Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy pierzecie tapicerki aut zimą?

Featured Replies

Napisano

Po praniu wiadomo mokre, więc pierzecie czy tylko w razie wyższej konieczności?

Napisano

> Po praniu wiadomo mokre, więc pierzecie czy tylko w razie wyższej konieczności?

Nigdy w zyciu nie mialem potrzeby prania tapicerki.

Napisano

> Nigdy w zyciu nie mialem potrzeby prania tapicerki.

ja również

Napisano
  • Autor

Masz skórzaną?? zlosnik.gif

Napisano

Albo jesteś niesamowitym czyściochem, albo niesamowitym brudasem wink.gif

Napisano

> Po praniu wiadomo mokre, więc pierzecie czy tylko w razie wyższej konieczności?

kiedyś "puścił" mi termos z mocną herbatą na tylnej kanapie crazy.gif

mróz był wtedy taki okrutny, że niemal natychmiast wszystko zamarzło (i to chyba uratowało mnie przed trwałą plamą), wymontowałem siedzisko i przytargałem do domu (w Felicji to były dwa ruchy), w innym wypadku nie prałbym, tzn. np. dla odświeżenia... Jak piszesz "stan wyzszej konieczności" only! ok.gif

Napisano

> Albo jesteś niesamowitym czyściochem, albo niesamowitym brudasem

albo sprzedaje samochód jak mu się tapicerka zabrudzi i kupuje nowy z czystą grinser006.gifpalacz.gif

Napisano

tylko w stanach wyższej konieczności - no chyba że mam miejsce, gdzie jest ciepło, sucho i auto może sobie schnąć.

Napisano

Ani jedno ani drugie.

Raz na kilka miesiecy odkurze podloge, dywaniki i fotele, ale bez przesady - pranie tapicerki to juz troche ekstrawagancja.

Napisano

> Ani jedno ani drugie.

> Raz na kilka miesiecy odkurze podloge, dywaniki i fotele,

icon_eek.gif

ale bez przesady - pranie tapicerki to

> juz troche ekstrawagancja.

uhm - czyli brudasem

sorry - ale odkurzam raz na tydzień, gora dwa wink.gif

Napisano

> ale bez przesady - pranie tapicerki to

> uhm - czyli brudasem

> sorry - ale odkurzam raz na tydzień, gora dwa

Brudasem?

Sorki, ale zyje w kraju, gdzie 90% kierowcow nigdy w zyciu nie czyscilo samochodu w srodku. Brud tam lezy po 15 lat az wkoncu idzie razem z samochodem na zlom.

Takze ja jak te kilka razy w roku wyjde z odkurzaczem, poodkurzam dywaniki, szmatka powycieram platki to i tak robie furore na osiedlu wink.gif

Napisano

Raz do roku piorę, ale tylko latem. Klima i wewnętrzny obieg wysusza w 30 min. ok.gif

Napisano

> Brudasem?

> Sorki, ale zyje w kraju, gdzie 90% kierowcow nigdy w zyciu nie czyscilo samochodu w srodku. Brud

> tam lezy po 15 lat az wkoncu idzie razem z samochodem na zlom.

W Szkocji też tak jest. Strach tam ludziom do aut wsiąść - syf i malaria no.gif Pod tym względem to naród brudasów (pewnie Irlandczycy są tacy sami)...

Napisano

A ja raz do roku piorę, ale w zimę to jakbym miał ciepły garaż to może bym się skusił, odkurzam też dosyć często

Napisano

> Raz do roku piorę, ale tylko latem. Klima i wewnętrzny obieg wysusza w 30 min.

W zimie schnie w 2 godziny

Napisano

> W Szkocji też tak jest. Strach tam ludziom do aut wsiąść - syf i malaria Pod tym względem to

> naród brudasów (pewnie Irlandczycy są tacy sami)...

Oj żebyś wiedział że tak, a do tego ja wsiadam do ~70 takich samochodów każdego tygodnia, więc obawiam się też o własne zdrowie smile.gif.

