razem z silnikiem z budy - rozrusznik miał trochę luzu na śrubach i nie

> przylegał ściśle do obudowy skrzyni

ooo widzisz i tu chyba jest rozwiązanie problemu. Jeda ze slub była lżej dokręcona- ta górna waytogo.gif . ALe czemu miałby to związek z odpalaniem tylko w zime ?

Napisano

Tulejki sobie Drabuś wymień bo nowych szczotek i tak do aluminium nie przylutujesz. Minimalny luz na tulejkach i rozrusznik kręci jakby padał aku.

Napisano

/.../( ta na skrzyni

> byłą uyebana w pizdu )/.../

i masz winiowajce

to było to na 100%

Napisano

kup regenerowany rozrusznik i to do 1.2 16v a nie 1100

Napisano

> ooo widzisz i tu chyba jest rozwiązanie problemu. Jeda ze slub była lżej dokręcona- ta górna .

> ALe czemu miałby to związek z odpalaniem tylko w zime ?

ja tam z fizyki miałem słabe trzy zlosnik.gif ale pewnie przy mrozach gorsze przewodnictwo jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tulejki sobie Drabuś wymień bo nowych szczotek i tak do aluminium nie przylutujesz. Minimalny luz

> na tulejkach i rozrusznik kręci jakby padał aku.

dzisiaj je wymienie. Aczkolwiek luz był naprawdę minimalny - prawie niewyczuwalny . Ale dzisiaj zobaczymy wink.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> kup regenerowany rozrusznik i to do 1.2 16v a nie 1100

Nie jest z 1.1- tam wsadzali 0.8 albo 0.9 kW. Ten ma 1.0 wink.gif

Napisano

> Nie jest z 1.1- tam wsadzali 0.8 albo 0.9 kW. Ten ma 1.0

No ale to co mowisz to cos z rozrusznikiem mozliwe ze tylko na mrozie łapie tulejki

Napisano
  • Autor

> No ale to co mowisz to cos z rozrusznikiem mozliwe ze tylko na mrozie łapie tulejki

dzisiaj je wymienie, poczyszczę co się da i zobaczymy wink.gif.

EDIT: Czy może mieć na to wpływ ilość oleju w skrzyni , ewentualnie jego gęstośc ?

Napisano

Wciskasz sprzęgło i w skrzyni mozesz mieć nawet smołe i nie ma to zadnego znaczenia.

Napisano

> dzisiaj je wymienie, poczyszczę co się da i zobaczymy .

> EDIT: Czy może mieć na to wpływ ilość oleju w skrzyni , ewentualnie jego gęstośc ?

Może mieć lekki wpływ.

Kiedyś czytałem, żeby ułatwić rozruch w zimę to wcisnąć sprzęgło

Napisano
  • Autor

> Wciskasz sprzęgło i w skrzyni mozesz mieć nawet smołe i nie ma to zadnego znaczenia.

no właśnie, bo na jakimś forum w necie wyczytałem, że trzeba wcisnąć sprzęgło i tak wydedukowałem, że może to mieć wpływ.

Napisano

> no właśnie, bo na jakimś forum w necie wyczytałem, że trzeba wcisnąć sprzęgło i tak wydedukowałem,

> że może to mieć wpływ.

Jak jest zimny gęsty olej to auto potrafi jechać pomimo nie wbitego biegu a koła zębate w skrzyni napędzane są właśnie przez olej.Dlatego przy odpalaniu powinno się zawsze wciskać sprzęgło.

Napisano

> Jak jest zimny gęsty olej to auto potrafi jechać pomimo nie wbitego biegu a koła zębate w skrzyni

> napędzane są właśnie przez olej.Dlatego przy odpalaniu powinno się zawsze wciskać sprzęgło.

Dokładnie , zawsze to lżej mu się kręci...

Napisano

> Jak jest zimny gęsty olej to auto potrafi jechać pomimo nie wbitego biegu a koła zębate w skrzyni

> napędzane są właśnie przez olej.Dlatego przy odpalaniu powinno się zawsze wciskać sprzęgło.

A jak ja wciskalem sprzeglo to niektorzy sie smiali ze mnie zlosnik.gif

drabku u mnie rozrusznik rozladowal mi aku kilka razy takze warto wymienic profilaktycznie jak juz sa takie cyrki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jak ja wciskalem sprzeglo to niektorzy sie smiali ze mnie

> drabku u mnie rozrusznik rozladowal mi aku kilka razy takze warto wymienic profilaktycznie jak juz

> sa takie cyrki

najpierw wymienie te tulejki. Jak to nie pomoże to wymienie to gówno smile.gif- ale chce mieć pewność, że to rozrusznik a nie co innego sick.gif

Napisano

> najpierw wymienie te tulejki. Jak to nie pomoże to wymienie to gówno - ale chce mieć pewność, że to

> rozrusznik a nie co innego

Szkoda kasy na rozrusznik skoro byla urwana masa na skrzyni to rozrusznik nie miał masy i nie kręcił. Przerabiałem to u siebie dwa razy.

Napisano
  • Autor

> Szkoda kasy na rozrusznik skoro byla urwana masa na skrzyni to rozrusznik nie miał masy i nie

> kręcił. Przerabiałem to u siebie dwa razy.

nie urwana. tylko ubrudzona

Napisano
  • Autor

> nie urwana. tylko ubrudzona

no dobra. Tulejek nie udało mi się dostać gdyż sklep mi zamkneli przed nosem. Ale wziąłem drugi rozrusznik od kolegi i zobaczymy po nocce wink.gif

Napisano
  • Autor

> no dobra. Tulejek nie udało mi się dostać gdyż sklep mi zamkneli przed nosem. Ale wziąłem drugi

> rozrusznik od kolegi i zobaczymy po nocce

No i mamy sukces smile.gif Rozrusznik 0,9kW. Miał minimalny luz na tulejkach ( ciut większy jak ten mój rozrusznik ). Z małym zająknięciem ale rano odpaliłem wink.gif

Zobaczymy co będzie po pracy wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.