P.S. Żeby nie było, odkurzam samochód ze 3 razy do roku, ale też i przejeżdżam z 15kkm w tym czasie ( większość sam, czasami z jedną pasażerką ).

Napisano

> uhm - czyli brudasem

nie przesadzasz czasem?

rzeczywiście sorry

Napisano

> uhm - czyli brudasem

bo mieszkasz na śląsku. u was syf atakuje z powietrza zlosnik.gif

Napisano

Szczerze mówiąc, poza odkurzaniem, nic nie musiałem nigdy z tapicerką robić. Ale pewnie jestem brudasem.

mar00ha

Napisano

> bo mieszkasz na śląsku. u was syf atakuje z powietrza

moze "wungiel" wozi grinser006.gif

Napisano

> A ja raz do roku piorę, ale w zimę to jakbym miał ciepły garaż to może bym się skusił, odkurzam też

> dosyć często

Ale moze wogole ustalmy na czym polega to pranie?

Zdejmujesz cala tapicerke i sru do pralki zeby potem suszyc na sznurach, czy moze poprostu jakims srodkiem poprostu w samochodzie sie to traktuje?

Napisano

> W Szkocji też tak jest. Strach tam ludziom do aut wsiąść - syf i malaria Pod tym względem to

> naród brudasów (pewnie Irlandczycy są tacy sami)...

Gorsi...

Popatrz np na to co potrafia zrobic z zewnetrznej strony.

Auto ma 6 lat i 38 tys mil przebiegu.

Wyglada tak

Napisano

Tapicerkę jak już to prałem tylko latem, wtedy wiadomo szybko jest sucho, ale rok temu miałem na tylnej kanapie 2l pepsi która podczas gwałtownego hamowania poleciała do przodu i spadła na szynę od przedniego fotelu. Była godzina 23:30 całe auto łacznie z podsufitką było w "pepsi". Szybko do garażu i pranie, skończyłem o 1 w nocy. Auto stało i się suszyło jakieś 4dni z tym że w garażu było ledwo 5stopni na plusie a ja co jakiś czas latałem z suszarką do włosów grinser006.gif

Napisano

> ale bez przesady - pranie tapicerki to

> uhm - czyli brudasem

Chce Ci sie? yikes.gif

Jak odkurze raz na miesiac to cud. Zwykle raz na 3 miesiace. Raz na miesiac to przelece auto z zewnatrz "karcherem" i tyle.

Napisano

> Szczerze mówiąc, poza odkurzaniem, nic nie musiałem nigdy z tapicerką robić. Ale pewnie jestem

> brudasem.

> mar00ha

nie, jak sam jeździłem to też nie musiałem prać.

Ale córa jak była mniejsza zdarzało jej się coś upuścić albo rozlać. Niestety trzeba było prać, o ile tapicerkę drzwi moment doczyścisz i wyschnie to kanapę brałem do domu i tam czyściłem wink.gif

Napisano

> Brudasem?

> Sorki, ale zyje w kraju, gdzie 90% kierowcow nigdy w zyciu nie czyscilo samochodu w srodku. Brud

> tam lezy po 15 lat az wkoncu idzie razem z samochodem na zlom.

Ja tak tylko odnośnie poprzedniej naszej dyskusji o spodziewanej fali używek z GB, podtrzymuję swoje zdanie, że samochody z wysp są jednak bardziej zaniedbane niż z Niemiec zlosnik.gif

A w odpowiedzi na tytułowe pytanie to wiadomo, zima nie sprzyja szybkiemu suszeniu. Ale jak przejmowałem dokładnie dwa lata temu samochód od innego kierowcy w lutym to mimo mrozów zleciłem pranie całego wnętrza i nie było problemów. Oczywiście nie było tak, że zaraz po praniu samochód wyjechał z myjni.

Napisano

> Chce Ci sie?

> Jak odkurze raz na miesiac to cud. Zwykle raz na 3 miesiace. Raz na miesiac to przelece auto z

> zewnatrz "karcherem" i tyle.

Chce - w aucie mam mieć czysto ok.gif

z zewnątrz też ma być czyste - czy to znaczy mycie co 2 dni, czy co 2 tygodnie smile.gif

Napisano

ii tam. Ja , pomimo posiadania dziecka, mam w aucie zawsze czysto. Nienawidzę siedzieć w chlewie. Po prostu staram nie robić syfu, tyle. Deskę przetrę wilgotną szmatkę, odkurzam raz na 3 miesiace (łącznie z fotelami), fotele w 5 letnim aucie mam czyste, nie poplamione. Gdy nawet sie jakaś plama pojawi - piana do dywanów i punktowo ją usuwam. Koniec

Natomiast auta z zewnątrz nie myję. Nienawidzę mycia , woskowania i całego tego zamieszania. Myje deszcz zlosnik.gif Przez pięć lat eksploatacji samochód miałem umyty raptem kilka razy - i to przeważnie przy okazji wizyty w serwisie sie zlitowali hehe.gif Nie uznaję pieszczenia się z autem. To co trzeba dla pełnej sprawności technicznej, miły środek i czyste światła.

Napisano

Ja nigdy nie prałem tapicerki - udaje mi się utrzymać auto w czystości przez lata. A już na pewno nie prałbym zimą smile.gif

Napisano

Jak mozesz to poczekaj do wiosny.

Kiedys jak kupilem poprzednie auto , to od razu chcialem sobie odswiezyc tapicerke i dalem do prania.

Jak sie okazalo , moj samochod pracowal 3/4 dnia na biegu jałowym w celu lepszego "dosuszenia" (jak powiedzial wlasciciel myjki) chociaz wczesniej o tym mowy nie było . Ponad to , po paru miesiacach zaczely wylazic biale plamy .

Teraz zdecydowanie wstrzymalbym sie do cieplych dni

Napisano

Nie każdy robi chlew w aucie...

Napisano

W stanach wyższej konieczności, czytaj - jak mi junior po podróży w górach puści pawia na siedzenia.

Ale ja mam ciepły garaż, więc to się nie liczy. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie każdy robi chlew w aucie...

dlatego czyściochem wink.gif

Napisano

> Chce - w aucie mam mieć czysto

Zalezy co i kogo przewozisz. Ja jak odkurzam raz na miesiac, to mam idealnie czysto. Czasem wystarczy raz na 2-3 miesiace (latem jak nie wnosi sie błota).

Ale jak duzo osob przewozisz to fakt ze moga troche nabrudzic dywaniki.

Tapicerki nigdy nie mialem brudnej, ale wiem ze dzieciaki potrafia mocno nabrudzic gdy jedzą w samochodzie.

> z zewnątrz też ma być czyste - czy to znaczy mycie co 2 dni, czy co 2 tygodnie

ok.gif

Napisano

prałem auta ostatnio - ważne żeby zachować wentylacje w aucie po praniu -np 1 okno uchylone

jezeli nie ma możliwosci postawienia auta w cieplym pomieszczeniu to pozostaje odpalic auto - ogrzewanie na maxa i również zostawić uchylone okno

Napisano

> dlatego czyściochem

Wystarczy tylko nie dopuścić do takiego zasyfienia. Dla mnie pranie tapicerki to jakaś skrajność jest. Czasami się odkurzy i tyle, cegieł zwykle w aucie nie wożę zlosnik.gif

Napisano

> Zalezy co i kogo przewozisz. Ja jak odkurzam raz na miesiac, to mam idealnie czysto. Czasem

> wystarczy raz na 2-3 miesiace (latem jak nie wnosi sie błota).

> Ale jak duzo osob przewozisz to fakt ze moga troche nabrudzic dywaniki.

> Tapicerki nigdy nie mialem brudnej, ale wiem ze dzieciaki potrafia mocno nabrudzic gdy jedzą w

> samochodzie.

99% czasu jeżdżę sam. Tylko mam plac garażowy wysypany kamykami, więc zawsze coś się wniesie na butach - w lecie trzeba raz na tydzien przetrzepać welurowe dywaniki i je przelecieć odkurzaczem. W zimie też się dużo nosi, więc odkurzanie wskazane smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.